Вести/Дога
ђаји   
 


Правни факултет са успехом организовао Летњу школу „Роми: правно-политичка димензија“

Правни факултет је у периоду од 21. до 27. септембра био домаћин летње школе „Роми: правно-политичка димензија“, организоване у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права, Правним факултетом и Међународним институтом за људска права и мир из Каена (Caen) у Нормандији, Француска. Организацију летње школе су помогли Фонд за отворено друштво, Мисија ОЕБС у Србији, Фондација Хајнрих Бел, Народно позориште у Београду и Канцеларија Савета Европе у Београду.

Седмодневни програм похађало је укупно 65 студената, како са београдског Правног факултета, тако и 16 студената правних факултета из региона - из Словеније, Хрватске, Македоније и Босне и Херцеговине, и то из оба ентитета, Федерације и Републике Српске, као и 8 студената из Француске.

Школа је имала задатак да формира круг младих правних стручњака са посебним знањима и сензибилитетом за заштиту права Рома, који ће стручно и с разумевањем моћи да пруже допринос унапређењу положаја Рома како у Србији тако и шире.

Чланови пројектног и организационог одбора летње школе били су проф. др Драгица Вујадиновић, доц. др Бранко Ракић, доц. др Ивана Крстић и асистент мр Маја Лукић. Чланови овог тима, уз помоћ студента-продекана Филипа Бојића, студената и административног особља, уложили су велики и вишемесечни труд да би дошло до остварења овог пројекта.

Циљ летње школе је био и да скрене пажњу јавности на непостојање свести и недовољно бављење овом темом у школама и јавним установама, као и на упоран проблем дискриминације са којом се ромска популација суочава.

На свечаном отварању школе, у препуној конференцијској сали нашег Факултета полазнике и госте су поздравили и пожелели им успешан рад декан нашег Факултета, проф. др Мирко Васиљевић, проректорка за наставу Универзитета у Београду, проф. др Неда Бокан, помоћница министра у  Министарству за људска и мањинска права, г-ђа Сања Јашаревић Кужић, шефица Канцеларије за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији, г-ђа Дајана Фалони (Daiana Serafina Falloni), Виша саветница за мањинска питања у Мисији ОЕБС у Србији, г-ђа Кристина Дејвис, и управница летње школе и професорка нашег Факултета др Драгица Вујадиновић.


Прослава Дана Факултета

Свечаном Академијом и уручивањем диплома студентима који су окончали студије, Правни факултет Универзитета у Београду обележио је своју Крсну славу и Дан Факултета 27. 09. 2009. године.

Прослава, на којој се окупио велики број наставника и сарадника, запослених у администрацији као и пензионисаних наставника, је започела славским обредом и сечењем славског колача, у чему су учествовали и црквени великодостојници.

На свечаној Академији у амфитеатру V  су највећи део публике чинили дипломирани студенти, магистри и специјалисти који су своје студије завршили током претходне школске године, али и њихови брачни другови, деца, родитељи... У културно-уметничком делу програма учествовао је академски хор АКУД „Крсмановић“, а велике аплаузе присутних добио је овогодишњи победник у беседништву Филип Бојић.

Присутним гостима обратио се и декан Правног факултета из Салцбурга, проф. др Курт Шмелер, учесник летње школе о правима Рома.

Проф. др Мирко Васиљевић, декан Правног факултета, је поручио дипломцима да у свом будућем раду не треба да слушају ни шефа ни партију, и да  оно што Србији недостаје јесу професионални кадрови, јаке институције и потпуна примена закона у пракси, као и да је мало оних који интересе институције којом руководе , стављају испред свог личног интереса, након чега је поздрављен бурним аплаузом.

Честитајући славу државни секретар Министарства науке, проф. др Милош Недељковић је нагласио да је Правни факултет један од лидера на Универзитету у Београду, а нарочито међу друштвеним факултетима. Он је поручио дипломцима да се укључе у друштвене токове и тако помогну борбу за професионалност и стручност.

У склопу прославе отворен је први сајам правне књиге на Факултету на коме учествује 16 излагача. У склопу сајма отворена је изложба задужбине „Доситеј Обрадовић“ под називом „Пут високог школства“. О раду Издавачког центра Правног факултета, новом каталогу за 2009/2010. годину и правној књизи говорили су управник Центра за издаваштво и информисање проф. др Јовица Тркуља и декан проф. др Мирко Васиљевић, који је и званично отворио сајам. Поводом отварања изложбе, присутним гостима обратио се председник Управног одбора задужбине „Доситеј Обрадовић“ Радомир Путник.

                    


Потписан протокол о сарадњи са Уставним судом

30.06.2009.године је потписан Протокол о међусобној сарадњи Правног факултета и Уставног суда.

Потписници протокола су се сагласили да остварују и развијају различите видове сарадње у циљу унапређивања уставноправне теорије и праксе у Републици Србији, који ће се огледати у организобању стручних и научних скупова и издавању научних и других публикација и часописа. Уставни суд ће студентима Правног факултета oмогућити стицање практичних знања у области заштите уставности и законитости и заштите и унапређења људских и мањинских права и слобода. Судије уставног суда могу бити позвани као предавачи на Правни факултет, а Правни факултет ће стручним лицима Уставног суда омогућити стручно усавршавање на мастер, докторским и специјалистичким курсевима.


