Вести/Догађаји   
 


Прослава Дана Факултета

Дан Правног факултета и његов 166. рођендан свечано је обележен низом активности 27. септембра 2007. у присуству великог броја запослених, студената, гостију и медија. Како је Крстовдан слава Факултета, прослава је започела славским обредом и сечењем славског колача у чему су учествовали и црквени великодостојници.

Потом је на конференцији за медије отворена нова мултимедијална сала по највишим техничким стандардима која омогућује директну видео комуникацију са водећим факултетима у свету, учење на даљину, као и симултано превођење предавања, семинара и конференција. Декан проф. др Мирко Васиљевић је истакао да је Правни факултет једна од ретких установа у Србији  која се може похвалити овако савременом салом, као и да је у сваком погледу Факултет модернизован и спреман за акредитацију. Ректор Београдског универзитета проф. др Бранко Ковачевић је овом приликом одао признање нашем Факултету оценом да предњачи у опремљености и да је постао најрепрезентативнији факултет у Београду.

Поводом Дана Факултета отворен је и сајам књига у издању Центра за публикације Правног факултета са сниженим ценама и до 70% за велики број књига, стручне литературе и часописа.

Посебно свечано је било у последњем делу програма када је додељено 480 диплома младим правницима који су дипломирали током протекле школске године, са којима је радост овог тренутка поделио велики број присутних рођака и пријатеља.

             


Прва летња школа на Правном факултету

Правни факултет Универзитета у Београду и београдска канцеларија Европског форума Алпбах (ИГ Алпбах Београд) основан 1945. године у Инсбруку, нашли су заједнички интерес да организују Алпбах летњу школу о европским интеграцијама (АССЕИ), са циљем унапре­ђења знања младих правника, економиста и политиколога из 10 земаља региона из области европ­ских интеграција и регионалне сарадње.

АССЕИ летња школа организована је у периоду од 10. до 21. септембра, према моделу и програму Алпбах летње школе коју већ 15 година организују Европски форум Алпбах и Институт за међународно јавно право, европско право и међународне односе Универзитета у Инс­бруку. Двонедељни програм ове летње школе на нашем факултету похађала су 32 студента са универзитета из Љубљане, Ријеке, Бијељине, Подгорице, Скопља, Софије, Бу­курешта, Приштине, Ниша и Београда. Основна знања из области европског права свих 10 дана летње школе студентима је зналачки преносио проф. др Фридл Вајс са Правног факултета Универзитета у Бечу, а као гостујући предавачи на Летњој школи на теме европских интеграција и сродне теме у контексту приступа Републике Србије Европској унији учествовали су и: др Ерхард Бусек, специјални координатор Пакта за стабилност Југоисточне Европе, др Верона Ехолд, координатор програма при Европском форуму Алпбах, др Томас Мејер, менаџер ГТЗ канцеларије у Београду, др Тања Мишчевић, директор Канцеларије за придруживање Европској унији, др Јелица Минић, потпредседник Европског покрета у Србији, мр Владимир Петровић, сарадник Института за модерну историју, као и асистенти нашег Факултета мр Танасије Маринковић и мр Милена Ђорђевић.

Поред редовног похађања наставе, студенти су имали прилику да током свог двонедељног боравка у Београду обиђу и значајне знаменитости Србије и Београда, укључујући посету Белом двору где их је дочекала принцеза Катарина Карађорђевић, фрушкогорске манастире и гимназију у Сремским Карловцима, као и да уживају у српској традиционалној музици и фолклору у извођењу КУД Лола.

21. септембра, на свечаној додели диплома у слушаоници VIII нашег Факултета – судници за практичну наставу, координатори курса проф. др Љиљана Радуловић и проф. др Емилија Вукадин са нашег Факултета и Тамара Пупић из ИГ Алпбах Београд честитале су студентима на успешно положеним испитима на Летњој школи и пожелеле пуно среће у даљем школовању и раду. Том приликом посебно су похваљени за изузетне резултате на испиту Марко Кетлер и Томаж Брцар из Словеније, као и наш студент Милош Бингулац. Уз пригодан коктел у факултетском клубу завршен је рад овогодишње Алпбах летње школе у нади да ће она од ове године постати традиционална и да ће Правни факултет и ИГ Алпбах Београд и идуће године успешно сарађивати у њеном реализовању.

