Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји    

 


Обележени Дан и слава Правног факултета

 

Дан и слава Правног факултета Универзитета у Београду, 27. септембар 2013. године – Крстовдан, свечано је обележен у присуству бивших и садашњих професора и студената Факултета.

Сечењу славског колача присуствовали су и председник Уставног суда Србије, Драгиша Слијепчевић, министар правде и државне управе Никола Селаковић, министар просвете Томислав Јовановић, министар одбране Небојша Родић, председник Националног савета за високо образовање Срђан Станковић, вршилац дужности председника Апелационог суда у Београду Душко Миленковић, ректор Универзитета у Новом Пазару проф. Костић, декан Правног факултета у Бањој Луци проф. др Витомир Поповић и други гости.

Свечана академија, посвећена новој генерацији дипломаца, мастера и доктора правних наука, одржана је у амфитеатру „Радомир Д. Лукић“ са почетком у 12,00 часова.

Академију је интонирањем академске химне отворио академски хор „Обилић“, под диригентском палицом проф. др Даринке Матић Маровић.

Академији су присуствовали министар правде и државне управе Никола Селаковић, представници владе Републике Србије  представници београдског универзитета, правних факултета из земље и региона као и представници правосуђа.

У име домаћина, присутнима се обратио декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Сима Аврамовић. Проф. Аврамовић је истакао да историјски почеци установљења Дана Правног факултета сежу до 1841. године, када је 15. септембра, поводом преласка лицеја из Крагујевца у Београд, кнез Михајло одржао студентима пригодан говор. Декан је овом приликом присутнима прочитао телеграм архимандрита Методија, игумана манастира Хиландара, у коме уз најлепше жење и молитве за даљи успех у раду, братство манастира Хиландар честита славу Факултета - Дан воздвижења часног крста.

Проф. Аврамовић дипломцима пожелео да завршетак факултета не буде и растанак са факултетом, подсетивши да се након основних академских студија, могу уписати на мастер студије на српском и енглеском језику, потом на докторске, а за годину или две и на пост докторске студије. „Универзитет у Београду рангиран је између 300 и 400 места на Шангајској листи у конкуренцији од 20.000 универзитета у свету, чиме је ушао у 3% најбољих образовних академских институција целог света“, истакао је проф. Аврамовић.

Присутнима се пригодним речима обратио председник Националног савета за високо образовање Срђан Станковић. Он је истакао да се Национални савет за високо образовање потрудио да студента стави у жижу и да у борби за квалитет, београдском универзитету омогући стицање бројних признања, која му као перјаници српског образовања припадају. Позивајући се на Аристотелово истицање човека као најпитомије животиње, Станковић је нагласио да су студенти права, касније као они који ће спроводити законе, дужни да поштују правду и закон и човека држе у оквирима грађанског и цивилизованог понашања, незаборављајући притом и поштовање моралних закона, без чије присутности човек не би могао да опстане до данашњих дана.

За присутне госте припремљен је и посебан програм, који је водио доц. Др Војислав Станимировић, уз техничку подршку колега из Рачунарског центра.

Након званичног дела академије, у другом делу приступило се подели диплома дипломцима, мастерима и докторима правних наука.


Игуман манастира Хиландар посетио Правни факултет  

 

Игуман манастира Хиландар Високопреподобни Архимандрит Методије посетио је 25. јуна 2013. године Правни факултет Универзитета у Београду. Ово је први пут у историји факултета да Игуман једног од најстаријих и најзначајнијих српских манастира посећује најстарију и најзначајнију српску образовну установу.


Билтен број Acta Diurna 42

  Билтен Правног факултета Acta Diurna број 42 забележио је догађаје од фебруара до априла 2013.године значајне за Факултет и његове чланове.

Тим Правног факултета добитник годишње награде ''Плакета'' Привредне коморе Београда

 

Привредна комора Београда је 27. маја 2013. године на свечаности у Народном позоришту доделила традиционалне годишње награде "Београдски победник" најуспешнијим компанијама и поједницима за резултате остварене у 2012. Част да понесе ову титулу припала је онима који су својим радом остварили надпросечне резултате у привређивању, развоју и напретку наше привреде.

Годишња награда Привредне коморе Београда "Плакета" додељена је и тиму Правног факултета Универзитета у Београду за освојено прво место на светском такмичењу из арбитражног и међународног привредног права у Бечу. На овај начин, студенти Правног факултета као и њихови тренери, сврстани су у ред истакнутих појединаца који су захваљујући својим професионалним достигнућима проглашени за лауерате ове престижне награде. Успех тима студената Правног факултета уврштен је од стране стручног жирија Привредне коморе Београда у ретке подвиге у овој години који су значајно допринели афирмацији наше земље, а посредно и афирмацији наше привреде.

Након уручења награде, присутним званицама се испред тима Правног факултета обратио проф. Владимир Павић који је истакао да су за добре резултате неопходни таленат, марљивост и материјална подршка. Нашим студентима ни таленат ни марљивост није недостајала у припреми за ово светско такмичење, рекао је проф. Павић, а да материјална подршка не изостане већ годинама се брине како Привредна комора Београда тако и њене бројне чланице. Проф. Павић се у име Правног факултета Универзитета у Београду захвалио како председнику Привредне коморе Београда, г-дину Милану Јанковићу, тако и другим донаторима тима, чланицама Привредне коморе Београда, на дугогодишњој подршци и истакао да ова награда обавезује Правни факултет да и у будуће помера границе у оствареним резултатима у области међународног привредног и арбитражног права.


Нове медаље за спортске успехе студената Правног факултета

 

Спортско удружење "Victoria" студената Правног факултета Универзитета у Београду учествовало је од 9. до 12. маја на 33. међународном спортском турниру "Sports Fest 2013", који је одржан у Истанбулу, уз учешће око хиљаду студената из различитих делова света.

Том приликом мушка и женска кошаркашка екипа освојиле су треће место и бронзану медаљу, док је женска одбојкашка екипа освојила друго место и сребрну медаљу. На такмичењу је учествовала и мушка фудбалска екипа, која је завршила такмичење на овом турниру поразом у четвртфиналној утакмици.

Правни факултет Универзитета у Београду је и овом приликом и у финансијском и организационом смислу подржао своје студенте, који у последњих неколико година постижу изузетно запажене успехе како на стручним, тако и на спортским такмичењима.

 

 


Студенти Правног факултета с успехом владају и свемиром

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду на међународном такмичењу из области свемирског права - Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition које је у периоду од  8. до 12. маја 2013. године одржано на Универзитету Сапиенца у Риму под покровитељством Европског центра за свемирско право, освојио је пето место у укупном пласману, а наш студент Бошко Војкић награду за најбољег говорника на турниру.  Поред Бошка, Правни факултет је на овом такмичењу представљао и Игор Радовановић, а студенте је за такмичење спремала Адриана Миновић, члан тима Правног факултета који је 2011. године победио на такмичењу из медијског права у Оксфорду.

Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition је једно од најпрестижнијих светских моот цоурт такмичења које се преко 20 година одржава на четири континента света (Европа, Северна Америка, Африка и Азија). На европске регионалне рунде у Риму је успело да се пласира 15 тимова, укључујући и наш тим, а највише тимова долазило је из Русије, Пољске, Немачке и земаља Бенелукса. Победу на такмичењу су однели студенти мастера из ваздушног и свемирског права из Лајдена (Холандија) и тиме себи обезбедили карту за светско финале које се одржава у Пекингу.

Такмичење се састоји из писменог и усменог дела. Најпре се од студената очекује да на основу задатог проблема сачине тужбу и одговор на тужбу, а затим да своју аргументацију усмено изложе пред реномираним стручњацима из ове области симулирајући поступак пред Међународном судом правде. Проблеми којима се бавило овогодишње такмичење тичу се актуелних питања из области међународног јавног права, а у вези са правним режимом космоса, усвајањем међународних докумената из ове области, питања власништва и коришћења свемирских објеката, као и питања накнаде штете.

