Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји    

 


Meђународна конференција јапанских и српских научника Comparative Law, Codifications, Customary Law, and Mixed Legal Systems

На Правном факултету Универзитета у Београду је 16. и 17. марта 2015. године одржана међународна конференција јапанских и српских научника под називом "Comparative Law, Codifications, Customary Law, and Mixed Legal Systems". Правни факултет је тим поводом посетила осмочлана делегација професора из Јапана под руководством професорке Мацумото Еми. Спонзор делегације је био Правни факултет Аојама Гакуин универзитета из Токиа, а у њој су учествовали професори са још пет престижних јапанских универзитета - Токијског, Гакушуин, Сеншу, Рикјо и Кјушу универзитета.

У првој сесији у понедељак, посвећеној кодификацијама и обичајном праву, предавања су одржали професори Касаи, Мацумото и Ока. Битан акценат у овој сесији је стављен на евентуални утицај Валтазара Богишића на Јапански грађански законик и паралеле између српске и јапанске кодификације. Понедељак поподне је био посвећен славистичком предавању професорке Камеда на Филолошком факултету Универзитета у Београду. У уторак су излагања из грађанског права држали професори Огава и Тамарија, док су о темама из области радног права говорили професори Ојама и Пејовић.
Конференцији је присуствовао и велики број наставника и студената основних и постдипломских студија Правног факултета Универзитета у Београду, као и гости из других домаћих научних установа.

Надамо се да ова конференција представља тек почетак плодне научне сарадње између Правног факултета Универзитета у Београду и наших колега из Јапана.


Студенти Правног факултета победници међународног такмичења у Минхену

 

У склопу припрема за учешће на овогодишњем XXII такмичењу из права међународне продаје робе и арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, студенти Правног факултета Универзитета у Београду су крајем фебруара месеца освојили прво место на припремном турниру у Минхену.

Овогодишњи једанаести минхенски припремни турнир организовао је Правни факултет Универзитета Лудвиг-Максимилијан из Минхена. Током два дана такмичења, 27 и 28. фебруара 2015. године, наши студенти су наступали против студената са Универзитета у Фрајбургу, Универзитета у Франкфурту,  Московског универзитета, домаћина из Минхена, Института за политичке науке у Паризу (Sciences Po), Универзитета у Тубингену и Буцеријус Универзитета.  У конкуренцији 19 универзитета из 11 земаља света, наши студенти су убедљиво освојили прво место, остваривши победе у свакој од седам рунди у којима су наступали, освојивши тако у просеку скоро 2 поена више од другопласираног факултета из Мастрихта и трећепласираног Буцеријус факултета.

Београдски Vis Moot тим ове године чини једанаест студената четврте године права и мастер студија: Бојана Биланков, Сања Дошен, Ива Иванов, Анђела Мирковић, Марија Момић, Стефан Нешић, Андреа Николић, Митар Симоновић, Татјана Софијанић, Марко Тешановић и Милица Томић. Тим као и претходних дванаест година спремају проф. др Владимир Павић и доц. др Милена Ђорђевић. У припремама тима свесрдно им помаже и доц. др Марко Јовановић, као и Марија Вићић, Милена Радосављевић, Игор Радовановић, Маја Добрић, Милош Вукотић и други бивши учесници овог такмичења, данас студенти мастер и докторских студија на Правном факултету Универзитета у Београду, односно адвокати у реномираним београдским адвокатским канцеларијама.

Учешћу на минхенском турниру је претходило учешће наших студената на припремном турниру у Сен Галену, Швајцарска, где су, 6. и 7. фебруара 2015. године, наши студенти одмеравали јачину правне аргументације и умећа говорништва против најбољих тимова из Швајцарске и по коментарима арбитара оставили изузетно добар утисак. Коначно рангирање тимова је изостало јер је сам турнир био пријатељског карактера.

Следећа етапа у припремама наших студената је Милански Pre-Moot који организује Миланска арбитражна комора (Camera arbitrale di Milano), а који се одржава 6. марта. И коначно, наши студенти ће у завршним припремама за такмичење у Бечу узети учешће и на највећем Pre-Moot турниру на свету - Belgrade Open Pre-Moot-у који ће се 21. и 22. марта одржати на нашем Факултету, а на којем ће се окупити преко 60 тимова из 32 земље света.
 

