Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји    

 


Слава и Дан факултета

Правни факултет је 27. септембра свечано обележио Дан и славу факултета – Крстовдан.

Сечењу славског колача, осим садашњих и бивших професора и студената, присуствовали су министарка правде, декани факултета, представници судова, адвокатуре, угледни привредници.

Прослава Дана факултета је настављена Свечаном академијом уз учешће академског хора  „Обилић“,  под диригентском палицом Миодрага Јевтовића  у амфитеатру „Радомир Лукић“.

Студенте који су завршили школовање је пре доделе диплома поздравио и декан Филозофског факултета проф. др Војислав Јелић, поруком за наше дипломце да је неопходно да људи “живе и раде помажући једни другима, буду упућени једни на друге и да једни друге разумеју, jer осамљивање води усамљености”.

Поздрављајући дипломце, декан Сима Аврамовић им је пожелео пуно успеха у послу и изразио наду да су међу њима будући министри правде, председници судова, председници влада.... Поручио им је да се убудуће ослоне на своје знање, буду одважни, слушају глас савести и буду у миру сa самим собом: “Увек је било тешко бити добар правник (не само судија, али сваки правник је по мало судија). Посао правника није држање мача, него ваге – он стално мора да мери различите интересе и усклађује конфликте. Није случајно грчки бог Арес био истовремено и бог рата и бог парнице и бог суђења уопште. Јер, парница је рат, а правник треба да у том рату игра и улогу богиње Тхемис и улогу богиње Дике – да открива шта је правда, али и шта је правичност у конкретном случају. Данас је тај задатак још тези. Јер, данас ни у свету ни код нас право није више ars boni et aequi, већ све више ars vim et potentiae. Сила и моћ су овладали правом. А њу диктира политика, која је постала у највећем делу света ars ignorandi и ars manipulandi.

Где је излаз? Неки то зову владавином права. Али, то је исувише апстрактан појам. Излаз се гради на три реална стуба – знање (стално треба да га обнављате), одважност (одољевајте притисцима) и глас савести (будите у миру са собом кад измерите интересе и преломите одлуку)”.

Након званичног дела академије, у другом делу приступил о се подели диплома дипломцима и мастерима.

Ове године је Факултет, по други пут, у сарадњи са Удружењем за арбитражно право, доделио награду „Гашо Кнежевић“, за најбољи рад из алтернативног решавања трговинских спорова – прво место и новчану награду је освојила  студенткиња мастер студија Андреа Николић са радом на тему „Независност и непристрасност арбитара у упоредном праву с посебним освртом на IBA етичка правила“. Друго место, и награду породице Кнежевић, освојила је студенткиња мастер студија Милица Арсић, док је треће место и награда породице Кнежевић припала студенткињи основних студија Мини Михаљчић. Награде је испред Факултета уручио декан проф. др Сима Аврамовић, испред Удружења доц. др Милена Ђорђевић, члан управног одбора Удружења, а испред породице Кнежевић, г-дин Миљко Ваљаревић, пријатељ породице.


Конференција међународна недеља јавних набавки

На Правном  факултету Универзитета у Београду је 27. септембра 2016. године отворен научни скуп Међународна недеља јавних набавки коју Правни факултет организује у сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), Привредном комором Србије и Универзитетом Тор Вергата из Рима.

На конференцији су се учесницима, у уводном делу, обратили декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Сима Аврамовић, шеф Канцеларије Светске банке у Србији  Тони Верхеијен,  директор ЕБРД за Србију Даниел Берг, потпредседник ПКС Мирослав Милетић  и професор Универзитета Тор Вергата Густаво Пига. Том приликом декан Правног факултета Универзитета у Београду је обавестио присутне да ће Правни факултет потписати споразум са Универзитетом у Риму за оснивање регионалног института за јавне набавке, као и да ће споразумом бити предвиђена реализација заједничког мастер програма из ове области почев од наредне школске године.

Учесници овог научног скупа су еминентни експерти и истраживачи са престижних светских универзитета - Corvinus Universty of Budapest, University of Swansea, University of Siena, L'Université Paris-Sorbonne, Cambridge University, Boston University, као и представници Европске комисије.

 


Успех студената на модел УН у Словенији

Други пут заредом Клуб за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду је учестовао на MUNSC Salient-у, конференцији за младе која спаја традиционалну симулацију рада Уједињених нација (MUN) са едукативним садржајем у виду интерактивних предавања, округлих столова, радионица и групних вежби. Овогодишња конференција у Словенији одржана је у периоду од 11. до 15. јула на Факултету друштвених наука Универзитета у Љубљани и била је посвећена решавању различитих облика неједнакости у 21. веку. На конференцији је учествовало 73 учесника из 18 земаља.

Наши студенти су, попут правих дипломата у Уједињеним нацијама и Европској унији, представљајући додељену земљу у једном од три комитета (Савет безбедности, Савет за људска права и Европски савет), дали све од себе током жустрих и дугих дебата о горућим политичким питањима са студентима из читавог света.

Истовремено су сви покушавали да управо своја решења, у складу са ставовима државе коју представљају, унесу у коначни текст резолуције. Ипак, они који нису били задовољни унетим решењима имали су још једну шансу да своје ставове и креативност искажу, овога пута, у облику амандмана.

Чланови наше делегације били су: Немања Безаревић, Кана Бошковић, Невена Маринчић, Михаило Марковић, Тамара Бајчић, Сандра Живковић, Милош Михаиловић, Мила Миладиновски и Сара Петровић. Сви делегати су имали добар наступ на конференцији, захваљујући знању из међународног права и политике, као и њиховим вештинама у преговарању и лобирању. Милена Николић, председница Клуба за Уједињене нације нашег факултета, изабрана је да председава Саветом за људска права. Она је успешно руководила дебатом, водила рачуна о поштовању правила процедуре и дала професионалну подршку при састављању нацрта резолуције.

Посебно смо поносни на достигнућа Тамаре Бајчић, студенткиње друге године нашег факултета и председнице Одбора за хуманитарне и друге активности у Клубу, која је освојила награду ,,Honorable Mention Award'', представљајући Руску Федерацију у Савету за људска права.


Школа немачког права

У периоду између 3. и 9. јула 2016. године у немачким градовима Бону и Брилу одржана је „Школа немачког права“ у организацији „Немачке организације за међународну правну сарадњу“ у којој су активно учествовали студенти из десет земаља укључујући и четири студента и  три дипломца Правног факултета Универзитета у Београду. Током школе су организована предавања и дискусије у вези са следећим темама: Грађанско право – Стварно право, Компанијско право, Арбитражно право, судство у Немачкој, адвокатура у Немачкој, Људска права и њихова уставна заштита које су држали реномирани предавачи са неколико универзитета у Немачкој (Михаел Борскенс, Катарина Хилбиг-Лугани, Мартин Безе, Улрике Дорн, Сузана Шимихен, Мартин Хуф, Матијас Хартвиг, Јирген Томас, Рут Мош, Матијас Леман, Јохан Гатер и Марсел Кренгел). Осим тога, организована је и посета Земаљском суду у Бону где су учесници Школе присуствовали једном рочишту у парничном поступку (где је премет спора био раскид уговора о осигурању) и суђењу у кривичном поступку по тужби јавног тужиоца (где је предмет оптужбе био илегална трговина – шверц дувана). Поред наведене посете-праксе у Суду и на Правном факултету Универзитета у Бону је организован пријем за учеснике Школе. На крају свих активности предвиђених Програмом организатора у свечаном амбијенту са пригодним поздравним говором љубазни домаћини су свим учесницима „Школе немачког права уручили одговарајуће Сертификате. Учесници из Србије и представници Правног факултета у Београду су: Стојан Мићовић, Ђорђе Радиновић Капраловић, Александра Рајић, Петар Брудар, Милан Игњатовић, Петар Колунџија и Нина Радојичић.


Потписан уговор са УНДП о одржавању курса Писање предлога закона и других прописа

Декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић потписао је 8. јула 2016. са представницима Програма Уједињених нација за развој (UNDP), уговор о организацији курса „Номотехника и правничко расуђивање“ у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине – друга фаза“ који спроводи UNDP у сарадњи са Народном скупштином Републике Србије уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC). Курс има за циљ да у форми образовног курса подржи унапређивање законодавне процедуре и процедуре за израду других прописа, нарочито оних општих правних аката, који, као пратећи, треба да омогуће или олакшају примену нових закона и тако помогну остваривању сврхе због које је закон донет. Правни факултет Универзитета у Београду, Курс организује у сарадњи са Народном скупштином РС, а полазници ће бити представници Службе Народне скупштине, Републички секретаријат за законодавство, одељења за законодавство при министарствиама као и студенти четврте године Правног факултета. Основна идеја Курса је да се попуне празнине у стицању номотехничког умећа студената Правног факултета, али и да се унапреде знања запослених у државним органима. Курс ће се одржати на Правном факултету Универзитета у Београду, трајаће шест недеља, од 1. октобра до 15. новембра 2016. године и обухватиће теоријске и практичне теме, које ће представити професори Правног факултета, запослени на одговарајућим функцијама у Скупштини РС и Влади РС. Потписивању уговора присуствовали су и проф. др Радмила Васић, руководилац Курса и мр Ивана Родић, координатор за међународну сарадњу Правног факултета Универзитета у Београду.


