Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји    

 


Прослава Дана факултета

Слава и Дан Правног факултета свечано су обележени на Крстовдан, 27. септембра 2014. године. Прослава је започела славским обредом и сечењем славског колача.

Сечењу славског колача присуствовали су ректор Београдског универзитета Владимир Бумбаширевић и учесници 6. Конгреса правника Европе и Медитерана

Прослава Дана факултета је настављена Свечаном академијом, уз учешће академског хора „Обилић“ , “, под диригентском палицом проф. др Даринке Матић Маровић, у амфитеатру „Радомир Лукић“ где су студентима који су завршили школовање додељене дипломе.

Студентима су се обратили декан Правног факултета проф. Др Сима Аврамовић, Jean-François Dubos, председник Фондације за континентално право, као и проф. др Yianna Karibali-Tsiptsiou са Аристотеловог Универзитета у Солуну.

Након званичног дела академије, у другом делу приступило се подели диплома дипломцима и мастерима.


6. Конгрес правника Европе и Медитерана - Правда и привредни раст

На Правном факултету Универзитета у Београду је 25. и 26. септембра одржан 6. Конгрес правника Европе и Медитерана на тему: "Правда и привредни раст" који је организовала Фондација за континентално право у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Београду, Правосудном академијом, Амбасадом Републике Француске у Републици Србији, а под покровитељством Министарства правде Републике Србије.

Конгрес је окупио преко 250 учесника из следећих држава: Алжира, Немачке, Белгије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Египта, Мађарске, Италије, Либана, Марока, Пољске, Португалије, Румуније, Француске и Србије

Општа тема овогодишњег Конгреса правника Европе и Медитерана, "Правда и економски раст", разматрала се у светлу четири аспекта: стручног образовања представника правосудних професија; експертизе и вештачења; контроле судске одлуке; и извршења судских одлука. Конгрес је имао за циљ да истакне допринос континенталног права економском просперитету и социјалној хармонији. О свим овим питањима расправљали су током два дана на Правном факултету судије, адвокати, јавни бележници, извршитељи, стечајни управници, правници из привредних друштава и компанија, професори, студенти и многи други

 


Билтен  Acta Diurna број 47

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 47 забележио је догађаје од априла до јуна 2014.године значајне за Факултет и његове чланове.

Студенти Правног факултета освојили дебатни турнир у Ријеци

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду, Милош Рафаиловић и Никола Сугарис, освојили су дебатни турнир "Rijeka Open 2014" који је одржан од 9. до 12. августа у Хрватској.

Ово такмичење, које је организовала Ријечка дебатна унија, је имало медународни карактер, учествовала су 32 тима, а све дебате вођене су на енглеском језику.

"Наши студенти су титулу најбољих дебатера изборили након три дана такмичења на теме како медији треба да преносе страхоте ратова, да ли треба одузети Русији организацију Светског фудбалског првенства 2018, да ли САД треба да повуче сву финансијску и војну помоћ Израелу", навод се у саопштењу НО "Отворена комуникација" достављеном Танјугу.

Финална дебата је одржана на Трсатској градини, средњовековној тврдави која доминира Ријеком и била је отворена за јавност. Тема финала је била "Овај дом жали због успона конзумеризма", а противници нашим дебатерима су били студенти из Немачке, Шведске и Америке.

Место најбољег говорника турнира је освојила Георгиана Михут, студенткиња из Финске, док је Сугарис био четврти, а Рафаиловић шести говорник.

Осим њих на такмичењу је учествовао још један тим из Србије Андријана Кулезић са Правног факултета и Смиљана Чупић, студенткиња мастер студија Факултета Политицких наука Универзитета у Београду.

Наредни турнир на коме ће учествовати неколико студената из Београда је "Љубљана IV" који ће бити одржан следећег викенда у Словенији.

(вест Танјуг)


Наш студент Маша Мишковић – добитник главне награде Клуба СУПЕРСТЕ Ерсте Банке

Студент генерације Правног факултета Универзитета у Београду Маша Мишковић је на Конкурсу Ерсте Банке за младе таленте из Србије проглашена за победника у области друштвених и хуманистичких наука у категорији до 27 година и постала члан Клуба СУПЕРСТЕ Ерсте Банке.

Ерсте Банка награђује активне, талентоване и креативне младе који су постигли изузетне резултате у областима којима се баве, подстичу укључивање других у рад, и развијају систем вредности у којем је професионални успех важан колико и одговорност према заједници у којој живе.

Деветочлани стручни жири проглашава за победнике оне који имају запажене резултате у областима којима се баве, али и ангажовање шире од обавезног - иницирање и/или учешће у посебним или иновативним пројектима у области формалног образовања, освојене награде итд. у области природних, друштвених наука и уметности.


Одржан округли сто на тему “Нострификација диплома и улазак у ЕУ”

На округлом столу “Нострификација диплома и улазак у ЕУ” одржаном 12. јуна у организацији Правног факултета Универзитета у Београду и Српског сити клуба из Лондона расправљало се о изменама Закона о високом образовању којима би требало решити проблем признавања страних диплома ради запошљавања у Србији.

Према речима министра просвете, науке и технолошког развоја др Срђана Вербића, трагање за најбољим решењем које ће омогућити да тај поступак буде што краћи и да кошта што мање је уједно и суштински разлог да се ово важно питање што пре нађе у скупштинској процедури. Учесници скупа су истакли да признавање страних високошколских исправа ради запошљавања у Србији треба раздвојити од признавања ради наставка образовања, напомињући да су оба поступка сада у надлежности Универзитета и неоправдано дуго трају. Милош Стефановић из организације Српски сити клуб, сматра да би решавање овог проблема осим што би имало симболичан значај за школоване кадрове који хоће да се врате у Србију, омогућило би и отварање тржишта рада.

Министар Вербић је такође истакао да сваки универзитет одлучује кога ће примити на школовање и да би такво решење требало задржати и за убудуће, али да Законом треба прописати иста правила за све високошколске установе. Министар је даље навео да ће у Нацрту измена закона о високом образовању бити прецизирано које тело и под којим условима ће се бавити професоналним признањем, као и да се приликом признавања ради запошљавања посебно мора водити рачуна о регулисаним професијама као што су медицина, право, педагогија и безбедност.

Декан Правног факултета у Београду, проф. др Сима Аврамовић истакао је да је у нашој земљи много мањи проблем признавање диплома ради наставка школовања од професионалног признавања диплома. Он додаје да су поједини кандидати, који су се школовали на престижним светским универзитетима чекали признавање својих диплома и по годину дана. Он је нарочито истакао да због чињенице да у многим државама у окружењу постоје универзитети сумњивих квалитета, важно је да и академска заједница буде укључена у политику целокупног система признавања страних диплома ради запошљавања, као нека врста консултативног тела. Такође, декан Аврамовић сматра да иако је у многим европским земљама професионално признавање у надлежности специјализованих тела, да треба избеђи бирократизацију признавања, што ће се најбоље постићи увођењем надзора од стране академске заједнице. Према његовим речима, није само кључно питање како овај процес убрзати, већ и сачувати нашу земљу од могућих диплома лошег квалитета.


Билтен Acta Diurna број 46

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 46 забележио је догађаје од јануара до марта 2014.године значајне за Факултет и његове чланове.


Промоција зборника Увод у право Француске

У петак, 9. маја, у Француском културном центру, одрзана је промоција зборника Увод у право Француске, заједничког подухвата Института за Упоредно право и Правног факултета Универзитета у Београду. На промоцији су говорили: Франсоа Гзавије Денио - амбасадор Француске, асистент Филип Бојић, проф. др Владан Петров и доцент др Милош Јовановић - испред Правног факултета, и др Јован Ћирић, директор Института за Упоредно право и др Оливер Николић, испред Института за Упоредно право. Промоцији су присуствали, између осталих, и помоћница министра правде Љиљана Благојевић, судија Уставног суда Томислав Стојковић, проф. др Ђорђе Игњатовић, представници Француске амбасаде у Београду, представници ОЕБС-а и др.


