Вести/Дога
ђаји   
 


Прослава Дана факултета

Слава и Дан Правног факултета свечано су обележени на Крстовдан, 27. септембра 2010. године. Прослава је започела славским обредом и сечењем славског колача, у чему су учествовали и црквени великодостојници. Поводом славе, игуман манастира Хиландар архимандрит Методије је упутио пригодно писмо Декану, колективу и студентима.

На свој дан студенти и професори Правног факултета добили су и фитнес центар, који су, са деканом Правног факултета проф. др Мирком Васиљевићем, свечано отворили министар просвете проф. др Жарко Обрадовић и проректорка за организацију и финансије Универзитета у Београду проф. др Невенка Жаркић-Јоксимовић.

Прослава Дана факултета је настављена Свечаном академијом, уз учешће хора КУД „Лола“,  у амфитеатру „Радомир Лукић“ где су студентима који су завршили школовање додељене дипломе, а најављен је и конкурс за 100 стипендија које Правни факултет додељује најбољим студентима основних и дипломских академских студија. 

Министар просвете је , честитајући дипломцима Правног факултета, истакао да Правни факултет Универзитета у Београду у свом саставу има врхунске правне стручњаке и предаваче и да је расадник нових политичких и других кадрова битних за функционисање државе, као и да је стратешки циљ државе већи број високо образованих људи, зарад бржег економског развоја и  европских интеграција. Обрадовић је оценио да је то могуће постићи већим улагањем у просвету и доношењем Националне стратегије за образовање. Такође је поручио дипломцима Правног факултета, али и онима који то тек треба да постану, да је на њима велики посао - увођење европских стандарда у правни систем Србије.   

Декан Правног факултета у Бањалуци проф. др Витомир Поповић је, честитајући на успесима београдском Правном факултету, изразио наду да ће та два факултета "једнога дана бити у једној, а не две државе", што је пропраћено великим аплаузом.   

Декан београдског Правног факултета проф. др Мирко Васиљевић поручио је дипломцима да нема веће вредности од професионалне савести и позвао државу да за младе људе који завршавају школовање на овом факултету пронађе посао. Он је рекао да је обезбеђивањем нових 100 стипендија најбољим студентима у наредној школској години Правни факултет доказао своју социјалну одговорност и том приликом је истакао да средства за то нису обезбеђена од студентских школарина, већ приходима Издавачког центра Факултета, као и од бивших студената који се враћају Факултету за различите форме едукације.

У склопу прославе Дана факултета отворен је II Сајам правне књиге.

                   


Конференција у част dr Christe Jessel Holst "Реформа приватног права у југоисточној Европи" 23-24.09.2010 

 

 

На Правном факултету Универзитета у Београду је у периоду од 23. до 24. септембра 2010. године у Конференцијској сали одржана Конференцију у част др Кристе Јесел Холст са Макс Планк Института за упоредно и међународно приватно право из Хамбурга, (Немачке), а под називом Реформе приватног права у Југо-источној Европи- Private Law Reform in South East Europe.

Конференцију су заједнички организовали Правни факултет Универзитета у Београду и Удружење правника у привреди.

У раду Конференције су учествовали бројни научници из земље и иностранства, а у дводневним сесијама су се разматрала питања из пословног, грађанског и међународног приватног права.

Радови са успешно окончане конференције биће објављени у зборнику радова Liber Amicorum Christa Jessel-Holst.


Правни факултет са успехом организовао Летњу школу „Забрана дискриминације особа са инвалидитетом“

Правни факултет је у периоду од 20. до 24. септембра био домаћин летње школе „Забрана дискриминације особа са инвалидитетом“, у сарадњи са Фондом за отворено друштво из Београда, као и Правним факултетом из Caen-a и Међународним институтом за људска права и мир из Каена (Caen-a) у Нормандији, Француска. Летња школа је била намењена студентима права, представницима организација особа са инвалидитетом, органа јавне власти, медија, као и другима који су заинтересовани или одговорни за борбу против дискриминације особа са инвалидитетом.