Иако је ово први пут да наш Факултет узима учешће на овом реномираном такмичењу, и упркос чињеници да су се наши студенти III и IV године студија такмичили са далеко искуснијим колегама из Европе који похађају специјализоване мастер програме за изучавање свемирског права, наши студенти су се из Рима вратили са сјајним резултатима. У укупном пласману тим је освојио пето место, с тим да је за наступе у усменим рундама оцењен као најбољи тим у Европи, а свега један поен их је делио од пласмана у финале. Наш студент Бошко Војкић постао је лауерат награде за најбољег говорника на овом такмичењу и за свој успех поред дипломе, од организатора такмичења, добио и стручну литературу и новчану награду. Сви чланови тима су поред похвала за постигнуте резултате добили и понуде да своје стручно усавршавање наставе на престижним европским универзитетима.

Факултет и овом приликом жели да изрази захвалност Граду Београду и Европском центру за свемирско право (ЕЦСЛ) који су пружили неопходну финансијску подршку нашем тиму како би узео учешће на такмичењу у Риму, а чланови тима нарочиту захвалност дугују и доц. др Ивани Крстић, чије су стручне сугестије биле од непроцењивог значаја за овакав резултат нашег тима на овом међународном такмичењу.

 

Гостовање наших студената на Првој телевизији >>


Министар Обрадовић са награђеним студентима права

Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић примио је у понедељак, 15. априла 2013. године, студенте Правног факултета Универзитета у Београду, који су на међународном такмичењу из области арбитраже и међународног привредног права у Бечу освојили прво место у писању тужбе.

Обрадовић је рекао студентима да успех говори о њиховом квалитету и квалитету установе из које долазе. "Ваш успех је важан и због рангирања Београдског универзитета на нивоу Европе. Ви на прави начин промовишете земљу и високо образовање у Србији", рекао је министар на пријему којем су осим студената присуствовали и тренери проф. др Владимир Павић, доц. др Милена Ђорђевић и Марко Јовановић, декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић, продекан за наставу проф. др Владан Петров и Миљко Ваљаревић, секретар факултета.

Захваљујући на дочеку, декан Аврамовић рекао је да је најновијим успехом демантована теза да студенти права обично не знају ни тужбу да напишу. "На факултету све више уводимо практичних дисциплина", рекао је декан изразивши задовољство успехом, али и пажњом коју читав тим добија ових дана.

Студенти су од министра просвете Жарка Обрадовића добили на поклон књиге као и седмодневни одмор у студентском одмаралишту на Златибору, уз поруку да су им сада сва врата отворена.


Попуст приликом куповине књига

Поводом Светског дана књиге, 23. априла и предстојеће јубиларне ноћи музеја, 18. маја, Центар за издаваштво и информисање Правног факултета Универзитета у Београду снизио је за 50% цене свих издања из библиотеке "МОНОГРАФИЈЕ"

Попуст приликом куповине важи од 22. априла до 24. маја 2013. године, а публикације су изложене у фоајеу испред књижаре Факултета.

Библиотека "МОНОГРАФИЈЕ" избором тема и квалитетом њихове научне обраде скреће пажњу на нека од најважнијих питања и проблема из области права, друштвених наука и филозофије, која су многоструко утицала на токове наше и европске правне цивилизације.

Она је отворена за вредне студије, које расправљају о слободи, о људским правима, човековом достојанству, демократији и борби за правну државу и владавину права.


Наш студент, Немања Осмајлић, шампион Европе у каратеу

У мађарском граду Егеру од 6-7. априла одржано је Првенство Европе Шотокан карате организације.На Европском првенству је учествовало преко 2000 такмичара из 27 земаља.

Студент Правног факултета Универзитета у Београду и репрезентативац Србије, Немања Осмајлић, освојио је златну и сребрну медаљу и тако постао шампион и вицешампион Европе. Немања Осмајлић је освојио златну медаљу у категорији сениори борбе екипно, а сребрну медаљу у категорији борбе појединачно до 85 кг. Сениорски тим је на путу до златне медаље победио Немачку, Азербејџан, Бугарску и у финалу Румунију.
У борбама појединачно Немања Осмајлић је упео да у четвртфиналу и полуфиналу победи фаворите за освајање Европског злата у категорији до 85 килограма.
Овим поводом Осмајлића су примили  декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Сима Аврамовић,  продекан проф. др Александра Јовановић, секретар Правног факултета Миљко Ваљаревић и председник Студентског парламента Правног факултета Дејан Стојановић, и честитали му на освојеним медаљама и на оствареном успеху, и захвалили му се што представља и промовише Правни факултет на најбољи начин.


Најбољи студенти права код председника Николића

 

Студенте Правног факултета Универзитета у Београду, који су недавно на такмичењу у Бечу, у конкуренцији 290 факултета из 66 земаља освојили награду за најбољу тужбу на свету, 5. априла 2013. године у згради Председништва примио  је председник Републике Србије Томислав Николић.

Председник Србије похвалио је напоре студената и Правног факултета Универзитета у Београду на промоцији Србије у иностранству и пожелео им срећу у даљем стручном усавршавању и каријери. Студенти су Председнику Николићу поклонили мајцу са овог такмичења као трајну успомену на овај сјајан резултат наших младих правника.        


Презентација ЕБСЦО база на Правном факултету

Библиотека Правног факултета, у сарадњи са предузећем Неолибрис, званичним заступником ЕБСЦО база података, омогућила је свим својим корисницима пробни приступ на 3 Ебсцо колекције:

1. eBooks Academic Collection која у себи садржи преко 113,000 књига у пуном тексту из свих академских области. Ова обимна библиотека омогучиће сваком професору и студенту на Правном факултету да у секунди додје до вредних чланака из књига у издању еминентних светских издавачких кућа.

2. Legal Source, јединствена колекција фокусирана на све дисциплине из правних области попут међународног, кривичног и радног права, етике, заштите околине и још много других. Више информација као и листу публикација мозете добити на wеб страници http://www.ebscohost.com/academic/legal-source

3. Academic Search Complete, нова надограђена верзија базе Academic Search Premier (Premier нам је доступан преко преко Kobsona).

Ове три базе су доступне само нашем факултету и због тога је потребно приступити преко посебног линка који можете пронаћи на страници www.neolibris.rs/pravni.

Приступ ће бити отворен до 31/05/2013. године.


Наши студенти нижу сјајне резултате на међународним такмичењима

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду у саставу Нина Јанковић, Катарина Грга, Стефан Драгојевић и Бранислав Радовић, предвођени Фулбрајтовим стипендистом проф. Полом Керијером, учествовао је на једном од најпрестижнијих Moot Court такмичења на свету - Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition, које је у периоду од 31. марта до 6. априла 2013. године одржано у Вашингтону, САД, и на њему остварио завидне резултате. Писани поднесци наших студената освојили су 86 од могућих 100 поена, а два члана тима, Нина Јанковић и Бранислав Радовић, уврштени су у 100 најбољих говорника на интернационалним рундама у конкуренцији од преко 500 учесника. Овакав сјајан резултат, обезбедио је нашем тиму и високо 57. место у укупном пласману, у конкуренцији 550 тимова из скоро 80 земаља света, чиме су потврдили да је квалитет рада на нашем Факултету на високом нивоу и из ове правне области. Иако је претходних година наш Факултет у неколико наврата учествовао на националним такмичењима из ове области, ове године су наши студенти по први пут имали прилику да Универзитет у Београду представљају и на интернационалним финалним рундама у Сједињеним Америчким Државама.