Наш студент Немања Осмајлић - првак европе у каратеу

У немачком граду Дрездену од 9 - 11. маја 2014. године одржано је Европско првенство у шотокан каратеу у верзији СКИФ, на  ком је учествовало 24 земље.
Наш студент и репрезентативац Србије у каратеу, Немања Осмајлић, освојио је златну медаљу у борбама екипно. Репрезентација Србије је на путу до златне медаље савладала  репрезентацију Румуније, Русије, Белгије и у финалу репрезентацију Данске. Немањи Осмајлићу је ово трећа узастопна титула првака Европе од када наступа за репрезентацију Србије и брани боје наше земље.

 


18. летњи семинар из античке правне историје

На Правном факултету Универзитета у Београду од 2. до 4. маја организован је осамнаести Летњи семинар из античке правне историје. Овај скуп затвореног типа је један од најпрестижнијих научних скупова у овој дисциплини. Учествовали су чланови Аустријске и Мађарске академије наука, директор Макс Планк истраживачког колегијума за правну историју, професори унивезитета у Бечу, Грацу, Милану, Франкфурту, Тибингену, Бохуму, Магдебургу, Триру, Сегедину, Солуну, Љубљани, Загребу и Токију, као и научни подмладак и студенти посдипломских студија са ових универзитета. Званични језици скупа су били немачки, енглески, француски, италијански и латински језик. Домаћини овогодишњег семинара били су декан професор др Сима Аврамовић и доцент др Андреја Катанчевић.


Школа еколошког права

У организацији Мисије ОЕБС-а у Србији и Архус центра Крагујевац, у конференцијској сали Правног факултета Универзитета у Београду, 22. априла 2014. године, одржана је друга по реду Школа еколошког права. Школа је окупила студенте завршних година основних студија, студенте мастер и докторских студија као и представнике цивилног друштва. Том приликом, одржана су излагања и отворене дискусије на теме: Примена Архуске конвенције у Србији и пракса Суда правде Европске уније, Право на приступ информацијама у области заштите животне средине, Учешће јавности у креирању политике заштите животне средине – правни оквир и пракса, Право на правну заштиту у еколошким стварима, Судска пракса у области заштите животне средине, Улога еколошког права у спровођењу концепта одрживог развоја, Улога мреже Архус центара у систему заштите животне средине у Србији.

У раду школе су учествовали: Станојла Мандић, заменица Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности; Тина Јањатовић, самостална саветница Одељења за хармонизацију и развој прописа у области заштите животне средине у Министарству пољопривреде и животне средине; Даринка Радојевић, саветница Министарке државне управе и локалне самоуправе; Оливера Зуровац-Кузман, саветница Одељења за европску безбедност и сарадњу – Мисија ОЕБС-а у Србији; Татјана Ђурковић, виша асистенткиња програма заштите животне средине Одељења за европску безбедност и сарадњу – Мисија ОЕБС-а у Србији; Сретен Ђорђевић, адвокат; Мирко Поповић, координатор пројеката Београдске отворене школе и Срђан Матовић, координатор пројеката удружења ,,Архус центар” Крагујевац и менаџер Школе еколошког права. Школом еколошког права је руководила доц. др Мирјана Дреновак-Ивановић која је одржала и уводно излагање. Овогодишња Школа еколошког права је, као и претходна, наишла на велико интересовање, због чега је пријемна комисија имала тежак задатак да од 150 пријављених кандидата одабере 75 најбољих.


Велики успех наших студената на “међународној олимпијади права” у Бечу

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду cе, после сјајних резултата на припремним турнирима у Милану, Минхену и Београду, на двадесет првом такмичењу студената права из области арбитраже и међународног привредног права – Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, одржаном у периоду од 11. до 17. априла 2014. године у Бечу пласирао међу осам најбољих факултета света у конкуренцији преко 2000 студената права са 290 факултета из 66 земаља света, освојивши тиме пето место у коначном пласману тимова на усменом делу такмичења. Истовремено, тужба коју су сачинили наши студенти оцењена је као једна од најбољих (Honorable Mention Award), а студент Игор Радовановић је ово вредно признање (Honorable Mention Award) освојио у категорији за најбољег индивидуалног говорника на такмичењу. Тиме су наши студенти наставили серију успеха које већ десет година за редом постижу студенти нашег Факултета на овом такмичењу укључујући бројне пласмане у финалне рунде такмичења (2005-2013.), освојено треће (2007.) и пето место (2011.) у усменим рундама, прву награду за најбољу тужбу 2013. године, као и десетине награда за најбоље писане поднеске и најбоље говорнике (Honorable Mention Award) на овом такмичењу (2008-2013.).

Више о томе >>


VI Београдска арбитражна конференција

Традиционално окупљање светских стручњака у области арбитраже и овог пролећа је било организовано у Београду. Правни факултет Универзитета у Београду је 4. априла 2014. године био домаћин догађаја који је већ постао његов заштитни знак и који сваке године окупља све већи број учесника – шесте годишње Београдске арбитражне конференције. Овогодишња конференција била је посвећена кључним факторима ефикасности арбитражног поступка: овлашћењима арбитара и аутономији воље страна у спору.

Церемонија отварања почела је поздравним обраћањем декана Правног факултета Универзитета у Београду, професора др Симе Аврамовића, који је учеснике подсетио на успех ранијих београдских арбитражних конференција и изразио велико задовољство што Правни факултет има прилику да буде организатор и домаћин овако значајног скупа. Испред Немачке арбитражне институције (DIS), која је суорганизатор Београдске арбитражне конференције, учесницима се обратила Каролин Бехтел (Caroline Bechtel) које је пренела задовољство управе DIS-а што Немачка арбитражна институција доприноси организовању Београдске арбитражне конференције. Такође, она је учесницима укратко представила услуге које пружа Немачка арбитражна институција и истакла специфичности арбитраже под окриљем ове институције. У име GIZ Отвореног регионалног фонда за Југоисточну Европу, који помаже у организацији Београдске арбитражне конференције још од њеног првог састанка, учеснике је поздравила Адела Латја (Adela Llatja), која је изразила задовољство што GIZ већ годинама подржава овако успешан подухват. Поздрављајући учеснике, др Јудит Книпер (Judith Knieper) из UNCITRAL-а је подсетила на активности ове Комисије на пољу развоја арбитражног права и истакла најважније новости у том погледу. Коначно, др Мирослав Пауновић, председник Удружења за арбитражно право је рекао да је Удружење поносно што се прикључује кругу организатора Конференције и упознао учеснике са најновијим дешавањима на пољу развоја арбитражног права у Србији.

Више о томе >>


VII Belgrade Open Pre-Moot

Након изузетно посећене шесте Београдске арбитражне конференције  на нашем Факултету је у суботу 5. и недељу 6. априла 2014. године одржан седми Belgrade Open Pre-Moot, београдски припремни турнир за водеће светско такмичење из права међународне продаје робе и међународне трговинске арбитраже Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. Ове године београдски турнир је угостио преко 500 учесника – студената, тренера, арбитара – и окупио екипе са 56 универзитета из 26 земаља света: од Северне и Јужне Америке, преко Европе и Азије, до Аустралије и Океаније. Као и ранијих година, београдски турнир је побудио велико интересовање правних факултета из целог света, тако да је и овај пут листа чекања за упражњено место на турниру била дугачка. По броју учесника, београдски турнир је израстао у највеће светско припремно предтакмичење за учешће на такмичењу Willem C. Vis. 