Телеком Србија закључио уговор о пословно-техничкој сарадњи са СД Victoria

Телеком Србија је, изнова препознавши своју друштвено одговорну мисију, закључио уговор о пословно-техничкој сарадњи са Спортским удружењем “VICTORIA” Правног факултета Универзитета у Београду.

Ово је први пут да Телеком закључи овакву врсту уговора, имајући у виду значајне резултате универзитетског спорта у Србији, којима се у првом реду, истиче футсал секција Правног факултета, освајач Прве универзитетске футсал лиге, неколико турнира на домаћем тлу и сребрне и бронзане медаље на међународним првенствима у Валенсији и Риму.

Телеком Србија је препознао квалитет ове селекције, која ће наш универзитетски футсал представљати на Међународном турниру у Истанбулу у мају ове године, чиме је послала јасну поруку – имате пријатеље!


XXI такмичење у беседништву

27. јануара 2015. године у амфитеатру Академик Радомир Д. Лукић, под покровитељством Правног факултета Универзитета у Београду и у организацији Центра за беседништво „Институтио ораториа“ одржано је XXИ такмичење студената права у беседништву. 

Такмичењу су присуствовали Никола Селаковић, министар правде и државне самоуправе,  професори, адвокати и бројни студенти.

Студенти су се надметали у три категорије (слободна тема, задата тема и импровизација), а њихове беседничке способности оцењивао је жири који су чинили: др Љиљана Мркић-Поповић – ректор Универзитета уметности и професор ФДУ, Бранислав Лечић – драмски уметник, Ратомир Рале Дамјановић – књижевник, мр Даниела Блажевска – предавач Реторике на Правном факултету Универзитета у Скопљу, и др Сима Аврамовић – декан Правног факултета у Београду.

 

Победници такмичења:

укупни победник МЛАДЕН СТИКОВИЋ, ИВ година

 награда публике: СТЕФАН ЦЕРОВИЋ, ИВ година

 за задату тему:

1.    Младен Стиковић, студент четврте године
2.    Марија Глигоревић, студент треће године
3.    Лука Ражнатовић, студент четврте године

 

за слободну тему:

1.    Ненад Обрадовић, студент четврте године студија
2.    Стефан Церовић, студент четврте године
3.    Андреа Чизмаров, студент треће године

 

за импровизацију:

1.    Никола Петровић, студент четврте године
2.    Марко Ерак, студент четврте године
3.    Ђорђе Весић, студент четврте године

 

Награду „Млади Европљанин“ коју додељује
Еуропеан Форум Алпбацх добио је:

Ненад Обрадовић, студент четврте године

 

Такмичење је, као и ранијих година, водио доцент др Војислав Станимировић, а у програму је учествовао дечији хор Културног центра Београд.

За одржавање овог такмичења поред Правног факултета као покровитеља, омогућили су: Адвокатска комора Србије, Скупштина града Београда, Адвокатска комора Београда, European Forum Alpbach, Гимназија „Коста Цукић“, Валинвест д.о.о., Адвокатска канцеларија Боровић, Адвокатска канцеларија Атељевић, Адвокат Зденко Томановић, Адвокат Горан Петронијевић, Адвокат Милош Пејовић, Студентски парламент Правног факултета, Центар за издаваштво Правног факултета, Издавачка кућа „Досије студио“, Paragraf lex, Правни портал „Моје право“, Штампарија Дога д.о.о., Марко Вукићевић, извршитељ


Свечаност поводом дана Светог Саве

Дан Светога Саве - 27. јануар 2015. године, традиционално је обележен на Правном факултету Универзитета у Београду свечаном академијом и доделом награда и диплома.

Свечаност је одржана у амфитеатру „Радомир Д. Лукић“ у присуству бројних угледних гостију, дипломаца, наставника и сарадника Правног факултета, а почела је Светосавском и академском химном у извођењу академског хора „Обилић“ са диригентом проф. емеритусом Даринком Матић Маровић на челу.

Након пригодног музичког програма, дипломцима је Успешан завршетак студија честитао декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Сима Аврамовић, подсетивши их на протекле године, бриге и стрепње, али и лепе тренутке које су доживели током студија, истовремено указујући на вредност коју има диплома Правног факултета Универзитета у Београду, имајући у виду чињеницу да је Универзитет у Београду позициониран између 300. и 400. места најбољих светских универзитета.