Регионални Темпус мастер из права интелектуалне својине

Правни факултет Универзитета у Београду је члан конзорцијума коме је одобрен Темпус пројекат за организовање мастер програма из права интелектуалне својине. Мастер студије организоваће се у Скопљу (могуће и Београду), на енглеском језику. Предавања ће изводити професори са универзитета чланова конзорцијума: Универзитета у Београду, Универзитета у Скопљу, Универзитета у Нишу, Универзитета Роберт Шуман из Стразбура, Универзитета Свети Климент Охридски из Софије, Универзитета Македонија из Солуна... Наставу ће изводити и признати стручњаци из Академије Светске организације за интелектуалну својину (WIPO). Програм се одвија уз финансијску подршку Европске уније.

Обавезни предмети биће: Увод у право интелектуалне својине; Патенти; Жигови и ознаке географског порекла; Ауторско право и сродна права; ИТ право; Решавање спорова из интелектуалне својине; Економија интелектуалне својине; Спровођење права интелектуалне својине; Увод у право конкуренције.

Изборни предмети биће: Индустријски дизајн; Међународно приватно право; Кривичноправни аспекти интелектуалне својине; Имена Интернет домена; Уговорно право; Трговинско право...

Додатне информације могу се добити од доцента др Душана Поповића.


Потписан Споразум о пословној сарадњи Правног факултета и Привредне коморе Србије

25.06.2009.године је потписан Споразум о пословној сарадњи Правног факултета и Привредне коморе Србије. Споразум има за циљ унапређење односа и узајамне сарадње Правног факултета у Универзитета у Београду и Привредне коморе Србије у области европских интеграција, а у складу са организацијом, техничким и људским могућностима обе стране.

Видови сарадње предвиђени овим споразумом су:

  • Организоване посете студената Правног факултета Привредној комори Србије – Бироу за сарадњу са ЕУ, у циљу упознавања са начином рада његовог стручног тима;
  • Волонтирање студената завршних година Правног факултета у Привредној комори Србије, као и у привредним друштвима чланице Коморе, а на основу исказаног интереса привредних душтава;
  • Сарадња на реализацији едукативних програма у вези са правним и економским деловима Ацqуис цоммунитаире;
  • Похађање одговарајућих специјалистичких курсева на Правном факултету Универзитета у Београду од стране Привредне коморе Србије;
  • Учешће представника Привредне коморе Србије на предавањима у оквиру курсева који се организују на Факултету;
  • Организовани састанци представника Бироа за сарадњу са ЕУ са студентима и  представницима Правног факултета Универзитета у Београду;
  • Приступ ресурсима Правног факултета – библиотечком фонду, резултатима пројеката, научних истраживања и  слично.

Билтен Acta Diurna број 25

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 25 забележио је догађаје од марта до нкраја маја 2009.године значајне за Факултет и његове чланове.

Први на такмичењу из Међународног хуманитарног права

У периоду од 25. до 30. априла 2009. године у организацији Црвеног крста Србије одржано је осмо по реду национално такмичење из области међународног хуманитарног права. Поред тима нашег факултета, на такмичењу су учествовали и студенти Правног факултета из Новог Сада, Факултета безбедности, Криминалистичко – полицијске академије и Војне академије.

Након петодневног надметања у познавању међународног хуманитарног права, победу је однео тим нашег факултета, који су чинили Ненад Ковачевић, Стефан Антонић и Марија Шћекић. Тренер тима био је Јован Ницић, саветник у Канцеларији Националног савета за сарадњу са Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију, а подршку и помоћ у припремама пружила је доцент др Ивана Крстић. Друго место заузела је екипа Факултета безбедности Универзитета у Београду.

Поред освајања првог места и титула најбољег говорника на такмичењу припала је нашој студенткињи, Марији Шћекић. Освајањем првог места наши студенти су обезбедили учешће на престижном међународном такмичењу Jean Piktet, које ће бити одржано у априлу идуће године.

             


Константно у друштву најбољих

На шеснаестом такмичењу студената права из арбитраже и међународног привредног права – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, које је одржано у периоду од 3-9. априла 2009. године у Бечу, тим студената Правног факултета Универзитета у Београду поновио је сјајне успехе својих колега из претходних година. По пети узастопни пут наши студенти су се пласирали у финалну рунду такмичења (најбоља 64 факултета) у конкуренцији чак 233 факултета из скоро 60 земаља света које је представљало преко 1500 студената права. Тако се Правни факултет Универзитета у Београду сврстао у круг од свега 5 факултета света који се могу подичити оваквим континуираним успехом у последњих пет година. С тим у вези, од посебног значаја је чињеница да су наши студенти једини из ове мале групе који долазе са неенглеског говорног подручја (друга четири факултета долазе из САД, Аустралије, Новог Зеланда и Индије).

