Вести/Дога
ђаји   
 


Belgrade International Company Law Conference 2011

Међународна научна конференција под називом „CONTEMPORARY ISSUES IN COMPANY LAW“, која је окупила еминентне стручњаке из области компанијског права из десет држава, одржана је на Правном факултету Универзитета у Београду 29. и 30. септембра.

Стручњаци из Велике Британије, Француске, Немачке, Холандије, Португалије, Црне Горе, Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије говорили су о модерним тенденцијама у развоју компанијског права (учесник из Португалије изложио је реферат путем видео везе), које су инспирисале учеснике да покрену дискусију поводом сваке теме.

На првој сесији, којом су председавали проф. др Мирко Васиљевић и др Криста Јесел-Холст, говорило се о примени правила пословне процене у континенталним правним системима, о компанијском праву у транзиционој привреди, о друштву са ограниченом одговорношћу у Немачкој, о интересу компаније, о случају „Даноза“ и о алтернативама захтеву минималног капитала за оснивање друштва са ограниченом одговрношћу.

Теме другe сесијe, којом су председавали проф. др Кристоф Ван дер Елст и проф. др Небојша  Јовановић, биле су: права акционара, нови трендови корпоративног управљања, независни директори, накнаде члановима управе и одговорност директора. Трећа сесија, којом су преседавали др Рајнер Кулмс и проф. др Вероник Магниер била је посвећена приватним повериоцима и неизвршењу обавеза од стране државе, заштити мањинских акционара од финансијског тјунелинга, претварању отвореног у затворено друштво у Србији, сајбер-поверењу, корпоративном е-управљању, вршењу права акционара у индиректом холдинг систему и објављивању повлашћених информација.

Радови са успешно одржане конференције биће објављени у међународном броју часописа „Анали Правног факултета у Београду“

Програм конференције >>


Отворен Mузеј Правног факултета

Патријарх Иринеј и декан проф. др Мирко Васиљевић свечано су отворили Музеј Правног факултета Универзитета у Београду, као „стожерни бележник његовог двовековног пута“, како је у говору овим поводом истакао проф. др Мирко Васиљевић. Патријарх Иринеј је назвао овај музеј „музејем правне свести и мисије“, чија ће улога бити да сачува прошлост за генерације које долазе и да им покаже „историју, труд и рад свих оних који су радили на реду и поретку“. Патријарх је у говору посебно напоменуо да Правни факултет не почива само на времену Доситеја Обрадовића, већ и на временима Светога Саве и Номоканона те цара Душана и његовог Законика, као првих правних дела.

Музејска поставка представља оснивање и развој Правног факултета од 1808. године до данас и реализована је преданошћу главног аутора Озарије Марковић Лашић, ентузијаста ауторског тима самог Факултета и уз несебичну професионалну помоћ Архива Србије са директором Мирославом Перишићем на челу.

        


Обележени Дан и Слава Правног факултета

Дан Правног факултета и слава – Крстовдан, обележени су 27. септембра 2011. године низом догађаја.

У 9 часова у амфитеатру „Радомир Д. Лукић“ одржана је свечана академија, током које су уручене дипломе студентима који су завршили школовање. Овој свечаности присуствовали су, уз госте из правничке професије, и министар просвете и науке проф. др Жарко Обрадовић и генерални секретар Народне скупштине Републике Србије Вељко Одаловић.

Честитајући дипломцима, министар Жарко Обрадовић је напоменуо да ће они убудуће обликовати живот грађана применом знања стеченог на овом факултету и искористио је прилику да још једном истакне велики успех који су постигли наши студенти на такмичењу из медијског права у Оксфорду. Он је такође нагласио велики значај Правног факултета у образовном систему Србије, подсетивши да су међу бившим студентима Правног факултета и многи академици и министри и изразио наду да ће бити и председникā.

Декан Правног факултета проф. др Мирко Васиљевић, цитирајући мисли Иве Андрића из „Знакова поред пута“, позвао је дипломце да постављају високе циљеве, да траже „мало од света око себе, али много од себе и свога дела“ и да свој професионални и животни пут посвете „борби за истину, борби за правду и борби за слободу“. После обраћања које је испраћено великим аплаузом, проф. др Мирко Васиљевић уручио је дипломе новој генерацији дипломираних правника и позвао их да присуствују отварању Музеја Правног факултета.

У 11:30 часова обављено је ломљење славског колача поводом обележавања славе - Крстовдана. Правном факултету Универзитета у Београду указана је част да обред ломљења славског колача обави Његова светост патријарх српски господин Иринеј. Патријарх је у обраћању честитао славу наставницима, студентима и свим запосленима и пожелео им успех у раду, посебно истакавши своју „радост што се овај догађај дешава баш на Правном факултету, у школи чије је темеље поставио велики српски просветитељ и учитељ Доситеј Обрадовић“, подсетивши да је у српској православној традицији да не само православни домови, већ и установе, пре свега просветне установе, имају своју славу.

Декан проф. др Мирко Васиљевић захвалио је Његовој светости патријарху на указаној части, истовремено поздравивши и друге госте, представнике највиших државних органа, са замеником председника Владе и министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем на челу, који су препознали значај традиције Правног факултета дуге 203 године и својим присуством увеличали обележавање овог дана.

Честитка поводом славе нашег факултета стигла је и са манастира Хиландара, који делегација Правног факултета походи сваке године и за чију обнову је више пута издвојена материјална помоћ из сопствених средстава Факултета. Писмо игумана Методија прочитао је продекан доц. др Марко Ђурђевић.

Обележавању славе Правног факултета присуствовали су и: директор Безбедносно-информативне агенције Саша Вукадиновић, тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић, специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић, в. ф. председника Привредног апелационог суда Мирослав Николић, републички јавни правобранилац Оља Јовичић, декан Правног факултета Универзитета у Бања Луци проф. др Витомир Поповић, као и многи други представници државних и правосудних органа те других правних факултета из Србије и Републике Српске.


Билтен Acta Diurna број 33

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 32 забележио је догађаје од априла до августа 2011.године значајне за Факултет и његове чланове.

 


Семинар из медијског права

После великог успеха студената Правног факултета Универзитета у Београду на међународном такмичењу из медијског права Monroe E. Price“, Правни факултет у Београду је имао задовољство да угости семинар из медијског права 27. маја 2011 који је одржан од стране студената који су учествовали на такмичењу. Циљ семинара био је да скрене пажњу на ово и даље ново поље права у Србија и да заинтересује више студената за исту. Главне теме семинара су биле нове технологије, интернет, електронске комуникације и на који начин те технологије утичу на медије и какав режим треба да се примени на њих. Семинар је одржан у пуној конференцијској сали, и окупио је не само студенте који су заинтересовани за ову област права, него и новинаре, адвокате, владине експерте који раде у регулаторним агенцијама (РРА, РАТЕЛ) и друге.

Више о семинару >>


Сарадња Правног факултета са Уставним судом и са Првим основним судом у Београду 

Правни факултет Универзитета у Београду закључио је 21. априла 2011. године споразуме о сарадњи са Уставним судом Србије и Првим основним судом у Београду, који предвиђају практичну обуку и обављање научно-истраживачке праксе за студенте у судовима, односно стручно усавршавање судија на Правном факултету без надокнаде.