                   


Свечана академија поводом стогодишњице часописа Архив за правне и друштвене науке

Свечана академија поводом стогодишњег јубилеја часописа Архив за правне и друштвене науке (1906-2006) одржана је на Правном факултету Универзитета у Београду 21. септембра 2007. године у суорганизацији некадашњег и садашњег издавача часописа - Правног факултета и Удружења правника Србије. Академију су обележили поздравни говори, пригодни прилози и беседе о развоју правног образовања, науке и нашег најстаријег правног часописа, промоција јубиларног годишњака Архива у два тома, као и богат уметнички програм.

Свечаном академијом је председавао проф. др Слободан Перовић, председник организационог одбора прославе, а поздравне речи упутили су премијер Србије др Војислав Коштуница чије је писмо прочитано, председник Академије наука и умјетности Републике Српске проф. др Рајко Кузмановић, ректори београдског и бањалучког универзитета проф. Бранко Ковачевич и проф. Станко Станић, декани правних факултета из Подгорице, Скопља и Београда професори Зоран Рашовић,  Гале Галев и Мирко Васиљевић. Историју високошколског правног образовања у Србији илустровао је филм о Београдском универзитету и посебно његовом Правном факултету, а о сто година Архива говорили су проф. др Миодраг Орлић, председник Удружења правника Србије, и проф. др Бранко Лубарда, главни и одговорни уредник часописа. 

Академији су присуствовали многобројни гости и сарадници часописа са правних и других факултета из региона, из научних и правосудних институција, адвокатске коморе и други истакнути правници. Академски хор "Обилић" под диригентском палицом Даринке Матић Маровић допринео је пригодним музичким програмом да часопис Архив свечано прослави улазак у свој други век на месту на којем је започео своју дугу и плодну историју пре сто година.

                      


Алпбах вече на Правном факултету

17. септембра 2007. године, у оквиру Летње школе о европским интеграцијама коју су заједнички организовали Правни факултет Универзитета у Београду и ИГ Алпбах Бео­град у амфитеатру В Правног факултета одржано је прво Алпбах вече – трибина о Европској будућно­сти Србије. На њој су учествовали: др Ерхард Бусек, специјални коориднатор Пакта за стабилност Југо­источне Европе и директор Европског форума Алпбах са излагањем на тему Србија у региону Југоисточне Европе, Божидар Ђелић, потпредседник владе Републике Срби­је који је говорио о односима Србије и ЕУ, Душан Петровић, министар правде у влади Републике Србије, који је обавестио скуп о предузетим корацима Србије у реформи правосуђа у контексту европских интеграција, Драган Великић, амбасадор Републике Србије у Бечу са излагањем на тему Европа Б и појам Другог и проф. др Мирко Васиљевић, декан Правног факултета Универзитета у Београду са излагањем Значај правничког образовања за европску интеграцију Србије.

 

Скуп је изазвао велико интересовање домаће јавности и медија те је највећи амфитеатар на Факултету, позната  „Петица“ угостила више стотина студената, професора и званица на високом нивоу – амбасадора, представника државних установа и међународних организација. По завршетку трибине, разговор је настављен на коктелу у студентском клубу Бонафидес на Правном факултету.


Нови број билтена Acta Diurna бр.16  о догађајима у априлу и мају 2007.године

Билтен Правног факултета Acta diurna broj 16 забележио је догађаје у априлу и  мају 2007.године значајне за Факултет и његове чланове.

Piraeus банка на Факултету

На Факултету је 7. јуна 2007. свечано отворена пословница Piraeus банке, неколико месеци након затварања претходне банке. Piraeus банка тренутно послује у 33 пословнице на територији Србије и запошљава 424 банкарска стручњака, а пословним планом је зацртано стварање мреже од 70 пословница до 2009. године.

Отварањем ове пословнице омогућено је запосленима на Факултету као и  студентима да на једноставан и брз начин обављају све своје банкарске трансакције у простору Факултета. Поред шалтера за рад са странкама Piraeus банка је такође инсталирала и  банкомат у улазу у просторије банке.

                                              


XVI Сусрет правника у привреди Србије

Већи број професора и асистената нашег факултета учествовао је на XVI Сусрету правника у привреди Србије који је одржан у Врњачкој Бањи од 16. до 18. маја 2007. године са темом «ПРАВО И ЗАШТИТА ИНВЕСТИТОРА». Пред више од 500 учесника (правника из привреде, правосуђа, управе и других организација), говорило је око 90 референата из земље и професора и адвоката из Аустрије, Немачке, Русије, Црне Горе и Републике Српске. У оквиру Сусрета радила су два округла стола са темама "Заштита потрошача" и "Инвестициони спорови и порези". На крају саветовања усвојене су следеће поруке>>


Нови број билтена догађаја Acta Diurna у фебруару и марту 2007.године

Билтен Правног факултета Acta diurna broj 15 забележио је догађаје у фебруару и  марту 2007.године значајне за Факултет и његове чланове.

