Logo

Pravni fakultet

logo UB

Univerzitet u Beogradu

Uspesi naših studenata    


Veliki uspeh naših studenata na arbitražnoj olimpijadi u Beču

 

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, posle pobede na pripremnom takmičenju u Milanu i osvojenog drugog mesta u Madridu, kao i sjajnih izdanja na netakmičarskim pripremnim turnirima u Minhenu i Beogradu, je na devetnaestom takmičenju studenata prava iz oblasti arbitraže i međunarodnog privrednog prava – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, održanom od 30. marta do 5. aprila 2012. godine u Beču osvojio rekordnih sedam nagrada, tri u ekipnoj i četiri u pojedinačnoj konkurenciji. Po broju osvojenih nagrada na ovom renomiranom međunarodnom takmičenju još se samo Univerzitet u Frajburgu (Nemačka) ove godine može pohvaliti ovakvim uspehom. Uspeh je još veći ako se uzme u obzir da se na takmičenju u Beču za nagrade nadmetalo preko 2000 studenata sa 282 univerziteta iz 67 država sveta.

   

Takmičenje Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot sastoji se u rešavanju jednog zadatog slučaja iz oblasti arbitražnog prava i prava međunarodne prodaje robe. Ove godine, studenti su se bavili rešavanjem problema koji je obuhvatao sledeća pravna pitanja: mogućnost izuzeća advokata iz arbitražnog postupka zbog sukoba interesa tj. bliskih profesionalnih i ličnih veza sa predsednikom arbitražnog veća prema odredbama pravila kineske CIETAC arbitraže, posledice docnje u isporuci robe, uslovi za oslobođenje od odgovornosti, naknada štete zbog gubitka poslovnog ugleda i uticaj korupcije na mogućnost naknade štete.

Više o tome >>

Mediji o uspehu >>


V Belgrade Open Pre-moot

        

Poslednji martovski vikend ove godine tradicionalno je obeležio Belgrade Open Pre-Moot, beogradski pripremni turnir za najveće svetsko takmičenje iz prava međunarodne prodaje robe i međunarodnog arbitražnog prava Willem C. Vis koje se svakog proleća, već devetnaest godina za redom, održava u Beču. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu u saradnji sa GIZ Open Regional Fund for South East Europe organizuje pripremne turnire za ovo takmičenje od 2008. godine, tako da je ove godine proslavljen mali jubilej – peta uzastopna godina održavanja Belgrade Open Pre-Moot-a. Tokom tog vremena, beogradski pripremni turnir je izrastao u najveći pripremni turnir za takmičenje Willem C. Vis u Evropi okupivši ove godine preko 400 učesnika – arbitara, akademskih trenera i studenata sa 37 univerziteta iz 26 država iz celog sveta – Evrope, Azije, Australije, Severne i Južne Amerike (videti raspored ročišta i spisak arbitara). Kao i prethodnih godina Belgrade Open Pre-Moot-u je prethodila Beogradska arbitražna konferencija.

Osim velikog broja učesnika Belgrade Open Pre-Moot može da se pohvali i vanserijskim kvalitetom pripreme studenata, jer se među učesnicima beogradskog pripremnog turnira redovno nalaze univerziteti koji takmičenje u Beču završavaju na nekom od prvih deset mesta. O kvalitetu Belgrade Open Pre-Moot-a dodatno svedoči i veliko interesovanje za učešće na ovom događaju. Naime, zbog ograničenih smeštajnih mogućnosti, preko deset fakulteta koji su ove godine želeli da dođu u Beograd ali su se kasno prijavili, nažalost nisu mogli da budu uvršćeni u krug učesnika.

Turnir je svečano otvoren u amfiteatru „Radomir Lukić“, nakon čega su advokatske kancelarije koje su pomogle organizaciju ovog događaja priredile koktel za sve učesnike u fakultetskom klubu Bona Fides (El Derecho).

Tokom dva dana, 24. i 25. marta, održano je preko 100 arbitražnih ročišta. Kako toliki broj susreta prevazilazi prostorne kapacitete Pravnog fakulteta, neka ročišta su se održavala u prostorijama advokatske kancelarije Karanović-Nikolić i Američke privredne komore, koorganizatorima takmičenja.

      

Više o tome >>


Učešće naših studenata na međunarodnom takmičenju iz medijskog prava

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je, nakon pobede na prošlogodišnjem takmičenju, ponovo učestvovao na takmičenju iz međunarodnog medijskog prava –Monroe E. Price International Media Law Moot Court Competition, održanom od 21. do 24. marta 2012. godine. Takmičenje je ove godine, pored finalne runde u Oksfordu, obuhvatilo i dva regionalna takmičenja, u Indiji za univerzitete iz Jugoistočne Azije i Kataru za timove sa Bliskog Istoka, kao i nacionalno takmičenje u Avganistanu. Ukupno se u svim rundama takmičilo 54 univerziteta iz 21 zemlje sa pet kontinenata. U finalnu rundu u Oksfordu se na osnovu pisanih podnesaka i pobeda na kvalifikacionim takmičenjima, plasiralo 33 tima.

U kvalifikacionim rundama, studenti Pravnog fakulteta su se sastali sa timovima iz Nigerije, Engleske i Indije. Uprkos dve pobede, naš tim nije ušao u četvrtinu finala. Naime, iako su dobili jednak broj poena za usmena izlaganja, tim NALSAR Univerziteta iz Indije (NALSAR University of Law, Hyderabad, India), koji je bio i ukupni pobednik takmičenja, pobedio je naš tim na osnovu ocena dobijenih za pisane podneske. Naš tim je osvojio 14. mesto u ukupnom plasmanu.

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu su činili Katarina Žarković, Tamara Momirov, Marko Živanović, Bogdan Basara, Tijana Radovanović i Dejan Vulović. Trener tima je asistent Vuk Cucić.

Više o tome >>

 


Učešće naših studenata na takmičenju iz međunarodne trgovinske medijacije

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu učestvovali su na VII godišnjem takmičenju iz međunarodne trgovinske medijacije (International Commercial Mediation Moot Competition) koje je održano od 3. do 8. februara 2012. godine u Parizu. Iako su naši studenti pokazali zavidan nivo znanja i uvežbanosti tokom četiri kvalifikaciona susreta, nažalost nisu uspeli da se plasiraju u osminu finala i nastave takmičenje u eliminacionim rundama. Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu činili su studenti četvrte godine: Bojana Todorović, Jovana Lakić, Dubravka Stijović i Dušan Mitrović. Za takmičenje su ih spremali asistent Marko Jovanović i saradnik u nastavi Uroš Živković, a veliku pomoć i podršku tokom priprema pružili su i prof. dr Vladimir Pavić i asist. mr Milena Đorđević.