За два дана одржавања Belgrade Open Pre-Moot-a одржано је преко 130 симулација арбитражних рочишта, како на факултету, тако и у просторијама адвокатских канцеларија Карановић/Николић, Николић, Кокановић и Оташевић и у канцеларијама Америчке привредне коморе у Србији. Видети распоред рочишта>>

Учесници београдског турнира су имали прилику да провере убедљивост својих аргумената пред познатим и признатим адвокатима, судијама, арбитрима и другим стручњацима из праксе из целог света. О успешности београдског турнира говори и податак да се ове године чак четвртина тимова који су учествовали на Belgrade Open Pre-Moot-у пласирало у елиминационе рунде (најбољих 64 тимова) на такмичењу Willem C. Vis у Бечу, два тима су се пласирала и у четвртфинале овог такмичења, а један је свој наступ у Бечу завршио у полуфиналу.

      

Спонзори овог великог догађаја су се потрудили да, поред напорних проба, учесници овогодишњег београдског Pre-Moot-a имају и богат друштвени живот. Њиховом подршком организован је коктел поводом отварања београдског Pre-Moot-a у факултетском клубу Bona Fides (El Derecho), адвокатска канцеларија Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr и ове године је направила велику журку за све учеснике у простору позоришта „КПГТ“ а затварање Београдског припремног турнира се одржало у аутентичноj и приjатноj атмосфери Скадарлиjе. Отварању самог Pre-Moot-a претходио је свечани коктел за арбитре у просторијама адвокатске канцеларије Карановић/Николић.

     

Успешно одржавање седмог Belgrade Open Pre-Moot својом несебичном помоћу и подршком омогућили су GIZ Отворени регионални фонд за Југоисточну Европу, Немачка арбитражна институција, Удружење за арбитражно право, адвокатске канцеларије Карановић/Николић, Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr,  Николић, Кокановић и Оташевић, као и Америчка привредна комора у Србији.

Галерија слика:

Рочишта на Факултету >>

Рочишта у адв. канц. Карановић-Николић >>

Рочишта у Америчкој привредној комори у Србији >>

Pre-moot журка у организацији адв. канц. Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr >>


Представљање Практикума о праву на правну заштиту у питањима животне средине у управном поступку и управном спору

Представљање Практикума о праву на правну заштиту у питањима животне средине у управном поступку и управном спору одржано je 4. априла на Правном факултету у Београду. Аутори ове публикације су доц. др Мирјана Дреновак-Ивановић и адвокат Сретен Ђорђевић.

У име Мисије ОЕБС-а у Србији присутнима се обратила Оливера Зуровац – Кузман, саветница на програму заштите животне средине, и најавила подршку ОЕБС-а у организацији обука за представнике правосуђа, државне службенике и цивилни сектор које ће као основну литературу имати Практикум о праву на правну заштиту у питањима животне средине у управном поступку и управном спору.

У име Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине присутнима се обратила Тина Jањатовић, национална контакт особа за Архуску конвенцију, која је истакла да је практикум израђен у оквиру пројекта који су заједнички реализовали Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине и Мисија ОЕБС-а у Србији. Пројекат је реализован у циљу спровођења Стратегије за примену Архуске конвенције коју је Влада усвојила крајем 2011. године.

Критички осврт на садржину Практикума су изложили Станојла Мандић, заменица Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и др Драгољуб Тодић, професор на Институту за међународну политику и привреду. Том приликом је истакнут посебан значај који Практикум има у разумевању сложене природе права на пристуо еколошким информацијама, права јавности на учешће у доношењу еколошких одлука и права на правну заштиту у еколошким стварима.

 

Практикум на свеобухватан начин анализира:

- поступак приступа еколошким информацијама и учешће јавности у доношењу еколошких одлука по законима који нормирају посебан поступак учешћа јавности, као и по законима који не нормирају посебан поступак учешћа јавности;

- актуелну управну и судску праксу о учешћу јавности у поступцима у области заштите животне средине;

- актуелну праксу Повереника за приступ информацијама од јавног значаја;

- праксу Суда правде ЕУ о праву на правну заштиту у питањима животне средине;

- праксу Европског суда за људска права о праву на правну заштиту у питањима животне средине.

Практикум је намењен државним службеницима који воде поступке са елементима права животне средине и доносе еколошке одлуке уз обавезно учешће јавности, представницима цивилног сектора и јавности, као заштитницима колективног интереса и директним учесницима у поступку доношења еколошких одлука, судијама управне судске материје, као носиоцима реализације трећег стуба Архуске конвенције који се односи на право на правну заштиту у еколошким стварима и студентима основних и последипломских студија који се, у складу са Силабусом за предмет Еколошко право, упознају са комплексном материјом права на правну заштиту у питањима од значаја за заштиту животне средине.


Потписан Споразум о сарадњи Коморе извршитеља и Правног факултета Универзитета у Београду 

Студенти завршне године студија убудуће ће имати обавезну праксу у канцеларијама приватних извршитеља чланова Коморе.

Правни факултет и Комора извршитеља намеравају да овим путем успоставе дугорочну сарадњу, с циљем да се пре свега оствари размена информација и искуства у питањима везаним за науку и праксу у области права.

Споразум о сарадњи потписали су председник Коморе извршитеља Александра Трешњев и декан Правног факултета Универзитета у Београду Проф. др Сима Аврамовић.


Свечана академија поводом петнаестогодишњице НАТО агресије

Дана 25. марта 2014. године, на Правном факултету Универзитета у Београду, Свечаном академијом обележена је петнаестогодишњица НАТО бомбардовања СРЈ. Свечаност је одржана у организацији Студентског парламента у сарадњи са Универзитетском омладином Београда, а била је једна од најпосећенијих до сада. Скуп су својим присуством увеличали многи државни званичници, представници дипломатског кора, професори, адвокати, судије, као и велики број студената.

Програм је поздравним говором свечано отворио продекан проф. др Владан Петров, а затим су се публици обратили председник Републике Србије господин Томислав Николић, министар без портфеља и директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије господин Александар Вулин, Његово Преосвештенство Епископ липљански Г. Јован - викар Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, проф. др Чедомир Антић – историчар, бивши амбасадор и министар иностраних послова СРЈ господин Владислав Јовановић, председник Одбора за Косово и Метохију Народне скупштине Србије господин Милован Дрецун и господин Недељко Попадић – песник. Целокупан догађај је пропраћен и пригодним музичким програмом.

Свечана академија је посвећена свим невиним жртвама бомбардовања и каснијих дешавања на Косову и Метохији, а пре свега нашим пилотима, браниоцима српског неба, истинским носиоцима „косовског завета“. Идеја манифестације је да се у првом реду студенти, а потом и шира јавност у Србији, ближе упозна са узроцима и поводима НАТО агресије, као и њеним последицама. Лајтмотив целокупног догађаја била је жеља организатора да упуте на неспорну узрочно последичну везу између НАТО бомбардовања и мартовског погрома на Косову и Метохији.


Свечана академија поводом обележавања 10. годишњице погрома на Косову и Метохији

Универзитетска омладина Београда је већ пету годину заредом, у сарадњи са Студентским парламентом Правног факултета, обележила годишњицу погрома над српским и другим неалбанским становништвом на Косову и Метохији.

Десета годишњица Мартовског погрома се обележава у оквиру обележавања "Мартовских догађаја" које траје од 17. до 25. марта.

Скупу су присуствовали министар без пoртфеља господин Александар Вулин, ранији учесници, наставници и сарадници Правног факултета, представници дипломатског кора, као и друге угледне личности.

Скупу су се обратили: Његова светост патријарх српски господин Иринеј, проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, Мирослав Тохољ, представник Канцеларијe за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Мајкл Фројнд, председник Друштва израелско-српског пријатељства, проф. др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју, Зоран Гарић, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе. Пригодан уметнички програм извели су чланови ансамбла "Косовски божури" са уметничким руководиоцем Иваном Жигон на челу.

Студенти, али и сви заинтересовани грађани, могу да посете и две изложбе фотографија које су постављене на Факултету (Inter arma silent enim leges и Украдено детињство).


