Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји   


Обележени Дан и Слава Правног факултета

Правни факултет Универзитета у Београду обележио је 27. септембра 2018. године Дан и славу Факултета - Крстовдан. Сечењу славског колача и свечаној академији у амфитеатру "Радомир Лукић" присуствовали су, поред професора и студената Правног факултета, министарка правде, као и бројни високи представници струке из правосуђа, научних установа, државне управе и привреде.

Свечана академија отпочела је наступом академског хора "Обилић" АКУД "Бранко Крсмановић" под диригентском палицом Ђорђа Станковића. Током академије, студентима су се обратили в.д. декана Правног факултета, проф. др Владан Петров, и председник Адвокатске коморе Београда Југослав Тинтор. На крају је своју беседу присутнима одржао овогодишњи укупни победник такмичења у беседништву, студент четврте године Давид Вучинић.

Проф. др Владан Петров, в.д. декана Факултета, честитао је новим дипломираним правницима и поручио им да је крај студија у правом смислу нови почетак њиховог професионалног живота, и дао им неколико савета за пут који је сада пред њима: да буду послушни и уче од старијих, али да то нипошто не бркају са сервилношћу; да раде на себи, читају и развијају се, и то не само себе ради, већ како би могли да помажу другима; да буду спремни на борбу са самим собом, да никада не запостављају породицу, која је важна за развој и појединца и друштва, те да не падну у замку скривања из маске принципијелности, али да се руководе општим добром као најважнијим животним принципом; коначно, да се враћају Правном факултету и физички и духовно. (Овде можете видети цео текст говора.)

После свечаног дела, приступљено је додели награда и диплома свршеним студентима основних и мастер студија. И ове године додељена је награда "Гашо Кнежевић" за најбоље студентске радове из области алтернативног решавања трговинских спорова. Прво место и новчану награду освојио је Стефан Петровић, друго место припало је Сари Стојковић, док су треће место поделиле Јелена Ђорђевић и Амина Кајевић. Испред Факултета награде су доделили в.д. декана проф. др Владан Петров и продеканица за међународну сарадњу доц. др Милена Ђорђевић, испред породице Кнежевић пријатељ породице и секретар Правног факултета Миљко Ваљаревић, а испред Удружења за арбитражно право др Мирослав Пауновић, који се и обратио награђеним студентима кратким говором.

Видео запис


Учешће чланова Клуба за Уједињене нације у званичној посети индијског потпредседника Србији

Студенти нашег Факултета, чланови Клуба за Уједињене нације, имали су средином септембра 2018. част да буду део оперативног тима приликом званичне посете потпредседника Индије, Венкаја Наидуа. Предлог за сарадњу стигао је од амбасаде Индије. Наши студенти Милена Николић, Сања Петровић и Ненад Станикић имали су задужење официра за везу између делегата и оперативног тима, док је Сара Петровић била официр за медије. Студенти су тако имали прилику да науче много тога у вези са доласком високих званичника у посету некој земљи, укључујући организацију, протокол, али и начине решавања проблема који се у ходу појаве, као и да упознају дипломате, политичаре и запослене у Министарству спољних послова Индије, да поразговарају са њима и да чују њихова искуства. Учврстили су контакте са амбасадом Индије у Београду, али и остварили нове са индијским дипломатама из Пекинга и Туниса, као и са представницима Министарства спољних послова Индије. Била је ово прва прилика да чланови Клуба за УН на професионалан начин искористе знања стечена током бројних учешћа на међународним конференцијама. Најбољи доказ квалитета њиховог рада биле су, ипак, похвале самих делегата, који су били изузетно задовољни професионалношћу, гостопримством и ентузијазмом наших студената.


 Студенти Правне клинике за еколошко право израдили Нацрт закона о процени утицаја на животну средину

У оквиру споразума о сарадњи Правне клинике за еколошко право и Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у среду, 27. јуна 2018. године, на састанку са представницима Министарства заштите животне средине представљен је Нацрт закона о процени утицаја на животну средину. У изради нацрта закона учествовао је тим студената основних студија који похађају наставу из предмета еколошко право, студената Правне клинике за еколошко право и студената мастер студија еколошко-правног подмодула у саставу Лазар Стевановић, Лука Ђорђевић, Вања Вранић, Николина Живанић, Сања Дедовић, Ивана Радомировић, Немања Јокић, Александра Чворовић.

Нацрт закона је представљен и на састанку радне групе за припрему новог Закона о процени утицаја на животну средину, након чега су предлози увршћени у материјал радне групе. Рад студената се одвија под менторством координатора Правне клинике за еколошко право проф. др Мирјане Дреновак-Ивановић.

 

 

Већ од септембра, студенти ће бити у прилици да наставе са израдом нацрта Закона о заштити животне средине и Закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине, као и већег броја подзаконских аката. Предвиђено је и укључивање студената у рад Одбора за заштиту животну средину Народне скупштине Републике Србије. Студенти ће бити чланови зеленог кабинета чији рад има за циљ да Народне посланике упозна са резултатима анализа спроведених у току припреме нацрта закона у области заштите животне средине. Заинтересовани студенти се могу укључити у извођење планираних активности пријавом за похађање наставе из предмета еколошко право и Правна клиника за еколошко право, као и одабиром мастер програма еколошко-правног подмодула.  


По четврти пут одржана годишња конференција  „Интелектуална својина и интернет“

 

Правни факултет Универзитета у Београду и Фондација „Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС)“ по четврти пут су организовали конференцију „Интелектуална својина и интернет“. Овогодишњи скуп, одржан 11. јуна 2018. године, отворили су проф. др Владан Петров, в.д. декана Правног факултета, г. Војислав Родић, председник Управног одбора РНИДС, и проф. др Душан Поповић, председник Организационог и програмског одбора. У поздравним речима говорници су истакли успешну сарадњу ове две институције, као и чињеницу да је Правни факултет један од суоснивача Фондације РНИДС.

У првој секцији, којом је председавала проф. др Наташа Петровић Томић, радове су изложили: проф. др Душан Поповић (Правни факултет Универзитета у Београду), др Јелена Ћеранић (Институт за упоредно право, Београд), доц. др Марко Јовановић (Правни факултет Универзитета у Београду) и г. Драган Милић (адвокат, Београд). Другом секцијом је председавао проф. др Слободан Марковић, а радове су изложили: проф. др Сања Радовановић (Правни факултет Универзитета у Новом Саду), доц. др Свјетлана Ивановић (Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву), др Андреа Радоњанин (адвокат, Београд) и Новак Вујичић (сарадник у настави, Правни факултет Универзитета у Београду).

Конференција је директно преношена путем интернета на сајту РНИДС-а, сајту Правног факултета и „Јутјуб“ каналу РНИДС-а. Сви радови објављени су у зборнику у издању Центра за издаваштво и информисање Правног факултета Универзитета у Београду (ур. Д. Поповић), а зборник, као и друга издања из области интелектуалне својине, били су у продаји на дан одржавања конференције на штанду Центра за издаваштво.


 ВЕЛИКИ УСПЕХ СПОРТИСТА ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

У Истанбулу је, од 9. до 13. маја 2018. године, одржан традиционални  SPORTFEST, једно од најмасовнијих спортских универзитетских такмичења, на којем су учешће узели представници 34 факултета са четири континента.

У организацији Босфорског универзитета (Bogazici Universitasi) основаног 1896. године, наш факултет су представљали мушка футсал репрезентација и кошаркашке и одбојкашке селекције у обе конкуренције.

Футсал репрезентација Правног факултета, која се прошлог месеца окитила шампионском титулом у Лиги Универзитета у Београду, објединила је титуле освојивши златну медаљу у веома оштрој конкуренцији. У полуфиналу је савладано Свеучилише у Загребу док је наслов шампиона Правни факултет освојио након победе над универзитетом из Либана.

Вреди напоменути својеврсни шампионски низ наших футсалера: у овосезонској Лиги Универзитета у Београду и Светском купу у Истанбулу остварили су све победе без иједног пораза или нерешеног резултата, што представља највећи успех нашег факултета у спортским оквирима.

Шампиони Светског купа у Истанбулу су Филип Минић, капитен, Иван Никитовић, заменик капитена, Никола Ристановић, Никола Матијевић, Марко Бадовинац, Срђан Бркић, Јован Ристановић, Александар Фриц, Огњен Радовић, Ђорђе Врљанац, Страхиња Пајчин и Игор Веселичић а селектирао их је и предводио др Владимир Вулетић, професор нашег факултета.

Овим великим успехом футсалери су се директно квалификовали на Светско факултетско првенство које ће бити одржано у Риму, у новембру ове године.

Спортско удружење VICTORIA Правног факултета, које предводи наш студент Никола Ристановић, може се подичити и освојеним сребром у женској кошарци и бронзом у женској одбојци на овом изузетно престижном такмичењу.


Одржан Међународни летњи семинар из античке правне историје

На Правном факултету Универзитета у Београду је од 28. априла до 1. маја ове године одржан Међународни летњи семинар из античке правне историје (Internationales Sommerseminar zur Antiken Rechtsgeschichte). Овај престижни скуп већ 22 године окупља научнике свих генерација заинтересоване за истраживање правних система и институтâ старог века. Тема овогодишњег семинара је била „Право и магија” (Recht und Magie). У раду скупа су учествовали професори, истраживачи и студенти из Немачке, Аргентине, Аустрије, Мађарске, Грчке, Србије и са Кипра. Семинар су организовали проф. др Сима Аврамовић и доц. др Андреја Катанчевић, уз велику помоћ сараднице у настави Уне Дивац и студената Вељка Милошевића, Ђорђа Степића и Саве Војновића. Значајну улогу у организацији и извођењу семинара је имао, као и увек, и 'отац оснивач' и spiritus movens Летњег семинара, проф. емеритус Герхард Тир (Gerhard Thür), дописни члан Аустријске академије наука и један од најистакнутијих европских стручњака за античку правну историју.

Одржан семинар СУЕАП

Српско удружење за економску анализу права (СУЕАП) је организовало семинар у свечаној сали Правног факултета Универзитета у Београду, 25. априла 2018. године. На семинару је излагао др Бранко Радуловић, ванредни професор Правног факултета у Београду, на тему: „Понашање пословних банака у стечајном поступку“. Семинару су присуствовали професори Правног факултета Универзитета у Београду, адвокати из неколико реномираних канцеларија, као и студенти основних, мастер и докторских академских студија.

30. маја 2018. године ће бити одржан наредни семинар СУЕАП, на коме ће излагати др Александар Мојашевић, професор Правног факултета у Нишу, на тему: „Ефикасност медијације и когнитивне пристрасности: резултати емпиријског истраживања“. Семинар ће бити одржан од 18 часова, у свечаној сали Правног факултета у Београду (деканат).


Историјска посета студената Правног факултета Универзитета у Београду седишту Уједињених нација у Женеви

Први  пут у историји, студенти Правног факултета Универзитета у Београду имали су прилику да од 20. до 26. априла  2018. године, похађају семинар у европском седишту Уједињених нација као и другим међународним организацијама у Женеви. Клуб за Уједиње нације Правног факултета Универзитета у Београду имао је ту част и задовољство д аомогући студентима да пристуствују на чак седам предавања у три међународне организације, као и  у Мисији Републике Србије при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама у Женеви. Искључиво за наше студенте, говорило је чак дванаест еминентних предавача, стручних у различитим областима које се тичу међународног права, међународних односа, дипломатије и сличних тема. Укупно је у програму учествовало четрдесет и пет студената Универзитета у Београду од којих је тридесет са Правног факултета, што је једна од највећих група студената која је похађала ову врсту семинара.

Семинар је почео предавањем у Палати нација, које је одржао господин Лука Брант (Luc Brandt), специјални саветник при Високом комесаријату Уједињених нација за избеглице (UNHCR). Господин Брант је говорио о активностима Високог комесара за избеглице и студентима предочио примере из праксе којима им је омогућио ближи увид у рад Комесаријата.

Након тога је уследило предавање о активностима Институтa Уједињених нација за истраживање у области разоружања (UNIDIR). Госпођица Јасмин Афина (Yasmin Afina),  асистент на програму за безбедносна питања у настајању и господин Себастијан Вилкин (Sebastian Wilkin), асистент на програму за конвенционално оружје поделили су са студентима информације о раду у овом Институту и упутили их на многобројне праксе и могућности за младе.

Треће предавање тицало се система функционисања Организације Уједињених нација у оквиру којег се наметнула теме будућих неопходних реформа ове универзалне међународне организације. У непосредном дијалогу о томе студенти су разговарали са госпођом Амном Смаилбеговић и госпођом Катарином Фегли (Catherine Fegli) из Канцеларије Уједињених нација у Женеви (UNOG).

Последње предавање тога дана у Палати нација за наше студенте било је најинспиративније и најзанимљивије. Студенти су имали част да их дочека госпођа Драгана Корљан, службеник и координатор при Одељењу за специјалне процедуре у Савету за људска права (OHCHR). Поред тога што је госпођа Корљан алумниста нашег факултета, највеће одушевљење је био њен непосредни приступ студентима, јер је врло oтворено поделила своја многобројна искуства која је стекла током своје досадашње богате каријере.

Наредни дан у европском седишту Уједињених нација почео је предавањем господина Хорхеа Галинда (Jorje Galindo) који је говорио о раду Међународне организације за мигарције (IOM). То је уједно било и последње предавање у Палати нација за студенте Универзитета у Београду, након чега су уследила предавања у другим међународним организацијама.

