Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји    

 


Предавање грчког заменика министра спољних послова Јоргоса Катругалоса

У уторак, 6. децембра 2016. год., на Правном факултету Универзитета у Београду, одржао је предавање заменик министар за економске односе са иностранством и европске послове у Влади Грчке и професор Уставног права Јоргос Катругалос. Тема његовог предавања „Актуелна дешавања у европској политици“ привукла је великих број слушалаца, међу којима су већина били студенти нашег Факултета. Проф. Катругалос је на веома занимљив и сликовит начин представио развојни пут европске идеје, да би се затим фокусирао на актуелне изазове за којима се суочава Европска унија. Посебно је занимљив био део предавања у којем је он изнео визију Европе на чијој промоцији и имплементацији ради његова Влада заједно са странкама левице које јачају широм европског континента. Мултидисциплинарни приступ теми и веома пријемчив начин на који је проф. Катругалос одржао предавање резултирали су живом расправом у којој је учествовао већи број присутних студената. Присутнима се на крају обратио декан проф. др Сима Аврамовић који се захвалио уваженом госту на јако занимљивом излагању и обавестио студенте да ће Факултет успоставити сарадњу са Универзитетом у Тракији са циљем да сарадња високошколских установа из Србије и Грчке буде на нивоу свеукупних братских односа два народа.


Гостовање Јоханеса Хана

 

У понедељак, 5. децембра, Правни факултет Универзитета у Београду угостио је господина Јоханеса Хана, европског комесара за проширење, амбасадора Мајкла Давенпорта, шефа Делегације Европске уније у Републици Србији и професорку Тању Мишчевић, шефицу преговарачког тима Србије за приступање Европској унији.

На самом почетку, госте су поздравили Декан Правног факултата, професор Сима Аврамовић и управница Мастера европских интеграција, професорка Драгица Вујадиновић.

 

У својим излагањима и каснијем разговору са студентима, гости су говорили о отварању нових преговарачких поглавља, посебно о поглављима 23, 24 и 35, затим о извештају о напретку Србије, али и о унутрашњој кризи Европске уније и њеном евентуалном утицају на процес приступања Србије, те о мигрантској кризи и односима ЕУ са Турском

Предавању је присуствовао велики број студената Правног факултета, пре свега полазника мастер програма Мастер европских интеграција и Форума за дипломатију и међународне односе, а позиву се одазвао се и велики број студената других факултета.


Одржано предавање Вука Јеремића на Правном факултету

Председник Центра за међународне односе и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић, одржао је 25. новембра 2016. године предавање на Правном факултету Универзитета у Београду на тему „Србија и свет: искуство српске кандидатуре за генералног секретара УН“. Студенти су имали прилике да чују веома занимљиво излагање и након тога поставе интересантна питања.

Г. Јеремић је истакао да је учешће Србије у трци за генералног секретара УН са конкретним планом шта би требало учинити у Уједињеним нацијама, допринело угледу наше државе у свету. Јеремић је Антонија Гутереша оценио као кандидата искуства, затим се осврнуо на борбу са америчком дипломатијом и на давање статуса посматрача Палестини током председавања Србије Генералном скупштином УН, без злоупотребе положаја председавајућег. Одговарајући на питања о Косову, истакао је да решења треба тражити у оквиру преговарачког процеса, али је указао да признање једнострано проглашене независности не може прихватити ниједна демократска држава. Вук Јеремић је навео да се свет налази у стању превирања, да је Европа у кризи док на Блиском истоку бесни рат, што је директно повезано са избегличким таласом у Европи. Напоменуо је да су Азија и Пацифик економски и демографски данас најдинамичнији део света. Јеремић се такође осврнуо на долазак Доналда Трампа на чело Сједињених Држава те да је тешко предвидети каква ће бити унутрашња и спољна политика САД у будућности, али да би сарадња САД и Русије на међународном плану била значајна за свет.

Предавање је организовао Клуб за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду уз подршку студентског парламента. Председница Клуба за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду, Милена Николић, била је модератор током предавања.