Успешне припреме наших студената за међународно такмичење у Бечу

У склопу припрема за учешће на овогодишњем XXI такмичењу из права међународне продаје робе и арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, студенти Правног факултета Универзитета у Београду су током фебруара и марта боравили на припремним турнирима у Милану и Минхену. Београдски Vis Moot тим ове године чини осам студената четврте године права и мастер студија: Игор Радовановић, Kevin Bassney, Маја Добрић, Марија Вићић, Милена Радосављевић, Милица Маричић, Милош Вукотић и Вања Ђуричић. Тим као и претходних једанаест година спремају проф. др Владимир Павић и доц. др Милена Ђорђевић. У припремама тима свесрдно им помажу и асистенти Марко Јовановић и Урош Живковић.

Милански припремни турнир организовала је Миланска арбитражна комора (Camera arbitrale di Milano). Наши студенти су се на овом скупу сусрели са тимовима Правног факултета из Цириха, Католичког универзитета из Милана и Државног универзитета из Милана и у тим сусретима остварили одличне резултате. У укупном пласману београдски тим је био шести од 12 тимова који су на овом такмичењу узели учешће, док је Универзитет из Торина однео је победу на овом турниру. Београдски тим је на овом такмичењу у својству тренера пратио асистент Урош Живковић.

Овогодишњи јубиларни десети минхенски припремни турнир организовао је Правни факултет Универзитета Лудвиг-Максимилијан из Минхена. Током два дана, наши студенти су наступали против студената са Универзитета у Берлину, америчког Универзитета Ратгерс, Универзитета у Базелу, Универзитета Пасау, домаћина из Минхена, Универзитета у Фрајбургу и пољског Универзитета Козмински. У конкуренцији 18 универзитета, наши студенти су освојили високо треће место, остваривши победу у шест од седам рунди у којима су наступали и заостајући притом само 0,7 бодова у просечној оцени за првопласираним Универзитетом Ратгерс из САД. Тим је на овом такмичењу у својству тренера пратио асистент Марко Јовановић, а у припремама наших студената за усмене наступе свесрдно му је помагала и Дина Прокић, прошлогодишња чланица београдског Vis Moot тима.

Следећа етапа у припремама наших студената је традиционални београдски припремни турнир Belgrade Open Pre-Moot на нашем Факултету, који ће, 5. и 6. априла 2014. године, окупити велики број тимова са свих континената у завршним припремама за такмичење у Бечу које почиње 11. априла.

Учешће наших студената на овим припремним турнирима, као и на завршном турниру у Бечу не би била могућа без великодушне подршке наших донатора. Правни факултет Универзитета у Београду користи и ову прилику да се захвали: адв. канц. Карановић Николић, адв. канц. Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr, адв. канц. Петрикић и партнери, адв. канц.Wolf Theiss, адв. канц.Harrisons solicitors, адв. канц. Баклаја Игрић, адв. канц. Николић, Кокановић, Оташевић, адв. канц. Јоксовић, Стојановић и партнери, адв. канц. Томић Стевић Дулић, адв. канц. Станковић и партнери, адв. канц. Тодоровић, адвокату Душану Сивчеву, адвокату Мирославу Пауновићу, адв. канц. Андрић, Адвокатској комори Београда, Енергопројект холдинг ад., Banca Intesa ad, Societe generale ad, ЈП Милан Гале Мушкатировић и приватном извршитељу Марку Вукићевићу.

 


Потписан  Споразум о сарадњи између Правног факултета Универзитета у Београду и Еколошког фонда "Ecotopia"

19. фебруара 2014. године у Деканату Правног факултета Универзитета у Београду потписан је Споразум о сарадњи између Правног факултета Универзитета у Београду и Еколошког фонда „Ecotopia”. Потписивању споразума су присуствовали проф. др Сима Аврамовић, Декан Правног факултета, Александра Сребренов, Основач и директор Еколошког фонда ”Ecotopia” и доц. др Мирјана Дреновак-Ивановић, руководилац студија за иновацију (специјализацију) знања из области „Еколошко право“.

 

У складу са Споразумом, Правни факултет у сарадњи са Еколошким фондом ”Ecotopia” организује студије за иновацију (специјализацију) знања из ибласти Еколошко право. Настава на студијама ће убухватити следеће целине: начела права заштите животне средине; право на приступ еколошким информацијама; право јавности и НВО на учешће у доношењу одлука у еколошким стварима; интегрисано спречавање и контрола заштите животне средине; процена утицаја и стратешка процена утицаја на животну средину; правни оквир издавања одобрења и услова за намерно увођење у животну средину генетички модификованих организама; казненоправна заштита животне средине; грађанскоправна заштита животне средине и одговорност за штету; еколошко право и принципи еколошке политике Европске уније; систем трговине емисијама гасова с ефектом стаклене баште на међународном и на нивоу Европске уније.

 

Настава обухвата 72 часа и састоји се од предавања и радионица (workshops), а изводиће је наставници Правног факултета Универзитета у Београду и други истакнути домаћи и страни стручњаци. Настава ће бити организована петком и суботом. Право уписа имају сва заинтересована лица са завршеним одговарајућим факултетом. Полазници по успешно завршеним студијама за иновацију знања стичу диплому.

Свечаност поводом почетка наставе биће организована 15. марта 2014. године, са почетком у 11 часова, у Сали за седнице Правног факултета Универзитета у Београду.


Отварања Форума за дипломатију и међународне односе

6. фебруара је на Факултету је одржана свечаност поводом отварања Форума за дипломатију и међународне односе. Тим поводом обратили су се Декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић, координатор Форума доц. др Бојан Милисављевић, председник Београдског форума за свет равноправних Живадин Јовановић као и директор The National Democratic Institute Thomas Kelly. Предвиђено је да Форум траје два семестра, а похађају га студенти завршних година Правног факултета, студенти мастер студија, студенти Факултета политичких наука, Полицијске академје, Историје.

 

Форум је намењен стицању практичних знања из области дипломатије и међународних односа, и у том смислу организоваће се посете институцијама, предавања амбасадора, званичника, симулације.


6. САЈАМ ПРАВНЕ КЊИГЕ У ОКВИРУ СВЕТОСАВСКИХ ДАНА

На 6. сајму правне књиге одржаном 26. и 27. јануара на Правном факултету своја издања излагало је десет познатих издавача правне књиге и то: Службени гласник, English book, Intermex, Досије, Дата Статус, Цлио, Пословни биро, Глосаријум, Paragraf Co и Центар за издаваштво Правног факултета.

У намери да допринесе развоју образовања и прошири круг читалацке публике, с посебним попустима приликом куповине књига, Центар за издаваштво Правног факултета организовао је овај сајам и окупио познате издаваче правне књиге.

 

У време трајања сајма, у Конференцијској сали Факултета одржана је презентација књиге ”Појам права”  Х.Харта, у издању Центра за издаваштво и Службеног гласника. Књига правног филозофа и теоретичара, која се сматра најважнијим делом у англосаксонској теорији права у последњи пола века, изазвала је пажњу најшире јавности.

 

О наведеној књизи говорили су:проф. др Драган Митровић, Управник Центра за издаваштво и информисање, доц.др Горан Дајовић, проф.др Душан Врањанац и Миодраг Радојевић уредник Гласникове Правне библиотеке.

 

У понуди издавача на 6. сајму правне књиге нашло се више стотина наслова из правне области, а највеће интересовање изазвале су књиге Центра за издаваштво које су продаване с попустом од 25 до 50%.


Свечана aкадемија поводом дана Светога Саве

Дан Светога Саве - 27. јануара 2014. године, традиционално је обележен на Правном факултету Универзитета у Београду свечаном академијом и доделом награда и диплома.

 

Свечаност је одржана у амфитеатру „Радомир Д. Лукић“ у присуству бројних гостију, дипломаца и наставника и сарадника Правног факултета, а почела је Светосавском и академском химном у извођењу академског хора „Обилић“ са диригентом проф. емеритусом Даринком Матић Маровић на челу.