Takmičenje iz međunarodne trgovinske medijacije od 2006. godine svakog februara organizuje Odeljenje za alternativno rešavanje sporova Međunarodne trgovinske komore u Parizu (International Chamber of CommerceICC), u nastojanju da unapredi kvalitet obrazovanja studenata prava, pruži im što bolji i neposredniji uvid u praktične aspekte medijacije i promoviše medijaciju kao jedan od mogućih vidova vansudskog rešavanja međunarodnih trgovinskih sporova. Ove godine na takmičenju je učestvovalo oko 400 studenata u okviru 66 timova iz 32 zemlje sa svih kontinenata. Pristup takmičenju nije slobodan, već nakon isteka roka za prijavu učesnika organizacioni odbor takmičenja odlučuje koje će prijave prihvatiti. Prilikom odlučivanja organizacioni odbor daje prednost timovima koji su već učestvovali, timovima sa fakulteta na kojima je medijacija uvršćena u redovni kurikulum, kao i o ravnomernoj regionalnoj zastupljenosti. Zato je već i sama mogućnost učestvovanja na takmičenju svojevrsna privilegija i priznanje našem Fakultetu.

Na takmičenju se rešavaju hipotetički sporovi koje treba rešiti putem medijacije. Pre svakog susreta timovi predaju kratak pisani plan strategije koju će primeniti tokom medijacije. U svakom susretu rešava se različit problem, a vreme za medijaciju je ograničeno na 85 minuta. Postupkom rukovodi profesionalni medijator, a učesnike boduju i o pobedniku odlučuju dvoje sudija, koji su takođe profesionalni medijatori, advokati ili profesori. Nakon četiri kvalifikaciona susreta, 16 najuspešnijih timova prelazi u osminu finala i dalje se bori po sistemu eliminacije.

Ove godine slučajevi koji su se rešavali na takmičenju ticali su se međunarodne prodaje robe, ugovaranja zajedničkog poslovnog poduhvata (joint venture) u oblasti novih farmaceutskih tehnologija i ugovora o pružanju usluga. Naši studenti su tokom takmičenja nastupali protiv timova Univerziteta iz Otave (Kanada), američkog Ratgers univerziteta, indijskog univerziteta Gudžarat i Erazmovog univerziteta iz Amsterdama (Holandija). Pobednik ovogodišnjeg takmičenja je Pravni fakultet Univerziteta Južni Teksas iz Sjedinjenih Američkih Država. Učešće naših studenata na takmičenju iz medijacije omogućio je Zavod za udžbenike.

 


Još jedan međunarodni uspeh naših studenata

Na pripremnom turniru za 19. svetsko takmičenje iz međunarodnog trgovinskog i arbitražnog prava Willem C. Vis International Commercial

Arbitration Moot, održanom od 20. do 21. marta 2012. godine u Madridu u organizaciji Carlos III univerziteta , tim studenata našeg Fakulteta osvojio je visoko drugo mesto u konkurenciji 15 timova iz 11 zemalja Evrope, Latinske Amerike i Australije.

Prošavši sve kvalifikacione runde sa najvišim ocenama naš tim se kvalifikovao za finale ovog turnira u kojem se, drugu godinu za redomu, našao sa timom Velington Univerziteta sa Novog Zelanda. Za razliku od prošle godine, iz ovog duela novozelanđani su izašli kao pobednici.

U susret izazovima koji naš tim čekaju u Beču, tim studenata koji ponosno predstavljali su naš Fakultet u Madridu činili su: Jelena Arsić, Stefan Golubović, Mina Srećković, Anja Tasić i Anđelka Todorović.

Nakon velikog uspeha naših studenata u Milanu, Minhenu i Madridu ove godine, poslednji prirpemni okršaji sa kolegama iz inostranstva pre finalnog takmičenja održaće se ovog vikenda (24. i 25. marta 2012. godine) u Beogradu gde će se na V Belgrade Open Pre-Moot turniru takmičiti čak 36 timova iz 25 zemalja sveta.


Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u polufinalu takmičenja iz evropskog i međunarodnog poreskog prava

Na takmičenju iz međunarodnog i evropskog poreskog prava koje je ove godine održano od 27. februara do 04. marta u Luvenu u Belgiji tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je ušao u polufinale.  Iako su, pored jednog univerziteta iz SAD, predstavljali jedini univerzitet koji nije iz države članice Evropske unije,  naši studenti Slobodanka Kolundžija, Nebojša Jovanović, Nebojša Pejin i Slobodan Trivić su posle priprema koje su vodili asistent mr Svetislav V. Kostić i Dejan Mraković LL.M iz konsultantske kuće Deloitte uspeli  da budu među najboljima na takmičenju u okviru koga je ključno bilo poznavanje upravo poreskog prava Evropske unije.  


Novi međunarodni uspesi naših studenata

Na pripremnom turniru za 19. svetsko takmičenje iz međunarodnog trgovinskog i arbitražnog prava Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, održanom 2. marta 2012. godine u Milanu u organizaciji Milanske arbitražne komore, tim studenata našeg Fakulteta osvojio je prvo mesto u konkurenciji timova iz Italije, Francuske, Švajcarske i Finske. Beogradski fakultet su na ovom takmičenju predstavljale studentkinje IV godine studija i master studija: Jelena Arsić, Anja Tasić, Ana Petrović i Vanja Vujnović, sa kojima je bio i Uroš Živković, saradnik u nastavi u svojstvu trenera tima.

Braneći titulu prvaka od prošle godine, tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu našao se tako drugi put za redom na prvom mestu liste koju su činili, između ostalog i timovi prestižnih pravnih fakulteta Univerziteta u Friburu, Univerziteta iz Lozane, Bokoni Univerziteta, Univerziteta iz Milana i poznate pariske visoke škole Sijons Po.

Ceo tekst >>


Novi trijumf naših studenata

Studenti Pravnog Fakulteta Univerziteta u Beogradu još jednom su postigli izvanredan uspeh. Na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju iz Prava stranih ulaganja članovi beogradskog tima: Vladimir Bošković, Sonja Srećković i Tanja Šumar, dokazali su da visok kvalitet obrazovanja stečen na Pravnom fakultetu parira i najvećim svetskim univerzitetima.