Студенти освојили четврто место на такмичењу Big Deal

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду заузели су четврто место на регионалном такмичењу из Компанијског права под називом Big Deal, које се одвијало на енглеском језику. Такмичење се одржало у Скопљу (Македонија), 24-25. новембра 2016. године. Тим Правног факултета чинили су: Стефан Јеличић, Христина Војводић, Немања Ћурчић (студенти мастер академских студија) и Иван Зарубица (студент четврте године основних студија). Имајући у виду да је реч о симулацији M&A трансакције, студенти су сачинили и представили due diligence извештај, предуговор и уговор о продаји удела друштва са ограниченом одговорношћу као заступници купца, у чијем је састављању учествовала и Милица Шкаро, студенткиња четврте године основних студија. Студент Иван Зарубица добио је праксу у адвокатској канцеларији Јанковић, Поповић & Митић као најбољи члан тима. Београдски тим је за такмичење припремала доц. др Јелена Лепетић. У припреми су помогли и адвокат Никола Познановић из кацеларије Јанковић, Поповић & Митић и асистент Филип Бојић, којима чланови тима дугују захвалност на подршци и саветима.


Студенти Правног факултета прваци света у футсалу

Универзитетска Футсал репрезентација Правног факултета у Београду  је освајач Светског купа (COUPE DU MONDE EUROIJADA MONDIAL 2016) одржаног у главном граду Чешке Републике, Прагу. 

У конкуренцији 26 држава из Европе, Азије и Африке, у финалу је савладана репрезентација Либана а на путу до трона правници су победили екипе из Алжира, Хрватске, Немачке, Румуније, Турске и Словеније.

Овим освајањем начињен је и историјски успех универзитетског футсала Правног факултета: први пут у историји остварен је  директан пласман на Медитеранске универзитетске спортске игре у Бејруту у марту 2017!

Правни факултет Универзитета у Београду је, уједно, једина селекција београдског Универзитета која је успела да обједини европски (освојен с пролећа у Милану) и светски куп!

Универзитетску селекцију Правног факултета чинили су: Никола Ристановић, Филип Минић, Страхиња Петров, Лазар Симић, Никола Атанасковић, Никола Вићић, Срђан Бркић, Јован Ристановић, Милан Цвејић и Растко Манић.

Тренер екипе је Иван Никитовић а селектор др Владимир Вулетић, доцент Правног факултета универзитета у Београду.

По повратку са такмичења, цео тим са тренером и селектором је имао пријем у деканату, код Управе факултета.

 

 

 


Потписан уговор о сарадњи с Привредном комором Србије

Проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, и г-дин Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије су у среду, 9.новембра 2016. године, потписали уговор о сарадњи Правног факултета Универзитета у Београду и Привредне коморе Србије. Циљ овог споразума је продубљивање успешне и дуговечне сарадње потписница која ће допринети развоју и унапређењу стручњака из области привредног права, односно јачању образовних, научних и истраживачких капацитета Привредне коморе Србије и Правног факултета.

Споразум предвиђа сарадњу у областима формирања програма студентских пракси, организовања гостујућих предавања представника Привредне коморе Србије на факултету, похађање одговарајућих специјалистичких курсева на Правном факултету од стране представника Привредне коморе Србије, заједничко организовање научних и стручних скупова из области привредног права, заједничко учешће у поступку утврђивања правних ставова о питањима значајним за праксу, и друге облике сарадње.

Г-дин Чадеж је овом приликом истакао како сарадња две установе траје већ деценијама, а да ће овим споразумом она бити формализована и проширена. “Осим наше арбитраже, на чијем је челу већ деценијама један од професора Правног факултета, ми сарађујемо у разним областима и добијамо највиши ниво експертизе о правним питањима”, рекао је Чадеж. Према његовим речима, ПКС и њене чланице добијају овим споразумом да, осим учешћа професора, чија је експертиза значајна у сачињавању и имплементацији привредних закона, буду укључени и студенти којима ће бити омогућена пракса код чланица ПКС чиме ће се они боље припремити за рад по завршетку факултета.