Поред пласмана у 16-ину финала (где су наши студенти на жалост испали од тима Универзитета Викторија Велингтон са Новог Зеланда, који је касније и победио на такмичењу) наши студенти су понели и неколико значајних признања награду за једну од најбољих тужби и једног од најбољих говорника на целом такмичењу- прво признање припало је целом тиму, а друго нашој студенткињи Ивани Стојшић. Овим је тим Правног факултета спојио награде за усмени и писмени део такмичења, поновио успехе које су побрали претходни чланови тима, и показао да се на нашем Факултету студенти на највишем нивоу уче вештинама аргументованог правничког говора као и писаној речи, што је можда и најјаче оруђе доброг правника. 

наставак вести >>

                            


Belgrade Arbitration Conference

Од 27. марта 2009. од 10:00-19:30 у амфитеатру ''Радомир Лукић'' Правног факултета одржана је  велика међународна конференција Belgrade Arbitration Conference на којој је учествовало шеснаест еминентних страних стручњака из области међународне трговинске арбитраже, укључујући и актуелног Секретара УН Комисије за међународно привредно право – УНЦИТРАЛ, г-дина Реноа Соријела.

По броју и квалитету говорника конференција је једна од најинтересантнијих не само у регионалним, већ и светским оквирима, о чему сведочи и велики број учесника који се пријавио из иностранства. Учешће на конференцији узео је и значајан број домаћих правника, како оних који раде на факултетима и институтима, тако и оних из правосуђа и привреде. Конференција  се бавила најактуелнијим практичним темама арбитражног решавања спорова, који у светским оквирима представља доминантан начин решавања међународних трговинских спорова.

Главни организатори конференције су, уз Правни факултет Универзитета у Београду, немачка фондација ГТЗ, Спољнотрговинска арбитража при Привредној комори Србије и Министарство науке и технолошког развоја. Захваљујући помоћи Скупштине града Београда, Међународне финансијске корпорације (ИФЦ), Краљевине Холандије и адвокатских канцеларија Баклаја-Игрић-Мујезиновић у сарадњи са Clyde & Co, Карановић-Николић, ЦМС Београд, Моравчевић-Војновић-Здравковић у сарадњи са Schönerr, Prica & Partners и Живковић-Самарџић учешће на конференцији је било бесплатно, чиме се омогућило великом броју наших правника да присуствују међународној конференцији од првокласног значаја.

Програм конференције >>

                          


Belgrade Open Premoot

Током 28. и 29. марта на Правном факултету Универзитета у Београду одржао се други по реду Belgrade Open Pre-Moot, предтакмичење на којем се тимови студената увежбавају за учешће на највећем светском такмичењу студената права – Willem C. Vis Moot, које се бави проблемима међународне продаје робе у контексту међународне трговачке арбитраже и које се сваке године традиционално одржава у пролеће у Бечу. Прошлогодишњи, први по реду, Belgrade Open Pre-Moot се позиционирао као једно од најзначајнијих светских предтакмичења, а ове године та је позиција потврђена: учешће је узело 17 тимова из 14 земаља.  Поред европских тимова, у госте су нам дошли тимови из САД, Новог Зеланда, Мексика и Сингапура. Арбитри на овом предтакмичењу били су  стручњаци из земље и света, а током викенда одржано је готово 50 арбитражних сесија. Заинтересованима, укључујући и студенте, ово пружа могућност да стекну увид у начин на који се одвија арбитража. Типична арбитража је затворена за јавност, тако да је прилика да се посматра начин на који она функционише, током овог студентског такмичења у Београду, јединствена.

http://www.ius.bg.ac.rs/moot/premoot.htm

                       


Билтен догађања Acta Diurna бр.24

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 24 забележио је догађаје од децембра 2008. до фебруара 2009.године значајне за Факултет и његове чланове.

Потписан протокол о сарадњи МУП-а и Правног факултета

Заменик премијера Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и декан Правног факултета Универзитета у Београду Мирко Васиљевић, потписали су у среду, 25.02.2009. год. Протокол о сарадњи.

Овај Протокол треба да допринесе квалитенијој изради нацрта закона, подзаконских аката i  других правних прописа који се тичу активности Министарства унутрашњих послова и реформе полиције. У циљу квалитетнијег образовања припадника Министарства унутрашњих послова и њиховог успешнијег рада, припадници МУП-а похађаће одговарајуће специјалистичке курсеве  на Правном факултету Универзитета у Београду.

Споразум ће такође омогућити најбољим студентима Правног факултета да се по завршетку студија запосле у МУП-у.

У поздравној речи Декан Правног факултета је истакао, да је потреба за сарадњом настала због предстојеће реформе државе и државних институција и да је МУП на правом путу да сарадњом са водећим катедрама Правног факултета препозна најважније стандарде у изради и примени нових прописа. 


Комеморативна седница посвећена Проф. др Ђорђу Лазину

На Правном факултету је 02. фебруара 2009. године одржана комеморативна седница посвећена Проф. др Ђорђу Лазину, професору на предмету Кривично процесно право , на којој су се наставници и сарадници Факултета опростили од колеге који нас је прерано напустио. Декан проф. Мирко Васиљевић је отворио комеморацију упућујући породици изразе дубоког саучешћа у име наставника, асистената и генерација студената којима је проф. Лазин остао у лепој успомени. О научном раду проф. др Ђорђа Лазина говориио је др Милан Шкулић, редовни професор Правног факултета , а топле речи о проф. Лазину као човеку и колеги изговорио је др Живојин Алексић, професор у пензији Правног факултета.