Посета Дипло Фондацији са једним од седишта у Женеви и разговор са оснивачем и  директором Дипло Фондације, нашим еминентним стручњаком професором Јованом Курбалијом, који поред тога што је и дипломирани правник Београдског универзитета, такође је и алумниста Клуба за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду. Предавање у којем је учествовала и др Стефани Борг Псаила (Stephanie Borg Psaila), директорка одсека за дигиталну политику и асистенткиња професора Курбалије, највише се тицало утицаја интернета и модерних технологија на међународно право и дипломатију.

Након тога, наши студенти су посетили седиште Светске трговинске организације (WTO) које се налази недалеко од Палате нација. Уз веома пријатан дочек студенти су разговарали са господином Фернандом Пучолом (Ferdinand Puchol) о историјату, функционисању и раду Светске трговинске организације, као и о процесу приступања Републике Србије овој организацији,  која је поред Босне и Херцеговине и Белорусије једна од три европске државе које још увек нису приступиле Светској трговинској организацији.

За крај боравка српских студената у Швајцарској Конфедерацији, организован је пријем у Мисији Републике Србије при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама у Женеви. Уз веома леп дочек од стране првог саветника амбасадора г. Владана Лазовића,  другог секретара г. Данка Лазовића и трећег секретара г. Милоша Ђурђевића студенти су имали прилику да дискутују о положају Републике Србије у сфери међународних односа, њеном учешћу  у раду многобројних међународних организација као и о будућности дипоматије у светлу актуелних дешавања.

Студијско путовање су организовали и студенте предводили чланови управног одбора Клуба за Уједињене нације, председница Сара Петровић, заменик председника Немања Безаревић и члан надзорног одбора Милена Николић,  док је представник Правног факултета била асистенткиња на предмету Основи социологије права, г-ђа Валерија Дабетић. У самој организацији семинара асистент Драган Живојиновић са Факултета политичких наука и професорка Ивана Крстић са Правног факултета Универзитета у Београду били су од неизмерне помоћи нашој студентској делегацији. Званични фотограф овог стручног усавршавања била је Јована Малиновић, председница Одбора за маркетинг и промоцију Клуба за Уједињененације.

Први пут, али надамо се не и последњи, заједно са својим колегама, на семинару у Уједињеним нацијама као и другим међународним организацијама и у посети Мисији Републике Србије при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама са седиштем у Женеви учествовало је укупно двадесет и четири члана Клуба за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду: Сара Петровић, Немања Безаревић, Милена Николић, Филип Симовић, Сандра Живковић, Јована Малиновић, Ненад Владић, Немања Војиновић, Михаило Марковић, Ана Весић, Теодора Вишњић, Сања Петровић, Сања Ђукановић, Урош Анђелковић, Милош Димић, Маша Лопушина, Алекса Петровић, Александар Остојић, АленДрагин, Елена Митаноски, Сандра Крстајић, Соња Баџа, Денис Кнежевић и Катарина Мајски.


Успех наших студената на конференцији iSLaCo'2018 - `Blockchain, artificial intelligence, robots and law` у Санкт Петербургу.

Студенти нашег факултета Ивана Радомировић, Соња Стојчић, Теодора Вишњић, Александра Регодић, Александар Вишњић, Ненад Калчић, Марко Богић, Филип Крањац, Богдан Шатилин, Стефан Југовић и Огњен Миладиновић (као и његови коаутори са ЕТФ-а, Вук Вукомановић и Ђорђе Петровић) учествовали су на XVIII студентској конференцији iSLaCo'2018 - `Blockchain, artificial intelligence, robots and law`, која је у априлу 2018. године одржана на Правном факултету Државног универзитета у Санкт Петербургу.

За студенте је 18. априла био организован обилазак зграде овог факултета, уз упознавање са његовом историјом, садашњим активностима и плановима за будућност. Такође, студенти су били и у прилици да се упознају са наставницима Правног факултета, а, примила их је и професорка Националне историје државе и права Џеневра Игоревна Луковскаја (Дженевра Игоревна Луковская), легенда катедре за правну теорију и историју. Наредног дана, за студенте је била организована посета Законодавној скупштини Санкт Петербурга (Законодательное Собрание Санкт-Петербурга), док је конференција отворена 20. априла.

Први дан конференције био је посвећен предавањима истакнутих професора (мастер-класс), која су била изузетно садржајна и занимљива. Студенти су и наредног дана имали једно кратко предавање на руском језику, након чега су уследила представљања студентских радова и дискусија о њима. Свака група студената имала је ментора, који је водио дискусије и коментарисао радове, а затим се о сваком раду расправљало са осталим делегатима. Након тога је уследила свечана додела сертификата којој је присуствовао и декан Правног факултета Државног универзитета у Санкт Петербургу Сергеј Александрович Белов (Сергей Александрович Белов).

На овој свечаности додељене су и дипломе најбољим излагачима радова за сваку од шест научних области покривених програмом конференције. Том приликом, двојица наших студената били су проглашени за најбоље излагаче на својим панелима: Филип Крањац је награђен за рад на тему `Cryptocurrencies in the focus of law: new financial order or a manipulation?' на енглеском језику, док је Богдан Шатилин награђен за рад посвећен теми `Internet of things: regulation for safety and efficiency` на руском језику.

 


Почетак наставе на Жан Моне модулу

У Сали за седнице Правног факултета Универзитета у Београду 25. априла 2018. године одржана је свечаност поводом почетка наставе на Жан Моне модулу. На свечаности су говорили проф. др Драгица Вујадиновић, управник Мастера европских интеграција, и проф. др Душан В. Поповић, управник Жан Моне модула. Настава на Жан Моне модулу започела је извођењем курса “Споразуми о слободној трговини и европске интеграције земаља југоисточне Европе”, који похађају студенти Мастера европских интеграција, као и државни службеници и запослени у правосуђу/адвокатури. Прво предавање на тему “Заштита конкуренције на основу одредаба Споразума о стабилизацији и придруживању и CEFTA” одржао је проф. др Душан Поповић, а током маја и јуна уследиће предавања и осталих чланова пројектног тима: проф. др Татјане Јевремовић Петровић, проф. др Мирјане Радовић, проф. др Јанета Светиева, доц. др Марка Јовановића и Андријане Мишовић.


Велики успех студената на такмичењу из међународног пореског права

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду освојио је другу награду на Осмом студентском такмичењу из области Међународног пореског права одржаном 13. и 14. априла 2018. године у Москви. Тим су чинили студенти четврте године Амина Кајевић, Сања Комненовић, Владан Живковић и Стефан Јевтовић, а у улози тренера била је студенткиња докторских студија Лидија Живковић. Један од чланова тима нашег Факултета, Владан Живковић, освојио је награду за најбољег говорника у конкуренцији 35 такмичара. Успех наших студената значајан је утолико што је највећи део осталих тимова у саставу имао студенте мастер, а не основних студија.

Такмичење је организовано у оквиру Руске недеље међународног опорезивања, у сарадњи руског огранка Међународне фискалне асоцијације (International Fiscal Association) и Финансијског универзитета при Влади Руске Федерације (Финансовый университет при Правительстве Российской Федерации), а под покровитељством Федералне пореске управе и Министарства финансија Руске федерације. Значајну улогу одиграла је и консултантска кућа Deloitte CIS. Такмичење се састојало у анализирању и решавању случаја из области међународног пореског права и чине га писмени и усмени део. У првом, писменом делу, од студената се очекује да на основу задатог проблема сачине тужбу – на страни пореског обвезника и одговор на тужбу – на страни пореске администрације. Други, усмени део такмичења састоји се у усменом и интерактивном излагању аргументације пред реномираним стручњацима из области међународног опорезивања, кроз симулацију рочишта за главну расправу, у којој су супротстављене стране порески обвезник и пореска администрација.

Проблеми којима су се бавили учесници овогодишњег такмичења тицали су се примене уговора о избегавању двоструког опорезивања, постојања сталне пословне јединице, проблемом стварног власништва прихода, као и питањем примене доктрине „суштина изнад форме“, са циљем спречавања артифицијелног избегавања статуса сталне пословне јединице кроз фрагментацију пословања.

Учешће, као и постигнути резултати наших студената на овом такмичењу, од великог су значаја, имајући у виду актуелне промене до којих долази у земљама широм света у области међународног опорезивања, а у чије токове Република Србија настоји да се активно укључи. Успех нашег тима не би био могућ без финансијске подршке Правног факултета Универзитета у Београду, који је за чланове тима сносио трошкове превоза и смештаја.

 


Велики успех студената Правног факултета на такмичењу из медијског права у Оксфорду

На једанаестом такмичењу студената права из области медијског права – Monroe E. Price Media Moot Court Competition, одржаном од 8. до 13. априла 2018. године у Оксфорду, тим Правног факултета постигао је значајан успех пласманом у најбољих 20 тимова из целог света, у конкуренцији од преко 100 факултета са пет континената света. Такође, наш студент мастер студија Стефан Деспот је освојио награду за деветог најбољег говорника, у конкуренцији од 240 такмичара из целог света. Правни факултет стоји у одабраном друштву,као један од три тима који су понели награду за најбољег говорника, а да није са енглеског говорног подручија.

Тим који је представљао Правни факултет Универзитета у Београду на овогодишњем такмичењу у Оксфорду чинили су: Исидора Грабеж, Јована Мисаиловић, Бојана Маринковић, Стефан Деспот и Павле Новевски, студенти IV године и мастер студија. Студенти су се за ово такмичење вредно припремали седам месеци заједно са Марком Живановићем, који је био тренера тима.

Велику захвалност у припремама београдског тима Факултет дугује професорима и колегама са Факултета и бројним бившим учесницима овог престижног такмичења, данас успешним правницима у разним правничким професијама, који су своје драгоцено време посветили припремама нашег тима у Београду, и својим коментарима и сугестијама на усмене наступе наших студената помогли да квалитет аргументације београдског тима буде на нивоу који је приказан, препознат и похваљен у Оксфорду.


Учешће на међународном такмичењу из Међународног јавног права

У период од 1. до 7. aприла 2018. у Вашингтону се одржало такмичење из Међународног јавног права Philp C. Jessup International Law Moot Court. На овом најстаријем и најпрестижнијем такмичењу на које се пријавило преко 600 факултета из више од 90 држава света, тим Правног факултета Универзитета у Београду се квалификовао на интернационалне рунде у Вашингтону.

Београдски тим чинило је пет студената завршне године основних академских студија: Милена Ђурашковић, Ана Гардић, Никола Ђилас, Димитрије Цветковић и Ђорђе Трифуновић, којима је у њиховим припремама помагао проф. др Бојан Милисављевић.

Након вишемесечних припрема, како за писмени тако и за усмени део такмичења, укључујући и припреми турнир на Кипру, београдски тим је у финалним рундама у Вашингтону одмеравао стечена знања и вештине против студената правних факултета из Њујорка, Панаме, Белорусије и Уганде.

 

Поднесци београдског тима су оцењени највишим оценама, а изузетно високу оцену добили су и за своје усмене наступе.

 
 Још један успех на међународном такмичењу из арбитражног права

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду је, после одличних наступа на припремним турнирима у Риму (друго место), Минхену (пето место), Осијеку и Београду на јубиларном двадесетпетом такмичењу студената права из области арбитраже и међународног привредног права – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, које се ове године одржало од 23. до 29. марта у Бечу постигао још један велики успех пласманом у финале у усменим наступима, у конкуренцији од преко 360 факултета из више од 75 земаља света. Осим тога, тим је освојио награду за једну од најбољих тужби (Honorable Mention) на целом такмичењу а наш студент Срђан Драгићевић и похвалну награду (Honorable Mention) за једног од најбољих говорника међу 2200 студената.

Београдски Vis Moot тим ове године чинило је шесторо студента четврте године права и мастер студија: Ана Мазић, Благоје Милошевић, Ивана Бараћ, Сара Стојковић, Мина Радоњић и Срђан Драгићевић, У писаној фази такмичења, у току припреме тужбе у раду тима учествовали су и студенти: Јована Тешановић, Сандра Крстајић и Слађана Пузовић. Тим је ове године за такмичење припремала доц. др Милена Ђорђевић. уз помоћ асистента Уроша Живковића и Андрее Николић, студента докторски студија на нашем Факултету уз свесрдну помоћ бивших учесника на овом такмичењу.

 

 

Такмичење Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot састоји се у решавању једног задатог случаја из области арбитражног права и права међународне продаје робе. Оно се састојало из две етапе. У првом, писменом делу, тимови састављају поднеске у име тужиоца и туженог, док у другој, усменој фази такмичења, симулирају поступак пред међународном трговинском арбитражом износећи аргументе пред трочлано арбитражно веће. На усменом делу такмичења у прва четири дана сваки тим има четири наступа, од чега два у улози тужиоца, а два у улози туженог. На сваком сусрету сваки од три арбитара оцењује оба говорника једног тима и тако се, на основу 24 добијене оцене, на крају четвртог дана прави ранг листа квалификационе фазе усменог дела такмичења. Најбоља 64 тима се тада деле у 32 пара и прелазе у финалне рунде, које се даље одвијају по систему елиминације. Теме које је овогодишње такмичење разматрало тицале су се надлежног тела за одлучивање о захтеву за изузеће арбитра када је уговорена ad hoc арбитража, као и питања основаности таквог захтева. Из области материјалног права, студенти су разматрали питања постигнутог обима сагласности воља уговорних страна приликом закључења уговора, правила тумачења уговора, као и разликовање обавеза циља и обавеза средства, у складу са одредбама УН конвенције о међународној продаји робе и UNIDROIT Начела за међународне трговинске уговоре.