Декан Аврамовић је рекао да су ПКС и Правни факултет толико међусобно срасли у заједничким активностима да је зато дошло до потребе да се то споразумом и формализује. “Веома смо захвални ПКС који су препознали потребу да укључе наше студенте у различите активности. Захвални смо за све што су до сада чинили према Правном факултету, као и за подршку наших студентских тимова за учешће на такмичењима у иностранству. ПКС је нама захвална што је по традицији, скоро увек, председник Арбитраже при Комори био професор Правног факултета”, навео је Аврамовић.

Професор Правног факултета и председник Сталне арбитраже при ПКС Мирко Васиљевић је подсетио да се успоставља нови коморски систем и додао да је потписани споразум важан у условима када ПКС жели да ојача арбитражни начин решавања спорова и све алтернативне начине решавања привредних спорова. У то ће бити укључени и наши професори и студенти који су се већ доказали на међународним такмичењима.

Свечаном потписивању овог споразума уз присуство медија присуствовали су и г-ђа Ивана Јаковљевић, секретар Сталне арбитраже при Привредној комори Србије, г-дин Предраг Петровић, генерални секретар Привредне коморе Србије и др Милена Ђорђевић, продекан за међународну сарадњу Правног факултета.


Јесења школа науке и религије: „Сусрет цивилизација: сличности (друштвене, културолошке, религијске), изазови, научни допринос и заједничка будућност“

На Правном факултету Универзитета у Београду је, у периоду од 31. октобра до 4. новембра 2016. године, одржана школа „ Наука и религије“, под називом:  „Сусрет цивилизација: сличности (друштвене, културолошке, религијске), изазови, научни допринос и заједничка будућност“.

Правни факултет Универзитета у Београду је ову јесењу школу, која представља циклус предавања универзитетских професора, високих верских представника, руководиоца државних органа и представника дипломатских представништава у Републици Србији,  организовао у сарадњи са Институтом за новију историју Србије, Управу за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије и Универзитетским омбудсманом Универзитета у Београду, уз подршку традиционалних цркава и верских заједница у Републици Србији.

Школа је заснована на међуверском и међуцивилизацијском дијалогу, толеранцији и поштовању. Циљ је сазнати што више о свакој религији, цивилизацији, култури, како би се сличности неговале и истицале, а разлике разумеле и мирним путем превазилазиле.

Пред пуним аудиторијумом предавања су током јесење школе одржали: академик Владета Јеротић, декан Правног факултета Унивезитета у Београду проф. др Сима Аврамовић, Универзитетски омбудсман и професор на Правном факултету проф. др Бранко Ракић,  директор Института за новију историју Србије др Миле Бјелајац, уважени реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, проф. др Душан Васић бивши амбасадор СРЈ у Мексику, министар саветник у амбасади Шпаније у Србији Хуан Игнацијо Акино Лафуенте, отпремница послова Боливарске Републике Венецуеле у Србији Диа Надер де Ел Андари, амбасадор Државе Палестине у Србији Мохамед Набхан, председник Врховног сабора ИЗС Мухамед Хамди Јусуфспахић, рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асијел, ђакон СПЦ др Александар Прашчевић, први секретар Нунцијатуре монсињор Филипо Колнаго, виши научни сарадник Института за новију историју Србије др Александар Раковић, доцент на Правном факултету др Милош Јовановић, и г-дин Душан Ракитић.

У склопу поподневних активности, полазници школе су имали прилику да посете амбасаде Палестине, Венецуеле и Нунцијатуре као и Бајракли џамију и ИЗС где им је домаћин био Мухамед Хамди Јусуфпахић, на велико задовољство свих. Пријеми су протекли у пријатељској, топлој и срдачној атмосфери које ће и домаћини и гости дуго памтити.

Школу је успешно завршило 77 полазника, студената Правног факултета и других факултета друшвено-хуманистичких наука Универзитета у Београду.