Признањa Факултету за освојено III место на светском студентском такмичењу

Успех студената нашег Факултета који су освојили III место 2007. године на међународном факултетском такмичењу из Међународног привредног права и Арбитражног права - Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot изазвао је значајну пажњу наше јавности. За студенте, тренере тима и чланове Управе Факултета организовани су тим поводом пријеми у Ректорату, Председништву и Влади Републике Србије. Заједнички утисак Ректора Универзитета у Београду проф. др Бранка Ковачевића, Председника Србије Бориса Тадића и Председника Владе др Војислава Коштунице је да овакав успех наших студената завређује сваку похвалу као највеће признање високом школству Србије.

На адресу Факултета стигли су бројни телеграми похвале, како са домаћих адреса тако и из иностранства, укључујући и наше амбасаде широм света. Оне су упућене непосредним учесницима, Правном факултету, као и друштвеним институцијама. Успех наших студената на овом такмичењу тумачи се као признање не само Правном факултету Универзитета у Београду већ и институцијама Србије, јер су наши студенти својим знањем и умећем показали да Србија придаје велики значај поштовању и примени међународног права и мирном решавању међународних спорова.  Наши студенти били су амбасадори Србије и показали су да се њихова знања, способности и стечене вештине налазе на висини најбољих светских правних факултета, а њихова памет и ентузијазам обезбедили су нашем Факултету најширу подршку на путу до финала - до III места међу 178 факултета из преко 50 земаља света. Тим студената који је представљао Правни факултет чинили су: Бранка Бабовић, Милош Бингулац, Ксенија Борета, Драгана Јандрић, Марко Јовановић (студент генерације 2006), Наташа Лалатовић, Марија Марошан, Александар Угљеваревић и Олга Цветковић. За ово престижно такмичење студенте су припремали асистент мр Милена Ђорђевић и доцент др Владимир Павић.

       

Више о такмичењу>>


Нови број билтена Acta Diurna број 14 о догађајима у децембру и јануару 2007.године

      

Билтен Правног факултета Acta diurna број 14 забележио је догађаје из децембра 2006. и јануара 2007. године значајне за Факултет и његове чланове


Корупција на универзитетима: интервју декана проф. др Мирка Васиљевића агенцији Бета


Комеморација Проф. др Стевану Врачару

Факултетски опроштај од Проф. др Стевана Врачара, пензионисаног професора Правног факултета Универзитета у Београду, одржан је на комеморативној седници 28.02.2007. године у присиству породице, бројних пријатеља и поштовалаца, наставника, сарадника и пензионисаних професора нашег Факултета. Декан проф. Мирко Васиљевић је отворио комеморацију тужном констатацијом да наши стари и млади наставници убрзано одлазе. О личности и ангажману Проф. Врачара говорио је Проф. др Коста Чавошки, а његове научне резултате укратко је представио Проф. др Будимир Кошутић.
 

Биографија Проф.др Стевана Врачара >>


Комеморативна седница посвећена доц. др Олги Поповић - Обрадовић

На Правном факултету је 1. фебруара 2007. године одржана комеморативна седница посвећена др Олги Поповић Обрадовић, доценту на предмету Национална историја државе и права, на којој су се наставници и сарадници Факултета опростили од колегнице која нас је прерано напустила. Комеморативну седницу је отворила продекан проф. Александра Јовановић, о научном раду др Олге Поповић Обрадовић говорио је шеф Катедре за правну историју проф. др Мирослав Милошевић, а топле речи пријатељског опраштања упутио јој је проф. др Сима Аврамовић.

Биографија др Олге Поповић Обрадовић >>

Опроштајна реч проф. др Мирослава Милошевића >>


Прослава дана Св.Саве уз награде, дипломе и похвалнице

Као и сваке године на Правном факултету Универзитета у Београду 27. јануара 2007. године свечано је обележен Дан Св. Саве. Највећи амфитеатар V који носи име "академик Радомир Лукић" и овом приликом заузели су до последњег места студенти и понеки родитељ, наставници и сарадници, као и уважени гости. Свечаност је започела светосавском и академском химном које је извело АКУД “Лола” и речима из Житија Светог Саве које је изговорио водитељ студент Никола Селаковић. Светосавску беседу о Растку Немањићу - Св. Сави надахнуто је говорио проф. Жика Бујуклић. Присутне је поздравио проректор Београдског универзитета проф. Бранко Медојевић, а декан проф. Мирко Васиљевић је у својој речи упућеној студентима истакао важну поруку да, насупрот разним негативним појавама у друштву, у својој правној делатности слушају само налоге своје савести и професионалне одговорности.

