Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји    

 


Обележени Слава и  Дан факултета

Слава (Крстовдан) и Дан Правног факултета, свечано су обележени 27. септембра 2012. године. Са почетком у 9:30 часова приступило се обреду ломљења славског колача, уз присуство запослених на Правном факултету и бројних гостију. Истим поводом, свечано је отворен други део сталне изложбене поставке музеја Правног факултета Универзитета у Београду „Правни факултет – оснивање и развој – 1808-2012“, док је у амфитеатру „Радомир Д. Лукић“ одржана свечана академија и традиционална додела диплома.

Други део сталне изложбене поставке отворили су декан Правног факултета проф. др Мирко Васиљевић и министар правде и државне управе у Влади Републике Србије Никола Селаковић.

Декан је истакао да је стална изложбена поставка музеја прилог снажењу Правног факултета као институције која има двовековну традицију и да ће као таква омогућити да се сви они који буду посећивали Правни факултет увере да Србија „има институције које негују право као трајну вредност, као најбољи катализатор и регулатор друштвених односа“.

Декан се посебно захвалио ауторском тиму поставке, као и свим сарадницима који су допринели реализацији овог пројекта, праћеног каталогом који садржи документа изложена у поставци.

Министар Никола Селаковић, који је као асистент на Правном факултету и сам био члан факултетског тима за избор докумената, честитао је декану на успешној реализацији овог подухвата, али и на његовим укупним резултатима које је остварио на позицији декана током претходних осам година, истакавши да Србија може да се поноси Правним факултетом, који је заједно са њом растао.

Свечана академија, уз учешће академског хора „Обилић“ са диригентом проф. Даринком Матић-Маровић на челу, одржана је у амфитеатру „Радомир Д. Лукић“. Дипломцима се прво обратио министар правде и државне управе Никола Селаковић, који их је подсетио на нека славна имена из српске правне историје, али и на идеале којима треба да теже. Пожелео им је да њихове дипломе буду „спасоносна знамења која ће Србију ослободити јарма неправде“.

Последњи пут у својству декана Правног факултета, проф. др Мирко Васиљевић обратио се дипломцима уз освртање на развој Правног факултета током осмогодишњег периода у којем је кроз три узастопна мандата био на његовом челу.

Уз поруку дипломцима да су једино налози њихове професионалне савести и њихових професионалних уверења налози истине и правде, проф. др Мирко Васиљевић пожелео им је личну и професионалну срећу, а његове завршне речи испраћене су великим аплаузом и овацијама у знак признања за осмогодишњу посвећеност коју је проф. Васиљевић пружио развоју Правног факултета Универзитета у Београду и унапређењу стандарда његових студената.

 


Предавање Ника Вујичића на Правном факултету

У организацији Универзитета у Београду, Фондације „Ана и Владе Дивац“ и Секције младих и перспективних лидера у оквиру Српске асоцијације менаџера, 21. септембра 2012. године у амфитеатру „Радомир Д. Лукић“ на Правном факултету Универзитета у Београду одржано је мотивационо предавање Ника Вујичића.

Ник Вујичић је српског порекла, а живи у Аустралији. Рођен је са ретким тетра-амелија поремећајем – нема руке од рамена, а уместо ногу има мала стопала. Широм света је познат по веома инспиративним мотивационим говорима, а до сада је посетио 24 земље и говорио пред више од три милиона људи.

Уз велики број студената који су испунили амфитеатар, предавању су присуствовали председник Савета Универзитета у Београду проф. др Сима Аврамовић, супруга председника Републике Србије госпођа Драгица Николић, Ана и Владе Дивац, декан Правног факултета проф. др Мирко Васиљевић, ректори универзитетâ и родитељи Ника Вујичића.

Владе Дивац, захваљујући чијој фондацији је одржано ово предавање, истакао је да је Ник пример да никада не треба одустати од својих снова и да се упорношћу и вољом снови могу претворити у јаву, док је проф. др Сима Аврамовић рекао да су предавања Ника Вујичића о животу, вредностима и о снази воље, која је „највеће светско чудо“.

Ник је овом приликом поручио студентима да не треба себе да сматрају губитницима чак и ако после завршеног факултета не добију посао. Напоменуо је да се „вером у Бога и у себе“ може постићи све, а да нас спољни изглед не чини оним што у суштини јесмо.

И током, а и на крају говора, трајали су аплаузи и овације присутних, уз нескривене емоције изражене и сузама и смехом.

Због великог интересовања, пренос предавања из чувене „Петице“ био је обезбеђен и на великом видео биму постављеном на Платоу Слободана Јовановића испред зграде Правног факултета уз подршку компаније „Теленор“, а могао је да се прати и путем Интернета.

 


Билтен Acta Diurna број 38 - 39

 

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 38 - 39 забележио је догађаје од априла до августа 2012.године значајне за Факултет и његове чланове.

Конференција у част професора Светозара Пејовића

Правни факултет Универзитета у Београду био је домаћин велике и веомa значајне међународне конференције Law, Rules and Economic Performance, одржане 9. и 10. септембра 2012. године. Конференција је уприличена у част Светозару Пејовићу, професор емеритусу  на Texas А&М универзитету и почасном доктору наука Универзитета у Београду. Професор Пејовић је током пола века научног и академског живота, који је започео управо на Правном факултету у Београду, оставио изузетан допринос у великом броју области, а пре свега економској анализи својине и новој институционалној економији, због чега је и био наведен као један од водећих економиста данашњице у другом и трећем издању Who is Who in Economics.

Конференцији је присуствовало преко 40 учесника са 25 реферата из САД, Аустрије, Немачке, Француске, Бугарске, Словеније, Мађарске, Хрватске, Црне Горе, Украјине и Србије. Конференцију је у име Факулетета, отворио својим поздравним говором нови декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Сима Аврамовић, а затим се скупу обратила и проф. Александра Јовановић  у име организационог одбора конференције. Сам почетак конференције био је посвећен детаљном прегледу научног доприноса професора Пејовића, али и интелектуалном утицају који је овековечен у збирци осврта сачињеној од преко тридесет аутора који су имали прилике да сарађују са професором Пејовићем. Други део конференције био је посвећен тематским целинама које су одражавале главна академска интересовања професора Пејовића – односу културе и транзиције, економској анализи својинских права, односу владавине права и привредног раста, односу прецедентног права и економске ефикасности и питањима транзиције и предузетништва. На крају конференције учесницима се обратио професор Пејовић евоцирајући кључне тренутке у својој научној каријери и идеје које су ту каријеру усмеравале, као и колеге које су имале пресудан утицај на његов академски живот.