Споразуме су потписали декан Правног факултета проф. др Мирко Васиљевић, председник Уставног суда Србије др Драгиша Слијепчевић и вршилац функције председника Првог основног суда у Београду Тања Шобат.

Осим обуке студената и стручног усавршавања судија, споразуми предвиђају и учествовање судија у појединим облицима наставе на Факултету (без надокнаде), размену информација о питањима правне науке и праксе, као и заједничко учешће у поступку утврђивања правних ставова ради примене прописа и судске надлежности.


Још један успех наших студената на међународним такмичењима

         

На осамнаестом такмичењу студената права из области арбитраже и међународног привредног права – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, одржаном од 15. до 21. априла 2011. године у Бечу, тим студената Правног факултета Универзитета у Београду поново је остварио сјајне резултате. У конкуренцији 260 факултета из преко 60 земаља света наш Факултет се седму годину за редом пласирао у финалну рунду такмичења у коју улази 64 најбоља факултета на основу резултата после прва четири дана такмичења, а затим освојио изванредно пето место и чак три награде за најбоље говорнике. Вредно је истаћи да је овакав континуитет у пласману у финалну рунду такмичења прави куриозитет и да га осим београдског факултета има само још и индијски Национални Универзитет правних наука из Калкуте. Традиција постизања успеха на овом престижном међународном такмичењу се тако наставила и ове године, а Београд се и овог пролећа нашао у врху светских центара арбитражног права и правног образовања.

Више о такмичењу >>


III Belgrade Arbitration Conference

                   

Након великог успеха и изузетне научне и медијске пажње у домаћим али и светским оквирима које су изазвале две претходне београдске арбитражне конференције, одржане 2009. и 2010. године, Правни факултет је одлучио да и ове године окупи светску правничку елиту на научном форуму посвећеном новим правцима развоја и савременим изазовима у међународној трговинској арбитражи, под називом – International Commercial Arbitration Trends and Challenges. Овај догађај је у Београд поново довео најеминентније светске стручњаке који се баве арбитражним правом.

Конференцијска сала нашег Факултета била је мала да прими преко 400 правника из Србије, региона и двадесетак земаља света, укључујући и професоре и адвокате из Бразила, Уругваја, Новог Зеланда, Сједињених Америчких Држава, Швајцарске, Немачке и Велике Британије који су се пријавили за учешће на Конференцији, па је зато овај међународни скуп и ове године одржан у амфитеатру ''Радомир Лукић''. Овако велики број учесника најбоље говори о значају догађаја и актуелности теме скупа (видети Програм конференције).

Као што доликује оваквом догађају, радном делу Конференције претходило је свечано отварање. Учеснике су поздравили и пожелели им успешан рад проф. др Бранко Ковачевић, ректор Београдског универзитета, г. Душан Петровић, министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије, проф. др Гашо Кнежевић, председник Спољнотрговинске арбитраже при Привредној комори Србије и др Јудит Книпер испред ГИЗ Отвореног фонда за југоисточну Европу.

Видео материјали са конференције >>

Више о конференцији >>


IV Belgrade Open Pre - Moot

Након одличног одјека који су имала последња три београдска припремна турнира за највеће светско такмичење студената права Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, Правни факултет Универзитета у Београду је одлучио да и ове године буде домаћин будућим стручњацима за међународно привредно и арбитражно право из целог света. Овогодишња београдска рунда припрема – Belgrade Open Pre-Moot - одржана је од 8. до 10. априла 2011. године и окупила је тимове 31 факултета из 22 земље света (Албанија, Аустрија, Босна и Херцеговина, Бразил, Велика Британија, Индија, Италија, Јужна Кореја, Кајманска острва, Македонија, Немачка, Нови Зеланд, Пољска, Русија, САД, Србија, Турска, Уругвај, Хрватска, Црна Гора, Швајцарска и Шпанија). Видети програм Pre-Moot-a >>

                                        
            
На такмичењу је у својству арбитара учестовавало преко 140 угледних правника, адвоката и професора из преко 20 земаља света, а током викенда је одржано преко 80 арбитражних сесија. Заинтересованима, укључујући и студенте, тако је пружена могућност да стекну увид у начин на који се одвија арбитража. Типична арбитража је затворена за јавност, тако да је прилика да се посматра начин на који она функционише, током овог студентског такмичења у Београду, била јединствена.

Радни део београдског турнира пратио је и богати пратећи програм друштвених активности, укључујући и организоване ручкове и вечере, као и обиласке централних делова града.

О квалитету и високим стандардима организације београдског турнира и квалитета учесника сведочи и чињеница да се чак 15 факултета са београдског списка учесника пласирано у финалну рунду такмичења које се крајем марта одржало у Бечу, а на којем је учествовало чак 260 факултета из преко 60 земаља света. Додатно, вредно је спомена да су за београдски турнир 2012. године већ почеле да стижу пријаве.

Поред нашег Факултета, организатори турнира Belgrade Open били су Отворени регионални фонд за југоисточну Европу (ГИЗ) и Спољнотрговинска арбитража при Привредној комори Србије, а као покровитељи скупа такмичење су помогли и Скупштина града Београда, и адвокатске канцеларије Карановић – Николић и Моравчевић Војновић Здравковић у сарадњи са Schoenherr. Испред Правног факултета највећи терет организације овог великог и захтевног догађаја понели су асистент мр Милена Ђорђевић, проф. др Владимир Павић и асистент Марко Јовановић. Њихов посао је био олакшан безрезервном подршком Управе, а несебичну помоћ им је пружила и екипа наших студената – волонтера, којима се организатори и овом приликом искрено захваљују.


Билтен Acta Diurna број 32

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 32 забележио је догађаје од јануара до марта 2011.године значајне за Факултет и његове чланове.

Правни факултет постао члан мреже правних факултета југоисточне Европe

На Универзитету „Свети Кирил и Методиј“ у Скопљу 25. марта 2011. године званично је потписана Повеља о успостављању Мреже правних факултета Југоисточне Европе (SEELS – The South East European Law School Network). У име Правног факултета Универзитета у Београду Повељу је потписао декан проф. др Мирко Васиљевић, који је и члан Управног одбора ове мреже, док је његов заменик продекан за научни и стручни рад проф. др Милан Шкулић, који је такође овом приликом боравио у Скопљу.

Потписници Повеље су представници десет правних факултета са универзитетâ из Србије (Београд, Крагујевац, Ниш), Црне Горе, Босне и Херцеговине (Сарајево и Зеница), Македоније (Скопље), Хрватске (Загреб и Сплит) и Албаније (Тирана).

За реализацију овог пројекта, који подржава немачка влада, задужена је немачка организација GIZ – Немачко друштво за међународну сарадњу - Отворени регионални фонд за Југоисточну Европу – Правна реформа.

Домаћин званичне церемоније потписивања Повеље, ректор Универзитета „Свети Кирил и Методије“ у Скопљу проф. др Велимир Стојковски, нагласио је значај регионалне сарадње у развоју високог образовања напомињући да је мрежа SEELS концепт који у будућности може да буде употребљен и за успостављање других мрежа.