Предавање из Римског права  - проф. др Маурилио Феличи

Професор Римског права Маурилио Феличи, са католичког унивезитета LUMSA из Палерма, одржао је у амфитеатру „Радомир Лукић“ предавање студентима прве године  „Civic pluralism as a successful element of Roman law. До посете је дошло на основу споразума о сарадњи ова два факултета, а домаћин је био проф. др Жика Бујуклић који је почетком ове године већ одржао предавање  у Палерму.

 

 

 


Конференција: Поглед на Устав Србије – десет година касније

У организацији Правног факултета и Српског правничког клуба, 4. новембра одржан је скуп „Поглед на Устав Србије – десет година касније“. Поред стручног дела, на коме је било речи о тренутно најзначајнијим уставноправним питањима, скуп је представљао и својеврсну промоцију Српског правничког клуба кога су, пре непуне три године, основали Владан Петров, професор Правног факултета у Београду, Слободан Орловић, професор Правног факултета у Новом Саду, Дарко Симовић, професор Криминалистичко-полицијске академије, Сретен Југовић, професор Криминалистичко-полицијске академије у Београду и Драгутин Аврамовић, доцент Правног факултета у Новом Саду. Реч је о удружењу које предано анализира најзначајније проблеме српске јавноправне сцене и које настоји да врши утицај, са позиција науке и струке, на носиоце политичке власти.

Председник Српског правничког клуба, проф. др Владан Петров је говорио о будућим плановима клуба који обухватају и објављивање зборника радова са одржаног скупа. Наглашено је да је основна мисија клуба да допринесе, у мери у којој је то могуће, развоју правне и политичке културе која уставну стабилност сматра врховном вредношћу, што се може сматрати и својеврсном поруком овог скупа.


Посета проректора Нилиповског са Државног универзитета за просторно планирање

26. октобра 2016. наш Факултет посетио је Василиј Иванович Нилиповски (Василий Иванович Нилиповский), проректор за међународну сарадњу Државног универзитета за просторно планирање (Государственный университет по землеустройству) из Русије. Овај Универзитет је једна од најстаријих установа високог образовања у Москви: основан је 1779. године, за време Катарине Велике. Од 1992. године има у свом саставу и Правни факултет.

Професор Нилиповски се сусрео са проф. Владаном Петровим, продеканом за наставу, и доц. Нином Кршљанин, и разговарали су о могућностима сарадње између наших факултета, будући да је тренутно у току склапање споразума о сарадњи на нивоу универзитета. Оквирно су поменуте могућности размене студената и наставника, организовања заједничких пројеката, као и заједничке организације мастер програма у области еколошког права. На крају посете, проректор Нилиповски обишао је Правни факултет и веома се пријатно изненадио видевши пажњу коју посвећујемо професорима из Русије који су радили на нашем Факултету.


Трећа студентска конференција из теорије и филозфије права на тему "Судска власт"

 

Трећа студентска конференција из теорије и филозфије права на тему "Судска власт", у организацији Правног факултета Универзитета у Београду и Српског удружења за правну и социјалну филозофију (IVR Србија), одржана је 21.октобра 2016.године у Сали за конференције Правног факултета.

Професорка др Радмила Васић и судија Апелационог суда у Београду др Миодраг Мајић, поздравили су учеснике конференције уводним излагањима.

Тематско предавање одржала је Валерија Гроздић, сарадница у наставу на Правном факултету Универзитета у Београду.

Конференција је била подељена у четири сесије у оквиру којих су донаћи и страни студенти основних, мастер и докторских студија имали прилику да представе своје истраживачке радове о теоријским и практичним питањима у вези са судском влашћу, положајем судија у правном систему Србије, као и теме од значаја за правосуђе у целини.

Најбољи радови биће објављени у Аналима Правног факултета у Београду и у Зборнику Института за правне и друштвене науке Правног факултета.