Диплома Хашке академије за међународно право први пут у рукама полазника из Србије

Андријана Мишовић, докторант на Правном факултету Универзитета у Београду, секретар Центра за људска права и технички секретар Мастера европских интеграција Правног факултета Универзитета у Београду, изабрана је за једног од 250 полазника овогодишњег програма Хашке академије за међународно право из области Међународног јавног права. На основу прелиминарних тестова у Хагу, примљена је и међу 30 полазника Усмерених студија за студенте који већ поседују продубљено знање из ове области, а захваљујући показаном знању на завршном испиту постала је и добитник Дипломе ове реномиране институције.

Хашка академија за међународно право је институција која још од 1923. године током летњих месеци организује наставу из области међународног права (јавног и приватног). До сада је кроз Академију прошло неколико хиљада младих међународних правника. Академија је позната како по квалитету професора позваних да држе наставу тако и по сарадњи с Међународним судом правде, у чијој непосредној близини се и налази.

Сваке године Академија додељује Диплому једном  студенту који покаже изванредно знање из области међународног права, те положи одговарајући писани и усмени испит. На писаном делу испита од кандидата се очекује да у року од пет сати напише детаљну правну анализу датог међународног правног питања на пет страница, а питање се добија непосредно пред почетак испита. Ове године питање се односило на принцип res judicata у међународном праву. Девет одабраних кандитата за писани тест ималу су задатак да коментаришу пресуду Међународног суда правде у случају Nicaragua v Colombia у којој се Суд позабавио тумачењем овог принципа.

Кандидати који покажу одговарајуће познавање доктринарних схватања, судске и арбитражне праксе, позивају се да узму учешће у другом - усменом делу испита. Усмени део испита полаже се пред комисијом коју чине познати професори међународног права. Ове године Комисију су чинили: генерални секретар Академије - Ив Доде (Yves Daudet) - емеритус професор Правног факултета Сорбона, Универзитета Париз I; судија Међународног суда правде - Мухамед Бенуна (Mohamed Bennouna) - дипломата и професор из Марока; професорка Маргарет Јанг (Margaret Young) - ванредна професорка Универзитета у Мелбурну и професорка Ен Тида Нордом (Anne-Thida Nordom) - ванредна професорка Универзитета у Руану, а свега шест кандидата се ове године квалификовало за усмени део испита, укључујући и Андријану.

Ово је први пут да је Диплома додељена кандидату из Србије. Шта више, ово је први пут од оснивања Хашке академије за међународно право да је особа из региона изабрана за лауерата ове престижне награде из Међународног јавног права. Пре Андријане ову Диплому је, са простора бивше Југославије, добио само проф. Жељко Матић 1960. године и то за област Међународног приватног права. Списак свих добитника ове Дипломе од 1950. године до данас трајно је доступан на сајту Хашке академије.


Kонференција „Интелектуална својина и Интернет“

На Правном факултету Универзитета у Београду 30. маја 2016. године одржана је конференција „Интелектуална својина и Интернет“. Ову конференцију су, по други пут, организовали Правни факултет и Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС), уз подршку Интернет корпорације за додељене називе и бројеве (ICANN). Конференција је окупила водеће домаће стручњаке за право интелектуалне својине и област Интернета из Србије и Француске, као и представнике ICANN –а. Конференцију су свечано отворили декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић, председник Управног одбора Фондације РНИДС г. Војислав Родић и председник Организационог и програмског одбора проф. др Душан Поповић.

Рад конференције био је подељен у три секције. Првом секцијом насловљеном „Управљање системом назива интернет домена“ председавала је проф. др Татјана Јевремовић Петровић, а у оквиру ње запажена излагања имали су представници Интернет корпорације за додељене називе и бројеве г. Андреа Бекали и гђа Ајшегул Текче, директор Одељења за правне послове РНИДС-а г. Дејан Ђукић и председник Комисије за решавање спорова поводом регистрације назива интернет домена проф. др Душан Поповић. Другом секцијом, под називом „Називи интернет домена и жигом заштићене ознаке“ председавао је проф. др Слободан Марковић, а у њој су учествовали проф. др Синиша Варга (Универзитет у Крагујевцу), доц. др Ањес Робен (Универзитет у Монпељеу), доц. др Јелена Ћеранић (Универзитет у Бањалуци и Институт за упоредно право у Београду) и доц. др Марко Јовановић (Универзитет у Београду). Последњом, трећом секцијом, насловљеном „Ауторско право и Интернет“, председавао је в.д. директора Завода за интелектуалну својину Републике Србије г. Владимир Марић. Своја излагања у оквиру треће секције имали су проф. др Душан Поповић (Универзитет у Београду), доц. др Сања Радовановић (Универзитет у Новом Саду), др Андреа Радоњанин (адвокат) и г. Новак Вујичић (адвокат).

Конференција је била директно преношена путем Интернета (live streaming), а у Конференцијској сали Правног факултета било је присутно више од деведесет учесника. Центар за издаваштво Правног факултета Универзитета у Београду објавио је зборник радова „Интелектуална својина и Интернет (2016)“ (ур. Д. Поповић).

Програм конференције >>


Билтен Acta Diurna број 52

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 52 забележио је догађаје од јануара до априлаа 2016.године значајне за Факултет и његове чланове.

Oкругли сто: Нова решења за унапређење ефикасности прекршајног поступка и положај прекршајних судова у правосуђу Републике Србије

 

Дана 20. маја 2016. године у конференцијској сали Правног факултета Универзитета у Београду одржан је округли сто на тему ,,Нова решења за унапређење ефикасности прекршајног поступка и положај прекршајних судова у правосуђу Републике Србије“. Овај округли сто је организован у сарадњи УСАИД-а, Удружења судија прекршајних судова, Правног факултета и Уније студената Правног факултета. Раду округлог стола претходило је закључење Протокола о сарадњи између Правног факултета, Удружења судија прекршајних судова и Уније студената  Правног факултета. Присутнима су се у поздравној речи обратили, у име факултета декан Сима Аврамовић, и председник Удружења судија прекршајних судова Зоран Пашалић који су изразили очекивања у остварењу успешне сарадње у блиској будућности. Након уводних излагања, заинтересовани студенти су имали прилике да чују излагања предавача из области материје прекрашајног права. Студентима су се обратили: 

-         Ненад Вујић, председник Правосудне академије – Улога и значај Правосудне академије за професионалног, независног и ефикасног обављања судијске и тужилачке функције

-          Владимир Ребић, в.д. директора полиције – Значај сарадње полиције и прекршајних судова

-          Драгана Лукић, заменик директора УСАИД Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт

-         Милан Мариновћ, председник Прекршајног суда у Београду – Закон о прекршајима – свеобухватне измене нови институти  и примена нових одредби у циљу спровођења ефикасног поступка

-         Каменко Козарски, председник прекршајног у Новом Саду – Организација и начин рада прекршајних судова и ток прекршајног поступка

-         Александар Илић, портпарол Прекршајног апелационог суда – Миграциона криза са аспекта прекршајних судова у Србији

Такође, наставак рада округлог стола најављен је за суботу у 10 часова на истој локацији, када ће се присутнима обратити Зоран Пашалић - председник Прекршајног апелационог суда, Мирјана Николић- генерални секретар Удружења судија прекршајних судова и Слађан Савић - председник Прекршајног суда у Зајечару.  


Одржан XXII Форум младих правних историчара

На Правном факултету Универзитета у Београду од 6. до 8. маја одржан је XXII Форум младих правних историчара (Forum of Young Legal Historians). Ову престижну научну конференцију једном годишње организује Удружење младих правних историчара (AYLH), организација која окупља младе научнике из целог света. Тема овогодишњег Форума је “History of Legal Sources: The Changing Structure of Law”. Радове је излагало око шездесет научника из Кине, Индије, Немачке, Француске, Италије, Аустрије, Швајцарске, Пољске, Мађарске, Хрватске, Белгије, Холандије, Грчке, Португалије, Велике Британије, Израела, Чилеа и седморо излагача из наше земље. Организациони одбор овогодишњег Форума су чинили Председник извршног одбора организације, доцент нашег факултета Андреја Катанчевић и сарадник у настави Милош Вукотић, којима су свесрдно помагали студенти нашег факултета Стефан Андоновић, Кристина Радовановић, Мина Кузминац, Денис Овчаревић и Никита Бојовић. Генерална скупштина удружења под председништвом доц. др Андреја Катанчевића је донела одлуку да се Форум 2017. године одржи на Универзитету Фредерико Други у Напуљу.