У квалификационој фази такмичења наши студенти су се сусрели са тимовима из Велике Британије (University of East Anglia), Швајцарске (University g Basel), Немачке (University of Erlangen-Nürnberg) и Аустралије (University of Notre Dame, Sydney), остварили веома запажене наступе, врсно познавање релевантне правне материје и изванредне адвокатске вештине. Одлични наступи тима Правног факултета у ова четири дана обезбедили су им пласман у елиминационе рунде у којима су се нашла 64 најбоља тима од преко 360 универзитета, што је до сада рекордан број учесника на такмичењу у Бечу. Још бољи пласман Београдског тима на овом такмичењу спречили су студенти Националног универзитета из Сингапура, који су од наших студената, по већинској одлуци арбитражног већа, били бољи у елиминационим рундама.

По броју освојених награда током 16 година учешћа на овом такмичењу, као и по континуитету пласмана у финалне рунде такмичења, Правни факултет Универзитета у Београду се и даље налази у најбољих пет факултета на свету.

Као и до сада, Правни факултет Универзитета у Београду овом приликом жели да изрази посебну захвалност свим институцијама и појединцима који су подржали одлазак наших студената на сва припремна такмичења својим великодушним донацијама као и на финалне квалфикације у Беч, јер је за сваки успех осим напорног рада потребна и материјална подршка.

 

 

 

Овогодишњи тим донатора тима студената Правног факултета чине: Енергопројект, Deloitte Србија, Привредна комора Србије и Банка Интеза као и адвокатске канцеларије: Моравчевић Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr, СОГ - Самарџић Орешки Грбовић, Карановић & Николић, Wolf Theiss, CMS Београд, Harrison solicitors, БДК, НКО Partners, MИМ, Гецић law, Адвокатска комора Србије, Јоксовић Стојановић и партнери, Станковић и партнери, Томић Синђелић Гроза, Баклаја Игрић Тинтор, Заједничка адвокатска канцеларија Марић и Мујезиновић у сарадњи са Kinstellar, Блечић & partners, Андрић, канцеларија Јеремић и Јанковић, Милошевић адвокатска канцеларија, адвокат Мирослав Пауновић, адвокати Срђан Ђорђевић, Владимир Хрле, Александар Тодоровић, Иван Тодоровић, Душан Сивчев и Миодраг Јевтић.


 Одржан семинар СУЕАП

28. марта 2018. године Српско удружење за економску анализу права је организовало семинар у свечаној сали Правног факултета Универзитета у Београду. На семинару је излагао Миљан Савић, докторанд на Правном факултету, на тему: „Детерминанте етичких уверења правника“. Семинар је одржан у присуству професора Правног и Економског факултета у Београду, као и студената мастер и докторских академских студија.

28. априла 2018. године ће бити одржан наредни семинар СУЕАП, на коме ће излагати проф. др Бранко Радуловић, на тему: „Понашање банака у стечајном поступку“.

 

 

 


 Запажено учешће наших студената на међународном такмичењу из инвестиционе арбитраже

Студенти нашег факултета боравили су од 12. до 16. марта у Франкфурту где су учествовали на тамичењу из инвестиционе арбитраже - Frankfurt Investment Arbitration Moot Court. Наш тим је први пут учествовао на том престижном међународном такмичењу, које је јединствено по томе што инвестиционе спорове смешта у контекст стварних историјских догађаја.

Овогодишњи проблем односио се на заплену трговачких бродова од стране Краљевине Шпаније близу обале Северне Америке, пред крај XVIII века. Студенти су добили девет спорних питања која је требало детаљно размотрити и изложити пред трочланим трибуналом, који је састављен од искусних арбитара. Између осталих, разматрана су питања у вези транспарентности, финансирања од стране трећег лица, питања која се тичу јурисдикције трибунала, као и изузећа арбитара.

Наш тим је учествовао у групи А са тимовима из Новог Зеланда (Auckland University), Кине (Tsinghua University) и Шпаније (ESADE Business & Law School). И поред доброг утиска који је наш тим оставио у групној фази такмичења, није успео да се пласира у финалне рунде.

Овогодишњи тим чинили су студенти основних и мастер студија: Стефан Југовић, Немања Ћурчић и Стефан Станимировић. Тим су неколико месеци припремали студенти докторских студија Андреа Николић и Никола Илић, сарадник у настави на нашем факултету. Студентима су посебну промоћ пружили доц. др Милена Ђорђевић и доц. др Марко Јовановић.


 X Београдска арбитражна конференција

Београд је и овог марта био центар окупљања бројних звучних имена из области међународне трговинске арбитраже где се – сада већ традиционално – 16. марта 2018. године одржала десета Београдска арбитражна конференција. Након велике посећености у претходних девет година и све већег интересовања међународне стручне јавности, овогодишњу Конференцију заједно су организовали Правни факултет Универзитета у Београду, Немачка арбитражна институција (DIS), GIZ Отворени регионални фонд за Југоисточну Европу, Удружење за арбитражно право, Министарство за образовање, науку и технолошки развој и Привредна комора Србије.

Конференција је окупила преко 250 учесника из преко 40 земаља света, а 20 реномираних говорника, професора и практичара из области арбитражног права, разматрало је теоретске и практичне аспекте актуелних питања међународне трговинске арбитраже. 

 На церемонији отварања конференције учеснике су поздравили проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Мирко Васиљевић, председник Сталне арбитраже при Привредној комори Србије, проф. др Драгор Хибер, председник Удружења за арбитражно право, Слободан Шарић, представник Open Regional Fund South East Europe Legal Forum, др Џејмс Менц (James Menz), заменик генералног секретара Немачке арбитражне институтције, г-ђа Ивана Нинчић испред Министарства правде и доц. др Милена Ђорђевић, у име организатора Београдске арбитражне конференције.

Теме којима се конференција бавила биле су подељене у три панела: први, који је био посвећен етичким питањима у арбитражном поступку, други, који је разматрао нове тенденције у развоју арбитражног права, и трећи панел, који је разматрао тзв. евергрин теме арбитражног решавања спорова и нове изазове. Видети програм

Радом првог панела руководио је Милан Лазић, партнер у београдској адвокатској канцеларији Карановић Николић. Током првог панела излагали су проф. Маргарет Мозес (Margaret Moses), са Правног факултета Лојола универзитета у Чикагу, САД (“Evolving Norms and Practices for Arbitrator Disqualification”), Лукас Руш (Lukas Rusch), адвокат у циришкој канцеларији Pestalozzi (”Challenges to Arbitrators – Recent Trends of Practice”), Кристоф Линдингер (Christoph Lindinger), партнер у бечкој адвокатској канцеларији Schoenherr (”Arbitrator liability: to sue or not to sue?”), Мориц Келер (Moritz Keller), партнер у бечкој адвокатској канцеларији Freshfields (”Ethical Rules in International Arbitration”), и проф. Петра Батлер (Petra Butler)  са Правног факултета Велингтон универзитета на Новом Зеланду (”Human Rights in International Arbitration”).

Радом другог панела руководила је др Тијана Којовић, партнер у београдској адвокатској канцеларији БДК адвокати. У оквиру опште теме панела дискутовали су Џејмс Менц (James Menz), заменик генералног секретара Немачке арбитражне институтције (”New DIS Arbitration Rules”), Патриција Нетал (Patrizia Netal), партнер у бечкој адвокатској канцеларији KNOETZL (”New VIAC Arbitration Rules”), Ивана Благојевић, заменик правног саветника у Арбитражи при Међународној трговинској комори у Паризу (”New ICC Arbitration Rules”), Мајкл Хов (Michael Howe), адвокат из лондонске канцеларије WilmerHale (”LCIA Arbitration Rules”), др Младен Стојиљковић, адвокат из циришке канцеларије Homburger (”The “brush up” of Switzerland’s Private International Law Act: What foreign parties’ need to know”) и Милица Савић, адвокат из београдске адвокатске канцеларије Карановић Николић (Serbian Arbitration Rules and Law).


Радом трећег панела руководио је Данкан Спелер (
Duncan Speller) партнер из лондонске канцеларије WilmerHale, док су говорници били др Стефан Риглер (Stefan Riegler), партнер у бечкој адвокатској канцеларији WolfTheiss (”The Right To Be HeardThings We Dont Talk About”), др Геролд Цајлер (Gerold Zeiler), партнер у бечкој адвокатској канцеларији Zeiler.partners (”Liability of Third Party Funders, Including Security for Costs”), проф. др Кристијан Ашауер (Christian Aschauer) са Правног факултета Универзитета у Грацу, Аустрија (”Arbitration in the Digital Age – Challenges for Counsel and Arbitrators”), проф. Дејвид Холовеј (David Holloway) са Правног факултета Сити универзитета у Хонг Конгу (”Dispute Resolution in the One Belt One Road Initiative? ”), и Ларс Вихен (Lars Wiechen) из ревизорске куће Deloitte, Румунија (”Risk and Uncertainty in Economic Damage Calculations”).

По окончању радног дела конференције, почасни говор који је обележио и отварање XI Belgrade Open Pre-Moot такмичења, одржао је партнер из франфуртске BakerMcKenzie адвокатске канцеларије, проф. др Јорг Рисе (Joerg Risse) на тему: ”What Future for International Commercial Arbitration? A SWOT Analysis

По завршетку Конференције за све учеснике организован је свечани коктел у факултетском клубу El Derecho.

Одржавање конференције помогле су и бројне адвокатске канцеларије: Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr, Карановић-Николић, СОГ – Самарџић Орешки Грбовић, БДК Адвокати, Wilmer Hale, Baker McKenzie, KNOETZL, Pestalozzi, Zeiler.partners, WolfTheiss и ревизорска кућа Deloitte. Рад Конференције су подржали и NALED, Комисија УН за међународно привредно право (UNCITRAL) и Америчка привредна комора у Србији. Организациони одбор Београдске арбитражне конференције су и ове године чинили проф. др Мирко Васиљевић, проф. др Владимир Павић, доц. др Милена Ђорђевић, доц. др Марко Јовановић и асист. Урош Живковић.


XI Belgrade Open Pre-Moot

На нашем Факултету је у суботу 17. и недељу 18. марта 2018. године одржан Belgrade Open Pre-Moot, београдски припремни турнир за водеће светско такмичење из права међународне продаје робе и међународне трговинске арбитраже Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. Ове године београдски турнир, највећи турнир на свету овог типа, је угостио преко 800 учесника – студената, тренера, арбитара – и окупио 75 универзитета из 39 земаља света: од Северне и Јужне Америке, преко Европе и Азије, до Аустралије.

За два дана одржавања Belgrade Open Pre-Moot-a одржано је преко 170 симулација арбитражних рочишта, како на факултету, тако и у просторијама адвокатских канцеларија Карановић/Николић, Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr, Николић, Кокановић и Оташевић, Самарџић Орешки Грбовић, Михај Илић Милановић, БДК Адвокати, Милошевић, Гецић, и у канцеларијама Привредне коморе Србије и Америчке привредне коморе у Србији. О успешности београдског турнира говори и податак да су учесници београдског турнира имали прилику да провере убедљивост својих аргумената пред познатим и признатим адвокатима, судијама, арбитрима и другим стручњацима из праксе из целог света, као и да се трећина учесника са нашег припремног турнира пласирала у елиминационе рунде такмичења у Бечу укључујући и тим нашег Факултета. 

Спонзори овог великог догађаја су се потрудили да, поред напорних проба и академског програма, учесници овогодишњег београдског Pre-Moot-a имају и богат друштвени живот. Њиховом подршком организован је коктел поводом отварања београдског Pre-Moot-a у факултетском клубу Bona Fides (El Derecho), адвокатска канцеларија Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr и ове године је направила велику журку за све учеснике у необичном амбијенту Музеја града Београда, а затварање Београдског припремног турнира се одржало у аутентичноj и приjатноj атмосфери Скадарлиjе. Отварању самог Pre-Moot-a претходио је свечани коктел за арбитре у просторијама адвокатске канцеларије Карановић/Николић. У склопу XI Belgrade Open Pre-Moot-a одржана је и прва ICC YAF конференција у Београду на тему ''Сукоб интереса у међународној арбитражи'' у Музеју савремене уметности у Београду под покровитељством адвокатске канцеларије Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr.

Успешно одржавање деветог Belgrade Open Pre-Moot-а својом несебичном помоћу и подршком и ове године су омогућили Немачка арбитражна институција, Удружење за арбитражно право, адвокатске канцеларије Карановић/Николић, Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr, Николић, Кокановић и Оташевић, Самарџић Орешки Грбовић, Михај Илић Милановић, Гецић, БДК Адвокати, Милошевић, као и Привредна комора Србије и Америчка привредна комора у Србији.

Одржана конференција "Legal Pluralism in the 19th and 20th Century"

     У петак и суботу 16. и 17. марта 2018. године на нашем Факултету одржан је међународни научни скуп "Legal Pluralism in the 19th and 20th Century". Учесници скупа били су проф. др Михаел Штолајс (Michael Stolleis), професор емеритус Јохан Волфганг Гете Универзитета у Франкфурту на Мајни, дугогодишњи директор Макс Планк Института за европску правну историју у Франкфурту и члан многих академија и научних удружења; проф. др Томас Зимон (Thomas Simon) са Универзитета у Бечу; проф. др Марко Петрак са Универзитета у Загребу; проф. др Владимир Симич са Универзитета у Љубљани; проф. др Срђан Шаркић и асс. др Урош Станковић са Универзитета у Новом Саду; са нашег Факултета учествовали су проф. др Сима Аврамовић, проф. др Зоран Мирковић, проф. др Жика Бујуклић и доц. др Нина Кршљанин.