Утврђен предлог кандидата за избор декана и чланова Савета Правног факултета Универзитета у Београду

Комисија за утврђивање предлога кандидата за избор декана и чланова Савета Правног факултета Универзитета у Београду објавила је резултате гласања чланова Наставно-научног већа, које је одржано 18. 06. 2012. године.

Према резултатима гласања, за декана Правног факултета Универзитета у Београду, утврђен је предлог: др Сима Аврамовић, редовни професор.

Комисија је такође утврдила предлог за чланове Савета Правног факултета Универзитета у Београду.

Према резултатима избора, из реда наставника изабрани су:
1.      Ковачевић др Љубинка, доцент
2.      Радовић др Вук, доцент
3.      Давинић др Марко, доцент
4.      Вуковић др Игор, доцент
5.      Илић др Горан, ванредни професор
6.      Илић-Попов др Гордана, редовни професор
7.      Мирковић др Зоран, ванредни професор
8.      Караникић-Мирић др Марија, доцент
9.      Вукадин др Емилија, редовни професор.

из реда сарадника изабрани су:
1.      Ђокић мр Иван, асистент
2.      Цуцић Вук, асистент
3.      Костић мр Светислав, асистент
4.      Јовановић Марко, асистент

из реда ваннаставних радника изабрани су:
1.      Кокановић Бранка
2.      Павловић Петар


Присуствовање студената конститутивној седници Народне скупштине и полагању заклетве председника Републике

Студенти Правног факултета, које је предводио проф. др. Владан Петров, присуствовали су 31. маја 2012. године конститутивној седници Народне скупштине на којој су народни посланици положили заклетву, а двоје изабраних студената и посебној седници на којој је заклетву положио председник Републике. Студенте су, на највишем нивоу, дочекали запослени у Служби Народне скупштине. На почетку конститутивне седнице, на иницијативу председавајућег, поздравили су их сви присутни народни посланици.

После полагања заклетве председника Републике, двоје студената присуствовало је свечаном коктелу, на којем су имали прилику да разговарају са народним посланицима, председником Републике, високим државним функционерима, страним дипломатским представницима итд.


Велики успех наших студената на спортском такмичењу у Паризу

Спортско друштво “Викторија“ Правног факултета Универзитета у Београду учествовало је на “Tournoi des 5 Ballons” у Паризу од 22 до 27. априла. 2012.године. Спортско друштво су представљале: женска одбојкасшка екипа, мушка фудбалска екипа, мушка рукометна екипа и мушка кошаркашка екипа.

 

 

Сви тимови Правног факултета  су освојили медаље на “Tournoi des 5 Ballons” у Паризу, највећем спортском студентском такмичењу - женска одбојкашка екипа је освојила златну медаљу, мушка рукометна екипа је освојила сребрну медаљу, мушка фудбалска и кошаркашка екипа су освојиле бронзану медаљу.

Информације о турниру можете видети на сајту турнира  Tournoi des 5 Ballons.

Погледајте снимак гостовања наших спортиста на Студију Б >>


Билтен Acta Diurna број 36 - 37

Билтен активности Правног факултета Аcta Diurna број 36 - 37 од јануара до марта 2012. године значајне за Факултет и његове чланове.


Потписивање протокола о сарадњи

Правни факултет Универзитета у Београду и Српско културно коло "Деспот Стефан Лазаревић" потписали су 20. априла 2012. године протокол о сарадњи, којим је предвиђена заједничко организовање научних скупова, предавања, културних манифестација и стручних екскурзија, као и издавање публикација и обележавање значајних историјских јубилеја у вези са догађајима и личностима српске културе, а нарочито српске правне историје.

Такође, протоколом је утврђено и да ће се сваке године на Крстовдан, 27. септембра организовати додељивање признања "Витез деспотовог реда" за истакнуте друштвене делатнике у три области у којима је деспот Стефан Лазаревић био истакнут - право, књижевност и хуманост.

Протокол о сарадњи потписали су у име Правног факултета декан проф. др Мирко Васиљевић, а у име СКК "Деспот Стефан Лазаревић" асистент Никола Селаковић.


Велики успех наших студената на арбитражној олимпијади у Бечу

 

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду, после победе на припремном такмичењу у Милану и освојеног другог места у Мадриду, као и сјајних издања на нетакмичарским припремним турнирима у Минхену и Београду, је на деветнаестом такмичењу студената права из области арбитраже и међународног привредног права – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, одржаном од 30. марта до 5. априла 2012. године у Бечу освојио рекордних седам награда, три у екипној и четири у појединачној конкуренцији. По броју освојених награда на овом реномираном међународном такмичењу још се само Универзитет у Фрајбургу (Немачка) ове године може похвалити оваквим успехом. Успех је још већи ако се узме у обзир да се на такмичењу у Бечу за награде надметало преко 2000 студената са 282 универзитета из 67 држава света.

            

 

Такмичење Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot састоји се у решавању једног задатог случаја из области арбитражног права и права међународне продаје робе. Ове године, студенти су се бавили решавањем проблема који је обухватао следећа правна питања: могућност изузећа адвоката из арбитражног поступка због сукоба интереса тј. блиских професионалних и личних веза са председником арбитражног већа према одредбама правила кинеске CIETAC арбитраже, последице доцње у испоруци робе, услови за ослобођење од одговорности, накнада штете због губитка пословног угледа и утицај корупције на могућност накнаде штете.

Више о томе >>


V Belgrade Open Pre-moot

                

Последњи мартовски викенд ове године традиционално је обележио Belgrade Open Pre-Moot, београдски припремни турнир за највеће светско такмичење из права међународне продаје робе и међународног арбитражног права Willem C. Vis које се сваког пролећа, већ деветнаест година за редом, одржава у Бечу. Правни факултет Универзитета у Београду у сарадњи са GIZ Open Regional Fund for South East Europe организује припремне турнире за ово такмичење од 2008. године, тако да је ове године прослављен мали јубилеј – пета узастопна година одржавања Belgrade Open Pre-Moot-а. Током тог времена, београдски припремни турнир је израстао у највећи припремни турнир за такмичење Willem C. Vis у Европи окупивши ове године преко 400 учесника – арбитара, академских тренера и студената са 37 универзитета из 26 држава из целог света – Европе, Азије, Аустралије, Северне и Јужне Америке (видети распоред рочишта и списак арбитара). Као и претходних година Belgrade Open Pre-Moot-у је претходила Београдска арбитражна конференција.