Студенти Правног факултета прваци Европе у футсалу

Студентска репрезентација Правног факултета Универзитета у Београду победник је Европског купа у футсалу одржаног  у  Милану у периоду од 28. априла до 1. маја 2016. године у организацији Универзитета у Милану. 

На Европском купу, који је окупио скоро 1.000 спортиста са 32 универзитета широм  Европе,  северне  Африке  и  Блиског  истока,  наша  репрезентација  је савладала, на путу до трофеја колеге из Енглеске, Италије, Немачке и Хрватске. У  финалу наш тим је био бољи од репрезентације Приштине.

Ово је један од највећих успеха нашег универзитетског футсала, а екипа Правног факултета Универзитета у Београду се, овим резултатом, директно пласирала на Светско универзитетско првенство које ће у новембру бити одржано у Риму.

Репрезентацију нашег Факултета, као и претходних година,  предводио је доц. др Владимир  Вулетић.

Репрезентацију су чинили: Страхиња Петров, капитен, Иван Никитовић, заменик капитена, Никола Ристановић, Филип Минић, Стефан Кокотовић, Владимир Аврамовић, Никола Вићић, Иван Милосевић, Милан Цвејић, Александар Фриц, Филип Малиш и Растко Манић


Успех наших студената на међународном такмичењу из Ваздухопловног права у Џакарти

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду остварио је велики успех на седмом такмичењу студената права из области међународног ваздухопловног права - Seventh International Air Law Moot Court Competition, одржаног од 7. до 10. априла 2016. године у Џакарти у Индонезији, освојивши седмо место у конкуренцији за најбољи тим који је заступао тужену страну на полуфиналу овог такмичења.

Наш тим је, представљајући по први пут Универзитет у Београду на овом престижном такмичењу, побрао симпатије многих судија у усменим рундама против домаћег Католичког Универзитета Атма Џаја из Џакарте (Universitas Katolik Indonesia Atma Jaya), Правног факултета из Шри Ланке (Sri Lanka Law College), Универзитета из Чикага (DePaul University College of Law) и Кинеског Универзитета права и политичких наука из Пекинга (China University of Political Science and Law). Наши студенти су се за учешће у полуфиналу такмичења које је одржано у Џакарти квалификовали захваљујући писменим поднесцима који су изузетно оцењени од стране стручног жирија. Наиме, од 56 тимова из целог света који су учествовали у писменој фази такмичења, свега 26 тимова се квалитетом својих поднесака квалификовало за полуфинале у Џакарти, укључујући и наш тим.

У финалу такмичења, које је одржано у Уставном суду Индонезије, Др. Рам Манохар Национални Универзитет права из Индије (Dr. Ram Manohar Lohiya National Law University) је остварио победу против Националног Универзитета из Сингапура (National University of Singapore).

  

Вреди посебно истаћи да је тим нашег Факултета овај значајан успех остварио у конкуренцији тимова са многих престижних светских универзитета, иако се област ваздухопловног права на нашем Факултету не изучава у оквиру посебног предмета, и показао да стоји раме уз раме са студентима специјализованих мастер програма ваздухопловног и међународног права. Овим достигнућем, тим студената Air Law Moot Court-а наставио је блиставу традицију успеха наших Moot Court тимова и отворио врата учешћа на овом такмичењу будућим генерацијама студената Правног факултета.

Тим Правног факултета Универзитета у Београду на овогодишњем такмичењу чинили су Татјана Радивојевић, Огњен Мирковић и Александар Стевановић, студенти IV године студија. Студенти су се неколико месеци предано припремали за ово такмичење под руководством проф. др Иване Крстић и мастера права Бранислава Радовића, бившег такмичара на Jessup Moot Court такмичењу, уз свесрдну помоћ докторанта Андријане Мишовић, као и других колега са Факултета. Учешће нашег тима на овом такмичењу подржала је и адв. канцеларија Марић & Мујезиновић у сарадњи са Kinstellar, којој Факултет и овом приликом изражава велику захвалност.


Наш студент Немања Осмајлић, вицешампион Европе у каратеу

У немачком граду Нирнбергу од 1. до 4.   априла 2016. године одржано је Европско првенство у каратеу у организацији СКДУН на коме се такмичило преко 1000 такмичара из 26 земаља. Наш студент и репрезентативац Србије, Немања Осмајлић, освојио је сребрну медаљу у борбама екипно и тако постане вицешампион Европе. Тим поводом у Деканату је организован пријем, на коме су декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић и председник Студентског парламента Милан Мацура честитали нашем студенту на титули вицешампиона Европе.


Велики успех наших студената на међународном такмичењу у Бечу

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду је, после oсвојена два друга места на припремним такмичењима у Pиму и Москви, као и сјајнoм представљању на нетакмичарским припремним турнирима у Љубљани и Београду, на двадесеттрећем такмичењу студената права из области арбитраже и међународног привредног права – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, одржаном од 18. до 24. марта 2016. године у Бечу постигао велики успех пласманом у осмину финала у усменим наступима, у конкуренцији 311 факултета из 66 земаља света. Осим тога, тим је освојио и похвалне награде (Honorable Mention) за одговор на тужбу и за једног од најбољих говорника.
Вреди напоменути да jе београдски тим, поред немачких тимова (Bucerius Law School, University of Mainz и Heidelberg University) и енглеске Мидл Темпл школе за баристере (Honourable Society of the Middle Temple), jедини европски тим (од преко 100 факултета из 33 земље Европе који су на овом такмичењу учествовали) коjи jе обезбедио пласман у осмину финала, и један од седам тимова, учесника осмине финала, који долазе са неенглеског говорног подручја. Иза нас, у коначном пласману, остало је скоро 300 факултета из 66 земаља света, укључујући и тимове са универзитета Харвард, Стенфорд, NYU, Кејмбриџ, Фрајбург, Минхен, Лајден, Сорбона, MGIMO, Отава, Велингтон, Кингс колеџ, LSE, Архус и других реномираних факултета који су на претходним такмичењима остваривали запажене резултате, а не ретко и побеђивали.

     

Тим који је представљао Правни факултет Универзитета у Београду на овогодишњем такмичењу у Бечу чинили су: Петар Мишковић, Јелена Тодић, Филип Шушулић, Душан Алексић и Милица Арсић, студенти IV године и мастер студија, док су Јелена Ђорђевић, Бранко Јанковић, Марко Живановић и Јелена Јелић учествовали у изради тужбе, а Јована Зец и у изради одговора на тужбу. Студенти су се за ово такмичење вредно припремали осам месеци под руководством проф. др Владимира Павића и доц. др Милене Ђорђевић, као тренера тима, којима су у овом захтевном послу значајну помоћ пружали и доцент др Марко Јовановић и асистент Урош Живковић, као и друге колеге са Факултета и бројни бивши учесници овог престижног такмичења, данас успешни правници у разним правничким професијама, који су своје драгоцено време посветили припремама нашег тима у Београду, и својим коментарима и сугестијама на усмене наступе наших студената помогли да квалитет аргументације београдског тима буде на нивоу који је приказан, препознат и похваљен у Бечу.

Више о такмичењу>>

Наши студенти у медијима>>


Студентска ревија за привредно право представљена на British Conference of Undergraduate Research

 

Студентска ревија за привредно право (Student Economic Law Review), стручно-научни часопис студената пословноправног усмерења нашег Факултета, представљена је на British Conference of Undergraduate Research, која је одржана 22. и 23. марта у Манчестеру, у организацији Manchester Metropolitan University. На овој конференцији, која се сваке године одржава на другом универзитету, представљена су истраживачка достигнућа студената британских факултета у домену природних и друштвених наука, као и часописи који објављују истраживања студената основних студија. Међу неколико представника ван оквира Велике Британије, по позиву организатора, Ревију су представили апсолвент Невена Милошевић и проф. др Татјана Јованић, главни и одговорни уредник Ревије. Невена Милошевић говорила је о свом искуству уредника за издања и координатора израде једног од тематских бројева. Као учесник семинара “Охрабривање додипломских истраживачких пројеката”, проф. др Татјана Јованић говорила је о концепту заједничких истраживачких подухвата (collaborative research) и изазовима организације тематских истраживања, на примерима три објављена тематска броја, као и четвртом броју чија је израда у току.


Успешно учешће Клуба за Уједињене нације Правног факултета на БИМУН-у 2016

Клуб за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду други пут је узео учешће на Београдском моделу Уједињених нација, који је трајао од 16. до 20. марта 2016. године. Одбор за модел Уједињених нација, који чине председница Милена Николић и чланови Немања Безаревић и Милица Шкаро, припремао је делегацију претходних месеци у циљу што успешнијег учешћа Клуба за Уједињене нације на конференцији. Они су и ове године били чланови БИМУН тима као председници и потпредседници Скупштине за животну средину и Савета безбедности. Трудили су се да  пренесу делегатима своје богато знање и искуство у области дипломатије, међународног права и система УН.