Међу полазницима петодневног програма било је 95 студената, како са београдског Правног факултета, тако и 18 студената правних факултета из региона - из Словеније, Хрватске, Македоније и Босне и Херцеговине, Црне Горе, као и 5 студената из Француске.

Чланови Организационог одбора Летње школе били су проф. др Јовица Тркуља у својству председника, проф. др Бранко Ракић као заменик председника, др Дамјан Татић, асистент мр Светислава Булајић, асистент мр Маја Лукић као секретар, Бранка Кокановић, Филип Бојић и Виктор Живојиновић.

Циљ Летње школе “Забрана дискриминације особа са инвалидитетом” је био упознавање полазника са правима особа са инвалидитетом, као и са проблемима у вршењу тих права. Школа је тежила да: 1) одговори на отворена питања дискриминације особа са инвалидидитеом, 2) на систематски и мултидисциплинаран начин осветли садашње стање и назначи путеве превазилажења слабости постојеће правне регулативе у области заштите особа са инвалидитетом, и 3) олакша примену нових нормативних решења саображених светским стандардима у овој области.

На свечаном отварању школе, у препуном амфитеатру „Ђорђе Тасић“, полазнике и госте су поздравили и пожелели им успешан рад декан Факултета проф. др Мирко Васиљевић, г. Саша Јанковић, Заштитник грађана Републике Србије, др Светозар Чиплић, министар за људска и мањинска права у Влади Републике Србије, г. Владимир Пешић, помоћник министра у Министарству рада и социјалне политике у Влади Републике Србије, и управник летње школе и професор нашег Факултета др Јовица Тркуља.  

Програм >>


Билтен Acta Diurna бр.29

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 29 забележио је догађаје од aприла до  августа 2010.године значајне за Факултет и његове чланове.

XIX сусрет правника у привреди - Врњачка бања

У Врњачкој Бањи су од 26. до 28. маја, у организацији Удружења правника у привреди Србије и његовог часописа „Право и привреда“, одржани 19. традиционални мајски сусрети правника у привреди, са темом „Привреда и правна одговорност“.

Рад на Сусрету је организован кроз секције и округле столове у присуству око 500 учесника (правника из привреде, правосуђа, управе и других организација), уз учешће 90 подносилаца реферата из земље, као и из Немачке, Македоније,  Црне Горе и Републике Српске. Усвојене су следеће поруке.


Правни факултет купује пет платана

Правни факултет Универзитета у Београду, чија се зграда налази на Булевару краља Александра на броју 67 и који баштини традицију дугу 202 године, потписивањем уговора о донацији средстава за куповину пет платана са ЈКП „Зеленило Београд“ придружио се акцији обнове дрвореда на Булевару.


Билтен Acta Diurna бр.28

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 28 забележио је догађаје од јануара до марта 2010.године значајне за Факултет и његове чланове.

Наши студенти поново међу најбољима на међународном такмичењу у Бечу

    

На седамнаестом такмичењу студената права из области арбитраже и међународног привредног права – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, одржаном од 26. марта до 1. априла 2010. године у Бечу, тим студената Правног факултета Универзитета у Београду поново је остварио сјајне резултате. У конкуренцији чак 252 факултета из преко 60 земаља света, односно међу више од 2000 студената права, наш Факултет се шесту годину за редом пласирао у финалну рунду такмичења (у коју улази 64 најбоља факултета на квалификационом делу турнира) и освојио чак две награде за најбоље говорнике. Овим резултатом се Правни факултет Универзитета у Београду нашао у друштву свега два светска Факултета који могу да се похвале оваквим завидним резултатом. Чињеница да је при том, наш Факултет једини са неенглеског говорног подручја (други факултет који се може похвалити оваквим успехом је из Индије) додатно даје на значају оваквог континуираног успеха наших студената на овом престижном међународном такмичењу.