    

Jessup Moot Court такмичење је најстарије и највеће студентско такмичење из области међународног јавног права на свету, на коме сваке године учествује више од 500 универзитета. Најбољи од њих имају ту част да представљају свој универзитет и земљу у финалним рундама које се одржавају сваког пролећа у Вашингтону и окупљају најуспешнијих 120 универзитета. Ово такмичење представља симулацију суђења пред Међународним судом правде, у којем студенти имају улогу агената – представника држава. Разматрана правна проблематика се сваке године заснива на актуелним питањима из области међународног јавног права и међународних односа. Овогодишњи предмет спора тицао се правних последица потпуног нестанка државне територије услед климатских промена, проблема који укључују миграцију становништва, њихов статус и заштиту људских права, као и питање финансијских обавеза и дугова држава – странака у поступку.

Више о томе >>

Министар Селаковић примио победнички тим студената Правног факултета

 

Министар правде и државне управе Никола Селаковић данас је у згради Владе Републике Србије примио студенте Правног факултета Универзитета у Београду поводом освајања прве награде за најбољу тужбу на светском такмичењу студената права у Бечу, из области арбитраже и међународног привредног права, коју су освојили у конкуренцији 2.000 студената са 290 правних факултета из 66 земаља света.

Подухват који сте остварили за Правни факултет, као и Универзитет у Београду, има велики историјски значај, рекао је министар Селаковић и додао да ће овај успех београдски Универзитет подићи још више на Шангајској листи 500 најбољих светских Универзитета. Министар је нагласио да су на овај начин студенти наставили традицију коју је утемељила претходна управа Правног факултета, а коју је наставила да баштини нова управа Правног факултета и управа Универзитета у Београду.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић је у разговору са студентима рекао да су они Србију представили у најбољем светлу и то из угла науке и образовања, као и да од квалитета њиховог знања и знања осталих студената из Србије зависи будућност наше државе.

Он је честитао и менторима студената, као и декану Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Сими Аврамовићу и напоменуо да је и претходна управа те високошколске установе носи заслуге за успех српског тима. Селаковић је најавио подмлађивање и јачање Министарства правде, као и судова и тужилаштава младим образованим кадровима.

Декан Правног факултета проф. др Аврамовић је рекао да је српски тим демантовао заблуду да дипломци с државних правних факултета не знају ни тужбу да напишу: "Ви сте написали најбољу на свету и демантовали све."

Ректор београдског универзитета проф. др Владимир Бумбаширевић оценио је да је успех српских студената потврда квалитета наставе на универзитету, као и наставних кадрова. Он је подсетио да је на такмичењу учествовало чак 49 универзитета из САД међу којима су најреномиранији Харвард, Јејл, Колумбија, као и енглески Оксфорд и да је свима њима енглески језик, на ком је одржано такмичење матерњи језик, што је успех Србије учинио још већим.    


Студенти Правног факултета Универзитета у  Београду најбољи на свету

  

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду је, после сјајних резултата на припремним турнирима у Милану, Базелу, Дизелдорфу и Београду, на јубиларном двадесетом такмичењу студената права из области арбитраже и међународног привредног права – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, одржаном у периоду од 22. до 28. марта 2013. године у Бечу освојио прву награду за најбољу тужбу (Pieter Sanders Award for the Best Memorandum for Claimant) у конкуренцији преко 2000 студената права са 290 факултета из 66 земаља света, и награду за пласман у финалнe рундe усменог дела такмичења (Frédéric Eisemann Award for Team Orals – Finalist).

Такмичење Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot састоји се у решавању задатог случаја из области арбитражног права и права међународне продаје робе. Овогодишњи проблем бавио се, између осталог, и доказном снагом писаних изјава сведока који нису у могућности да приступе усменој расправи, избором меродавног права односно домашајем аутономије воље уговорних страна у том погледу, а нарочито питање било је питање 'етичког квалитета' робе произвођача за кога се накнадно открије да у неким од својих погона користи и дечју радну снагу, иако је од њега уговором захтевано да поштује највише етичке принципе.

Такмичење се одвијало у две фазе. У првом, писменом делу, тимови састављају поднеске у име тужиоца и туженог, док у другој, усменој фази такмичења, симулирају поступак пред међународном трговинском арбитражом износећи аргументе пред трочлано арбитражно веће. На усменом делу такмичења у прва четири дана сваки тим има четири наступа, од чега два у улози тужиоца, а два у улози туженог. На сваком сусрету сваки од три арбитара оцењује оба говорника једног тима и тако се, на основу 24 добијене оцене, на крају четвртог дана прави ранг листа квалификационе фазе усменог дела такмичења. Најбоља 64 тима (од укупно 290 пријављених) се тада деле у 32 пара и прелазе у финалне рунде, које се даље одвијају по систему елиминације.

У прва четири дана квалификација наши студенти су се такмичили са тимовима из Енглеске (Honorable Society of the Middle Temple), Ирске (Trinity College, Dublin), Хонг Конга (University of Hong Kong) и Данске (University of Copenhagen), и по броју освојених поена у ова четири наступа омогућили да наш Факултет девету годину за редом добије награду за пласман у финалну рунду такмичења у коју улазе 64 најбоља факултета на основу резултата после прва четири дана такмичења.  Вредно је истаћи да је овакав континуитет у пласману у финалну рунду такмичења прави куриозитет и да га осим београдског Универзитета има само још и индијски Национални универзитет правних наука из Калкуте.

Осим тога, квалитетом своје правне аргументације на енглеском језику, не само усмене већ и писмене, београдски тим је освојио прво место у категорији за најбољу тужбу и посебну похвалу за одговор на тужбу. Победничка тужба наших студената написана је на 84 стране, од чега 35 страна, према правилима такмичења, чини правна аргументација, а скоро 50 страна утрошено је за приказ коришћене стручне литературе међу којом је преко 100 јединица литературе на енглеском и другим светским језицима, и 65 арбитражних и судских одлука из 20 земаља света. Имајући у виду ограничена средства којима Факултет располаже за набавку стране стручне литературе и приступ светским базама података из ове области, као и чињеницу да фокус правног образовања у Србији, за разлику од других светских факултета који су на овом такмичењу учествовали (Харвард, Оксфорд, Колумбија, Јејл  и др.), није усмерен на писано изражавање студената права, овакав успех посебно импонује. Успех је тим већи ако се зна да изузев наших студената и студената Универзитета из Минхена, сви други лауреати ових вредних награда долазе са факултета на којима се настава одвија на енглеском језику (факултети из Аустралије и Сингапура).

Традиција постизања успеха на овом престижном међународном такмичењу се тако наставила и ове године, а Београд се овог снежног пролећа нашао у врху светских центара арбитражног права и правног образовања. Свеукупни утисак арбитара и других тимова који су учествовали на овом такмичењу је да Београд има сјајан тим студената, који плене не само образовањем већ и људским квалитетима, као и да образовање стечено на нашем Факултету може да се без дилеме пореди са квалитетом образовања које пружају најпознатији светски универзитети.

Тим Правног факултета на овом такмичењу чинили су Маша Мишковић, Андријана Мишовић, Драгана Николић, Дина Прокић и Дејан Сивчев, студенти IV године и мастер студија на Правном факултету, док су Владимир Бошковић, Марија Бућковић и Тамара Момиров учествовали у изради тужбе. Студенти су се за ово такмичење вредно припремали осам месеци под руководством  проф. др Владимира Павића и доц. др Милене Ђорђевић, као тренера тима, којима су у овом захтевном послу значајну помоћ пружали и асистенти Марко Јовановић и Урош Живковић, као и друге колеге са Факултета и бројни бивши учесници овог престижног такмичења, данас успешни правници у разним правничким професијама.