    У петак, првог дана конференције, организована је посета Архиву Србије. После сусрета са директором Архива, др Мирославом Перишићем, и разговора о историјату ове установе, учесници скупа имали су прилику да виде ексклузивну селекцију докумената који се чувају у Архиву: неколико интересаних аката из османског периода, оригинале свих устава Кнежевине и Краљевине Србије, као и два акта којима је почео Први светски рат - ултиматум Аустроугарске и телеграм којим је Србији објавила рат.

 У петак увече проф. Штолајс одржао је у оквиру клуба Forvm Romanvm предавање на тему „Constitution as a Product of Western Legal and Political Culture”. У свом излагању дао је маестралну синтезу појма устава у правној мисли и пракси, од раних концепција о државном уређењу, преко средњовековних основних закона (leges fundamentales), до устава као формалног акта какав је донело модерно доба, са прописима о државном уређењу и људским правима. Проф. Штолајс се осврнуо и на питање будућности устава у доба када, како он сматра, лагано пролази време националних држава, а предавање је завршио размишљањем о томе како су судије уставних судова у данашње време преузеле улогу свештеника и пророка који су некада давали одговоре у име богова.

У суботу је одржан радни део скупа, ослоњен на ранија, али усмерен и на будућа истраживања. Основна инспирација за организовање скупа био је други том у серији "Konflikt und Koexistenz: Die Rechtsordnungen Südosteuropas im 19. und 20. Jahrhundert" (Конфликт и коегзистенција: Правни пореци југоисточне Европе у XIX и XX веку) у издању Макс Планк Института за европску правну историју у Франкфурту, који се претежно односи на Србију (а поред ње на Босну и Албанију), а на чијем су писању сарађивали многи од учесника конференције. Неки од њих су се и овде фокусирали на истраживање које су обављали током учешћа на том пројекту. Са друге стране, ова иницијатива Макс Планк Института имала је и своје идејне следбенике на Правном факултету Универзитета у Београду, па је одређена пажња посвећена и зборнику радова поводом 170 година од доношења Српског грађанског законика, који је у извесној мери инспирисан истраживањима на Макс Планк Институту у Франкфурту. Коначно, многи аутори представили су резултате својих нових истраживања везаних за значајну тему правног плурализма у правној историји модерног доба. Конференцији је присуствовала и мала, али одабрана публика наших наставника и студената, те се о сваком прилогу живо дискутовало како за време радног дела, тако и касније, у опуштенијој атмосфери по завршетку скупа.

Арбитражно пролеће на Правном факултету

У петак, 16. марта 2018. године, Правни факултет Универзитета у Београду ће бити домаћин X Београдске арбитражне конференције која ће у амф V окупити неколико десетина професора, адвоката и других стручњака из области арбитражног права, који ће у оквиру три панела разматрати нека од најактуелнијих питања из ове области. Програм конференције је доступан  овде

Радни језик конференције је енглески, а учешће на конференцији бесплатно.

Одмах потом, за викенд 17-18. марта, на Правном факултету Универзитета у Београду ће студенти са 76 универзитета из 32 земље света одмеравати своја стручна знања и правне вештине у оквиру XI Belgrade Open Pre-Moot-a, највећег припремног такмичења за међународно такмичење из арбитражног и међународног привредног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot које ће се следеће недеље одржати у Бечу (линк)


Посета  проф. др Александарa Николајевичa Виљегжанинa  и предавање "Status of the Arctic Ocean: legalissues"

 13. марта 2018. наш факултет посетио је проф. др Александар Николајевич Виљегжанин (Александр Николаевич Вылегжанин), шеф Катедре за међународно право Правног факултета МГИМО - Московског државног универзитета за међународне односе. Проф. Виљегжанин састао се са нашим деканом, проф. др Симом Аврамовићем, и делегацијом наставника у којој су били проф. др Миленко Крећа (професор у пензији и дугогодишњи судија Међународног суда правде), проф. др Мирко Васиљевић, проф. др Слободан Марковић, проф. др Бранко Ракић, проф. др Мирјана Дреновак Ивановић и доц. др Нина Кршљанин. На састанку је најављено потписивање споразума о сарадњи између наша два факултета, а акценат сарадње ће бити стављен на размену наставника и студената, али и заједнички научни рад.

    После састанка, проф. Виљегжанин одржао је предавање нашим студентима  на тему "Status of the Arctic Ocean: legal issues", где је покрио најразличитије правне аспекте односа на Арктику, од поморских граница, преко споразума о спасавању на територији Арктичког океана, до еколошких питања. Предавање је изазвало велико интересовање наших студената и наставника и после излагања се развила активна дискусија.


Активан почетак сарадње са Правним факултетом из Белгорода

У складу са раније потписаним споразумом о сарадњи, на наш Факултет стигла је прва група за студентску размену – четворо студената Правног факултета Белгородског државног националног истраживачког универзитета из Русије, који ће током летњег семестра 2017/18 године слушати наставу код нас. Допратила их је доцент Елена Юрьевна Цуканова (Јелена Јурјевна Цуканова), продекан за социјално-васпитни рад белгородског Правног факултета.

У петак, 2. марта, колеге из Белгорода сусреле су се са деканом нашег Факултета, проф. др Симом Аврамовићем, и некима од наставника који ће белгородским студентима током овог семестра држати наставу из разних предмета на руском језику. Током сусрета говорило се и о даљем развоју сарадње између наших факултета, пре свега у погледу студентских размена, али и заједничког научног рада и учешћа у међународном оцењивању квалитета Универзитета.После сусрета, доцент Цуканова одржала је предавање нашим студентима на тему „Корпоративное право России: история развития и современное состояние (Компанијско право Русије: историја развоја и данашње стање). Предавање је на српски преводила сарадник у настави Маша Мишковић.

  


Одржан семинар СУЕАП

28. фебруара 2018. године Српско удружење за економску анализу права је организовало редовни семинар на Правном факултету Универзитета у Београду. На семинару је излагао професор са Економског факултета Универзитета у Београду, др Дејан Трифуновић, на тему: „Најуспешније примене механизама упаривања: избор школе и трансплантација органа“. Семинар је одржан у свечаној сали Правног факултета у присуству професора са Правног и Економсог факултета, као и студената мастер и докторских академских студија.

28. марта 2018. године ће бити одржан наредни семинар СУЕАП, на коме ће излагати г-дин Миљан Савић, студент докторских студија на Правном факултету, на тему: „Детерминанте етичких уверења правника у Србији“.

 

 

 

 

 

Презентација професора Трифуновића доступна је  овде


 Одржана Жан Моне конференција

У Конференцијској сали Правног факултета Универзитета у Београду 26. фебруара 2018. године одржана је прва Жан Моне конференција „Legal implications of trade liberalization under SAAs and CEFTA. Ова конференција представља једну од пројектних активности у оквиру Жан Моне модула, чији управник је проф. др Душан В. Поповић, а чланови пројектног тима су и проф. др Татјана Јевремовић Петровић, проф. др Мирјана Радовић, проф. др Јане Светиев (Yane Svetiev), доц. др Марко Јовановић и докторанд Андријана Мишовић. Пројекат суфинансира Европска унија, кроз Еразмус+ програм.

 Конференцију су отворили проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета, проф. др Драгица Вујадиновић, управник Мастера европских интеграција, у оквиру ког је успостављен Жан Моне модул, и проф. др Душан В. Поповић, управник Жан Моне модула. Након поздравних речи, уводно излагање имао је г. Емир Ђикић, директор Секретаријата CEFTA.

 

 

Првом секцијом, насловљеном „Trade in goods and services“, председавао је проф. др Предраг Цветковић (Правни факултет Универзитета у Нишу), а радове су изложили др Клеменс Бонекамп (Clemens Boonekamp) (партнер, IDEAS Centre, Швајцарска), проф. др Неда Здравева (Правни факултет „Јустинијан Први“ Универзитета у Скопљу), проф. др Златан Мешкић (Правни факултет Универзитета у Зеници), доц. др Милена Ђорђевић (Правни факултет Универзитета у Београду) и доц. др Марко Јовановић (Правни факултет Универзитета у Београду).


Друга секција била је посвећена теми „Corporate and financial aspects of trade liberalization“. Секцијом је председавао проф. др Слободан Марковић (Правни факултет Универзитета у Београду), а радове су изложили проф. др Татјана Јевремовић Петровић, проф. др Татјана Јованић, проф. др Мирјана Радовић и доц. др Јелена Лепетић, све са Правног факултета Универзитета у Београду.

 


Трећом секцијом, насловљеном „IP and competition law aspects of trade liberalization“, председавала је доц. др Сања Радовановић (Правни факултет Универзитета у Новом Саду), а у оквиру секције радове су изложили проф. др Слободан Марковић (Правни факултет Универзитета у Београду), проф. др Јане Светиев (Yane Svetiev) (Правни факултет Универзитета Бокони у Милану и Правни факултет Универзитета у Сиднеју), који се обратио путем видео-поруке, проф. др Душан Поповић (Правни факултет Универзитета у Београду), проф. др Јоана Банасиук (Joanna Banasiuk) (Правни факултет Универзитета у Биалистоку, Пољска) и научни истраживач Мараике Фрухлих (Mareike Frochlich) (Европа-институт, Сарбрикен, Немачка)

У последњој, четвртој секцији, насловљеној „Perspectives“, радове су изложили проф. др Предраг Цветковић (Правни факултет Универзитета у Нишу), доц. др Пинар Артиран (Pinar Artiran), носилац катедре Светске трговинске организације (Правни факултет Универзитета Билги у Истанбулу), проф. др Агњешка Пјекутовска (Agnieszka Piekutowska) (Економски факултет Универзитета у Биалистоку, Пољска), др Магдалена Рутковска Сова (Magdalena Rutkowska Sowa) (Правни факултет Универзитета у Биалистоку) и докторанд Андријана Мишовић која се обратила путем видео-поруке (Правни факултет Универзитета у Београду). Секцијом је председавала проф. др Неда Здравева (Правни факултет „Јустинијан Први“ Универзитета у Скопљу).

 Пратећи догађаји конференције били су „Springer Book Table“ - изложба издања издавачке куће „Спрингер“ из области пословног права, као и продајни штанд Центра за издаваштво Правног факултета Универзитета у Београду. „Спрингер“ је изложена издања поклонио библиотеци нашег факултета, а у име издавачке куће била је присутна гђа Ања Траутман (Anja Trautmann), помоћник уредника за правна издања.


 

Зборник радова са конференције (штампано издање) биће објављен у издању Центра за издаваштво Правног факултета Универзитета у Београду, а зборник сажетака (онлајн издање) већ је доступан на сајту Жан Моне модула: jmm.ius.bg.ac.rsСеминар: Liechtenstein – Investment and Arbitration Hub for SEE

22. фебруара 2018. године Правни факултет Универзитета у Београду у сарадњи са Удружењем за арбитражно право и адвокатским канцеларијама Gasser Partner –Vaduz, Vienna, Zurich Law office и Јоксовић, Стојановић & Partners организовао је арбитражни семинар на тему Liechtenstein – Investment and Arbitration Hub for SEE. Семинар је одржан у конференцијској сали Правног факултета у присуству неколико десетина правних практичара из ове области.

Презентација г-дина Нуебера доступна је овде .

 

Успешан почетак припрема за међународно такмичење у Бечу

У склопу припрема за учешће на овогодишњем XXV такмичењу из права међународне продаје робе и арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, студенти Правног факултета Универзитета у Београду су од 15. до 17. фебруара 2018. г. учествовали на припремном такмичењу у Риму.

Италијанска асоцијација за арбитражу и Миланска арбитражна комора ове године су трећи пут организовали припремно такмичење у Риму, које је окупило 15 тимова из осам европских земаља. Током три дана такмичења, наши студенти су наступали против студената из Милана (University of Milano Bicocca, La Statale, Bocconi), Хелсинкиja (University of Helsinki) и Грацa (University of Graz). Прво место заузео је Универзитет из Милана - Bocconi, док је друго место припало нашем тиму.

Београдски тим је на овом такмичењу пратила доц. др Милена Ђорђевић, а поред учешћа на mock рочиштима наш тим је током боравка у Риму имали прилику и да учествује у раду конференције на тему Soft Law in International Commercial and Investment Arbitration, коју је организовала Миланска арбитража.

Следећа етапа у припремама наших студената ће бити регионално припремно такмичење у Осијеку и припремно такмичење у Минхену, на коме наш тим већ неколико година за редом учествује и остварује запажене успехе.

Београдски овогодишњи Vis Moot тим је састављен од шест студената четврте године и мастер студија: Ана Мазић, Благоје Милошевић, Ивана Бараћ, Сара Стојковић, Мина Радоњић, Срђан Драгићевић. Тим спремају доц. др Милена Ђорђевић и асистент Урош Живковић.


Свечани скуп на Правном факултету  поводом 100. рођендана проф. др Смиље Аврамов

На Правном факултету Универзитета у Београду 14. фебруара је одржана свечаност поводом  100. рођендана проф. др Смиље Аврамов.

Свечаном скупу су присуствовали професори нашег факултета, представници адвокатске коморе, бивши и садашњи студенти права.

Пред почетак свечаности, професорки Аврамов је у име председника Александра Вучића, букет цвећа  уручио Никола Селаковић, генерални секретар председника.