 

     

Више о томе >>


III Belgrade Open Pre-Moot

       

Након одличног одјека који су имала последња два београдска припремна турнира за највеће светско такмичење студената права Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, Правни факултет Универзитета у Београду је одлучио да и ове године буде домаћин будућим стручњацима за међународно привредно и арбитражно право из целог света. Овогодишња београдска рунда припрема – Belgrade Open Pre-Moot - одржана је од 19. до 21. марта 2010. године и окупила је тимове 22 факултета из 16 земаља света (Албанија, Аустрија, Бразил, Индија, Италија, Јужна Кореја, Македонија, Мексико, Немачка,  Пољска, САД, Србија, Турска, Хрватска, Швајцарска и Шпанија). Видети програм Pre-Moot-a >>

На такмичењу је у својству арбитара учестовавало преко 100 угледних правника, адвоката и професора из преко 20 земаља света (
видети списак арбитара), а током викенда је одржано преко 60 арбитражних сесија. Заинтересованима, укључујући и студенте, тако је пружена могућност да стекну увид у начин на који се одвија арбитража. Типична арбитража је затворена за јавност, тако да је прилика да се посматра начин на који она функционише, током овог студентског такмичења у Београду, била јединствена.

Радни део београдског турнира пратио је и богати пратећи програм друштвених активности, укључујући и организоване ручкове и вечере, као и обиласке централних делова града. Галерија слика >>1   >> 2   >> 3

Поред нашег Факултета, организатори турнира Belgrade Open били су Отворени регионални фонд за југоисточну Европу (ГТЗ) и Спољнотрговинска арбитража при Привредној комори Србије, а као покровитељи скупа такмичење су помогли и Скупштина града Београда, и адвокатске канцеларије Карановић – Николић, ЦМС Београд и Моравчевић Војновић Здравковић у сарадњи са Schoenherr. Испред Правног факултета највећи терет организације овог великог и захтевног догађаја понели су асистент мр Милена Ђорђевић, проф. др Владимир Павић и асистент Марко Јовановић. Њихов посао је био олакшан безрезервном подршком Управе, а несебичну помоћ им је пружила и екипа наших студената – волонтера, предвођена Драгутином Ненезићем, студентом мастер студија на нашем Факултету.

О квалитету и високим стандардима организације београдског турнира и квалитета учесника сведочи и чињеница да се чак 10 факултета са београдског списка учесника пласирано у финалну рунду такмичења које се крајем марта одржало у Бечу, а на којем је учествовало чак 252 факултета из преко 60 земаља света. Додатно, вредно је спомена да су за београдски турнир 2011. године већ почеле да стижу пријаве.


II Belgrade Arbitration Conference

 

Након великог успеха и изузетне научне и медијске пажње у домаћим али и светским оквирима које је изазвала прошлогодишња београдска арбитражна конференција, Правни факултет је одлучио да и ове године окупи светску правничку елиту на научном форуму посвећеном актуелним питањима примене алтернативних начина решавања спорова у међународном пословном окружењу, под називом - Belgrade Arbitration ConferenceCombining Mediation and Arbitration in International Business Practice. Овај догађај је у Београд довео најеминентније светске стручњаке који се баве овом облашћу, укључујући и дугогодишњег секретара Комисије УН за међународно трговинско право (УНЦИТРАЛ) др Јернеја Секолеца.

Конференцијска сала нашег Факултета била је мала да прими преко 200 правника из Србије, региона и двадесетак земаља света, укључујући и професоре и адвокате из Бразила, Мексика, Новог Зеланда и Сједињених Америчких Држава, који су се пријавили за учешће на Конференцији, па је зато овај међународни скуп одржан у амфитеатру ''Радомир Лукић''. Овако велики број учесника најбоље говори о значају догађаја и актуелности теме скупа (видети Програм конференције).

Као што доликује оваквом догађају, радном делу Конференције претходило је свечано отварање. Учеснике су поздравили и пожелели им успешан рад професори Сима Аврамовић, у својству преседника Савета Универзитета, Гашо Кнежевић, у својству председника Спољнотрговинске арбитраже при Привредној комори Србије и др Јудит Книпер испред ГТЗ Отвореног фонда за југоисточну Европу.