Декан Правног факултета у Скопљу проф. др Борче Давитковски обратио се у име правних факултета оснивача SEELS мреже и истакао њихову обавезу да у својим земљама наставе да подржавају процесе европских интеграција. У истом смислу успостављање ове мреже значајно је за усмереност ка јачању административних капацитета у државној управи и обезбеђивању механизама за боље извршавање обавеза које намеће тенденција ка чланству у Европској унији. То су посебно нагласили др Васко Наумовски, потпредседник македонске владе за европске послове и амбасадорка Немачке у Македонији Мариа Улрике Кноц, која је изразила наду да ће SEELS имати главну улогу на путу ових земаља ка Европској унији.

У име немачке организације GIZ – Отвореног регионалног фонда за Југоисточну Европу обратио се др Томас Мајер који је најавио даљу подршку GIZ-а и нагласио да тренутак формалне институционализације мреже SEELS означава крај развојне фазе и почетак процеса сарадње међу правним факултетима.

Главни циљ SEELS мреже је да се побољша сарадња и повећа конкурентност правних факултета у региону, да се промовише боље деловање и капацитет академских институција. Успостављањем ове мреже биће повећана регионална мобилност и размена академског правног знања, искуства и информација. Троструки приступ SEELS мреже на пољима образовања, истраживања и издаваштва подржава стратешку оријентацију правних факултета и пружа могућност за умрежавање три циљне групе (студенти основних, мастер и докторских студија; академско особље и представници правничких занимања) у региону Југоисточне Европе.

Након званичне свечаности, учеснике је у својој резиденцији примио председник Македоније проф. др Ђорђе Иванов.

У име Министарства просвете Републике Србије овом догађају је присуствовао проф. др Слободан Јауковић, помоћник министра за високо образовање.

Мрежу SEELS подржали су универзитети из Љубљане, Букурешта, Истанбула, Берлина, Граца, Европско удружење правних факултета (ELFA) и друге репрезентативне дипломатске организације које су присуствовале овом догађају.

Наредни састанак Управног одбора Мреже SEELS биће одржан у месецу мају на Правном факултету Универзитета у Београду.


Наши студенти освојили Мадрид

 

После тријумфа на припремном турниру за 18. светско такмичење из међународног трговинског и арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, одржаном 25. фебруара 2011. године у Милану у организацији Миланске арбитражне коморе, тим студената нашег Факултета освојио је прво место и на припремном турниру у Мадриду који је организовао чувени Carlos III Универзитет из Мадрида у периоду од 4-5. априла 2011. године.

Наш тим који су на овом такмичењу представљале студенткиње Ива Паић и Соња Срећковић убедљиво се пласирао у финале такмичења освојивши после прва четири наступа највећи број поена у конкуренцији десет тимова из шест земаља. У финалу, које је одржано у мадридском арбитражном суду, наше студенткиње су савладале тим Викторија универзитета из Велингтона, Нови Зеланд, који је пре две године освојио Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot такмичење у Бечу.

Такмичење Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot састоји се у решавању једног задатог случаја из области арбитражног права и права међународне продаје робе и има две фазе. У првом, писменом делу, тимови састављају писмене поднесек у име тужиоца и туженог, док у другој, усменој фази такмичења симулирају поступак пред међународном трговинском арбитражом износећи аргументе пред трочално арбитражно веће. На усменом делу такмичења у прва четири дана сваки тим има четири наступа, од чега два у улози тужиоца и два у улози туженог. На сваком сусрету сваки од три арбитра оцењује оба говорника једног тима и тако се, на основу 24 добијење оцене, на крају четвртог дана прави ранг листа квалификационе фазе усменог дела такмичења. Најбоља 64 тима се тада деле у 32 пара и прелазе у финалне рунде које се даље одвијају по систему елиминације.

Ове године, финално такмичење ће се одржати од 15. до 21. априла 2011. године, a поред припремног турнира у Милану и Мадриду наши студенти су узели учешће и на турнирима у Хановеру и Базелу у периоду од 10. до 21. марта. Коначну проверу пред такмичење у Бечу  наши студенти ће имати у Београду, у периоду од 9. до 10. априла, кад наш Факултет организује IV Belgrade Open Pre-Moot за који се регистровало 31 тимова из 22 земље света и преко 150 арбитара из земље и иностранства.

Tим студената Правног факултета за ово престижно такмичење чине студенти четврте године и мастер студија Правног факултета: Ана Аврамовић, Снежана Дабић, Мина Живадиновић, Војимир Куртић, Ива Паић, Сара Пенђер, Борис Радојчић, Соња Срећковић, Иван Чавдаревић и Тања Шумар. Студенте за такмичење припремају професор др Владимир Павић и асистент мр Милена Ђорђевић, којима у припремама свесрдно помаже и асистент Марко Јовановић. Непроцењиви допринос припремама тима за усмени део такмичења дали су и бивши учесници овог такмичења, сад адвокатски приправници, Урош Живковић, Бојана Јелисавац и Марија Шкундрић, као и асистент Вук Цуцић.

Више информација о овом такмичењу >>


Студенти Правног факултета тријумфовали на међународном такмичењу из међународног медијског права

Студенти Универзитета у Београду, Правног факултета Адриана Миновић, Стефан Драгојевић, Сава Павловић, Петар Радосављев, Невена Кривокапић и Милица Јаначковић показали да су у светском врху! Они су 2. априла 2011. године, на четвртом међународном такмичењу Monroe E. Price Moot Court из међународног медијског права освојили прво место, као и награду за најбоље писмене поднеске (тужбу и одговор на тужбу) у конкуренцији 26 тимова из 19 земаља света.

Такмичење је одржано на Универзитету Оксфорд у организацији Центра за социолоко-правне студије, Програма за упоредну анализу медијског права и политике и у сарадњи са Међународном асоцијацијом адвоката из области медијског права. На овогодишњем такмичењу учествовало је 26 тимова из 19 земаља света - из Америке, Африке, Азије и Европе. Међу наведених 26 тимова 4 тима су се за такмичење пласирала на основу успеха на квалификационом турниру које је одржано у Индији које је окупило 22 тима. Наши студент су у финалу такмичења победили тим америчког Универзитета Кардозо из Њујорка, а на путу до финала састали су се са тимовима из Индије, Кеније и САД. Тренер тима студената, најзаслужнији за координцију њиховог рада и квалитет њихових писмених поднесака и усменог излагања, је асистент Правног факултета Универзитета у Београду Вук Цуцић. Средства за одлазак на ово престижно такмичење студенти су прикупили пре свега захваљујући подршци пројеката NUNS-а i USAID-IRAX, Правног факултета и неколико појединаца укључујући и адвоката Ненада Цвјетићанина.

Такмичење се састоји из две фазе – писмене и усмене. У обе фазе ради се о симулацији суђења на енглеском језику пред Универзалним судом за људска права. Студенти се налазе како у улози адвоката тужиоца – заштитиника медија, тако и у улози адвоката државе – тужене за кршење права слободе изражавања, основног људског права гарантованог Универзалном декларацијом о људским правима. У прва два дана такмичења студент имају четири наступа - 2 пута у улози тужиоца, два пута у улози туженог, излажући аргументе засноване на Универзалној декларацији и пракси међунардоних судова за људска права, укључујући и праксу Европског суда за људска права, а на основу чињеница проблема које им је организатор такмичења доставио. Најбољих 8 тимова после прва два дана такмичења пролази у четвртину финала, након чега напредују до финала по систему елиминације.

