Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји    

 


На Правном факултету отворене две нове слушаонице и осам кабинета

Поводом Крстовдана, славе Правног факултета, отворене су две нове слушаонице и осам кабинета, а свечаности су присуствовали градски менаџер Горан Весић, генерални секретар у Председништву Србије Никола Селаковић и министарка правде Нела Кубуровић.

Нови простор настао је на адаптираном таванском делу изнад чувеног амфитеатра број пет и састоји се из две сале за предавања, осам кабинета и посебним ходником остварује везу са највећим амфитеатром на Правном факултету. Након обиласка просторија присутни су са свештеницима Српске православне цркве учествовали у обреду сечења славског колача.

Подсетивши да београдски Правни факултет слави Крстовдан као своју крсну славу већ десети пут, декан ове институције проф. Сима Аврамовић истакао је задовољство и отварањем новог и модерно уређеног простора - све то изграђено је за два месеца средствима факултета, али после дугих двогодишњих припрема. Ово је спој традиционалног и модерног, без нарушавања оног што је одувек чинило амбијент Правног факултета.


Потписан Протокол о сарадњи у реализацији програма волонтирања са министарствoм за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић потписао је Протокол о сарадњи у реализацији програма волонтирања са деканима Правног факултета и Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Симом Аврамовићем и проф. др Драганом Симићем. Догађају је присуствовао и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Организатор програма је ово Министарство, у циљу промоције волонтирања и пружања помоћи корисницима волонтирања, а посебно оним грађанима Републике Србије којима је помоћ најпотребнија, који се обрате Министарству или установама социјалне заштите за пружање помоћи ради ефикаснијег остваривања њихових права у областима из делокруга Министарства.

Овај пројекат је базиран тако да првих 200 студената током наредна три месеца - по избору 100 са Правног и Факултета политичких наука - почну са волонтирањем у најкраћем могућем року у Министарству, на пословима за које се и школују и које би сутра требало да раде.

Волонтери у складу са овим програмом, који има јасну дужину трајања, могу да буду студенти на основним, мастер, специјалистичким или докторским студијама Факултета политичких наука или Правног факултета Универзитета у Београду. Овај пројекат ће омогућити студентима мастер и последње године студија не само стицање нових знања у пракси, него це најуспешнијим волонтерима бити понуђен и трајнији радни ангажман.


Жан Моне модул на нашем факултету  

Извршна агенција Европске комисије за образовање, аудиовизуелну делатност и културу (EACEA) одлучила је да прихвати предлог пројекта Правног факултета Универзитета у Београду за организовање Жан Моне модула на тему „Free Trade Agreements and European Integration of SEE Countries (Споразуми о слободној трговини и европске интеграције земаља југоисточне Европе)“. Овај важан међународни пројекат започеће на јесен 2017. године, када буде закључен уговор између Универзитета у Београду и Извршне агенције Европске комисије. Руководилац пројекта је проф. др Душан В. Поповић, који је припремио и поднео пријаву на конкурс, а у пројектном тиму су још и проф. др Татјана Јевремовић Петровић, проф. др Мирјана Радовић, доц. др Јане Светиев (Универзитет Бокони, Италија), доц. др Марко Јовановић и докторанткиња Андријана Мишовић. Жан Моне модул биће успостављен у оквиру мастер студија европских интеграција (МЕИ), које се одвијају на енглеском језику. Осим наставног аспекта, пројекат подразумева и спровођење научноистраживачких активности. Трајање пројекта износи три академске године. Ове године, на конкурс Европске комисије за Жан Моне модуле, катедре и центре изузетности пријављено је 833 пројеката, а подршку Европске уније је добило њих 141.


Промоција часописа Континентално право – часопис за одржив и складан развој права

У дупке пуној конференцијској сали, 13.07.2017.године, одржана је промоција часописа "Континентално право – часопис за одржив и складан развој права", којој су присуствовали председници судова и судије из Београда, Новог Сада и Крагујевца, судије Уставног суда, професори правних Факултета и правници из Немачке, заменик амбасадора Немачке г. Јунг и директор ИРЗ Штефан Пирнер, који је био један од иницијатора оснивања овог часописа, у коме су се нашли текстови немачких и наших стручњака.

Издавачи овог часописа су Правни Факултет Универзитета у Београду и немачка фондација за међународну правну сарадњу (ИРЗ). Скраћени назив часописа је “КоПра”, а циљ је да се укаже на велики и нарастајући утицај елемената англосаксонског права који се уводи у континенталне правне системе.

Декан Правног Факултета проф. Сима Аврамовић је истакао да је Правни Факултет пре две године био домаћин великог међународног скупа француске Фондације за континентално право, тако да овај пројекат са ИРЗ представља наставак напора Правног факултета у очувању свести о вредностима континенталног права.

На промоцији су од наших професора као аутори говорили проф. Милан Шкулић и проф. Милош Живковић.


Потписан уговор са УНДП о изради колективне монографије Номотехника и правничко расуђивање

 

Декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић и представници Програма Уједињених нација за развој (UNDP) потписали су 11.јула 2017.године уговор о изради колективне монографије Номотехника и правничко расуђивање. Циљ Монографије је да допринесе систематизацији и аналитичком приступу у изради законодавних аката.

Осим тога, предвиђено је и одржавање три тренинга за чланове локалних скупштина у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.

Монографија ће бити представљена на Општем семинару Правног факултета Универзитета у Београду.

Руководилац овог пројекта је проф. др Радмила Васић.


Окончана прва фаза студентског пројекта израде стандара друштвено одговорног пословања у пољопривреди

Након шест недеља готово свакодневног рада, у петак 14. 07. окончана је прва фаза пројекта израде нацрта стандарда друштвено одговорног пословања у пољопривреди, у оквиру пројекта Истраживачко-развојног центра  Факултета организационих наука и Студентске ревије за привредно право. У првој фази пројекта, који ће бити настављен на јесен, учествовали су студенти Факултета организационих наука и студенти Правног факултета (део студијске групе из предмета Економско право), уз повремено учешће студената Пољопривредног факултета. Ментори на овом заједничком пројекту били су проф. др Татјана Јованић са Правног факултета и доц. др Младен Ђурић, са Катедре за менаџмент квалитета и стандардизацију Факултета организационих наука.Пројекат је настао са циљем да се у оквиру здруженог истраживачког подухвата изради нормативни оквир локалног фаир траде систем-а по угледу на сличне стандарде – попут ИСО 26000, британског стандард етичке трговине у пољопривреди и сл. Студенти су прво спровели опсежно истраживање релеватних стандард у области, а потом су приступили изради струцтуре и дефинисању захтева, док је израда пратеће документације и смерница предвиђена за наредну фазу, као и организација јавних консултација са заинтересованим странама.

Очекивања су да резултат пројекта може имати вредност првенствено за мала породична пољопривредна газдинства, откупљивачие прерађиваче, хладњачаре, извознике, произвођаче финалног производа, потрошаче (у систему директне трговине), као и субјеката у ланцу великопродаје и малопродаје. У ширем смислу, корисници резултата су и сертификационе куће које би биле заинтересоване за сертификацију у ланцу пољопрвредне производње/прераде/промета.

Истраживачко-развојни центар Факултета организационих наука (ИРЦ ФОН) представља место сусрета и ваннаставног ангажовања студената и ментора у јединственом, подстицајном амбијенту заједничког рада, дељења знања, развоја предузетничких иницијатива и вредности студентског удруживања. Основни циљ ИРЦ-а, основаног новембра 2016.г. је допринос развоју специфичних знања и вештина студената кроз заједничке истраживачко-развојне пројекте, догађаје и активности Факултета са партнерским организацијама, ради побољшавања услова за запошљавање и самозапошљавање студената. Механизам креирања и реализације активности ИРЦ-а чини колаборативна мрежа студената, ментора из партнерских организација и са факултета. До сада је покренуто 15 пројеката у сарадњи са партнерима приватног и јавног сектора, различитих индустрија попут ИТ, урављања квалитетом и стандардизација, финансијског сектора, дистрибуције и логистике, трговине, пољопривреде, медији и телекомуникација.


Конференција Српског удружења за правну и социјалну филозофију

На Правном факултету је 19. јуна одржана трећа Work in Progress конференција Српског удружења за правну и социјалну филозофију. На конференцији се дискутовало о следећим радовима у настајању: ‘Правна држава и владавина закона: Шта правна наука “поручује” номотехници’ (коментатор: проф. др Горан Дајовић, ауторка: проф. др Радмила Васић); ‘Метафора периферије у праву’ (коментатор: проф. др Танасије Маринковић, ауторка: проф. др Душка Франета); ‘Демократско реконституисање демоса – стратегије оспоравања’ (коментатор: проф. др Ђорђе Павићевић, ауторка: мр Биљана Ђорђевић); ‘The Perfect Silence – An Empirical Study on How Ignorance Lowers the Costs of Corruption in the Process of Enacting Tax Legislation’ (коментаторка: проф. др Драгица Вујадиновић, аутори: доц. др Светислав В. Костић, доц. др Данило Вуковић и доц. др Саша Ранђеловић); ‘Ухвати ме ако можеш: О (не)одговорности транснационалних корпорација због кршења људских права’ (коментаторка: проф. др Јасминка Хасанбеговић, ауторка: проф. др Виолета Беширевић); ‘“Global/Transnational Law“ Challenges to Theorizing About Law’ (коментатор: доц. др Бојан Спаић, аутор: проф. др Миодраг Јовановић).


Билтен Acta Diurna број 55

  Билтен Правног факултета Acta Diurna број 55 забележио је догађаје од децембра 2016. године до  априла 2017. године  значајне за Факултет и његове чланове. 

Учешће чланова Клуба УН Правног Факултета на међународним Моделима Уједињених нација

Делегација Клуба за Уjeдињене нације Правног Факултета Универзитета у Београду учествовала је на конференцији „Aix MUN 2017“ одржаној од 3. до 5. фебруара 2017. године на Факултету политичких наука у Екс ан Провансу, у јужној Француској. Чланови делегације биле су Брацановић Невена и Малиновић Јована које су преседавале Саветом за људска права. Чланице Клуба имале су прилику да дебатују о циљевима Одрживог Развоја, поготово о чистој води и санитарним условима. Током конференције имале су прилике да чују предавања одржана од стране професора Факултета за политичке науке као и представника студентских организација.

Делегација Клуба за Уједињене нације учествовала је на конференцији „ROMEMUN 2017“ која је одржана од 10. до 14. марта 2017. године на Факултету Међународних односа у склопу Међународног каријерног Фестивала у Риму. Чланице Одбора за маркетинг и промоцију Клуба за Уједињене нације, Брацановић Невена и Малиновић Јована представљале су Републику Чешку у склопу Агенције Уједињених нација за избеглице где су дискутовале о легалној и нелегалној миграцији као и о проблемима избеглица као последице тренутне хуманитарне кризе.

Чланица Одбора за маркетинг и промоцију Клуба Брацановић Невена имала је прилику да преседава Саветом за економска и социјална питања као председница на овогодишњем Моделу Уједињених нација у Хагу, Холандија. На поменутој конференцији која се одржала од 20. до 24. априла, Невена је водила дебату о имплементацији циљева Одрживог развоја у националне буџете, нарочито о циљу који се тиче родне равноправности и права жена.

Недуго затим, друга чланица Одбора за маркетинг и промоцију, Малиновић Јована преседавала је Саветом за људска права као потпредседница на Моделу Уједињених нација у Ници, Француска. Конференција се одржала током 27. и 28. априла на једном од престижнијих европских факултета за економију и бизнис, где је наша студенткиња имала прилике да ступи у контакт са цењеним професорима поменутог факултета са којима је дискутовала о темама саме конференције односно о правима на мирне протесте, и слободи говора.

Велики успеси клуба УН на међународним конференцијама >> 


Конференција Интелектуална својина и Интернет

На Правном факултету Универзитета у Београду 1. јуна 2017. године одржана је конференција „Интелектуална својина и Интернет“. Овај скуп се већ трећу годину за редом организује у сарадњи са Фондацијом „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС). Конференција се одржава уз подршку Интернет корпорације за додељене називе и бројеве (ICANN).

Пред многобројном публиком, конференцију су свечано отворили проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, г. Данко Јевтовић, директор РНИДС-а, и проф. др Душан Поповић, председник Организационог и програмског одбора. Конференција је директно преношена на сајту РНИДС-а, сајту Правног факултета и „Фејсбук“ профилу РНИДС-а.

Уводно излагање о развоју система назива интернет домена одржао је г. Рој Арендс (Roy Arends), водећи научни истраживач Интернет корпорације за додељене називе и бројеве.

Након уводног излагања, рад је настављен у секцији „Називи интернет домена и жигом заштићене ознаке“, којом је председавао др Слободан Марковић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду. Радове у овој секцији изложили су др Марио Рељановић, ванредни професор Правног факултета Универзитета Унион, др Марко Јовановић, доцент Правног факултета Универзитета у Београду, и г. Новак Вујичић, адвокат и докторанд Правног факултетета Универзитета у Београду.

Другом секцијом насловљеном „Ауторско право и Интернет“ председавала је др Марија Караникић Мирић, ванредни професор Правног факултета Универзитета у Београду. У овој секцији, радове су изложили професори др Слободан Марковић и др Душан Поповић, са Правног факултета Универзитета у Београду, и др Сања Радовановић, доцент Правног факултета Универзитета у Новом Саду.

Сви радови су објављени у зборнику „Интелектуална својина и Интернет (2017)“ (ур. Д. Поповић), у издању Центра за издаваштво Правног факултета Универзитета у Београду.

Програм конференције >>

Линк са сликама са конференције : https://goo.gl/photos/uBWvb6Nbq2bunmX4A


Велики успеси спортског удружења VICTORIA

 

Спортско удружење VICTORIA Правног факултета Универзитета у Београду и у овој години наставља да бележи изузетне резултате на домаћим и међународним такмичењима.