Теме којима се Конференција бавила биле су подељене у две целине: први панел се бавио питањима односа арбитраже и медијације као и употребом техника медијације у арбитражи, док се други панел бавио темама у вези са повећаном употребом вишестепених клаузула о решавању спорова и проблемима њиховог спровођења. Први панел је окупио реномиране учеснике из Хрватске, Аустрије и САД, а њиме је председавао др Јернеј Секолец. На другом панелу реферате су поднели учесници из Велике Британије, Аустрије и Швајцарске, а у дужност председавајућег поверена је проф. Лукасу Мистелису (Loukas Mistelis) са Квин Мери колеџа Универзитета у Лондону.

По броју учесника, реномеу и стручности говорника, квалитету реферата и акутелности избраних тема, београдска Конференција о арбитражном праву и медијацији представља један од најинтересантнијих научних догађаја овог пролећа, не само у регионалним већ и у светским оквирима. То је био неподељени утисак свих учесника овог значајног научног скупа. Штавише, о значају Конференције сведочи и чињеница да је њено одржавање званично подржала и Комисија УН за међународно трговинско право  (УНЦИТРАЛ).

Видео запис тока Конференције доступан је на веб страници нашег Факултета, а реферати са ове Конференције биће објављени у међународном издању Анала Правног факултета.

Чланови организационог одбора Конференције били су проф. др Мирко Васиљевић, проф. др Гашо Кнежевић, проф. др Владимир Павић, асистент мр Милена Ђорђевић и асистент Марко Јовановић. Поред Правног факултета Универзитета у Београду, главни организатори Конференције били су немачки Отворени регионални фонд за југоисточну Европу (ГТЗ), Спољнотрговинска арбитража при Привредној комори Србије и Скупштина града Београда. Значајну помоћ, захваљујући којој је учешће на Конференцији било бесплатно, пружили су Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), Амбасада Краљевине Холандије и адвокатске канцеларије Баклаја Игрић Мујезиновић у сарадњи са Clyde & Co, Карановић – Николић, ЦМС Београд, Моравчевић Војновић Здравковић у сарадњи са Schoenherr.

Галерија слика са Конференције >>


XVI такмичење у беседништву

И ове године у организацији Центра за беседништво – Institutio oratoria Правног факултета Универзитета у Београду, на Савиндан 27. јануара 2010. године, одржано је XVI такмичење студената права у беседништву. Већ позната културна манифестација, која је постала један од главних светосавских догађаја у нашој престоници и бренд нашег факултета, и овог пута је привукла велики број поклоника лепоречја Чувена „петица“, амфитеатар „Академик Радомир Д. Лукић“ и овога пута била је премала за све оне који су хтели да присуствују овом јединственом такмичењу.

Након химне Светом Сави, коју је извео хор КУД-а „Бранко Цветковић“, такмичење је отворио декан Правног факултета, академик проф. др Мирко Васиљевић, а поздравну беседу одржао је директор Центра за беседништво, проф. др Сима Аврамовић.

Ове године такмичило се 13 студената Правног факултета у све три категорије (слободна тема, задата тема и импровизација), а стручни жири је радио у следећем саставу: др Љиљана Мркић-Поповић (председник жирија) – ректор Универзитета уметности и професор ФДУ, Бранислав Лечић  - драмски уметник, др Мирко Васиљевић - декан Правног факултета, Војкан Недић - председник Адвокатске коморе Београда, Рале Дамјановић - књижевник и др Сима Аврамовић - редовни професор Правног факултета. Задате теме су биле: Ни по бабу, ни по стричевима и мисао патријарха Павла Човеку је тешко живети међу људима, а камоли межу нељудима.

По одлуци жирија овогодишњи лауреати су: укупни победник – Јелена Арсић, студенткиња III године нашег факултета, која је наступила у категорији слободна тема. Прва награда у категорији задата тема припала је Мирјани Милосављевић, студенткињи  године, а у импровизацији најбољи је био апсолвент Вељко Смиљанић. Другу награду у слободној теми освојила је Ксенија Николић (III година) која је беседила о болоњском процесу, у импровизацији Ненад Јевремовић (III година), а у задатој теми Милош Јанковић (III година) који је добио и награду „Млади Европљанин“ Европског Форума Албах. Трећа награда у слободној теми додељена је Ивани Страднер (апсолвент), а у задатој Тамари Момиров (I година).