Чланови делегацијe, уједно и представници Клуба за УН на БИМУН-у, били су: Стефан Ивошевић, Даница Петровић, Тамара Бајчић, Жељко Близањац, Немања Војиновић, Радмила Додер, Љубица Дракулић, Јелена Иветић, Нина Иковић, Милош Јовановић, Кристина Колаковић, Јована Марковић, Михаило Марковић, Невена Маринчић, Мила Миладиновски, Маринела Петровић, Наталија Радивојевић, Филип Симовић, Николина Шкоро, Даница Влаовић, Јелена Перуничић и Александар Живановић.

Наши чланови су се истакли у жустрим дебатама и лобирању на заседањима у Министарству спољних послова, Канцеларији за дијаспору, Народној скупштини Републике Србије и Југословенској кинотеци. Посебно смо поносни што је Стефан Ивошевић, члан делегације Клуба за УН, освојио награду за најбољег делегата у Комитету за светску баштину Унеска. Истакао се одличним познавањем система УН, дипломатије, међународног права и једини је делегат из Србије који је добио ову награду.

На вишемесечним припремним састанцима чланови су научили како да на најбољи начин представе додељену земљу, истраживали тему конференције, изучавали рад тела УН, упознали се са правилима процедуре, вежбали ораторске вештине, усавршавали писање докумената и састављање резолуције. Након свечаног отварања БИМУН-а у Палати Србије, делегати су учествовали у раду комитета (Савет безбедности, Савет безбедности - кризни комитет, Савет за људска права, Економски и социјални савет, Скупштина за животну средину и Унеско - Комитет за светску баштину). Наши чланови су остварили пријатељске контакте са студентима из Холандије, Марока, Немачке, Русије, САД, Индонезије и региона током националне вечери, БИМУН забаве и дипломатског бала.

Прошле године смо дошли до закључка да и Правни факултет заслужује да, попут престижних европских факултета, шаље делегације на моделе УН широм света. Са поносом истичемо да смо као организација установили ову лепу праксу на нашем факултету. Чланови Клуба су се на конференцији упознали са дипломатијом у пракси и стекли знања и вештине у овој области. Радујемо се наредним успесима наших чланова на наредним моделима Уједињених нација.


IX Belgrade Open Pre-Moot         

 

Након изузетно посећене VIII Београдске арбитражне конференције на нашем Факултету је у суботу 12. и недељу 13. марта 2016. године одржан девети Belgrade Open Pre-Moot, београдски припремни турнир за водеће светско такмичење из права међународне продаје робе и међународне трговинске арбитраже Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. Ове године београдски турнир је угостио преко 600 учесника – студената, тренера, арбитара – и окупио екипе са 61 универзитета из 29 земаља света: од Северне и Јужне Америке, преко Европе и Азије, до Аустралије и Океаније. По броју учесника, београдски турнир је израстао у највеће светско припремно предтакмичење за учешће на такмичењу Willem C. Vis. О успешности београдског турнира говори и податак да су учесници београдског турнира имали прилику да провере убедљивост својих аргумената пред познатим и признатим адвокатима, судијама, арбитрима и другим стручњацима из праксе из целог света, као и да се чак седамнаест факултета са нашег припремног турнира пласирало у елиминационе рунде такмичења у Бечу укључујући и тим из Буенос Аиреса који је и победних усмених рунди на овом међународном такмичењу.
За два дана одржавања Belgrade Open Pre-Moot-a одржано је преко 150 симулација арбитражних рочишта, како на факултету, тако и у просторијама адвокатских канцеларија Карановић/Николић, Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr, Николић, Кокановић и Оташевић, Самарџић Орешки Грбовић, Михај Илић Милановић и у канцеларијама Америчке привредне коморе у Србији. Распоред рочишта >> 

 

У недељу, 13. марта, учеснике Belgrade Open Pre-Moot-a је поздравила и др Алис Фремут Вулф (Alice Fremuth-Wolf), заменик секретара бечке VIAC арбитраже чија су правила на овогодишњем такмичењу студенти детаљно анализирали. Др Фремут Вулф им је том приликом одржала и краће предавање на тему ''Права и обавезе из арбитражног споразума и правна средства заштите за случај повреде арбитражног споразума''.

Спонзори овог великог догађаја су се потрудили да, поред напорних проба и академског програма, учесници овогодишњег београдског Pre-Moot-a имају и богат друштвени живот. Њиховом подршком организован је коктел поводом отварања београдског Pre-Moot-a у факултетском клубу Bona Fides (El Derecho), адвокатска канцеларија Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr и ове године је направила велику журку за све учеснике у необичном амбијенту клуба Drugstore, а затварање Београдског припремног турнира се одржало у аутентичноj и приjатноj атмосфери Скадарлиjе. Отварању самог Pre-Moot-a претходио је свечани коктел за арбитре у просторијама адвокатске канцеларије Карановић/Николић.

 

Успешно одржавање деветог Belgrade Open Pre-Moot-а својом несебичном помоћу и подршком и ове године су омогућили Немачка арбитражна институција, Удружење за арбитражно право, адвокатске канцеларије Карановић/Николић, Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr, Николић, Кокановић и Оташевић, Самарџић Орешки Грбовић, Михај Илић Милановић, као и Америчка привредна комора у Србији.

Фотографије:

са Правног факултета >>

из адвокатске канцеларије Карановић/Николић >>

из адвокатске канцеларије Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr >>

из AMCHAM >>

 


VIII београдска арбитражна конференција

 

Осму годину у низу Правни факултет Универзитета у Београду био је домаћин Београдске арбитражне конференције која је у пуном амфитеатру Радомир Лукић (чувеној Петици) 11. марта 2016. године окупила преко 250 учесника – правника, професора, адвоката, арбитара и студената права – из целог света.

Конференција је свечано отворена поздравним обраћањем декана Правног факултета Универзитета у Београду, професора др Симе Аврамовића, који је учеснике подсетио на сада већ традиционални успех „арбитражног пролећa“ на нашем Факултету које је постало заштитни знак и један од најзначајнијих скупова који се организују на годишњем нивоу. Учесницима конференције се затим обратио и проф. др Мирко Васиљевић, председник организационог одбора Конференције и председник Спољнотрговинске арбитраже при Привредној комори Србије, најстарије институционалне арбитраже на овим просторима, истичићи дугогодишње напоре Факултета на промоцији арбитраже као алтернативног начина решавања спорова. Испред суорганизатора скупа присутнима се обратила и представница Немачке арбитражне институције (DIS), Корина Вон Трота (Kоrinna Von Trotha) које је пренела задовољство управе DIS-а што Немачка арбитражна институција доприноси организовању Београдске арбитражне конференције као и наду да ће се сарадња и интеграција у области арбитражног решавања спорова у региону наставити. Трећу годину и Удружење за арбитражно право учествује као један од суорганизатора, па је учесницима добродошлицу пожелела и проф. др Јелена Перовић, члан управног одбора Удружења истичући значај догађаја на пољу развоја арбитражног права у Србији као и различитим активностима које Удружење и Београдски арбитражни центар предузимају на даљој промоцији арбитраже у Србији.

 

Радом првог панела, који је разматрао "горуће теме" арбитражног права, руководио је Стивен Финицио (Steven Finizio), партнер у лондонској канцеларији WilmerHale. Први панел се бавио питањима међусобног односа процесног и материјалног права у арбитражи, о чему је говорио Ролф Тритман (Rolf Trittmann), партнер у франкфуртској канцеларији Freshfields Bruckhaus Deringer, утицајем стечаја на арбитражни поступак из ЕУ перспективе, о чему је говорио Стефан Голубовић, адвокат у канцеларији БДК Адвокати из Београда, о питањима независности арбитара говорио је Ђорђе Новчић, партнер у београдској канцеларији Јанковић Поповић Митић док је завршни говор о ефектима пресуђене ствари у арбитражи одржао Кристоф Линдингер (ChristophLindinger), партнер у бечкој адвокатској канцеларији Schoenherr.

Други панел био је усредсређен на проблеме извођења доказа у току арбитражног поступка и радом је руководила Јелена Безаревић Пајић, партнер у Моравчевић, Војновић & Партнери канцеларији која сарађује са Schoenherr. У оквиру опште теме панела дискутовало се о практичним питањима достављања докумената у поступку (document production), о чему је говорила Тања Планинић, адвокат у циришкој канцеларији Pestalozzi Attorneys at Law, међусобној повезаности достављања документације и претходним правним питањима, о чему је излагао Данкан Спелер (Duncan Speller), партнер у лондонској канцеларији WilmerHale, унакрсном испитивању сведока у арбитражи, о чему је говорио Милан Самарџић, адвокат и партнер у канцеларији Самарџић Орешки Грбовић из Београда и проблемима корупције у арбитражи и дужности арбитара да испитају наводе постојања коруптивних радњи у току поступка, о чему је говорио Тобијас Цубербулер (Tobias Zuberbühler), партнер у циришкој адвокатској канцеларији Lustenberger.