Биографија Проф.др Ђорђа Лазина >>


XV такмичење у беседништву

На Савиндан 27. јануара 2009. године, у организацији Центра за беседништво – Институтио ораториа Правног факултета Универзитета у Београду одржано је XВ такмичење студената права у беседништву. Ова традиционална културна манифестација, која је постала бренд нашег факултета и један од главних светосавских догађаја у нашој престоници и овог пута је привукла велики број поклоника лепе и јаке речи.  Амфитеатар „Академик Радомир Д. Лукић“ и овога пута је био премали да би примио све заинтересоване посетиоце.

Ове године такмичило се 13 студената Правног факултета у све три категорије (слободна тема, задата тема и импровизација), а стручни жири је радио у следећем саставу: др Љиљана Мркић-Поповић - професор ФДУ, Бранислав Лечић (председник жирија) - драмски уметник, др Мирко Васиљевић - декан Правног факултета, Војкан Недић - председник Адвокатске коморе Београда, Рале Дамјановић - књижевник, др Обрад Станојевић - оснивач Центра за беседништво и др Сима Аврамовић - редовни професор Правног факултета. Задате теме су биле: Право или правда и Сократова мисао Ко уђе у брак - кајаће се, ко не уђе- кајаће се. По одлуци жирија али и публике победник такмичења студената права у беседништву је Филип Бојић, студент ИВ године нашег факултета, који је наступио у категорији слободна тема. Прва награда у категорији задата тема припала је Милошу Јанковићу, студенту ИИИ године, а у категорији импровизација Александру Јовановићу студенту И године. Другу награду у слободној теми освојио је Александар Томовић (ИВ година) који је беседио о знању, у импровизацији Гордан Тодоровић (апсолвент), док су у задатој теми додељене две друге награде Јелени Пашајлић (ИВ година) и Браниславу Стојановићу (ИИИ година). Трећа награда у импровизацији припала је апсолвенту Луки Томићу (апсолвент), а у слободној теми Ксенији Николић (ИИ година), која је својим говором посвећеном друштвеном значају промена добила и награду „Млади Европљанин“ Европског Форума Албах.


Прослава дана СВ. Саве уз дипломе и похвалнице

На Правном факултету Универзитета у Београду је 27. јануара 2009. као и сваке године свечано је обележен Дан Св. Саве у највећем амфитеатру „Академик Радомир Лукић“, познатој „петици“.  Многобројне званице, студенте и професоре на почетку свечаности химном светог Саве поздравио је академски хор „Обилић“ под диригентском палицом проф. Даринке Матић Маровић.

Декан Правног факултета, проф. др Мирко Васиљевић, се обратио присутнима, поздравио нову генерацију дипломираних правника  и искористио прилику да им се обрати као професионалцима, од којих се сада много очекује.  Професор Васиљевић је истакао да је квалитет дипломе која се стиче на овом факултету највиши који се у овој земљи може дати.

Присутне је затим поздравио државни секретар Министарства правде републике Србије, Слободан Хомен. Он је истакао да Србији предстоје велике реформе у правосуђу и да су нам млади и надасве стручни правници више него потребни.

На историјски значај Светог Саве госте је подсетио проф. др Жика Бујуклић. У својој надахнутој беседи, поткрепљеној историјским чињеницама, професор Бујуклић је говорио о великом доприносу Светог Саве на пољу развоја средњовековног српског права.

Награда „студент генерације додељена је Кршљанин Нини, који је студије завршила  26.06 2008. године  са просечном оценом 10,00. Награда из Фонда др Драгољуб Атанацковић додељена је Кршљанин Нини, као најбољем студенту (дипломираном правнику) на правосудном смеру (дипломира 26.06. 2008. године са просечном оценом 10.00). Додељене су награде из Фонда Алан Вотсон за радове на тему „Правни транспланти и први српски устав од 1835. године“ и то: прва награда -  Младену Тишма, и похвале Костић Ана, Чанда Игор и Вујичић Никола. Академци награђени из фондова  и студент генерације осим похвалнице и књига, добили су и новчане награде.

Уручене су дипломе магистрима (2), специјалистима (26), као и похвалнице најбољим студентима  I, II, III и IV године студија са просечном оценом 9,00 – 10.00  (укупан број 154), а на крају и дипломе дипломираним правницима (око 400).


Основана Фондација "Осмех на дар"

27.1.2009. потписан је Уговор о оснивању Фондације Осмех на дар, као продужетак традиционалне хуманитарне акције. Фондацију су основали студенти Правног факултета Универзитета у Београду и декан Правног факултета, професор др Мирко Васиљевић.

Циљеви Фондације су помоћ деци са подручја Косова и Метохије, помоћ болесној и аутистичној деци, промоција културе и образовања, као и координација са осталим организацијама сличћног карактера на остваривању ових циљева.

У протекле три године, студенти су у три наврата посетили преко 15 енклава на Косову и Метохији и поделили око 5000 новогодишљих и божићних пакетића деци из тих крајева. У будућности је планирано да се предузимају озбиљније акције - обнова школа, помоћ дому за децу заосталу у развоју у Грачаници, колективним центрима широм Србије итд.