 

Након пригодног музичког програма, обележеног извођењем солисте баритона Владимира Андрића, првака београдске опере, дипломцима се у име Националног савета за високо образовање обратио проф. др Срђан Станковић, честитајући им и школску славу и завршетак студија, уз освртање на значај речи и беседништва за правничку струку.

 

Беседу о првом српском архиепископу и просветитељу одржао је академик Љубомир Максимовић, директор Византолошког института Српске академије наука и уметности, истичући историјски значај Светога Саве за културу и образовање српског народа, али и за српску државу.

 

Успешан завршетак студија дипломцима је честитао и декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић, подсетивши их на протекле године, бриге и стрепње, али и лепе тренутке које су доживели током студија, истовремено указујући на вредност коју има диплома Правног факултета Универзитета у Београду, имајући у виду чињеницу да је Универзитет у Београду позициониран међу 400 најбољих светских универзитета.

 

По завршетку свечаног дела програма, додељене су и награде фондова и фондација.

 

Награду Фонда „Драгољуб Атанацковић“ за најбољег студента генерације 2009/2010. године за постигнут одличан успех из предмета Катедре за кривично право добио је Урош Балчин, са просеком 9,79.

 

Студенти који су добили награде Фондације „Професор др Мирко Васиљевић“ су: Маша Мишковић (најбољи студент генерације), Милош Вукотић (за најбоље урађен рад из области трговинског права) и Јелена Тодић (за најбоље урађен рад из области политике и аката организација Уједињених нација о друштвеној одговорности компанија - награда која је вид подршке др Еда Корљана циљевима Фондације и студентима Правног факултета). Пошто је Управни одбор Фондације, имајућу виду прилоге проф. др Љубице Шкара Видојевић и других појединачних дародаваца, донео одлуку да прошири фонд за награде кад је реч о категорији студената са социјалним потребама који редовно извршавају своје статутарне обавезе, уместо једне, како је дефинисано Статутом Фондације, додељене су три награде у износу од 500 евра и шест награда у износу од 250 евра у динарској противвредности. Те награде су добили: Јелена Бркић, Милица Ристић и Сергеј Милић – 500 евра и Анђела Здравковић, Јована Милошевић, Јелена Вуловић, Немања Шикман, Драган Јовановић и Дејан Николић – 250 евра.

 

Новчану награду фондације „Фонд Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица“ добиле су Татјана Плачић и Амра Мухотић.

 

Представници Управе факултета уручили су похвалнице најбољим студентима  I, II, III и IV године студија са просечном оценом 9,00 – 10.00  (укупан број 366) и дипломе новој генерацији дипломираних правника (89).

 

Најбољи студент генерације 2009/2010. године је Маша Мишковић, са просечном оценом 10,00.

 

 


XX ТАКМИЧЕЊЕ У БЕСЕДНИШТВУ

  

26. јануара 2014. године у амфитеатру Академик Радомир Д. Лукић, под покровитељством Правног факултета Универзитета у Београду и у организацији Центра за беседништво „Institutio oratoria“ одржано је XX такмичење студената права у беседништву. 

Такмичењу су присуствовали Никола Селаковић, министар правде и државне самоуправе, председници судова, професори, адвокати и бројни студенти.

Студенти су се надметали у три категорије (слободна тема, задата тема и импровизација), а њихове беседничке способности оцењивао је жири који су чинили: др Љиљана Мркић-Поповић – ректор Универзитета уметности и професор ФДУ, Бранислав Лечић – драмски уметник, Ратомир Рале Дамјановић – књижевник, мр Даниела Блажевска – предавач Реторике на Правном факултету Универзитета у Скопљу,и др Сима Аврамовић – декан Правног факултета у Београду.

 

Победници такмичења:

укупни победник САЊА ЛАКИЋ, II година

 награда публике: МАРКО ШУКАЛО, II година

 

за задату тему:

  1. Сања Лакић, студент II године

  2. Милован Глигоревић, студент I године

  3. Милан Ђокић, студент III године

     

за слободну тему:

 1. Мина Богдановић, студент IV године студија

2. Никола Врбановић, студент IV године

3. Стефан Нешић, студент III године

 

 за импровизацију:

  1. Марко Шукало, студент II године

  2. Круна Максимовић, студент IV године

  3. Верица Мишков, студент III године

 

Награду „Млади Европљанин“ коју додељује
European Forum Alpbach
добила је:

Мина Богдановић, студент IV године

 

Такмичење је, као и ранијих година, духовито водио доцент др Војислав Станимировић, а у програму је учествовао Хор "Equilibrium".

За одржавање овог такмичења поред Правног факултета као покровитеља, омогућили су: Фонд „Лука и Саша Бановић“, Адвокатска комора Србије, Адвокатска комора Београда, European Forum Alpbach, Гимназија „Коста Цукић“, Валинвест д.о.о., Адвокатска канцеларија Боровић, Адвокатска канцеларија Атељевић, Адвокатска канцеларија Карановић-Николић, Адвокат Зденко Томановић, Адвокат Горан Петронијевић, Адвокат Милош Пејовић, Студентски парламент Правног факултета, Центар за издаваштво Правног факултета, ИП Службени гласник, Издавачка кућа „Досије студио“, Paragraf lex, Правни портал „Моје право“, Штампарија Дога д.о.о. (дигитална и офсет графика), Марко Вукићевић, извршитељ.


Победници са претходних такмичења


Билтен Acta Diurna број 45

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 45 забележио је догађаје од октобра до децембра 2013.године значајне за Факултет и његове чланове.


Предавање амбасадора Мајкла Девенпорта, шефа делегације ЕУ у Републици Србији

 

У препуној конференцијској сали Правног факултета Универзитета у Београду, шеф делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Мајкл Девенпорт, одржао је 16. јануара предавање на тему „Serbia’s efforts towards the European Union integration from the perspective of the European Union”. Учесницима скупа најпре се обратио професор Сима Аврамовић, Декан Правног факултета, који се захвалио амбасадору Девенпорту што је учинио част Правном факултету прихвативши позив да одржи предавање студентима. Амбасадора Девенпорта је потом представио професор Дејан Поповић, бивши амбасадор Републике Србије у Великој Британији. У свом предавању амбасадор Девенпорт је изнео кључне тачке политике Европске уније када је у питању процес проширења, да би се потом задржао на појединим питањима у вези са процесом преговора између Европске уније и Србије који ће почети следеће недеље. Предавање амбасадора Девенпорта организовано је првенствено за студенте мастер програма Мастер европских интеграција који се већ шесту годину успешно реализује на енглеском језику на Правном факултету Универзитета у Београду. Међутим, предавање је наишло на велико интересовање студената не само других модула мастер и докторских студија, већ и студената основних студија, али и наставника и сарадника Правног факултета Универзитета у Београду. По одржаном предавању, амбасадор је одговарао на питања студената и задржао се у разговору са њима.

 


Додељено 100 стипендија Правног факултета

По пети пут, сада већ традиционално, Правни факултет Универзитета у Београду доделио је 25. децембра стипендије својим студентима скромног материјалног стања који редовно испуњавају своје обавезе. Новчану помоћ у износу од 10.000,00 динара током школске године добијаће 20 студената друге, 30 треће, 40 четврте године и 10 студената који похађају мастер студије.

 

На свечаности уприличеној у конференцијској сали уговоре о стипендијама студентима су уручили министар просвете, науке и технолошког развоја проф. др Томислав Јовановић и декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић.

 

Декан је у обраћању студентима рекао да они заслужују материјалну подршку Факултета, и позвао и друге факултете  да следе овај пример, сваки у границама својих могућности.

 

Министар проф. др Томислав Јовановић је поздравио овај предлог и пожелео студентима да новац од стипендија уложе у знање.

 

Правни факултет Универзитета у београду је прва и једина високошколска установа која на овај начин стипендира студенте искључиво из својих средстава.