   

Свечани скуп у амфитеатру II отворио је декан Правног факултета, проф. др Сима Аврамовић, речима: „Упитао сам професорку да ли се осећа овде као и некад када је предавала, а она ми одговорила „још и много боље““. Декан се професорки Аврамов захвалио за све што је учинила за Правни факултет, навео да је она постала знак распознавања нашег факултета и указао на то да  је она оставила дубок траг на десетине генерација, извела више десетина доктораната, магистара, и створила један читав тим младих истраживача у области међународног права.

Поред професора Аврамовића, присутнима су се обратили и проф. др Миленко Крећа, проф. др Бранко Ракић и и председник Међународне словенске академије Сергеј Бабурин који јој је предао фасциклу са писаном честитком са потписима чланова Међународне словенске академије

У дирљивом обраћању учесницима свечаног скупа,  професорка Смиља Аврамов се захвалила на честиткама и указаној пажњи.

Проф. др Смиља Аврамов рођена је 15. фебруара 1918. године у Пакрацу, у Западној Славонији (тада Аустроугарска). Завршила је гимназију у Сушаку 1936. године и уписала факултет у Бечу, али је то школовање прекинуо Други светски рат.

Дипломирала је на Правном факултету у Загребу 1947, а докторирала на Правном факултету у Београду 1950. године.

На Правном факултету у Београду је изабрана за асистента 1949. године, за ванредног професора 1960. године, а за редовног професора међународног јавног права 1965. године. Од 1973. године до одласка у пензију, 1985. године, била је шеф Катедре за међународно право и међународне односе на Правном факултету у Београду.

Поред започетих студија у Бечу, стручно се усавршавала и у Лондону и у САД, на универзитетима Харвард и Колумбија. Предавала је по позиву на бројним универзитетима у Европи, Азији и Америци.

Била је дугогодишњи председник Југословенског удружења за међународно право, а од 1980. до 1982. године и светског Удружења за међународно право (International Law Association - ILA).

Била је и председник Светске конфедерације за мир и разоружање (International Confederation for Disarmament and Peace) са седиштем у Лондону, члан извршног одбора Међународног удружења правника за борбу против нуклеарног наоружања (International Association of Lawyers Against Nuclear Arms - IALANA), члан Одбора за истраживање ратних злочина почињених од стране САД у Вијетнаму, као и члан Комитета за питање настајања обичајног (општег) међународног права (Committee on Formation of Customary /General/ International Law), који је припремио извештај поднет конференцији Удружења за међународно право одржаној у Лондону 2000. године.

Током 1991. и 1992. године је као стучни консултант Председника Републике Србије Слободана Милошевића учествовала на међународним конференцијама везаним за распад СФРЈ.

Један је од оснивача Одбора за заштиту Срба од Хашког трибунала, формираног 1996. године. Пред Хашким трибуналом је 2004. године сведочила као сведок одбране у поступку против председника Слободана Милошевића. Помагала је тимовима одбране Слободана Милошевића, Радована Караџића, Војислава Шешеља, Ратка Младића и других хашких оптуженика. Била је један од иницијатора и потписника писма српских интелектуалаца, пре свега правних стручњака, председнику Европског суда за људска права Жан-Пол Кости ( Jean-Paul Costa) у коме су му скренули пажњу на оживљавање нацизма и историјског ревизионизма у Летонији, уз апел да се суд супротстави тој срамној појави.

Од 1996. до 2009. године била је члан Сената Републике Српске.

За свој научни, али и друштвени ангажман добила је бројна признања и награде у земљи и иностранству. Међу њима се истичу Орден Светог Саве, који је добила од Српске Православне цркве 2014. године и Сретењским орденом првог степена за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области научне и просветне делатности, који јој је доделио Председник Републике Србије 2015. године.

видео прилог РТС-а


Регионално финале из European Law Moot Court такмичења на нашем Факултету

У периоду од 8-11. фебруара 2018. године наш Факултет је имао част да угости дванаест европских универзитета који су се на Београдском регионалном финалу надметали за место у финалним рундама престижног међунарoдног  такмичења из Европског права (European Law Moot Court) које ће се одржати у Суду правде ЕУ у Луксембургу.

Поред нашег Факултета, поверење да буду домаћини регионалних финала, добили су и Универзитет у Единбургу, Центар за међународно и европско економско право Солун, као и Универзитет у Луцерну.

Свечано отварање такмичења одржано је 8. фебруара у конференцијској сали Факултета. Такмичарима су се том приликом обратили проректорка проф. др Иванка Поповић, декан проф. др Сима Аврамовић, проф. др Драгица Вујадиновић, управница Мастера европских интеграција, Рашко Радовановић, адвокат из канцеларије Петрикић & Партнери,доц. др Милена Ђорђевић, управница Центра за правне вештине и продекан за међународну сарадњу, као и представник ELMC друштва, организатора такмичења, г-дин Вилијам Валасидас, који је уједно и директор комуникације Суда правде ЕУ

Победник Београдског финала, након пет такмичарских наступа, био је Правни факултет из Лисабона, док је друго место заузео Хашки Универзитет примењених наука. Полуфиналисти били су још и Универзитет у Бриселу и Правни факултет  Универзитета Бабес Болаи у Румунији. Поред ових факултета на Београдском регионалном финалу учествовали су и тимови Универзитета у Хајделбергу, Универзитета у Единбургу, Универзитета у Луцерну, Универзитета у Хелсинкију, Универзитета Аристотел, Универзитета Тарту из Естоније, Универзитета Асас из Париза и Универзитета у Торину. 

Судијски панел, поред професора и сарадника  нашег факултета (проф. Бранко Ракић, проф Танасије Маринковић, доцент Марко Јовановић, сарадник Марија Влајковић, сарадник Стефан Душанић ), чине и угледни професори и адвокати из Европске уније и Србије: г-дин Богерт Ван ден Штефан, професор Европског права и директор Европског института у Лајдену, г-дин Хуберт Моне, шеф правног сектора Агенције за образовање, културу и медије, г-ђа Криста Тоблер,  професор Европског права Универзитета у Базелу и Лајдену, г-дин Џејмс Флин, адвокат из области Европског права у Енглеској и Белгији, претходно правни секретар при Европском Суду правде и г-дин Ерик Пијнакер, партнер и председник Европског сектора у адвокатској  канцеларији у Хагу, и др Вељко Милутиновић члан Савета Комисије за заштиту конкуренције. Они су током такмичења имали прилику да суде на чак 17 рочишта која су у ова два дана регионалног финала одржана код нас на Факултету.

За успешну организацију Регионалног финала у Београду заслужна је наша студенткиња Исидора Грабеж која је прошле године на регионалном финалу у Напуљу била део тима Правног факултета Универзитета у Београду, а која се недавно вратила из Загреба са moot тимом из медијског права, чији је члан, са освојеним првим местом и пласманом на финалне рунде овог такмичења које ће се у априлу одржати у Оксфорду. Исидори је у организацији помагало више студената волонтера из реда Студентског парламента и студентске организације ELSA, а испред Факултета асистент Филип Бојић. Њихов рад надгледала је доц. др Милена Ђорђевић, искусни организатор Belgrade Open Pre-Moot-а.


Прослава дана Светог Саве

Дан Светога Саве - 27. јануар 2018. године, традиционално је обележен на Правном факултету Универзитета у Београду свечаном академијом и доделом награда и диплома. Свечаност је одржана у амфитеатру „Радомир Д. Лукић“ у присуству бројних угледних гостију, дипломаца, наставника и сарадника Правног факултета, а почела је Светосавском и академском химном у извођењу академског хора „Обилић“ вођеног диригенткињом Аном Ћосовић и пригодним говором проректорке Београдског универзитета проф. Наде Ковачевић и декана проф. др Симе Аврамовића.

Декан је у свом поздравном говору истакао да данас, на дан Св. Саве, ''славимо вас, оне најбоље – који су успели да дипломирају и оне који су наши најбољи студенти.'' Истовремено, декан је подсетио дипломце Правног факултета да диплома Београдског универзитета данас има посебну вредност, јер је наш универзитет рангиран међу 200-300 најбољих универзитета у свету, од преко 20.000 универзитета. ''То је нашу и вашу школу, наш и ваш Универзитет и Правни факултет, сврстало међу 1,5% најпрестижнијих високошколских установа у свету,'' рекао је декан Аврамовић. Декан је дипломцима пожелео пуно успеха у даљем професионалном раду у нади да се њихово академско дружење са Факултетом ту не завршава већ да ћемо се још виђати и заједно сарађивати на мастер, специјалистичким и докторским студијама. Истовремено, декан је дипломце обавестио да је Факултет ту за њих и кад су могућности за запошљавање у питању, пре свега кроз недавно отпочет пројекат Националног програма студентске праксе за апсолвенте и мастер студенте у сарадњи са Министарством за рад и запошљавање и са Скупштином града (програм БГ пракса, “Мој град, мој избор, моја каријера”). На крају свог говора, декан Аврамовић је дипломце поздравио следећом поруком:

''У збуњеном времену, где мањкају паметни и недостају карактери, желимо да вам помогнемо да се што боље снађете у изазовима професионалног живота, а томе ће допринети славна  традиција ваше и наше куће. Али, свака традиција која жели да остане традиција, мора да се мења и усавршава. А то ми нудимо – спој традиције и нових знања. Јер, стари алати су недовољни да објашњавају и моделују садашњост, пошто је она промењена. Србији су данас потребне класичне вредности: Памет, Постење, Предузимљивост и нова Знања. А њих доносите ви, и то на добрим темељима. Јер, своје дипломе дугујете, између осталог, и правном континуитету од безмало 800 година. И нека овај дан, ваша младост и знање стечени на овоме Факултету представљају залог боље будућности и ове земље, и ваше личне. Али, биће тако само уколико останете своји, часни, вредни, професионално савесни и одговорни. Уколико смо успели да нешто од тога уградимо у вас и да вас у том духу одгајимо, а надамо се да јесмо, онда ова наша светосавска Србија може да се радује вашем доласку у свет нашег новог права.''

По завршетку свечаног дела програма, најпре су додељене дипломе и новчана награда најбољим студентима генерације 2013/2014 Ани Петричевић и Ђорђу Вићићу, који су дипломирали са просечном оценом 10,00 у истом дану у јунском испитном року. Студенти генерације су своје колеге, дипломце, у усменом обраћању позвали да у својој каријери стреме високим циљевима које су себи и на Факултету поставили а то је да право и правда у нашем друштву не буду одвојене категорије. ''Драге колеге, не постоји ниједна књига која ће нас научити како да морално  и успешно пловино кроз живот, али професија коју смо изабрали може да буде идеал коме тежимо.  Сматрам да не треба да будемо затворени унутар личног интереса, као и да поред часног бављења овом захтевном професијом морамо бити и друштвено ангажовани како би друштво постало истински демократско, слободно и праведно. У тој борби ми правници морамо да будемо у првим редовима, медју оним храбрим визионарима и реформаторима без којих нема будућности и напретка. Будућност не чека нас, ми смо ти који ћемо створити будућност за себе и друге. И зато, не корачајте тамо где пут постоји, већ тамо где нема ниједан и за собом оставите траг,'' рекао је Ђорђе Вићић. Ана Петричевић је овом приликом исказала захвалност свима који су, према њеним речима, допринели њиховом успеху. ''Желели бисмо да истакнемо да ово велико признање не припада искључиво колеги Ђорђу и мени, него свима онима који су допринели да заиста студирамо у једној подстицајној атмосфери. То је најпре стручни тим предавача, наши драги професори и асистенти, али и изузетно јака генерација студената,'' рекла је Ана.

По осми пут, на Дан Светога Саве, додељене су и награде Фондације "Професор др Мирко Васиљевић". За најуспешнијег студента генерације награду у износу од 500 евра поделили су Ђорђе Вићић, који је завршио основне студије са просечном оценом 10.00 и Ивана Билић, која је завршила основне студије са просечном оценом 9.47, а коју су за ову награду Фондацији предложиле њене колегинице и колеге, због задивљујућих животних напора које је уложила за остварење оваквог успеха.

Награду у износу од 500 евра за најбољи рад из области стечајног права добила је Амина Кајевић, за рад под насловом: „Претходна судска контрола плана реорганизације“. Уз успех на студијама, друге услове предвиђене статутом Фондације за доделу награда испунили су још и: Владимир Јовановић (награда од 500 евра), Милица Чучковић (награда од 250 евра) и Иван Шошкић (награда од 250 евра). Од оснивања своје личне фондације 2011. године, професор др Мирко Васиљевић је доделио 70 новчаних награда студентима Правног факултета.

Додељене су и награде из фондације „проф. др Драгољуб Атанацковић“ коју је добио студент Стефан Југовић, као и награда из „Фонда Радивој Б. Васовић, виши правни саветник и његова породица“, коју је добила Тијана Перишић.

Потом се приступило свечаној додели диплома студентима који су дипломирали на Правном факултету Универзитета у Београду (383), мастер студентима (8), као и похвалница најбољим студентима I, II, III и IV године студија са просечном оценом преко 9,00 (укупан број 371).

И ове године је, по претходне године установљеној пракси, настављен обичај да се студенти, по пријему дипломе, сликају поред фототипског издања Иловичког рукописа Законоправила Светог Саве које се чува на Факултету, трајно обележавајући тај дан и безмало 800. година правног континуитета у Србији на који се наслања и њихова новостечена диплома. 