По завршетку свечаног дела програма, додељене су и награде фондова и фондација.

Награде Фондације "Алан Вотсон" добили су: Ана Тешић - друга награда, Александар Марковић - трећа награда и похвалнице Урош Бабић и Душица Димитријевић.

Студенти који су добили награде Фондације „Професор др Мирко Васиљевић“ су: Јелена Јовановић и Милош Вукотић (најбољи студенти генерације), Стефан Јовичић (за најбоље урађен рад из области трговинског, компанијског, стечајног, берзанског и саобраћајног права). Пошто је Управни одбор Фондације, имајућу виду прилоге проф. др Љубице Шкара Видојевић и других појединачних дародаваца, донео одлуку да прошири фонд за награде кад је реч о категорији студената са социјалним потребама који редовно извршавају своје статутарне обавезе, уместо једне, како је дефинисано Статутом Фондације, додељене су три награде у износу од 500 евра и четири награда у износу од 250 евра у динарској противвредности. Те награде су добили: Аљоша Вулић, Кристина Павловић и Ивана Шошкић – 500 евра и Вања Ђекић, Жарко Лековић, Александар Митровић, и Каролина Немет – 250 евра.

Награду Фонда „Драгољуб Атанацковић“ за најбољег студента генерације 2010/2011. године за постигнут одличан успех из предмета Катедре за кривично право добила је Александра Лозић.

Новчану награду фондације „Фонд Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица“ добили су Никола Илић и Јелена Папић.

Представници Управе факултета уручили су похвалнице најбољим студентима I, II, III и IV године студија са просечном оценом 9,00 – 10.00 (укупан број 403) и дипломе новој генерацији дипломираних правника (89).

Најбољи студенти генерације 2010/2011. године су Јелена Јовановић и Милош Вукотић, са просечном оценом 10,00

 


Сарадња Универзитета у Београду и ТВ Храм

У циљу образовања младих, обезбеђивања медијског простора академској заједници и афирмације науке, младих научника и медијског активизма, данас, 26. јануара 2015. године, Правни факултет Универзитета у Београду и Српска Православна Црква, Архиепископија београдско-карловачка, установа телевизијска и видео продукција „Телевизија Храм“, потписали су протокол о сарадњи. Протокол су, у присуству Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и ректора Универзитета у Београду проф. др Владимира Бумбаширевића, потписали декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић и главни и одговорни уредник ТВ Храм протојереј-ставрофор Стојадин Павловић.


Билтен Acta Diurna бр.48

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 48 забележио је догађаје од јула до новембра 2014.године значајне за Факултет и његове чланове.

Правни факултет доделио сто стипендија својим студентима 

 

Факултет шесту годину заредом додељује стипендије најбољим студентима слабог материјалног стања и прва рата кренуће од јануара 2015. године и биће исплаћивана наредних десет месеци.

Рата је 10.000 динара, а стипендије је добило 20 студената друге године, 30 треће и 40 академаца четврте године и 10 студената мастер студија.

Уговор о стипендијама студентима је уручио министер просвете Срђан Вербић и том приликом је поручио  да држава планира да направи "мање сурову" поделу на буџетске и самофинансирајуће студент као и да министарство ради на томе да школарина на сваком факултету буде транспарентна.

Декан Правног факултета Сима Аврамовић истакао је да ова друштвено одговорна акција треба да добије шири одјек и да би свака високошколска установа могла да нађе средства

макар за по једну стипендију на свакој години студија.

У име студената захвалио је Лука Пантовић,  уверен да ће сви награђени оправдати поверење.