Правни факултет Универзитета у Београду је одувек помагао хумане и племените подухвате, а оснивање прве студентске фондације у Србији је сведочанство вредности ове институције, али и квалитета његових студената.


Билтен догађања Acta Diurna бр.23

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 23 забележио је догађаје одоктобра до новембра 2008.године значајне за Факултет и његове чланове.

Стручна расправа  о предлогу Статута АП Војводине

На Правном факултету је 1.12.2008. одржана стручна расправа о Предлогу статута АП Војводине. После поздравне речи Декана Правног факултета проф. др Мирка Васиљевића, три уводничара су изнела почетне ставове (док се четврти најављени говорник министар за људска и мањинска права мр Светозар Чиплић извинио због других обавеза). Др Тамаш Корхец, секретар за управу и прописе у Извршном већу АП Војводине, изнео је основне аргументе у прилог Предлога статута и истакао проблем око дефинисања карактера и правног значаја статута: да ли се статут схвата као конститутивни и највиши правни акт аутономне покрајине који заједнички доносе покрајинска и републичка скупштина, или само као извршни подзаконски акт који се може оспоравати у свему што није посебно прописано законом. Такође, оценио је да уставни оквир има критичне тачке које зависе од тумачења одредби самог Устава. Др Зоран Лончар, доцент Правног факултета Универзитета у Новом Саду, критички се осврнуо на Предлог статута и указао на повреде Устава Републике Србије и елементе државности које би АП Војводина добила. Проф. Др Ратко Марковић, редовни професор нашег Факултета, такође је критички разматрао предложени статут указујући да је реч о акту мање правне снаге од закона, па да је отуда недопустиво настојање Предлога да опонаша форму и дикцију устава, чак да мења Устав.

Дискусија која је уследила била је доминантно критички интонирана. У њој су учешће узели академик Коста Чавошки (Правни факултет), проф. др Владан Кутлешић (Универзитет Мегатренд), доц. др Владан Петров (Правни факултет), проф. др Слободан Самарџић (Факултет политичких наука), доц. др Дарко Симовић (Полицијска академија), асистент мр Танасије Маринковић (Правни факултет) и други. На крају стручне расправе уводничари су реаговали на неке изречене коментаре, а целокупно разматрање је сугерисало закључак да је Предлог статута АП Војводине у многим одредбама неуставан, да Покрајини даје елементе државности, да садржи низ правно лоших решења, да би могао имати далекосежно штетне последице, те да би било много посла за Уставни суд уколико би Народна скупштина Србије дала сагласност на Предлог, пошто не може да га мења. Укратко, правни стручњаци који су се окупили на овом скупу нису дали „прелазну“ оцену Предлогу статута АП Војводине.


Академија посвећена Слободану Јовановићу

На Правном факултету је 11. децембра 2008. одржана академија поводом педесете годишњице смрти Слободана Јовановића (1869-1958) у амфитеатру који носи његово име јер је у њему предавао и где је постављена његова биста. Академија је започела његовим гласом, снимком говора на ББЦ из 1943. године којим се обраћао Југословенима у Латинској Америци.

Декан проф. др Мирко Васиљевић је говорио о биографији Слободана Јовановића, једног од највећих интелектуалаца модерне Србије који је оставио многа дела у више научних дисциплина, али је потиснут у сенку због несрећне политичке судбине. Академик Чедомир Попов је говорио о Слободану Јовановићу као историчару или „писцу историје“ како је он сам дефинисао своје писање о српској, европској и светској историји. Проф. др Мило Ломпар је на тему „Слободан Јовановић и књижевност“ истакао његову припадност групи врхунских интелектуалаца који су формирали стил за књижевност. Академик Данило Баста је приказао Слободана Јовановића као правног теоретичара и његово кључно гледиште о неодвојивости државе и права, по којем право чине норме које је држава прописала и израз су њене воље, али представљају и њено ограничење. Проф. др Ратко Марковић је представио Слободана Јовановића као уставноправног писца, јер је као професор уставног права написао низ студија, уџбеника, расправа и чланака из те дисциплине, иако та дела нису ушла у опус објављених Сабраних дела. Сви говорници су истакли неку од врлина - логичарску снагу, одличну теоријску спрему, врхунски стил писања – а глумац Иван Јагодић је то у више наврата илустровао читањем одломака из разних дела Слободана Јовановића.

Ова академија поводом 50 година од смрти је последња у низу активности које је Правни факултет предузео у циљу пуне рехабилитације Слободана Јовановића. Подржао је објављивање његових дела, публиковао је књиге о њему, организовао је научне скупове посвећене његовом делу, а уз то, дао је иницијативу да се пресуда на робију и губитак части прогласи ништавном (што је учињено 2007. године), да се његови посмртни остаци пренесу у земљу и достојно сахране, као и да се прогласи за почасног грађанина Београда и једна улица или трг назову његовим именом.


Отворена нова студентска лабораторија

На нашем Факултету свечано је 1. децембра 2008. год. отворена нова студентска лабораторија, као и изложба “Правни факултет – споменик културе и спој традиционалног и новог“. Том приликом су се многобројним гостима и студентима обратили декан Факултета проф. др Мирко Васиљевић, помоћница градоначелника Радмила Хрустановић и ректор Београдског универзитета проф. др Бранко Ковачевић.