Осим великог броја учесника Belgrade Open Pre-Moot може да се похвали и вансеријским квалитетом припреме студената, јер се међу учесницима београдског припремног турнира редовно налазе универзитети који такмичење у Бечу завршавају на неком од првих десет места. О квалитету Belgrade Open Pre-Moot-а додатно сведочи и велико интересовање за учешће на овом догађају. Наиме, због ограничених смештајних могућности, преко десет факултета који су ове године желели да дођу у Београд али су се касно пријавили, нажалост нису могли да буду увршћени у круг учесника.

Турнир је свечано отворен у амфитеатру „Радомир Лукић“, након чега су адвокатске канцеларије које су помогле организацију овог догађаја приредиле коктел за све учеснике у факултетском клубу Bona Fides (El Derecho).

Током два дана, 24. и 25. марта, одржано је преко 100 арбитражних рочишта. Како толики број сусрета превазилази просторне капацитете Правног факултета, нека рочишта су се одржавала у просторијама адвокатске канцеларије Карановић-Николић и Америчке привредне коморе, коорганизаторима такмичења.

      

Више о томе >>


IV Београдска арбитражна конференција

Београд је и овог пролећа био центар окупљања бројних великих имена из области међународне трговинске арбитраже где се – сада већ традиционално – 23. марта 2012. године одржала четврта Београдска арбитражна конференција. Након велике посећености у претходне три године и све већег интересовања међународне стручне јавности, Правни факултет Универзитета у Београду је уз подршку Немачке арбитражне институције (DIS), GIZ Отвореног регионалног фонда за Југоисточну Европу, Министарство образовања и науке Републике Србије и Спољнотрговинскe арбитраже при Привредној комори Србије окупио преко 300 учесника из целог света као и десет истакнутих међународних стручњака који су у два панела расправљали о кривичноправним и етичким проблемима у арбитражном поступку, односно утицају националних правних култура и традиција на законе о арбитражи.

Конференцију је отворио декан Правног факултета Универзитета у Београду, професор др Мирко Васиљевић. Поздрављајући присутне, Декан је подвукао посвећеност нашег Факултета одржавању научних скупова из области арбитраже и истакао важност ове гране права у савременом добу. Декан се такође захвалио на дугогодишњој подршци GIZ Отвореном фонду за Југоисточну Европу и пренео присутнима да је Правни факултет Универзитета у Београду потписао меморандум о сарадњи са немачком арбитражном институцијом (DIS), која ће се од следеће године прикључити кругу суорганизатора Београдске арбитражне конференције. Ништа мању захвалност Правни факултет дугује и осталим донаторима на несебичној помоћи у организацији овог значајног догађаја. Коначно, професор Васиљевић је пожелео присутнима скори поновни долазак у Београд и изразио наду да ће их све поново видети на наредној, петој београдској арбитражној конференцији 2013. године.

Присутне су затим поздравили и председник Спољнотрговинске арбитраже, професор др Гашо Кнежевић, представница GIZ Отвореног фонда за Југоисточну Европу др Јудит Книпер и генерални секретар Немачке арбитражне институције господин Јенс Бредов.

Више о томе >>


Округли сто о темама из области алтернативног решавања трговинских спорова  

У сарадњи са немачким Отвореним регионалним фондом за југоисточну Европу (GIZ), Правни факултет Универзитета у Београду је 24. марта 2012. године био домаћин регионалног округлог стола посвећеног алтернативним начинима решавања трговинских спорова. Овај скуп је имао за циљ да изврши оцену реформи које су у региону западног Балкана учињене у области арбитражног права и права медијације, као и родне равноправности у овим областима. На састанку је разматрана и усклађеност регионалних прописа из области арбитраже и медијације са релевантним одредбама модел-закона донетих под окриљем Комисије УН за међународно трговинско право (UNCITRAL). Састанком је председавала др Јудит Книпер из GIZ ORF а у радном председништву су били адвокат др Фабијан фон Шлабрендорф, партнер у адвокатској канцеларији Clifford Chance из Франкфурта и г. Јенс Бредов, генерални секретар Немачке арбитражне институције (DIS). Састанку је присуствовао и бивши генерални секретар UNCITRAL-a а садашњи потпредседник лондонског Међународног арбитражног суда (LCIA) др Јернеј Секолец. О темама из релевантних области извештавали су професори и асистенти са факултета из Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске и Србије. Национални реферат за Србију и Црну Гору поднео је асистент Марко Јовановић а о темама које су биле предмет скупа говорила је и асистент мр Милена Ђорђевић. На састанку су и ове године посебно похваљени напори Правног факултета усмерени ка популаризацији ових начина решавања трговинских спорова како кроз увођење ових предмета у наставни план основних и мастер студија, тако и кроз обуку студената за moot court такмичења, организацију годишње арбитражне конференције и петог јубиларног турнира Belgrade Open Pre-Moot.

 


Учешће наших студената на међународном такмичењу из медијског права

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду је, након победе на прошлогодишњем такмичењу, поново учествовао на такмичењу из међународног медијског права – Monroe E. Price International Media Law Moot Court Competition, одржаном од 21. до 24. марта 2012. године. Такмичење је ове године, поред финалне рунде у Оксфорду, обухватило и два регионална такмичења, у Индији за универзитете из Југоисточне Азије и Катару за тимове са Блиског Истока, као и национално такмичење у Авганистану. Укупно се у свим рундама такмичило 54 универзитета из 21 земље са пет континената. У финалну рунду у Оксфорду се на основу писаних поднесака и победа на квалификационим такмичењима, пласирало 33 тима.

У квалификационим рундама, студенти Правног факултета су се састали са тимовима из Нигерије, Енглеске и Индије. Упркос две победе, наш тим није ушао у четвртину финала. Наиме, иако су добили једнак број поена за усмена излагања, тим НАЛСАР Универзитета из Индије (NALSAR University of Law, Hyderabad, India), који је био и укупни победник такмичења, победио је наш тим на основу оцена добијених за писане поднеске. Наш тим је освојио 14. место у укупном пласману.

Тим Правног факултета Универзитета у Београду су чинили Катарина Жарковић, Тамара Момиров, Марко Живановић, Богдан Басара, Тијана Радовановић и Дејан Вуловић. Тренер тима је асистент Вук Цуцић.