Трећи панел окупио је стручњаке који су говорили о трошковима поступка у арбитражи. Радом панела руководио је Милан Лазић, партнер у Карановић/Николић канцеларији из Београда, док је о хармонизацији арбитражног поступка и утицају на смањење трошкова и повећање ефикасности говорио Филип Хабегер (Philipp Habegger) партнер у циришкој испостави канцеларије LALIVE. О питањима контролисања трошкова путем посебних споразума је потом говорио Брукс Дали (Brooks Daly) из Сталног арбитражног суда у Хагу, а о утицају трошкова на ефикасно спровођење поступка говорила је Ивана Благојевић из Међународног арбитражног суда Међународне трговинске коморе из Париза. За крај, о занимљивим питањима финансирања трошкова поступка од стране трећих лица говорила је Наташа Тункел (Natascha Tunkel) која је адвокат у канцеларији КNOETZL у Бечу док је панел затворен презентацијом Марије Шћекић, адвоката у лондонској канцеларији WilmerHale која је говорила о накнади трошкова поступка и заступања у међународној арбитражи.

 

Организациони одбор Конференције су, као и ранијих година, чинили: професор др Мирко Васиљевић, професор др Владимир Павић, доцент др Милена Ђорђевић, доцент др Марко Јовановић и асистент Урош Живковић.

Организацију осме Београдске арбитражне конференције су и ове године подржали Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Немачка арбитражна институција (DIS) и Удружење за арбитражно право, адвокатскa канцеларијa WilmerHale из Лондона, као и београдске канцеларије Карановић/Николић, Моравчевић, Војновић & Partners у сарадњи са Schoenherr, Самарџић Орешки Грбовић, Јанковић Поповић Митић, БДК Адвокати, као и Америчка привредна комора у Србији.

Фотографије >>


Београдски арбитражни викенд

Правни факултет Универзитета у Београду и ове године има част да у марту месецу организује два значајна арбитражна догдадјаја: Београдску арбитражну конференцију и Belgrade Open Pre-Моот такмичење.

Конференција ће се одржати у петак, 11. марта, са почетком у 13.30 у амф V. Програм конференције и on-line регистрациони формулар доступни су овде

Belgrade Open Pre-Moot окупиће ове године 62 тима из 30 земаља света који ће се за викенд 12. и 13. марта надметати из области Арбитражног права и Права међународне продаје у просторијама Правног факултета и просторијама ко-организатора овог највећег студентско припремног такмичења за Vis Moot такмичење у Бечу: Америчке привредне коморе у Србији и адвокатских канцеларија Карановић/Николић, Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr, Николић, Кокановић & Оташевић, Самараџић, Орешки & Грбовић и Михај, Илић, Милановић.

Оба догађаја је и ове године подржала Немачка арбитражна институција (ДИС) и Удружење за арбитражно право Србије.


Успешне припреме наших студената за међународно такмичење у Бечу

У склопу припрема за учешће на овогодишњем XXIII такмичењу из права међународне продаје робе и арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, студенти Правног факултета Универзитета у Београду су током месеца фебруара учествовали на три припремна такмичења у Љубљани, Риму и Москви.

Припремни турнир у Љубљани, који је био нетакмичарског карактера, организовала је 5. фебруара словеначка адвокатска канцеларија Schoenherr. На овом турниру наши студенти су се састали са колегама из Марибора, Загреба, Граца и Љубљане. Помоћни тренери доц. др Марко Јовановић и асистент Урош Живковић водили су тим у Љубљану.

   

Италијанска асоцијација за арбитражу и Миланска арбитражна комора ове године су први пут организовали припремно такмичење у Риму, које се одржало 12. и 13. фебруара 2016. године и окупило 12 тимова. Током два дана такмичења, наши студенти су наступали против студената из Милана (Milano Statale, Bocconi), Париза (Sciences Po), Рима (Roma Tre) и Будимпеште (ELTE). Прво место заузео је Универзитет из Париза - Sciences Po, док је друго место припало нашем тиму, са свега пар поена разлике. Београдски тим је на овом такмичењу пратио доц. др  Марко Јованоовић.

    

Следећа етапа у припремама наших студената је  био Московски Pre-Moot који се одржао на Универзитету Ломоносов. Наш тим је имао 6 рунди наступа против следећих универзитета: МГИМО, Универзитет Ломоносов (Lomonosov Moscow State University), Универзитет Кутафин (Kutafin Moscow State Law University), National Research University Higher School of Economics, Peoples Frendship Unversity и Пасау Универзитет (University of Passau). Учешће београдског тима, кога је пратио асистент Урош Живковић било је веома успешно, с обзиром на то да је наш тим освојио друго место, одмах иза Универзитета у Пасауу, из Немачке. Истовремено наша студенткиња Јелена Тодић освојила је награду за другог најбољег говорника на овом такмичењу.

Студенти су књиге које су добили као награду за постигнут успех на такмичењу у Москви донирали библиотеци Правног факултета.

     

Београдски овогодишњи Vis Moot тим је састављен од пет студената четврте године права и мастер студија: Душан Алексић, Јелена Тодић, Филип Шушулић, Милица Арсић и Петар Мишковић. Тим, као и претходних тринаест година, спремају проф. др Владимир Павић и доц. др Милена Ђорђевић. У припремама тима свесрдно им помажу и доц. др Марко Јовановић и асистент Урош Живковић.


Додељене дипломе полазницима друге генерацији Форума за дипломатију и међународне односе  

 

Полазницима друге генерације Форума за дипломатију и међународне односе уручене су 23.02.2016. године потврде о успешно завршеном једногодишњем програму. Истовремено су предавачима и пријатељима Форума додељене захвалнице за несебичну подршку коју су током реализације програма пружали Форуму. Додели су присуствовали и полазници нове генерације полазника.

Полазнике је испред управе Правног факултета Универзитета у Београду поздравио декан, Проф. др Сима Аврамовић који је истакао значај овог пројекта за Правни факултет, али и Универзитет у целини. Проф. др Бранко Ракић истакао је значај неформалног образовања које је често за развој једног интелектуалца и значајније од формалног, које често услед лоших метода рада може чак и одмоћи младим људима у постизању својих пуних капацитета. Професор је пожелео ранијим полазницима да остану на добром путу, а новим да задрже ентузијазам који су показали пријављујући се за овај програм.

Полазнике су поздравили и координатори Проф. др Бојан Милисављевић и Марко Антић, исказујући том приликом уверење да ће нова генерација бити барем подједнако успешна као што је био случај са ранијим.


Закључен Споразум о сарадњи  о обављању студентске  праксе у Служби повереника за информације од јавног значаја и заштиту подататака о личности и у Стручној служби заштитника грађана

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Правни факултет Универзитета у Београду (повереник Родољуб Шабић и декан проф.др Сима Аврамовић) закључили су 8. фебруара Споразум о сарадњи, односно заједничком ангажовању о обављању студентске  праксе у Служби повереника.

Повереник ће на основу Споразума организовати програм стручне праксе у Служби повереника у организационим јединицама које поступају по жалбама на слободан приступ информацијама и које се баве хармонизацијом прописа у овој области са стандардима ЕУ.

На основу претходно утврђене ранг листе кандидата, две групе од по пет студената биће распоређене на праксу у Служби повереника у трајању од три седмице.

У оквиру обављања студентске праксе студенти ће моћи уз подршку представника Службе повереника обављати и одређена истраживања од значаја за правну регулативу и упоредну праксу остваривања права на слободан приступ информацијама.

Споразум о сарадњи је овом приликом декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Сима Аврамовић потписао и са заштитником грађана Сашом Јанковићем. Овим споразумом се предвиђа пракса студената који похађају Правну клинику за еколошко право у Стручној служби Заштитника грађана. Споразум је закључен на период од годину дана, а укупно десет студената ће обављати праксу три седмице.


Отворена изложба Диктатура и демократија у ери екстремизма

Декан Правног факултета Сима Аврамовић и амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман отворили су 1.02.2016. године изложбу на Правном факултету под називом Диктатура и демократија у ери екстрема, а студенти Правног факултета моћи ће да је погледају до краја фебруара.

Изложба је настала је као један од пројеката Одбора за културу Студетског парламента Правног факултета, а са циљем да се обележи 27. јануар као Дан сећања на жртве настрадале за време Холокауста. Сама идеја изложбе потекла је од Одбора за културу и председнице Српско – јеврејског друштва Марлене Павловић и реализована је под покровитељством Амбасаде СР Немачке, а уз подршку Канцеларије Савета Европе у Србији.

Изложба прати читав период од "Пракатастрофе" Првог светског рата, преко страдања у Холокаусту и Другог светског рата, па све до политике хладног рата, процеса либерализације у Европи и конституисања ЕУ као институције која тежи заштити људских права и гаранцијама да се такав злочин који је задесио цео свет никада не понови.