Ово је само једна у низу награда које су студенти Правног факултета Универзитета у Београду освојили на међународним такмичењима у иностранству у последњих пар година. Недавно су се вратили са освојеном наградом за најбољи дебитантски тим са међународног такмичења из медијације које је одржано у Паризу, две године за редом освојили су треће место на међународном такмичењу из инвестиционог права у Бостону И Франкфурту, 2007. године су освојили високо треће место у конкуренцији 177 тимова из целог света на престижном такмичењу из међународног привредног права и арбитражног права, са које се већ годинама враћају и са наградама за најбоље тужбе и најбоље говорнике.

Успеси наших студената права најбоље говоре о високом нивоу образовања на нашем Универзитету и о успешној реализацији модерног приступа у раду са студентима који се на Правном факултету одвија кроз популаризацију практичних облика рада – moot court такмичења, правних клиника, курсева писања правних докумената и других облика стручне праксе.


Промоција првог броја Студентске ревије за привредно право

У понедељак 14. марта, са почетком у 12х, одржана је промоција првог броја Студентске ревије за привредно право. Студентска ревија за привредно право је осмишљена као стручно-научни часопис студената Правног факултета Универзитета у Београду, који ће излазити у електронској форми два пута годишње. Садржај Ревије чине прикази усвојених прописа или предлога, најзначајнијих примера из судске праксе, а од наредног броја и најбољи семинарски радови у великој и динамичној области права и привреде, с нарочитим акцентом на процес регулације тржишта. Ревија је настала с циљем да студентима превасходно пословноправног усмерења пружи прилику да се што раније афирмишу као истраживачи и обуче за самостално стручно истраживање појединих правних тема са којима ће се сусретати на својим будућим пословима. Промоцију првог броја отворио је поздравним говором Декан Правног факултета проф. др Мирко Васиљевић, а присутнима су се обратили и проф. др Светислав Табороши, главни и одговорни уредник доц. др Татјана Јованић и уредници за академску 2010/11 Владан Миљковић и Милорад Гајић.

 


Наши студенти најбољи на припремном турниру у Милану

 

G:\DCIM\101CANON\milano (23).JPG

На припремном турниру за 18. светско такмичење из међународног трговинског и арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, одржаном 25. фебруара 2011. године у Милану у организацији Миланске арбитражне коморе, тим студената нашег Факултета освојио је прво место у конкуренцији тимова из Италије, Немачке и Швајцарске. Награду за запажен успех на овом турниру у облику вредне двотомне монографије познатог америчког стручњака за арбитражно право Герија Борна International Commercial Arbitration – Commentary and Materials, коју им је уручио секретар Миланске арбитраже г-дин Стефано Ацали, студенти су одлучили да поклоне факултетској Библиотеци.

Такмичење Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot састоји се у решавању једног задатог случаја из области арбитражног права и права међународне продаје робе и има две фазе. У првом, писменом делу, тимови састављају писмене поднесек у име тужиоца и туженог, док у другој, усменој фази такмичења симулирају поступак пред међународном трговинском арбитражом износећи аргументе пред трочално арбитражно веће. На усменом делу такмичења у прва четири дана сваки тим има четири наступа, од чега два у улози тужиоца и два у улози туженог. На сваком сусрету сваки од три арбитра оцењује оба говорника једног тима и тако се, на основу 24 добијење оцене, на крају четвртог дана прави ранг листа квалификационе фазе усменог дела такмичења. Најбоља 64 тима се тада деле у 32 пара и прелазе у финалне рунде које се даље одвијају по систему елиминације.

Ове године, такмичење ће се одржати од 15. до 21. априла 2011. године, a поред припремног турнира у Милану наши студенти ће узети учешће и на турнирима у Хановеру, Сарбрикену и Базелу у периоду од 10. до 21. марта. Коначну проверу пред такмичење у Бечу  наши студенти ће имати у Београду, у периоду од 9. до 10. априла, кад наш Факултет организује IV Belgrade Open Pre-Moot за који се регистровало 31 тимова из 22 земље света и преко 150 арбитара из земље и иностранства.

Tим студената Правног факултета за ово престижно такмичење чине студенти четврте године и мастер студија Правног факултета: Ана Аврамовић, Снежана Дабић, Мина Живадиновић, Војимир Куртић, Ива Паић, Сара Пенђер, Борис Радојчић, Соња Срећковић, Иван Чавдаревић и Тања Шумар. Студенте за такмичење припремају професор др Владимир Павић и асистент мр Милена Ђорђевић, којима у припремама свесрдно помаже и асистент Марко Јовановић. Непроцењиви допринос припремама тима за усмени део такмичења дали су и бивши учесници овог такмичења, сад адвокатски приправници, Урош Живковић, Бојана Јелисавац и Марија Шкундрић, као и асистент Вук Цуцић.

Више информација о овом такмичењу >>

Промоција књиге „Изабране беседе“ академика проф. др Мирка Васиљевића

Важност неговања лепе и јаке речи на Правном факултету Универзитета у Београду потврђена је и објављивањем књиге „Изабране беседе“ академика проф. др Мирка Васиљевића, декана Правног факултета.

Промоција ове књиге одржана је 16. фебруара 2011. године у амфитеатру „Радомир Д. Лукић“ у присуству великог броја званица из академског, културног и јавног живота Београда и Србије.

Домаћини вечери били су проф. др Жика Бујуклић, продекан за наставу Правног факултета и Јелена Арсић, прошлогодишњи победник традиционалног такмичења у беседништву, које се одржава на Дан Светога Саве. О књизи су говорили и: академик проф. др Данило Баста, проф. др Сима Аврамовић и књижевник Ратомир  Рале Дамјановић. Учесници такмичења у беседништву Марко Кулић и Филип Бојић изговорили су две беседе аутора ове књиге.

Промоцију је отворио проф. др Жика Бујуклић, који је књигу „Изабране беседе“ оценио као омаж лепој речи у време празнословља, речи која „обавезује и оптужује“, полазећи од претпоставке да је вредност сваке беседе у њеној унутрашњој снази и садржини. Професор Бујуклић је напоменуо да је књига издање Центра за издаваштво и информисање Правног факултета, чијем је оснивању аутор дао велики допринос. Такође, упознао је присутне са садржајем књиге, која је сачињена од једанаест подручја, која на известан начин представљају једанаест ауторових „погледа на свет“ и садржи поздравне говоре аутора одржане разним поводима (доделе диплома на Савиндан, прославе Дана Факултета, говори одржани на Копаоничкој школи природног права, свечаним академијама и конференцијама и друго), струковне беседе на различите теме, скице за филозофију пословног и стечајног права, као и беседе медијима. Професор Бујуклић је, такође, присутне обавестио да је приход од продаје књиге намењен Фонду „Професор др Мирко Васиљевић“, који је аутор књиге недавно основао у знак подршке студентима основних академских студија Правног факултета.

О књизи је, са посебним освртом на тему примене Болоњске декларације у систему високог образовања наше земље и на приближавање аутора филозофији права, говорио академик проф. др Данило Баста. Он се, такође, осврнуо на традицију лепе речи и лепог изражавања на Правном факултету и подсетио на беседнички активизам професорâ Правног факултета Јована Стерије Поповића, Димитрија Матића, Слободана Јовановића и Михаила Ђурића. Академик проф. др Данило Баста нагласио је да се у књизи „Изабране беседе“ могу препознати плодови једног снажног беседничког настојања њеног аутора проф. др Мирка Васиљевића, који је као „декан једног факултета по самој природи свога положаја и улоге коју има, често у прилици да говори, да се обраћа, да поручује, да поздравља и наздравља“. Академик проф. др Данило Баста је оценио да је аутор ове књиге беседио у многим приликама и разним поводима, „неуморно, јасно и сликовито, спретно и полетно, у прилог, у одбрану, за интерес и добробит Правног факултета, с пуном свешћу о његовој традицији и његовој будућности“.