 


Велики успех наших студената на moot court такмичењу из области заштите од дискриминације

 

У периоду од 20. до 21. децембра 2013. године одржане су финалне рунде Првог националног такмичењa у симулацији суђења из области заштите од дискриминације (Moot Court), које је организовао Повереник за заштиту равноправности у партнерству са Правосудном академијом, а уз подршку UNDP-а. Циљ овог такмичења састојао се како у доприносу развоју правног образовања у овој области, тако и унапређењу равноправности у Републици Србији, а од такмичара се очекивало да најпре у писаним поднесцима а затим и у усменим излагањима, у зависности од процесне улоге у којој су се налазили, утврде, односно оспоре, да ли је било дискриминације породиље М.Ј., која је након повратка на посао у Балканску банку а.д. после породиљског боловања пребачена на ниже радно место иако је у претходном периоду њен рад био оцењиван највишим оценама.

 

На такмичењу су учествовала 22 тима студената са девет акредитованих правних факултета из целе Србије, од којих чак осам са нашег факултета. Тимове студената са нашег факултета спремали су проф. др Миодраг Јовановић, доц. др Ивана Крстић, доц. др Љубинка Ковачевић, доц. др Бојана Чучковић и асистенти др Маја Лукић и Вук Цуцић. Наши студенти су освојили вредне награде у све три категорије: за најбоље писане поднеске, за најбоља усмена излагања и за најбољег/у говорника/цу.

 

Од учесника овог такмичења очекивало се најпре да на основу чињеница задатог случаја из области заштите од дискриминације (који је обухватао материјале на преко 30 страна) у задатом року припреме тужбу. Двадесет и један тим је успешно одговорио на овај захтев, а на основу највиших оцена тужби у други круг такмичења пласирало се дванаест тимова од којих шест са нашег факултета. Најбољи тужиоци имали су затим задатак да на основу тужбе другог тима учесника такмичења припреме одговор на тужбу. Свих дванаест тимова је у задатом року одговорило и на овај захтев. Најбољи резултати у писаном делу такмичења (збир оцена за поднету тужбу и одговор на тужбу) одредио је и учеснике финалног – усменог дела такмичења које се одиграло у периоду од 20. до 21. децембра у просторијама Правосудне академије Републике Србије. Од осам финалиста, четири су били тимови које су чинили студенти нашег Факултета. Поред њих у усмене рунде такмичења пласирала су се три тима са нишког правног факултета и један са новосадског правног факултета. Сви тимови на такмичењу су наступали под именима која одговарају називима планинских врхова у Републици Србији надморске висине од преко 2000m, што је симболично одговарало уверењу организатора да ће такмичари својим трудом и радом бити на висини повереног задатка.

Више о томе >> 


Научни скуп: Устав Краљевине Србије од 1888. године : 125 година од доношења Устава

У понедељак, 23. децембра 2013. године, у организацији Правног факултета Универзитета у Београду и Криминалистичко-полицијске академије у Београду, одржан је научни скуп на тему „Устав Краљевине Србије од 1888. године : 125 година од доношења Устава“. Присутне учеснике, студенте и госте поздравили су: декан Правног факултета, проф. др Сима Аврамовић; продекан Правног факултета, проф. др Владан Петров; продекан Криминалистичко-полицијске академије, проф. др Дарко Симовић и специјални саветник министра просвете, Александар Растовић. Скуп је, у име председника Републике, отворио проф. др Оливер Антић, саветник Председника. У свечаном делу скупа, студенти Криминалистичко-полицијске академије извели су сценски приказ рада Уставотворног одбора 1888. године. У радном делу скупа, учествовали су угледни професори уставног права, међународног јавног права, правне историје, историчари и др. Својим присуством и завршним излагањем о томе како се пише Устав и које су карактеристике доброг устава, овај скуп је увеличао проф. др Ратко Марковић.

 


Семинар о преговорима за прикључивање СТО

У понедељак, 16. децембра 2013. године на Правном факултету Универзитета у Београду одржан је једнодневни семинар о преговорима за прикључивање Светској трговинској организацији. Наш Факултет је овај семинар организовао у сарадњи са Министарством спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Републике Србије, швајцарским Државним секретаријатом за привредна питања и Центром „Идеас“ из Женеве. Имајући у виду да је Србија далеко одмакла у поступку приступања Светској трговинској организацији, семинар је привукао велику пажњу како наших студената са основних, мастер и докторских студија, тако и стручњака из праксе, пре свега запослених у органима државне управе.

 

На отварању семинара учеснике су, у име организатора, поздравили господин Жан-Данијел Рух, амбасадор Швајцарске у Србији, господин Јосип Перван испред Центра „Идеас“ и професор нашег Факултета, др Мирољуб Лабус, под чијим је руководством као министра у Влади СРЈ и започет поступак приступања Србије СТО. Семинар је био подељен у три дела.

 

Први део био је посвећен историјату Светске трговинске организације. У оквиру овог дела, професор др Предраг Бјелић, професор Економског факултета Универзитета у Београду, је упознао учеснике са развојем идеје међународне трговинске интеграције, од закључења Општег споразума о царинама и трговини и докумената који су му непосредно претходили, до Уругвајске рунде преговора и закључивања Споразума из Маракеша којим је основана Светска трговинска организација.

 

Други део семинара бавио се питањем преговора у оквиру Светске трговинске организације, и то не само спољним аспектом ове теме, тј. питањем преговора за приступање нових чланица, већ и њеним унутрашњим делом – питањем преговора у оквиру саме СТО, усмерених ка даљем продубљивању трговинске интеграције међу постојећим чланицама Организације. Тако је господин Николас Имбоден из Центра „Идеас“ упознао учеснике са током и резултатима девете министарске конференције које је одржана од 3. до 9. децембра 2013. године на Балију, на којој је учествовао у својству швајцарског делегата, и говорио о перспективама Доха-рунде преговора која је још увек у току. Госпођа Бојана Тодоровић, помоћница министра спољне и унутрашње трговине и телекомуникација задужена за Сектор мултилатералне и регионалне економске и трговинске сарадње, говорила је о тренутном статусу преговора Србије за прикључивање СТО, као и о реформама прописа из области спољнотрговинског пословања које су већ учињене и које тек треба да се обаве.

 

У последњем, трећем делу семинара, господин Јосип Перван из Центра „Идеас“, некадашњи преговарач Хрватске у поступку прикључивања СТО, говорио је о искуствима Хрватске у процесу учлањења у СТО и предочио потенцијалне тешкоће са којима би Србија могла да се сусретне на истом путу. Последња тема којом се семинар бавио била је утицај Светске трговинске организације на унификацију међународног трговинског права. Након уводног излагања о општим одликама правног оквира међународне трговине међу чланицама СТО које је поднео асистент нашег Факултета Марко Јовановић, професор др Предраг Цветковић са Правног факултета Универзитета у Нишу је говорио о растућем значају страних улагања у праву Светске трговинске организације, док је доцент др Милена Ђорђевић са Правног факултета Универзитета у Београду истакла практичан значај проучавања права Светске трговинске организације, нарочито у контексту специфичног система решавања међународних трговинских спорова у оквиру ове организације.

Семинар је завршен свечаном доделом диплома свим учесницима.


Регионално такмичење из међународног медијског права

 

Правни факултет Универзитета у Београду по други пут је организовао регионалну рунду међународног студентског такмичења из области међународног медијског права за подручје југоисточне Европе – II South East Europe Rounds of the Monroe E. Price International Media Law Moot Court Competition. Учешће у овом подухвату узело је преко 40 такмичара и тренера, као и преко 30 судија из редова стручњака за медијско право из Албаније, Босне и Херцеговине, Грчке, Италије, Мађарске, Македоније, Румуније, Србије, Хрватске и Црне Горе.