Научни скуп Научно наслеђе Радомира Д. Лукића

Поводом стоте годишњице рођења академика проф. др Радомира Д. Лукића, Српска академија наука и уметности и наш факултет организовали су међународни скуп Научно наслеђе Радомира Д. Лукића, који је одржан 11. и 12. децембра. Скуп је обухватао четири тематске целине, у којима су своја саопштења представили:

 

 

- у области ТЕОРИЈЕ И ФИЛОЗОФИЈЕ ПРАВА

академик проф. др МАРИЈАН ПАВЧНИК (Љубљана) О Лукићевом тумачењу права, проф. др МИОМИР МАТУЛОВИЋ (Ријека) Неки проблеми дефинирања права у филозофији и теорији права Радомира Д. Лукића, проф. др ЗОРАН ПОКРОВАЦ (Сплит/Франкфурт) Теорија права и правна пракса, или:нема ничега тако практичног као што је то добра теорија права, проф. др РАДМИЛА ВАСИЋ Дуализам или превладавање дуализма у објашњењу обавезности правне норме?, проф. др ЈАСМИНКА ХАСАНБЕГОВИЋ Нормативиста без норми? – Радомир Д. Лукић у „Систему филозофије права“, академик проф. др ДАНИЛО Н. БАСТА Запажања о аксиологији (права) Радомира Д. Лукића, проф. др РАДОМИР В. ЛУКИЋ Објективно, природно и позитивно право у делу академика Радомира Д. Лукића, проф. др ДУШАН ВРАЊАНАЦ Објективно право у делу Радомира Д. Лукића, проф. др МИЛАН ПЕТРОВИЋ Правни поредак у поимању Радомира Д. Лукића и утемељење тријалистичко-телеолошке теорије права и доц. др ДУШКА ФРАНЕТА Аксиологија права у делу Радомира Д. Лукића;

- у области СОЦИОЛОГИЈЕ

проф. др МИРЈАНА ТОДОРОВИЋ Допринос Радомира Д. Лукића развоју социологије, проф. др ЉУБИША Р. МИТРОВИЋ Допринос Радомира Д. Лукића утемељењу и развоју социологије у Србији, проф. др МИЛОВАН М. МИТРОВИЋ Социологија Радомира Д. Лукића, проф. др ВУКАШИН ПАВЛОВИЋ Теоријски допринос Радомира Д. Лукића политичкој социологији, проф. др СЛОБОДАН АНТОНИЋ Радомир Д. Лукић као оснивач Српског социолошког друштва и проф. др САША Б. БОВАН Социолошкоправна херменеутика Радомира Д. Лукића;

- у области ИСТОРИЈЕ ПОЛИТИЧКИХ И ПРАВНИХ ТЕОРИЈА

проф. др БУДИМИР КОШУТИЋ Савременост учења о државној суверености академика Радомира Д. Лукића, академик проф. др ВОЈИСЛАВ СТАНОВЧИЋ Политичке теорије и социологије – вредна дела Радомира Д. Лукића, доц. др ДРАГУТИН АВРАМОВИЋ Радомир Д. Лукић и Ханс Келзен – од критичара ка следбенику, доц. др ГОРАН МАРКОВИЋ Појам устава у дјелу академика Радомира Д. Лукића, др МАРКО БОЖИЋ (Париз)  Конзервативац, а не дигијевац – париска теза Радомира Д. Лукића као прилог српском доктринарном либерализму и доц. др СЕНАД ГАНИЋ Демистификација државе у Лукићевој ванвременој мисли;

- у области ТЕОРИЈЕ ДРЖАВЕ, ТУМАЧЕЊА ПРАВА И МЕТОДОЛОГИЈЕ ПРАВА

проф. др МОМИР МИЛОЈЕВИЋ Схватање Радомира Д. Лукића о међународном праву, проф. др ДРАГАН М. МИТРОВИЋ Савременост правне мисли Радомира Д. Лукића, др БОРИС МИЛОСАВЉЕВИЋ Радомир Д. Лукић – теорија државе и филозофска схватања, доц. др АЛЕКСАНДАР В. ГОРДИЋ Методолошки погледи Радомира Д. Лукића и доц. др ГОРАН ДАЈОВИЋ Поглед професора Лукића на предмет и метод опште правнотеоријске дисциплине.


Општи семинар поводом десетогодишњице смрти проф. др Слободанке Недовић на тему Србија - држава благостања?

На Правном факултету Универзитета у Београду је у четвртак, 4. децембра 2014. г. у Сали за седнице, одржан последњи Општи семинар у зимском семестру академске 2014/15. Одржавање ове седнице Општег семинара на тему Србија - држава багостања? уприличено је поводом десетогодишњице смрти проф. др Слободанке Недовић.