Са литерарног аспекта књигу је анализирао књижевник Ратомир – Рале Дамјановић. Он је истакао да је свака беседа, било да је литерарна или метафорична, својеврстан бунт и да је њена композиција одређена унутрашњошћу човека који говори. Напомињући да је задатак интелектуалца да говори истину „најбоље што зна, о стварима које су битне, правим људима“, истакао је да то начелно испуњава и проф. др Мирко Васиљевић.

Проф. др Сима Аврамовић је говорио о садржинској страни беседе осврнувши се на велике историјске примере – Демостена и Цицерона, а аутора књиге „Изабране беседе“, као генерацијског колегу и пријатеља, оценио је као „мудрог и вредног човека који пркоси времену у коме живи“. Као велики познавалац беседе и беседништва, проф. Аврамовић је истакао да за беседу није довољан само таленат, већ и огроман рад и велико самозалагање те да проф. др Мирко Васиљевић представља пример човека који даје одговор да се беседник гради, да се беседник ствара, да добар беседник значи - човек који је много улагао у себе, и то не само на беседничком плану.

Након представљања књиге од стране говорника и видео приказа неких од његових беседа, присутнима се обратио и аутор књиге академик проф. др Мирко Васиљевић захваливши се свима који су дали допринос њеном стварању. Не желећи да и сам похвално говори о својој књизи, истакао је да су његове беседе говор његове душе, а да је присуство великог броја поштовалаца његове речи на овој промоцији доказ да је побеђен песимизам Иве Андрића сажет у мисли из његове књиге „Знакови поред пута“ – да је трагедија нашег човека у томе што нема истинског поштовања за друге.

Књига „Изабране беседе“, обима од 419 страна, садржи и DVD са видео записима десет репрезентативних говора које је академик проф. др Мирко Васиљевић одржао разним поводима.

Галерија слика >>


Одржана конференција Уговори о грађењу у савременој међународној пракси

На Правном факултету је 11.02.2011.године, у сарадњи са  International Financial Corporation и уз подршку Амбасаде Краљевине Холандије, одржана конференција Уговори о грађењу у савременој међународној пракси.

Конференција је имала II панела ( I - Основне карактеристике општих услова уговора о грађењу у међународној пракси и коришћење у пословању у Србији и II - Решавање спорова и друге посебне теме), са 13 учесника.

Интересовање за конференцију је било велико, па је број учесника са полазних 90 скоро утростручен.

Програм конференције >>

Галерија слика >>


Успех наших студената на такмичењу из међународне трговинске медијације

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду вратили су се са 6. годишњег такмичења из међународне трговинске медијације (International Commercial Mediation Moot Competition) које је одржано од 4. до 9. фебруара 2011. године у Паризу са вредним признањем – тим нашег Факултета проглашен је за најбољи међу факултетима који су ове године по први пут учествовали на такмичењу. 

Тим Правног факултета Универзитета у Београду чиниле су студенткиње треће године Вања Вујновић, Мина Срећковић и Ања Тасић. За такмичење их је спремао асистент Марко Јовановић, уз велику помоћ Уроша Живковића, приправника у адвокатској канцеларији Карановић-Николић. Помоћ и подршку током припрема пружили су и проф. др Владимир Павић, асист. мр Милена Ђорђевић и г. Петар Гроздановић, медијатор и адвокат из адвокатске канцеларије Баклаја, Игрић, Мујезиновић у сарадњи са Clyde & Co.

Такмичење из међународне трговинске медијације од 2006. године сваког фебруара организује Одељење за алтернативно решавање спорова Међународне трговинске коморе у Паризу (International Chamber of Commerce – ICC) у настојању да унапреди квалитет образовања студената права, пружи им што бољи и непосреднији увид у практичне аспекте медијације и промовише медијацију као један од могућих видова вансудског решавања међународних трговинских спорова. Ове године на такмичењу је учествовало око 400 студената у оквиру 58 тимова (од чега око 20 по први пут) из 27 земаља са свих континената. Приступ такмичењу није слободан, већ након истека рока за пријаву учесника организациони одбор такмичења одлучује које ће пријаве прихватити. Приликом одлучивања организациони одбор даје предност тимовима који су већ учествовали, тимовима са факултета на којима је медијација увршћена у редовни курикулум, као и о равномерној регионалној заступљености. Зато је већ и сама могућност учествовања на такмичењу својеврсна привилегија и признање нашем Факултету.

На такмичењу се решавају хипотетички спорови које треба решити путем медијације. Пре сваког сусрета тимови предају кратак писани план стратегије коју ће применити током медијације. У сваком сусрету решава се различит проблем, а време за медијацију је ограничено на 85 минута. Такмичарима у решавању спора помаже професионални медијатор, а учеснике бодују и о победнику одлучују двоје судија, који су такође професионални медијатори, адвокати или професори. Након четири квалификациона сусрета, шеснаест најуспешнијих тимова прелази у осмину финала и даље се бори по систему елиминације.

Наши студенти су током такмичења наступали против тимова америчких универзитета Хемлајн и Вашингтон, индијског универзитета Гуџарат и немачког универзитета Хумболт из Берлина. Победник овогодишњег такмичења је Универзитет Фордам из Сједињених Америчких Држава.

Учешће наших студената на такмичењу из медијације омогућила је Међународна финансијска корпорација.

                     


Свечана академија поводом Дана Св.Саве

Свечаном академијом у чувеној “петици” Правног факултета Универзитета у Београду – амфитеатру “Радомир Д. Лукић”, 27. јануара свечано је обележен Дан Светог Саве, дан првог српског архиепископа и просветитеља, који је дао немерљив допринос развоју српске државе и цркве, али и почецима српског права.

Свечаност је отворена Светосавском и академском химном у извођењу Академског хора “Обилић” са диригентом Дејаном Миловановићем, као и саопштењем да је Правни факултет Универзитета у Београду један од 19 добитника Светосавске награде за 2010. годину коју додељује Министарство просвете појединцима и институцијама за посебан допринос развоју образовања и васпитања.

Честитајући нашем факултету на Светосавској награди, у име Београдског универзитета присутне је поздравио проректор за међународну сарадњу проф. др Војислав Лековић.

У име Министарства просвете обратио се помоћник министра у Сектору за високо образовање проф. др Слободан Јауковић, посебно истакавши да је Светосавска награда признање пре свега декану Правног факултета проф. др Мирку Васиљевићу “који је током своја три узастопна мандата реконсолидовао овај факултет и успео да га сврста у водеће образовне институције”. Професор Јауковић се осврнуо на дугу традицију српског школства која датира од 1808. године, подсећајући на школовање наших младих интелектуалаца на престижним европским универзитетима, истакавши да је данас Србији више него потребно квалитетно образовање у циљу лакшег интегрисања у европски образовни простор.