Дан Св.Саве - прослава, награде и дипломе

На Правном факултету је 27. јануара 2010. године свечано обележен Дан Светог Саве. У препуном амфитеатру В »Радомир Лукић« скуп је, као и обично, отворен сјајним музичким програмом хором  »Обилић« под диригентском палицом професора Факултета музичке уметности Даринке Матић Маровић. Бројној публици и многим угледним гостима поздравну реч упутили су декан Правног факултета професор Мирко Васиљевић, ректор Универзитета професор Бранко Ковачевић и министарка правде Снежана Маловић. Као и претходих година професор Жика Бујуклић је, уз видео презентацију, надахнутом беседом о Светом Сави изазвао аплауз.

После беседе, награђене изузетним аплаузом присутних, декан проф. др Мирко Васиљевић је овом приликом уручио велиики број награда, похвалница и диплома нашим студентима: награду најбољем студенту генерације Јелени Обрадовић која је студије завршила 21.10.2009. године са просечном оценом 10,00. Награда из Фонда др Драгољуб Атанцковић додељена је Милици Самарџић као најбољем студенту (дипломираном правнику ) на правосудном смеру ( дипломирала 29.09.2009. године са просечном оценом 9,06 ). Додељене су награде из Фонда Алан Вотсон и то : друга награда Тишма Младену, трећа награда Николић Марку. Академци награђени из фондова добили су и новчане награде.

Уручене су дипломе магистрима (4 ), специјалистима (12) , као и похвалнице најбољим студентима I, II, III и IV године студија са просечном оценом од 9.00 - 10.00 ( 199 ), а на крају и дипломе дипломираним правницима     ( 300 ). Комплетан списак награђених и похваљених студената>>


Билтен Acta Diurna бр.27

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 27 забележио је догађаје од октобра до децембра 2009.године значајне за Факултет и његове чланове.

Четврта хуманитарна акција прикупљања новогодишњих пакетића за децу из енклава са територије Косова и Метохије 

У периоду од 7.– 23. децембра 2009. године студентски фонд Осмех на дар организовао је четврту по реду акцију прикупљања новогодишњих пакетића за децу из најугроженијих енклава са територије Косова и Метохије. Фонду и студентима Правног факултета Универзитета у Београду ове године прикључили су се студенти следећих факултета: Богословски, Факултет организационих наука, Саобраћајни, Филозофски, Филолошки, Економски, Академија за дипломатију и безбедност и Факултет информатичких технологија. У оквиру акције, већ другу годину за редом организована је и хуманитарна журка за студенте и пријатеље фонда из света културе, уметности, медија и спорта са циљем  прикупљања новчаних средстава за куповину новогодишњих пакетића. Ове године поред Правног факултета свој допринос су дале и многе фирме те је број прикупљених пакетића достигао 2000 (две хиљаде).

У периоду 25-27 децембра активисти фонда Осмех на дар боравили су на Косову и Метохији где су поделили око 1300 (хиљаду и три стотине) пакетића. Студентима су се у дељењу пакетића прикључили и декан Правног факултета Универзитета у Београду, професор Мирко Васиљевић, продекан за науку Правног факултета Универзитета у Београду професор Жика Бујуклић, као и асистент мр. Ненад Тешић. Остатак од око 700 (седам стотина) пакетића биће подељен најугроженијим малишанима са територије Косова и Метохије за православну нову годину, као и за Савиндан, 27. Јануара, а део пакетића фонд је наменио дому за аутистичну децу на Бежанијској коси у Београду.

Током дводневне посете јужној српској покрајни активисти су обишли  неколико енклава и верских знаменитости.

цео текст >>

                

У оквиру, сада већ, традиционалне новогодишње акције, 15. децембра 2009. године у Београдском клубу 'Лава Бар', први студентски хуманитарни фонд 'ОСМЕХ НА ДАР' угостио је студенте Београдског универзитета и пријатеље фонда из света културе, уметности, медија и спорта на хуманитарној журки 'Сакупљамо осмехе...', са циљем да прикупи новчана средства за куповину новогодишњих пакетића.