 


Потписан меморандум о сарадњи Правног факултета са Републичким јавним тужилаштвом

 

Републички јавни тужилац и председник Државног већа тужилаца Загорка Доловац и декан Правног факултета проф. др Сима Аврамомић, потписали су 29. јануара  Меморандум о сарадњи.

Републичко јавно тужилаштво  и Правни факултет успоставиће међусобну сарадњу и  партнерски однос  у стручној, образовној и практичној области са циљем да се унапреди размена достигнутих научних и практичних резултата у процесу рада и поступања обе институције кроз размену теоријских, практичних знања и искустава у примени законских решења.

Потписници ће  учинити доступним информације које ће олакшати оспособљавање студената током практичног рада и сарадње, као и информације за процену  ефикасности практичног рада и међусобне сарадње, а све са циљем унапређења квалитета високог образовања у области права и развоја вештина чиме ће се утицати на задржавање квалитета људског потенцијала у правосуђу.

Републичко јавно тужилаштво  у сарадњи са представницима Правног факултета  организоваће континуирана предавања   јавних тужилаца или заменика тужилаца  на Правном факултету о темама које могу да допринесу стицању знања и бољих вештина студената са практичним вежбама, као и округле столове на теме значајне за сарадњу и стицање знања.


Свечаност поводом дана Светог Саве

Дан Светога Саве - 27. јануар 2016. године, традиционално је обележен на Правном факултету Универзитета у Београду свечаном академијом и доделом награда и диплома.

Свечаност је одржана у амфитеатру „Радомир Д. Лукић“ у присуству бројних угледних гостију, дипломаца, наставника и сарадника Правног факултета, а почела је Светосавском и академском химном у извођењу академског хора „Обилић“.

По завршетку свечаног дела програма, додељене су и награде фондова и фондација.

 

Студенти који су добили награде Фондације „Професор др Мирко Васиљевић“ су: Бојана Биланков (најбољи студенти генерације), Христина Војводић (за најбоље урађен рад из области трговинског, компанијског, стечајног, берзанског и саобраћајног права). У категорији студената са социјалним потребама који редовно извршавају своје статутарне обавезе, додељено је шест награда студентима: Никола Павловић, Катарина Божовић, Марко белић, Немања Ћурчић, Драгана Просингер и Андријана Бакрачевић.

Награду Фонда „Драгољуб Атанацковић“ за најбољег студента генерације 2011/2012. године за постигнут одличан успех из предмета Катедре за кривично право добила је Богдана Стјепановић.

Новчану награду фондације „Фонд Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица“ добили су Каролина Нимет за основне академске студије и Бојан Јовић за мастер академске студије.

Представници Управе факултета уручили су похвалнице најбољим студентима I, II, III и IV године студија са просечном оценом 9,00 – 10.00 (укупан број 385) и дипломе новој генерацији дипломираних правника (250).

Најбољи студент генерације 2011/2012. је Никола Пауновић, са просечном оценом 10,00, а још пет студената исте генерације имају просек 10: Бојана Биланков, Mарија Момић, Ива Иванов, Јелена Ђорђевић и Ивана Радисављевић.


XXII такмичење у беседништву

27. јануара 2016. године у амфитеатру Академик Радомир Д. Лукић, под покровитељством Правног факултета Универзитета у Београду и у организацији Центра за беседништво „Institutio oratoria“ одржано је XXII такмичење студената права у беседништву. 

Такмичењу су присуствовали Никола Селаковић, министар правде и државне самоуправе,  професори, адвокати и бројни студенти.

Студенти су се надметали у три категорије (слободна тема, задата тема и импровизација), а њихове беседничке способности оцењивао је жири који су чинили: др Љиљана Мркић-Поповић – редовни професор ФДУ, Бранислав Лечић – драмски уметник, Ратомир Рале Дамјановић – књижевник, мр Даниела Блажевска – предавач Реторике на Правном факултету Универзитета у Скопљу, и др Сима Аврамовић – декан Правног факултета у Београду.

 

Победници такмичења:

укупни победник НЕНАД ОБРАДОВИЋ, студент мастер студија

 награда публике: КАТАРИНА МОМИЋ, четврте година

 за задату тему:

1.    Ненад Обрадовић, студент мастер студија

2.    Кристина Дедић, студент прве године

3.    Давид Вучинић, студент прве године
 

за слободну тему:

1.    Младен Стиковић, студент четврте године студија

2.    Бојана Петровић, студент прве године

3.    Ђорђе Весић, студент четврте године 

за импровизацију:

1.    Марко Ерак, студент четврте године

 

Награду „Млади Европљанин“ коју додељује
Еуропеан Форум Алпбацх добио је:

Лука Ражнатовић, студент четврте године

 

Награду из фонда “Вељко Губерина” добио је:

Ненад Обрадовић, студент мастер студија 

Такмичење је, као и ранијих година, водио ванредни професор др Војислав Станимировић, а у програму је учествовала Стручна група из Упоредне правне традиције која је на енглеском извела импровизовани судски спор инспирисан Исејевим четвртим судским говором.

Одржавање овог такмичења поред Правног факултета као покровитеља, омогућили су: Адвокатска комора Србије, Скупштина града Београда, Адвокатска комора Београда, European Forum Alpbach, Хотел “Theatre”, Адвокатска канцеларија Боровић, Адвокатска канцеларија Атељевић, адвокат Зденко Томановић, адвокат Горан Петронијевић, адвокат Зора Добричанин, адвокат Владимир Маринков, адвокат Милош Пејовић, адвокат Душан Милић, Студентски парламент Правног факултета, Центар за издаваштво Правног факултета, Издавачка кућа „Досије студио“, Paragraf lex, Правни портал „Моје право“, Штампарија Дога д.о.о., Марко Вукићевић, извршитељ


Билтен Acta Diurna број 51

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 51 забележио је догађаје од октобра до децембра 2015.године значајне за Факултет и његове чланове.

Велики успех наших студената на Светском универзитетском дебатном првенству

Светско универзитетско дебатно првенство одржано је у Солуну од 27. децембра прошле до 4. јануара ове године.

Александар Милановић и Јанко Ђорђевић су се пласирали у полуфинале, чиме су постигли највећи успех за Правни факултет на светским такмичењима у дебати. Они су у полуфиналу категорије енглески као други језик дебатовали против тимова из Немачке, Румуније и Јужне Кореје, а осим тимског успеха, добили су и појединачне награде, као пети и седми најбољи говорници такмичења у категорији енглески као страни језик.

Такође, значајан успех за Правни факултет постигао је и Милош Рафаиловић, који се са својим партнером Ђорђем Јовићевићем студентом ФПН-а, пласирао у осмину финала у отвореној категорији у којој се такмиче студенти којима је енглески матерњи језик.

Правни факултет су представљали још и Ђорђе Илијашевић, Јелисавета Станишић и Андријана Кулезић.

Светско универзитетско дебатно првенство, које се одржава сваке зиме од 1981. године, јесте такмичење у форми британске парламентарне дебате које је подељено у три такмичарске категорије: отворена категорија, енглески као други језик и енглески као страни језик. На такмичењу је дебатовало више од 700 студената из око 90 светских земаља света. То је највеће и најпрестижније годишње окупљање студената на свету, а следеће ће бити одржано у Холандији.

 

 

 


Студентско такмичење из областимеђународног медијског права

Програм за упоредно медијско право и политику Центра за друштвене и правне студије Универзитета у Оксфорду (Programme in Comparative Media Law and Policy (PCMLP) at the University of Oxford's Centre for Socio-Legal Studies) већ девету годину за редом успешно организује међународно такмичење студената из области међународног медијског права. На овогодишњем такмичењу, одржаном априла 2015. године, учешће је узело преко 100 универзитета из више од 30 земаља са шест континената. Поред финалне рунде у Оксфорду, такмичење је обухватило и четири регионална такмичења, у Индији за универзитете из југоисточне Азије, Египту за тимове са Блиског Истока, Кини за тимове из пацифичког региона Азије и Београду за тимове из југоисточне Европе. У финалну рунду у Оксфорду се на основу писаних поднесака и победа на квалификационим такмичењима, пласирало 40 тимова.

Такмичење се састоји у решавању једног задатог случаја из области међународног медијског права. Ове године, студенти су се бавили решавањем проблема, који је за централно имао питање говора мржње на друштвеним мрежама. Такмичење се састоји из две етапе. У првом, писменом делу, тимови састављају поднеске у име тужиоца и туженог, медијских посленика и државе, док у другој, усменој фази такмичења, симулирају поступак пред замишљеним Универзалним судом за људска права износећи аргументе пред трочлано судијско веће.

Након победе у Оксфорду 2011. године, Правном факултету Универзитета у Београду је од 2012. године указана велика част да, заједно са Универзитетом у Оксфорду, организује регионално такмичење за подручје југоисточне Европе.

Универзитет у Београду је 5. децембра ове године по четврти пут организовао регионалну рунду такмичења. Учешће у овом подухвату узело је преко 40 такмичара тренера и судија из редова стручњака за медијско право. Победник такмичења је тим Универзитета у Загребу. У финалну рунду такмичења у Оксфорду су се квалификовали и тимови Универзитета Унион из Београда и Универзитета у Нишу.

