Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји    

 


Сарадња факултета и Народне банке Србије

Проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, и г-ђа Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије су у понедељак, 17. октобра 2016. године, потписали уговор о сарадњи Правног факултета Универзитета у Београду и Народне банке Србије. Циљ овог споразума је да доприносе стварању подстицајног амбијента који ће омогућити да најбољи студенти по завршетку факултета остају да раде у Србији. Сличне споразуме овом приликом потписали су и декани десет факултета у области економских, правних и организационих наука из Београда, Крагујевца, Ниша, Косовске Митровице и Суботице.

Меморандуми предвиђају сарадњу у областима формирања програма студентских пракси, праћења рада студената и формирања програма запошљавања, у складу с могућностима Народне банке, формирања менторских програма за студенте факултета, организовања гостујућих предавања представника Народне банке Србије на факултетима, као и организовање обука и едукација које би запосленима у Народној банци Србије приредили наставници и сарадници факултета, присуства представника Народне банке Србије на конференцијама факултета и округлим столовима и друге облике сарадње.

„Наши запослени у највећем броју долазе са факултета с којима смо данас потписали сарадњу и зато се представницима факултета најискреније захваљујем на напорима које улажу у образовање садашњих и будућих генерација. Од њиховог знања неће зависити само успех Народне банке Србије већ успех читаве државе”, истакла је овом приликом гувернер Јоргованка Табаковић.


Промоција српског превода “Модел – конвенције ОЕЦД о порезима на доходак и на имовину 2014”

Српско фискално друштво (српски огранак ИФА) и Правни факултет Универзитета у Београду организовали су у четвртак 06. октобра 2016. године на Правном факултету Универзитета у Београду промоцију српског превода Модел-конвенције ОЕЦД 2014. Учесници су били: проф. др Дејан Поповић (Председник Српског фискалног друштва/Правни факултет Универзитета у Београду), проф. др Жоао Ногуеира (ИБФД/ИФА Португалија), проф. др Дануше Нерудова (Мендел Универзитет, Брно/ИФА Чешка Република, др Борбала Колош (ИФА Мађарска), доц. др Светислав В. Костић (Правни факултет Универзитета у Београду/СФД).

Промоцију је отворио декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Сима Аврамовић.

 

 

 


Међународна конференција: Interpreting Law – The Role of Judges in Contemporary Democracies

На Правном факултета Универзитета у Београду је 14. октобра 2017. године одржана годишња конференција из области тумачења права на тему ''Тумачење права – улога судија у савременим демократијама'' у сарадњи са Српским удружењем за правну и социјалну филозофију.

На конференцији је као водећи говорник излагао проф. Брајан Лајтер (Brian Leiter) са Универзитета у Чикагу (University of Chicago). Поред њега на конференцији су излагали и Ото Ферсман (Otto Pfersmann) са Института за високе студије из области друштвених наука (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales /Inst for Advanced Study in Social Sciences, Paris), Рикардо Гастини (Riccardo Guastini) са Универзитета у Ђенови (University of Genova), Мајкл Тропер (Michel Troper) са Универзитета Х у Паризу (University of Paris X), Пијерлуђи Кјасони (Pierluigi Chiassoni) са Универзитета у Ђенови (University of Genova), Паоло Сандро (Paolo Sandro) са Салфорд универзитета (University of Salford), Лука Буразин са Загребачког свеучилишта, као и проф. др Танасије Маринковић, доц. др Бојан Спаић и проф. др Миодраг Јовановић са Правног факултета Универзитета у Београду (видети програм конференције).


Међународна конференција о азилу

На Правном факултету Универзитета у Београду одржана је 5. октобра Међународна конференција о азилу.

Програм конференције >>


Свечано отварање курса "Писање предлога закона и других прописа (номотехника и правничко расуђивање)"

 

Свечано отварање курса "Писање предлога закона и других прописа (номотехника и правничко расуђивање)" одржано је у четвртак, 6. октобра у 16.45ч у Амфитеатру II "Слободан Јовановић".

Великом броју полазника, прво се обратила професорка др Радмила Васић, управница Курса, а затим су окупљене поздравили и проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, мр Светислава Булајић, генерални секретар Народне скупштине Републике Србије, Steliana Nedera, заменик Сталног представника Програма за развој Уједињених нација (UNDP), Kloe Milner, Шеф одељења за добро управљање Швајцарске агенције за развој (SDC) и Градимир Ненадовић, заменик директора Републичког секретаријата за законодавство Владе Републике Србије.