Сарадња факултета и Народне банке Србије

Проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, и г-ђа Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије су у понедељак, 17. октобра 2016. године, потписали уговор о сарадњи Правног факултета Универзитета у Београду и Народне банке Србије. Циљ овог споразума је да доприносе стварању подстицајног амбијента који ће омогућити да најбољи студенти по завршетку факултета остају да раде у Србији. Сличне споразуме овом приликом потписали су и декани десет факултета у области економских, правних и организационих наука из Београда, Крагујевца, Ниша, Косовске Митровице и Суботице.

Меморандуми предвиђају сарадњу у областима формирања програма студентских пракси, праћења рада студената и формирања програма запошљавања, у складу с могућностима Народне банке, формирања менторских програма за студенте факултета, организовања гостујућих предавања представника Народне банке Србије на факултетима, као и организовање обука и едукација које би запосленима у Народној банци Србије приредили наставници и сарадници факултета, присуства представника Народне банке Србије на конференцијама факултета и округлим столовима и друге облике сарадње.

„Наши запослени у највећем броју долазе са факултета с којима смо данас потписали сарадњу и зато се представницима факултета најискреније захваљујем на напорима које улажу у образовање садашњих и будућих генерација. Од њиховог знања неће зависити само успех Народне банке Србије већ успех читаве државе”, истакла је овом приликом гувернер Јоргованка Табаковић.


Међународна конференција: Interpreting Law – The Role of Judges in Contemporary Democracies

На Правном факултета Универзитета у Београду је 14. октобра 2017. године одржана годишња конференција из области тумачења права на тему ''Тумачење права – улога судија у савременим демократијама'' у сарадњи са Српским удружењем за правну и социјалну филозофију.

На конференцији је као водећи говорник излагао проф. Брајан Лајтер (Brian Leiter) са Универзитета у Чикагу (University of Chicago). Поред њега на конференцији су излагали и Ото Ферсман (Otto Pfersmann) са Института за високе студије из области друштвених наука (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales /Inst for Advanced Study in Social Sciences, Paris), Рикардо Гастини (Riccardo Guastini) са Универзитета у Ђенови (University of Genova), Мајкл Тропер (Michel Troper) са Универзитета Х у Паризу (University of Paris X), Пијерлуђи Кјасони (Pierluigi Chiassoni) са Универзитета у Ђенови (University of Genova), Паоло Сандро (Paolo Sandro) са Салфорд универзитета (University of Salford), Лука Буразин са Загребачког свеучилишта, као и проф. др Танасије Маринковић, доц. др Бојан Спаић и проф. др Миодраг Јовановић са Правног факултета Универзитета у Београду (видети програм конференције).


Закључен уговор о заједничкој реализацији пројекта  „Pravna klinika online“

Дана 13. октобра 2016. Правни факултет Универзитета у Београду и невладина организација за пружање правне помоћи путем интернета „Pro Bono“ закључили су уговор о заједничкој реализацији пројекта под називом „Pravna klinika online“.

Наши студенти ће припремати правне савете и електронски одговарати на постављена питања корисника услуга организације „Pro Bono“. На тај начин ће такође  испунити и своју статутарну обавезу у погледу полагања испита једне од вештина, предвиђеног планом и програмом Правног факултета.


Скуп поводом почетка рада друге генерације студената Правне клинике за еколошко право

У уторак, 11. октобра 2016. год., на Правном факултету Универзитета у Београду, отворена је Правна клиника за еколошко право за другу генерацију студената. На свечаности овим поводом скупу су се обратили, Јан Луенебург, шеф Одељења за демократизацију, Мисија ОЕБС у Србији, Станојла Мандић, заменица Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Оља Јовичић, генерална секретарка Заштитника грађана и доц. др Мирјана Дреновак-Ивановић, координаторка Правне клинике за еколошко право.