XXIV такмичење у беседништву

27. јануара 2018. године у амфитеатру Академик Радомир Д. Лукић, под покровитељством Правног факултета Универзитета у Београду и у организацији Центра за беседништво „Institutio oratoria“ одржано је XXIV  Такмичење у беседништву студената Правног факултета. Такмичењу су присуствовали министарка правде Нела Кубуровић, професори, адвокати и бројни студенти.

Студенти су се надметали у две категорије (слободна тема и задата тема: Ab Iove principium или Знање и правда говоре док незнање и неправда урличу), а њихове беседничке способности оцењивао је жири који су чинили: др Љиљана Мркић-Поповић – редовни професор ФДУ, Нела Кубуровић – министарка правде, др Даниела Блажевска – предавач Реторике на Правном факултету Универзитета у Скопљу, Ратомир Рале Дамјановић, књижевник и др Сима Аврамовић – декан Правног факултета Универзитета у Београду.

Победници такмичења:

 

 

укупни победник ДАВИД ВУЧИНИЋ, студент треће године

Јанко Балшић, студент треће године, за задату тему

 


 

награда публике: НИКОЛА НИКОДИНОВИЋ, студент четврте године

 

за задату тему:

1. Јанко Балшић, студент треће године

2. Весна Живковић, студенткиња четврте године

3. Никола Масал, студент четврте године
 

за слободну тему:

1. Давид Вучинић, студент треће године

2. Владан Арсић, студент четврте године

3. Александар Петровић, студент четврте студија 

НаградуМлади Европљанин коју додељује European Forum Alpbach добила је Теодора Окука, студенткиња друге године

Награду из фондаВељко Губерина додила је Весна Живковић, студенткиња четврте године

Поред горе наведених студената на такмичењу су учествовали и Немања Станковић, студент четврте године, Катарина Тадић, студенткиња прве године, Срђан Драганић, студент четврте године и Вељко Милошевић, студент прве године. Такмичење је, као и ранијих година, водио ванредни професор др Војислав Станимировић, а у програму је учествовао хор Дечјег културног центра Београд.

Одржавање овог такмичења поред Правног факултета као покровитеља, омогућили су: Скупштина града Београда, Адвокатска комора Србије, Адвокатска комора Београда, Paragraf lex, Техноманија, European Forum Alpbach, Хуманитарна организација Врлина, Адвокатска канцеларија Атељевић, Марко Вукићевић, јавни извршитељ, адвокат Горан Петронијевић, адвокат Зора Добричанин, адвокат Владимир Маринков, адвокат Славица Граховац, адвокат Милош Пејовић, адвокат Душан Милић, адвокатска канцеларија Лагатор, Музеј у Приштини са привременим седиштем у Београду, Студентски парламент Правног факултета, Центар за издаваштво Правног факултета, Издавачка кућа „Досије студио“ и Штампарија Дога д.о.о.


Први сајам образовања Универзитета у Београду одржан на Правном факултету

У циљу промоције квалитетног академског образовања, на Правном факултету  Универзитета у Београду је од 27-28. јануара 2018. године организован први Сајам образовања Универзитета у Београду. На овој манифестацији своје образовне програме  представило је 24 факултета Универзитета у Београду. Сваки факултет се поред двовневног дружења на штанду и појединачно,  по унапред утврђеном времену у амфитреатрима Правног факултета, представио средњошколцима презентацијом од 45 минута.

Интересовање за сајам је било велико, а у прилог томе иде чињеница организованих средњошколски посета из Београда, Панчева, Старе Пазове, Обреновца и других градова. Будући студенти су имали прилку да у директној комуникацији са представницима факултета сазнају све што их интересује, поставњају питања и реше дилеме око студија које планирају да упишу. Информације о упису, условима студирања, предметима и карактеристикама будућег животног позива биле су најчешће тражене од стране матураната.

Током трајања сајма, Центар за развој каријере Универзитета у Београду пружао је подршку средњошколцима кроз програм „Припреми се – упиши се“ а вештине стечене на овај начин би могле бити од значаја при наставку образовања или при запошљавању. Радионице овог програма су биле осмишљене тако да пруже циљану помоћ како да са више самопоуздања и информација будући бруцоши дочекају јун 2018. године, полагање пријемног испита, ишчекивање резултата и почетaк студија.

 Другог дана сајма, Правни факултет Универзитета у Београду се представио средњошколцима  у пуном амфитеатру II. Продекани проф. др Владан Петров и доц. др Милена Ђорђевић су са жељом да побуде интересовање  будућим бруцошима за студије права,  говорили о  историји Правног факултета, предметима,  знању и вештинама које се могу стећи током студија а које су препознате и цењене у иностранству, успесима студената Правног факултета на престижним међунорадним стручним и спортским такмичењима, активном учешћу студената у раду Правне клинике и пружању бесплатне правне помоћи и многим другим активностима које чине студентски живот на Правном факултету. Највећу пажњу средњошколаца привукао је наступ победника такмичења у беседништву, студената Правног факултета, Сандре Крстајић (апсолутна победница 2017. године) и Давида Вучинића (апсолутни победник 2018. године), и симулација суђења из области заштите од дискриминације коју су демонстрирали студенти четврте године Правног факултета: Кристина Варничић и Сања Дедовић у улози тужиоца, и  Александар Квастек и Владан Живковић, у улози туженог, који су уједно и победници националног такмичења у заштити од дискриминације у категорији најбољи писани поднесци, односно другопласирани у категорији усмени наступ.

Након времена предвиђеног за представљање Факултета, будући бруцоши  који су желели додатне информације су заједно са продеканима и присутним наставницима и студентима, сарадницима и административним особљем, као и са бројним волонтерима из реда Студентског парламента, прешли у амфитеатар V, и још неко време разговарали о условима, литератури и припремној настави како би се што боље припремили за предстојећи пријемни испит.

Презентацију са Сајма доц. Ђорђевић можете преузети овде.


Зборник радова „Правни поредак Независне Државе Хрватске“

 

Крајем јануара 2018. године изашао је из штампе зборник радова „Правни поредак независне Државе Хрватске“ (ур. Борис Беговић, Зоран Мирковић) који су презентовани 30. марта 2017. године на конференцији на Правном факултету Универзитета у Београду. Аргументи изнети у излагањима и веома живој расправи на конференцији у великој мери су потврдили основну хипотезу да је Независна Држава Хрватска ипак била држава. У раду конференције су учествовали и председник САНУ Владимир Костић, чланови САНУ Данило Баста и Љубодраг Димић, водећи домаћи историчари, као и велики број наставника и сарадника Правног факултета универзитета у Београду.

Извод из предговора Зборника:

''Историја Независне Државе Хрватске (НДХ), па тиме и правна историја те творевине, сагледавала се на српским просторима, бар у највећој мери, у оквирима различитих политичких подухвата који су били спровођени са мање или више успеха од времена нестанка те творевине. Такво сагледавање је неминовно било пристрасно и оптерећено политичким захтевима тих подухвата. Сматрали смо, стога, да је дошло време да се објективно, непристрасно и без емоција сагледа правна историја НДХ, изоловано од могућих утицаја политичких идеја, идеологија и на њима заснованих подухвата. Усмерење управо на правну историју било је условљено упадљивим недостатком истраживања те врсте. Док је објављено доста радова на тему опште, политичке или војне историје НДХ, чак и историје идеја које су обликовале ту творевину, готово да уопште нема радова из њене правне историје. Имајући све то у виду, са циљем да се попуни тако велика празнина и да се спозна правна анатомија НДХ, на Правном факултету Универзитета у Београду одржана је, 30. марта 2017. године, конференција „Правни поредак Независне Државе Хрватске“. Зборник који вам је у рукама чине финалне верзије радова изложених на тој конференцији.''

Зборник можете преузети овде (ћир  lat).


Зимска школа посвећена правној заштити од дискриминације

22. јануара 2018. године отпочела је са радом Зимска школа о правној заштити од дискриминације у југоисточној Европи која је окупила 21 студента из 7 земаља региона југоисточне Европе, Немачке и Аустрије на Правном факултету Универзитета у Београду. Зимска школа је организована у оквиру пројекта "Регионална сарадња између правних факултета у циљу побољшања заштите од дискриминације", који финансира GIZ и спроводе SEELS и Ludvig Boltzmann  институт за људска права из Беча. Предавачи су реномирани стручњаци из области људских права и антидискриминације са факултета чланова SEELS Мреже.


 

 Петодневна Зимска школа промовисаће знање и вештине који су кључни у систему превенције и заштите од дискриминације, као и за поређење различитих система на регионалном нивоу Балкана. Од учесника се очекује да стекну дубљи увид у концепте, облике, области и основе дискриминације дефинисане на међународном и европском нивоу, као и из компаративне перспективе земаља Југоисточне Европе. Поред тога, ученици ц́е се детаљније упознати са механизмима заштите од дискриминације, процедуралним аспектима случајева дискриминације и могуц́им правним лековима намењеним особама које су погођене дискриминацијом. Зимска школа ће омогућити и детаљнији преглед праксе спречавања дискриминације у региону  кроз састанке и дискусије са практичарима који су ангажовани у овој области. Они ц́е бити позвани да поделе своје искуство које се односи на промовисање заштите и спречавање дискриминације. Коначно, учесници ц́е добити прилику да се активно укључе у дискусије и радионице чији је циљ практична примена теоријског знања стеченог током предавања.


Правни факултет на друштвеним мрежама

Информације о настави, студентском животу и садржајима у раду Правног факултета Универзитета у Београду можете наћи и на друштвеним мрежама.


Додељене стипендије Правног факултета

Најбољим студентима Правног факултета Универзитета у Београду који су слабијег социјалног стања у среду, 27. децембра 2017. године, уручено је 100 стипендија. Стипендије су уручили државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Џамић и декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић, који су истакли да су поносни на студенте који у тешким условима остварују одличне резултате.

Правни факултет традиционално готово деценију додељује стипендије у износу од 10.000 динара месечно својим најбољим студентима који редовно полажу испите, а слабијег су социјалног стања.

Проф. Џамић је похвалио традицију Правног факултета која траје девет година и указао да би на њихов пример могли да се угледају и многи други факултети у Србији. Министарство ће у сарадњи са академском заједницом омогућити свим студентима да током студија стекну и практична знања, рекао је државни секретар и нагласио да на тај начин приликом запошљавања нико више неће моћи да каже да нема радно, односно , практично искуство.

Декан факултета Сима Аврамовић подсетио је да су најважнији критеријуми за доделу стипендија успех и материјално стање студената, те појаснио да је за одлуку о додели стипендија 80 одсто "заслужно" материјално стање, а око 20 успех на факултету, при чему, како је навео, стипендију није добио ниједан студент који нема просечну оцену барем осам. То је мала помоћ онима који су постигли најбоље резултате а којом Факултет, према речима декана проф. др Симе Аврамовића, показује социјалну одговорност.

Захваливши на стипендијама, студенти су поручили да ће им то бити подстрек да у наставку студија буду још успешнији.


Додељене похвалнице најбољим студентима за успехе на стручним такмичењима

Правни факултет Универзитета у Београду је и ове године крај зимског семестра обележио свечаношћу поводом успеха својих студената на националним и регионалним такмичењима.

Захвалнице за изузетне резултате својим студентима и наставницима који су студенте припремали за међународна такмичења (прво и друго место на националном такмичењу Осуди дискриминацију, прво место на регионалном такмичењу из медијског права, друго место на регионалном такмичењу из права страних улагања и треће место на регионалном такмичењу из компанијског права) уручио је 27. децембра 2017. године декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић у присуству доц. др Милене Ђорђевић, продекана за међународну сарадњу и управнице Центра за правне вештине и проф. др Владимира Џамића, државног секретара Министарства просвете, науке и технолошког развоја.


Студенти Правног факултета су прваци jугоисточне Eвропе нa такмичењу из медијског права

На квалификационом регионалном такмичењу из медијског права одржаном у Загребу од 20-23. децембра 2017. године, студенти Правног факултета Универзитета у Београду су освојили прво место у конкуренцији тимова из југоисточне Европе. Такође, наш студент Павле Новевски је освојио награду за најбољег говорника, док је Исидора Грабеж освојила награду за другог најбољег говорника. На тај начин наши студенти су обезбедили пласман на светско такмичење Monroe E. Price Media Moot Court Competition које се одржава у Оксфорду од 8-12. априла 2018 године.

Наш факултет има дугу традицију учествовања на овом такмичењу, освојивши прво место 2011. године, и организовањем регионалних квалификационих рунди четири године за редом у сарадњи са Универзитетом у Оксфорду.

Тим који је освојио прво место у југоисточној Европи, и који ће представљати Правни факулет на светском такмичењу су студенти основних и мастер студија: Исидора Грабеж, Јована Мисаиловић, Бојана Маринковић, Стефан Деспот и Павле Новевски. Тренер тима је студент Правног факултета Марко Живановић.


Награда "Стојан Новаковић" у рукама наше библиотекарке

Заменица управнице библиотеке Правног факулета др Бранка Драгосавац, је лауреат награде “СТОЈАН НОВАКОВИЋ” за 2017. годину. Награду је добила за монографију „Јавне библиотеке у Србији од 1901. до 1918. године“, која је објављена 2016. године. Ова престижна награда коју је установило Библиотекарско друштво Србије 1997. године се додељује сваке године 14.

децембра на Дан библиотекара. Награда која носи име великана српске културе и библиотекарства се додељује појединцу или групи аутора за објављено дело из области библиотечко-информационе делатности, које представља значајан допринос библиотекарству.