Овом приликом Декан Васиљевић је истакао да је Факултет током последњих неколико година извео велике радове и издвојио значајна средства за реконструкцију и адаптацију зграде, чиме је добијено више од 500 м2 корисног простора за унапређење процеса наставе и рада студената. Део подрумских просторија котларнице Факултета адаптиран је у модерну студентску лабораторију са 50 рачунара, а стари систем грејања замењен је новим даљинским системом и опремом за убацивање свежег ваздуха у амфитеатре и слушаонице. Декан је стога констатовао да нова студентска лабораторија представља један у низу подухвата којима Правни факултет Универзитета у Београду настоји да пружи квалитетније студије права и одржи водећу позицију међу правним факултетима у Србији и овом делу Европе.

Ректор Београдског универзитета је приметио да је зграда Правног факултета једина „интелигентна“ зграда на Београдском универзитету, коју он показује као пример примене технике и технологије чак и својим колегама са Електротехничког факултета. Помоћница градоначелника Радмила Хрустановић је посебно истакла да је град Београд помогао реконструкцију грејања и термоинсталација Факултета, а потом је са Деканом свечано отворила нову студентску лабораторију.

             


Међународни скуп о Косову

У организацији редакције часописа Анали правног факултета у Београду 15. новембра 2008. године на Правном факултету Универзитета у Београду одржан је међународни скуп Self-Proclaimed Independence of Kosovo and its Recognition – Legal Aspects (Самопроглашена независност Косова и њено међународно признање – правни аспекти). На скупу су представљени научни и стручни текстови који ће бити објављени у међународном броју часописа Анали Правног факултета у Београду за 2008. годину, чији су аутори престижни професори и научници из земље и иностранства. У раду скупа и исцрпном разматрању многих аспеката самопроглашене независности Косова учествовали су, између осталих, истакнути професори међународног права Барбара Делкур из Брисела, Џон Цероне из Бостона, као и већи број наших стручњака.

Уредништво часописа Анали Правног факултета сматра да ови радови, објављени на једном месту, могу бити од користи за упознавање научне као и шире светске јавности о свим аспектима овог актуелног међународноправног проблема. Часопис ће због тога бити достављен Међународном суду правде као и другим релевантним међународним институцијама и организацијама које су укључене у разматрање овог питања, а биће доступан у електронском облику и на вебсајту Факултета у делу Публикације/Анали Правног факултета.


Велики успех на такмичењу из Инвестиционог права

Тим студената Правног факултета освојио је треће место на финалном усменом делу међународног такмичења из Инвестиционог права - Foreign Direct Investment Moot, које је 1-2. новембра 2008. одржано на Правном факултету Сафок Универзитета у Бостону. Поред тога, међу десет најбоље пласираних и награђених говорника, налазе се чак две студенткиње нашег Факултета - Сања Пањковић и Јована Стевовић (међу три награђена студента са неенглеског говорног подручја), а писмени поднесци наших студената оцењени су највишим оценама.  Све то заједно, обезбедило је високо друго место нашем тиму у укупном пласману. Foreign Direct Investment International Moot је међународно такмичење студената права на коме је ове године учествовао 21 факултет из целог света (факултети из САД, Аустралије, Кине, Индије,  Пољске, Русије, Грчке, Еквадора, Бразила, Коста Рике, Ел Салвадора, Чилеа, Етиопије и Румуније).

Наш тим су чинили студенти: Сања Пањковић, Јована Стевовић, Иван Нонковић, Милош Кузман, Никола Марковић, а у писању писмених поднесака и Mилош Бингулац,Рашко Радовановић и Марија Марошан. Студенте за ово такмичење припремао је асистент нашег Факултета Угљеша Грушић, који се за ову област права специјализовао током својих мастер студија на Правном факултету Универзитета у Нотингему. У својству арбитара учествовали су и асистент мр Милена Ђорђевић и доцент др Владимир Павић. Учешће нашег тима на овом такмичењу својим донацијама обезбедили су: Међународна финансијска корпорација – ИФЦ (Групација Светска банка), Raiffeisen банка, Министарство науке РС и Градски секретаријат за омладину и спорт града Београда.

Више о томе >>

Више о самом такмичењу видети: www.fdimoot.org


Билтен догађања Acta Diurna бр.22

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 22 забележио је догађаје од јуна до краја септембра 2008.године значајне за Факултет и његове чланове.

Поздрав бруцошима 2008/09

Нову генерацију студената у школској 2008/09. години Правни факултет је дочекао свечано 1. октобра. На свечаности у препуној „петици“ добродошлицу им је прво пожелео ректор Београдског универзитета проф. др Бранко Ковачевић, који је истакао да Београдски универзитет слави два века свог постојања и да је Правни факултет један од његових оснивача. Министарка правде Снежана Маловић је у својој поздравној речи студентима поручила да се руководе идејом владавине права и слободе и обећала да ће настојати да им омогући бољи амбијент у којем ће они градити своју правничку каријеру. Председница Врховног суда Србије Вида Петровић Шкеро им је пожелела да постану судије и поручила да је то један од најлепших позива који спаја професионалне и личне моралне квалитете. Студент-продекан Марко Перовић је нове колеге позвао да се поред наставних програма придруже и бројним ваннаставним активностима које су донеле велики престиж нашим студентима на разним такмичењима.