Мушкој футсал селекцији, која је, током 2016. године, освојила Европски куп у Милану и Светски куп у Прагу, у овој години су се, у успесима, придружиле мушка одбојкашка и женска кошаркашка екипа.

Наши одбојкаши су успели да се оките златом на Међународном турниру у Валенсији, одржаном током априла, у конкуренцији осам екипа из пет европских земаља да би, након овог, уследио велики успех у домаћим оквирима.

По први пут у својој историји, одбојкаши су постали шампиони новоосноване Универзитетске лиге Универзитета у Београду, чиме се наше спортско удружење посебно поноси.

Све селекције СУ VICTORIA су узеле учешће на традиционалном Међународном турниру BEST који је у мају одржан девети пут у Београду. Правном факултету су и овога пута футсалери донели злато а наше кошаркашице бронзу.

Уз бронзу футсалера са Медитеранских универзитетских игара у Бејруту и сребра у Универзитетској футсал лиги, наше спортско удружење, предвођено Николом Ристановићем, председником и координатором за спорт на Правном факултету, са оптимизмом дочекује наставак ове веома успешно започете спортске године.


Велики успех наше студенткиње у УН-у

Радмила Додер, члан Иницијативе младих Канцеларије Уједињених нација за борбу против криминала и дроге и доскорашња потпредседница Клуба за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду и (доскорашњи) члан редакције Студентске ревије за привредно право одржала је први говор заједно са колегом из Перуа Марселом Мартинезом на отварању јубиларне шездесете Комисије о наркотицима (Commision on Narcotic Drugs) која се одржава сваке године у седишту Уједињених нација у Бечу. Први пут у историји се десило да управо први говор на отварању буде одржан од стране младих што представља велику част и успех када је у питању улога младих како за Републику Србију тако и за Перу. Говор је одлично примљен од стране присутних амбасадора и осталих чланова делегација који су им на истом честитали за време паузе. Штавише, његова екселенција Јури Федотов, први човек УНОДС-а је управо то потврдио сутрадан на Форуму младих. Радмила је имала прилике да се упозна и са делом српске делегације који су били изузетно поносни и имали су све честитке. Наредног дана је заједно са колегом из Перуа одржала инспиративну презентацију младим лидерима из преко 30 земаља о свом искуству али и будућим заједничким интернационалним пројектима на Форуму младих који се одржава у исто време кад и Commision on Narcotic Drugs на ком је и сама први пут учествовала 2013. године. По повратку у Србији имала је састанке са господином Миланом Пекићем, директором Канцеларије за борбу против дрога при Влади Републике Србије и господином Милошем Стојановићем, регионалним пројектним менаџером у УНОДС-у са којима је разговарала о тренутној ситуацији у Србији када је проблем дрога у питању као и о будућој сарадњи.

Чланак о Радмилином искуству као члана Иницијативе младих при УНОДС-у:
https://www.unodc.org/unodc/en/prevention/youth-initiative/webstory-radmila-2017.html

*Овај текст је написан без званичног одобрења или формалног едитовања од стране Канцеларије Уједињених нација за борбу против криминала и дроге.


Одржан други  сајам запошљавања,волонтирања и активизма “Правници на послу -Choose your career”

На Правном факултету у Београду, у периоду од 09.05. до 11.05. одржао се други по реду сајам запошљавања, волонтирања и активизма “Правници на послу - Choose your career”.

На свечаном отварању у конференцијској сали факултета о значају оваквог пројетка за студенте говорили су Драгомир Петронијевић, градски већник и председник Савета за запошљавање, Милош Живковић, професор Правног факултета и Синиша Кнежевић из Националне службе за запошљавање. Првог дана сајма одржана је панел дискусија на тему “Право интернета -правна регулатива bit coin-а” и два полуфинала такмичења у симулацији суђења на којима су се такмичили студенти из Београда, Ниша, Новог Сада и студенти са Привредне академије у Београду (Факултет за привреду и правосуђе). У току сва три дана студенти и дипломирани правници су имали прилике да обиђу штандове канцеларија, компанија и организација у самом холу факултета.

Други дан сајма обележила је изузетно посећена панел дискусија под називом “Одговорност лекара за грешку у лечењу”. На ту тему говорили су проф. др Слободан Савић и госпођа Марта Сјеничић, директорка СУПРАМ-а. Студенти су и ове године имали тренинге личног усавршавања, први је био “Како написати мотивационо писмо”, док се о техникама учења говорило на тренингу “Менталне мапе”.

Последњи дан одржано је финале такмичења у симулацији суђења, у судском  већу нашли су се адвокати Горан Петронијевић, Божо Прелевић и Вељко Делибашић док су учесници били чланови студентске огранизације ЕЛСА, локална група Београд (са Правног факултета) и локална група са Факултета за привреду и правосуђе - Привредна академија Београд.

Сајам је затворен трибином “Правници на послу” која се традиционално годинама уназад одржава на Правном факултету. Предавачи су били Мишко Ражнатовић, Милан Ст Протић, Иван Николић и Богдан Гецић.

Сајам “Правници на послу - Choose your career” је организовало Европско удружење студената права и младих правника ( ЕЛСА Београд) и подржан је од стране факултета, града Београда и Министарства за омладину и спорт. Циљ оваквог пројекта је да студентима права и дипломираним правницима помогне у проналажењу праксе, приправничког стажа и запослења као и да допринесе неформалном образовању свих студената.


Изванредан успех наших студента на Jessup Moot такмичењу

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду у саставу Милица Шкаро, Александра Анђелковић, Балша Стевановић и Лука Алексић учествовао је на једном од најпрестижнијих Moot Court такмичења на свету - Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition, које је у периоду од 8. до 15. априла 2017. године одржано по 58. пут у Вашингтону, САД, и на њему остварио завидне резултате. Наиме, у прва четири дана квалификационих рунди наши студенти су, такмичивши се против тимова из Словачке (Comenius University), Гане (Ghana Institute of Management and Public Administration), Кине (Chongqing University) и Велике Британије (University College London) остварили најбољи пласман нашег факултета до сада: 35. место у укупном пласману, у конкуренцији 143 тимова, међу којима је већина прошла ригорозне националне рунде и пласирала се на међународне рунде у Вашингтон. Тим нашег факултета је тиме оставио иза себе неке од универзитета који традиционално заузимају завидна места на овом такмичењу (Moscow State University named after M.V. Lomonsov, Columbia University). Такође, у конкуренцији европских земаља, тим је заузео 13. место од укупно 155 тимова који су узели учешћа на овогодишњем такмичењу. У укупној конкуренцији ове године било је више од 600 тимова из преко 90 земаља света. Писани поднесци наших студената освојили су високу просечну оцену 82 од могућих 100 поена, а чланица тима, Милица Шкаро, уврштена је у групу 100 најбољих говорника на интернационалним рундама у конкуренцији од преко 600 учесника. Чланови тима, студенти завршне године основних студија предано су радили седам месеци на припремама за ово такмичење које се одвија на енглеском језику, како би у најбољем светлу представили наш Универзитет, факултет и земљу на овом престижном такмичењу са завидном традицијом. Такмичарима је у склопу припрема за писани део такмичења помагала доц. др Бојана Чучковић, док су им у припремама за усмене међународне рунде помагали сарадници, пријатељи факултета и бивши учесници.

Наши студенти су у оквиру боравка у Сједињеним државама посетили и Амбасаду Републике Србије у Вашингтону, и том приликом су разговарали са Њ.Е. господином Ђерђем Матковићем, амбасадором Србије у САД. Захваљујући домаћинима нашег тима у Вашингтону - породици Младеновић- Јелени и Зорану, наши студенти су у оквиру свог боравка у САД посетили и градове Балтимор и Њујорк.

Правни факултет Универзитета у Београду и овом приликом жели да изрази захвалност свим појединцима и компанијама који су подржали одлазак наших студената на ово такмичење својим великодушним донацијама, јер је за сваки успех осим напорног рада потребна и материјална подршка. Овогодишњи донатори тима студената Правног факултета су: Јелена и Зоран Младеновић, Бетесда, Мериленд, САД; Delamode International Logistics; Air Serbia и Wiener Städtische.

Jessup Moot Court такмичење је најстарије и највеће студентско такмичење из области међународног јавног права на свету, на коме сваке године учествује више од неколико стотина универзитета. Најбољи од њих имају ту част да представљају свој универзитет и земљу у финалним рундама које се одржавају сваког пролећа у Вашингтону, САД. Ово такмичење представља симулацију суђења пред Међународним судом правде, у којем студенти имају улогу агената – представника држава. Разматрана правна проблематика се сваке године заснива на актуелним питањима из области међународног јавног права. Неки од правних проблема постављених на овогодишњем такмичењу били су: питање права на воду, заштита животне средине услед климатских промена, очување светске природне и културне баштине, појава великог броја избеглица, заштита људских права и питање компензације у међународном јавном праву.


Студенти Правног факултета поново међу најбољима на такмичењу из медијског права

После паузе од четири године, тим студената Правног факултета Универзитета у Београду је обезбедио место на светском такмичењу из медијског права које се сваке године одржава на Универзитету Оксфорд. На десетом такмичењу студената права из области медијског права – Monroe E. Price Media Moot Court Competition, одржаном у периоду од 2. до 7. априла 2017. године у Оксфорду, тим Правног факултета постигао је значајан успех пласманом у 20 најбиољих тимова из целог света, у конкуренцији од преко сто факултета са 5 континената света. Са две победе у три рунде, Правни факултет је доказао завидан квалитет, и потврдио да наши студенти могу да стоје раме уз раме са најбољим светским факултетима.

Тим који је представљао Правни факултет Универзитета у Београду на овогодишњем такмичењу у Оксфорду чинили су: Мина Радоњић, Сара Вилотијевић, Зорана Брујић, Стефан Југовић и Александар Стевановић, студенти IV године и мастер студија. Студенти су се за ово такмичење вредно припремали осам месеци заједно са Марком Живановићем, тренером тима, који је у овом захтевном послу имао значајну помоћ доцента др Вука Цуцића као и других колега са Факултета и бројних бивших учесника овог престижног такмичења, данас успешним правницима у разним правничким професијама, који су своје драгоцено време посветили припремама нашег тима у Београду, и својим коментарима и сугестијама на усмене наступе наших студената помогли да квалитет аргументације београдског тима буде на нивоу који је приказан, препознат и похваљен у Оксфорду.


Традиционални успех наших студената на међународном такмичењу у Бечу

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду је, после oсвојеног првог места у Милану и    Москви, на двадесетчетвртом такмичењу студената права из области арбитраже и међународног привредног права – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, одржаном од 7. до 13. априла 2017. године у Бечу постигао велики успех пласманом у финале у усменим наступима, у конкуренцији од 342 факултета из 76 земаља света. Осим тога, тим је освојио и похвалну награду (Honorable Mention) за једног од најбољих говорника.

Београдски Vis Moot тим ове године чини осам студената четврте године права и мастер студија: Ана Радојевић, Катарина Томић, Милица Воларев, Татјана Радивојевић, Тања Милојевић, Јован Мићовић, Стефан Савић и Невена Стојковић. Тим као и претходних четрнаест година спремају проф. др Владимир Павић и доц. др Милена Ђорђевић. У припремама тима свесрдно им помажу и доц. др Марко Јовановић, асистент Урош Живковић, као и велики број бивших учесника на овом такмичењу.

Такмичење Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot састоји се у решавању једног задатог случаја из области арбитражног права и права међународне продаје робе. Оно се састојало из две етапе. У првом, писменом делу, тимови састављају поднеске у име тужиоца и туженог, док у другој, усменој фази такмичења, симулирају поступак пред међународном трговинском арбитражом износећи аргументе пред трочлано арбитражно веће. На усменом делу такмичења у прва четири дана сваки тим има четири наступа, од чега два у улози тужиоца, а два у улози туженог. На сваком сусрету сваки од три арбитара оцењује оба говорника једног тима и тако се, на основу 24 добијене оцене, на крају четвртог дана прави ранг листа квалификационе фазе усменог дела такмичења. Најбоља 64 тима се тада деле у 32 пара и прелазе у финалне рунде, које се даље одвијају по систему елиминације.

У прва четири дана квалификација наши студенти су, такмичивши се против тимова из Кине (Tsinghua University), Сједињених Америчких Држава (Case Western Reserve University), Холандије (Utrecht University) и Велике Британије (Lancaster University), остварили запажене наступе, врсно познавање релевантне правне материје и изванредне адвокатске вештине. Сјајни наступи нашег тима у ова четири такмичарска дана обезбедили су им пласман у елиминационе рунде у којима су се нашла 64 најбоља тима од укупно 342, што је до сада рекордан број учесника.
Пласирање у финалне усмене рунде није и једини успех београдског тима на овогодишњем такмичењу у Бечу. Наиме, на свечаној церемонији доделе награда најбољим факултетима, београдски тим је добио још једно вредно индивидуално признање. Међу лауератима награда за најбоље говорнике у конкуренцији преко 2000 студената права из целог света, сасвим заслужено нашло се и име наше студенткиње четврте године Милице Воларев.

Правни факултет Универзитета у Београду и овом приликом жели да изрази захвалност свим институцијама и појединцима који су подржали одлазак наших студената на ова припремна такмичења својим великодушним донацијама, јер је за сваки успех осим напорног рада потребна и материјална подршка. Овогодишњи тим донатора тима студената Правног факултета чине: Привредна комора Србије, Енергопројект, Deloitte Србија, Banca Intesa, Porsche leasing, Hand Commerce, SM Inžinjering, као и адвокатске канцеларије: Карановић & Николић, СОГ - Самарџић Орешки Грбовић, Моравчевић Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr, Wolf Theiss, CMS Београд, Harrison solicitors, БДК, Николић-Кокановић-Оташевић, MИМ, Јоксовић Стојановић и партнери, Станковић и партнери, Томић Синђелић Гроза, Јанковић Поповић Митић, Баклаја Игрић Тинтор, Гецић law, Анђелковић, Доклестић и партнери, Блечић & partners, Чајић, Андрић, адвокати Срђан Ђорђевић, Владимир Хрле, Александар Тодоровић, Иван Тодоровић, Љиљана Попадић, Душан Сивчев, Ђорђе Ђуришић и Марко Вукићевић, приватни извршитељ.