Више о томе >>

 


Учешће наших студената на такмичењу из међународне трговинске медијације

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду учествовали су на VII годишњем такмичењу из међународне трговинске медијације (International Commercial Mediation Moot Competition) које је одржано од 3. до 8. фебруара 2012. године у Паризу. Иако су наши студенти показали завидан ниво знања и увежбаности током четири квалификациона сусрета, нажалост нису успели да се пласирају у осмину финала и наставе такмичење у елиминационим рундама. Тим Правног факултета Универзитета у Београду чинили су студенти четврте године: Бојана Тодоровић, Јована Лакић, Дубравка Стијовић и Душан Митровић. За такмичење су их спремали асистент Марко Јовановић и сарадник у настави Урош Живковић, а велику помоћ и подршку током припрема пружили су и проф. др Владимир Павић и асист. мр Милена Ђорђевић.

Такмичење из међународне трговинске медијације од 2006. године сваког фебруара организује Одељење за алтернативно решавање спорова Међународне трговинске коморе у Паризу (International Chamber of Commerce ICC), у настојању да унапреди квалитет образовања студената права, пружи им што бољи и непосреднији увид у практичне аспекте медијације и промовише медијацију као један од могућих видова вансудског решавања међународних трговинских спорова. Ове године на такмичењу је учествовало око 400 студената у оквиру 66 тимова из 32 земље са свих континената. Приступ такмичењу није слободан, већ након истека рока за пријаву учесника организациони одбор такмичења одлучује које ће пријаве прихватити. Приликом одлучивања организациони одбор даје предност тимовима који су већ учествовали, тимовима са факултета на којима је медијација увршћена у редовни курикулум, као и о равномерној регионалној заступљености. Зато је већ и сама могућност учествовања на такмичењу својеврсна привилегија и признање нашем Факултету.

На такмичењу се решавају хипотетички спорови које треба решити путем медијације. Пре сваког сусрета тимови предају кратак писани план стратегије коју ће применити током медијације. У сваком сусрету решава се различит проблем, а време за медијацију је ограничено на 85 минута. Поступком руководи професионални медијатор, а учеснике бодују и о победнику одлучују двоје судија, који су такође професионални медијатори, адвокати или професори. Након четири квалификациона сусрета, 16 најуспешнијих тимова прелази у осмину финала и даље се бори по систему елиминације.

Ове године случајеви који су се решавали на такмичењу тицали су се међународне продаје робе, уговарања заједничког пословног подухвата (joint venture) у области нових фармацеутских технологија и уговора о пружању услуга. Наши студенти су током такмичења наступали против тимова Универзитета из Отаве (Канада), америчког Ратгерс универзитета, индијског универзитета Гуџарат и Еразмовог универзитета из Амстердама (Холандија). Победник овогодишњег такмичења је Правни факултет Универзитета Јужни Тексас из Сједињених Америчких Држава. Учешће наших студената на такмичењу из медијације омогућио је Завод за уџбенике.

 


Још један међународни успех наших студената

На припремном турниру за 19. светско такмичење из међународног трговинског и арбитражног права Willem C. Vis International Commercial

Arbitration Moot, одржаном од 20. до 21. марта 2012. године у Мадриду у организацији Carlos III универзитета , тим студената нашег Факултета освојио је високо друго место у конкуренцији 15 тимова из 11 земаља Европе, Латинске Америке и Аустралије.

Прошавши све квалификационе рунде са највишим оценама наш тим се квалификовао за финале овог турнира у којем се, другу годину за редому, нашао са тимом Велингтон Универзитета са Новог Зеланда. За разлику од прошле године, из овог дуела новозеланђани су изашли као победници.

У сусрет изазовима који наш тим чекају у Бечу, тим студената који поносно представљали су наш Факултет у Мадриду чинили су: Јелена Арсић, Стефан Голубовић, Мина Срећковић, Ања Тасић и Анђелка Тодоровић.

Након великог успеха наших студената у Милану, Минхену и Мадриду ове године, последњи прирпемни окршаји са колегама из иностранства пре финалног такмичења одржаће се овог викенда (24. и 25. марта 2012. године) у Београду где ће се на V Belgrade Open Pre-Moot турниру такмичити чак 36 тимова из 25 земаља света.


Посета Народној банци Србије

Чланови тима Правног факултета Универзитета у Београду на деветнаеастом годишњем такмичењу из Права међународне продаје робе и Арбитражног права Willem C. Vis заједно са Деканом Правног факултета, проф. др Мирком Васиљевићем, проф. др Гашом Кнежевићем, проф. др Владимиром Павићем, асист. мр Миленом Ђорђевић и асист. Марком Јовановићем посетили су Народну банку Србије у среду 14. марта 2012. године.

 

Током посете студенти су најпре имали прилику да обиђу Музеј Народне банке, где су се упознали са принципима рада, значајем и богатом прошлошћу ове институције, а затим је за њих и њихове професоре уприличен пријем код гувернера НБС, проф. др Дејана Шошкића и његових сарадника: г-ђе Љиљане Вељић, директора Дирекције за усклађеност пословања и послове контроле оперативног ризика, г-дина Мирка Петровића, генералног директора Дирекције за законодавно-правне послове, проф. др Јеленe Перовић, саветнице гувернера и г-дина Андреја Јанковића, асистента гувернера за правне и економске послове.

Током пријема гувернер Шошкић је подсетио на везе и испреплетаност правне и економске струке и похвалио значај активности нашег Факултета на унапређењу наставе права и промовисању наше земље у иностранству. Декан Правног факултета проф. др Мирко Васиљевић се у име присутних захвалио гувернеру Шошкићу на помоћи коју је Народна банка Србије пружила тиму наших студената, као и  на части коју су гувернер и његови сарадници указали нашем Факултету овим пријемом. Наши студенти су гувернера и његове сараднике упознали са током припрема за учешће на такмичењу и укратко објаснили са каквим изазовима ће се сусрести за две недеље у Бечу. На крају пријема, Декан Правног факултета проф. др Мирко Васиљевић је гувернеру Шошкићу уручио пригодне поклоне у знак захвалности Факултета за пажњу и помоћ Народне банке Србије и позвао гувернера да присуствује великом припремном турниру који ће се следећег викенда одржати на нашем Факултету, а гувернер и његови сарадници су нашим студентима пожелели много среће и успеха на такмичењу у Бечу и студенте на пут испратили са великодушном донацијом.

Правни факултет Универзитета у Београду користи и ову прилику да се захвали Народној банци Србије на помоћи пруженој у припреми наших студената за одлазак на међународно такмичење из Права међународне продаје робе и Арбитражног права које се у периоду од 30. марта до 5. априла одржава у Бечу.