Правни факултет Универзитета у Београду и овом приликом жели да изрази захвалност свим институцијама и појединцима који су подржали одлазак наших студената на припремна такмичења и такмичење у Бечу својим великодушним донацијама, јер је за сваки успех осим напорног рада потребна и материјална подршка. Овогодишњи тим донатора тима студената Правног факултета чине: Banca Intesa, Фондација Хемофарм, Енергопројект, банка Societe generale; адвокатске канцеларије: Карановић & Николић, Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr, CMS Београд, Wolf Theiss, Harrison Solicitors, Јанковић-Поповић-Митић, Баклаја & Игрић, Николић-Кокановић-Оташевић, Живковић & Самарџић, Јоксовић, Стојановић и партнери, Микијељ-Јанковић & Богдановић, Томић-Стевић-Дулић, Ненад Станковић & партнери, Kinstellar, Блечић & партнери, адв. канц. Тодоровић, и адвокати Лука и Рајна Андрић, Мирослав Пауновић, Ђорђе Ђуришић, Миодраг Јевтић, као и адвокатска комора Београда, Петошевић доо, Buck и LG Hemija.

Београдски Vis Moot тим у медијима >>


Академија "Косово: најскупља српска реч"

 

Група студената са Правног факултета Универзитета у Београду, Јелена Јовановић Никола Петровић, Mилан Ђокић и Вукашин Бараћ  у сарадњи са представницима Студентског парламента и уз велику подршку декана проф.  др Симе Аврамовића, организовали су  Академију поводом мартовског погрома  који се догодио 2004. године у нашој јужној покрајини, под називом „Косово: најскупља српска реч“. Академија је одржана  19. Марта 2013. године, у 19 часова у Амфитеатру 5 на Правном факултету.

Подстакнути оним што тај датум представља, са жељом да учесницима Академије као и широј јавности, а пре свега студентској, предочимо значај непризнавања независности самопрокламоване државе Косово, одлучили смо да на један достојанствен и аргументован начин прикажемо тешкоће са којима се наш народ на Косову и Метохији сусретао у последња два века.  Академија је требало да нас подсети на политичке одлуке 19-ог и 20-ог столећа везане за Косово и Метохију, да потврди значај вере, традиције и културе, али и части, храбрости и достојанства. Циљ Академије је да пружи подршку нашем народу који је одлучио да остане на вековном огњишту и предочи свима осталима разлоге за неодустајање од Косова и Метохије.

Присутнима су се обратили Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј, академик Матија Бећковић, професор др Оливер Антић и помоћник директора канцеларије за Косово и Метохију Мирко Крлић, доцент др Владимир Вулетић и госпођа Ивана Жигон.


VI Београдски Pre-Moot

Premoot & Conference

Након изузетно посећене пете Београдске арбитражне конференције  на нашем Факултету је у суботу 16. и недељу 17. марта 2013. године одржан шести Belgrade Open Pre-Moot, београдски припремни турнир за водеће светско такмичење из права међународне продаје робе и међународне трговинске арбитраже Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot. Ове године је београдски турнир је угостио преко 500 учесника – студената, тренера, арбитара – и окупио екипе са 47 универзитета из 27 земаља света: од Северне и Јужне Америке, преко Европе и Азије, до Аустралије и Океаније. Као и ранијих година, београдски турнир је изазвао велико интересовање правних факултета из целог света, тако да је и овај пут листа чекања за упражњено место на турниру била дугачка. По броју учесника, београдски турнир је израстао у највеће светско припремно предтакмичење за учешће на такмичењу Willem C. Vis

За два дана одржавања Belgrade Open Pre-Moot-a одржано је преко 130 симулација арбитражних рочишта, како на факултету, тако и у просторијама адвокатских канцеларија Карановић/Николић, Николић, Кокановић и Оташевић и у канцеларијама Америчке привредне коморе у Србији. Видети распоред >>

Учесници београдског турнира су имали прилику да окушају убедљивост својих аргумената пред познатим и признатим адвокатима, судијама, арбитрима и другим стручњацима из праксе из целог света. О успешности београдског турнира говори и податак да се ове године чак четвртина тимова који су учествовали на Belgrade Open Pre-Moot-у пласирало у елиминационе рунде (најбољих 64 тимова) на такмичењу Willem C. Vis које је последње недеље марта одржано у Бечу.

Спонзори овог великог догађаја су се потрудили да, поред напорних проба, учесници овогодишњег београдског Pre-Moot-a имају и богат друштвени живот. Њиховом подршком организован је коктел поводом отварања београдског Pre-Moot-a у факултетском клубу Bona Fides (El Derecho), адвокатска канцеларија Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr и ове године је направила велику журку за све учеснике у простору некадашње робне куће „Клуз“ а Туристичка организација Београда је заслужна за церемонију затварања која се одржала у свечаној сали Скупштине Града, уз пригодну презентацију туристичких атракција нашег главног града. Отварању самог Pre-Moot-a претходио је свечани коктел за арбитре у просторијама адв. канцеларије Карановић/Николић.

Успешно одржавање шестог Belgrade Open Pre-Moot- својом несебичном помоћу и подршком омогућили су GIZ Отворени регионални фонд за Југоисточну Европу, Немачка арбитражна институција, Туристичка организација Београда, Скупштина Града Београда, адвокатске канцеларије Карановић-Николић, Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr, CMS Београд и Николић, Кокановић и Оташевић.

Галерија слика:

Коктел за арбитре >>

Рочишта у Америчкој привредној комори >>

Рочишта у Карановић/Николић >>

Рочишта на Правном факултету >>

Журка у организацији Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr >>

Свечано затварање у Скупштини Града  >>

Видео са Pre-Moot-a >>


 

V Београдска арбитражна конференција

 

Београд је и овог марта био центар окупљања бројних звучних имена из области међународне трговинске арбитраже где се – сада већ традиционално – 15. марта 2013. године одржала пета Београдска арбитражна конференција. Након велике посећености у претходне четири године и све већег интересовања међународне стручне јавности, овогодишњу Конференцију заједно су организовали Правни факултет Универзитета у Београду, Немачка арбитражна институција (DIS), GIZ Отворени регионални фонд за Југоисточну Европу и Центар за међународно правно образовање Правног факултета Универзитета у Питсбургу, САД. Одржавање конференције помогле су и бројне адвокатске канцеларије: Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr, Карановић-Николић, БДК Адвокати, CMS, Wilmer Hale (Лондон), White & Case (Париз) и Hogan Lovells (Минхен). Рад Конференције су подржали и Комисија УН за међународно привредно право (UNCITRAL), Школа међународне арбитраже лондонског Универзитета Квин Мери, Институт арбитара из Лондона (CIArb) и Америчка привредна комора у Србији. Конференција је окупила преко 300 учесника из 30 земаља света, а једанаест  реномираних говорника, професора и практичара из области арбитражног права, разматрало је теоретске и практичне аспекте актуелних питања међународне трговинске арбитраже. Видети програм >>

На церемонији отварања конференције учесницима се најпре, у име Управе Факултета, обратио продекан за научни рад професор др Слободан Марковић, који је у свом говору подсетио на успех претходних београдских арбитражних конференција и изразио понос што је Правни факултет Универзитета у Београду поново у прилици да организује један овако реномирани скуп којем присуствују водећи светски стручњаци из области међународне трговинске арбитраже и права међународне продаје робе. У име Немачке арбитражне институције (DIS), новог суорганизатора Београдске арбитражне конференције, учесницима се обратио професор др Клаус Петер Бергер, председник Управног одбора DIS-a. Професор Бергер је истакао част и задовољство због уласка Немачке арбитражне институције у тим организатора овако значајног научног догађаја и учесницима конференција пренео своју наду да ће сарадња Правног факултета и DIS-a бити дуготрајна и успешна. Испред традиционалног партнера нашег Факултета у организацији Београдске арбитражне конференције, GIZ Отвореног регионалног фонда за Југоисточну Европу, учесницима конференције се обратила др Јудит Книпер. Др Книпер је говорила о настајању и развоју идеје о одржавању Београдске арбитражне конференције и, с обзиром да је, због окончања пројекта који је GIZ-у омогућавао да финансијски подржава конференцију, GIZ нажалост више нема могућности да настави са помагањем организовању конференције, позвала друге заинтересоване институције да се прикључе организационом тиму, како би овај важан научни скуп наставио да се развија и у будућности. Коначно, у име Центра за међународно правно образовање Правног факултета Универзитета у Питсбургу учесницима се обратио професор Роналд Бренд који је изразио задовољство због интересовања које Београдска арбитражна конференција привлачи од свог настанка. Путем видео-линка учеснике конференције је поздравила и гђа Моника Канафоља из UNCITRAL-а, указујући на значај тема које Београдска арбитражна конференција сваке године разматра.