Обраћајући се дипломцима, представницима Универзитета у Београду, државних органа, правосуђа и привреде и осталим гостима, декан Правног факултета проф. др Мирко Васиљевић, поздрављен вишеструким аплаузима, захвалио се Министарству просвете које је Правни факултет „коначно препознало као институцију која је високо на лидерској позицији на универзитетском небу Србије, последњих година доста угроженом комерцијалним амбицијама одређених сектора“.

Декан је, говорећи о овом признању, позвао Министарство, Владу и државу да истрају на процесу рангирања универзитета и факултета у Србији, како би се коначно стекао увид у то колико чија диплома вреди на тржишту рада Србије.

У посвећеном и топлом обраћању дипломцима, проф. Васиљевић је беседио о Србији која је заробљена разним „вишковима и мањковима“ и изразио наду у ентузијазам и снагу њихове младости као победничке карте за Србију.

О животу, делу и значају Растка Немањића, посебно инспирисан, беседио је проф. др Жика Бујуклић, истакавши његов допринос у области просвете, права, језика, у успостављању државне и црквене независности. Професор Бујуклић је посебно напоменуо да је значај Светог Саве на пољу права Карејски, Хиландарски и Студенички типик, док је круна његовог доприноса Законоправило (или Номоканон) као зборник световног и црквеног права систематично сређеног и написаног на српском језику. То је био јединствен правни документ, који је служио као узор околним државама.

По свему велики дан обележила је и прва додела награда из Фонда „Професор др Мирко Васиљевић“, који је основан у марту 2010. године. О Фонду, чија су средства лична средства декана проф. др Мирка Васиљевића, говорио је проф. др Сима Аврамовић, који је и члан Управног одбора овог фонда. Професор Аврамовић је нагласио да је оснивање фонда од стране декана чин социјалне одговорности и људског доброчинства напоменувши да су награде намењене најбољем студенту генерације, за најбоље урађен рад из области компанијског, трговинског, берзанског, стечајног и саобраћајног права, као и за студенте са социјалним потребама који редовно извршавају своје статутарне обавезе.

Професор Васиљевић је истакао да је Фонд за сада лични, али да ће у будућности можда прерасти у нешто веће, а на добробит студената, поручивши да је „доброта једино благо које се дељењем увећава“.

Управни одбор Фонда је одлучио да прошири фонд за награде кад је реч о категорији студената са социјалним потребама који редовно извршавају своје статутарне обавезе па су, уместо једне, како је дефинисано Правилима Фонда, додељене две награде у износу од 500 евра и две награде у износу од 250 евра у динарској противвредности.

Награђени студенти су: Снежана Дабић (најбољи студент генерације), Ненад Ковачевић (за најбоље урађен рад из области компанијског и берзанског права – рад је урађен у сарадњи са студентом мастер студија Соњом Срећковић), Милорад Миросавић и Милица Пушоњић – 500 евра и  Душица Ђајић и Милан Усаиновић – 250 евра (као студенти са социјалним потребама који редовно извршавају своје статутарне обавезе).

Додељене су и награде из Фонда „Драгољуб Атанацковић“ за најбољег студента генерације 2006/2007. године за постигнут одличан успех из предмета Катедре за кривично право, коју је Добио Никола Адамовић, као и из Фонда „Алан Вотсон“ коју је добио Милош Чавић (друга награда).

Новчану помоћ из Фондације "Радомир Д. Лукић", у знак подршке њиховом студирању због посебних социјалних потреба, а на предлог Студентског парламента Правног факултета, добили су Нада Драгић и Александар Ђођевић.

Најбољи дипломирани студент генерације 2006/2007. године је Снежана Дабић.

По завршетку званичног дела Светосавске академије, представници Управе Факултета су уручили дипломе магистрима (12), специјалистима (10), као и похвалнице најбољим студентима  I, II, III и IV године студија са просечном оценом 9,00 – 10.00  (укупан број 318), а на крају и дипломе новој генерацији дипломираних правника (318).

Академци награђени из фондова  и студент генерације осим похвалнице и књига, добили су и новчане награде.


XVII такмичење у беседништву

Под покровитељством Правног факултета Универзитета у Београду и у организацији Центра за беседништво "Institutio oratoria", на Дан Светога Саве, 27. јануара 2011. у препуном амфитеатру "Академик Радомир Лукић" одржано је XVII такмичење студената права у беседништву.

Ове години такмичило се 14 студената (од којих је њих 12 учествовало први пут) у све три категорије (слободна тема, задата тема и импровизација), а стручни жири је заседао у следећем саставу: др Љиљана Мркић-Поповић (председник жирија) – ректор Универзитета уметности и професор ФДУ, мр Даниела Блажевска - асистент на Правном факултету Универзитета у Скопљу и организатор тамошњег такмичења у беседништву, Бранислав Лечић  - драмски уметник, др Мирко Васиљевић - декан Правног факултета, Слободан Шошкић - председник Адвокатске коморе Београда, Рале Дамјановић - књижевник, др Обрад Станојевић - редовни професор Правног факултета у пензији и др Сима Аврамовић - редовни професор Правног факултета.

 

Победници такмичења:

за задату тему :  1. Јована Ковачевић, студент треће године, 2. Круна Максимовић, студент прве године, 3. Мирјана Милосављевић, студент четврте године

за слободну тему: 1. Марко Крстајић, студент четврте године, 2. Марко Кулић, апсолвент, 3. Јелена Сивчев, студент четврте године

За импровизацију: 1. Александар Костић, студент четврте године, 2. Александра Конџуловић, студент треће године, 2. Мирјана Поповић, студент прве године, 3. трећа награда није додељена

Награда публике:  МАРКО КУЛИЋ, и
укупни победник
АЛЕКСАНДАР КОСТИЋ
 

              


Правни факултет – добитник Светосавске награде Министарства просвете

Правни факултет Универзитета у Београду један је од добитника (списак свих добитника) Светосавске награде за 2010. годину, коју традиционално, поводом обележавања Дана Светог Саве, додељује Министарство просвете Републике Србије.

На свечаности уприличеној у Влади Републике Србије, престижно признање добитницима Светосавских награда уручио је министар просвете Жарко Обрадовић, а свечану плакету и златник са ликом Светог Саве у име нашег факултета примио је продекан за научни и стручни рад проф. др Милан Шкулић.

Обраћајући се лауреатима, ђацима и свим просветним радницима у Србији, министар је рекао да Министарство данас, уз прославу Дана Светог Саве, обележава и два века образовања у Србији.

За будућност Србије сви смо заједно одговорни - држава, друштво, привредне организације, удружења грађана и сваки појединац“, рекао је Обрадовић и додао да су знање и образовање један од кључних услова опстанка и даљег развоја.

Доделом награда шаљемо поруку да је квалитет нешто што Србији треба и да без образовања нема будућности“, рекао је Обрадовић.

Светосавске награде додељују се појединцима и институцијама за посебне резултате и допринос развоју образовања и васпитања у Србији.


Билтен Acta Diurna број 31

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 31 забележио је догађаје од новембра до децембра 2010.године значајне за Факултет и његове чланове.

Билтен Acta Diurna број 30

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 30 забележио је догађаје од септембра до октобра 2010.године значајне за Факултет и његове чланове.

Додељено 100 стипендија студентима Правног факултета

У присуству ректора Универзитета у Београду проф. др Бранка Ковачевића и министра просвете у Влади Републике Србије господина Жарка Обрадовића, декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Мирко Васиљевић је 8. децембра свечано уручио уговоре о стипендијама студентима који су испунили услове на Конкурсу за доделу 100 стипендија.