Тим Правног факултета Универзитета у Београду у полуфиналу такмичења из европског и међународног пореског права

На такмичењу из међународног и европског пореског права које је ове године одржано од 27. фебруара до 04. марта у Лувену у Белгији тим Правног факултета Универзитета у Београду је ушао у полуфинале.  Иако су, поред једног универзитета из САД, представљали једини универзитет који није из државе чланице Европске уније,  наши студенти Слободанка Колунџија, Небојша Јовановић, Небојша Пејин и Слободан Тривић су после припрема које су водили асистент мр Светислав В. Костић и Дејан Мраковић LL.M из консултантске куће Deloitte успели  да буду међу најбољима на такмичењу у оквиру кога је кључно било познавање управо пореског права Еврoпске уније.  


Предавање Иана Форестера (Ian Forrester) QC, на Правном факултету

На дан када је Србији признат статус кандидата за приступање Европској унији, 1. марта 2012. године, професор Иан Форестер одржао је предавање на Правном факултету Универзитета у Београду, на тему: "Изазови и прилике које приступање Србије Европској унији ствара за српске правнике". Професор Форестер носи угледни наслов Краљичиног адвоката (Queens Counsel). Такође, партнер је у White & Case,  једној од водећих адвокатских канцеларија на свету и један од кључних чланова њене бриселске канцеларије.

Предавање је отворио доцент др Душан Поповић, који је представио проф. Форестера и изразио задовољство и захвалност Правног факултета на могућности да својим студентима приреди предавање тако угледног стручњака.

Професор Форестер је посебно стручан за право заштите конкуренције, трговинско право и право интелектуалне својине и има велико искуство у најзначајним поступцима пред Европском комисијом. Такође, шеф је pro bono праксе White & Case на глобалном нивоу и има велико искуство на плану људских и уставних права грађана, стечено посебно пред Европским судом за људска права. Професор Форестер је положио правосудне испите у пет јурисдикција и гостујући је професор права Европске уније на Универзитету у Глазгову. Детаљније о проф. Форестеру доступни су на: http://www.whitecase.com/iforrester/

Своје предавање проф. Форестер је структурисао тако што је слушаоце провео кроз основне димензије права ЕУ, укључујући и најважније судске пресуде, с тим што је излагање прожео освртима на вероватне последице уједначавања српског права с одговарајућом димензијом права ЕУ.

Проф. Форестер је указао на важност пажљиве анализе досадашњих поступака приступања ЕУ, како би Србија избегла грешке својих претходника. Такође, упозорио је да је свако приступање самосвојан и изузетно сложен и непредвидљив поступак. Због тога, иако пре свега значи огроман напредак, приступање ће, по проф. Форестеру, вероватно проузроковати и неке нежељене последице, које је тешко предвидети.

Једна од кључних теза предавачевих била је позив правницима да промисле унапред о начину на који се Србија мења приступањем ЕУ, као и да постану свесни да ће јачање владавине права неизбежно ојачати улогу и утицај, али и повећати одговорност правника у српском друштву.

У дискусији која је уследила, одговарајући на питања публике проф. Форестер је изложио своје утиске о чувеном поступку Европске комисије против фирме Microsoft, у коме је непосредно учествовао. Такође, покушао је да сажме савете студентима за успешну каријеру. Поред што вреднијег студирања и што бољег знања страних језика, пажњу је привукао и позив да никад не занемаре pro bono праксу, као израз друштвене одговорности сваког правника.

Слушаоци предавања су били разноврсни - студенти Правног факултета, од прве године до мастера, правници практичари, како партнери највећих београдских канцеларија тако и бројни адвокати и приправници, али и чланови органа извршне власти, међу којима је било и оних на вишим положајима.


Нови међународни успеси наших студената

На припремном турниру за 19. светско такмичење из међународног трговинског и арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, одржаном 2. марта 2012. године у Милану у организацији Миланске арбитражне коморе, тим студената нашег Факултета освојио је прво место у конкуренцији тимова из Италије, Француске, Швајцарске и Финске. Београдски факултет су на овом такмичењу представљале студенткиње IV године студија и мастер студија: Јелена Арсић, Ања Тасић, Ана Петровић и Вања Вујновић, са којима је био и Урош Живковић, сарадник у настави у својству тренера тима.

Бранећи титулу првака од прошле године, тим Правног факултета Универзитета у Београду нашао се тако други пут за редом на првом месту листе коју су чинили, између осталог и тимови престижних правних факултета Универзитета у Фрибуру, Универзитета из Лозане, Бокони Универзитета, Универзитета из Милана и познате париске високе школе Сијонс По.

Цео текст >>


Предавање Њ.Е. Александра Васиљевича Конузина, амбасадора Руске Федерације, на Правном факултету

Његова екселенција, амбасадор Руске Федерације у Србији, господин Александар Васиљевич Конузин, одржао је 27. фебруара 2012. године предавање на Правном факултету Универзитета у Београду, на тему „Међународно право – законитости и политика“.

Предавање је отворио декан Правног факултета, проф. др Мирко Васиљевић, који је поздравио амбасадора Конузина и истакао велики значај  пријатељства српског и руског народа у изузетно тешким временима за Србију и очување њене територијалне целовитости.

Амбасадор Конузин се осврнуо на веома сложене међународне односе и на тзв. политичку целисходност, којом се често избегава поштовање међународно правних норми.

Он је у свом излагању истакао велики допринос који Руска Федерација има као чланица Савета безбедности Уједињених Нација и као значајан политички фактор уопште. Осврнуо се и на улогу међународних санкција, које углавном отежавају живот становника, а не режима против којих су уперене.

Као веома битно истакао је међународно правосуђе, које се мора активније борити против најтежих повреда међународног права.

Након предавања, амбасадор је одговарао на бројна питања присутних, која су се највише односила на односе Србије и Русије и међународни положај Србије у процесу придруживања Европској Унији.

Говор Њ.Е. амбасадора Конузина >>


Свечана академија поводом Дана Светог Саве

На Правном факултету Универзитета у Београду 27. јануара 2012. године традиционално је, свечаном академијом и доделом награда и диплома, обележен Дан Светог Саве.

Свечаност је одржана у амфитеатру „Радомир Д. Лукић“ у присуству бројних гостију, дипломаца и наставника и сарадника Правног факултета, а почела је Светосавском и академском химном у извођењу академског хора „Обилић“ са диригентом Дејаном Миливојевићем.

У име Универзитета у Београду присутнима се обратио проректор за међународну сарадњу проф. др Војислав Лековић, који је нагласио да Правни факултет припада групи великих факултета Универзитета у Београду и изразио наду да ће младе генерације наставити светлу традицију својих учитеља.