IX Београдска арбитражна конференција

Београд је и овог марта био центар окупљања бројних звучних имена из области међународне трговинске арбитраже где се – сада већ традиционално – 31. марта 2017. године одржала девета Београдска арбитражна конференција. Након велике посећености у претходних осам година и све већег интересовања међународне стручне јавности, овогодишњу Конференцију заједно су организовали Правни факултет Универзитета у Београду, Немачка арбитражна институција (DIS), GIZ Отворени регионални фонд за Југоисточну Европу, Удружење за арбитражно право, Министарство за образовање, науку и технолошки развој и Привредна комора Србије.

Конференција је окупила преко 300 учесника из преко 40 земаља света, а 19 реномираних говорника, професора и практичара из области арбитражног права, разматрало је теоретске и практичне аспекте актуелних питања међународне трговинске арбитраже. Видети програм

 

На церемонији отварања конференције учеснике су поздравили Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, проф. Драгор Хибер, председник Удружења за арбитражно право, Адела Латја (Adela Llatja), представница Open Regional Fund South East Europe Legal Forum и доц. Милена Ђорђевић, у име организатора Београдске арбитражне конференције. У име Немачке арбитражне институције (DIS), учесницима се обратила Корина Вон Трота (Kоrinna Von Trotha), која је говорила о раду DIS и позвала све учеснике на наредне догађаје, које Немачка арбитражна институција организује. Затим се присутнима обратила и Јудит Книпер (Judith Knieper), представница UNCITRAL, која је одржала кратко предавање на тему ”Transparency in Arbitration”.

Теме којима се конференција бавила биле су подељене у три панела: први, који је био посвећен питању арбитрабилности, други, који је разматрао проблеме финансирања арбитраже од стране трећих лица, и трећи панел, који се бавио одређивањем трошкова у међународној арбитражи.

Радом првог панела, који се бавио питањем арбитрабилности, руководио је Леон Копецки (Leon Kopecky), правни саветник у бечкој канцеларији Schoenherr. Током првог панела излагали су Мајкл Нуебер (Michael Nueber), адвокат у бечкој канцеларији zeiler.partners (“Arbitrability of Competition Law Disputes and the Scope of Application of Arbitration Clauses in Private Enforcement Proceedings”), Соња Срећковић, адвокат у лондонској канцеларији Debevoise & Plimpton (”Arbitrability of Corporate Disputes”), Филип Борас, партнер у бечкој адвокатској канцеларији Baker McKenzie (”Arbitration and Insolvency”), Жива Филипич, правни саветник при Арбитражи међународне трговинске коморе у Паризу (”Arbitrability Issues in ICC Practice”), Илија Митрев Пенуслиски, правни саветник у паришкој канцеларији Shearman & Sterling (”False Arbitrability – Investment v. Commercial Arbitration Concepts”).

 

Други панел био је усредсређен на проблеме финансирања арбитраже од стране трећих лица и радом је руководио проф. Штефан Крол (Stefan Kroell), професор на Правном факултету Буцеријус у Хамбургу (Bucerius Law School). У оквиру опште теме панела дискутовали су Кирил Удовиченко (Kirill Udovichenko), партнер из московске канцеларије MZS & Partners (”Third Party Finance – a Matter of Trust”), Наташа Лалатовић Ђорђевић из београдске адвокатске канцеларије Моравчевић, Војновић и партнери у сардњи са Schoenherr (”Security for Costs and Third Party Funding”), Ђулио Палермо (Giulio Palermo), адвокат из женевске канцеларије LALIVE (”Most important Characteristics of the Agreement Between a Party to an Arbitraion and a Third Party Funding”), Данкан Спелер (Duncan Speller), партнер из лондонске канцеларије WilmerHale (”Recent Developments on Third Party Funding”), Марко Стачер (Marco Stacher), правни саветник из циришке канцеларије Walder Wyss (”Security for Costs in Arbitration”), Лука Криштовић Блажевић, правни саветник из канцеларије White & Case у Дубаиу (”The Interplay of Arbitral Tribunals and State Courts in Granting Interim Relief in International Arbitration Proceedings”).
Трећи панел окупио је стручњаке који су говорили о трошковима поступка у арбитражи. Радом панела руководио је Karl Peter Puszkajler, судија из Минхена, док су говорници трећег панела били Угљеша Грушић, професор на University College London (”Substance/Procedure Divide and the Problems of Currency Fluctuations and Interest in International Commercial Arbitration”), Дарко Станисавић и Александра Петровић из ревизорске куће Deloitte (”Key Aspects of Damages Computation”), Флориан Хагендер (Florian Haugeneder), партнер у бечкој канцеларији KNOETZL (”The Assessment of Claims in M&A Arbitrations”), Дерек Солер (Derek Soller), партнер у њујоршкој канцеларији Baker McKenzie (”What Would Have Happened If? The role of hypothesis, Assumptions, Good Faith Estimates and Speculation. Questions of Law or Fact or Both?”), Милица Савић, адвокат из београдске канцеларије Karanović/Nikolić (”How do Arbitral Tribunal Assess Various Types of Damages?”).

По завршетку Конференције за све учеснике организован је свечани коктел у факултетском клубу El Derecho.

Одржавање конференције помогле су и бројне адвокатске канцеларије: Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr, Карановић-Николић, СОГ – Самарџић Орешки Грбовић, БДК Адвокати, Wilmer Hale, White & Case, Shearman & Sterling, Baker McKenzie и ревизорска кућа Deloitte. Рад Конференције су подржали и NALED, Комисија УН за међународно привредно право (UNCITRAL) и Америчка привредна комора у Србији. Организациони одбор Београдске арбитражне конференције су и ове године чинили проф. др Мирко Васиљевић, проф. др Владимир Павић, доц. др Милена Ђорђевић, доц. др Марко Јовановић и асист. Урош Живковић.


X Belgrade Open Pre-Moot

На нашем Факултету је у суботу 1. и недељу 2. априла 2017. године одржан Belgrade Open Pre-Moot, београдски припремни турнир за водеће светско такмичење из права међународне продаје робе и међународне трговинске арбитраже Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. Ове године београдски турнир је прославио десетогодишњицу угостивши преко 800 учесника – студената, тренера, арбитара – и окупио рекордних 79 универзитета из 39 земаља света: од Северне и Јужне Америке, преко Европе и Азије, до Аустралије. По броју учесника, београдски турнир је дефинитивно израстао у најпосећеније светско припремно предтакмичење за учешће на такмичењу Willem C. Vis.

   

Десети Belgrade Open Pre-Moot је свечано отворен након завршетка девете Београдске арбитражне конференције. У част годишњице, организатори такмичења су доделили захвалнице тимовима и истакнутим појединцима, који су од почетка организовања верни гости београдског Pre-Moot такмичења, као и спонзорима, који су све ове године помагали оргизацију овог догађаја. Награде су добили универзитети из Загреба, Скопља, Питсбурга, Тиране, Сарбрикена, Милана (Бокони), Фрибурга, Сарајева, Анкаре, Мадрида, Паране и Истанбула. Поред тога, награде спонзорима припале су адвокатским канцеларијама Карановић & Николић, Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr, Петрикић и партнери у сарадњи са CMS Reich-Rohrwig Hainz, НКО и партнери, СОГ – Самарџић Орешки Грбовић, МИМ, GIZ Open Regional Fund, Америчкој привредној комори у Србији, Привредној комори Србије и Удружењу за арбитражно право, док су нагреде за истакнуте појединце добили су Center for International Legal Education of the University of Pittsburgh, DIS, Ива Паић, Judith Knieper и Karl Puszkajler. Након тога, више од 70 бивших чланова београдског тима је припредило изненађење дугогодишњим тренерима тима и организаторима београдског Pre-Moot-a – проф. Владимиру Павићу и доц. Милени Ђорђевић, па су сви присутни дували свећице на троспратној торти у част десетогодишњице овог такмичења у Београду.

   

За два дана одржавања Belgrade Open Pre-Moot-a одржано је преко 170 симулација арбитражних рочишта, како на факултету, тако и у просторијама адвокатских канцеларија Карановић/Николић, Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr, Николић, Кокановић и Оташевић, Самарџић Орешки Грбовић, Михај Илић Милановић, Гецић, Чајић и у канцеларијама Привредне коморе Србије и Америчке привредне коморе у Србији. О успешности београдског турнира говори и податак да су учесници београдског турнира имали прилику да провере убедљивост својих аргумената пред познатим и признатим адвокатима, судијама, арбитрима и другим стручњацима из праксе из целог света, као и да се скоро трећина са нашег припремног турнира пласирала у елиминационе рунде такмичења у Бечу укључујући. Распоред рочишта >>

Спонзори овог великог догађаја су се потрудили да, поред напорних проба и академског програма, учесници овогодишњег београдског Pre-Moot-a имају и богат друштвени живот. Њиховом подршком организован је коктел поводом отварања београдског Pre-Moot-a у факултетском клубу Bona Fides (El Derecho), адвокатска канцеларија Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr и ове године је направила велику журку за све учеснике у необичном амбијенту клуба Drugstore, а затварање Београдског припремног турнира се одржало у аутентичноj и приjатноj атмосфери Скадарлиjе. Отварању самог Pre-Moot-a претходио је свечани коктел за арбитре у просторијама адвокатске канцеларије Карановић/Николић.

   

Успешно одржавање деветог Belgrade Open Pre-Moot-а својом несебичном помоћу и подршком и ове године су омогућили Немачка арбитражна институција, Удружење за арбитражно право, адвокатске канцеларије Карановић/Николић, Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr, Николић, Кокановић и Оташевић, Самарџић Орешки Грбовић, Михај Илић Милановић, Гецић, Чајић, као и Привредна комора Србије и Америчка привредна комора у Србији.


Конференција „Правни поредак Независне Државе Хрватске“

 

У четвртак, 30. марта 2017. године на Правном факултету Универзитета у Београду одржана је конференција „Правни поредак независне Државе Хрватске“ на којој су наставници тог факултета изложили реферате усредсређене на спознају елемената правног поретка НДХ. У првом делу конференције, коју је отворио декан Правног факултета Универзитета у Београду професор др Сима Аврамовић, а после уводних напомена професора др Бориса Беговића, излагања су била посвећена питањима правности поретка НДХ (доцент др Милош Здравковић), расном законодавству (професор др Зоран Мирковић), организацији власти (професор др Танасије Маринковић) и правном устројству војних и полицијских снага НДХ (професор др Марко Давинић). У наставку конференције, излагања су била посвећена кривичном праву НДХ (професор др Игор Вуковић), њеном међународноправном статусу (професор др Ивана Крстић и доцент др Милош Јовановић), пореском праву НДХ (професор др Дејан Поповић), правном положају Хрватске православне цркве (доцент др Далибор Ђукић) и правном режиму непокретности у НХД (доцент др Нина Кршљанин). Аргументи изнети у излагањима и веома живој расправи која је уследила у великој мери су потврдили основну хипотезу да је Независна Држава Хрватска ипак била држава. У раду конференције су учествовали председник САНУ Владимир Костић, чланови САНУ Данило Баста и Љубодраг Димић, водећи домаћи историчари, као и велики број наставника и сарадника Правног факултета универзитета у Београду. Сви реферати са ове конференције биће емитовани на III програму Радио Београда, а у току ове године биће објављен и зборник радова.


Сајам образовања кинеских универзитета  - 2017 Shanghai Education Exhibition

 

 

Универзитет у Београду и Правни факултет били су домаћини Сајма образовања кинеских универзитета под називом 2017 Shanghai Education Exhibition.

Шангајски сајам образовања организован је се с циљем представљања високошколских институција из Шангаја у иностранству, утврђивања могућности за сарадњу/раземну са страним партнерима и повећања интересовања студената за наставак студија у Шангају.

Ове године, 33 високошколске институције из Шангаја представиле су своје студијске програме на Сајму образовања.


Трибина: Устав Србије – између одбране и промене

Након недавног обележавања десетогодишњице доношења Устава Републике Србије у организацији Српског правничког клуба, као и исказаног интересовања студената за теме које се тичу највишег правног акта Републике Србије, на Правном факултету је 23. марта 2017. у организацији студената завршне године основних студија одржана трибина „Устав Србије – између одбране и промене“.

Трибину је отворио професор уставног права и продекан за наставу Правног факултета Универзитета у Београду, др. Владан Петров. У својој уводној речи проф. Петров је истакао да ће евентуални „бољи уставни текст бити онај који, уз поштовање начела и вредности европске уставности, води рачуна о националном и државном интересу Србије“, а да “уколико нисмо сигурни који је то интерес, никако не треба улазити у брзоплете промене Устава“.

Након професора Петрова, присутнима се обратио професор Слободан Самарџић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, који је говорио о територијалном уређењу Републике Србије. Професор Слободан Орловић са новосадског Правног факултета је говорио о изборном систему, а професор Дарко Симовић са Криминалистичко-полицијске академије о систему власти у Републици Србији.

Завршну реч је, као један од организатора трибине, имао студент четврте године Лазар Бабић.


Нови тематски број Студентске ревије представљен у Регионалној привредној комори Ниш

Поводом обележавања Светског дана потрошача Регионална привредна комора у Нишу је у сарадњи са Центром за заштиту потрошача ,,ФОРУМ", ЈКП ,,Медијана Ниш" и Пословним удружењем комуналних делатности “КОМДЕЛ" 16. марта организовала округли сто на тему: ,,Интереси потрошача у транформацији и приватизацији комуналних предузећа". Округлом столу је присуствовала и редакција Студентске ревије за привредно право. Представљен је нови специјални број, који ће ускоро бити објављен, под називом ,,Регулаторни оквир снабдевања становништва топлотном енергијом". Студент треће године Петар Благојевић је у својству члана Редакције представио бројне теме интересантне како потрошачима, тако и креаторима јавних политика, на првом месту органима локалних самоуправа. Представљање броја је изазвало велика интересовања представника поменутих организација. Више информација и овај нови број моћи ћете ускоро да пронађете на интернет страници Ревије (www.selr.bg.ac.rs).