 

Пријем добродошлице за учеснике такмичења одржан је у Дому Народне скупштине у петак, 13. децембра од 20 до 22 часа. Учесницима такмичења су се том приликом обратили госпођа Гордана Предић, државна секретарка у Министарству културе и информисања, господин Горан Свилановић, генерални секретар Савета за регионалну сарадњу и проф. др Драгољуб Поповић, судија Европског суда за људска права.

 

Завршна церемонија и проглашење победника одржано је на Краљевском двору у недељу, 15. децембра, од 18 до 20 часова. ЊКВ престолонаследник Александар II Карађорђевић и Никола Селаковић, министар правде и државне управе Републике Србије поздравили су учеснике такмичења и уручили награде победницима.

 

Победник такмичења је тим Правног факултета из Загреба. У финалну рунду такмичења у Оксфорду су се квалификовали и тимови из Ниша и Солуна.

 

Уз такмичење одржана је и панел дебата о уређењу медија на интернету. Поздравни говор одржао је господин Горан Свилановић, генерални секретар Савета за регионалну сарадњу, а говорници били Саша Мирковић, помоћник министра културе и информисања Србије, Невена Ружић, помоћница генералног секретара Службе Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Србије, Борис Бергант, стручњак Европске радиодифузне уније и проф. др Снежана Трпевска, стручњак Академије о медијском праву у југоисточној Европи.

 

Организовање такмичења у Београду финансијски су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и Мисија ОЕБС у Србији.

 

Посебну захвалност желимо да изразимо Марку Живановићу, Невени Кривокапић, Тамари Момиров и Сави Павловићу, нашим студентима који су нам свесрдно помогли у организацији такмичења. 

Више о такмичењу >>


Потписан споразум о пословној сарадњи између Правног факултета и Факултета организационих наука  

Правни факултет и Факултет организационих наука закључили су данас Споразум о пословној сарадњи. Овај споразум има за циљ да Правни факултет и ФОН као водеће образовне и научне институције у Републици Србији ставе на располагање своје кадровске потенцијале неопходне за реструктурирање јавног сектора и додатно образовање запослених у њему, како би држава, у што краћем року, била у стању да на адекватан начин извршава све обавезе које су у процесу интегрисања у ЕУ.

Уговорне стране се обавезују да ће своје теоријско и емпиријско искуство уложити у обуку кадрова из јавног сектора у оквиру реформе јавног сектора и процеса интеграције Србије у ЕУ.


Конференција “Избор судија у Републици Србији и државама региона – норма, пракса, предлози за промену“

У петак, 29. новембра 2013. године, у организацији Центра за јавно право и Правног факултета Универзитета у Београду, одржана је научна конференција на тему „Избор судија у Републици Србији и државама региона – норма, пракса, предлози за промену“. Окупљене су поздравили проф. др Владан Петров, продекан Факултета и сарадник ЦЈП-а, проф. др Сима Аврамовић, декан, проф. др Един Шарчевић, председник ЦЈП-а и Љиљана Благојевић, помоћник министра правде и државне управе. Референти су били проф. др Ирена Пејић, Љиљана Благојевић, проф. др Владан Петров, проф. др Борис Љубановић, проф. др Дарко Симовић и доцент др Марко Станковић. У живој дискусији учествовали су, између осталих, проф. др Момир Милојевић, Драгана Бољевић, председница Друштва судија Србије, Александра Мартиновић, потпредседница Уставног суда БиХ, представници Удружења судијских и тужилачких помоћника Србије и др. Расправљана су многа питања од значаја за реализацију начела независности и начела одговорности судства у Србији и региону.

 


Конференција Constitutional Review and Democracy

На Правном факултету је 23 и 24. новембра одржана међународна конференција Constitutional Review and Democracy, која је одржана у оквиру пројекта Конституционализам и владавина права у изградњи националне државе – случај Србије, који финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Конференција је окупила домаће и иностране стручњаке из области уставног права, европског права, политичке и правне филозофије. Учеснике је на отварању поздравио декан, проф. др Сима Аврамовић и том приликом је нагласио значај одржавања овакве конференције за једно транзиционо друштво, какво је српско.

У првом делу конференције, која се претежно бавила теоријским аспектима разматрања односа између судске контроле уставности и демократије, изложени су радови New Courts and Old Problems, Old Courts and New Problems (Марк Ташнет, Харвард), Always above the Law? Justification of Constitutional Review Revisited (Ненад Димитријевић, Централноевропски универзитет) i On the Defeasibility of the Abstract Case against Constitutional Review (Миодраг Јовановић, Правни факултет). Друга сесија је била посвећена динамичним односима између највиших националних и европских судских инстанци. Изложени су следећи радови: Constitutional Review in a Democratic Deficit Setting: The Case of EU (Виолета Бесиревић, Правни факултет Унион), The Authority of the European Human Rights Law (Танасије Маринковић, Правни факултет) i Ban on Political Parties in a Dialogue of Jurisdictions (Драгољуб Поповић, Европски суд за људска права). У завршној сесији првог дана конференције изложени су студије случаја две унеколико специфичне државе – Холандије и Румуније. Рад Review of Constitutionality in the Dutch System: Background, Practice and Present-Day Challenges представила је Елејн Мак (Ерасмус универзитет Роттердам), док је излагање на тему Activism of Romanian Constitutional Judge – Lost in Transition  имала Елена-Симина Танасеску (Универзитет у Букурешту). Други конференцијски дан био је посвећен земљама које су или већ прошле процес демократске транзиције (Шпанија) или се још увек налазе у њему (Бугарска, Мађарска, Србија). Изложени су следећи радови: Constitutional Justice and the Rule of Law: The Contribution of the Spanish Constitutional Court to the Consolidation of Democracy (Луис Гордиљо, Универзитет Деусто, Билбао), Finding Ways through the Clouds of Uncertainty, Searching for Paths in the Desert of Sorrow: The Functioning of Constitutional Justice in a Non-Consolidated Democracy (Мартин Белов, Универзитет у Софији), Constitutional Review and the Constitution-Making Majority – The Hungarian Example (Јохана Фролих, Уставни суд Мађарске) i The Role of the Constitutional Court of Serbia in Developing Constitutional Democracy – The Dispute on the Legal Nature of Representative Mandate (Владан Петров, Правни факултет).

 

Као и у случају претходних конференција одржаних у оквиру истог пројекта, и радови са овога скупа ће бити објављени у оквиру едиције Democracy and the Rule of Law, холандске издавачке куће Eleven International Publishing, коју уређује проф. др Миодраг Јовановић. (за секцију одржаних активности).


 


Наши студенти освојилили прво место на такмичењу из Компанијског права

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду остварили су велики успех победивши, већ другу годину заредом, на такмичењу из Компанијског права под називом Big Deal у организацији адвокатске канцеларије Јанковић, Поповић & Митић. Након квалификација које су одржане 19. септембра и 29. октобра и финала 18. и 19. новембра на енглеском језику у просторијама канцеларије, тим Правног факултета Универзитета у Београду, чији су чланови студенти четврте године: Татјана Софијанић, Милица Жаркић, Маја Добрић, Милица Шеперац и Растко Павловић, проглашен је за најбољи. Имајући у виду да се радило о симулацији M&A трансакције, студенти су у квалификацијама саставили и представили due diligence извештај и уговор о продаји удела друштва са ограниченом одговорношћу као заступници купца, да би у финалу саставили уговор чланова друштва, као заступници једног од два члана, који је и закључен након преговора са другим финалистом, студентима Правног факултета Универзитета у Новом Саду као заступника другог члана друштва са ограниченом одговорношћу. Студенткиња Милица Жаркић проглешена је за једног од два најбоља учесника на такмичењу.

 

Београдски тим је за такмичење припремала асистент Јелена Лепетић. У припреми су помогли и адвокати из кацеларије Јанковић, Поповић & Митић, доц. др Татјана Јевремовић-Петровић, проф. др Душан Поповић и проф. др Вук Радовић, којима чланови тима дугују захвалност на подршци и саветима.