Декан Правног факултета проф. др Мирко Васиљевић је нове студенте уз помоћ видео-презентације упознао са Факултетом и могућностима које им нуди за савремено и успешно студирање као лидер у правном образовању, као и са мноштвом техничких, технолошких и програмских новина које је Факултет спровео претходних година. Академски хор Обилић је као и увек увеличао свечани тренутак под диригентском палицом проф. Даринке Матић Маровић, а репертоар који је укључио и хитове „Моји су другови “ изазвао је цео амфитеатар да певуши и скандира. Тако је нова школска година почела свечано, весело и обећавајуће.

                 


Међународна конференција Универзална декларација - 60 година касније

Поводом 200 година Универзитета у Београду, у оквиру прославе Дана Правног факултета 27. и 28. септембра 2008. године у конференцијској сали је одржан међународни научни скуп Универзална декларација - 60 година касније (Universal Declaration - 60 Years Later). Овим догађајем је обележено и шест деценија од усвајања међународног инструмента на којем је изграђен данашњи међународни систем заштите људских права. У присуству великог броја званица и гостију, конференцију су својим поздравним говорима отворили проф. др Мирко Васиљевић, декан Правног факултета, г. Ленс Кларк (Lance Clark), координатор УН канцеларије у Србији, и гђа Рут Ван Ријн (Ruth Van Rhijn), руководилац Одељења за владавину права и људска права Мисије ОЕБС у Србији, који су помогли у организовању конференције као и немачка Фондација за међународну правну сарадњу.

У дводневном раду конференције учествовали су излагањима и дискусијама истакнути професори и стручњаци са страних универзитета и института, као и наши експерти за питања људских права и сродних области јавног и међународног јавног права. Програм научног скупа је омогућио плодну и конструктивну размену аргумената. Дискусија се настављала и на ручковима и вечерама на којима је учесницима конференције представљена кухиња и култура нашег народа, а последње вечери наши гости су се упознали са лепотама Београда пловећи бродом Јахтинг клуба. На крају, сви учесници су изразили задовољство радом конференције, организацијом и предусретљивошћу организатора и студената волонтера и исказали спремност да поново буду гости нашег Факултета.

              


Прослава Дана Факултета

Слава и Дан Правног факултета свечано су обележени на Крстовдан 27. септембра 2008. године. Прослава је започела славским обредом и сечењем славског колача, у чему су учествовали и црквени великодостојници. Потом је свечано почела међународна конференција Универзална декларација о људским правима – 60 година после коју је Правни факултет организовао уз подршку УН и ОЕБС у Србији, која је наставила са радом по дводневном предвиђеном програму.

Свечана атмосфера се преселила у Амфитеатар Радомир Лукић, где су највећи део публике чинили дипломирани студенти, магистри и специјалисти који су своје студије завршили током претходне школске године. Испред Београдског универзитета поздравила их је проректорка проф. Неда Бокан, а у име државе честитке им је упутио министар просвете др Жарко Обрадовић. Декан Факултета проф. Мирко Васиљевић је бившим студентима а сада младим колегама упутио важну поруку да они отклоне пропусте које је направила његова генерација, а подсетио је да је наш Факултет исправио неправду у тумачењу историјских темеља правничког високошколског образовања у Србији који се везују за 1808. годину и Доситејеву Велику школу. Водитељ програма доц. др Воја Станимировић је програм зачинио духовитим коментарима, а од поздравних телеграма прочитао је два, од председнице Врховног суда Србије Виде Петровић Шкеро и принца Александра Карађорђевића. За музички део програма се као и увек побринуо академски хор Обилић КУД Бранко Крсмановић, овога пута под вођством младе диригенткиње Ивоне Еклемовић.

Посебан део програма чиниле су беседе о првом српском министру просвете Доситеју Обрадовићу, које су изговорили наши студенти награђивани за беседништво: Ксенија Николић, Марио Ђурић, Ивана Булатовић, Никола Селаковић и Јелена Арсић. Све време су на видеоплатну као мото стајале исписане Доситејеве речи: „Нема горих људи од оних који се противе просвећењу и образовању народа. Такви да могу и сунце би угасили.“ На крају је обављено свечано уручење више стотина диплома магистрима, специјалистима и дипломираним правницима који су са успехом завршили своје студије.

                 


 

Саопштење поводом Извештаја Хелсиншког одбора за људска права у Србији за 2007. годину

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ПОВОДОМ ИЗВЕШТАЈА ХЕЛСИНШКОГ ОДБОРА ЗА ЉУДСКА ПРАВА У СРБИЈИ ЗА 2007. ГОДИНУ

Поводом Извештаја Хелсиншког одбора за људска права у Србији за 2007. годину, Управа, наставници и студенти Правног факултета Универзитета у Београду са жаљењем констатују да су се аутори Извештаја неистинитим и непоткрепљеним тврдњама, олако изреченим оценама и неоснованим квалификацијама укупних активности и рада Правног факултета, између осталог, грубо огрешили о етику јавног говора и тиме нанели непроцењиву штету не само угледу Правног факултета већ и држави којој припада, и то у години у којој се обележава 200 година високог образовања у Србији и у којој званична државна политика успешно савлађује озбиљне препреке у изградњи модерног европског демократског идентитета.