Теме којима се конференција бавила биле су подељене у два панела: први, којим је руководио проф. др Клаус Петер Бергер, био је посвећен питању правила арбитражног поступка и ефикасности овог механизма решавања трговинских спорова, док је други панел под председавањем професора Лукаса Мистелиса разматрао проблеме извођења доказа пред међународном трговинском арбитражом. У раду првог панела учествовали су Франц Шварц, партнер у лондонској канцеларији Wilmer Hale, др Јудит Книпер из GIZ-a и Карл Пернбахер, партнер у минхенској канцеларији Hogan Lovells. Чланови другог панела били су Наташа Лалатовић, адвокат у канцеларији Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr, Лука Криштовић Блажевић, адвокат у париској канцеларији White & Case, др Тијана Којовић, партнер у канцеларији БДК адвокати као и мр Данијела Каролус-Брунер, партнер у бечкој канцеларији CMS Reich-Rohrwig Hainz. У оквиру Конференције представљене су и UNCITRAL-ове дигесте случајева из области Модел-закона о међународној трговинској арбитражи и Конвенције УН о уговорима о међународној продаји робе, о којима су говорили проф. др Стефан Крол са Правног факултета Буцеријус из Хамбурга, и проф. Хери Флекнер са Правног факултета Универзитета у Питсбургу. О квалитету Конференције сведочи и чињеница да је рад сваког од панела окончан живом дискусијом присутних многобројних учесника. По завршетку Конференције за све учеснике организован је свечани коктел у факултетском клубу El Derecho.

Организациони одбор Београдске арбитражне конференције су и ове године чинили проф. др Мирко Васиљевић, проф. др Гашо Кнежевић, проф. др Владимир Павић, доц. др Милена Ђорђевић, асист. Марко Јовановић и асист. Урош Живковић.

Зборник материјала са Конференције >>

Видео запис са Конференције >>

Галерија слика са Конференције >>


Студенти Правног факултета већ у Европској унији

Правни факултет Универзитета у Београду први пут је ове године узео учешће на најпрестижнијем светском такмичењу из права Европске уније – European Law Moot Court (ELMC). Такмичење се ове године одржава јубиларни 25. пут.

Такмичење представља симулацију суђења пред Европским судом правде и састоји се из три фазе. Такмичење је двојезично. Од такмичара се очекује да износе аргументе и дају одговоре на питања и на енглеском и на француском језику. У првој фази тимови израђују писане поднеске за тужиоца и туженог. Више од 120 тимова из целог света је учествовало у овом делу такмичења. Овај стадијум такмичења је елиминационог карактера. На основу поднесака, 48 најбољих тимова је распоређено у регионална финала. Сваке године одржавају се четири регионална финала на различитим универзитетима у Европи и свету. Ове године су финала била у Лунду (Шведска), Лајдену (Холандија), Нојшателу (Швајцарска) и Бриселу (Белгија). У сваком регионалном финалу учествује 12 тимова, од којих само победници пролазе у последњу фазу такмичења. Завршна деоница такмичења се сваке године одржава у Луксембургу, у просторијама Европског суда правде, а састоји се у надметању победника регионалних финала. Сваки тим има три говорника, тужиоца, туженог и трећег такмичара који наступа у улози представника Европске комисије или правобраниоца (advocate-general). Улога трећег такмичара се одређује жребом. Трећи такмичар наступа одвојено од остатка тима и може самостално да прође у наредну рунду такмичења.

Тим Правног факултета Универзитета у Београду се на основу писаних поднесака квалификовао за улазак у регионално финале. Регионално финале је одржано у Бриселу од 28. фебруара до 2. марта. Свих 12 тимова је наступало у по три квалификационе рунде, на основу којих је одређено ко пролази у полуфиналну рунду у категорији тимова (тужилац и тужени) и у категорији представника Европске комисије. Чланица нашег тима која је наступала у улози представника Европске комисије, Вања Ђуричић, квалификовала се у полуфиналну рунду. Чак, у њеној категорији, то је била последња рунда, на основу које је један од четири такмичара изабран да оде у укупно финале у Луксембургу.

Организатори такмичења и судије су оцениле да резултат нашег тима представља несвакидашњи успех за једну дебитантску екипу. Штавише, успех је утолико већи уколико се узме у обзир чињеница да су једино чланови нашег тима били студенти основних студија, док су све остале тимове чинили студенти мастер студија, и то мастер студија из права ЕУ.

Питања која су студенти разматрали на овогодишњем такмичењу су, између осталог, примена права ЕУ у области заштите конкуренције, сукоб међународних уговора које су државе чланице закључиле пре придружења Европској унији са правом ЕУ, особине које мора поседовати орган да би се могао сматрати судом или трибуналом у смислу права ЕУ, као и питање обавезе одређених судских инстанци да затраже прелиминарно мишљење о начину тумачења одређене одредбе права ЕУ од стране Европског суда правде.

Превоз, смештај и котизацију за такмичење је финансирала Делегација Европске уније у Србији. Овако значајан успех би свакако изостао без њихове великодушне подршке и ми им и овом приликом изражавамо искрену захвалност.

Тим Правног факултета Универзитета у Београду су чинили Дејан Вуловић, Вања Ђуричић, Миња Ђокић и Соња Радовић. Тим је за такмичење припремао асистент Вук Цуцић.


Билтен Acta Diurna број 41

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 41 забележио је догађаје од новембра 2012. године до јануара 2013. године значајне за Факултет и његове чланове.

Београдски тим ниже нове успехе по Европи

Поводом XX Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot такмичења из међународне трговинске арбитраже и међународне продаје робе, и ово пролеће донело је нове успехе наших студената на припремним турнирима у Базелу, Фрајбургу, Милану и Дизелдорфу. Такмичећи се против тимова из Италије, Француске, Немачке, Швајцарске и бројних других земаља, наши студенти су још једанпут показали сјане адвокатске вештине и способност да у ходу решавају комплексне правне проблеме и то пред стручњацима из области арбитраже из целе Европе. За показано знање, наши студенти су добили похвале како од судија на такмичењу тако и од противника и других учесника.

Након припремних рунди на турниру који је организовао Универзитет из Базела, у периоду од 9. до 10. фебруара 2013. године, студенти – Андријана Мишовић, Драгана Николић, Дина Прокић и Дејан Сивчев – у пратњи нашег асистента Марка Јовановића, наставили су moot искуство у оквиру пријатељских рунди које је између 11. и 12. фебруара приредио Универзитет у Фрајбургу. Гостопримство наших домаћина из Фрајбурга осликавало је висок квалитет у изношењу правне аргументације и продубљено знање права међународне продаје робе и међународне трговинске арбитраже по којем су познати још од првих година постојања  Willem C. Vis такмичења.