Ove godine, trideset pet timova iz sedamnaest zemalja takmičili su se za prestižne nagrade, ali, samo je beogradski tim uspeo da osvoji odličja u sve četiri kategorije takmičenja. Najpre, beogradski tim je osvojio treće mesto u ukupnom plasmanu timova. Zatim je nagrađen trećim mestom za najbolje napisan podnesak u ime tužioca a pored toga je osvojio peto mesto na usmenom delu takmičenja, nakon eliminacije u četvrtini finala podeljenom odlukom tribunala i pobede u susretu za plasman od 5. do 8. mesta. Konačno, naš student Sonja Srećković osvojila je nagradu kao jedan od najboljih govornika na takmičenju u konkurenciji preko 100 takmičara. Beogradski tim su za takmičenje spremali asistent Marko Jovanović i saradnik u nastavi Uroš Živković, a veliku pomoć u pripremama pružili su profesor dr. Vladimir Pavić i asistent mr. Milena Đorđević koji su na takmičenju učestvovali i kao arbitri.

Ovogodišnji Moot je održan Londonu, Velika Britanija, na čuvenom Kings College-u od 4. do 6. novembra 2011. godine. Na Moot-u takmičari rešavaju hipotetički slučaj iz oblasti prava stranih ulaganja. Takmičenje se sastoji iz dva dela. Prvi podrazumeva pripremu i podnošenje pisanih podnesaka (u ime tužioca i u ime tuženog), nakon čega dolazi usmeni deo, tokom kojeg studenti iznose svoje argumente pred tročlanim arbitražnim većem simulirajući postupak pred investicionom arbitražom. 


Seminar iz medijskog prava

Posle velikog uspeha studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu na međunarodnom takmičenju iz medijskog prava „Monroe E. Price“, Pravni fakultet u Beogradu je imao zadovoljstvo da ugosti seminar iz medijskog prava 27. maja 2011 koji je održan od strane studenata koji su učestvovali na takmičenju. Cilj seminara bio je da skrene pažnju na ovo i dalje novo polje prava u Srbija i da zainteresuje više studenata za istu. Glavne teme seminara su bile nove tehnologije, internet, elektronske komunikacije i na koji način te tehnologije utiču na medije i kakav režim treba da se primeni na njih. Seminar je održan u punoj konferencijskoj sali, i okupio je ne samo studente koji su zainteresovani za ovu oblast prava, nego i novinare, advokate, vladine eksperte koji rade u regulatornim agencijama (RRA, RATEL) i druge.

Više o seminaru >>


Još jedan uspeh naših studenata na međunarodnim takmičenjima

  

Na osamnaestom takmičenju studenata prava iz oblasti arbitraže i međunarodnog privrednog prava – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, održanom od 15. do 21. aprila 2011. godine u Beču, tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu ponovo je ostvario sjajne rezultate. U konkurenciji 260 fakulteta iz preko 60 zemalja sveta naš Fakultet se sedmu godinu za redom plasirao u finalnu rundu takmičenja u koju ulazi 64 najbolja fakulteta na osnovu rezultata posle prva četiri dana takmičenja, a zatim osvojio izvanredno peto mesto i čak tri nagrade za najbolje govornike. Vredno je istaći da je ovakav kontinuitet u plasmanu u finalnu rundu takmičenja pravi kuriozitet i da ga osim beogradskog fakulteta ima samo još i indijski Nacionalni Univerzitet pravnih nauka iz Kalkute. Tradicija postizanja uspeha na ovom prestižnom međunarodnom takmičenju se tako nastavila i ove godine, a Beograd se i ovog proleća našao u vrhu svetskih centara arbitražnog prava i pravnog obrazovanja.

Više o takmičenju >>


IV Belgrade Open Pre - Moot

Nakon odličnog odjeka koji su imala poslednja tri beogradska pripremna turnira za najveće svetsko takmičenje studenata prava Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je odlučio da i ove godine bude domaćin budućim stručnjacima za međunarodno privredno i arbitražno pravo iz celog sveta. Ovogodišnja beogradska runda priprema – Belgrade Open Pre-Moot - održana je od 8. do 10. aprila 2011. godine i okupila je timove 31 fakulteta iz 22 zemlje sveta (Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Velika Britanija, Indija, Italija, Južna Koreja, Kajmanska ostrva, Makedonija, Nemačka, Novi Zeland, Poljska, Rusija, SAD, Srbija, Turska, Urugvaj, Hrvatska, Crna Gora, Švajcarska i Španija). Videti program Pre-Moot-a >>

Na takmičenju je u svojstvu arbitara učestovavalo preko 140 uglednih pravnika, advokata i profesora iz preko 20 zemalja sveta, a tokom vikenda je održano preko 80 arbitražnih sesija. Zainteresovanima, uključujući i studente, tako je pružena mogućnost da steknu uvid u način na koji se odvija arbitraža. Tipična arbitraža je zatvorena za javnost, tako da je prilika da se posmatra način na koji ona funkcioniše, tokom ovog studentskog takmičenja u Beogradu, bila jedinstvena.

Radni deo beogradskog turnira pratio je i bogati prateći program društvenih aktivnosti, uključujući i organizovane ručkove i večere, kao i obilaske centralnih delova grada.

O kvalitetu i visokim standardima organizacije beogradskog turnira i kvaliteta učesnika svedoči i činjenica da se čak 15 fakulteta sa beogradskog spiska učesnika plasirano u finalnu rundu takmičenja koje se krajem marta održalo u Beču, a na kojem je učestvovalo čak 260 fakulteta iz preko 60 zemalja sveta. Dodatno, vredno je spomena da su za beogradski turnir 2012. godine već počele da stižu prijave.

Pored našeg Fakulteta, organizatori turnira Belgrade Open bili su Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu (GIZ) i Spoljnotrgovinska arbitraža pri Privrednoj komori Srbije, a kao pokrovitelji skupa takmičenje su pomogli i Skupština grada Beograda, i advokatske kancelarije Karanović – Nikolić i Moravčević Vojnović Zdravković u saradnji sa Schoenherr.

Ispred Pravnog fakulteta najveći teret organizacije ovog velikog i zahtevnog događaja poneli su asistent mr Milena Đorđević, prof. dr Vladimir Pavić i asistent Marko Jovanović. NJihov posao je bio olakšan bezrezervnom podrškom Uprave, a nesebičnu pomoć im je pružila i ekipa naših studenata – volontera, kojima se organizatori i ovom prilikom iskreno zahvaljuju.


Naši studenti osvojili Madrid

 

Posle trijumfa na pripremnom turniru za 18. svetsko takmičenje iz međunarodnog trgovinskog i arbitražnog prava Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, održanom 25. februara 2011. godine u Milanu u organizaciji Milanske arbitražne komore, tim studenata našeg Fakulteta osvojio je prvo mesto i na pripremnom turniru u Madridu koji je organizovao čuveni Carlos III Univerzitet iz Madrida u periodu od 4-5. aprila 2011. godine.