Семинаром је модерирала др Драгица Вујадиновић, професорка Правног факултета Универзитета у Београду, а уводна излагања су имали др Мирољуб Лабус, професор Правног факултета Универзитета у Београду, др Зоран Стојиљковић, професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду и др Александра Јовановић, професорка Правног факултета Универзитета у Београду.

Присутни студенти су са уводничарима разговарали о горућим економским и политичким питањима у вези с основним политичким, економским и идеолошким смерницама развоја Србије, осврћући се на ставове проф. др Слободанке Недовић.

Благовремене информације о активностима, предавањима, расправама и промоцијама науке и научних дела које Управа Општег семинара планира за летњи семестар 2014/15. године можете наћи на wеб страници: http://opstiseminar.ius.bg.ac.rs/#_=_ 


Одржано III регионално мeђународно студентско такмичења из области међународног медијског права

Програм за упоредно медијско право и политику Центра за друштвене и правне студије Универзитета у Оксфорду (Programme in Comparative Media Law and Policy (PCMLP) at the University of Oxford's Centre for Socio-Legal Studies) већ осму годину за редом успешно организује међународно такмичење студената из области међународног медијског права. Такмичење се састоји у решавању једног задатог случаја из области међународног медијског права. Ове године, студенти су се бавили решавањем проблема, који је за централно имао питање односа права на слободу говора и права на слободу вероисповести. Такмичење се састоји из две етапе. У првом, писменом делу, тимови састављају поднеске у име тужиоца и туженог, медијских посленика и државе, док у другој, усменој фази такмичења, симулирају поступак пред замишљеним Универзалним судом за људска права износећи аргументе пред трочлано судијско веће.

Након победе у Оксфорду 2011. године, Правном факултету Универзитета у Београду је 2012. и 2013. године указана велика част да, заједно са Универзитетом у Оксфорду, организује регионално такмичење за подручје југоисточне Европе. И ове године је Правни факултет Универзитета у Београду организовао регионалну рунду такмичења за тимове из југоисточне Европе у периоду од  5-7. децембра 2014. године. Учешће у овом подухвату узело је преко 40 такмичара и тренера, као и преко 20 судија из редова стручњака за медијско право из Босне и Херцеговине, Грчке, Италије, Мађарске, Македоније, Румуније, Србије, Хрватске и Црне Горе. Организовање такмичења у Београду финансијски је подржала Мисија ОЕБС у Србији.

Пријем добродошлице за учеснике такмичења одржан је у Дому Народне скупштине

Победник такмичења је тим Правног факултета из Загреба. У финалну рунду такмичења у Оксфорду су се квалификовали и тимови из Солуна и Сарајева.

Организатори светског такмичења у Оксфорду и учесници регионалне рунде похвалили су ниво организације такмичења на Правном факултету Универзитета у Београду.

Посебну захвалност желимо да изразимо Богдану Басари, Вањи Ђуричић, Дејану Вуловићу, Марку Живановићу, Милици Јаначковић, Мињи Ђокићу, Невени Кривокапић и Сави Павловићу, нашим студентима који су свесрдно помогли у организацији такмичења. Координатор регионалног такмичења је асистент Вук Цуцић.


Блок предавања Принцип правна држава

Проф. др Един Шарчевић, угледни професор Правног факултета у Лајпцигу и председник Центра за јавно право, одржао је  у периоду од 01. до 05. децембра 2014. године блок предавања о теми „Принцип правна држава“. Предавања је слушало око 100 колегиница и колега, студената основних, мастер и докторских студија, али и правника из праксе (адвоката, запослених у министарствима итд.), који су дипломирали на нашем факултету. По завршетку блока предавања, слушаоци су добили сертификате о учешћу. Предавања професора Шарчевића организовао је професор Владан Петров, продекан, уз помоћ Милоша Станића, студента докторских студија, запосленог у Институту за упоредно право.


Предавање професора Малколма Еванса

На иницијативу заменика Заштитника грађана за права лица лишених слободе господина Милоша Јанковића, а у организацији Правног факултета и Секције за криминологију Српског удружења за кривично правну теорију и праксу, Правни факултет је посетио професор Малколм Еванс (Malcolm Evans) и том приликом одржао предавање на тему “Међународни механизми за сузбијање тортуре”. Малколм Еванс је председавајући Поткомитета УН за превенцију тортуре и професор међународног јавног права. Пре излагања, професора Еванса је заједно са организаторима предавања примила продекан за финансије проф. др Александра Јовановић.