Проф. др Слободан Јауковић, помоћник министра просвете и науке, честитао је школску славу „славном факултету, и не само славном, него најважнијем и пресудно важном када је у питању будућност ове земље“.

Дипломцима се, осму годину заредом, а поводом Савиндана, обратио и декан Правног факултета проф. др Мирко Васиљевић, који им је честитао дипломирање и „лиценцирани улазак у професионалну арену живота“ и пожелео им да буду снага Србије.

Након пригодног музичког програма, беседу о првом српском архиепископу и просветитељу одржао је чувени књижевник Слободан Ракитић. Он је подсетио на чињенице из живота и дела Светога Саве и истакао његов значај за културу и образовање српског народа, али и за српску државу не само у средњем веку, него и у модерно доба.

По завршетку свечаног дела програма, додељене су и награде из фондова.

Награђени студенти из Фонда „Професор др Мирко Васиљевић“ су: Александра Вишекруна (најбољи студент генерације), Адриана Миновић и Марко Матовић (за најбоље урађен рад из области компанијског права – рад је урађен у коауторству). Пошто је Управни одбор Фонда донео одлуку да прошири фонд за награде кад је реч о категорији студената са социјалним потребама који редовно извршавају своје статутарне обавезе, уместо једне, како је дефинисано Правилима Фонда, додељене су две награде у износу од 500 евра и четири награде у износу од 250 евра у динарској противвредности. Те награде су добили: Тијана Максимовић и Никола Савић – 500 евра и Ана Стојиљковић, Јелена Вучићевић, Александар Ђорђевић и Урош Пешић – 250 евра.

Додељене су и награде Фонда „Драгољуб Атанацковић“ за најбољег студента генерације 2007/2008. године за постигнут одличан успех из предмета Катедре за кривично право, коју је добила Јована Величковић, као и из Фонда „Алан Вотсон“ коју је добио Владимир Петровић (друга награда), док је новчану помоћ Фонда „Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица“ добила Јелена Законовић.

Представници Управе факултета уручили су дипломе магистрима (5), специјалистима (3), као и похвалнице  најбољим студентима  I, II, III и IV године студија са просечном оценом 9,00 – 10.00  (укупан број 366), а на крају и дипломе новој генерацији дипломираних правника (300).

Академци награђени из фондова и студент генерације осим похвалница и књига, добили су и новчане награде.

 

Најбољи дипломирани студент генерације 2007/2008. године је Александра Вишекруна, са просечном оценом 10,00.


XVIII такмичење у беседништву

На Савиндан 27. јануара 2012. године у амфитеатру Академик Радомир Д. Лукић, под покровитељством Правног факултета Универзитета у Београду и у организацији Центра за беседништво „Institutiooratoria“ одржано је XVIII такмичење студената права у беседништву. Такмичарској вечери је претходио тренутак сећања на недавно преминулог проф. др Обрада Станојевића, редовног професора Правног факултета у пензији и човека који је за свога деканства 1993. године основао такмичење студената права у беседништву. Након минута ћутања и обраћања проф. др Симе Аврамовића, које је било посвећено оснивачу Центра за беседништво приказан је краћи филм са деловима говора професора Станојевића.

XVIII такмичење било је повод доделе највишег беседничког признања – беседничке хрисовуље, која је додељена двојици људи који су својим деловањем дала неизмеран допринос развоју беседништва. Прва хрисовуља је постхумно додељена проф. др Обраду Станојевићу, утемељивачу Центра за беседништво и творцу нашег такмичења, а примила ју је професорова ћерка Миљана Бајић. Друга хрисовуља је додељена декану Правног факултета проф. др Мирку Васиљевићу, који је за свога деканства препознао значај такмичења и несебично доприносио његовом одржавању и афирмисао његов значај.

За учешће на овогодишњем такмичењу пријавило се преко шездесет студената, од којих је након припрема и квалификација одабрано њих 14 који су се надметали у три категорије (слободна тема, задата тема и импровизација), а њихове беседничке способности оцењивао је жири који су чинили: др Љиљана Мркић-Поповић – ректор Универзитета уметности и професор ФДУ, др Мирко Васиљевић – декан Правног факултета, мр Даниела Блажевска – предавач Реторике на Правном факултету Универзитета у Скопљу, Бранислав Лечић – драмски уметник, Ратомир Рале Дамјановић – књижевник, Драгољуб Ђорђевић – председник Адвокатске коморе Београда и др Сима Аврамовић – редовни професор Правног факултета.

Победници такмичења:  укупни победник МАРКО КРСТАЈИЋ,  награда публике: АЛЕКСАНДАР ЈОВАНОВИЋ;  за задату тему: 1.Илија Јацановић, студент четврте године, 2. Никола Петровић, студент прве године, 3. Јована Ковачевић, студент четврте године;  за слободну тему: 1. награду су поделилиАнђела Богојевић, студент мастер студија и Марко Крстајић, студент четврте године, 2.Андријана Мишовић, студент четврте године, 3.награда није додељена;  за импровизацију: 1.Александар Костић, студент четврте године, 2. Александра Конџуловић, студент четврте године, 3.награда није додељена

Награду „Млади Европљанин“ коју додељује European Forum Alpbach добио је: Илија Јацановић

Такмичење су својим наступима увеличали хор Vox Slavicum и гудачки квартет Alexia, док је у паузи током већања жирија и ове године говорио победник такмичења на Правном факултету Универзитета у Скопљу Никола Здравковић.

За одржавање овог такмичења поред Правног факултета као покровитеља, омогућили су: Индустрија обуће „Београд“, Компанија Дунав осигурање, Фонд „Лука и Саша Бановић“, Адвокатска комора Србије, Адвокатска канцеларија Атељевић, Paragraf Lex, Издавачки центар Правног факултета, Издавачка кућа Досије, Музеј у Приштини, адвокат Милош Пејовић, Интернет портал „Моје право“, Издавачка кућа Клио, Штампарија Дога д.о.о. и адвокат Витомир Кнежевић.


Билтен Acta Diurna број 34+35

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 34+35 забележио је догађаје од септембра до децембра 2011.године значајне за Факултет и његове чланове.

Слободан Јовановић (1869–1958) - повратак У Србију  

У организацији Правног факултета Универзитета у Београду, Српске академије наука и уметности и Универзитета у Београду, а уз подршку Министарства спољних послова, Амбасаде Србије у Лондону и Српске православне цркве, 8. децембра ове године у Београд су после 53 године почивања на лондонском гробљу Кенсал Грин, пренети посмртни остаци Слободана Јовановића, једне од најзнаменитијих личности у српској историји.