Naš tim koji su na ovom takmičenju predstavljale studentkinje Iva Paić i Sonja Srećković ubedljivo se plasirao u finale takmičenja osvojivši posle prva četiri nastupa najveći broj poena u konkurenciji deset timova iz šest zemalja. U finalu, koje je održano u madridskom arbitražnom sudu, naše studentkinje su savladale tim Viktorija univerziteta iz Velingtona, Novi Zeland, koji je pre dve godine osvojio Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot takmičenje u Beču.

Takmičenje Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot sastoji se u rešavanju jednog zadatog slučaja iz oblasti arbitražnog prava i prava međunarodne prodaje robe i ima dve faze. U prvom, pismenom delu, timovi sastavljaju pismene podnesek u ime tužioca i tuženog, dok u drugoj, usmenoj fazi takmičenja simuliraju postupak pred međunarodnom trgovinskom arbitražom iznoseći argumente pred tročalno arbitražno veće. Na usmenom delu takmičenja u prva četiri dana svaki tim ima četiri nastupa, od čega dva u ulozi tužioca i dva u ulozi tuženog. Na svakom susretu svaki od tri arbitra ocenjuje oba govornika jednog tima i tako se, na osnovu 24 dobijenje ocene, na kraju četvrtog dana pravi rang lista kvalifikacione faze usmenog dela takmičenja. Najbolja 64 tima se tada dele u 32 para i prelaze u finalne runde koje se dalje odvijaju po sistemu eliminacije.

Ove godine, finalno takmičenje će se održati od 15. do 21. aprila 2011. godine, a pored pripremnog turnira u Milanu i Madridu naši studenti su uzeli učešće i na turnirima u Hanoveru i Bazelu u periodu od 10. do 21. marta. Konačnu proveru pred takmičenje u Beču  naši studenti će imati u Beogradu, u periodu od 9. do 10. aprila, kad naš Fakultet organizuje IV Belgrade Open Pre-Moot za koji se registrovalo 31 timova iz 22 zemlje sveta i preko 150 arbitara iz zemlje i inostranstva.

Tim studenata Pravnog fakulteta za ovo prestižno takmičenje čine studenti četvrte godine i master studija Pravnog fakulteta: Ana Avramović, Snežana Dabić, Mina Živadinović, Vojimir Kurtić, Iva Paić, Sara Penđer, Boris Radojčić, Sonja Srećković, Ivan Čavdarević i Tanja Šumar. Studente za takmičenje pripremaju profesor dr Vladimir Pavić i asistent mr Milena Đorđević, kojima u pripremama svesrdno pomaže i asistent Marko Jovanović. Neprocenjivi doprinos pripremama tima za usmeni deo takmičenja dali su i bivši učesnici ovog takmičenja, sad advokatski pripravnici, Uroš Živković, Bojana Jelisavac i Marija Škundrić, kao i asistent Vuk Cucić.

Više informacija o ovom takmičenju >>


Studenti Pravnog fakulteta trijumfovali na međunarodnom takmičenju iz međunarodnog medijskog prava

Studenti Univerziteta u Beogradu, Pravnog fakulteta Adriana Minović, Stefan Dragojević, Sava Pavlović, Petar Radosavljev, Nevena Krivokapić i Milica Janačković pokazali da su u svetskom vrhu! Oni su 2. aprila 2011. godine, na četvrtom međunarodnom takmičenju Monroe E. Price Moot Court iz međunarodnog medijskog prava osvojili prvo mesto, kao i nagradu za najbolje pismene podneske (tužbu i odgovor na tužbu) u konkurenciji 26 timova iz 19 zemalja sveta.
Takmičenje je održano na Univerzitetu Oksford u organizaciji Centra za socioloko-pravne studije, Programa za uporednu analizu medijskog prava i politike i u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom advokata iz oblasti medijskog prava. Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 26 timova iz 19 zemalja sveta - iz Amerike, Afrike, Azije i Evrope. Među navedenih 26 timova 4 tima su se za takmičenje plasirala na osnovu uspeha na kvalifikacionom turniru koje je održano u Indiji koje je okupilo 22 tima. Naši student su u finalu takmičenja pobedili tim američkog Univerziteta Kardozo iz NJujorka, a na putu do finala sastali su se sa timovima iz Indije, Kenije i SAD. Trener tima studenata, najzaslužniji za koordinciju njihovog rada i kvalitet njihovih pismenih podnesaka i usmenog izlaganja, je asistent Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vuk Cucić. Sredstva za odlazak na ovo prestižno takmičenje studenti su prikupili pre svega zahvaljujući podršci projekata NUNS-a i USAID-IRAX, Pravnog fakulteta i nekoliko pojedinaca uključujući i advokata Nenada Cvjetićanina.

Takmičenje se sastoji iz dve faze – pismene i usmene. U obe faze radi se o simulaciji suđenja na engleskom jeziku pred Univerzalnim sudom za ljudska prava. Studenti se nalaze kako u ulozi advokata tužioca – zaštitinika medija, tako i u ulozi advokata države – tužene za kršenje prava slobode izražavanja, osnovnog ljudskog prava garantovanog Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. U prva dva dana takmičenja student imaju četiri nastupa - 2 puta u ulozi tužioca, dva puta u ulozi tuženog, izlažući argumente zasnovane na Univerzalnoj deklaraciji i praksi međunardonih sudova za ljudska prava, uključujući i praksu Evropskog suda za ljudska prava, a na osnovu činjenica problema koje im je organizator takmičenja dostavio. Najboljih 8 timova posle prva dva dana takmičenja prolazi u četvrtinu finala, nakon čega napreduju do finala po sistemu eliminacije.

Ovo je samo jedna u nizu nagrada koje su studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu osvojili na međunarodnim takmičenjima u inostranstvu u poslednjih par godina. Nedavno su se vratili sa osvojenom nagradom za najbolji debitantski tim sa međunarodnog takmičenja iz medijacije koje je održano u Parizu, dve godine za redom osvojili su treće mesto na međunarodnom takmičenju iz investicionog prava u Bostonu I Frankfurtu, 2007. godine su osvojili visoko treće mesto u konkurenciji 177 timova iz celog sveta na prestižnom takmičenju iz međunarodnog privrednog prava i arbitražnog prava, sa koje se već godinama vraćaju i sa nagradama za najbolje tužbe i najbolje govornike.