 

 

У свом излагању, које је одржано у четвртак 27. новембра у 18ч у Конференцијској сали, професор Еванс је указао на разлику између два приступа када се ради о тортури. Први се може ословити као “приступ људских права” који акценат ставља на обавезу државе да инкриминише тортуру као и да предузме потребне мере за кажњавање лица која тортуру примењују. Потпуно је другачији приступ који се заснива на “сузбијању криминалитета” и по коме би држава имала обавезу да изручи лице, које из било ког разлога није било гоњено и кажњено за учињену тортуру. После завршеног предaвања уследила је краћа дискусија са учесницима.


Општи семинар: Нотариjат у Србиjи – Зашто jе све кренуло наопако?

На Правном факултету Универзитета у Београду jе 20. новембра 2014. године с почетком у 18 часова одржан Општи семинар на тему  Нотариjат у Србиjи – Зашто jе све кренуло наопако?  Предвиђено место одржавања jавне расправе jе промењено с обзиром на велико интересовање стручне и лаичке jавности за ту актуелну и контроверзну тему, па се Општи семинар одржао у амфитеатру Слободан Јовановић Правног факултета, уместо у конференциjскоj сали.

Расправом jе модерирала др Мариjа Караникић-Мирић, чланица управе Општег семинара и професорка Правног факултета Универзитета у Београду. Уводна излагања су имали др. Драгор Хибер, професор Правног факултета Универзитета у Београду, др. Весна Ракић-Водинелић, професорка Правног факултета Универзитета Унион и др Деjан Ђурђевић, професор Правног факултета Универзитета у Београду.

Уводничари су након излагања разменили аргументе поводом броjних питања у вези с jавним бележништвом. У центру пажње су била питања уставности измењеног Закона о јавном бележништву и поjединих његових одредби, правне природе исправа, солемнизациjе и последица измена и допуна Закона. Након расправе су присутни адвокати, нотари, судиjе и студенти имали прилику да поставе уводничарима питања. Уводничари су одговарали у оноj мери у коjоj jе то било могуће, с обзиром на величину аудиториjума, огромно интересовање, ограничено време и научни карактер jавне расправе. Начин вођења и одвиjања научне расправе jе, уз огромно интересовање и контроверзност теме, по заjедничкоj оцени учесника био у складу са наjбољим академским традициjама и правилима, а био jе у складу и с правилима Општег семинара

Нотариjат у Србиjи jесте jавна расправа коjу jе као трећи Општи семинар у зимском семестру академске 2014/15 године организовала и водила нова управа Општег семинара у следећем саставу: проф. др Миодраг Јовановић, доц. др Бојан Спаић (коуправници), проф. др Наташа Делић, проф. др Марија Караникић Мирић, проф. др Татјана Јованић, доц. др Татјана Јевремовић Петровић, доц. др Милош Јовановић, доц. др Андреја Катанчевић, и асис. Ивана Марковић (секретар).

Први семинар коjи jе одржан у зимском семестру jесте предавање професора Правног факултета у Ђенови – Пjерлуђиjа Кjасониjа, коjи jе студентима полазницима Семинарске групе из Увода у право и осталим присутнима говорио о теориjи правног тумачења. У оквиру другог Општег семинара било jе речи о реформи кривичног процесног права.

Редовне информациjе о Општем семинару можете пронаћи на следећем линку:  http://opstiseminar.tumblr.com


Конференција Citizens, Societies and Legal Systems: Law and Society in Central and South Eastern Europe

Правни факултет Универзитета у Београду, Мађарска академија наука и Српско удружење за правну и социјалну филозофију организовали су конференцију под називом „Citizens, Societies and Legal Systems: Law and Society in Central and South Eastern Europe“. Конференција је одржана 21 новембра на Правном факултету Универзитета у Београду и окупила је социологе и правне теоретичаре из Мађарске, Словачке, Пољске, Словеније, Хрватске и Србије.

Конференцију су отворили проф. др Слободан Марковић, продекан за науку Правног факултета и проф. др Миодраг Јовановић, председник  Српског удружење за правну и социјалну филозофију.