Наши студенти победници међународног такмичења у Москви

У склопу припрема за учешће на овогодишњем XXIV такмичењу из права међународне продаје робе и арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, после остварених успеха у Милану и Минхену, студенти Правног факултета Универзитета у Београду су учествовали на припремном такмичењу у Москви, који се одиграо на Универзитету Ломоносов од 19. до 21. марта 2017. У конкуренцији 13 универзитета из 7 земаља света, наши студенти су освојили прво место. Поред одличног тимског пласмана, наша студенткиња Катарина Томић је освојила награду за најбољег говорника, док је Татјана Радивојевић била трећи најбољи говорник на такмичењу.

Током два дана такмичења, наши студенти су наступали против колега са Универзитета из Русије (Kutafin Moscow State Law University, High School of Economics, MGIMO University, Lomonosov Moscow State University), Киргистана (American University of Central Asia), Молдавије (State University of Moldova) и Швајцараске (University of Lucerne).

Поред усмених рунди такмичења, током боравка у Москви, студенти су присуствовали и семинару под називом ”Commencement of Arbitration and Security for Costs” који je организивалa Универзитет Ломоносов, a на којем су разматрана нека од спорних правних питања овогодишњег Moot случаја.

Београдски Vis Moot тим ове године чини осам студената четврте године права и мастер студија: Ана Радојевић, Катарина Томић, Милица Воларев, Татјана Радивојевић, Тања Милојевић, Јован Мићовић, Стефан Савић и Невена Стојковић. Тим као и претходних четрнаест година спремају проф. др Владимир Павић и доц. др Милена Ђорђевић. У припремама тима свесрдно им помажу и доц. др Марко Јовановић, асистент Урош Живковић, као и велики број бивших учесника на овом такмичењу.

Следећа етапа у припремама наших студената је највећи Pre-Moot турнир на свету - Belgrade Open Pre-Moot-у који ће се 1. и 2. априла одржати на нашем Факултету, а на којем ће се окупити 79 тимова из 39 земаља света.

Успешна припрема наших студената за међународно такмичење у Бечу не би била могућа без великодушне подршке донатора нашег тима. Из овог разлога, Правни факултет Универзитета у Београду и овом приликом жели да изрази захвалност свим институцијама и појединцима који су подржали одлазак наших студената на ова припремна такмичења својим донацијама, јер је за сваки успех осим напорног рада потребна и материјална подршка. Овогодишњи тим донатора тима студената Правног факултета чине: Привредна комора Србије, Енергопројект, Deloitte Србија, Banca Intesa, Porsche leasing, Hand Commerce, SM Inžinjering, као и адвокатске канцеларије: Карановић & Николић, СОГ/Самарџић Орешки Грбовић, Моравчевић Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr, Wolf Theiss, CMS Београд, Harrison solicitors, БДК, Николић-Кокановић-Оташевић, MИМ, Јоксовић Стојановић и партнери, Станковић и партнери, Томић Синђелић Гроза, Јанковић Поповић Митић, Баклаја Игрић Тинтор, Гецић law, Анђелковић, Доклестић и партнери, Блечић & partners, Чајић, Андрић, адвокати Срђан Ђорђевић, Владимир Хрле, Александар Тодоровић, Иван Тодоровић, Љиљана Попадић, Душан Сивчев, Ђорђе Ђуришић и Марко Вукићевић, приватни извршитељ.


Још један сјајан резултат београдског Vis Moot тима

У склопу припрема за учешће на овогодишњем XXIV такмичењу из права међународне продаје робе и арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, након освојеног првог места на припремном такмичењу у Милану, Vis Moot тим Правног факултета Универзитета у Београду учествовао је на тринаестом припремном такмичењу у Минхену, под називом All Munich Rounds, у организацији Правног факултета Универзитета Лудвиг-Максимилијан из Минхена.

Током два дана такмичења, 10. и 11. марта 2017. године, наши студенти су наступали против колега са Универзитета из Холандије (University of Maastricht), Немачке (Leibnitz University of Hanover, University of Munich, Albert-Ludwigs University of Freiburg), Турске (Bilgi University of Istanbul), Италије (University of Milano) и Француске (Sciences Po University of Paris). Упркос победама на сваком од рочушта на којем су наступали, наши студенти су освојили четврто место у укупном пласману у конкуренцији 20 универзитета из 12 земаља света, док је тим из Енглеске Honourable Society of the Middle Temple освојио прво место.

Београдски Vis Moot тим ове године чини осам студената четврте године права и мастер студија: Ана Радојевић, Катарина Томић, Милица Воларев, Татјана Радивојевић, Тања Милојевић, Јован Мићовић, Стефан Савић и Невена Стојковић. Тим као и претходних четрнаест година спремају проф. др Владимир Павић и доц. др Милена Ђорђевић. У припремама тима свесрдно им помажу и доц. др Марко Јовановић, асистент Урош Живковић, као и велики број бивших учесника на овом такмичењу.

Следећа етапа у припремама наших студената је Московски Pre-Moot који се одржава на Универзитету Ломоносов у Москви од 19-21 марта 2017. Коначно, наши студенти ће у завршним припремама за такмичење у Бечу узети учешће и на највећем Pre-Moot турниру на свету - Belgrade Open Pre-Moot-у који ће се 1. и 2. априла одржати на нашем Факултету, а на којем ће се окупити преко 80 тимова из 30 земаља света.

Успешна припрема наших студената за међународно такмичење у Бечу не би била могућа без великодушне подршке донатора нашег тима. Из овог разлога, Правни факултет Универзитета у Београду и овом приликом жели да изрази захвалност свим институцијама и појединцима који су подржали одлазак наших студената на ова припремна такмичења својим донацијама, јер је за сваки успех осим напорног рада потребна и материјална подршка. Овогодишњи тим донатора тима студената Правног факултета чине: Привредна комора Србије, Енергопројект, Deloitte Србија, Banca Intesa, Porsche leasing, Hand Commerce, SM Inžinjering, као и адвокатске канцеларије: Карановић & Николић, СОГ/Самарџић Орешки Грбовић, Моравчевић Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr, Wolf Theiss, CMS Београд, Harrison solicitors, БДК, Николић-Кокановић-Оташевић, MИМ, Јоксовић Стојановић и партнери, Станковић и партнери, Томић Синђелић Гроза, Јанковић Поповић Митић, Баклаја Игрић Тинтор, Гецић law, Анђелковић, Доклестић и партнери, Блечић & partners, Чајић, Андрић, адвокати Срђан Ђорђевић, Владимир Хрле, Александар Тодоровић, Иван Тодоровић, Љиљана Попадић, Душан Сивчев, Ђорђе Ђуришић и Марко Вукићевић, приватни извршитељ.


Стручни скуп поводом обележавања Светског дана потрошача

У склопу активности организованих поводом обележавања Светског дана потрошача у Републици Србији, дана 14. марта 2017. одржан је стручни скуп о правима потрошача на Правном факултету Универзитета у Београду.

На самом почетку, учесницима скупа обратили су се у својству организатора и домаћина, проф. др Добросав Миловановић и Весна Новaковић, помоћник министра за заштиту потрошача у Министарству трговине, туризма и телекомуникaција. О постигнутом напретку у области заштите потрошача у Републици Србији, говорио и је Небојша Лазаревић, члан Преговарачког тима задужен за поглавље 28 - Заштита потрошача и заштита здравља. О актуелним реформама у области заштите потрошача, а посебно поступцима колективне заштите потрошача, говорили су запослени у Сектору за заштиту потрошача поменутог Министарства, као и наставници Правног факултета.

У циљу едукације и повећања поверења потрошача у електронску трговину која последњих година како у свету тако и у Србији, доживљава праву експанзију, одржана је и презентација на тему: „Заштита потрошача на интернету - предности и проблеми online куповине“. Представници удружења за заштиту потрошача говорили су о улози и значају удружења за заштиту потрошача у решавању потрошачких приговора, а студенти Правног факултета су представили истраживање посвећено регулацији рада топлана у Србији и отвореним питањима односа са корисницима услуга даљинског грејања.

Програм можете преузети ОВДЕ.


Београдски студенти права настављају да нижу успехе на међународним такмичењима

У склопу припрема за учешће на овогодишњем 58. такмичењу из Међународног права - Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition, студенти Правног факултета Универзитета у Београду су освојили пето место у генералном пласману у конкуренцији 14 универзитета из 14 земаља света, на припремном турниру у Будимпешти - European Friendly Jessup Competition. Поред тога, члан тима Балша Стевановић освојио је награду за петог најбољег говорника у категорији тридесет најбоље рангираних. Такмичење су организовали ELTE Универзитет из Будимпеште (Eötvös Loránd University) и ILSA (International Law Students Association).

Током три дана такмичења, у периоду од 9. до 11. марта 2017. године, наши студенти су наступали против студената са универзитета из Албаније (Hena e Plote Beder), Португала (University of Lisbon), Луксембурга (University of Luxembourg) и Јордана (University of Jordan). Победом у свим рундама, наши студенти су ушли у пет најбоље рангираних тимова на такмичењу и тако се позиционирали међу најбоље европске и светске универзитете који баштине дугу традицију постизања изванредних резултата на овом такмичењу (University of Vienna, Auckland University, ELTE и University of Helsinki).

Београдски Jessup тим на усменим рундама такмичења представљају четири студента завршне године права: Балша Стевановић, Милица Шкаро, Александра Анђелковић и Лука Алексић, који већ имају богато искуство у учешћу на студентским такмичењима као и значајна постигнућа на истим.

Београдском Jessup тиму предстоји учешће на међународним рундама овог најстаријег, најпрестижнијег и најпознатијег такмичења у области међународног јавног права, које ће се одржати у априлу 2017. године у Вашингтону, САД.

Правни факултет Универзитета у Београду користи и ову прилику да се захвали организаторима припремног такмичења у Будимпешти који су нашим студентима обезбедили бесплатан смештај за време трајања такмичења, као и свим институцијама и појединцима који су својим великодушним донацијама обезбедили учешће нашег тима на такмичењу у Вашингтону.


Курс о трговини услугама у систему Светске трговинске организације

Од 28. фебруара до 2. марта 2017. године на Правном факултету Универзитета у Београду одржан је тродневни курс о трговини услугама у систему Светске трговинске организације под називом: “WTO Rule on Trade in Services: An In-Depth Course on GATS Rules”. У оквиру курса су представљени садржај и поље примене Општег споразума о трговини услугама (ГАТС), објашњени су принципи недискриминације и либерализације у трговини услугама, анализиран је однос ГАТС-а и националних прописа о трговини услугама и размотрено питање изузетака од примене правила ГАТС-а. Ове теме су привукле велико интересовање слушалаца, па је тако међу преко 40 полазника било и студената са других факултета Универзитета у Београду. Предавања је држао др Кристијан Пичас, партнер у Центру IDEAS из Женеве, организацији која пружа подршку државама-кандидатима за чланство у Светској трговинској организацији на пољу стручног оспособљавања за испуњење приступних обавеза и обавеза које буду успостављене учлањењем државе-кандидата у СТО. Курс је одржан у оквиру програма сарадње Правног факултета Универзитета у Београду и Центра IDEAS успостављеног Меморандумом о разумевању који су представници ове две институције потписали у Београду маја 2016. године. Сарадња ће се наставити и другим активностима усмереним ка промовисању изучавања и наставе права Светске трговинске организације на Правном факултету.


Студенти Правног факултета освојили прво место на међународном такмичењу у Милану

 

У склопу припрема за учешће на овогодишњем XXIV такмичењу из права међународне продаје робе и арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, студенти Правног факултета Универзитета у Београду су освојили прво место у конкуренцији 19 универзитета из 11 земаља света на припремном турниру у Милану који су организивали Италијанска асоцијација за арбитражу (Associazione Italiana Per L'Arbitrato) и Миланска арбитражна комора (Camera arbitrale di Milano).

Током два дана такмичења, 23. и 24. фебруара 2017. године, наши студенти су наступали против студената са Универзитета из Мађарске (Eötvös Loránd University - ELTE), Немачке (University of Mainz), Италије (Università Cattolica del Sacro Cuore; University of Turin), Финске (University of Helsinki) и Црне Горе (University of Montenegro). Друго место припало је Универзитету Мунстер (Münster University) из Немачке, а треће место је освојио Универзитет у Торину (University of Turin), Италија.

Поред усмених рунди такмичења, током боравка у Милану, студенти су присуствовали и семинару под називом ”Business Risk in International Commercial Arbitration and the Role of Public Administration: Currency Risk and Security for Costs in International Arbitration” који je организивалa Миланска арбитражна комора, a на којем су разматрана нека од спорних правних питања овогодишњег Moot случаја.

Београдски Vis Moot тим на усменим рундама такмичења ове године представља осам студената четврте године права и мастер студија: Ана Радојевић, Катарина Томић, Милица Воларев, Татјана Радивојевић, Тања Милојевић, Јован Мићовић, Стефан Савић и Невена Стојковић. Тим, као и претходних четрнаест година, спремају проф. др Владимир Павић и доц. др Милена Ђорђевић. У припремама тима свесрдно им помажу доц. др Марко Јовановић, асистент Урош Живковић, као и велики број бивших учесника на овом такмичењу.

Следећа етапа у припремама наших студената је Минхенски Pre-Moot "All Munich Rounds" који организује Правни факултет Универзитета Лудвиг-Максимилијан из Минхена, а који се одржава 9-11 марта и Московски Pre-Moot који се одржава на Универзитету Ломоносов у Москви од 17-19. марта 2017. Коначно, наши студенти ће у завршним припремама за такмичење у Бечу узети учешће и на највећем Pre-Moot турниру на свету - Belgrade Open Pre-Moot-у који ће се 1. и 2. априла одржати на нашем Факултету, које ће окупити 82 тима из 40 земаља света.