           

Тим наших студената је припреме за финалне окршаје у Бечу наставио и у оквиру VI Миланског Pre-Moot такмичења које организује Миланска арбитражна комора и 22. фебруара 2013. године освојио друго место, остављајући иза себе универзитете из Милана, Лозане, Фрибура, Павије, Торина, Ђенове и Париза. Након три интезивне рунде, прво место припало је Универзитету из Хајделберга који је однео титулу првака освојивши највећи број поена. Студенте су на припремном турниру у Милану пратили тренери доц. др Милена Ђорђевић и асистент Урош Живковић.

Пре званичних сусрета у Милану, наши студенти су имали част и прилику да у два арбитражна рочишта са студентима са Универзитета Бокони такође опробају своје адвокатске вештине. Претходне године и успешна сарадња тренера и студената Београдског и Бокони тима допринеле су да се и кроз неформалне рунде сваке године побољша квалитет припреме за бечко такмичење. Кратак преглед дешавања са турнира у Милану можете погледати на: http://www.youimpresa.it/video/camera-news/vi-edition-milan-pre-moot

На крају, еворпска тура завршила се у Дизелдорфу где су наши студенти у пратњи асистента Марка Јовановића, узели учешће у оквиру CEAC Pre-Moot такмичења и сусрели се са тимовима из Немачке. Свеукупни утисак арбитара и других тимова је да Београд још једном има сјајан тим студената који су без сумње показали да квалитет и образовање стечено на нашем Факултету стоји раме уз раме са квалитетом образовања које пружају најпознатији европски универзитети.

Финалне припеме пред одлазак у Беч за наш тим биће организоване у склопу Belgrade Open Pre-Moot припремног турнира који ће се ове године одржати у периоду између 15. и 17. марта 2013. године на Правном факултету Универзитета у Београду и који ће окупити 45 тимова из 26 различитих земаља из целог света.


Презентација Центра за јавно право

У петак 8. марта 2013. године одржана је презентација Центра за јавно право (са седиштем у Сарајеву). Регионална Фондација Центар за јавно право (ЦЈП) представља место на којем се сусрећу правници из струке, експерти за јавноправне дисциплине, судије националних судова и правници из управе, теоретичари права и стратези јавноправног развоја. ЦЈП се сматра иницијатором промена у јавноправним системима земаља из региона, покретачем расправа и експертиза о уоченим проблемима из свих подручја јавног права. Широка публицистичка делатност додатно ојачава присуство ЦЈП-а у академским круговима, свим сегментима извршне власти и правосуђу земаља из региона.

На презентацији су говорили: декан проф. др Сима Аврамовић, председник Фондације ЦЈП проф. др Един Шарчевић, проф. др Владан Петров, проф. др Весна Ракић-Водинелић и проф. др Дарко Симовић.

Међу присутнима у публици, поред колега са нашег Факултета, били су правници из Министарства правде, Народне скупштине, Уставног суда, колеге са Криминалистичко-полицијске академије, студенти мастер и докторских студија, као и они који похађају предмет Парламентарно правно на основним студијама.


Конференција: Дани Немачке

ЕЛСА Београд организовала је конференцију „Дани Немачке“ 6. и 7. марта у Конференцијској сали на Правном факултету.

Конференцију је отворио почасни гост, немачки амбасадор у Србији Њ.Е. Heinz George Wilhelm. У свом излагању амбасадор је говорио о немачкој правној и културној баштини, одговарао је на питања студената и пружио подршку студентима у одлуци за даље усавршавање свог академског знања у Немачкој. 

Декан проф. др Сима Аврамовић дао је допринос конференцији, истичући значај и повезаност немачког и домаћег права. 

На конфенцији су учествовали и професори нашег факултета др Милан Шкулић и проф. др Зоран Стојановић који су истакли сличности немачког и домаћег права и нагласили утицај немачког кривичног права на домаће законодавство.

Било је говора о савременим изазовима и безбедносној ситуацији и положају Србије и Немачке, а на конференцији су представљене многе релевантне немачке фондације у Србији - Фондација Алеxандер вон Хумболт, Конрад Аденауер Стифтунг, ГИЗ, ДААД.

Фондације су презентовале могућности студирања у Немачкој, стипендије које финансирају и пружиле студентима све информације везане за академско усавршавање. О немачком језику, његовој распрострањености говорила је Данка Стојаковић, предавач на нашем факултету.


Амбасадор САД на Правном факултету

Амерички амбасадор у Србији, Њ.Е. Мајкл Кирби, био је гост студентског парламента Правног факултета Универзитета у Београду и више од сат и по одговарао на питања студената, који су испунили амфитеатар II до последњег места.

Постављали су питања о Косову, Републици Српској, односима САД и ЕУ, ЕУ и Русији, двоструким аршинима у међународној политици и праву, шта спречава стране инвеститоре да улажу у Србију и слично.

Амбасадор је у свом излагању поручио да је потребно радити на корекцијама система правосуђа, већој ефикасности полиције и борби против корупције, која поред бирократије спречава долазак улагача.

„Верујем да ћете уместо корупције да изаберете владавину права и да ћете се запитати да ли треба да платите за бољу оцену, судији да би сте добили спор“, истакао је амерички амбасадор.

Громогласан аплауз добио је студент који је питао шта би се догодило да се Тексас одвоји од Америке, као што покушава Косово од Србије. Кирби је одговорио да то није добра паралела јер је третман Тексаса идентичан третману осталих држава у САД.

Домаћин амбасадору Кирбију био је декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Сима Аврамовић, а предавању је присуствовао и ректор Универзитета у Београду, проф. др Владимир Бумбаширевић.


Наставак сарадње са сектором тржишне инспекције

Декан Правног факултета Универзитета у Београду Сима Аврамовић и државни секретар Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Татјана Матић  потписали су Анекс Споразума о сарадњи у циљу наставка реализације студентске праксе у Сектору тржишне инспекције, у уторак 26. фебруара 2013. године на Правном факултету.

Наш Факултет и Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, као правни следбеник Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, организоваће студентску пракса у четири организационе јединице Сектора тржишне инспекције за студенте четврте године, апсолвенте и студенте мастер студија, за укупно 16 студената.

Почев од 4. марта, две групе кандидата од по осам студената биће сукцесивно распоређене на праксу у периоду од укупно осам недеља (свака група по четири недеље: 4-29. март, 15 април – 10 мај), у оквиру којих ће студенти бити ангажовани пет радних дана у недељи, шест сати дневно. Министарство ће издати потврде о обављеној пракси и препоруке студентима у складу са резултатима волонтирања.

Ово ће бити друга генерација студената Правног факултета која је на пракси у Сектору тржишне инспекције. У исто време прошле године, група наших студената обављала је стручну праксу, оставивши веома добар утисак на основу чега је Сектор тржишне инспекције издао захвалницу нашем Факултету и изразио жељу да се поред пракси у београдском одељењу тржишне инспекције студентске праксе организују и одељењима у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, за студенте правних факултета државних универзитета са седиштем у овим градовима.


XIX такмичење у беседништву

26. јануара 2013. године у амфитеатру Академик Радомир Д. Лукић, под покровитељством Правног факултета Универзитета у Београду и у организацији Центра за беседништво „Institutio oratoria“ одржано је XIX такмичење студената права у беседништву. 

Такмичењу су присуствовали  председник Народне скупштине Небојша Стефановић, Никола Селаковић, министар правде и државне самоуправе, Жарко Обрадовић, министар просвете и науке,  председници судова, професори и бројни студенти.