Организовање такмичења у Београду финансирало је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Организатори светског такмичења у Оксфорду и учесници регионалне рунде похвалили су ниво организације такмичења на Правном факултету Универзитета у Београду.

Посебну захвалност желимо да изразимо Вањи Ђуричић, Невени Кривокапић, Марку Живановићу и Сави Павловићу, нашим студентима који су свесрдно помогли у организацији такмичења. Координатор регионалног такмичења је асистент Вук Цуцић.


Поновљен успех у симулацији суђења из области заштите од дискриминације

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду – Милица Шкаро (3. год) и Стефан Раичевић (2. год) освојили су друго место на Трећем националном такмичењу у области заштите од дискриминације, чије финале је одржано 16. децембра 2015. године.

Поред тога, у полуфиналу су доминирали тимови са Правног факултета Универзитета у Београду – четири од укупно осам. Трећи по броју поена у укупном пласману био је тим у саставу Ана Петричевић, Мина Михаљчић и Сташа Мрдовић (све 3. година), а међу полуфиналистима су били и тим чији тренер је био проф. др Миодраг Јовановић, у саставу Ђорђе Вићић, Јована Мисаиловић и Катарина Томић (сви 3. година), као и тим чији је тренер био доц. др Бојан Спаић, у саставу Александра Анђелковић, Јован Мићовић и Балша Стевановић (сви 3. год). Асистент мр Душан Ракитић био је тренер другопласираног и трећепласираног тима.

На такмичењу је учествовало 27 тимова студената са акредитованих правних факултета из целе Србије. Коначни победник био је тим „Стрибори“ са Правног факултета Универзитета у Нишу.

Такмичење је организовао Повереник за заштиту равноправности, у сарадњи са Правосудном академијом и Фондом за отворено друштво, у току новембра и децембра 2015. године. Полуфинални и финални круг такмичења, који су се састојали од усмених излагања, одржани су 15. и 16. децембра 2015. године у Управном суду у Београду. У усменим рундама такмичења сваки од осам тимова полуфиналиста имао је прилику да изнесе аргументе у улози тужиоца и у улози туженог, пред судским већима састављеним од угледних стручњака из ове области, међу којима су Вида Петровић Шкеро, Боса Ненадић, Лидија Ђукић, Весна Петровић, Роберт Сепи, Ненад Вујић, и Милан Антонијевић.

Такмичари су у прва два круга оцењивани на основу писаних поднесака, најпре у улози тужиоца, а потом и туженог. Након писаног дела такмичења, осам тимова је прошло у полуфинале. Такмичарима је дат хипотетички случај у којем је, у зависности од процесне улоге, требало доказати односно оспорити да је дошло до дискриминације.

Пласманом тима „Баграмови“ поновљен је прошлогодишњи успех студената Правног факултета Универзитета у Београду, када је тим наших студената који су чиниле студенткиње Кристина Радовановић и Уна Дивац такође освојио друго место на истом такмичењу.


Семинар о Швајцарским правилима међународне арбитраже

Правни факултет Универзитета у Београду у сарадњи са Удружењем за арбитражно право и Арбитражном институцијом швајцарских комора (Swiss Chambers’ Arbitration Institution)  организовао је полудневни семинар посвећен Швајцарским правилима међународне арбитраже. Семинар је одржан 9.децембра 2015. године, и бавио се особеностима швајцарских арбитражних решења, са посебним освртом на институционална решења и недавну ревизију арбитражних правила. Програм семинара можете преузети овде

 

 

 

 


Наши студенти освојили треће место на такмичењу из Компанијског права

 

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду освојили су треће место на регионалном такмичењу из Компанијског права под називом Big Deal. Полуфинале и финале одржани су у Београду 4. децембра 2015. године. Тим Правног факултета Универзитета у Београду, чији су чланови: Јована Зец, Катарина Живковић, Лазар Радаковић, Марија Пријић и Јелена Бранисављевић, успешно се пласирао у полуфинале на квалификацијама које су одржане у Загребу 20-21. октобра. Имајући у виду да се радило о симулацији M&A трансакције, студенти су у квалификацијама саставили и представили due diligence извештај и уговор о продаји удела друштва са ограниченом одговорношћу као заступници купца, док су у полуфиналу мењали уговор у складу са тек задатим измењеним околностима. Такмичење се одвијало на енглеском језику. Студенткиње Јована Зец и Марија Пријић добиле су праксу у адвокатској канцеларији Јанковић, Поповић & Митић. Београдски тим је за такмичење припремала доц. др Јелена Лепетић.


Свечаност поводом отварања Правне клинике за еколошко право

 

У понедељак, 16. новембра, на Правном факултету Универзитета у Београду, отворена је Правна клиника за еколошко право. На свечаности овим поводом скупу су се обратили проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Тања Мишчевић, шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије Европској унији, др Стана Божовић, државни секретар, Министарство пољопривреде и заштите животне средине  предводи преговарачку групу 27, Јан Луенебург, шеф Одељења за демократизацију, Мисија ОЕБС у Србији и доц. др  Мирјана Дреновак – Ивановић, руководилац Правне клинике за еколошко право.

Правна клиника за еколошко право ће трајати два семестра. У првом семестру студенти ће имати интензиван интерактивни тренинг. Доц. др Мирјана Дреновак-Ивановић ће одржати предавања на теме Извори еколошког права у правном поретку Србије и Еколошко право Европске уније: Пракса Суда правде ЕУ. Судија Јелена Тишма ће одржати предавање на тему Управно-судска застита права на здраву зивотну средину: судска пракса Европског суда за људска права и пракса Управног суда Србије. Др Стана Божовић, државни секретар у Министарству пољопривреде и зивотне средине, ће одржати предавање на тему Измене и допуне Закона о зашити животне средине: новине и упоредна искуства. Тина Јањатовић, саветник у Министарству пољопривреде и  зивотне средине, ће одржати предавање на тему Примена Архуске конвенције: Страначка способност ,,заинтересоване јавности” и пракса органа управе. Адвокат Сретен Ђорђевић ће одржати предавања на теме Поступак процене утицаја на зивотну средину и Издавање ИППЦ дозвола и Грађанскоправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Проф. др Оливера Вучић ће одржати предавање на тему Заштита права на здраву животну средину у пракси Уставног суда Србије. Проф. др Милан Шкулић ће одржати предавање на тему Систем еколошких деликата и врсте прекршајних санкција. Судија Синиша Важић ће одржати предавање на тему Кривичноправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Проф. др Стеван Лилић ће одржати предавање на тему Заштита права на здраву животну средину између јавног и приватног права. Доц. др Бојана Чучковић ће одржати предавање на тему Еколошка штета у међународном праву и заштита животне средине.

У другом семестру, студенти ће бити упућени у организације које се баве различитим аспектима заштите животне средине (Министарство пољопривреде и животне средине, канцеларија Повереника за информације од јавног значаја и сл.) како би стекли релевантну праксу. У другом семестру студенти ће имати прилику и да раде са клијентима, које ће примати у просторијама Правног факултета према утврђеном распореду.

Мисија ОЕБС-а у Србији је, као наставак успешне сарадње на развоју специјалистичких и мастер студија у области еколошког права, подржала рад Правне клинике за еколошко право, на чему им се посебно захваљујемо. 


Mеђународна конференција у част професора Јозефа Штрауса

 

На Правном факултету Универзитета у Београду одржана је 14. новембра 2015. године међународна конференција из права интелектуалне својине, организована у част проф. Јозефа Штрауса, дугогодишњег директора Макс Планк Института за иновацију и конкуренцију у Минхену. Конференцију су, уз наш Факултет, организовали Завод за интелектуалну својину Републике Србије и Европска патентна организација.

Конференција под називом „Улога интелектуалне својине у наступу привреда држава Западног Балкана на глобалном тржишту“ била је организована у три секције. У првој секцији, насловљеној „Има ли потребе за посебним правилима интелектуалне својине и правилима конкуренције у фармацеутском сектору?“, говорили су проф. др Слободан Марковић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду, г. Борут Лекше, потпредседник компаније „Крка“, проф. др Божин Влашковић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу, и проф. др Душан Поповић, ванредни професор Правног факултета Универзитета у Београду. Првом секцијом председавала је гђа Марија Софронијевић, директор за правне послове компаније „Roche“. Након тога, проф. др Јозеф Штраус одржао је закључно тематско излагање.

У другој секцији, насловљеној „Софтверска индустрија као пример истински глобалне индустрије“, говорили су др Миха Трампуж, директор Ауторске агенције Словеније, доц. др Сања Радовановић, доцент Правног факултета Универзитета у Новом Саду, и др Маја Богатај Јанчић, директор Института за интелектуалну својину из Љубљане. Другом секцијом је председавала проф. др Весна Бесаровић, професор Правног факултета Универзитета у Београду, у пензији.