Правна клиника за еколошко право ће трајати два семестра. У првом семестру студенти ће имати интензиван интерактивни тренинг. Доц. др Мирјана Дреновак-Ивановић ће одржати предавања на теме Извори еколошког права у правном поретку Србије, Право на приступ еколошким информацијама, Укључивање јавности у доношење еколошких одлука, Посебности управног поступка у стварима од значаја за заштиту животне средине, Накнада штете у животној средини: постојећа решења и нацрт Закона о одговорности за штету у животној средини и Еколошко право Европске уније: Пракса Суда правде ЕУ. Судија Јелена Тишма ће одржати предавање на тему Управно-судска застита права на здраву зивотну средину: судска пракса Европског суда за људска права и пракса Управног суда Србије. Проф. др Оливера Вучић ће одржати предавање на тему Заштита права на здраву животну средину у пракси Уставног суда Србије. Др Стана Божовић, државни секретар у Министарству пољопривреде и животне средине, ће одржати предавање на тему Измене и допуне Закона о зашити животне средине: новине и упоредна искуства. Адвокат Сретен Ђорђевић ће одржати предавања на теме Поступак процене утицаја на животну средину и издавање IPPC дозвола и Грађанскоправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Проф. др Милан Шкулић ће одржати предавање на тему Систем еколошких деликата и врсте прекршајних санкција. Судија Синиша Важић ће одржати предавање на тему Кривичноправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Проф. др Стеван Лилић ће одржати предавање на тему Заштита права на здраву животну средину између јавног и приватног права. Доц. др Бојана Чучковић ће одржати предавање на тему Еколошка штета у међународном праву и заштита животне средине.

У складу са Споразумом о сарадњи Правног факултета, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Заштитника грађана, који је потписан марта 2016. године, студенти који похађају Правну клинику за еколошко право ће бити у прилици да обаве студентску праксу у канцеларији Повереника и Заштитника грађана. Очекује се потписивање Споразума о сарадњи са Привредном комором Србоје и Министарством пољопривреде и животне средине, што ће отворити нове могућности за обављање праксе и праћење активности у области примене еколошког права. У другом семестру студенти ће имати прилику и да раде са клијентима, које ће примати у просторијама Правног факултета према утврђеном распореду.

Мисија ОЕБС-а у Србији је, као наставак успешне сарадње на развоју специјалистичких и мастер студија у области еколошког права, и ове године подржала рад Правне клинике за еколошко право, на чему им се посебно захваљујемо. 

Информације о активностима Правне клинике за еколошко право се могу пронаћи на http://wp2008.ius.bg.ac.rs/klinika04/ .


Промоција српског превода “Модел – конвенције ОЕЦД о порезима на доходак и на имовину 2014”

Српско фискално друштво (српски огранак ИФА) и Правни факултет Универзитета у Београду организовали су у четвртак 06. октобра 2016. године на Правном факултету Универзитета у Београду промоцију српског превода Модел-конвенције ОЕЦД 2014. Учесници су били: проф. др Дејан Поповић (Председник Српског фискалног друштва/Правни факултет Универзитета у Београду), проф. др Жоао Ногуеира (ИБФД/ИФА Португалија), проф. др Дануше Нерудова (Мендел Универзитет, Брно/ИФА Чешка Република, др Борбала Колош (ИФА Мађарска), доц. др Светислав В. Костић (Правни факултет Универзитета у Београду/СФД).

Промоцију је отворио декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Сима Аврамовић.

 

 

 


Међународна конференција о азилу

На Правном факултету Универзитета у Београду одржана је 5. октобра Међународна конференција о азилу.

Програм конференције >>


Свечано отварање курса "Писање предлога закона и других прописа (номотехника и правничко расуђивање)"

 

Свечано отварање курса "Писање предлога закона и других прописа (номотехника и правничко расуђивање)" одржано је у четвртак, 6. октобра у 16.45ч у Амфитеатру II "Слободан Јовановић".

Великом броју полазника, прво се обратила професорка др Радмила Васић, управница Курса, а затим су окупљене поздравили и проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, мр Светислава Булајић, генерални секретар Народне скупштине Републике Србије, Steliana Nedera, заменик Сталног представника Програма за развој Уједињених нација (UNDP), Kloe Milner, Шеф одељења за добро управљање Швајцарске агенције за развој (SDC) и Градимир Ненадовић, заменик директора Републичког секретаријата за законодавство Владе Републике Србије.