Uspesi naših studenata prava najbolje govore o visokom nivou obrazovanja na našem Univerzitetu i o uspešnoj realizaciji modernog pristupa u radu sa studentima koji se na Pravnom fakultetu odvija kroz popularizaciju praktičnih oblika rada – moot court takmičenja, pravnih klinika, kurseva pisanja pravnih dokumenata i drugih oblika stručne prakse.


Naši studenti najbolji na pripremnom turniru u Milanu

G:\DCIM\101CANON\milano (23).JPG

Na pripremnom turniru za 18. svetsko takmičenje iz međunarodnog trgovinskog i arbitražnog prava Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, održanom 25. februara 2011. godine u Milanu u organizaciji Milanske arbitražne komoremore, tim studenata našeg Fakulteta span> osvojio je prvo mesto u konkurenciji timova iz Italije, Nemačke i Švajcarske. Nagradu za zapažen uspeh na ovom turniru u obliku vredne dvotomne monografije poznatog američkog stručnjaka za arbitražno pravo Gerija Borna International Commercial Arbitration – Commentary and Materials, koju im je uručio sekretar Milanske arbitraže g-din Stefano Acali, studenti su odlučili da poklone fakultetskoj Biblioteci.

Takmičenje Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot sastoji se u rešavanju jednog zadatog slučaja iz oblasti arbitražnog prava i prava međunarodne prodaje robe i ima dve faze. U prvom, pismenom delu, timovi sastavljaju pismene podnesek u ime tužioca i tuženog, dok u drugoj, usmenoj fazi takmičenja simuliraju postupak pred međunarodnom trgovinskom arbitražom iznoseći argumente pred tročalno arbitražno veće. Na usmenom delu takmičenja u prva četiri dana svaki tim ima četiri nastupa, od čega dva u ulozi tužioca i dva u ulozi tuženog. Na svakom susretu svaki od tri arbitra ocenjuje oba govornika jednog tima i tako se, na osnovu 24 dobijenje ocene, na kraju četvrtog dana pravi rang lista kvalifikacione faze usmenog dela takmičenja. Najbolja 64 tima se tada dele u 32 para i prelaze u finalne runde koje se dalje odvijaju po sistemu eliminacije.

Ove godine, takmičenje će se održati od 15. do 21. aprila 2011. godine, a pored pripremnog turnira u Milanu naši studenti će uzeti učešće i na turnirima u Hanoveru, Sarbrikenu i Bazelu u periodu od 10. do 21. marta. Konačnu proveru pred takmičenje u Beču  naši studenti će imati u Beogradu, u periodu od 9. do 10. aprila, kad naš Fakultet organizuje IV Belgrade Open Pre-Moot za koji se registrovalo 31 timova iz 22 zemlje sveta i preko 150 arbitara iz zemlje i inostranstva.

Tim studenata Pravnog fakulteta za ovo prestižno takmičenje čine studenti četvrte godine i master studija Pravnog fakulteta: Ana Avramović, Snežana Dabić, Mina Živadinović, Vojimir Kurtić, Iva Paić, Sara Penđer, Boris Radojčić, Sonja Srećković, Ivan Čavdarević i Tanja Šumar. Studente za takmičenje pripremaju profesor dr Vladimir Pavić i asistent mr Milena Đorđević, kojima u pripremama svesrdno pomaže i asistent Marko Jovanović. Neprocenjivi doprinos pripremama tima za usmeni deo takmičenja dali su i bivši učesnici ovog takmičenja, sad advokatski pripravnici, Uroš Živković, Bojana Jelisavac i Marija Škundrić, kao i asistent Vuk Cucić.

Više informacija o ovom takmičenju >>


Uspeh naših studenata na takmičenju iz međunarodne trgovinske medijacije

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu vratili su se sa 6. godišnjeg takmičenja iz međunarodne trgovinske medijacije ( (International Commercial Mediation Moot Competition) koje je održano od 4. do 9. februara 2011. godine u Parizu sa vrednim priznanjem – tim našeg Fakulteta proglašen je za najbolji među fakultetima koji su ove godine po prvi put učestvovali na takmičenju. 

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu činile su studentkinje treće godine Vanja Vujnović, Mina Srećković i Anja Tasić. Za takmičenje ih je spremao asistent Marko Jovanović, uz veliku pomoć Uroša Živkovića, pripravnika u advokatskoj kancelariji Karanović-Nikolić. Pomoć i podršku tokom priprema pružili su i prof. dr Vladimir Pavić, asist. mr Milena Đorđević i g. Petar Grozdanović, medijator i advokat iz advokatske kancelarije Baklaja, Igrić, Mujezinović u saradnji sa Clyde & Co.

Takmičenje iz međunarodne trgovinske medijacije od 2006. godine svakog februara organizuje Odeljenje za alternativno rešavanje sporova Međunarodne trgovinske komore u Parizu (International Chamber of Commerce – ICC) u nastojanju da unapredi kvalitet obrazovanja studenata prava, pruži im što bolji i neposredniji uvid u praktične aspekte medijacije i promoviše medijaciju kao jedan od mogućih vidova vansudskog rešavanja međunarodnih trgovinskih sporova. Ove godine na takmičenju je učestvovalo oko 400 studenata u okviru 58 timova (od čega oko 20 po prvi put) iz 27 zemalja sa svih kontinenata. Pristup takmičenju nije slobodan, već nakon isteka roka za prijavu učesnika organizacioni odbor takmičenja odlučuje koje će prijave prihvatiti. Prilikom odlučivanja organizacioni odbor daje prednost timovima koji su već učestvovali, timovima sa fakulteta na kojima je medijacija uvršćena u redovni kurikulum, kao i o ravnomernoj regionalnoj zastupljenosti. Zato je već i sama mogućnost učestvovanja na takmičenju svojevrsna privilegija i priznanje našem Fakultetu.

Na takmičenju se rešavaju hipotetički sporovi koje treba rešiti putem medijacije. Pre svakog susreta timovi predaju kratak pisani plan strategije koju će primeniti tokom medijacije. U svakom susretu rešava se različit problem, a vreme za medijaciju je ograničeno na 85 minuta. Takmičarima u rešavanju spora pomaže profesionalni medijator, a učesnike boduju i o pobedniku odlučuju dvoje sudija, koji su takođe profesionalni medijatori, advokati ili profesori. Nakon četiri kvalifikaciona susreta, šesnaest najuspešnijih timova prelazi u osminu finala i dalje se bori po sistemu eliminacije.