Успешна припрема наших студената за међународно такмичење у Бечу не би била могућа без великодушне подршке донатора нашег тима. Из овог разлога, Правни факултет Универзитета у Београду и овом приликом жели да изрази захвалност свим институцијама и појединцима који су подржали одлазак наших студената на ова припремна такмичења својим донацијама, јер је за сваки успех осим напорног рада потребна и материјална подршка. Овогодишњи тим донатора тима студената Правног факултета чине: Привредна комора Србије, Енергопројект, Deloitte Србија, Banca Intesa, Porsche leasing, Hand Commerce, SM Inžinjering, као и адвокатске канцеларије: Карановић & Николић, СОГ/Самарџић Орешки Грбовић, Моравчевић Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr, Wolf Theiss, CMS Београд, Harrison solicitors, БДК, Николић-Кокановић-Оташевић, MИМ, Јоксовић Стојановић и партнери, Станковић и партнери, Томић Синђелић Гроза, Јанковић Поповић Митић, Баклаја Игрић Тинтор, Гецић law, Анђелковић, Доклестић и партнери, Блечић & partners, Чајић, Андрић, адвокати Срђан Ђорђевић, Владимир Хрле, Александар Тодоровић, Иван Тодоровић, Љиљана Попадић, Душан Сивчев, Ђорђе Ђуришић и Марко Вукићевић, приватни извршитељ.


Успех студената нашег факултета на престижном такмичењу из области права ЕУ- European Law Moot Court        

Студенти завршне године основних студија su остварили значајан резултат на регионалном финалу из области права ЕУ-European Law Moot Cout, које је одржано од 16. до 19. фебруара 2017. у Напуљу. Тако је поновљен успех који студнти нашег факултета редовно бележе на такмичењима из симулације суђења. Само такмичење постоји већ 30 година и представља једно од најзначајних међународних такмичења симулације суђења, а специфично је по томе што се разматрају актуелна питања из различитих области права ЕУ. Ове године су, наши студенти Исидора Грабеж, Ивана Бараћ, Ђорђе Вићић и Никола Миловановић показали да могу да стану раме уз раме са студентима са специјализованих и мастер програма из области права ЕУ, упркос чињеници да позитивно материјално право Европске уније није део правног система Републике Србије. Хипотетички случај који су учесници разматрали тицао се банкарског права ЕУ, односно Јединственог система супервизије и новог оквира реструктурирања банака у ЕУ, а ментор тима била је проф. др Татјана Јованић.

У овој фази такмичења учествовало 48 тимова са угледних универзитета из Европе и Америке, а у велико финале, које се одржава у Европском суду правде, у Луксембургу, су се пласирала 4 најбоља тима, односно 1 тим са сваког Регионалног финала. Наш тим се у регионалном финалу посебно истакао у сусрету са екипама из Универзитета Колумбија и Универзитета АSSАS из Париза. Након изједначене борбе и поред одличног наступа, наш тим ипак није успео да избори пласман у завршну фазу, велико финале у Луксембургу. Наши студенти су на најбољи начин представљали факултет, а искуство које су стекли сигурно може допринети томе да се други студенти, који се одлуче за учествовање на овом такмичењу наредних година, наставе низ успешног учествовања тимова са нашег факултета на међународним такмичењима из симулације суђењa.


Међународна конференција: Restructuring of Companies and Protection of Employees’ Rights: Views from the EU, Austria, Serbia and Macedonia
 

   
 

На Правном факултету Универзитета у Београду, 2. марта 2017. године организована је међународна конференција под називом “Restructuring of Companies and Protection of Employees’ Rights: Views from the EU, Austria, Serbia and Macedonia“. Овај скуп је организован у циљу правилног и потпуног сагледавања реструктурирања компанија, и то из перспективе усклађивања националног законодавства и праксе са правом Европске уније. То ће, нарочито, обухватити разматрање утицаја промене послодавца на запослене и тржиште рада, као и улоге социјалних партнера у том процесу.

На конференцији су учествовали са рефератима наставници компанијског и радног права из Аустрије (Wirtschaftsuniversität Wien) и Македоније (Правни факултет Универзитета „Свети Ћирило и Методије“ у Скопљу), као и наставници Правног Факултета Универзитета у Београду, те компанијскоправни и радноправни стручњаци и представници синдикатâ и удружењâ послодаваца из Србије. Видети програм >>

Конференцију је организовао Универзитет у Београду, под окриљем пројекта „Restructuring of Companies and the EU Law”, чији су носиоци Универзитет за економију и бизнис у Бечу (Wirtschaftsuniversität Wien), Универзитет у Београду и Универзитет „Свети Ћирило и Методије“ у Скопљу. Одржавање конференције на Правном факултету Универзитета у Београду има подршку Аустријске агенције за међународну сарадњу у области образовања и истраживања (Österreichische Austauschdienst/-Gesellschaft mit beschränkter Haftung), у оквиру програма IMPULSE.


XXIII такмичење у беседништву

 

27. јануара 2017. године у амфитеатру Академик Радомир Д. Лукић, под покровитељством Правног факултета Универзитета у Београду и у организацији Центра за беседништво „Институтио ораториа“ одржано је XXIII  Такмичење у беседништву студената Правног факултета.

Такмичењу су присуствовали министарка правде Нела Кубуровић, професори, адвокати и бројни студенти.

Студенти су се надметали у три категорије (слободна тема, задата тема и импровизација), а њихове беседничке способности оцењивао је жири који су чинили: др Љиљана Мркић-Поповић – редовни професор ФДУ, Нела Кубуровић – министарка правде, Бранислав Лечић – драмски уметник, Бојана Андрић, драматург и новинар, аузор емисије Трезор, др Даниела Блажевска – предавач Реторике на Правном факултету Универзитета у Скопљу, и др Сима Аврамовић – декан Правног факултета у Београду.

Победници такмичења:

укупни победник САНДРА КРСТАЈИЋ, студент четврте године

награда публике: НИКОЛА МАСАЛ, студент треће године
 

за задату тему:

1. Сандра Крстајић, студент четврте године

2. Андреа Чизмаров, студент четврте године

3. Марта Милановић, студент прве године
 

за слободну тему:

1. Никола Масал, студент треће године

2. Жарко Аћимовић, студент четврте године

3. Немања Радевић, студент мастер студија
 

за импровизацију:

1. Ненад Жујић, студент четврте године
 

Награду „Млади Европљанин“ коју додељује Еuropean Forum Alpbach добио је:

Жарко Аћимовић, студент четврте године
 

Награду из фонда “Вељко Губерина” добила је:

Андреа Чизмаров, студент четврте године

Такмичење је, као и ранијих година, водио ванредни професор др Војислав Станимировић, а у програму је учествовао хор Дечјег културног центра Београд.

Одржавање овог такмичења поред Правног факултета као покровитеља, омогућили су: Скупштина града Београда, Параграф леx, Техноманија, Еуропеан Форум Алпбацх, Хуманитарна организација Врлина, Адвокатска канцеларија Атељевић, Марко Вукићевић, јавни извршитељ, адвокат Горан Петронијевић, адвокат Зора Добричанин, адвокат Владимир Маринков, адвокат Славица Граховац, адвокат Милош Пејовић, адвокат Душан Милић, Музеј у Приштини са привременим седиштем у Београду, Студентски парламент Правног факултета, Центар за издаваштво Правног факултета, Издавачка кућа „Досије студио“, Штампарија Дога д.о.о.


Прослава дана Светог Саве

Дан Светога Саве - 27. јануар 2017. године, традиционално је обележен на Правном факултету Универзитета у Београду свечаном академијом и доделом награда и диплома. Свечаност је одржана у амфитеатру „Радомир Д. Лукић“ у присуству бројних угледних гостију, дипломаца, наставника и сарадника Правног факултета, а почела је Светосавском и академском химном у извођењу академског хора „Обилић“ и пригодним говором декана проф. др Симе Аврамовића.

По завршетку свечаног дела програма, најпре је додељена диплома најбољем студенту генерације 2012/2013 Ивани Даниловић, која је дипломирала са просечном оценом 10,00 у јунском испитном року, као и новчана награда и комплет дела академика Михаила Ђурића.

 

Додељене су и награде из фондација „Професор др Мирко Васиљевић“, „проф. др Драгољуб Атанацковић“ и „Фонда Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица“, а Републички јавни тужилац г-ђа Загорка Доловац уручила је сертификате студентима који су завршили стручну праксу у тужилаштвима, која је била праћена евидентирањем и вредновањем њиховог рада. Лауреати награда из фондације „Професор др Мирко Васиљевић“ су: Ивана Даниловић, Теодора Кијановић, Марина Величковић, Стефан Мирковић, Виктор Скала, Тијана Перишић. Награду фондације “проф. др Драгољуб Атанацковић“ добио је Петар Мишковић, док је Кристина Павловић добитница награде из „Фонда Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица“. Потом се приступило свечаној додели диплома студентима који су дипломирали на Правном факултету Универзитета у Београду (360), мастер студентима (23), као и похвалница најбољим студентима I, II, III и IV године студија са просечном оценом преко 9,00 (укупан број 382).

Од ове године је, на предлог декана проф. др Симе Аврамовића, уведен обичај да се студенти, по пријему дипломе, сликају поред фототипског издања Иловичког рукописа Законоправила Светог Саве које се чува на Факултету, трајно обележавајући тај дан и безмало 800. година правног континуитета у Србији на који се наслања и њихова новостечена диплома. 

 


Студенти нашег факултета обезбедили пласман на регионално финале European Law Moot Court Competition

Тим Правног факултета Универзитета у Београду коју чине студенти Исидора Грабеж, Ивана Бараћ, Ђорђе Вићић и Никола Миловановић као и ментор који је припремао тим, проф. др Татјана Јованић, учествоваће na регионалном финалу престижног такмичења – симулацији суђења из права ЕУ: European Law Moot Court Competition. Ове године хипотетички случај односи се на нови правни оквир супервизије и реструктурирања банака у ЕУ. Регионална такмичења се одржавају у четири европска града. Град домаћин нашег тима ће од 16. до 19. фебруара бити Напуљ. У великом финалу, које се традиционално одржава у Европском суду правде у Луксембургу почетком априла, учествују победници регионалних такмичења.


Гостујуће предавање Гудрун Мослер Торнсторм - председнице Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе

У четвртак, 12. јануара Правни факултет Универзитета у Београду угостио је високе представнике Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - госпођу Гудрун Мослер Торнсторм, председницу и господина Андреаса Кифера - генералног секретара.

Декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић је поздравио госте и укратко  је представио историју Правног факултета Универзитета у Београду, као и престижно место које Факултет заузима у светским академским оквирима. Професорка Драгица Вујадиновић, управница мастер програма - Мастер европских интеграција, представила je гостујуће предаваче и поздравила све присутне.

Председница Конгреса - Гудрун Мослер Торнсторм и генерални секретар Конгреса Андреас Кифер су одржали предавaње на тему: "Савет Европе - органи и тела, и Конгрес локалних и регионалних власти - улога и функција". Господин Кифер је говорио о институционалној структури Савета Европе и о месту и улози Конгреса, а председница Конгреса је говорила о конкретним активностима ове значајне институције и о начинима и механизмима помоћу којих Конгрес делује у правцу унапређивања владавине права, демократије и људских права у државама чланицама Савета Европе.

У завршном делу су студенти поставили низ питања о месту Србије у Конгресу, о односу локалне самоуправе и централне власти, о децентрализацији, о компетенцијама Конгреса у случају миграната и мигрантске кризе, и развила се жива дискусија.


Билтен Acta Diurna број 53-54

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 53-54 забележио је догађаје од маја до новембра 2016. године  значајне за Факултет и његове чланове.

Тријумф наших студената на светском дебатном првенству

Студенти из Србије Милош Марјановић са Правног факултета и Теодора Решетар са Филолошког факултета Универзитета у Београду освојили су прво место на Светском универзитетском дебатном првенству у Холандији у категорији енглески као страни језик.

Милош Марјановић и Теодора Рашетар су у финалу дебатовали са студентима из Немачке, Кине и Индонезије на тему: "Овај дом верује да европска левица треба да промовише радикално леву политичку агенду, укључујући национализацију великих индустријских постројења, изузетно високе стопе пореза на богатство и проширење државе благостања".

Огњен Милaдиновић са Правног факултета проглашен је за првог најбољег говорника у категорији енглески као страни језик. Поред одличног пласмана, Огњен је такође поставио светски рекорд са највише постигнутих говорничких поена у категорији енглески језик као други језик. Јелисавета Станишић са Високе школе за пословну економију и предузетништво и бивши студент Правног факултета проглашена је за другог најбољег говорника у категорији енглески као страни језик, док је Милош Марјановић проглашен трећим.

На такмичењу које се организује од 1981. године, учествовало је више од 800 студената из 95 земаља, а Србију је представљало шест тимова од којих је чак три прошло у четвртфинале у категорији енглески језик као други језик. Светско универзитетско дебатно првенство које се одржава сваке зиме у другој земљи света од 1981.године, је такмичење у форми британске парламентарне дебате, подељено је у три такмичарске категирије и највеће је годишње окупљање студената на свету. Следеће светско првенство биће одржано у Мексику, а европско у Естонији.

По повратку у Србију, за наше дебатере је организован свечани пријем у деканату Правног факултета Универзитета у Београду као и у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.


Liber Amicorum Гашо Кнежевић/E Diversitate Unitas

Пред пуном Конференцијском салом Правног факултета Универзитета у Београду, у присуству породице, пријатеља, колега и студената из земље и региона 21. децембра 2016. године одржана је промоција зборника Liber Amicorum Гашо Кнежевић, праћена Међународном конференцијом E Diversitate Unitas у част покојног проф. др Гаше Кнежевића. на којој су аутори зборника имали прилику да представе основне идеје из објављених радова и поделе одређена проблемска питања из материје Међународног приватног, Арбитражног права и Грађанског процесног права.

