Такмичење Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot састоји се у решавању једног задатог случаја из области арбитражног права и права међународне продаје робе. Ове године, студенти су се бавили решавањем проблема који је обухватао следећа правна питања: одмеравање изгубљене добити на основу користи коју је по основу уговора остварио дужник накнаде штете (енг. disgorgement of profits), урачунавање трошкова заступања у предарбитражном поступку у обим накнаде штете у смислу члана 74 Бечке конвенције, као и основаношћу захтева за достављањем докумената која су у поседу друге стране.

Такмичење се састојало из две етапе. У првом, писменом делу, тимови састављају поднеске у име тужиоца и туженог, док у другој, усменој фази такмичења, симулирају поступак пред међународном трговинском арбитражом износећи аргументе пред трочлано арбитражно веће. На усменом делу такмичења у прва четири дана сваки тим има четири наступа, од чега два у улози тужиоца, а два у улози туженог. На сваком сусрету сваки од три арбитара оцењује оба говорника једног тима и тако се, на основу 24 добијене оцене, на крају четвртог дана прави ранг листа квалификационе фазе усменог дела такмичења. Најбоља 64 тима се тада деле у 32 пара и прелазе у финалне рунде, које се даље одвијају по систему елиминације.

       

У прва четири дана квалификација наши студенти су, такмичивши се против тимова из Индије (Dr. Ambdkar Government Law College и Dr. Ram Manohar Lohiya National Law University), Јапана (Kyoto University) и Аустралије (Monash University), остварили запажене наступе, врсно познавање релевантне правне материје и изванредне адвокатске вештине. Сјајни наступи нашег типа у ова четири такмичарска дана обезбедили су им пласман у елиминационе рунде у којима су се нашла 64 најбоља тима од укупно 311 колико је узело учешће на овој ''међународној олимпијади права''.

У елиминационим рундама такмичења које су одржане 22. и 23. марта на Правном факултета Универзитета у Бечу београдски тим је с успехом дошао до осмине финала – у 1/32 финала наши студенти су били успешнији од правног факултета Универзитета Квинсленд (University of Queensland) из Аустралије, а у 1/16 финала од Карловог универзитета из Прага (Charles University) који је из даљег такмичења у 1/32 финала удаљио Правни факултет из Отаве, прошлогодишњег победника Moot-a. У осмини финала, наш тим је ''за длаку'' савладан од Универзитета Џорџија (University of Georgia) из САД, који је касније у 1/4 финала савладан од стране Универзитета у Сингапуру, финалисте овогодишњег такмичења. Победник XXIII Vis Moot-a је Правни факултет Универзитета у Буенос Аиресу, Аргентина.
Успех у финалним рундама усменог наступа није и једини успех београдског тима на овогодишњем такмичењу у Бечу. Дан касније, 24. марта, на свечаној церемонији доделе награда најбољим факултетима, београдски тим је добио још два вредна признања: једно екипно и једно индивидуално. Наиме, квалитет правне аргументације на енглеском језику нашег тима препознат jе не само у усменом већ и у писаном делу такмичења, те jе стога и поднесак туженог београдског тима добиo награду као једaн од најквалитетнијих (Honorable Mention Award) од укупно 311 одговора на тужбу. С друге стране, међу лауератима награда за најбоље говорнике у конкуренцији преко 2000 студената права из целог света, сасвим заслужено нашло се и име нашег студента четврте године Филипа Шушулића, чији су усмени наступи оцењени просечном оценом од преко 45 поена (на скали од 25 до 50).

        

Остаће забележено и да је Правни факултет Универзитета у Београду имао и велики тим “навијача” на такмичењу у Бечу, јер су наступе нашег Факултета, поред чланова тима, редовно пратиле и наше колеге које су на такмичењу учествовали као арбитри, неколицина бивших чланова тима – данас адвоката у престижним београдским адвокатским канцеларијама, као и представници адвокатских канцеларија које су својим донацијама помогле учешће нашег Факултета на овом међународном такмичењу.

Правни факултет Универзитета у Београду и овом приликом жели да изрази захвалност свим институцијама и појединцима који су подржали одлазак наших студената на ова припремна такмичења својим великодушним донацијама, јер је за сваки успех осим напорног рада потребна и материјална подршка. Овогодишњи тим донатора тима студената Правног факултета чине: Енергопројект, Deloitte, Yumex System doo, као и адвокатске канцеларије: Карановић & Николић, SOG, Моравчевић Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr, Wolf Theiss, CMS Београд, Harrison solicitors, Николић-Кокановић-Оташевић, Јоксовић Стојановић и партнери, Томић Синђелић Гроза, Гецић и партнери, Јанковић Поповић Митић, Станковић и партнери, MИМ, Баклаја Игрић Тинтор, Блечић & partners, ЛАЛИН, Андрић, адвокат Срђан Ђорђевић и адвокат Владимир Хрле.