Mонографијa „Јавне библиотеке у Србији од 1901. до. 1918. године“ од суштинске је важности за упознавање стручне, културне и научне јавности са историјом оснивања првих државних јавних библиотека у Србији, у којој аутор, др Бранка Драгосавац сагледава и представља културни, просветни и социјални живот у Србији на почетку 20. века смештајући и постављајући јавне библиотеке у њихов епицентар.


Велики успех наших студената на такмичењу „Осуди дискриминацију“

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду и ове године су постигли сјајне резултате на националном такмичењу „Осуди дискриминацију“ које организује Повереница за заштиту равноправности, уз подршку Фондације за отворено друштво.

Симулација суђења из области заштите од дискриминације (Moot Court) осмишљена је као такмичење студенткиња и студената права са акредитованих факултета у Србији и састоји се у изради тужбе и одговора на тужбу, као и у симулацији расправе на рочишту пред надлежним судом, на основу задатог случаја из области заштите од дискриминације. Циљ овог такмичења је да допринесе како развоју правног образовања у овој области, тако и унапређењу равноправности у друштву.

Од осам тимова који су се квалификовали за усмену фазу такмичења, која се 12. и 13. децембра 2016. године одржавала у просторијама Управног суда у Београду и Народне банке Србије, чак пет тимова чинили су студенти Правног факултета Универзитета у Београду, од којих се тим које су чинили Александар Квастек и Владан Живковић, студенти четврте године Правног факултета, а које је спремао Новак Вујичић, сарадник у настави на Правном факултету Универзитета у Београду, пласирао у финале такмичења и освојио друго место. Прво место припало је студентима сa Правног факултета Универзитета у Нишу.

На свечаној додели награда 13. децембра 2016. године студентима Правног факултета припала је и награда за најбоље писане поднеске. Лауерати ове награде су студенткиње четврте године Кристина Варничић и Сања Дедовић које је за такмичење спремала Бојана Тодоровић, сарадник у настави на Правном факултету Универзитета у Београду.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитала је победницима и истакла да су нашој држави потребни млади правници и правнице који су спремни и мотивисани да се баве темама из области људских права и који верују у друштво у којем се истински поштују Устав, закони и право на равноправност. „Данашње такмичење уверило ме је у то да Србија има управо овакве младе људе и да можемо бити поносни на њих“, рекла је Повереница.

Она је такође нагласила да је овогодишњи задатак такмичења била дискриминација особа са инвалидитетом у области изборног права и образложила да су управо притужбе по овом основу и у овој области последњих година најчешће стизале на адресу Повереника за заштиту равноправности. Особе са инвалидитетом чине скоро 8% становиштва Републике Србије и пред нашим друштвом је огроман изазов у погледу остваривања потпуне равноправности свих грађана.

Ово такмичење је било одлична вежба за све будуће правнице и правнике за ситуације у којима ће се сасвим сигурно налазити у будућности.


„Круна успеха“ у рукама наше студенткиње

У свечаном амбијенту Ректората Београдског универзитета, 12. годину заредом додељена је престижна награда „Круна успеха“. Дипломирана правница Милица Шкаро и мастер биолог Иван Миленковић ове године понели су титулу најбољих дипломаца. Признање за остварене успехе и награду у виду Rolex часовника, победницима је уручио амбасадор Швајцарске федерације Филип Ге.

И ове године, као и претходних, конкуренција је била веома јака. Своје богате биографије припремила су 82 дипломца, од којих је 71 квалификован за ужи избор. Међу тим дипломцима чак 20 кандидата има просек 10,00. Након 2. круга конкурса који је подразумевао писање есеја, жири је издвојио 11 кандидата који су најбоље одговорили на неку од задатих тема есеја:

-Управо је објављено да ће за тачно пола сата заувек нестати интернет. Шта се дешава у свету наредних тридесет минута?

-Десила се мутација која доводи до тога да у људском оку не постоје чепићи и од 2100. године сви људи виде само црно-бело. Како изгледа свет 2200. године?

-Промене у мобилности и технологији ће довести до новог изгледа геополитичке мапе. Како ће она изгледати 2050. године?

Следећи корак за финалисте био је интервју са стручним жиријем кога је чинио проф. др Оливер Тошковић са Филозофског факултета Универзитета у Београду, Ана Арсенијевић мастер биолог и прошлогодишња добитница награде и г. Милан Петровић, угледни менаџер и привредник.

Свестраност и таленат кандидата знатно су жирију отежали посао. Поред науке и своје струке, финалисти се баве музиком, сликарством, шахом, уметничким пливањем, мачевањем, фолклором и многим другим додатним активностима. Служе се француским, шпанским, руским, италијанским, немачким и руским језиком. Ипак, жири је морао да одабере најбоље међу најбољима.

Милица Шкаро дипломирала је на Правном факултету у Београду и након тога наставила са мастер студијама у области радног и социјалног права. Ова млада дама је као део четворочланог тима који је представљао Правни факултет на међународним рундама светског Moot Court такмичења Phillip C. Jessup које су се одржале априла 2017.године у Вашингтону Д.Ц., САД, освојила 35.место у целокупној конкуренцији од преко 700 тимова и препозната као 80. најбољи говорник међу више од 600 говорника. Такође је 2015.године освојила друго место на националном Moot Court такмичењу Осуди дискриминацију које је организовала Повереница за заштиту равноправности и 2016.године учествовала је на регионалном такмичењу у области M&A трансакција Big Deal на којем је Правни факултет освојио четврто место. Милица се током студија бавила и академским писањем, те је њен есеј на тему ,,Корупција у образовном систему Србије“ награђен од стране ОЕБС Мисије у Србији. Такође, изабрана је за младог делегата Србије и имала је ту част да представља своју земљу на 30. и 31. седници Конгреса регионалних и локалних власти Савета Европе у Стразбуру, Француска. Оснивач је и удружења „Покрет за омладински развој и сарадњу“ (ПОРС) који се бави мотивацијом и подршком младих и њихових идеја и суоснивач пројекта „Why youth“ на којем подучава средњошколаце о разним вештинама попут писања мотивационих писама, јавног наступа и тимског рада. Милица ради као приправник у адвокатској канцеларији БДК Адвокати.

Након стицања звања дипломираног биохемичара, Иван Миленковић завршио је и мастер студије на Биолошком факултету. Од средње школе је члан Истраживачке станице Петница кроз коју је прошао од старијег полазника, преко млађег сарадника, до руководиоца петничког програма биомедицине. Трећу годину средње школе провео је на размени ученика у Белгији где је себи обезбедио стручну праксу почетком следеће године, остваривши себи жељу да ради на пољу имунологије. Иван је одбио докторске студије у Луксембургу, јер сматра да мора још тога да научи и заврши пре него што дође до тог корака у животу.

Породична фирма „Petite Geneve Petrović“ у сарадњи са Амбасадом Швајцарске федерације сваке године најбољим дипломцима поклања вредне Rolex часовнике и на тај начин им одаје признањеза сва одрицања, рад и труд који су уложили да би постигли резултате какве данас имају. Награда „Круна успеха“ превазилази индивидуално признање и код младих подстиче развој друштвене свести о будућности успешније и перспективније Србије.


Наши студенти освојили треће место на седмом регионалном такмичењу из Компанијског права

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду је на седмом регионалном такмичењу студената права из области Компанијског права под називом Big Deal, одржаном у Љубљани (Словенија), од 29. новембра до 1. децембра 2017. године, на енглеском језику, заузео треће место. Београдски Big Deal тим ове године чинили су пет студената: Александра Чворовић, Владимир Митровић, Стефан Јевтовић, Стефан Раичевић (студенти четврте године студија) и Барбара Костић (студент мастер студија). Такмичење Big Deal представља симулацију пословне трансакције и састојало се из две етапе. У првом, писменом делу, тимови су састављали due diligence извештај и уговор о продаји удела друштва са ограниченом одговорношћу као заступници купца, док су у другој фази такмичења, студенти усмено презентовали написане акте и одговарали на питања адвоката. Убедљив наступ обезбедио је студентима Александри Чворовић, Стефану Јевтовићу и Стефану Раичевићу праксу у адвокатској канцеларији Јанковић, Поповић & Митић, што је до сада рекордан број додељених пракси на нивоу једног тима. Осим тога, due diligence извештај који су написали наши студенти похваљен је као најбоље написани извештај на такмичeњу. Београдски тим је за такмичење припремала доц. др Јелена Лепетић. У припреми су помогли и адвокат Ненад Поповић из кацеларије Јанковић, Поповић & Митић, ванредни професор др Душан Поповић, ванредни професор др Љубинка Ковачевић и асистент Филип Бојић, којима чланови тима дугују захвалност на подршци и саветима.


Семинар Српског удружења за економску анализу права

СУЕАП организује семинаре на Правном факултету Универзитетa у Београду сваке последње среде у месецу, од 18 часова, у Свечаној сали за седнице (деканат).

На инаугуралном семинару СУЕАП, који је одржан 25. октобра 2017. године, излагао је проф. др Борис Беговић на тему: „Тржишна моћ, право конкуренције и економска неједнакост“, док је на другом по реду семинару, 29. новембра ове године, на тему „Правноекономска анализа статуса промета људских органа“ излагао сарадник у настави г-дин Никола Илић. На семинарима су присуствовали запослени у Комисији за заштиту конкуренције, адвокати, професори и асистенти са Правног и Економског факултета Универзитета у Београду, чланови СУЕАП, као и студенти.

Поред промоције научне и наставне области економске анализе права, циљ овог семинара је да омогући члановима Удружења као и свима осталима који се баве економском анализом права да презентују резултате својих истраживања, на основу којих ће касније бити израђени и објављени стручни радови. Семинари су отворени за јавност и омогућавају свима који показују интересовање за економску анализу права да чују новости и достигнућа из ове интердисциплинарне научне области.

На трећем по реду семинару СУЕАП, који ће бити организован 27. децембра 2017. године, резултате својих истраживања изложиће асистент на нашем факултету г-ђа Ана Одоровић на тему из области права конкуренције.


Сребрни успех наших студената на регионалном такмичењу из међународног инвестиционог права

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду су у периоду од 21. до 23. новембра боравили у Драчу, Албанија, где су похађали зимску школу међународног инвестиционог права, као вид припреме за такмичење из међународног инвестиционог права Frankfurt Investment Moot. Организатор и спонзор зимске школе је немачка организација ГИЗ (Open Regional Fund for South East Europe), скуп је подржао UNCITRAL (Комисија УН за међународно привредно право), а организацију зимске школе је у великој мери помогла и доц. др Милена Ђорђевић, управник Центра за правне вештине нашег Факултета. Поред београдског тима, у раду зимске школе су учествовали и факултети из Новог Сада, Скопља, Подгорице, Сарајева, Зенице, Приштине и Тиране.

Током првог дана програма, студенти су имали прилику да слушају предавања на опште теме из инвестиционог права, као и да се упознају са правилима самог такмичења, које ће се у марту 2018. године одржати у Франкфурту. Том приликом говорили су др Адела Љатја, пројектни менаџер ГИЗ ОРФ, др Јудит Книпер, представница УНИЦТРАЛ-а, г-ђа Алма Хичка, правобранилац Албаније, г-дин Ерјон Мухаремај, продекан за међународну сарадњу Правног факултета у Тирани, и адвокат Арне Фукс, организатор Frankfurt Investment Moot-а. Након предавања за полазнике зимске школе организован је излет у Тирану.

Другог дана зимске школе студентима су предавања одржали професори и стручњаци из региона. На релевантне теме које су биле повезане са овогодишњим случајем излагали су: професор Тони Дескоски (“Јурисдицтион Ратионае Персонае оф ИЦСИД”), професорка Маја Станивуковић (“The Precedent in Investment Arbitration”), г-ђа Гентрита Бајрами (“Challenge of Arbitrators In Investment Arbitration”), доц. др Вангел Доковски (“Third Party Funding”), тренери београдског тима, г-дин Никола Илић и г-ђа Андреа Николић (“Fair and Equitable Treatment”), као и г-ђа Бојана Ристић, тренер новосадског тима (“Taking of Evidence In Investment Arbitration”). Рад панела другог дана програма модерирала је доц. др Милена Ђорђевић.

Трећег дана зимске школе је организовано припремно pre-moot такмичење, током којег је сваки тим наступао два пута пред трочланим већем арбитара, на енглеском језику, једном у улози тужиоца и једном у улози туженог. Након усмених рунди против факултета из Зенице и факултета из Подгорице, а на основу генералног утиска који су оставили на арбитер, београдски тим се пласирао у финале, где се састао са тимом из Новог Сада. Ипак, иако су нијансе одлучивале, прво место је припало факултету из Новог Сада, док је београдски тим освојио друго место.

Овогодишњи тим нашег Факултета за Frankfurt Investment Moot чине студенти основних и мастер студија: Андреа Стевановић, Стефан Станимировић, Немања Ћурчић и Стефан Југовић. Студенте за ово престижно међународно такмичење спремају студенти друге године докторских студија г-дин Никола Илић, сарадник на нашем факултету и г-ђа Андреа Николић. Теме којима ће се студент бавити на такмичењу тичу се надлежности ICSID арбитраже, именовања и изузећа арбитара, правила доказног поступка, као и материјалноправне заштите страних улагања.