На самом почетку госте је поздравио проф. др Драгор Хибер председник Управног одбора Удружења за арбитражно право, а Декан проф. др Сима Аврамовић пожелео је добродошлицу и отворио промоцију испред Правног факултета Универзитета у Београду. Након подсећања на живот и дело проф. Кнежевића кроз речи и сећања проф. др Дејана Поповића, садржај зборника је у сажетим али језгровитим цртама представио проф. др Давор Бабић са Правног факултета Свеучилишта у Загребу, који је као рецензент публикације учествовао у припремама овог издања.

Након представљања зборника, окупљени гости имали су прилику да се придруже раду конференције E Diversitate Unitas и учествују у дискусији у оквиру два научна панела. Радом првог панела који је био насловљен “Одабрана питања материјалног приватног и међународног приватног права” (питања залоге и јемства, накнаде нематеријлане штете у међународној продаји робе, родитељске одговорности, односа колизионих норми Републике Србије и истополних регистрованих заједница из инсотранства, имунитета државе и мултилатерализације правила признања страних судских одлука у региону) руководила је проф. др Маја Станивуковић са Правног факултета Универзитета у Београду. Други научни панел “Одабрана питања процесног права” (питања језика арбитражног поступка, проширења субјективних граница арбитражног споразума, избора меродавног права у арбитражи, модернизације институционалних арбитражних правила у Србији, убрзаног арбитражног поступка у Хрватској, спортске арбитраже, правноснажности и ране неутралне евалуације) модерирао је проф. др Хрвоје Сикирић са Правног факултета Свеучилишта у Загребу. Детаљан програм са списком учесника и тема можете преузети овде >> .

Разноликост проблемских питања која су била у фокусу Конференције на којој су излагали стручњаци из Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Загреба, Скопља, Зенице и Беча осликавала је разноликост научног опуса покојног проф. Кнежевића, а пријатељске дискусије међу учесницима прави одраз колегијалног и пријатељског духа који је проф. Кнежевић неговао у академском и личном раду са сарадницима на универзитету, у привреди и пракси.


Конференција “Best Practices of International Arbitration”

Пратећи низ успешних догађаја из области арбитражног решавања спорова који је Удружење за арбитражно право организовало у сарадњи са стручњим удружењима из Европе и Правним факултетом Универзитета у Београду, 21. децембра 2016. Конференцијска сала Правног факултета угостила је скуп “Best Practices of International Arbitration” суорганизовану са секцијом за млађе стручњаке америчког ИЦДР центра из Њујорка.

Више од 70 учесника из редова истакнутих стручњака, адвоката и научника из области решавања спорова, као и броја студената мастер и основних студија имала је прилике да кроз интерактивне дискусије панелиста из Аустрије, Енглеске, Швајцарске, Русије, Америке, Србије и Француске продискутује занимљиве проблеме који се могу јавити како у раним фазама (што је и била општа тема првог панела) тако и каснијим фазама арбитражног поступка (којима се бавио други панел конференције). Модератори скупа – Филип Борас, старији сарадник Baker & McKenzie канцеларије из Беча и Тијана Жунић Марић, адвокат у канцеларији Жунић из Новог Сада и секретар Београдског арбитражног центра – спровели су присутне госте кроз различита процесна питања која се могу јавити као проблематична од тренутка подношења тужбе до признања и извршења арбитражне одлуке.

Радни део Конференције окупио је говорнике из угледних европских и српских канцеларија које се баве арбитражним правом: Ketrin En Kunz (kancelarija Лаливе из Женеве), Алексис Фукар (канцеларија Квин Емануел из Париза), Кенет Бил (Бојс Шилер и Флеxнер канцеларија из Лондона), Милица Игњачевић (Адвокатска канцеларија Игњачевић), Нина Лаубер Томесен (Леви Кауфман Колер канцеларија из Женеве), Степан Гузеј (Лидигнс канцеларија из Москве), Маргарита Ники Мајкл (О Мелвени из Лондона), Драган Псодоров (Јоксовић Стојановић и Партнери из Београда) и Агњешка Заровна (Хоган Ловелс из Лондона), док је својим излагањем скуп затворио адвокат др Владимир Ђерић (Микијељ Јанковић Богдановић из Београда.).


Састанак поводом Erasmus+ пројекта “Development and Implementation of System for Performance Evaluation for Serbian Heis and Systems – PESHES” одржан на Правном факултету

Правни факултет је у школској 2015/2016 години учествовао у писању Erasmus+ структурног пројекта који је јула 2016. године добио подршку Европске агенције за образовање, те ће као реализатор пројекта “Development and Implementation of System for Performance Evaluation for Serbian Heis and Systems – PESHES”, чији је координатор Универзитет у Београду а руководилац проф. др Сима Аврамовић, бити носилац активности у наредне три године на овом пројекту који за циљ има унапређење управљања и функционисања институција и система високог образовања у Србији, кроз дефинисање индикатора за мерење перформанси високо школских институција и система у Србији као основе за value based управљање и структурирање и пилот имплементацију система за рангирање институција и студијских програма. Идеја и циљеви овог пројекта су у тесној вези са два најбитнија документа у Републици Србији - први је „Стратегија развоја образовања у Србији до 2020.године“, а други је „Акциони план за спровођење стратегије развоја образовања у Србији до 2020.године“. За реализацију ових циљева ЕУ је одвојила средства у износу од: 826.347 евра.

Kick off састанак поводом овог пројекта одржан је 12-13 децембра 2016. године у Конференцијској сали на Правном факултету Универзитета у Београду. Састанку је присуствовало 37 учесника, који су представљали следеће институције: Универзитет у Београду, Универзитет у Крагујевцу, Универзитет у Новом Саду, Универзитет у Нишу, Државни Универзитет у Новом Пазару, Универзитет Сингидунум, Твенте Универзитет, Универзитет у Ријеци, Универзитет из Торина, Универзитет из Валенсије, Национални Савет за високо образовање, Републички Завод за статистику, Центар за промоцију науке, Конференција академија струковних студија Србије, Национална служба за запошљавање, Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Координатор пројекта, проф. др Сима Аврамовић је поздравио све присутне и истакао да овај пројекат има велики значај за развој високог образовања не само у Србији, него и у другим државама, с обзиром да ће се резултати пројекта примењивати и у региону. Проф. Др Иванка Поповић је, затим, у свом обраћању навела како Србија припрема нови закон који за циљ има регулисање финансирања високообразовних установа и да ће искуство страних партнера бити драгоцено за рад на овом пројекту. Др Весна Мандић, представница Министарства просвете, науке и технолошког развоја је изложила значај пројекта за Министарство и спремност Министарства да помогне све пројекте овог типа у будућности. Она верује да ће постављени индикатори за мерење квалитета образовања бити одличан водич, који ће се широко прихватити у Србији и региону. PESHES пројекат ће обрадити веома важна питања, за које је Министарство веома заинтересовано и на тај начин допринети тренутном систему рангирања студијских програма, развити добар модел финансирања високообразовних установа и поставити критеријуме за оцену квалитета образовања.

Током првог дана састанка, пројекат су презентовали представници Универзитета у Београду и Универзитета у Крагујевцу, проф. др Сима Аврамовић и проф. др Миладин Стефановић, након чега су уследила кратка представљања партнерских институција. Другог дана састанка су дискутована питања будзета пројекта, као и конкретни кораци за његову реализацију. Такође, током другог дана састанка, Ивана Живадиновић, представница Erasmus+ канцеларије у Београду је одржала кратак говор о општим питањима организације пројекта, извештавању, као и супервизији рада на пројекту од стране Ерасмус+ тела. На крају, доцент др Милена Ђорђевић је сумирала главне тачке састанка.

Више о овом пројекту видети на: http://peshes.ius.bg.ac.rs/


Нови успех чланова Клуба за УН на МУН конференцијама

Клуб за Уједињене нације Правног факултета учествовао је по други пут на MUNLawS конференцији која повезује студенте правних факултета заинтересоване за међународно право, дипломатију и систем УН. МUNLawS конференција је одржана од 20. до 23. октобра 2016. године на Правном факултету Универзитета у Љубљани. Учествовало је преко 120 учесника из 19 земаља. Наши студенти су били арбитри у Сталном арбитражном суду (Сандра Крстајић и Петар Шеперац) и делегати у Савету за људска права (Катарина Прица) и Савету безбедности (Урош Анђелковић). Активно су учествовали у суђењу, дебатама, доношењу пресуде и резолуција уз одличан наступ захваљујући познавању међународног права, политике и вештина преговарања. Милена Николић, председница Клуба за УН, била је председница Сталног арбитражног суда у спору између Кине и Филипина око Јужног кинеског мора, старала се о поштовању правила процедуре, водила саслушање странака и сведока и извођење доказа. Са колегама Сандром Крстајић и Петром Шеперцем, саставила је одлуку. Теме Савета безбедности биле су "Басен језера Чад" и "Случај Роханга у Мјанмару", док се Савет за људска права бавио темама "Права мањина" и "Право на приватност у светлу сајбер напада". С поносом истичемо да су награде освојили Сандра Крстајић (најбољи арбитар у Сталном арбитражном суду) и Урош Анђелковић ("Honorable Mention" у Савету безбедности).

Делегација Клуба за УН учествовала је и на конференцији "Students Model United Nations 2016", одржаној од 19. до 23. октобра на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци и у Народној скупштини Републике Српске. Чланови делегације били су Михаило Марковић, Милош Јовановић, Милош Михаиловић и Никола Михајловић. Они су у Савету безбедности представљали политике додељених земаља на тему безбедносне ситуације у Јемену. Током конференције су имали прилику да чују предавање Данијеле Бабић, саветнице у мисији БиХ при Европској унији као и амбасадора БиХ у Белгији, Њ.Е. г. Драшка Аћимовића. Премијерка Републике Српске, Жељка Цвијановић, примила је студенте у згради Владе Републике Српске и упознала их са организацијом, структуром и функционисањем органа власти у Српској, уставно-правним положајем Српске у дејтонској БиХ, те изазовима с којима се данас суочава Српска. Делегати су остварили одличне контакте са студентима из Руске Федерације, САД, Пакистана, Турске и са колегама из земаља региона.

Делегација Клуба за УН је од 28. новембра до 1. децембра учествовала на модел УН конференцији у Загребу (ZAGiMUN 2016), одржаној у организацији Удружења за Уједињене нације Хрватске (UNA Croatia). Делегати Клуба, Ненад Владић и Милош Ранчић, говорили су о климатским променама и неједнакости полова у Савету за људска права. Заседања су одржана у Високој школи међународних односа и дипломатије Даг Хамаршелд. Панел дискусија са амбасадорима Шпаније и Русије у Хрватској, одржана у Кући Европе, омогућила је учесницима да чују нешто више о постизању ефикасне климатске акције.

 

 

 


Одржан први сусрет златиборске студентске правне школе

 

На Златибору је, у периоду од 14. до 18. децембра 2016. године, одржана прва регионална конференција студената права у оквиру Златиборске школе позитивног права.

На иницијативу и у организацији Студентског парламента Правног факултета  Универзитета у Београду на Златибору је, у периоду од 14. до 18. децембра 2016. године, одржана прва регионална студентска конференција на тему Преговарачка поглавља 23 и 24 у процесу европских интеграција Републике Србије. Школа се одвијала кроз четири модула који носе имена истакнутих и заслужних професора Правног факултета Универзитета у Београду: Милана Бартоша, Слободана Јовановића, Михаила Константиновића и Томе Живановића.

Преко пет стотина студената Правних факултета из Београда, Крагујевца, Новог Сада, Ниша, Подгорице, Сарајева, Источног Сарајева, Ријеке, Осијека, Сплита, Загреба и Мостара узело је учешће на овој студентској конференцији, где су студенти, аутори најбољих радова на конкурсу, излагали радове пред својим колегама а наставници нашег факултета уређивали и модерирали сесије по научним модулима.

Уредник и модератор Међународноправног модула Милан Бартош био је проф. др Бојан Милисављевић, Јавноправног модула Слободан Јовановић, проф. др Марко Станковић, Грађанскоправног модула Михаило Константиновић, доц. др Владимир Вулетић а Кривичноправног модула Тома Живановић, доц. др Иван Ђокић, уместо којег је на Златибору радним делом скупа модерирала асистент Ивана Марковић.

Више о томе >>


Велики успех наших студената на такмичењу „Осуди дискриминацију“

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду и ове године су постигли сјајне резултате на националном такмичењу „Осуди дискриминацију“ које организује Повереник за заштиту равноправности, уз подршку Фондације за отворено друштво.

Симулација суђења из области заштите од дискриминације (Moot Court) осмишљено је као такмичење студенткиња и студената права са акредитованих факултета у Србији и састоји се у изради тужбе и одговора на тужбу, као и у симулацији расправе на рочишту пред надлежним судом, на основу задатог случаја из области заштите од дискриминације. Циљ овог такмичења је да допринесе како развоју правног образовања у овој области, тако и унапређењу равноправности у Републици Србији.

Од осам тимова који су се квалификовали за усмену фазу такмичења која се 13. и 14. децембра 2016. године одржавала у просторијама Управног суда у Београду и Народне банке Србије, чак четири тима чинили су студенти Правног факултета Универзитета у Београду, од којих се тим које су чиниле Марија Штрбац и Александар Добраш, студенти друге године Правног факултета, а које је спремала Валентина Момчиловић, пласирао у финале такмичења и освојио друго место. Прво место припало је студенткињама сa Правног факултета Универзитета у Нишу.

На свечаној додели награда 14. децембра 2016. године студентима Правног факултета припала је и награда за најбоље писане поднеске. Лауерати ове награде су студенткиње треће године Андреа Стевановић и Александра Чворовић које је за такмичење спремао Милош Вукотић, сарадник у настави на Правном факултету Универзитета у Београду.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитала је победницима и истакла да су нашој држави потребни млади правници и правнице који су спремни и мотивисани да се баве темама из области људских права и који верују у друштво у којем се истински поштују Устав, закони и право на равноправност. Данашње такмичење уверило ме је да Србија има управо овакве младе људе и да можемо бити поносни на њих, рекла је повереница.