 


Наш студент Немања Осмајлић освојио бронзану медаљу на Светском првенству

У Новом Саду од 11-13. октобра одржано је Светско првенство Шотокан карате организације.На Светском првенству је учествовало преко 2000 такмичара из преко 50 земаља.

 

Студент Правног факултета Универзитета у Београду и репрезентативац Србије у каратеу, Немања Осмајлић, освојио је бронзану медаљу у категорији сениори борбе екипно. Такође подсећамо да је Немања пре само 6 месеци освојио златну и сребрну медаљу на Европском првенству.

 

Овим поводом Осмајлића су примили декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Сима Аврамовић и председник Студентског парламента Правног факултета Дејан Стојановић, и честитали му на освојеној медаљи и на оствареном успеху, и захвалили му се што представља и промовише Правни факултет на најбољи начин.
 

 


Нови велики међународни успех наших студената

 

 

 

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду настављају са успесима у такмичарској 2013. години. На овогодишњем међународном такмичењу из Права страних улагања (Foreign Direct Investment Moot), кoje је одржано у Франкфурту у просторијама Франкфуртског међународног арбитражног центра, у организацији Немачке арбитражне институције (DIS) од 24. до 26. октобра 2013. године, студенти - чланови београдског тима: Катарина Грга, Никола Илић, Драгана Николић, Дина Прокић, Анђелка Тодоровић и Бојана Тодоровић, још једном су доказали да висок квалитет образовања стечен на Правном факултету Универзитета у Београду парира и највећим светским универзитетима.

 

Ове године, шездесет седам тимова из двадесет седам земаља са свих пет континената такмичили су се за престижне награде, а београдски тим се вратио са наградама у чак две категорије. Наиме, београдски тим је освојио трећу награду за најбољу тужбу на такмичењу, а наша студентикиња Бојана Тодоровић освојила је награду као један од десет најбољих правних заступника у конкуренцији од преко 200 такмичара. Успех наших студената је утолико већи јер ће три најбоље тужбе и одговора на тужбу бити објављени у престижном часопису TDM Journal (Transnational Dispute Management Journal). Штавише, у укупној конкуренцији, на основу збира бодова освојених за тужбу, одговор на тужбу и квалификационе усмене наступе, наш тим је такмичење завршио рангиран као осми најбољи на свету, оставивши за собом врло реномиране светске универзитете, као што су: Универзитет Ломоносов (Русија), Џорџтаун (САД), Монаш (Аустралија), Карлос III (Шпанија), Универзитет из Кјота (Јапан), Јагелонијан (Пољска), Пепердајн (САД), Сафолк (САД), Универзитет из Амстердама (Холандија) и многи други.

 

Београдски тим су за такмичење спремали асистенти Марко Јовановић и Урош Живковић. Тим је нарочито захвалан Управи факултета која је својим ванредним ангажовањем омогућила одлазак наших студената на такмичење, као и проф. др Душану Поповићу, доц. др Милени Ђорђевић и проф. др Владимиру Павићу на пруженој подршци и стручним саветима.

 

 

Више о такмичењу >>

Центар за издаваштво и информисање Правног факултета на Сајму књига

Центар за издаваштво и информисање Правног факултета Универзитета у Београду представио је своју богату издавачку делатност на 58. међународном београдском сајму књига од 20. до 27. октобра 2013. године. На штанду Центра у хали 2, ниво А, посетиоци сајма су имали могућност да по сајамским сниженим ценама (за уџбенике 20% и сва остала издања 50%) набаве квалитетну правничку литературу.

Промоција нових издања Центра за издаваштво и информисање Правног факултета Универзитета у Београду одржана је у сали „Слободан Селенић“ у хали 1 у среду, 23. октобра од 13,00 до 15,00 часова, у присуству бројних гостију и медија.

На промоцији су представљена три нова издања Центра за издаваштво и информисање, која ће, по свом значају и квалитету, наћи пут до бројних читалаца правничке струке.

Више о томе >>


Билтен  Acta Diurna број 43-44

 

Билтен Правног факултета Acta Diurna број 43-44 забележио је догађаје од маја до септембра 2013.године значајне за Факултет и његове чланове.


Свечана академија за 205. генерацију бруцоша на Правном факултету

 

Добродошлица за 205. генерацију бруцоша Правног факултета Универзитета у Београду у препуној „петици“ – амфитеатру „Радомир Д. Лукић“ обележена је по традицији свечано у присуству будућих студената и бројних гостију.

Свечану академију отворио је академски хор „Обилић“, под диригентском палицом проф. емеритус Даринке Матић Маровић, интонирањем државне и академске химне.

Свечаности су поред бруцоша, родитеља, медија, присуствовали и званичници државних и правосудних институција: ректор Универзитета у Београду проф. др Владимир Бумбаширевић, Министар правде и државне управе Никола Селаковић, вршилац функције председника Врховног касационог суда Србије Драгомир Милојевић, државни секретар Министарства правде Данило Николић, републички јавни правобранилац Оља Јовичић, директор Правосудне академије Ненад Вујић, председник Адвокатске коморе Београда Славко Јеловац, вршилац функције председника Апелационог суда у Београду Душко Миленковић.

Присутне је у име Универзитета у Београду поздравио ректор, проф. др Владимир Бумбаширевић. Он је у свом излагању подсетио на историјске почетке високог образовања у Србији, чији корени воде до 1808. године и оснивања Велике школе, међу чијим ђацима је био и Вук Стефановић Караџић. Проф. Бумбаширевић је нагласио да ће нова генерација студената имати прилику да студира на најстаријем факултету београдског универзитета, стиче нова знања и вештине, оствари бројне контакте и пријатељства.

Гостима се поздравним говором обратио министар правде и државне управе Републике Србије Никола Селаковић. Он је пожелео бруцошима да за 10 година, на његовом месту буде неко од њих и да химна Србије „Боже правде“ буде само химна, а не и молитва, као што је данас. Уз жеље да успешно окончају студије и стекну диплому Правног факултета Универзитета у Београду, министар је бруцошима честитао почетак нове академске године.

Бруцоше и све присутне у име Студентског парламента, поздравио је студент продекан Правног факултета Универзитета у Београду, Стефан Томашевић. Он је истакао да је Правни факултет стожер и лидер интелектуалног и научног развоја наше земље. Томашевић је подсетио да су у клупама Правног факултета седели најистакнутији људи Србије.

Пригодним речима, присутнима се обратио вршилац функције председника Врховног касационог суда Србије, Драгомир Милојевић. Он је, пожелевши бруцошима успех у новој етапи живота, нагласио да управо они треба да искористе знање својих професора, који ће их учити и усмеравати којим ће се послом даље бавити и како ће поштовати законе и правничку струку.„Као што ми очекујемо много од вас, тако и ви треба да захтевате много од нас. Будите упорни и строги према себи, али се радујте успесима које постигнете“, истакао је Милојевић.

У име домаћина, присутнима се обратио декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Сима Аврамовић. Он је, говорећи о историјском развоју Правног факултета Универзитета у Београду, подсетио на оснивање Велике школе, када је 13. септембра 1808. године, Доситеј Обрадовић одржао говор о знаности. Велика школа је тада имала три разреда: први разред опште образовни, други са половином правничких предмета и трећи са свим правничким предметима. У данашњу зграду Правног факултета факултет се уселио 1940. године.

Представљајући Правни факултет, проф. Аврамовић је истакао да факултет броји 110 наставника и сарадника, у свакој генерацији упише око 1.500 студената, да располаже модерним рачунарским центром и електронским базама података. Декан је упознао студенте и са бројним ваннаставним активностима, стручним групама, вежбама, симулацијама суђења, међународним такмичењима, које им такође могу помоћи у учењу и стицању знања.

Уз најлепше жеље бруцошима, декан је упутио поруку држави и свим носиоцима власти који о томе одлучују, да је сада право време да Универзитет у Београду добије статус Националног Универзитета у Београду.


даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.