Курс Писање предлога закона и других прописа (Номотехника и правничко расуђивање),организује се у оквиру пројекта Програма Уједињених нација за развој (UNDP) Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине - друга фаза, који се спроводи у сарадњи са Народном скупштином Републике Србије и уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC). Курс ће трајати од 6. октобра до 10. новембра 2016. године.

Циљ овог образовног курса је да подржи унапређивање законодавне процедуре и процедура за израду других прописа, нарочито оних општих правних аката који, као пратећи, треба да омогуће или олакшају примену нових закона и тако помогну остваривању сврхе због које је закон донет.

Правни факултет курс организује у сарадњи са Народном скупштином Републике Србије, а полазници су представници државних органа који су према Уставу РС овлашћени предлагачи закона и студенти Правног факултета.

Основна идеја курса је да се попуне празнине у стицању номотехничког умећа студената права, као и да се унапреде знања запослених у државним органима у тој области.

Више информација о Курсу и предавачима: http://wp2008.ius.bg.ac.rs/nomotehnika/

Програм курса >>


Свечаност поводом почетка школске године

Правни факултет је 3. октобра 2016. године организовао свечаност у част 208. генерације бруцоша и почетка нове школске године. Непосредно пред почетак ове свечаности, на Малом Ташмајдану иза зграде Факултета откривене су бисте академицима и професорима Радомиру Лукићу и Михаилу Ђурићу.

Министар просвете г. Младен Шарчевић, након што је открио бисту проф. Лукићу, рекао је да Правни факултет негује дивну традицију и не заборавља великане правне и друштвене мисли. "Носиоци правне мисли, друштвене мисли, заслужују да буду овде, поред будућих младих правника", рекао је министар Шарчевић. Градски менаџер г. Горан Весић, објашњавајући мотиве града да улица поред Факултета и Ташмајданског парка понесе име Михаила Ђурића, а да његова биста краси парк, истакао је: "Жеља нам је да и улице у Београду не добијају имена само по политичарима и генералима, већ и уметницима, спортистима, академицима, свим другима који су утицали на развој нашег друштва, а утицај ових академика је немерљив".  Декан Правног факултета Сима Аврамовић рекао је да постављањем бисти Правни факултет, али и држава Србија, одужује стари дуг према професору Лукићу који је био легендарни предавач генерацијама студената, а поготово професору Ђурићу који је годину и по дана провео у затвору због слободно изражене мисли изречене стручном скупу на Правном факултету. "Он је 20 година пре деведесетих предсказао оно што ће се догодити са СФРЈ", рекао је декан Аврамовић и додао да су студенти права добили нови простор на Mалом Ташмајдану а да је тиме омогућено и да наука и академска мисао изађу изван амфитеатара.

На отварању нове школске године у поздравном говору министар просвете г. Младен Шарчевић је бруцошима пожелео да буду чувари права и правде, буду ефикасни студенти и уживају у периоду који је пред њима, јер, како каже, све што долази иза тога биће другачије.

Бруцоше је поздравио и проректор проф. др Живан Лазовић, истичући историјске споне Филозофског и Правног факултета у време оснивања српског академског обраѕовања и  студенте je подсетио на једну од изрека које откривају суштину права - Ius est ars boni et aequi!

Студенткиња продекан Јована Танасић је поздравила нове колеге и упутила им корисне савете како да се носе са почетним недоумицама.

Посебно свечан тон овом догађају је, као и ранијих година, дао хор „Обилић“ са диригенткињом Аном Ћосовић на челу.

На крају свечаног отварања школске године, декан Сима Аврамовић је кроз видео презентацију упознао будуће бруцоше са значајем и угледом Факултета, његовим историјатом, постигнутим успесима и даљим плановима, али и њиховим будућим обавезама.

У препуној „петици“ пријему прве генерације бруцоша присуствовали су председници судова, бројне судије и тужиоци, представници Универзитета у Београду и представници градске власти, адвокати, професори и друге угледне личности.

 


даље 2015/2016 >>

даље 2014/2015 >>

даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.