Она је нагласила да је овогодишњи задатак такмичења била дискриминација на основу пола и година старости и у области рада и запошљавања и образложила да су управо притужбе по овим основама и у овој области последњих година најчешће стизале на адресу Повереника за заштиту равноправности. Демографска структура наше земље је таква да ћемо се сигурно суочавати са изазовима старења становништва у наредних неколико деценија и поред мера популационе политике. Ово такмичење је било одлична вежба за све будуће правнице и правнике за ситуације у којима ће се сасвим сигурно налазити у будућности.


Предавање грчког заменика министра спољних послова Јоргоса Катругалоса

У уторак, 6. децембра 2016. год., на Правном факултету Универзитета у Београду, одржао је предавање заменик министар за економске односе са иностранством и европске послове у Влади Грчке и професор Уставног права Јоргос Катругалос. Тема његовог предавања „Актуелна дешавања у европској политици“ привукла је великих број слушалаца, међу којима су већина били студенти нашег Факултета. Проф. Катругалос је на веома занимљив и сликовит начин представио развојни пут европске идеје, да би се затим фокусирао на актуелне изазове за којима се суочава Европска унија. Посебно је занимљив био део предавања у којем је он изнео визију Европе на чијој промоцији и имплементацији ради његова Влада заједно са странкама левице које јачају широм европског континента. Мултидисциплинарни приступ теми и веома пријемчив начин на који је проф. Катругалос одржао предавање резултирали су живом расправом у којој је учествовао већи број присутних студената. Присутнима се на крају обратио декан проф. др Сима Аврамовић који се захвалио уваженом госту на јако занимљивом излагању и обавестио студенте да ће Факултет успоставити сарадњу са Универзитетом у Тракији са циљем да сарадња високошколских установа из Србије и Грчке буде на нивоу свеукупних братских односа два народа.


Гостовање Јоханеса Хана

 

У понедељак, 5. децембра, Правни факултет Универзитета у Београду угостио је господина Јоханеса Хана, европског комесара за проширење, амбасадора Мајкла Давенпорта, шефа Делегације Европске уније у Републици Србији и професорку Тању Мишчевић, шефицу преговарачког тима Србије за приступање Европској унији.

На самом почетку, госте су поздравили Декан Правног факултата, професор Сима Аврамовић и управница Мастера европских интеграција, професорка Драгица Вујадиновић.

 

У својим излагањима и каснијем разговору са студентима, гости су говорили о отварању нових преговарачких поглавља, посебно о поглављима 23, 24 и 35, затим о извештају о напретку Србије, али и о унутрашњој кризи Европске уније и њеном евентуалном утицају на процес приступања Србије, те о мигрантској кризи и односима ЕУ са Турском

Предавању је присуствовао велики број студената Правног факултета, пре свега полазника мастер програма Мастер европских интеграција и Форума за дипломатију и међународне односе, а позиву се одазвао се и велики број студената других факултета.


Одржано предавање Вука Јеремића на Правном факултету

Председник Центра за међународне односе и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић, одржао је 25. новембра 2016. године предавање на Правном факултету Универзитета у Београду на тему „Србија и свет: искуство српске кандидатуре за генералног секретара УН“. Студенти су имали прилике да чују веома занимљиво излагање и након тога поставе интересантна питања.

Г. Јеремић је истакао да је учешће Србије у трци за генералног секретара УН са конкретним планом шта би требало учинити у Уједињеним нацијама, допринело угледу наше државе у свету. Јеремић је Антонија Гутереша оценио као кандидата искуства, затим се осврнуо на борбу са америчком дипломатијом и на давање статуса посматрача Палестини током председавања Србије Генералном скупштином УН, без злоупотребе положаја председавајућег. Одговарајући на питања о Косову, истакао је да решења треба тражити у оквиру преговарачког процеса, али је указао да признање једнострано проглашене независности не може прихватити ниједна демократска држава. Вук Јеремић је навео да се свет налази у стању превирања, да је Европа у кризи док на Блиском истоку бесни рат, што је директно повезано са избегличким таласом у Европи. Напоменуо је да су Азија и Пацифик економски и демографски данас најдинамичнији део света. Јеремић се такође осврнуо на долазак Доналда Трампа на чело Сједињених Држава те да је тешко предвидети каква ће бити унутрашња и спољна политика САД у будућности, али да би сарадња САД и Русије на међународном плану била значајна за свет.

Предавање је организовао Клуб за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду уз подршку студентског парламента. Председница Клуба за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду, Милена Николић, била је модератор током предавања.


Студенти освојили четврто место на такмичењу Big Deal

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду заузели су четврто место на регионалном такмичењу из Компанијског права под називом Big Deal, које се одвијало на енглеском језику. Такмичење се одржало у Скопљу (Македонија), 24-25. новембра 2016. године. Тим Правног факултета чинили су: Стефан Јеличић, Христина Војводић, Немања Ћурчић (студенти мастер академских студија) и Иван Зарубица (студент четврте године основних студија). Имајући у виду да је реч о симулацији M&A трансакције, студенти су сачинили и представили due diligence извештај, предуговор и уговор о продаји удела друштва са ограниченом одговорношћу као заступници купца, у чијем је састављању учествовала и Милица Шкаро, студенткиња четврте године основних студија. Студент Иван Зарубица добио је праксу у адвокатској канцеларији Јанковић, Поповић & Митић као најбољи члан тима. Београдски тим је за такмичење припремала доц. др Јелена Лепетић. У припреми су помогли и адвокат Никола Познановић из кацеларије Јанковић, Поповић & Митић и асистент Филип Бојић, којима чланови тима дугују захвалност на подршци и саветима.


Студенти Правног факултета прваци света у футсалу

Универзитетска Футсал репрезентација Правног факултета у Београду  је освајач Светског купа (COUPE DU MONDE EUROIJADA MONDIAL 2016) одржаног у главном граду Чешке Републике, Прагу. 

У конкуренцији 26 држава из Европе, Азије и Африке, у финалу је савладана репрезентација Либана а на путу до трона правници су победили екипе из Алжира, Хрватске, Немачке, Румуније, Турске и Словеније.

Овим освајањем начињен је и историјски успех универзитетског футсала Правног факултета: први пут у историји остварен је  директан пласман на Медитеранске универзитетске спортске игре у Бејруту у марту 2017!

Правни факултет Универзитета у Београду је, уједно, једина селекција београдског Универзитета која је успела да обједини европски (освојен с пролећа у Милану) и светски куп!

Универзитетску селекцију Правног факултета чинили су: Никола Ристановић, Филип Минић, Страхиња Петров, Лазар Симић, Никола Атанасковић, Никола Вићић, Срђан Бркић, Јован Ристановић, Милан Цвејић и Растко Манић.

Тренер екипе је Иван Никитовић а селектор др Владимир Вулетић, доцент Правног факултета универзитета у Београду.

По повратку са такмичења, цео тим са тренером и селектором је имао пријем у деканату, код Управе факултета.

 

 

 


Потписан уговор о сарадњи с Привредном комором Србије

Проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, и г-дин Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије су у среду, 9.новембра 2016. године, потписали уговор о сарадњи Правног факултета Универзитета у Београду и Привредне коморе Србије. Циљ овог споразума је продубљивање успешне и дуговечне сарадње потписница која ће допринети развоју и унапређењу стручњака из области привредног права, односно јачању образовних, научних и истраживачких капацитета Привредне коморе Србије и Правног факултета.

Споразум предвиђа сарадњу у областима формирања програма студентских пракси, организовања гостујућих предавања представника Привредне коморе Србије на факултету, похађање одговарајућих специјалистичких курсева на Правном факултету од стране представника Привредне коморе Србије, заједничко организовање научних и стручних скупова из области привредног права, заједничко учешће у поступку утврђивања правних ставова о питањима значајним за праксу, и друге облике сарадње.

Г-дин Чадеж је овом приликом истакао како сарадња две установе траје већ деценијама, а да ће овим споразумом она бити формализована и проширена. “Осим наше арбитраже, на чијем је челу већ деценијама један од професора Правног факултета, ми сарађујемо у разним областима и добијамо највиши ниво експертизе о правним питањима”, рекао је Чадеж. Према његовим речима, ПКС и њене чланице добијају овим споразумом да, осим учешћа професора, чија је експертиза значајна у сачињавању и имплементацији привредних закона, буду укључени и студенти којима ће бити омогућена пракса код чланица ПКС чиме ће се они боље припремити за рад по завршетку факултета.

Декан Аврамовић је рекао да су ПКС и Правни факултет толико међусобно срасли у заједничким активностима да је зато дошло до потребе да се то споразумом и формализује. “Веома смо захвални ПКС који су препознали потребу да укључе наше студенте у различите активности. Захвални смо за све што су до сада чинили према Правном факултету, као и за подршку наших студентских тимова за учешће на такмичењима у иностранству. ПКС је нама захвална што је по традицији, скоро увек, председник Арбитраже при Комори био професор Правног факултета”, навео је Аврамовић.

Професор Правног факултета и председник Сталне арбитраже при ПКС Мирко Васиљевић је подсетио да се успоставља нови коморски систем и додао да је потписани споразум важан у условима када ПКС жели да ојача арбитражни начин решавања спорова и све алтернативне начине решавања привредних спорова. У то ће бити укључени и наши професори и студенти који су се већ доказали на међународним такмичењима.

Свечаном потписивању овог споразума уз присуство медија присуствовали су и г-ђа Ивана Јаковљевић, секретар Сталне арбитраже при Привредној комори Србије, г-дин Предраг Петровић, генерални секретар Привредне коморе Србије и др Милена Ђорђевић, продекан за међународну сарадњу Правног факултета.


Јесења школа науке и религије: „Сусрет цивилизација: сличности (друштвене, културолошке, религијске), изазови, научни допринос и заједничка будућност“

На Правном факултету Универзитета у Београду је, у периоду од 31. октобра до 4. новембра 2016. године, одржана школа „ Наука и религије“, под називом:  „Сусрет цивилизација: сличности (друштвене, културолошке, религијске), изазови, научни допринос и заједничка будућност“.

Правни факултет Универзитета у Београду је ову јесењу школу, која представља циклус предавања универзитетских професора, високих верских представника, руководиоца државних органа и представника дипломатских представништава у Републици Србији,  организовао у сарадњи са Институтом за новију историју Србије, Управу за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије и Универзитетским омбудсманом Универзитета у Београду, уз подршку традиционалних цркава и верских заједница у Републици Србији.

Школа је заснована на међуверском и међуцивилизацијском дијалогу, толеранцији и поштовању. Циљ је сазнати што више о свакој религији, цивилизацији, култури, како би се сличности неговале и истицале, а разлике разумеле и мирним путем превазилазиле.

Пред пуним аудиторијумом предавања су током јесење школе одржали: академик Владета Јеротић, декан Правног факултета Унивезитета у Београду проф. др Сима Аврамовић, Универзитетски омбудсман и професор на Правном факултету проф. др Бранко Ракић,  директор Института за новију историју Србије др Миле Бјелајац, уважени реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, проф. др Душан Васић бивши амбасадор СРЈ у Мексику, министар саветник у амбасади Шпаније у Србији Хуан Игнацијо Акино Лафуенте, отпремница послова Боливарске Републике Венецуеле у Србији Диа Надер де Ел Андари, амбасадор Државе Палестине у Србији Мохамед Набхан, председник Врховног сабора ИЗС Мухамед Хамди Јусуфспахић, рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асијел, ђакон СПЦ др Александар Прашчевић, први секретар Нунцијатуре монсињор Филипо Колнаго, виши научни сарадник Института за новију историју Србије др Александар Раковић, доцент на Правном факултету др Милош Јовановић, и г-дин Душан Ракитић.

У склопу поподневних активности, полазници школе су имали прилику да посете амбасаде Палестине, Венецуеле и Нунцијатуре као и Бајракли џамију и ИЗС где им је домаћин био Мухамед Хамди Јусуфпахић, на велико задовољство свих. Пријеми су протекли у пријатељској, топлој и срдачној атмосфери које ће и домаћини и гости дуго памтити.

Школу је успешно завршило 77 полазника, студената Правног факултета и других факултета друшвено-хуманистичких наука Универзитета у Београду.


Предавање из Римског права  - проф. др Маурилио Феличи

Професор Римског права Маурилио Феличи, са католичког унивезитета LUMSA из Палерма, одржао је у амфитеатру „Радомир Лукић“ предавање студентима прве године  „Civic pluralism as a successful element of Roman law. До посете је дошло на основу споразума о сарадњи ова два факултета, а домаћин је био проф. др Жика Бујуклић који је почетком ове године већ одржао предавање  у Палерму.

 

 

 


Конференција: Поглед на Устав Србије – десет година касније

У организацији Правног факултета и Српског правничког клуба, 4. новембра одржан је скуп „Поглед на Устав Србије – десет година касније“. Поред стручног дела, на коме је било речи о тренутно најзначајнијим уставноправним питањима, скуп је представљао и својеврсну промоцију Српског правничког клуба кога су, пре непуне три године, основали Владан Петров, професор Правног факултета у Београду, Слободан Орловић, професор Правног факултета у Новом Саду, Дарко Симовић, професор Криминалистичко-полицијске академије, Сретен Југовић, професор Криминалистичко-полицијске академије у Београду и Драгутин Аврамовић, доцент Правног факултета у Новом Саду. Реч је о удружењу које предано анализира најзначајније проблеме српске јавноправне сцене и које настоји да врши утицај, са позиција науке и струке, на носиоце политичке власти.

Председник Српског правничког клуба, проф. др Владан Петров је говорио о будућим плановима клуба који обухватају и објављивање зборника радова са одржаног скупа. Наглашено је да је основна мисија клуба да допринесе, у мери у којој је то могуће, развоју правне и политичке културе која уставну стабилност сматра врховном вредношћу, што се може сматрати и својеврсном поруком овог скупа.