Са жељом да, као и прошле године, малишанима уз пакетић поклонимо и честитку са порукама пријатеља фонда и ове године смо организовали прављење велике честитке на којима су наши гости исписивали личне поруке малишанима.

гости и слике са журке >>


Билтен Acta Diurna број 26

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 26 забележио је догађаје од јуна до септембра 2009.године значајне за Факултет и његове чланове.

Нови међународни успех студената Правног факултета

Одлични резултати студената Правног факултета Универзитета у Београду на престижним међународним такмичењима одавно више не представљају изненађење ни за наш Факултет али ни за колеге из иностранства. Па ипак, вести о новим успесима се увек дочекују са једнаком радошћу и узбуђењем.   

На такмичењу из инвестиционог права Foreign Direct Investment International Moot Competition које је одржано од 22. до 24. октобра 2009. године у Франкфурту, у просторијама Франкфуртског међународног арбитражног центра, тим студената нашег Факултета који су чинили Марија Шкундрић и Велимир Живковић освојио је треће место. Такође, наша студенткиња Марија Шкундрић добила је награду за најбољег говорника у конкуренцији од 90 такмичара. Захваљујући њеном подвигу као и изванредним наступима другог члана нашег тима, Велимира Живковића, наш Факултет је освојио највише поена у квалификационом делу такмичења. Нажалост, арбитри у полуфиналном сусрету су одлучили да предност дају тиму америчког Универзитета Пепердајн, који је касније победио и у финалу и тиме освојио овогодишњи FDI Moot. Ипак, о изједначености нашег и америчког тима довољно говори податак да арбитри и након дугог већања нису могли да усагласе ставове о победнику полуфиналног сусрета, па су одлуку уместо једногласно, што је пракса на такмичењу, донели већином гласова.

Наше студенте су за ово такмичење спремали асистенти Правног факултета Угљеша Грушић и Марко Јовановић, а драгоцену помоћ својим саветима пружили су професори Небојша Јовановић и Владимир Павић, доцент Душан Поповић и асистент Милена Ђорђевић.

Овогодишњи Foreign Direct Investment International Moot Competition организовали су Немачка институција за арбитражу (DIS), Центар за међународне правне студије и Правни факултет Универзитета Сафолк. Такмичење представља симулацију арбитраже пред Међународним центром за решавање инвестиционих спорова (ICSID) и састоји се из две фазе. У првој фази, тимови састављају поднеске за тужиоца – приватног улагача и туженог – државу пријемницу улагања. У другој фази симулирају се усмене расправе пред арбитражним трибуналом. Након шест квалификационих рунди, четири најбоље пласирана тима одлазе у полуфинале које се затим одвија по систему елиминације. На свом путу до трећег места, наши студенти су се састали са два индијска, два пољска, једним немачким и једним британским универзитетом.

Поред одличних резултата, о квалитету нашег тима сведочи и велико интересовање за сусрете у којима су се на једној од страна налазили наши студенти. Међу онима који су помно пратили наступе наших студената био је и светски признати доајен арбитражног права, британски професор Мартин Хантер, који није крио одушевљење знањем и вештином коју су приказали такмичари из Београда.

Такмичари и тренери дугују посебну захвалност онима који су непосредно омогућили да наш тим отпутује у Франкфурт, одмери снаге са колегама из иностранства и потврди квалитет правничког образовања на нашем Факултету. Овај успех не би био остварен без великодушне помоћи Управе Факултета, професора др Гаше Кнежевића, адвокатске канцеларије др Мирослава Пауновића, Општине Вождовац и Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије.


Хуманитарни концерт „Песма на дар“

У суботу, 3. oктобра 2009.године, у Aмфитеатру V Правног факултета Универзитета у Београду одржан је хуманитарни концерт “Песма на дар”. Концерт  је организовао Први студентски хуманитарни фонд Осмех на дар, у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Београду. Манифестацију је отворио и затворио шеф факултетске службе за студентска питања, господин Љубомир О. Вујовић, иначе вишеструко награђивани песник, рецитујући стихове својих песама „Такви смо ти ми“ и „Зажмури“, а на најлепше песме из јужне Србије као што су „Жубор вода жуборила“, „Маријо ћеро Маријо“, „Уснила је дубок санак“, “Маријо дели бела кумријо“ и друге, подсетили су нас  Даница Крстић, Бојана Николић, браћа Теофиловић и Мерима Његомир, уз пратњу сјајног оркестра АКУД „Лола“. Поменути извођачи  су својим изврсним гласовним могућностима и са доста жара успели да пробуде најискренија осећања код публике, док се у улози водитеља програма одлично снашао глумац Марко Живић.