Декан проф. др Мирко Васиљевић је потом уручио награде, дипломе и похвалнице

Награда "студент генерације" додељена је Марку Јовановићу, најбољем дипломираном студенту који је студије завршио у року и дипломирао 15.09.2006. године са просечном оценом 9,71.

Награда из Фонда др Драгољуб Атанацковић додељена је Ивани Петровић као најбољем студенту - дипломираном правнику на правосудном смеру (дипломирала 9.10.2006. године са просечном оценом 9.58).

Две прве награде из Фонда Алан Вотсон (професор Универзитета у Чикагу, САД, и почасни доктор Универзитета у Београду) додељене су Ани Батрићевић и Николи Селаковићу за радове на тему "Душанов законик и правни транспланти".

Уручене су дипломе магистрима (2) и специјалистима (30), дипломе дипломираним правницима (преко 300)  и на крају  похвалнице најбољим студентима  I, II, III и IV године студија са просечном оценом  од 9,00 до 10.00 и свим положеним испитима са претходне године студија.

               

Фото галерија >>


Комеморативна седница посвећена Проф. др Ивану Максимовићу

На комеморативној седници 11. јануара 2007. године професори и сарадници Правног факултета су се опростили од академика др Ивана Максимовића, редовног професора нашег Факултета у пензији. Седницу је отворила продекан проф. Александра Јовановић, а о истакнутим резултатима научног, академског и професионалног рада професора Максимовића су говорили његови најближи сарадници др Драгутин ШошкиЋ, редовни професор у пензији и проф. др Мирољуб Лабус.

Опроштајне речи проф. др Мирољуба Лабуса >>


Нови број билтена Acta Diurna о догађајима у октобру и новембру 2006.године

  

Билтен Правног факултета Acta diurna број 13 забележио је догађаје од октобра до новембра 2006. године значајне за Факултет и његове чланове


Отворен Центар за развој каријере Универзитета у Београду

На Правном факултету Универзитета у Београду 12.12.2006. званично је отворен Центар за развој каријере Универзитета у Београду. Центар су отворили Његово Краљевско Височанство Александар Карађорђевић, чија је фондација за културу и образовање покренула иницијативу, Проф. др Дејан Поповић, ректор Универзитета у Београду и Проф. др Мирко Васиљевић, декан Правног факултета у Београду. Свечаном отварању присуствовали су и Слободан Вуксановић, министар за просвету и спорт Републике Србије, проректори Универзитета у Београду, декани факултета, чланови Крунског Савета и Управног одбора Фондације Престолонаследника Александра за културу и образовање, бројни сарадници и пријатељи Центра, као и представници компанија, страних културних центара и студентских организација.

Центар, који се налази на Правном факултету, намењен је свим студентима Универзитета у Београду, који ће у њему бити у прилици да се упознају и повежу са пословним светом и да стекну практичне вештине од значаја за позиционирање на тржишту рада у Србији. Основна идеја је да се студентима и дипломцима пружи помоћ и савет приликом заснивања радног односа, истраживања могућности за запошљавање током или после одређених студија и проналажења каријере која одговара њиховим интересовањима, способностима и талентима. Ова стручна универзитетска служба имаће за циљ да изађе у сусрет свим потребама студената и дипломаца током процеса развоја њихове каријере обезбеђивањем информација и саветовања које би им помогло да дођу до одговора на своја питања и дилеме приликом позиционирања на тржишту рада. Поред информативно-саветодавних услуга центар ће студентима пружити и прилику да се повежу са пословним светом и стекну неопходне практичне вештине кроз различите радионице, предавања и стручну праксу, као и путем интернет странице која је у припреми  www.razvojkarijere.bg.ac.yu.  

Центар ће примати студенте сваког радног дана од 10 до 13 и 14 до 16 часова у просторијама на Правном факултету, тел. 3027-732.