Посебна захвалност за реализацију овог чина припада професору Стевану К. Павловићу, историчару из Саутемптона, који је дао сагласност за ексхумацију посмртних остатака Слободана Јовановића из гроба који је припадао његовом оцу Кости Ст. Павловићу, секретару и рођаку Слободана Јовановића. Породица Павловић и други бројни припадници српске дијаспоре у Уједињеном Краљевству више од пола века старали су се о гробу Слободана Јовановића у Лондону.

Овим поводом, у амфитеатру II Правног факултета Универзитета у Београду, који носи име Слободана Јовановића, 10. децембра одржана је комеморативна седница на којој су о његовом лику и делу говорили проф. др Мирко Васиљевић, декан Правног факултета, проф. др Бранко Ковачевић, ректор Универзитета у Београду и академик Никола Хајдин, председник Српске академије наука и уметности.

Обраћајући се присутнима, проф. др Мирко Васиљевић је изнео основне биографске податке о Слободану Јовановићу и подсетио на иницијативе и активности које је Правни факултет предузимао како би се исправила историјска неправда која је учињена овом корифеју кад је осуђен као „издајник и ратни злочинац“ на вишегодишњу робију уз губитак свих политичких и грађанских права, конфискацију целокупне имовине и губитак држављанства. Посебно је истакао да ће се дуг према Слободану Јовановићу одужити ако уз све ове активности „непрестано у свој лични и заједнички посао уносимо, колико год можемо, и истрајности, истинољубивости, правдољубивости, искреног патриотизма и самопрегора који је наш, у свему велики, професор Слободан Јовановић уносио у своја дела.

Ректор Универзитета у Београду проф. др Бранко Ковачевић подсетио је на ставове Слободана Јовановића о високом школству и на активности током његових ректорских мандата, посебно нагласивши да се залагао за оснивање студентских домова, установљавање студентских стипендија и разних олакшица за сиромашне студенте.

Академик Никола Хајдин осврнуо се на период када је Слободан Јовановић изабран прво за дописног члана Српске краљевске академије за допринос правним наукама (1905), а потом и за редовног члана три године касније. Он је нагласио да су се дела Слободана Јовановића, упркос забрани, проучавала на Београдском универзитету те да је он својим укупним ангажманом у друштвеном животу Србије „оставио дубок траг и у свом и у нашем времену“.

Уз бројне интелектуалце, комеморативној седници присуствовали су најближи сродници Слободана Јовановића, као и: амбасадор Србије у Лондону проф. др Дејан Поповић, који је у складу са својом надлежношћу предузео основне радње у вези са организацијом ексхумације посмртних остатака Слободана Јовановића у Лондону, градоначелник Београда Драган Ђилас, као и високи представници Српске православне цркве.

После комеморативне седнице, декан Правног факултета проф. др Мирко Васиљевић, студент продекан Марко Антић, председник Студентског парламента Милош Вазура и чланица Студентског парламента Елвира Ђукић открили су на платоу испред Правног факултета плочу са називомПлато Слободана Јовановића”.

Уз највише државне и војне почасти и присуство председника Републике Србије, министара у Влади Републике Србије, бројних личности из културног и јавног живота и других поштовалаца његовог лика и дела, посмртни остаци Слободана Јовановића положени су у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

У Организационом одбору за преношење посмртних остатака Слободана Јовановића из Лондона у Београд били су и професори Правног факултета академик проф. др Данило Баста, који је и аутор књигеПет ликова Слободана Јовановића, и проф. др Сима Аврамовић.


Додељено 100 стипендија Правног факултета

По трећи пут, сада већ традиционално, Правни факултет Универзитета у Београду доделио је 8. децембра стипендије својим студентима скромног материјалног стања који редовно испуњавају своје обавезе. Новчану помоћ у износу од 10.000,00 динара током школске године добијаће 20 студената друге, 30 треће, 40 четврте године и 10 студената који похађају мастер студије.

На свечаности уприличеној у конференцијској сали уговоре о стипендијама студентима су уручили министар просвете и науке проф. др Жарко Обрадовић и декан Правног факултета проф. др Мирко Васиљевић.

Министар просвете и науке проф. др Жарко Обрадовић честитао је студентима стипендистима, али и Правном факултету, „јер средства којима располаже несебично дели са својим студентима“, истакавши да је по томе још увек једина високошколска институција у Србији. Он је истакао да је акција Правног факултета вредна поштовања и позвао све образовне институције да следе тај пример, а новинаре да ову вест, као нешто што је позитивно и за похвалу, ставе на насловне стране.

Поздрављајући студенте стипендисте, декан проф. др Мирко Васиљевић је изразио наду да ће овај чин бити препознат као чин љубави, победе, хармоније и сарадње, нагласивши да је поносан што је протеклих година сарадња са студентима била успешна. Такође је изнео податак да је Правни факултет својим студентима изашао у сусрет и тако што су у готово истом износу као што је износ за финансирање 100 стипендија (десет милиона динара), студенти који нису у финансијској могућности да покрију трошкове школовања, а по посебним молбама и доказима, ослобођени плаћања школарине у целости или у одговарајућим деловима.

Студентима се обратио и продекан за наставу проф. др Жика Бујуклић, који им је пожелео успешно студирање уз наду да ће им у томе помоћи и ова стипендија, док је у име студената Правном факултету, са деканом проф. др Мирком Васиљевићем на челу, захвалио студент продекан Марко Антић.


Професор др Горан Илић одликован француским Орденом Академске Палме у рангу витеза

Амбасадор Француске у Србији Франсоа Гзавије Денио одликовао је 28. октобра 2011. године, у име министра просвете, Орденом Академске Палме у рангу витеза четворо заслужних личности Србије, које су, свака у свој области, посебно допринеле ширењу знања и јачању веза између Француске и Србије. Одликовање се већ 200 година додељује истакнутим француским и страним личностима, које кроз своје академско и професионално ангажовање доприносе јачању угледа Француске у свету. Међу одликованима је и др Горан Илић, професор Правног факултета Универзитета у Београду и судија Уставног суда Србије.

Обраћајући се добитницима, домаћин свечаности, амбасадор Француске је поручио да су они, обаваљајући свој посао, већ дуго доприносе образовању нових генерација у Србији, а то улагање у будућност Србије је од непроцењиве важности. "Ваша приврженост француском језику, уверен сам, вас повезује. Упркос свим тешкоћама, увек сте се залагали да унапредите размену између Француске и Србије, да ојачате њихове интелектуалне споне и да изградите радно окружење у коме ће наука, културна блага и учење француског да просперирају", рекао је Денио. Уручивши одликовање Горану Илићу, он је указао на квалитет његовог рада и лично залагање, којим је учествовао у писању многих закона Србије и процесу прилагођавања српског правосуђа принципима ЕУ.