Прва сесија бавила се односом друштва и закона и у њој су учествовали Марек Микуш („Legal Formalization through Informal Sociality? An Anthropological Perspective on the Reforms of Civil Society Legislation in Serbia“) и Данило Вуковић („Social Accountability and the Rule of Law“). Дискутанти су били Душан Спасојевић и Балаш Фекете.

Друга сесија била је посвећена ставовима грађана према законима и нормативним системима и излагања су имали Јан Базили Клакла („Тhe attitudes towards the customary law within Romani community in Central Europe“) и Ђерђи Гајдушек и Балаш Фекете („What Hungarian people know about the laws today and half a century ago?“). Дискутанти су били Иштван Силаги и Данило Вуковић.

Легитимност правних и друштвених система била је предмет треће сесија. Излагања су имали Жолт Бода и Ђерђо Медве-Балинт („Procedural fairness and the legitimacy of laws in Hungary“) и Тилен Штајнпихлер („Judicial precedents as a factor in civil law adjudication: A sociological perspective“). Дискутанти су били Бојан Спаић и Жолт Зоди.

Последња сесија била је посвећена питању држављанства у контексту савремене Европе. Излагања су имали Тина Оршолић Далесио („EU citizens in the Time of Crisis: How fundamental is the European Union citizenship status?“) и Бојан Вранић („Does citizenship entail “methaphysical” laws?“). Дискутанти су били Маја Лукић и Биљана Ђорђевић.

Следећа конференција посвећена питањима социологије и теорије права биће одржава у Будимпешти, 2015. године. Радови са београдске конференције биће објављени у тематском броју часописа Социологија.

Детаљан програм конференцију може се наћи овде.


Општи семинар: Реформа кривичног процесног права - биланси и перспективе  

На Правном факултету Универзитета у Београду jе 20. новембра 2014. године с почетком у 18 часова, пред броjним аудиториjумом у пуноj конференциjскоj сали, одржан Општи семинар на тему  Реформа кривичног процесног права – биланси и перспективе

Семинаром jе модерирала чланица управе Општег семинара др Наташа Делић, професорка Правног факултета Универзитета у Београду, а уводна излагања су имали др. Горан Илић, председник Удружења jавних тужилаца Србиjе, др. Миодраг Маjић, судиjа Апелационог суда у Београду, др Милан Шкулић, професор Правног факултета Универзитета у Београду и др. Горан Илић, такође професор Правног факултета и судиjа Уставног суда РС.

Уводничари су преиспитали контроверзе у вези с усваjањем Закона о кривичном поступку, поjаснили су своjе ставове о новом моделу кривичног поступка и размотрили су перспективе кривичног правосуђа у вези с новим Законом. Присутне судиjе, адвокати и правници опште праксе из свих делова Србиjе су након излагања имали прилику да поставе питања и да даjу коментаре на стање у правосуђу након усваjања новог Закона, што jе додатно подстакло иначе живу научну расправу.

Реформа кривичног процесног права jесте jавна расправа коjу jе као други Општи семинар у зимском семестру академске 2014/15 године организовала и водила нова управа Општег семинара у следећем саставу: проф. др Миодраг Јовановић, доц. др Бојан Спаић (коуправници), проф. др Наташа Делић, проф. др Марија Караникић Мирић, проф. др Татјана Јованић, доц. др Татјана Јевремовић Петровић, доц. др Милош Јовановић, доц. др Андреја Катанчевић, и асис. Ивана Марковић (секретар).

Први семинар коjи jе одржан у зимском семестру jесте предавање професора Правног факултете у Ђенови – Пjерлуђиjа Кjасониjа, коjи jе студентима полазницима Семинарске групе из Увода у право и осталим присутнима говорио о теориjи правног тумачења.

Редовне информациjе о Општем семинару можете пронаћи на следећем линку: http://opstiseminar.tumblr.com


Попусти на сајму књига Центра за издаваштво од 30 до 50%

Центар за издавштво Правног факултета представиће и ове године своја издања у оквиру 59. Међународног београдског сајма књига.

Попусти за поједине едиције важе од 26.10 до 16.11.2014.год.и крећу се од 30 до 50%.Сва издања Центра могу се купити у књижари Факултета, поручити електронском поштом centar@ius.bg.ac.rs или телефоном 011-30 27 725.