У трећој секцији, насловљеној „Остали изазови у вези са иновативношћу у глобализованој привреди“, говорили су проф. емеритус др Крешимир Сајко са Правног факултета Универзитета у Загребу, проф. др Марко Илешић, судија Суда правде Европске уније, проф. др Петер Грилц, редовни професор Правног факултета Универзитета у Љубљани, проф. др Радован Вукадиновић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу, проф. др Игор Глиха, редовни професор Правног факултета Универзитета у Загребу, доц. др Иза Разија Мешевић Кордић, доцент Правног факултета Универзитета у Сарајеву, и доц. др Соња Лучић, доцент Правног факултета Универзитета у Крагујевцу. Трећом секцијом председавао је др Давид Јелерчић из Европске патентне организације.

Конференција је одржана на српском и енглеском језику, уз симултани превод. Донатори конференције били су компаније „Рош“ и адвокатска канцеларија „Живко Мијатовић и партнери“. Зборник радова са конференције биће објављен у пролеће 2016. године.

Програм конференције >>


МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈA Legal Normativity and Language

Српско удружење за правну и социјалну филозофију је у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Београду, 19. октобра организовало међународну конференцију на тему Legal Normativity and Language. Удружење је још од оснивања као један од својих главних циљева поставило развијање сарадње међународног карактера, тако да је и ове године, традиционално у другој половини октобра, одржан међународни научни скуп, који је поново окупио правне теоретичаре светског реномеа.

Целодневна конференција подељена је у три тематске целине. Уводна излагања одржали су Brian Bix (University of Minnesota), на тему The Nature of Legal Obligation, као и Kenneth Einar Himma (University of Washington), редовни учесник међународних конференција у организацији Удружења и гостујући предавач на Правном факултету у Београду, који је говорио на тему Legal Obligation and Normativity. У другом делу конференције, своје радове изложили су Бојан Спаић (Правни факултет у Београду), Is Legal Interpretation a Normative Enterprise?, Matthias Klatt (University of Hamburg/Graz), Semantic Normativity in Legal Argumentation и Dimitrios Kyritsis (University of Reading), Interpreting Legislative Intent. У оквиру последњег тематског блока говорили су Veronica Rodriguez-Blanco (University of Birmingham), A Criticism of Marmors Deep Conventions: Forward-Looking Agency and Practical Reason, Andrej Kristan (University of Girona), Another Way to Meet Hart's Challenge, Јасминка Хасанбеговић (Правни факултет у Београду) и Милорад В. Тодоровић (Универзитет у Косовској Митровици), Legal Normativity and Language from Psychoanalytic Perspective и Миодраг Јовановић (Правни факултет у Београду), Is Legality Like Virginity? An Essay on the Normativity of International Law. Након успешно завршене конференције, одржана је редовна годишња скупштина Српског удружења за правну и социјалну филозофију.


Билтен Acta Diurna број 50

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 50 забележио је догађаје од априла до септембра 2015.године значајне за Факултет и његове чланове.

Потписан меморандум о сарадњи са Друштвом Далеки исток

У уторак 20. октобра, 2015. у деканату Правног факултета потписан је меморандум о сарадњи између Друштва Далеки исток и Правног факултета Универзитета у Београду. До ове сарадње је дошло на иницијативу Одбора за међународну и локалну сарадњу Студентског парламента и студента продекана Николе Илића.

 

Потписници меморандума, декан проф.др Сима Аврамовић и  председник Друштва Далеки исток Горан Васиљевић, закључили су на овом састанку да ће меморандум допринети квалитету ваннаставних активности на Правном факултету и да ће се значај ове иницијативе показати у наредном периоду.

Друштво Далеки исток је непрофитна организација која се бави промоцијом кинеске културе и језика. Студенти Правног факултета ће од сада имати прилику да бесплатно уче кинески језик по сертификованом програму Прозор Шангаја, који је најеминентнији у свету када се ради о промоцији кинеске културе.

Сви полазници овог програма добијају прилику да у наредним годинама стекну говорну основу и да унапреде своје знање кинеског језика, а на крају сваке године очекује их испит који се полаже у Амбасади Народне Републике Кине. У складу са положеним степеном испита студенти ће добијати сертификате.

Сви заинтересовани се могу пријавити за учење језика преко мејл адресе skolajezika@ius.bg.ac.rs


Председник Владе Републике Србије Александар Вучић у посети Правном факулету Универзитета у Београду

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и декан Правног факултета Сима Аврамовић открили су данас бисту академика Слободана Јовановића испред зграде Факултета.

Свечаности су присуствовали министри правде и просвете у Влади Републике Србије, Никола Селаковић и Срђан Вербић, Ректор Универзитета, градски функционери , студенти и професори Правног факултета, као и бројни грађани.

Премијер је отворио и новоизграђени амфитеатар у парку иза зграде факултета, где ће се одржавати настава на отвореном, а посетио је и музеј факултета, библиотеку, читаоницу и судницу.

Након тога, премијер jе студентима Правног факултета одржao предавање на тему „Српска држава између Истока и Запада” чиме је званично отпочела школска година на Правном факултету.. Према речима декана Симе Аврамовића, ово је први пут у историји Факултета да један председник владе тако отвори нову школску годину.

Премијер Вучић је на почетку предавања замолио студенте да поштују ову установу и истакао колико је важан Правни факултет, а да су рад и учење убедљиво најважнији.

– Државу морате да чувате, да доносите тешке одлуке, да три пута размислите пре него што пресечете и да доносите закључке на мудар начин – рекао је Вучић.

Србија, како је навео, треба да тежи великом раду, бољитку, напретку и прихватању савремених технологија, и то је важно јер, како каже, заостаје у ономе што је најважније, у економском развоју.

– Наша земља треба да иде у Европску унију јер имамо много тога да научимо, али и како бисмо могли да направимо систем. Показали смо свој однос према Русији јер једини нисмо увели санкције због украјинске кризе, без обзира на притиске којих је било. Србија треба много да учи од Запада – рекао је Вучић, али и подвукао да од Истока треба да узме ту врсту слободе и ширине коју Запад због процедура које има није дозвољавао.

Према његовим речима, Србија полако, али сигурно излази из кризе и рецесије.

– То ће нам омогућити да чврсто идемо у Европску унију, али и да чувамо традиционално добре односе са Русијом, Кином, Индијом и другим земљама. Када неко пита да ли сте за Европу, то се, нажалост, своди на бесмислено политичко питање „јеси ли за Европску унију или не”. Код нас марљивост никада није била довољно цењена врлина, за разлику од протестантског света – истакао је Вучић.

Премијер је рекао да ће због уласка у ЕУ, Устав Србије морати да се мења и додао да ће за то бити потребан широки консензус.

– Ту мора да постоји широки консензус, морамо да разговарамо са свима, бесмислено је да о томе одлучују две, три странке, већ и са невладиним организацијама и регионалним чиниоцима – нагласио је Вучић.

Он је, одговарајући на питање студента да ли ће Устав морати да се мења због преамбуле, рекао да ће Устав морати да се мења због уласка у ЕУ, али да ће текстописац односно закондавна власт, када је реч о садржини, узети најбоље. Вучић каже да морају постојати озбиљни разлози да би се Устав мењао, као и широк консензус.

Фотографије: Раде Прелић


Свечаност поводом почетка нове школске године

Свечаношћу за нову 207 генерацију студената, започела је школска 2015/16 година.

Успех у студирању и успешан почетак школске године бруцошима је пожелео министар правде Никола Селаковић, истакавшида ће се држава трудити да створи најбоље услове за њихов рад и напредак. Селаковић је најавио да ће с у факултетској судници од ове године одржавати стварна рочишта из надлежности првог,  уз пристанак странака, а не само симулације. Министар правде је посебно истакао:

„Изабрали сте позив којим су се у српској историји бавили и Свети Сава и Стефан Душан српски цар и деспот Стефан Лазаревић оснивач Београда као српске престонице. Изабрали сте позив којим се у свим религијама И митологијама баве само богови. А то је дељење правде. И уверен сам да ће међу вама бити оних који ће у свом животу делити правду или који ће се борити за правду. Немојте заборавити неколико поучних али важних ствари. Један велики мислилац Густав Радбрух је рекао да ако желите да постанете али и да будете добар правник морате бити човек кога уме да гризе савест. Онај ко нема савест тај не може да буде добар правник. Ваша држава, Држава Србија, Држава чија химна почиње речима "Боже правде" ће се трудити да вам створи најбоље могуће услове за рад и за напредак.“

Студентима су се обратили и ректор Универзитета у Београду проф. Владимир Бумбаширевић, студент продекан Никола Илић, и декан проф. др Сима Аврамовић.

 

У краткој видео презентацији декан је упознао студенте с историјом факултета. Младим колегама декан је Универзитету у Београду, који се рангирао у два одсто најпрестижнијих факултета у свету.


даље 2014/2015 >>

даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.