Naši studenti su tokom takmičenja nastupali protiv timova američkih univerziteta Hemlajn i Vašington, indijskog univerziteta Gudžarat i nemačkog univerziteta Humbolt iz Berlina. Pobednik ovogodišnjeg takmičenja je Univerzitet Fordam iz Sjedinjenih Američkih Država.

Učešće naših studenata na takmičenju iz medijacije omogućila je Međunarodna finansijska korporacija.

   


Novi međunarodni uspeh naših studenata

I ova školska godina počela je uspesima naših studenata na prestižnim međunarodnim takmičenjima.ima.

Na takmičenju iz prava stranih ulaganja >Foreign Direct Investment International Moot Competition (FDI Moot) koje je održano od 22. do 24. oktobra 2010. godine na Univerzitetu Peperdajn u Malibuu (Kalifornija), tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su činili Uroš Živković, Vojimir Kurtić i Nenad Kovačević osvojio je peto mesto u konkurenciji 32 fakulteta iz 17 država. Takođe, naš student Uroš Živković dobio je nagradu kao jedan od deset najboljih govornika na takmičenju. U pisanju podnesaka kao i u velikom delu priprema za usmeni deo takmičenja učestvovala je i Bojana Jelisavac, koja je nažalost bila sprečena da otputuje u Kaliforniju.

Prvo mesto na ovogodišnjem FDI Moot-u osvojio je australijski univerzitet Mardok, dok je drugoplasirani bio NJujorški univerzitet, od koga su naši studenti izgubili u četvrtfinalu.

Naše studente je za ovo takmičenje spremao asistent Marko Jovanović, a veliku pomoć i podršku prilikom priprema pružili su i profesor dr Vladimir Pavić i asistent mr Milena Đorđević.

FDI Moot se sastoji u rešavanju hipotetičkog spora između stranog ulagača i države prijemnice ulaganja kroz simulaciju arbitražnog postupka pred Međunarodnom centrom za rešavanje investicionih sporova (ICSID).  Takmičenje ima dve faze: u prvoj učesnici sastavljaju pismene podneske za tužioca i tuženog. Na osnovu ocena koje podnesci dobiju, timovi se razvrstavaju u četiri grupe za drugu, usmenu fazu takmičenja. Druga faza takmičenja obuhvata četiri kvalifikaciona ročišta, koja predstavljaju simulaciju postupka pred ICSID centrom. Nakon obavljenih kvalifikacija, dva najbolje plasirana tima iz svake grupe prelaze u četvrtfinalne runde. Pobednici četvrtfinala napreduju u polufinale, dok se timovi koji izgube bore za plasman od petog do osmog mesta.

Pored uspeha koji su naši studenti postigli na FDI Moot-u, naš Fakultet je dobio i važno simbolično priznanje – asistentu Marku Jovanoviću je ukazano poverenje i čast da bude jedan od tri arbitra koji su sudili susret za treće mesto na takmičenju između pravnih fakulteta iz Dizeldorfa i NJu Delhija.

Takmičari i trener duguju posebnu zahvalnost onima koji su neposredno omogućili da naš tim otputuje u Kaliforniju, odmeri snage sa kolegama iz inostranstva i potvrdi kvalitet pravničkog obrazovanja na našem Fakultetu. Ovaj uspeh ne bi bio ostvaren bez velikodušne pomoći i zalaganja Uprave Fakulteta, profesora dr Gaše Kneževića i Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije


Naši studenti ponovo među najboljima na međunarodnom takmičenju u Beču

    

Na sedamnaestom takmičenju studenata prava iz oblasti arbitraže i međunarodnog privrednog prava – – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, održanom od 26. marta do 1. aprila 2010. godine u Beču, tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu ponovo je ostvario sjajne rezultate. U konkurenciji čak 252 fakulteta iz preko 60 zemalja sveta, odnosno među više od 2000 studenata prava, naš Fakultet se šestu godinu za redom plasirao u finalnu rundu takmičenja (u koju ulazi 64 najbolja fakulteta na kvalifikacionom delu turnira) i osvojio čak dve nagrade za najbolje govornike. Ovim rezultatom se Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu našao u društvu svega dva svetska Fakulteta koji mogu da se pohvale ovakvim zavidnim rezultatom. Činjenica da je pri tom, naš Fakultet jedini sa neengleskog govornog područja (drugi fakultet koji se može pohvaliti ovakvim uspehom je iz Indije) dodatno daje na značaju ovakvog kontinuiranog uspeha naših studenata na ovom prestižnom međunarodnom takmičenju.

     

Više o tome >>


III Belgrade Open Pre-Moot

       

Nakon odličnog odjeka koji su imala poslednja dva beogradska pripremna turnira za najveće svetsko takmičenje studenata prava Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je odlučio da i ove godine bude domaćin budućim stručnjacima za međunarodno privredno i arbitražno pravo iz celog sveta. Ovogodišnja beogradska runda priprema – Belgrade Open Pre-Moot - održana je od 19. do 21. marta 2010. godine i okupila je timove 22 fakulteta iz 16 zemalja sveta (Albanija, Austrija, Brazil, Indija, Italija, Južna Koreja, Makedonija, Meksiko, Nemačka,  Poljska, SAD, Srbija, Turska, Hrvatska, Švajcarska i Španija). Videti program Pre - Moot-a >>

NaNa takmičenju je u svojstvu arbitara učestovavalo preko 100 uglednih pravnika, advokata i profesora iz preko 20 zemalja sveta (videti spisak arbitara), a tokom vikenda je održano preko 60 arbitražnih sesija. Zainteresovanima, uključujući i studente, tako je pružena mogućnost da steknu uvid u način na koji se odvija arbitraža. Tipična arbitraža je zatvorena za javnost, tako da je prilika da se posmatra način na koji ona funkcioniše, tokom ovog studentskog takmičenja u Beogradu, bila jedinstvena.

Radni deo beogradskog turnira pratio je i bogati prateći style="font-variant: normal !important; text-underline: none; text-line-through: none" href="moot/premoot%202010/Social%20Calendar%2010-03-2010_small-1.pdf"> program društvenih aktivnosti, uključujući i organizovane ručkove i večere, kao i obilaske centralnih delova grada. Galerija slika >>1   >> 2   >> 3

Pored našeg Fakulteta, organizatori turnira Belgrade Open bili su Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu (GTZ) i Spoljnotrgovinska arbitraža pri Privrednoj komori Srbije, a kao pokrovitelji skupa takmičenje su pomogli i Skupština grada Beograda, i advokatske kancelarije Karanović – Nikolić, CMS Beograd i Moravčević Vojnović Zdravković u saradnji sa Schoenherr. Ispred Pravnog fakulteta najveći teret organizacije ovog velikog i zahtevnog događaja poneli su asistent mr Milena Đorđević, prof. dr Vladimir Pavić i asistent Marko Jovanović. NJihov posao je bio olakšan bezrezervnom podrškom Uprave, a nesebičnu pomoć im je pružila i ekipa naših studenata – volontera, predvođena Dragutinom Nenezićem, studentom master studija na našem Fakultetu.