                                     

 

Изабрани декан и продекани Факултета

У протеклих месец дана изабрана је Управа Правног факултета Универзитета у Београду. У законом предвиђеном поступку предложен је као једини кандидат и тајним гласањем чланова Наставно-научног већа поново изабран за Декана професор Мирко Васиљевић, чији је досадашњи успешан двогодишњи рад сумиран у Извештају Управе за 2004-2006 >>

Савет Правног факултета је потврдио тај избор, као и предлог Декана да продекани у наредном трогодишњем периоду буду: проф. Љиљана Радуловић, продекан за наставу, проф. Александра Јовановић, продекан за финансије и доц. Миодраг Јовановић, продекан за научни и стручни рад. Упознајте Декана и продекане >>


Нови број билтена Acta Diurna о догађајима од јула до септембра 2006.године

   

Билтен Правног факултета Acta diurna број 12 забележио је догађаје од јула до септембра 2006. године значајне за Факултет и његове чланове


Свечани почетак студија прве болоњске генерације

По обичају на Правном факултету почетак нове школске године је 2.октобра 2006. обележен свечано за прву генерацију студената која ће студирати по новом наставном плану прилагођеном болоњском програму. Највећи Амфитеатар Радомир Лукић није могао да прими све нове бруцоше (око 1.800) којима је добродошлицу у правну струку пожелео министар правде Зоран Стојковић.

Декан професор Мирко Васиљевић је новим студентима рекао да су "на правом месту" - на Факултету који је током 165 година постојања био и остао лидер у правном образовању. То је образложио подацима који говоре о дугој доброј традицији, као и истицањем многих новина које је Факултет направио у скорије време: од новог наставног плана, великих технолошких иновација за модерно извођење наставе, проширених и компјутерски опремљених читаоница, обогаћене библиотеке, уређене суднице за практичну обуку и правних клиника, реновиране зграде Факултета, до нових центара - Центра за запошљавање и Алумни клуба који ће окупити дипломиране правнике нашег Факултета. Његове речи је пратила богата видео презентација о Факултету.

Свечаност је као и сваке године улепшао својим уметничким програмом академски хор "Обилић" под сјајним диригентским вођством професорке Даринке Матић Маровић.

           


Прослава 165 година Правног факултета

Велика прослава 165 година постојања Правног факултета Универзитета у Београду је имала више манифестација током читавог септембра. Главна свечаност се одиграла  27.09.2006. са првом прославом славе Факултета и Свечаном академијом којој су присуствовали многобројни гости, од премијера Републике Србије др Војислава Коштунице и више министара, чланова дипломатског кора, председника судова и бројних судија, декана и представника многих факултета из земље и иностранства и других институција, до пензионисаних професора, наставника, асистената и студената Правног факултета.

Свечану академију је лепим речима о Факултету отворио премијер др Војислав Коштуница као председник организационог одбора прославе, а пригодним говором гостима се обратио и Декан Факултета професор Мирко Васиљевић. Овом приликом додељене су повеље Правног факултета за дугогодишњу успешну сарадњу Влади Републике Србије, Универзитету у Београду, Граду Београду, Универзитету у Нансију,  Правном факултету Универзитета Ломоносов у Москви и Макс Планк институту у Хамбургу. Уз видео презентацију о Факултету и уметнички програм Факултет је на достојанствен начин прославио свој велики јубилеј.

Увече на пријему у Скупштини града Београда домаће и стране госте Правног факултета поздравио је градоначелник Ненад Богдановић, а у име страних гостију на топлом вишедневном пријему у Београду захвалио је професор др Стив Пејовић из САД.

Програм прославе 165 година Правног факултета >>

Фото галерија са прославе >>


Ин мемориам: Проф.др Јелена Даниловић (1921 - 2006)

Док су несносне августовске врућине топиле београдски асфалт, тихо и нечујно напустила нас је професорка Јелена Даниловић, зашавши у девету деценију свога живота. На достојанственој сахрани на Новом гробљу у Београду, окупили су се они до којих је та тужна вест успела некако да доспе. Међутим, многи њени поштоваоци, пријатељи и колеге за то су сазнали тек када су се с отпочињањем школске године опет отворила врата њене друге куће, Правног факултета у Београду. Мада је од пензионисања професорке Даниловић прошло већ две деценије, она је својим делом, научном оставштином, интелектуалним духом и даље на њему била присутна. Као професор Римског права, успевала је да ту изузетно тешку материју приближи студентима и да постане појам предавача коме је славна "Петица" (највећи амфитеатар на Правном факултету) увек била претесна. Својом ерудицијом, широким познавањем правне материје и ефектним излагањем, пуним духа, али и духовитости, поставила је високе стандарде, који су другима били подстицај и изазов.

текст Ин мемориам >>


                                                                                              
даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>


 

 

   
Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, Beograd
tel. (011) 3027-600, fax. (011) 3221-299