Каталог издања центра за издаваштво Правног факултета


Одржана међународна конференција Fundamental Rights – Justification and Interpretation

24. и 25. октобра, у конференцијској сали Правног факултета Универзитета у Београду је одржана Међународна конференција на тему „Fundamental Rights – Justification and Interpretation“. Конференција је имала за циљ бављење како теоријским тако и практичним питањима и проблемима везаним за концепт основних људских права, а окупила је професоре, судије и угледне правнике из многих држава света. Након поздравног говора проф. Др Симе Аврамовића, уследило је неколико сесија излагања.

Прва сесија, под насловом „Constitutional Rights“ , обухватала је излагање Роберта Алексија („Constitutional Rights and Constitutional Review“) и Луке Буразина („Solving Conflicts between Constitutional Rights“).

Друга сесија се бавила проблемима везаним за слободу вероисповести („Freedom of Religion“) и у њој су учествовали Пјерлуиђи Кјасони („Freedom of Conscience and Freedom of Religion in a Constitutional State: Two Varieties of Conscientious Objectio“) и Кенет Хима („Compensating for a Legally Imposed Disability: Is There a Special Fundamental Right to Religious Freedom?“).

Уследила су (у оквиру сесије „Legal status and Fundamental Rights“) излагања Давида Дуартеa („Norm Structure in Fundamental Rights: From Addressees to Legal Positions“) и Биљане Ђорђевић („Citizenship as an Expression of the Special Ties That Bind: A Right or a Matter of Qualification and Privilege?“).

Последња сесија овог дана („Correlations of Fundamental Rights“) је садржала предавање Виолете Бешировић о односу права и еутаназије („Mission (Im)possible? Defending a Right to Die“), Танасија Маринковића о пракси забране политичких организација („What Freedom for the Enemies of Freedom? - Trends in Banning of Political Organizations in Europe“) и Ђорђа Павићевића о односу људских права и сиромаштва („Human Rights and Poverty“).

Следећег дана, у суботу 25. октобра, је одржано две сесије, на теме „Justifying fundamental rights“ и „Interpreting fundamental rights“. Почетак прве сесије је обележило предавање Штефана Кирстеа („Individualism and Collectivism in the Foundation of Group Rights“), а затим су уследила предавања домаћих професора, на различите теме од значаја за практичну примену и судијско тумачење права: Јасминке Хасанбеговић („Why Do We Need Fundamental Rights, Not Only in Practice, But Also in Theory?“), Бојана Спаића („Human Dignity and the Limits of Legal Interpretation“) и Миодрага Јовановића („Human Rights – Between Universality and Culturally Sensitive Interpretation“).

Конференцију је организовало Српско друштво за правну и социјалну теорију у сарадњи с Правним факултетом Универзитета у Београду

Програм конференције  >>


Свечаност поводом почетка школске године

Правни факултет организовао је свечаност у част 206. генерације бруцоша и почетка нове школске године.

У препуној „петици“, у присуству бројних гостију, председника судова, Правосудне академије и других институција, традиционалнa свечана академија отпочела је порукама министра правде Николе Селаковића и министра просвете Срђана Вербића.

Министар правде поручио је бруцошима да ће током студија сазнати шта је право, али и да се сазнајући право боре за правду.

„Студирање ће вам помоћи да научите да чувате државу, борећи се за право и штитећи право“, рекао је Селаковић и поручио студентима да не одустају, јер је часно, узвишено и праведно борити се за себе и оне око себе.

Бруцоши права, како је навео Селаковић, треба да имају осећај одговорности, задовољства и поноса што студирају на институцији коју су завршили многи умни људи.

Истакавши да је студирање на високошколској установи привилегија, министар просвете Срђан Вербић поручио је бруцошима права да покушају да унапреде углед ове државе.

„Немојте да размишљате где ћете се запослити по завршетку студија, него кога ћете запослити“, рако је Вербић поручујући бруцошима да им је привилегија и обавеза да нас „све заједно поведу напред“.

Бруцоше је поздравио и декан Сима Аврамовић уз видео презентацију којом је упозано будуће бруцоше са значајем и угледом Факултета.

Симпатије публике, након пригодног музичког програма, задобио је хор „Обилић“ са диригентом Даринком Матић Маровић.


даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.