Захваљући се на указаној почасти, професор Илић је рекао да се нада да је својим досадашњим радом успео да допринесе универзитетској сарадњи између Србије и Француске.

Свечаности у амбасади Републике Француске присуствовали су Снежана Маловић, министарка правде, професор др Мирко Васиљевић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, др Ђорђе Игњатовић, др Љиљана Радуловић и др Добросав Миловановић, професори Правног факулета у Београду, судије Уставног суда Србије и друге угледне званице.


Нови тријумф наших студената

Студенти Правног Факултета Универзитета у Београду још једном су постигли изванредан успех. На овогодишњем међународном такмичењу из Права страних улагања чланови београдског тима: Владимир Бошковић, Соња Срећковић и Тања Шумар, доказали су да висок квалитет образовања стечен на Правном факултету парира и највећим светским универзитетима.

Ове године, тридесет пет тимова из седамнаест земаља такмичили су се за престижне награде, али, само је београдски тим успео да освоји одличја у све четири категорије такмичења. Најпре, београдски тим је освојио треће место у укупном пласману тимова. Затим је награђен трећим местом за најбоље написан поднесак у име тужиоца а поред тога је освојио пето место на усменом делу такмичења, након елиминације у четвртини финала подељеном одлуком трибунала и победе у сусрету за пласман од 5. до 8. места. Коначно, наш студент Соња Срећковић освојила је награду као један од најбољих говорника на такмичењу у конкуренцији преко 100 такмичара. Београдски тим су за такмичење спремали асистент Марко Јовановић и сарадник у настави Урош Живковић, а велику помоћ у припремама пружили су професор др. Владимир Павић и асистент мр. Милена Ђорђевић који су на такмичењу учествовали и као арбитри.

Овогодишњи Moot је одржан Лондону, Велика Британија, на чувеном Kings College од 4. до 6. новембра 2011. године. На Mootтакмичари решавају хипотетички случај из области права страних улагања. Такмичење се састоји из два дела. Први подразумева припрему и подношење писаних поднесака (у име тужиоца и у име туженог), након чега долази усмени део, током којег студенти износе своје аргументе пред трочланим арбитражним већем симулирајући поступак пред инвестиционом арбитражом. 


Центар за издаваштво и информисање Правног факултета на Сајму књига

Центар за издаваштво и информисање одржао је у понедељак 24.10. у оквиру 56. Међународног београдског сајма књига  промоцију својих нових издања. На промоцији су говорили декан академик проф. др Мирко Васиљевић, проф др Сима Аврамовић и проф др Драган Митровић, а представљена су дела  ЦРКВЕНО ПРАВО аутора Сергија Викторовича Троицког, као и ПОЛИТИЧКА ПОНЕРОЛОГИЈА - Научна студија о природи зла прилагођеног за политичке сврхе аутора Анджеја М. Лобачевског.

Такође, присутни су обавештени о почетку рада нове интернет презентације Центра, која омогућава директно поручивање свих издања

Свечана академија за бруцоше Правног факултета

Свечаном академијом која је одржана 3. октобра 2011. године у препуном амфитеатру „Радомир Лукић“, Правни факултет Универзитета у Београду дочекао је 203. генерацију својих студената.

Добродошлицу бруцошима пожелели су: ректор Универзитета у Београду проф. др Бранко Ковачевић, председник Уставног суда Републике Србије др Драгиша Слијепчевић, председница Врховног касационог суда и Високог савета судства Ната Месаровић, министар за културу, информисање и информационо друштво Предраг Марковић, декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Мирко Васиљевић и студент продекан Марко Антић.

Пре предвиђених обраћања, минутом ћутања одата је пошта радницима који су 29. септембра настрадали у Земуну, као и Александру Путнику, Србину који је у ноћи 1/2. октобра убијен у месту Зрзе недалеко од Ораховца, на Косову и Метохији.

После интонирања државне химне „Боже правде“ и академске химне „Gaudeamus igitur“, ректор се обратио бруцошима пожелевши им срећу и успех у студирању и позвавши их да остану да живе и раде у својој земљи и да јој „плаћају порез“, што значи и да ће бити запослени.

Председник Уставног суда др Драгиша Слијепчевић и председница Врховног касационог суда Ната Месаровић поручили су новој генерацији студената права да ће имати на располагању широк спектар области у којима ће моћи практично да примене знања стечена на Правном факултету, док их је министар Предраг Марковић позвао да чувају зграду Факултета која је одлуком Владе Републике Србије од 2007. године проглашена за споменик културе и да буду „културни“.

Студент продекан Марко Антић је упутио бруцоше на савете старијих колега, да буду упорни и истрајни и да буду увек свесни чињенице да су изабрали да студирају на Правном факултету, факултету који има двовековну традицију и један је од најпрестижнијих и у Србији и у региону.

Кроз садржајну видео презентацију декан проф. др Мирко Васиљевић представио је бруцошима Правни факултет, и речима и сликом. Упознао их је са историјом Факултета и достигнућима неких од његових великих имена, са високим стандардом услова за рад и боравак на Факултету (библиотека са више од 200.000 публикација и 10.000 часописа, најсавременије компјутерске лабораторије, нови модерни тоалети, фитнес центар, студентски клуб, музеј...), као и са потребом чувања факултетске имовине.

Декан је издвојио статистичке податке који потврђују да је од уписаних 1500 студената њих 70% завршило гимназију, док је 61% уписаних кандидата имало одличан и врло добар успех у средњој школи. Ти подаци доказ су да основу сваке нове генерације бруцоша Правног факултета у последњих неколико година чине најбољи средњошколци.

Свечани почетак школске године увеличао је академски хор „Обилић“ са диригентом Даринком Матић-Маровић на челу, који је извео неколико композиција прилагођених чињеници да је 3. октобар у Београду проглашен за дан жалости.

Отварању нове школске године за генерацију 2011/2012. присуствовали су и в.ф. председника Привредног апелационог суда Мирослав Николић, специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић, републички јавни правобранилац Оља Јовичић, председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин и бројни други представници државних органа и правосудних институција.

У склопу прославе отворен је трећи сајам правне књиге на Факултету на коме учествује 8 излагача.


даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.