Циљ концерта је био подизање свести о малигним обољењима деце у нашој земљи, а нарочито указивање на потешкоће са којима се сусрећу оболели малишани и њихови родитељи са територије Косова и Метохије. Водитељ је након приче о фонду и досадашњим акцијама, присутнима изнео основне податке о овој опакој болести, која је најчешћи узрок смрти деце до 15 година, а студенти су, у сарадњи са колегама са Медицинског факултета, израдили брошуру о малигним обољењима деце, у којој су изнели податке о броју оболелих, процесу лечења и препрекама са којима се сусрећу становници јужне покрајне, коју је на поклон добио сваки гост. Фонд се још једном захваљује др Ани Јовићевић, специјалисти епидемиологу Института за онкологију и радиологију Србије, као и др Милану Јаковљевићу директору Здравственог центра у Косовској Митровици на несебичној помоћи при изради брошуре. Поред тога, заинтересовани су се на крају концерта могли учланити у Фонд или оставити новчани прилог.

Поред многобројних студената како нашег тако и других факултета, и других гостију, концерту је присуствовао и одређен број свршених правника - адвоката, затим асистената и чланова управе, као и госпођа Неда Бокан, проректорка за наставу Београдског универзитета, а професори су још једном потврдили велику хуманост по којој су познати, како међу студентима, тако и ван Правног факултета.

Концерт је завршен уз велики набој емоција заједничким извођењем песме „Ајде Јано“ свих извођача и чланова Фонда Осмех на дар, уз наду да осмеха, хуманости и племенитости неће недостајати и да ће сличне акције имати сваки пут све већу подршку .

              


Свечана Академија за бруцоше Правног факултета

Почетак школске године генерације 2009/2010. свечано је  01. 10.2009. године обележен Академијом у препуном амфитеатру V „Радомир Лукић“.

Поред декана и професора Факултета, свечаности су присуствовали Снежана Маловић, министарка правде, Жарко Обрадовић, Министар просвете, Неда Бокан, проректор за наставу Универзитета у Београду, Радован Лазаревић, председник Вишег трговинског суда, Владимир Вучићевић, специјални тужилац, представници Трговинског и општинских судова у Београду, а телеграм подршке послала је и Боса Ненадић, председник Уставног суда.  

Обраћајући се студентима, министарка правде је посебно истакла: „Данас када је процес уласка Србије у Европску Унију неповратан, управо од овог Факултета и вас његових студената, очекујем да будете активни учесници изградње права усклађеног са европским. Направите правосуђе у коме ће бити места само за одговорне, савесне и храбре судије и адвокате, јер закони вреде онолико колико и људи који их примењују.“

Жарко Обрадовић је будућим правницима поручио да се потруде и науче што више и истакао: „Потребно је да стекнете широко знање јер ће много ствари у држави зависити од вашег мишљења, тражиће се да заузмете став, а ми ћемо се потрудити да образовање буде комплементарно са европским и иде у корак са светским.“

Мирко Васиљевић, декан Правног факултета, изразио је наду да је избор студената да упишу овај факултет потврда њихових младалачких снова о праву и правди.

Уз видео презентацију о Факултету, декан је сликовито представио његову организацију, кадровску структуру и намеру да Факултет очува лидерску позицију и традицију у правничком образовању у региону.

Свечаност су, уз бурне аплаузе присутних студената и гостију Факултета, као и много пута раније музиком улепшали хор „Обилић“ АКУД „Крсмановић“ са диригентом Даринком Матић Маровић.

               


                                                                                              
даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

 

   
Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, Beograd
tel. (011) 3027-600, fax. (011) 3221-299