Посета проректора Нилиповског са Државног универзитета за просторно планирање

26. октобра 2016. наш Факултет посетио је Василиј Иванович Нилиповски (Василий Иванович Нилиповский), проректор за међународну сарадњу Државног универзитета за просторно планирање (Государственный университет по землеустройству) из Русије. Овај Универзитет је једна од најстаријих установа високог образовања у Москви: основан је 1779. године, за време Катарине Велике. Од 1992. године има у свом саставу и Правни факултет.

Професор Нилиповски се сусрео са проф. Владаном Петровим, продеканом за наставу, и доц. Нином Кршљанин, и разговарали су о могућностима сарадње између наших факултета, будући да је тренутно у току склапање споразума о сарадњи на нивоу универзитета. Оквирно су поменуте могућности размене студената и наставника, организовања заједничких пројеката, као и заједничке организације мастер програма у области еколошког права. На крају посете, проректор Нилиповски обишао је Правни факултет и веома се пријатно изненадио видевши пажњу коју посвећујемо професорима из Русије који су радили на нашем Факултету.


Трећа студентска конференција из теорије и филозфије права на тему "Судска власт"

 

Трећа студентска конференција из теорије и филозфије права на тему "Судска власт", у организацији Правног факултета Универзитета у Београду и Српског удружења за правну и социјалну филозофију (IVR Србија), одржана је 21.октобра 2016.године у Сали за конференције Правног факултета.

Професорка др Радмила Васић и судија Апелационог суда у Београду др Миодраг Мајић, поздравили су учеснике конференције уводним излагањима.

Тематско предавање одржала је Валерија Гроздић, сарадница у наставу на Правном факултету Универзитета у Београду.

Конференција је била подељена у четири сесије у оквиру којих су донаћи и страни студенти основних, мастер и докторских студија имали прилику да представе своје истраживачке радове о теоријским и практичним питањима у вези са судском влашћу, положајем судија у правном систему Србије, као и теме од значаја за правосуђе у целини.

Најбољи радови биће објављени у Аналима Правног факултета у Београду и у Зборнику Института за правне и друштвене науке Правног факултета.


Сарадња факултета и Народне банке Србије

Проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, и г-ђа Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије су у понедељак, 17. октобра 2016. године, потписали уговор о сарадњи Правног факултета Универзитета у Београду и Народне банке Србије. Циљ овог споразума је да доприносе стварању подстицајног амбијента који ће омогућити да најбољи студенти по завршетку факултета остају да раде у Србији. Сличне споразуме овом приликом потписали су и декани десет факултета у области економских, правних и организационих наука из Београда, Крагујевца, Ниша, Косовске Митровице и Суботице.

Меморандуми предвиђају сарадњу у областима формирања програма студентских пракси, праћења рада студената и формирања програма запошљавања, у складу с могућностима Народне банке, формирања менторских програма за студенте факултета, организовања гостујућих предавања представника Народне банке Србије на факултетима, као и организовање обука и едукација које би запосленима у Народној банци Србије приредили наставници и сарадници факултета, присуства представника Народне банке Србије на конференцијама факултета и округлим столовима и друге облике сарадње.

„Наши запослени у највећем броју долазе са факултета с којима смо данас потписали сарадњу и зато се представницима факултета најискреније захваљујем на напорима које улажу у образовање садашњих и будућих генерација. Од њиховог знања неће зависити само успех Народне банке Србије већ успех читаве државе”, истакла је овом приликом гувернер Јоргованка Табаковић.


Међународна конференција: Interpreting Law – The Role of Judges in Contemporary Democracies

На Правном факултета Универзитета у Београду је 14. октобра 2017. године одржана годишња конференција из области тумачења права на тему ''Тумачење права – улога судија у савременим демократијама'' у сарадњи са Српским удружењем за правну и социјалну филозофију.

На конференцији је као водећи говорник излагао проф. Брајан Лајтер (Brian Leiter) са Универзитета у Чикагу (University of Chicago). Поред њега на конференцији су излагали и Ото Ферсман (Otto Pfersmann) са Института за високе студије из области друштвених наука (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales /Inst for Advanced Study in Social Sciences, Paris), Рикардо Гастини (Riccardo Guastini) са Универзитета у Ђенови (University of Genova), Мајкл Тропер (Michel Troper) са Универзитета Х у Паризу (University of Paris X), Пијерлуђи Кјасони (Pierluigi Chiassoni) са Универзитета у Ђенови (University of Genova), Паоло Сандро (Paolo Sandro) са Салфорд универзитета (University of Salford), Лука Буразин са Загребачког свеучилишта, као и проф. др Танасије Маринковић, доц. др Бојан Спаић и проф. др Миодраг Јовановић са Правног факултета Универзитета у Београду (видети програм конференције).


Закључен уговор о заједничкој реализацији пројекта  „Pravna klinika online“

Дана 13. октобра 2016. Правни факултет Универзитета у Београду и невладина организација за пружање правне помоћи путем интернета „Pro Bono“ закључили су уговор о заједничкој реализацији пројекта под називом „Pravna klinika online“.

Наши студенти ће припремати правне савете и електронски одговарати на постављена питања корисника услуга организације „Pro Bono“. На тај начин ће такође  испунити и своју статутарну обавезу у погледу полагања испита једне од вештина, предвиђеног планом и програмом Правног факултета.


Скуп поводом почетка рада друге генерације студената Правне клинике за еколошко право

У уторак, 11. октобра 2016. год., на Правном факултету Универзитета у Београду, отворена је Правна клиника за еколошко право за другу генерацију студената. На свечаности овим поводом скупу су се обратили, Јан Луенебург, шеф Одељења за демократизацију, Мисија ОЕБС у Србији, Станојла Мандић, заменица Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Оља Јовичић, генерална секретарка Заштитника грађана и доц. др Мирјана Дреновак-Ивановић, координаторка Правне клинике за еколошко право.

Правна клиника за еколошко право ће трајати два семестра. У првом семестру студенти ће имати интензиван интерактивни тренинг. Доц. др Мирјана Дреновак-Ивановић ће одржати предавања на теме Извори еколошког права у правном поретку Србије, Право на приступ еколошким информацијама, Укључивање јавности у доношење еколошких одлука, Посебности управног поступка у стварима од значаја за заштиту животне средине, Накнада штете у животној средини: постојећа решења и нацрт Закона о одговорности за штету у животној средини и Еколошко право Европске уније: Пракса Суда правде ЕУ. Судија Јелена Тишма ће одржати предавање на тему Управно-судска застита права на здраву зивотну средину: судска пракса Европског суда за људска права и пракса Управног суда Србије. Проф. др Оливера Вучић ће одржати предавање на тему Заштита права на здраву животну средину у пракси Уставног суда Србије. Др Стана Божовић, државни секретар у Министарству пољопривреде и животне средине, ће одржати предавање на тему Измене и допуне Закона о зашити животне средине: новине и упоредна искуства. Адвокат Сретен Ђорђевић ће одржати предавања на теме Поступак процене утицаја на животну средину и издавање IPPC дозвола и Грађанскоправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Проф. др Милан Шкулић ће одржати предавање на тему Систем еколошких деликата и врсте прекршајних санкција. Судија Синиша Важић ће одржати предавање на тему Кривичноправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Проф. др Стеван Лилић ће одржати предавање на тему Заштита права на здраву животну средину између јавног и приватног права. Доц. др Бојана Чучковић ће одржати предавање на тему Еколошка штета у међународном праву и заштита животне средине.

У складу са Споразумом о сарадњи Правног факултета, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Заштитника грађана, који је потписан марта 2016. године, студенти који похађају Правну клинику за еколошко право ће бити у прилици да обаве студентску праксу у канцеларији Повереника и Заштитника грађана. Очекује се потписивање Споразума о сарадњи са Привредном комором Србоје и Министарством пољопривреде и животне средине, што ће отворити нове могућности за обављање праксе и праћење активности у области примене еколошког права. У другом семестру студенти ће имати прилику и да раде са клијентима, које ће примати у просторијама Правног факултета према утврђеном распореду.

Мисија ОЕБС-а у Србији је, као наставак успешне сарадње на развоју специјалистичких и мастер студија у области еколошког права, и ове године подржала рад Правне клинике за еколошко право, на чему им се посебно захваљујемо. 

Информације о активностима Правне клинике за еколошко право се могу пронаћи на http://wp2008.ius.bg.ac.rs/klinika04/ .


Промоција српског превода “Модел – конвенције ОЕЦД о порезима на доходак и на имовину 2014”

Српско фискално друштво (српски огранак ИФА) и Правни факултет Универзитета у Београду организовали су у четвртак 06. октобра 2016. године на Правном факултету Универзитета у Београду промоцију српског превода Модел-конвенције ОЕЦД 2014. Учесници су били: проф. др Дејан Поповић (Председник Српског фискалног друштва/Правни факултет Универзитета у Београду), проф. др Жоао Ногуеира (ИБФД/ИФА Португалија), проф. др Дануше Нерудова (Мендел Универзитет, Брно/ИФА Чешка Република, др Борбала Колош (ИФА Мађарска), доц. др Светислав В. Костић (Правни факултет Универзитета у Београду/СФД).

Промоцију је отворио декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Сима Аврамовић.

 

 

 


Међународна конференција о азилу

На Правном факултету Универзитета у Београду одржана је 5. октобра Међународна конференција о азилу.

Програм конференције >>


Свечано отварање курса "Писање предлога закона и других прописа (номотехника и правничко расуђивање)"

 

Свечано отварање курса "Писање предлога закона и других прописа (номотехника и правничко расуђивање)" одржано је у четвртак, 6. октобра у 16.45ч у Амфитеатру II "Слободан Јовановић".

Великом броју полазника, прво се обратила професорка др Радмила Васић, управница Курса, а затим су окупљене поздравили и проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, мр Светислава Булајић, генерални секретар Народне скупштине Републике Србије, Steliana Nedera, заменик Сталног представника Програма за развој Уједињених нација (UNDP), Kloe Milner, Шеф одељења за добро управљање Швајцарске агенције за развој (SDC) и Градимир Ненадовић, заменик директора Републичког секретаријата за законодавство Владе Републике Србије.

Курс Писање предлога закона и других прописа (Номотехника и правничко расуђивање),организује се у оквиру пројекта Програма Уједињених нација за развој (UNDP) Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине - друга фаза, који се спроводи у сарадњи са Народном скупштином Републике Србије и уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC). Курс ће трајати од 6. октобра до 10. новембра 2016. године.

Циљ овог образовног курса је да подржи унапређивање законодавне процедуре и процедура за израду других прописа, нарочито оних општих правних аката који, као пратећи, треба да омогуће или олакшају примену нових закона и тако помогну остваривању сврхе због које је закон донет.

Правни факултет курс организује у сарадњи са Народном скупштином Републике Србије, а полазници су представници државних органа који су према Уставу РС овлашћени предлагачи закона и студенти Правног факултета.

Основна идеја курса је да се попуне празнине у стицању номотехничког умећа студената права, као и да се унапреде знања запослених у државним органима у тој области.

Више информација о Курсу и предавачима: http://wp2008.ius.bg.ac.rs/nomotehnika/

Програм курса >>


Свечаност поводом почетка школске године

Правни факултет је 3. октобра 2016. године организовао свечаност у част 208. генерације бруцоша и почетка нове школске године. Непосредно пред почетак ове свечаности, на Малом Ташмајдану иза зграде Факултета откривене су бисте академицима и професорима Радомиру Лукићу и Михаилу Ђурићу.

Министар просвете г. Младен Шарчевић, након што је открио бисту проф. Лукићу, рекао је да Правни факултет негује дивну традицију и не заборавља великане правне и друштвене мисли. "Носиоци правне мисли, друштвене мисли, заслужују да буду овде, поред будућих младих правника", рекао је министар Шарчевић. Градски менаџер г. Горан Весић, објашњавајући мотиве града да улица поред Факултета и Ташмајданског парка понесе име Михаила Ђурића, а да његова биста краси парк, истакао је: "Жеља нам је да и улице у Београду не добијају имена само по политичарима и генералима, већ и уметницима, спортистима, академицима, свим другима који су утицали на развој нашег друштва, а утицај ових академика је немерљив".  Декан Правног факултета Сима Аврамовић рекао је да постављањем бисти Правни факултет, али и држава Србија, одужује стари дуг према професору Лукићу који је био легендарни предавач генерацијама студената, а поготово професору Ђурићу који је годину и по дана провео у затвору због слободно изражене мисли изречене стручном скупу на Правном факултету. "Он је 20 година пре деведесетих предсказао оно што ће се догодити са СФРЈ", рекао је декан Аврамовић и додао да су студенти права добили нови простор на Mалом Ташмајдану а да је тиме омогућено и да наука и академска мисао изађу изван амфитеатара.

На отварању нове школске године у поздравном говору министар просвете г. Младен Шарчевић је бруцошима пожелео да буду чувари права и правде, буду ефикасни студенти и уживају у периоду који је пред њима, јер, како каже, све што долази иза тога биће другачије.

Бруцоше је поздравио и проректор проф. др Живан Лазовић, истичући историјске споне Филозофског и Правног факултета у време оснивања српског академског обраѕовања и  студенте je подсетио на једну од изрека које откривају суштину права - Ius est ars boni et aequi!

Студенткиња продекан Јована Танасић је поздравила нове колеге и упутила им корисне савете како да се носе са почетним недоумицама.

Посебно свечан тон овом догађају је, као и ранијих година, дао хор „Обилић“ са диригенткињом Аном Ћосовић на челу.

На крају свечаног отварања школске године, декан Сима Аврамовић је кроз видео презентацију упознао будуће бруцоше са значајем и угледом Факултета, његовим историјатом, постигнутим успесима и даљим плановима, али и њиховим будућим обавезама.

У препуној „петици“ пријему прве генерације бруцоша присуствовали су председници судова, бројне судије и тужиоци, представници Универзитета у Београду и представници градске власти, адвокати, професори и друге угледне личности.

 


даље 2015/2016 >>

даље 2014/2015 >>

даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.