O kvalitetu i visokim standardima organizacije beogradskog turnira i kvaliteta učesnika svedoči i činjenica da se čak 10 fakulteta sa beogradskog spiska učesnika plasirano u finalnu rundu takmičenja koje se krajem marta održalo u Beču, a na kojem je učestvovalo čak 252 fakulteta iz preko 60 zemalja sveta. Dodatno, vredno je spomena da su za beogradski turnir 2011. godine već počele da stižu prijave.


Novi međunarodni uspeh studenata Pravnog fakulteta

Odlični rezultati studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu na prestižnim međunarodnim takmičenjima odavno više ne predstavljaju iznenađenje ni za naš Fakultet ali ni za kolege iz inostranstva. Pa ipak, vesti o novim uspesima se uvek dočekuju sa jednakom radošću i uzbuđenjem.    p>

Na takmičenju iz investicionog prava Foreign Direct Investment International Moot Competition koje je održano od 22. do 24. oktobra 2009. godine u Frankfurtu, u prostorijama Frankfurtskog međunarodnog arbitražnog centra, tim studenata našeg Fakulteta koji su činili Marija Škundrić i Velimir Živković osvojio je treće mesto. Takođe, naša studentkinja Marija Škundrić dobila je nagradu za najboljeg govornika u konkurenciji od 90 takmičara. Zahvaljujući njenom podvigu kao i izvanrednim nastupima drugog člana našeg tima, Velimira Živkovića, naš Fakultet je osvojio najviše poena u kvalifikacionom delu takmičenja. Nažalost, arbitri u polufinalnom susretu su odlučili da prednost daju timu američkog Univerziteta Peperdajn, koji je kasnije pobedio i u finalu i time osvojio ovogodišnji FDI Moot. . Ipak, o izjednačenosti našeg i američkog tima dovoljno govori podatak da arbitri i nakon dugog većanja nisu mogli da usaglase stavove o pobedniku polufinalnog susreta, pa su odluku umesto jednoglasno, što je praksa na takmičenju, doneli većinom glasova.

Naše studente su za ovo takmičenje spremali asistenti Pravnog fakulteta Uglješa Grušić i Marko Jovanović, a dragocenu pomoć svojim savetima pružili su profesori Nebojša Jovanović i Vladimir Pavić, docent Dušan Popović i asistent Milena Đorđević.

Ovogodišnji Foreign Direct Investment International Moot Competition organizovali su Nemačka institucija za arbitražu (DIS), Centar za međunarodne pravne studije i Pravni fakultet Univerziteta Safolk. Takmičenje predstavlja simulaciju arbitraže pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova (ICSID) i sastoji se iz dve faze. U prvoj fazi, timovi sastavljaju podneske za tužioca – privatnog ulagača i tuženog – državu prijemnicu ulaganja. U drugoj fazi simuliraju se usmene rasprave pred arbitražnim tribunalom. Nakon šest kvalifikacionih rundi, četiri najbolje plasirana tima odlaze u polufinale koje se zatim odvija po sistemu eliminacije. Na svom putu do trećeg mesta, naši studenti su se sastali sa dva indijska, dva poljska, jednim nemačkim i jednim britanskim univerzitetom.

Pored odličnih rezultata, o kvalitetu našeg tima svedoči i veliko interesovanje za susrete u kojima su se na jednoj od strana nalazili naši studenti. Među onima koji su pomno pratili nastupe naših studenata bio je i svetski priznati doajen arbitražnog prava, britanski profesor Martin Hanter, koji nije krio oduševljenje znanjem i veštinom koju su prikazali takmičari iz Beograda.

TaTakmičari i treneri duguju posebnu zahvalnost onima koji su neposredno omogućili da naš tim otputuje u Frankfurt, odmeri snage sa kolegama iz inostranstva i potvrdi kvalitet pravničkog obrazovanja na našem Fakultetu. Ovaj uspeh ne bi bio ostvaren bez velikodušne pomoći Uprave Fakulteta, profesora dr Gaše Kneževića, advokatske kancelarije dr Miroslava Paunovića, Opštine Voždovac i Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije.


Prvi na takmičenju iz Međunarodnog humanitarnog prava

Naši studenti su osvojili prvo mesto na nacionalnom takmičenju iz Međunarodnog humanitarnog prava, koje je održano 19. do 23. aprila 2008. u prostorijama Crvenog krsta. Pored našeg tima, takmičili su se i studenti Fakulteta političkih nauka, Pravnog fakulteta iz Novog Sada, Pravnog fakulteta iz Niša, Policijske akademije i Vojne akademije. Osvajanjem prvog mesta naši studenti su obezbedili učešće na prestižnom međunarodnom takmičenju >Jean Piktet, koje se svakog aprila održava u drugoj državi.

Naš tim su činili Veljko Grković, Mia Fukuda i Marko Vujetić. Trener tima bila je asistentkinja dr Ivana Krstić, a u pripremama je pomagala i Anđela Simić, naša studentkinja i dugogodišnja aktivistkinja Crvenog krsta.

Više o tome >>


Drugi na takmičenju iz ljudskih prava

Drugo regionalno takmičenje u poznavanju jurisprudencije Evropskog suda za ljudska prava održano je 18-19. aprila 2008. u beograskoj Palati pravde. Na takmičenju simulacije suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava učestvovalo je deset ekipa sa pravnih fakulteta iz četiri države, bivše jugoslovenske republike. Tim našeg Fakulteta je osvojio odlično drugo mesto, a pobednička titula mu je „za dlaku“ izmakla i ponovo pripala ekipi iz Zagreba.p>

Uspeh našem Fakultetu doneli su studenti Marija Šćekić, Ksenija Sorajić, Miona Mihailović, Jasna Mitić, Nenad Kovačević, Stefan Antonić i Marko Labus. Pripremao ih je Marko Jovanović, diplomirani student našeg Fakulteta i najbolji student generacije, specijalista prava EU, master međunarodnog prava i doktorant na pariskom Pravnom fakultetu Panteon Sorbona. Izuzetnu pomoć i podršku u pripremi tima pružile su asistentkinja dr Ivana Krstić i prošlogodišnja učesnica takmičenja Milica Stojanović.