Курс Писање предлога закона и других прописа (Номотехника и правничко расуђивање),организује се у оквиру пројекта Програма Уједињених нација за развој (UNDP) Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине - друга фаза, који се спроводи у сарадњи са Народном скупштином Републике Србије и уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC). Курс ће трајати од 6. октобра до 10. новембра 2016. године.

Циљ овог образовног курса је да подржи унапређивање законодавне процедуре и процедура за израду других прописа, нарочито оних општих правних аката који, као пратећи, треба да омогуће или олакшају примену нових закона и тако помогну остваривању сврхе због које је закон донет.

Правни факултет курс организује у сарадњи са Народном скупштином Републике Србије, а полазници су представници државних органа који су према Уставу РС овлашћени предлагачи закона и студенти Правног факултета.

Основна идеја курса је да се попуне празнине у стицању номотехничког умећа студената права, као и да се унапреде знања запослених у државним органима у тој области.

Више информација о Курсу и предавачима: http://wp2008.ius.bg.ac.rs/nomotehnika/

Програм курса >>


Свечаност поводом почетка школске године

Правни факултет је 3. октобра 2016. године организовао свечаност у част 208. генерације бруцоша и почетка нове школске године. Непосредно пред почетак ове свечаности, на Малом Ташмајдану иза зграде Факултета откривене су бисте академицима и професорима Радомиру Лукићу и Михаилу Ђурићу.

Министар просвете г. Младен Шарчевић, након што је открио бисту проф. Лукићу, рекао је да Правни факултет негује дивну традицију и не заборавља великане правне и друштвене мисли. "Носиоци правне мисли, друштвене мисли, заслужују да буду овде, поред будућих младих правника", рекао је министар Шарчевић. Градски менаџер г. Горан Весић, објашњавајући мотиве града да улица поред Факултета и Ташмајданског парка понесе име Михаила Ђурића, а да његова биста краси парк, истакао је: "Жеља нам је да и улице у Београду не добијају имена само по политичарима и генералима, већ и уметницима, спортистима, академицима, свим другима који су утицали на развој нашег друштва, а утицај ових академика је немерљив".  Декан Правног факултета Сима Аврамовић рекао је да постављањем бисти Правни факултет, али и држава Србија, одужује стари дуг према професору Лукићу који је био легендарни предавач генерацијама студената, а поготово професору Ђурићу који је годину и по дана провео у затвору због слободно изражене мисли изречене стручном скупу на Правном факултету. "Он је 20 година пре деведесетих предсказао оно што ће се догодити са СФРЈ", рекао је декан Аврамовић и додао да су студенти права добили нови простор на Mалом Ташмајдану а да је тиме омогућено и да наука и академска мисао изађу изван амфитеатара.

На отварању нове школске године у поздравном говору министар просвете г. Младен Шарчевић је бруцошима пожелео да буду чувари права и правде, буду ефикасни студенти и уживају у периоду који је пред њима, јер, како каже, све што долази иза тога биће другачије.

Бруцоше је поздравио и проректор проф. др Живан Лазовић, истичући историјске споне Филозофског и Правног факултета у време оснивања српског академског обраѕовања и  студенте je подсетио на једну од изрека које откривају суштину права - Ius est ars boni et aequi!

Студенткиња продекан Јована Танасић је поздравила нове колеге и упутила им корисне савете како да се носе са почетним недоумицама.

Посебно свечан тон овом догађају је, као и ранијих година, дао хор „Обилић“ са диригенткињом Аном Ћосовић на челу.

На крају свечаног отварања школске године, декан Сима Аврамовић је кроз видео презентацију упознао будуће бруцоше са значајем и угледом Факултета, његовим историјатом, постигнутим успесима и даљим плановима, али и њиховим будућим обавезама.

У препуној „петици“ пријему прве генерације бруцоша присуствовали су председници судова, бројне судије и тужиоци, представници Универзитета у Београду и представници градске власти, адвокати, професори и друге угледне личности.

 


даље 2015/2016 >>

даље 2014/2015 >>

даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.