За учешће на овогодишњем такмичењу пријавило се преко педесет студената, од којих је након припрема и квалификација одабрано њих 12 који су се надметали у три категорије (слободна тема, задата тема и импровизација), а њихове беседничке способности оцењивао је жири који су чинили: др Љиљана Мркић-Поповић – ректор Универзитета уметности и професор ФДУ, Бранислав Лечић – драмски уметник, Ратомир Рале Дамјановић – књижевник, мр Даниела Блажевска – предавач Реторике на Правном факултету Универзитета у Скопљу,и др Сима Аврамовић – декан Правног факултета у Београду.

 

Победници такмичења:

укупни победник МАРИЈА ГЛИГОРЕВИЋ, студент прве године

 награда публике: АЛЕКСАНДАР МАРКОВИЋ, студент четврте године

 

за задату тему:

  1. Марија Глигоревић, студент прве године
  2. Исидора Ћуповић, студент прве године
  3. Милан Ђокић, студент друге године

     

за слободну тему:

 1. Радован Перовић, студент друге године студија

2. Марко Шукало, студент прве године

3. Мина Вељковић, студент четврте године

 

 за импровизацију:

  1. Александар Антонић, студент четврте године
  2. Милица Томић, студент четврте године
  3. Верица Мишков, студент друге године

 

Награду „Млади Европљанин“ коју додељује
European Forum Alpbach добио је:

Милан Ђокић, студент друге године

 

Такмичење је, као и ранијих година, духовито водио доцент др Војислав Станимировић, а у програму је учествовао Хор "Лазарице".

За одржавање овог такмичења поред Правног факултета као покровитеља, омогућили су: Фонд „Лука и Саша Бановић“, Адвокатска комора Србије, Адвокатска комора Београда, European Forum Alpbach, Валинвест – Предраг Савић, Адвокатска канцеларија  Боровић, Адвокатска канцеларија Атељевић, адвокат Витомир Кнежевић, адвокат Горан Петронијевић, адвокат Зденко Томановић, адвокат Милош Пејовић, Телеком Србија а.д., Скупштина Града Београда, Студентски парламент, Туристичка организација ГО2, Центар за издаваштво Правног факултета, Издавачка кућа „Досије“, Штампарија Дога д.о.о., Издавачка кућа „Клио“, Параграф Леx – правна база, Правни портал “Моје право”


Свечаност поводом доделе 100 стипендија Правног факултета

Четврту годину заредом Правни факултет Универзитета у Београду доделио је 25.12.2012. године стипендије за 100 одличних студената слабијег материјалног стања, у нето месечном износу од по 10.000 динара, у наредних 10 месеци.

На свечаности су уговоре о стипендијама студентима  уручили министар просвете и науке проф. др Жарко Обрадовић и декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић.

Министар просвете и науке проф. др Жарко Обрадовић је указао на важност социјалне улоге високошколских установа које финансијски могу да помогну својим студентима слабијег материјалног стања и навео да ће Министарство у наредном периоду покушати да повећа број студената о трошку државе.

Декан проф. др Сима Аврамовић указао је на важност развијања социјално одговорних факултета и навео да и друге установе треба да распишу конкурсе, макар и за мањи број академаца.

Студент Правног факултета Никола Росић захвалио је у своје и у име колега на стипендијама и додао да је Факултет увек подржавао студенте без обзира ко су били декан и професори и одговорном социјалном политиком увек је ту да помогне онима који нису били у могућности да плате студије, или су имали неке друге проблеме.

Уговоре о стипендирању добило је 20 студената друге године, 30 треће, 40 четврте и десет студената на мастер студијама, а критеријуми за доделу били су редовно уписивање наредне године и да је просек примања у домаћинству до просека зараде у Србији.

 


Билтен  Acta Diurna број 40

  Билтен Правног факултета Acta Diurna број 40 забележио је догађаје од септембра до октобра 2012.године значајне за Факултет и његове чланове.

Sout East Europe Rounds of the Monroe E. Price International Media Law Moot Court Competition

У сарадњи са Програмом за упоредно медијско право и политику Центра за друштвене и правне студије Универзитета у Оксфорду (Programme in Comparative Media Law and Policy (PCMLP) at the University of Oxford's Centre for Socio-Legal Studies), Правни факултет Универзитета у Београду је у периоду од 14. до 16. децембра 2012. године, организовао регионално студентско moot court такмичење из области међународног медијског права – South East Europe Rounds of the Monroe E. Price International Media Law Moot Court Competition.

Такмичење је окупило више од 70 учесника, такмичара и судија, из осам земаља региона, Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Мађарске, Македоније, Србије, Хрватске и Црне Горе. Такмичење је било квалификационог карактера. За право на учешће у финалној рунди такмичења, која ће се одржати у Оксфорду у априлу наредне године, борили су се тимови седам универзитета из региона, Универзитета у Београду, Универзитета у Загребу, Универзитета у Зеници, Универзитета у Нишу, Универзитета у Сарајеву, Универзитета у Скопљу и Универзитета у Софији. Три најбоље пласиране екипе, Универзитет у Загребу, Универзитет у Нишу и Универзитет у Сарајеву, представљаће регион у финалу у Оксфорду. Тим Правног факултета Универзитета у Београду, упркос победи у квалификационим рундама над тимом Универзитета у Загребу, иначе укупног победника такмичења, као и другом месту у конкуренцији најбољих писаних поднесака и другом месту у категорији најбољих говорника, које је припало Игору Радовановићу, није успео да се пласира у финале у Оксфорду. 

 

Улогу судија на такмичењу су имали стручњаци за медијско право, адвокати, професори, истраживачи и запослени у регулаторним агенцијама и државним органима, и то како из земље, тако и из региона. Можда се њихов квалитет може најбоље илустровати једним примером. У финалној рунди регионалног такмичења улогу судија су имали двоје судија Европског суда за људска права, професор нашег факултета, др Драгољуб Поповић, судија из Србије и Маргарита Цаца Николовска, бивши македонски судија Европског суда, а сад међународни судија Уставног суда Босне и Херцеговине, као и медијски адвокати из Хрватске, Весна Алабурић, Бугарске, Александар Качамов и Србије, Слободан Кремењак. 

Организовање такмичења у Београду, као и одлазак и боравак најбоље пласираних тимова у Оксфорд на финале светског такмичења финансијски су подржали међународна организација за развој медија из Калифорније, Internews Network, Министарство културе и информисања Републике Србије, Делегација Европске уније у Републици Србији и Мисија ОЕБС у Србији. Важно је нагласити да су сви трошкови одржавања такмичења покривени искључиво из средстава донатора, као и да су све судије и организатори такмичења одрадили свој посао без икакве накнаде. 

Чланови организационог одбора такмичења били су: професор др Монро Прајс (Monroe Price), оснивач такмичења (председник), проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, др Никол Стремлау (Nicole Stremlau), координатор Програма за упоредно медијско право и политику и истраживач у Центру за друштвене и правне науке Универзитета у Оксфорду, и доценти Правног факултета Универзитета у Београду др Милош Живковић и др Милена Ђорђевић, а највећи терет организације понео је асистент Вук Цуцић, секретар организационог одбора.

Више о такмичењу >>

Видети брошуру такмичења у Београду >>


Такмичење из Компанијског права

Након шест месеци припреме, чланови тима Правног факултета Универзитета у Београду, студенти завршних година основних студија и студенти мастер студија: Андријана Мишовић, Драгана Николић, Бела Прендивој, Дина Прокић и Невена Скочић учествовали су у студији случаја - симулацији купопродаје привредног друштва на енглеском језику, под називом Big Deal пројекат, након припрема са асистентом Јеленом Лепетић.