Студентима који су добили стипендије прво се обратио ректор Универзитета у Београду проф. др Бранко Ковачевић, који је истакао да Правни факултет чини велике напоре да се у тешком времену помогне студентима. Истовремено је подсетио на чињеницу да је Правни факултет недавно издвојио два милиона динара из сопствених средстава за помоћ Гимназији у Краљеву, чија је зграда тешко оштећена у земљотресу, нагласивши да је тај износ већи од укупног износа који је издвојило преосталих 30 факултета Београдског универзитета.

Министар просвете проф. др Жарко Обрадовић честитао је студентима стипендистима, али и Правном факултету, „који показује како се на високошколским установама неке ствари могу решити и добром вољом“ и који се потрудио да својим студентима уклони бригу у вези са материјалним средствима, омогућујући им тако више времена за учење и остале активности. Министар је истакао да ће инсистирати да факултети и универзитети буду солидарни и да помажу студентима да лакше и брже заврше факултете, али и да ће инсистирати на квалитету, „који је увек негде по страни“.

Поздрављајући студенте стипендисте, декан проф. др Мирко Васиљевић је изразио наду да ће се ова традиција проширити и на друге факултете и универзитете, како би се помогло Србији и њеним студентима у време економске кризе, оценивши да је за Србију најважније да има стабилну средњу класу, односно стабилно друштво које та средња класа чини. Руководећи се том чињеницом, образложио је критеријуме за добијање стипендија - редовно уписивање наредне школске године и просек примања по члану породице који није виши од републичког просека примања.

„Желим да верујем да ће ваша генерација живети у једној нормалнијој, богатијој, узорнијој, конкурентнијој, европскијој Србији, Србији којом ћемо се и ми, који смо је испустили по многим аспектима стицајем разних историјских околности, поносити“, поручио је декан Правног факултета стипендистима.

Осим доделе стипендија, Правни факултет Универзитета у Београду је изашао у сусрет својим студентима и тако што је 101 студент у потпуности ослобођен плаћања  школарине по посебним молбама и доказима да нису у финансијској могућности да покрију тај трошак, док је 251 студент ослобођен плаћања половине школарине, са продуженом уплатом другог дела на 6 рата. То је Факултет коштало око 5 милиона динара.

Укупна вредност стипендија, које Правни факултет Универзитета у Београду финансира из сопствених средстава и које се додељују од прошле године, је 10 милиона динара. По 10.000 динара месечно добијаће 20 студената друге, 30 студената треће, 40 студената четврте године, као и десет студената мастер студија.


Помоћ Правног факултета Универзитета у Београду за гимнaзију у Краљеву

Правни факултет Универзитета у Београду уплатио је 20.000 евра, односно 2.150.000,00 динара, за помоћ Гимназији у Краљеву, чија је зграда тешко оштећена у земљотресу који је погодио Краљево 3. новембра ове године. Тим поводом, делегација Правног факултета са деканом проф. др Мирком Васиљевићем на челу, посетила је 2. децембра 2010. године ову школу, где су, у разговору са директором, детаљније размотрени проблеми са којима су се суочили њени наставници и ђаци након земљотреса.

Средства за помоћ краљевачкој гимназији издвојена су једним делом из сопствених прихода Правног факултета Универзитета у Београду, а другим делом из зарада запослених.


Одржана конференција Uniform Sales Law

                      

У години обележавања тридесетогодишњице потписивања Конвенције УН о уговорима о међународној продаји робе, на Правном факултету Универзитета у Београду 12. и 13. новембра 2010. године одржана је велика међународна конференција посвећена унификованом праву међународне продаје робе. На конференцији су разматрана питања примене Бечке конвенције, спорна питања у вези са закључењем уговора, проблеми у вези са испитивањем саобразности испоручене робе, последице раскида уговора о међународној продаји као и однос Бечке конвенције и других извора међународног трговинског права. Своје радове је изложило 20 водећих светских ауторитета у области међународног трговинског права, а панелима су председавали професори и уважени стручњаци из ове области из Београда, Новог Сада и Ниша. Видети програм >>

Овај научни догађај је привукао велику пажњу, па је тако на конференцији учествовало преко 200 судија, арбитара, адвоката, правника у привреди, наставника и сарадника на правним факултетима и студената, не само из Србије већ и из околних држава: Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Албаније, као и из других европских земаља. Конференцију је посебно увеличало присуство и учешће чланова Саветодавног већа за примену Бечке конвенције. Овај реномирани и утицајни колегијум истакнутих стручњака за међународну продају робе је свој редовни годишњи састанак одржао у Београду, упоредо са одржавањем конференције.

               

Конференција о унификованом праву међународне продаје робе одржана је у знак сећања на професора Алберта Крицера, неуморног прегаоца на пољу унификације међународног трговинског права, који је изненада преминуо 1. јуна ове године. Професор Крицер, дугогодишњи извршни секретар Института за међународно привредно право на америчком Универзитету Пејс, био је један од оснивача Саветодавног већа за примену Бечке конвенције, творац свеобухватне базе података судских и арбитражних одлука у споровима из области међународне продаје робе која је данас незаобилазни извор у научном и практичном бављењу Бечком конвенцијом, као и један од иницијатор пројекта превођења судских и арбитражних одлука из области међународног трговинског права на енглески језик, у коме учествује и наш Факултет.    

Организацију Конференције о унификованом праву међународне продаје робе помогли су немачки Отворени регионални фонд ГТЗ, Спољнотрговинска арбитража при Привредној комори Србије, Министарство науке и технолошког развоја Републике Србије, Министраство за трговину и услуге Републике Србије, Удружење правника у привреди, град Београд и Туристичка организација Београда, као и адвокатске канцеларије Бојовић-Дашић-Којовић, Карановић-Николић и Моравчевић-Војновић-Здравковић у сарадњи са Schoenherr.

Чланови организационог одбора Конференције били су проф. др Мирко Васиљевић, проф. др Гашо Кнежевић, проф. др Владимир Павић, асс. мр Милена Ђорђевић и асс. Марко Јовановић.

Галерија слика >>

Видео снимци >>


Нови међународни успех наших студената

И ова школска година почела је успесима наших студената на престижним међународним такмичењима.

На такмичењу из права страних улагања Foreign Direct Investment International Moot Competition (FDI Moot) које је одржано од 22. до 24. октобра 2010. године на Универзитету Пепердајн у Малибуу (Калифорнија), тим студената Правног факултета Универзитета у Београду који су чинили Урош Живковић, Војимир Куртић и Ненад Ковачевић освојио је пето место у конкуренцији 32 факултета из 17 држава. Такође, наш студент Урош Живковић добио је награду као један од десет најбољих говорника на такмичењу. У писању поднесака као и у великом делу припрема за усмени део такмичења учествовала је и Бојана Јелисавац, која је нажалост била спречена да отпутује у Калифорнију.

Прво место на овогодишњем FDI Moot-у освојио је аустралијски универзитет Мардок, док је другопласирани био Њујоршки универзитет, од кога су наши студенти изгубили у четвртфиналу.

Наше студенте је за ово такмичење спремао асистент Марко Јовановић, а велику помоћ и подршку приликом припрема пружили су и професор др Владимир Павић и асистент мр Милена Ђорђевић.