Više o tome >>


Među najboljima na svetskom takmičenju

Na petnaestom takmimičenju studenata prava iz arbitraže i međunarodnog privrednog prava – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, koje je održano od 15. do 20. marta 2008. u Beču, tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu ponovio je sjajne uspehe svojih kolega iz prethodnih godina. Po četvrti uzastopni put naši studenti su se plasirali u finale takmičenja u konkurenciji 203 fakulteta iz celog sveta. Prošle godine su tome dodali i treće mesto na usmenom nastupu, a ove godine naš tim je jedan od dobitnika nagrade za najbolju tužbu, a naša studentkinja Jovana Stevović je među laureatima prestižne nagrade za najboljeg govornika. Tim su pored Jovane činili i: Vuk Cucić, Miloš Kuzman, Nikola Marković, Marija Marošan, Ivan Nonković, Milica Novaković, Sanja Panjković, Milan Radonić, Raško Radovanović i Dina Simonović. Višemesečne pripreme sa njima vodili su doc. dr Vladimir Pavić, mr Milena Đorđević i Uglješa Grušić.

Kontinurani uspeh našeg Fakulteta na ovom takmičenju rezultat je kakvim se može pohvaliti mali broj fakulteta na svetu. Izvanredan plasman u usmenom i pismenom delu takmičenja je pokazao da se na našem Fakultetu studenti uče veštinama argumentovanog pravničkog govora i pisane reči na najvišem nivou, kao i sposobnosti da to izraze na engleskom jeziku. To je ocena najistaknutijih profesora i arbitara iz celog sveta koji se bave ovom oblašću prava, koji su predstavljali međunarodnu arbitražu na ovom svetskom takmičenju.

Više o tome


Međunarodno takmičenje Belgrade Open

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je imao čast da 7-9. marta 2008. po prvi put bude domaćin pripremnog turnira za najveće pravničko takmičenje na svetu - Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot - koje se već 15 godina održava u Beču, a ove godine okuplja čak 203 pravna fakulteta iz celog sveta. Na beogradskoj rundi takmičenja iz međunarodnog privrednog prava i arbitraže – Belgrade Open – učestvovalo je 15 timova sa pravnih fakulteta iz 13 zemalja regiona i sveta, sa preko 120 takmičara i 50 arbitara - uglednih pravnika, advokata, sudija i profesora. Pored našeg Fakulteta, glavni organizatori takmičenja bili su GTZ Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu i Spoljnotrgovinska arbitraža pri Privrednoj komori Srbije, a kao pokrovitelji skupa takmičenje su pomogle i advokatske kancelarije Karanović & Nikolić, CMS Beograd i Moravčević, Vojnović & Zdravković u saradnji sa Schonherrherrpan.

Takmičenje je svečano otvoreno u petak 7. marta u amfiteatru II našeg Fakulteta, u prisustvu svih učesnika i donatora tima, kada su se gostima obratili prodekan za nastavu prof. dr LJiljana Radulović ispred Fakulteta, prof. dr Gašo Knežević ispred Arbitraže, Miloš Baltić ispred GTZ kancelarije, gđa Monika Kanafolja, pravni savetnik Komisije UN za međunarodno privredno pravo, kao i doc. dr Vladimir Pavić i asistent mr Milena Đorđević ispred organizacionog tima našeg Fakulteta. Po prethodno dogovorenom programu, studenti su 8. i 9. marta imali priliku da isprobaju svoje argumente pred arbitražnim tribunalom. Takmičenje se odvijalo u šest prostorija na Fakultetu specijalno opremljenih za ovu priliku: pravna klinika, sudnica, konferencijska sala, sala za sednice, seminar za javno pravo i forum romanum.

Ovaj događaj je pratio i bogat program gostoprimstva sa organizovanim ručkovima i večerama, a posebno treba istaći i prijem u Domu Narodne skupštine Republike Srbije 8. marta sa obilaskom značajnih prostorija, kada su se u plenarnoj sali učesnicima takmičenja obratili gospodin Marko Danilović, zamenik sekretara Skupštine, rektor Beogradskog univerziteta prof. dr Branko Kovačević i dr Radivoje Petrikić, partner u CMS kancelariji. Na osnovu evaluacija koje su učesnici takimičenja popunili, kao i usmenih i pismenih komentara, opšti je utisak da je organizacija ovog takmičenja na najbolji način reprezentovala naš Fakultet, grad i našu zemlju.

     


Priznanja Fakultetu za osvojeno III mesto na svetskom studentskom takmičenju

Uspeh studenata našeg Fakulteta koji su osvojili III mesto 2007. godine na međunarodnom fakultetskom takmičenju iz Međunarodnog privrednog prava i Arbitražnog prava - Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot izazvao je značajnu pažnju naše javnosti. Za studente, trenere tima i članove Uprave Fakulteta organizovani su tim povodom prijemi u Rektoratu, Predsedništvu i Vladi Republike Srbije. Zajednički utisak Rektora Univerziteta u Beogradu prof. dr Branka Kovačevića, Predsednika Srbije Borisa Tadića i Predsednika Vlade dr Vojislava Koštunice je da ovakav uspeh naših studenata zavređuje svaku pohvalu kao najveće priznanje visokom školstvu Srbije.

Na adresu Fakulteta stigli su brojni telegrami pohvale, kako sa domaćih adresa tako i iz inostranstva, uključujući i naše ambasade širom sveta. One su upućene neposrednim učesnicima, Pravnom fakultetu, kao i društvenim institucijama. Uspeh naših studenata na ovom takmičenju tumači se kao priznanje ne samo Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu već i institucijama Srbije, jer su naši studenti svojim znanjem i umećem pokazali da Srbija pridaje veliki značaj poštovanju i primeni međunarodnog prava i mirnom rešavanju međunarodnih sporova.  Naši studenti bili su ambasadori Srbije i pokazali su da se njihova znanja, sposobnosti i stečene veštine nalaze na visini najboljih svetskih pravnih fakulteta, a njihova pamet i entuzijazam obezbedili su našem Fakultetu najširu podršku na putu do finala - do III mesta među 178 fakulteta iz preko 50 zemalja sveta. Tim studenata koji je predstavljao Pravni fakultet činili su: Branka Babović, Miloš Bingulac, Ksenija Boreta, Dragana Jandrić, Marko Jovanović (student generacije 2006), Nataša Lalatović, Marija Marošan, Aleksandar Ugljevarević i Olga Cvetković. Za ovo prestižno takmičenje studente su pripremali asistent mr Milena Đorđević i docent dr Vladimir Pavić.

   

Više o takmičenju>>

 

Sva prava zadržana. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 2012.