1. У Извештају (на стр. 29) се наводи да Правни факултет Универзитета у Београду не признаје Међународни кривични трибунал за бившу Југославију (Хашки трибунал), те да због тога ову тему и не обрађује у свом наставном програму, односно у уџбенику из Међународног јавног права.

Ова материја, иначе, спада у Међународно кривично право, па се сходно томе у уџбенику из овог предмета на странама 162-176. разматрају теме организације и рада два ad-hoc трибунала (Трибунал за бившу Југославију и Трибунал за Руанду), као и у уџбенику из предмета Људска права, и то на странама 115-122. Такође, на вежбама из Међународног јавног права више пута су гостовали стручњаци из мисије ОЕБС у Србији који се баве ратним злочинима и који су са нашим студентима организовали радионице о раду Хашког трибунала. Радионице су подразумевале, сасвим у складу са неговањем слободе мишљења и духа толеранције на овом факултету, разматрање и позитивних и негативних правних аспеката рада овог тела, као и аспекте његове политизације које уочава и значајан број уважених теоретичара међународног права и неки званичници Трибунала. Уз то, само пре неколико месеци, наши студенти су се у великом броју одазвали позиву за учешће на такмичењу у писању кратких есеја на тему „Међународни судови у Хагу: Разлика између Хашког трибунала и Међународног суда правде и њихов допринос развоју међународне владавине права из перспективе жртава“. Не само да су студенти показали завидно знање из ове области и зрела размишљања на ову тему, већ је и пет најбољих студента имало прилику да отпутује у Хаг, заједно са студентима из Сарајева и Загреба, према одлуци стручног жирија чији је члан био и  професор са Лајденског универзитета (Гроцијусовог центра за међународне правне студије). 

У склопу стручне сарадње нашег Факултета са међународним институцијама, или као део студијских посета који Факултет самостално организује, периодично се организују посете наших студената Хашком трибуналу (Видети билтен Правног факултета: Ацта Дируна бр. 21, април/мај 2008, стр. 32-33; и Ацта Дируна бр. 19, децембар/јануар 2007-08, стр. 11, доступни на www.ius.bg.ac.yu/bilten/acta_diurna.htm). Најзад, о добром познавању ове материје сведоче и успеси наших студената на стручним такмичењима из ове области, међу којима се посебно издвајају: прво место на националном такмичењу из људских права 2006. године, два друга места на регионалном такмичењу из људских права 2007. и 2008. године, треће место на међународном такмичењу из међународног кривичног права 2006. године, као и прво место на националном такмичењу из међународног хуманитарног права 2008. године.  Даље >>

 

САОПШТЕЊЕ СТУДЕНАТА ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА ПОВОДОМ ИЗВЕШТАЈА ХЕЛСИНШКОГ ОДБОРА ЗА ЉУДСКА ПРАВА У СРБИЈИ ЗА 2007. ГОДИНУ 

Боље је ћутати и бити сматран за будалу, него проговорити и отклонити сваку сумњу. 

Абрахам Линколн 

Студенти не треба да се мешају у политику више него што се политика меша у њихове животе. Један по свему политички памфлет завређује пажњу и реакцију студената искључиво ако представља директан напад на оно што уче и на оне који их уче. Један такав памфлет је и Извештај Хелсиншког одбора за људска права у Србији за 2007. годину.

      Ово саопштење се неће бавити минуциозном анализом дотичног ‘’Извештаја’’ у идеолошком или стручном кључу, јер је таквих анализа било доста протеклих дана, и то из пера већих ауторитета за дотична питања него што су то аутори овог текста. Ово саопштење се неће бавити ни правописним грешкама којима овај ‘’Извештај’’ обилује, као ни тиме да ли на Правном факултету Универзитета у Београду предаје Александар Гајић или Александра Гајић, тј. Зоран Станојевић или Зоран Стојановић. Просечан човек који рукује основним средствима модерне технологије и телекомуникација се у то ко предаје на Факултету може уверити овлашним прегледом веб-сајта Факултета, па смо у искушењу да помислимо да ауторима ‘’Извештаја’’ није стало до те истине до које је једноставно доћи. Између осталог, зато сматрамо да је циљ овог ‘’Извештаја’’ да дискредитује Факултет, његове професоре и студенте, користећи се ужасним лажима, подмуклим обманама и грубим кривотворењем истине, без труда, воље и жеље да сазна шта се заиста на Факултету дешава (или барем ко тамо предаје), и зато ће наше саопштење бити засновано на логици, општем образовању и добрим намерама, будући да ове особине очигледно недостају ауторима ‘’Извештаја’’.  Даље >>

 

Интервју декана Правног факултета проф. др Мирка Васиљевића - Политика 28.09.2008.

Коментар продекана Правног факултета проф. др Миодрага Јовановића -Политика 26.09.2008.


                                                                                              
даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>


 

 

   
Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, Beograd
tel. (011) 3027-600, fax. (011) 3221-299