Студентима су у припреми помогли и адвокати из канцеларије Јанковић, Поповић & Митић приликом две сесије. У симулацији су учествовали тим Правног факултета Универзитета у Београду, као заступник купца, и тим Правног факултетa Универзитета у Крагујевцу, као заступник продавца. Преговори и потписивање уговора о продаји удела одржани су 23. и 24. октобра 2012. год. у просторијама канцеларије Јанковић, Поповић & Митић.

Тим Правног факултета Универзитета у Београду добио је посебно сведочанство као бољи, док је студент Андријана Мишовић добила тромесечну праксу као најбољи члан тима.


Гостовање водећих правних филозофа на нашем факултету

У периоду од 14. до 26. октобра на Правном факултету су боравили професори Андреј Мармор (University of South California), Вил Валучов (McMaster University) и Кенет Хима (University of Washington), који спадају у ред тренутно водећих англоамеричких правних филозофа. Боравак на нашем факултету су искористили пре свега за учешће у раду Семинарске групе из Увода у право, где је сваки одржао по једно предавање, које је било праћено разговором са полазницима и наставницима и сарадницима са предмета. Најпре је 15. октобра час одржао проф. Хима, говорећи на тему ’Law and coercion’ (Право и принуда), а затим су наредна два дана уследила предавања проф. Мармора, на тему ’The Rule of Law’ (Владавина права) и проф. Валучова, на тему ’Legal obligation’ (Правна обавеза). У четвртак, 18. октобра су сва тројица гостију учествовали у разговору на тему Constitutional Review– Pros and Cons.

У петак 19. октобра на нашем факултету одржан је годишњи скуп у организацији Српског удружења за правну и социјалну филозофију. Назив овогодишње конференције је био ’Courts, Interpretation, the Rule of Law’. Наши угледни гости су се представили са следећим излагањима: проф. Мармор је излагао на тему Textualism in Context, проф. Валучов на тему Originalism and The Living Tree, a prof. Hima na temu The Rule of Law, Validity Criteria, and Judicial Supremacy. Поред њих, Факултет је имао прилике да угости и два предавача из бивше Југославије. Др Лука Буразин, са Правног факултета, Универзитета у Загребу, излагао је на тему Antinomies between Legal Principles, а др Ана Димишковска, са скопског Универзитета је представила рад под насловом Legal Fictions as Instruments of Strategic Maneuvering in Judicial Reasoning. У раду скупа је узела учешће и судија Уставног суда Србије и професор новосадског Правног факултета, проф. Картаг-Одри, чији рад је био насловљен On Legal Gaps and the New Interpretative Techniques of Judicial Decision-Making. Са нашег Правног факултета, радове су изложили следећи аутори: проф. Хасанбеговић, Few Pieces in the Mosaic on the History of Topoi, Legal Topoi and Codical Topoi-Catalogues: From Aristotle and Justinian, through Dudley Field and Ahmed Jawdat Pasha to Valtazar Bogišić; проф. М. Јовановић, Interpretation in International Law and International Rule of Law; доц. Маринковић, The Politics of Constitutional Courts in Democratizing Countries – The Case of Serbia; i ass. Spaić, (Only) Four Canons of (Legal) Interpretation in the Hermeneutics of Emilio Betti.

У другој недељи боравка на Правном факултету, проф. Хима је одржао два часа у оквиру групи за вежбе асс. Спаића, а 25. октобра је био један од учесника у разговору на тему ‘Beyond Analytical Jurisprudence?’, који је одржан у оквиру циклуса предавања ‘Пет минута филозофије права’, који ће се убудуће одржавати у оквиру Општег семинара Правног факултета. Разговор је организован поводом објављивања монографије Collective Rights – A Legal Theory (Cambridge University Press, 2012), проф. Миодрага Јовановића. Поред аутора и проф. Химе, у разговору је још учествовао и доц. Дајовић, а након разговора је вођена интересантна и динамична расправа о покренутим питањима.


Издавачки центар Правног факултета на Сајму књига

У оквиру 57. Међународног београдског сајма књига, своја издања представио је и Центар за издаваштво и информисање Правног факултета Универзитета у Београду.

У хали 2 ниво А, Центар за издаваштво представио је преко 350 својих издања, а сајам је отворен од 21. до 28. октобра 2012. године.

У среду, 24. октобра, Центар је у хали Београдског сајма имао промоцију нових издања.

Ове године осим уџбеника и приручника, Центар за издаваштво је посебно представио две велике едиције, "Светску" и "Научну баштину Правног факултета".

На промоцији Центра уводну реч имао је декан Правног факултета, проф. др Сима Аврамовић, о књизи о "Глобалном управљању светом" говорио је приређивач, проф. др Јован Бабић, а о књизи "Српско клатно", аутор проф. др Милован Митровић.

О новим издањима Центра за издаваштво говорио је управник Центра, проф. др Драган Митровић.


Свечана академија - сто година од Првог балканског рата

У присуству председника Србије Томислава Николића, патријарха Иринеја, ректора проф. др Владе Бумбаширевића и других високих званица, 23.октобра је одржана свечана академија поводом стогодишњице од почетка Првог балканског рата.

У препуном амфитеатру „Радорим Лукић“ свечаност је отворио  председник Српског културног кола Правног факултета „Деспот Стефан Лазаревић“ асс Милош Станковић, и декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић. Потом се надахнутим говором присутнима обратио председник Србије Томислав Николић који је истакао да Србија не треба да води ратове, већ да се мирним путем бори за своје интересе.

У оквиру прославе 100 година од почетка Првог Балканског рата и ослобођења Старе Србије, 23. октобра 2012. у 12ч, на Правном факултету је отворена изложба фотографија Самсона Чернова, руског фотографа из времена Балканских ратова, као и изложба међународних уговора потписаних од стране чланица Балканског савеза. Изложбу су отворили министар културе и информисања Братислав Петковић, декан Правног факултета  др  Сима Аврамовић  и председник СКК Деспот Стефан Лазаревић асс. Милош Станковић.

 


Свечаност поводом почетка нове школске године

У понедељак, 1. октобра 2012. године одржана је свечана академија поводом пријема нове генерације студената Правног факултета Универзитета у Београду. У препуном амфитеатру „Радомир Д. Лукић“ бруцошима су добродошлицу пожелели ректор Универзитета у Београду академик проф. др Владимир Бумбаширевић, саветник председника Републике Србије и редовни професор Правног факултета др Оливер Антић, министар правде и државне управе Никола Селаковић и декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић.

Бруцоши Правног факултета имали су част да им добродошлицу на факултет и Универзитет у Београду пожели новоизабрани ректор проф. др Владимир Бумбаширевић, који је указао на заједничку дугу традицију Правног факултета и Универзитета у Београду, где ће имати прилику да уз помоћ својих професора, асистената, али и старијих колега студената, развијају своје интелектуалне потенцијале те да стекну неопходна знања и вештине за свој будући позив.

Саветник председника Републике проф. др Оливер Антић поручио је бруцошима да је правда највиша стожерна вештина и, говорећи о правди као врхунском идеалу, пожелео им је добродошлицу у занимање које је назвао „божанским“.

Министар Никола Селаковић истакао је да је на овој генерацији бруцоша обавеза да од Србије створе обећану земљу у којој мора да влада право и правда и изразио је наду да ће њихова генерација живети у много бољој и уређенијој земљи.

Новоизабрани декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић је представио бруцошима факултет кроз видео презентацију и истакао да треба с поносом да истичу да су студенти Универзитета у Београду и Правног факултета и да им током студирања, у савременим условима рада које Факултет пружа, поштење мора бити изнад свега.

Свечану академију увеличао је пригодним музичким програмом академски хор „Обилић“ са диригентом проф. емеритусом Даринком Матић Маровић на челу, а целокупној свечаности присуствовали су и проректори Универзитета у Београду те бројни гости из јавног живота и правничке професије.


даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.