FDI Moot се састоји у решавању хипотетичког спора између страног улагача и државе пријемнице улагања кроз симулацију арбитражног поступка пред Међународном центром за решавање инвестиционих спорова (ICSID).  Такмичење има две фазе: у првој учесници састављају писмене поднеске за тужиоца и туженог. На основу оцена које поднесци добију, тимови се разврставају у четири групе за другу, усмену фазу такмичења. Друга фаза такмичења обухвата четири квалификациона рочишта, која представљају симулацију поступка пред ICSID центром. Након обављених квалификација, два најбоље пласирана тима из сваке групе прелазе у четвртфиналне рунде. Победници четвртфинала напредују у полуфинале, док се тимови који изгубе боре за пласман од петог до осмог места.

Поред успеха који су наши студенти постигли на FDI Moot-у, наш Факултет је добио и важно симболично признање – асистенту Марку Јовановићу је указано поверење и част да буде један од три арбитра који су судили сусрет за треће место на такмичењу између правних факултета из Дизелдорфа и Њу Делхија.

Такмичари и тренер дугују посебну захвалност онима који су непосредно омогућили да наш тим отпутује у Калифорнију, одмери снаге са колегама из иностранства и потврди квалитет правничког образовања на нашем Факултету. Овај успех не би био остварен без великодушне помоћи и залагања Управе Факултета, професора др Гаше Кнежевића и Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије.


Отворен регионални Темпус мастер права интелектуалне својине у Скопљу

У Скопљу је 12. новембра 2010. године свечано обележен почетак наставе на регионалном мастер програму из права интелектуалне својине. Ове студије успостављене су у оквиру Темпус пројекта чији носилац је Универзитет у Скопљу, а учесници универзитети из Београда, Стразбура, Солуна, Ниша и Софије. Поздравне речи упутили су проф. др Борче Давитковски, декан Правног факултета Универзитета у Скопљу, проф. др Мирјана Поленак, шеф Темпус пројекта, и доц. др Гоце Наумовски, координатор пројекта. У име Правног факултета Универзитета у Београду отварању је присуствовао доц. др Душан Поповић, национални координатор пројекта.

Студенти који успешно заврше овај двогодишњи мастер програм могу добити две дипломе – прву, коју издаје Универзитет у Стразбуру, после успешно завршеног једногодишњег програма, и другу, коју издаје Универзитет у Скопљу, после друге године студија. У извођењу наставе на енглеском језику учествоваће сви наставници права интелектуалне својине са нашег факултета, као и наставници трговинског и међународног привредног права. Предвиђено је и да се током трајања Темпус пројекта објави неколико уџбеника на енглеском језику, а у писању неких од њих учествоваће и наставници нашег факултета. Више информација о овом Темпус пројекту могу се пронаћи на сајту: www.pf.ukim.edu.mk


Додељена награда из Фонда "Миодраг Јовичић"

Фонд "Миодраг Јовичић" је основан 2000.године са циљем да очува успомену на академика Миодрага Јовичића и унапреди изучавање научних области којима се он бавио.

Управа Фонда је на предлог стручног жирија донела одлуку да награду за 2010.годину додели проф.др Драгољубу М. Поповићу, редовном професору Правног факултета Унион и судији Европског суда за људска права у Стразбуру.

На свечаности која је одржана 25.10.2010.године, награда је уручена проф.др Драгољубу М.Поповићу, и том приликом је он одржао предавање на тему "Мисао о праву о Проклетој авлији."


Отворена школска година на дипломским академским студијама - мастер

Дана 25. окотобра 2010. у амфитеатру Слободан Јованови’; свечано је, у присуству великог броја полазника, отворена школска година на дипломским академским студијама - мастер Правног факултета. После поздравних речи декана проф. др Мирка Васиљевића, управника мастер студија проф. др Ђорђа Игњатовића и продекана за наставу проф. др Жике Бујуклића, пријављеним кандидатима су дате основне информације о студијама и саслусану су њихови предлози и сугестије.
Настава на већем броју модула мастер студија започела је истог дана.


Потписан Споразум о сарадњи са Врховним касационим судом

Председница Врховног касационог суда и Високог савета судства Ната Месаровић и декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Мирко Васиљевић потписали су 12. октобра у просторијама Правног факултета споразум о сарадњи ових институција.

Споразумом су регулисани облици и начини остваривања узајамне сарадње, према којој ће судови, између осталог, учествовати у практичној обуци студената, омогућити им пружање стручних информација и обезбедити помоћ у реализацији клиничких програма образовања, док ће Факултет у реализацији програма наставе на свим нивоима студија ангажовати најистакнутије судије ових судова.


Свечани почетак школске године

Свечаном академијом у препуном амфитеатру Радомир Лукић“, уз уметнички програм академског хора „Обилић“ са диригентом проф. др Даринком Матић-Маровић на челу, 1. октобра обележен је почетак нове школске године за 202. генерацију студената Правног факултета Универзитета у Београду.

Добродошлицу студентима пожелели су ректор Универзитета проф. др Бранко Ковачевић, председница Уставног суда Србије др Боса Ненадић, председница Високог савета судства и Врховног касационог суда Ната Месаровић и декан Правног факултета проф. др Мирко Васиљевић.

У обраћању бруцошима проф. др Бранко Ковачевић је истакао да нису погрешили у избору факултета “јер је ово прва школа која је уграђена у темеље српског друштва и државе”, као и да Србија треба да се ослони на младу и школовану децу у тражењу излаза из свих тешкоћа.

Председница Уставног суда Србије др Боса Ненадић је у надахнутом говору нагласила да је Правни факултет институција са два века традиције, “чији амфитеатри и ауле добро памте све преломне тренутке у модерној историји српске државности и уставности” те да је то велика школа која пружа “многа правничка знања и вештине, многе људске мудрости и врлине”. Новој генерацији будућих правника др Боса Ненадић је пожелела да буду припадници правничке аристократије, коју ће красити знање, разборитост и толеранција.

Ната Месаровић, председница Високог савета судства и Врховног касационог суда упознала је бруцоше са основном функцијом судова и осврнула се на недавну реформу правосуђа. Пожелевши им да раде у правној држави и да се увек залажу за владавину права, у свом говору је посебно нагласила да се два од четири критеријума за приступање Европској унији односе управо на правосуђе: политички - изградња стабилних институција које треба да обезбеде демократију, владавину права и поштовање људских и мањинских права, као и критеријум који се односи на спровођење правних прописа Европске уније кроз ефикасне правосудне и административне структуре.

Кроз садржајну видео презентацију, декан Правног факултета проф. др Мирко Васиљевић изложио је низ детаљних информација о Факултету, уз посебан осврт на висок стандард услова за рад студената и потребу чувања факултетске имовине. Са друге стране, из обиља статистичких података издвојене су чињенице да је највише бруцоша завршило гимназију (73%), затим правнобиротехничку (9%) и економску школу (9,5%), а више од 60% уписаних студената је завршило средњу школу са одличним и врло добрим успехом.

Свечаном отварању нове школске године присуствовали су и заштитник грађана Саша Јанковић, републички јавни правобранилац Оља Јовичић и председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин.

                


даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

 

   
Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, Beograd
tel. (011) 3027-600, fax. (011) 3221-299