Представљање пројекта PESHES на семинару Global University Rankings and their impact

7. новембра 2017. године, декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Сима Аврамовић, учествовао је на семинару “Global University Rankings and their impact“ који се одржавао у Ректорату Универзитета у Београду, у организацији Стручног тима за реформу високог образовања у Србији (HERE тим). Том приликом, проф. Аврамовић представио је домаћој и међународној академској заједници пројекат „Development and Implementation of System for Performance Evaluation for Serbian HEIs and System - PESHES“ чији је координатор Универзитет у Београду, а руководилац проф. др Сима Аврамовић, испред Правног факултета. Реч је о структурном пројекту који за циљ има унапређење управљања и функционисања институција и система високог образовања у Србији, кроз дефинисање индикатора за мерење перформанси високошколских институција и система у Србији као основе за value based управљање и структурирање и пилот имплементацију система за рангирање институција и студијских програма. Идеја и циљеви овог пројекта су у тесној вези са два најбитнија документа у Републици Србији – први је „Стратегија развоја образовања у Србији до 2020.године“, а други је „Акциони план за спровођење стратегије развоја образовања у Србији до 2020. године“. За реализацију овог пројекта ЕУ је одвојила средства у износу од 826.347,00 евра. Пројекат траје три године, а Правни факултет ће добити опрему за своју ИТ инфраструктуру у вредности од око 15.000,00 евра.

Поред проф. Симе Аврамовића, на семинару су говорили и проф. Иван Луковић са Универзитета у Новом Саду, проф. Елен Хазелкорн, саветница ирског Министарства за образовање, професор емеритус и директорка Истраживачког центра за високо образовање Даблинског института за технологију, као и проф. Миодраг Поповић, члан Националног савета за високо образовање.

За више информација о PESHES пројекту видети: http://peshes.ius.bg.ac.rs/


Одржан курс америчког судије: Additional Course: American Constitutional Law And Legal Problems

У периоду од 7. до 17. новембра 2017. године, амерички судија Џејмс Трупис (James R. Troupis) одржао је додатни курс о америчком уставном праву и савременим правним проблемима (Additional Course: American Constitutional Law And Legal Problems). Судија Трупис изградио је успешну вишедеценијску каријеру у адвокатури која је крунисана избором на место судије државе Висконсин. Поред овога, био је активан и у политичком животу, хуманитарном раду, бави се различитим хобијима и сл.

Предавања су се тицала актуелних тема америчког уставног права. На самом почетку, предавач је направио кратак и сликовит приказ развоја америчке уставности, објашњавајући настанак првих колонија, значај Декларације о независности и процес стварања Устава САД. Теме за одређене часове бирали су сами студенти, тако што су гласали за ону која их највише занима. Тако је током курса било речи о положају судске власти, америчком изборном систему, расној и верској дискриминацији, слободи говора и њеним ограничењима, контроли ношења оружја и сл. Часови су били занимљиви и динамични, испуњени сликовитим презентацијама, инсертима из култних филмова али пре свега активним учешћем самих студената у дискусији. Судија Трупис је инсистирао на интерактивном приступу током часова, подстичући студенте да износе своје ставове али и да покушају да их одбране. Једно од питања упућено студентима је било и зашто желе да постану успешни правници и шта то за њих тачно значи.

На крају курса, студенти који су редовно и активно похађали предавања (њих укупно 21) награђени су сертификатима, које им је доделио судија Трупис лично. Координатор курса био је асистент Ђорђе Марковић. Овај курс је реализован у сарадњи са Центром за међународне правне студије (Center for International Legal Studies) из Салцбурга, Аустрија.


Почетак нове школске године на докторским академским студијама

Почетак школске године за нову генерацију студената докторских академских студија на Правном факултету Универзитета у Београду обележен је свечаним отварањем 31. октобра 2017. године. Студентима је добродошлицу пожелео декан професор др Сима Аврамовић, док их је са историјатом докторских студија на Правном факултету и правилима студија упознао управник докторских академских студија професор др Дејан Поповић.

Отварању је присуствовала и доц. др Милена Ђорђевић, продекан за међународну сарадњу, која је том приликом студентима представила Erasmus+ програм размене студената и упутила их у предности које могу да стекну уколико се одлуче да један семестар проведу на неком од партнерских универзитету у иностранству (вид. презентацију ).

Са основним карактеристикама наставе на предмету Методи научноистраживачког рада и вештине, коју ће слушати током првог семестра, студенте су упознали професори Миодраг Јовановић и Горан Дајовић.

У школској 2017/2018. години за упис на докторске академске студије пријавило се 50 кандидата.


Свечаност поводом почетка новог студијског програма мастер студија Master in Public Procurement Management

На Правном факултету Универзитета у Београду 26. октобра је одржана свечаност поводом отварања новог програма мастер академских студија из области менаџмента јавних набавки (Master in Public Procurement Managament - MPPM), који се реализује у сарадњи са Департманом за економију и финансије Универзитета „Тор Вергата“ у Риму, уз подршку Европске банке за обнову и развој (EBRD). Полазницима прве генерације MPPM програма обратили су се министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, амбасадор Републике Италије у Србији Ђузепе Манцо, ректор Универзитета у Београду академик Владимир Бумбаширевић, директор Mеђународног мастер програма из области јавних набавки (IMPPM) проф. др Густаво Пига. У име EBRD се обратила Бетси Нелсон, а у име Светске банке Снежана Митровић.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је захвалио представницима Универзитета у Риму "Тор Вергата" и Европској банци за обнову и развој који су у сарадњи са Правним факултетом у Београду реализовали програм који ће допринети реформи јавне управе, смањењу сиве економије и бољим јавним набавкама у региону.

Овај регионални програм мастер академских студија из области менаџмента јавних набавки који ће се одвијати на енглеском језику, похађаће 34 студента из региона, а предавачи ће бити универзитетски професори и водећи стручњаци у овој области.


Свечаност поводом почетка мастер студија из европских интеграција

Свечаност поводом почетка школске године на мастер студијама из европских интеграција (MEI) одржана је 23. октобра 2017. године у свечаној сали Факултета. Студентима су се обратили декан проф. др Сима Аврамовић и управник MEI проф. др Драгица Вујадиновић, који су истакли значај MEI програма и упознали студенте са основним правилима рада на овом мастеру и могућностима које ће им бити доступне током студија, укључујући могућности обављања стручне праксе у релевантним државним институцијама, студијској посети европским институцијама, као и бројна гостујућа предавања. Продекан за међународну сарадњу доц. др Милена Ђорђевић је затим студенте упознала са Erasmus+ програмом размене студената (вид. презентацију ) који је и њима доступан. Присутни наставници са MEI мастера су затим студентима представили своје предмете (4 обавезна и 16 изборних предмета), а студентима је пружена прилика да се представе и упознају са наставницима са којима ће сарађивати у наредна два семестра.

Мастер европских интеграција је ове године уписало 23 студента укључујући и студенте из Немачке, Француске, Кине и Алжира, а наставу ће у наредном семестру похађати и студенти из Италије, Словеније и Шпаније који су на нашем Факултету по основу Erasmus+ мобилности.


Почетак нове школске године на мастер академским студијама

Свечаност поводом почетка школске године на мастер академским студијама одржана је 23. октобра 2017. године у амфитеатру „Тома Живановић“. Студентима су се обратили декан проф. др Сима Аврамовић и управник мастер академских студија проф. др Ђорђе Игњатовић, док је доц. др Милена Ђорђевић, продекан за међународну сарадњу студентима представила Erasmus+ програм размене студената (вид. презентацију ).

У овој школској години на 23 модула мастер академских студија уписало се 430 студената. Највише студената уписало се на Јавно-правни модул, под-модул Радно и социјално право – 80, Међународно-правни модул – 66, Пословноправни модул, под-модул Међународно пословно право – 36, Кривично-правни модул, Кривично-правни под-модул – 33, Грађанско-правни модул, под-модул Права детета – 28.


Конференција о родној равноправности у високом образовању

Центар за људска права Правног факултета Универзитета у Београду је организовао 20. октобра 2017. године међународну конференцију Gender Mainstreaming in Higher Education – Internatonal Good Practices and Local Contexts (“Родна равноправност у високом образовању: међународне добре праксе и локални контексти“). Конференцију је отворио декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић, а скуп су поздравили и проректорка проф. др Иванка Поповић, помоћница министра образовања проф. др Весна Мандић, управница Центра за људска права проф. др Ивана Крстић и представник мисије OSCE у Србији, председник одбора за демократију Jan Lueneburg. Отварање конференције је модерирала проф. др Драгица Вујадиновић, координаторка организације конференције. 

 Циљ конференције је био да допринесе интегрисању родне перспективе у високо образовање, с посебним фокусом на правним студијама. Током пленарних сесија је било говора о вишеструким базичним родним димензијама производње знања, као и о различитим европским искуствима, добрим праксама и препрекама у погледу интегрисања родне перспективе у високо образовање. Пленарна излагања су имали истакнути аутори и ауторке из Немачке, Шведске, Финске, Холандије, Чешке и Србије. Сесије су модерирали професори Правног факултета др Ивана Крстиић, др Миодраг Јовановић и др Танасије Маринковић.

У оквиру конференције је одржан и округли сто под називом: „Ка свеобухатним решењима увођења родне перспективе у политике високог образовања“. Највиши представници релевантних образовних институција, органа власти, независних тела у Србији, као и представници домаћих и европских институција које делају у правцу приступања Србије Европској унији износили су практичне домете и визије политика родне равноправности у својим областима деловања. Примарни циљ округлог стола је био да се развије дискусија и размене идеје на начин који ће бити продуктиван и кумулативан за даље стратешке кораке напред у сфери родне сензитивизације високог образовања. Дискусије је било и међу самим учесницима округлог стола, као и везано за питања из публике. Модераторка округлог стола је била проф. др Драгица Вујадиновић.

Ова међународна конференција је била веома посећена. Велики број студената са Правног и других факултета је пратио рад и учествовао у дискусијама од почетка до краја конференције. На конференцији је био и завидан број наставника са различитих факултета друштвених и природних наука, као и гостију из међународних и домаћих владиних и невладиних организација.


Потписан анекс споразума о сарадњи са Правним факултетом Белгородског државног националног истраживачког универзитета из Русије

У среду, 18. октобра 2017. наш Факултет посетила је делегација Правног факултета Белгородског државног националног истраживачког универзитета из Русије. У делегацији су били декан, проф. др Јевгениј Тонков, и продекан за социјално-педагошки рад, доц. Јелена Цуканова. На састанку са нашим деканом, проф. др Симом Аврамовићем, проф. др Игором Вуковићем и доц. др Нином Кршљанин, потписан је анекс Споразума о сарадњи између наших факултета. Фокус анекса и разговора који су вођени са колегама из Русије било је предстојеће организовање студентске размене у трајању од једног семестра за студенте наших факултета.


Свечаност поводом почетка школске године

Правни факултет је 2. октобра 2017. године организовао свечаност у част 209. генерације бруцоша и почетка нове школске године. Тим поводом бруцошима  се обратио Министар за рад запошљавања, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић који је рекао студентима да у будућности сви заједно треба да допринесу да закон буде исти за све и пожелео студентима да школовање заврше у редовном року. Он је подсетио да је то министарство почело са пријемом студената за волонтирање, наводећи да они најбољи који пронађу себе у том послу могу рачунати да их чека посао. Ђорђевић је изразио наду да ће и други министри поћи тим путем и отворити могућност да млади почну да раде за државу и да заједно изграде бољу Србију, која ће, каже, бити на врху, а не на зачељу Европе.

Студенте је испред Београдског универзитета поздравила и проректорка проф. др Иванка Поповић и пожелела им пуно успеха током студија. Студент продекан Владан Пешић је поздравио нове колеге и упутио им корисне савете како да се носе са почетним недоумицама.

Декан Правног факултета проф. др Сима Аврамовић је поделио са студентима чињенице које се тичу Универзитета у Београду, наводећи да је он међу најбољима на свету. "Од 20.000 универзитета рангиран је између 201. и 300. места и то је равно олимпијској медаљи. Успех нам је из године у годину све већи као универзитету, надам се да ће тако остати и после Закона о виском образовању", рекао је Аврамовић и додао да је београдски Универзитет на Шангајској листи један од ретких са ових простора који се тако високо рангирао. Студенте је одмах упознао са изреком "Omnis vita ius" - цео живот је право, указујући да ће на Правном факултету научити како да постану добри правници и да тумаче и примењују правне норме. Посао правника је један од најтежих, рекао је он и додао да "част правника мора бити изнад свега."

У препуној „петици“ пријему прве генерације бруцоша присуствовали су председници судова, бројне судије и тужиоци, представници Универзитета у Београду и представници градске власти, адвокати, професори и друге угледне личности. Посебно свечан тон овом догађају је, као и ранијих година, дао хор „Обилић“ са диригенткињом Аном Ћосовић на челу.

По свечаном отварању нове школске године за бруцоше је организован тзв. Orientation day а студенте је о њиховим будућим наставним обавезама на Факултету информисао продекан за наставу проф. др Владан Петров. Продекан за међународну сарадњу, доц. др Милена Ђорђевић, је студенте упознала са богатим ваннаставним активностима које су им доступне на Факултету, као и са стручним и спортским такмичењима, а посебно о могућностима једносеместралног одласка у иностранство (мобилност) и студирању на неком од престижних светских универзитета са којима Правни факултет Универзитета у Београду има сарадњу (вид. презентацију). Коначно, студентима су о начинима учења на Факултету говорили доц. др Данило Вуковић и доц. др Нина Кршљанин (вид. презентацију).


даље 2016/17 >>  

даље 2015/2016 >>

даље 2014/2015 >>

даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.