Logo

Правни факултет

logo UB

Универзитет у Београду

Вести/Догађаји

Жан Моне Катедра за европско еколошко право

Правни факултет Универзитета у Београду је одлуком Европске комисије о Жан Моне активностима у оквиру ЕРАЗМУС+ програма добио Жан Моне Катедру за европско еколошко право (Jean Monnet Chair in European Environmental Law). 

Програм рада Жан Моне Катедра за европско еколошко право траје од 1. септембра

2019. године до 1. септембра 2022. године. Катедром председава проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић. У извођњу наставе и активности које се организују у форми семинара, округлих столова, летњих школа, обука за државне службенике, обука за судије и тужиоце и конференција учествују асистенткиње нашег факултета Бојана Тодоровић и Марија Влајковић.

Жан Моне Катедра за европско еколошко право ће објединити предмете и курсеве који су  до сада успешно развијани на нашем факултету како би се увођењем нових метода едукације и бољег повезивања програма омогућио даљи развој области еколошког права. Пројектом су планирани програми који ће омогућити едукацију не само студената основних, мастер и докторских студија у одласти еколошког права ЕУ и праксе Европског суда правде, већ и судија, адвоката, државних службеника. 

Пројектом је предвиђено да се новине уводе у извођење наставе у оквиру 5 постојећих предмета (Еколошко право, Еколошко право и политика ЕУ, Правна клиника за еколошко право, Приступ правди у еколошким стварима, Заштита животне средине у управном поступку и управном спору), уз увођење 7 нових курсева (Изазови европског законодавства у примени система за трговину емисијама са ефектом стаклене баште, Промене управног поступка у циљу преношења еколошког acquis-а, Право климатских промена, Увод у еколошко право ЕУ, Утицај праксе ЕСП на промену еколошког права, Хармонизација права Србије са еколошким правом ЕУ, Системи обавештавања о еколошком праву ЕУ: извори и базе података). Пројектом је предвиђен нови курс основних студија Право климатских промена, као изборни предмет на 4. години студија (летњи семестар). 

Ове године је у конкуренцији од преко 2000 одобрено 196 пројеката, међу којима је 12 програма у области правних наука по моделу Жан Моне Катедре. Оцена стручног тела Европске комисије о релевантности, компетентности наставника и сарадника и високом квалитету предложених силабуса за предмете које обухвата Жан Моне Катедра за европско еколошко право указују на значајну улогу коју ће Катедра имати у даљем развоју еколошког права у Србији. 

проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић,  Jean Monnet Chair in European Environmental Law
Посета Делегације судија Врховног народног суда НР Кине


Делегација судија Народне Републике Кине, коју је предводио Његова екселенција Врховни судија Народне Републике Кине и председник Врховног народног суда г. Жо Ђијанг (周 强), као и Њена екселенција амбасадорка НР Кине у Србији, гђа Чен Бо (陈  波), посетили су Правни факултет Универзитета у Београду у петак, 20. септембра 2019. године. Посета Правном факултету организована је током тродневног боравка у Србији делегације судија НР Кине, која се састала са представницима Народне скупштине, Министарства правде, Врховног касационог суда, Уставног суда, Апелационог суда у Новом Саду, Вишег суда у Београду и Правосудне академије.

Осим председника Врховног народног суда НР Кине г. Ћијанга, у саставу делегације из Кине били су и: судија и члан Одбора за пресуђивање Врховног народног суда г. Лиу Гишианг (刘贵祥), председник Високог народног суда Фујиан Покрајине г. Ву Ксиелин (吴偕林), председник Високог народног суда Јунан покрајине г. Хоу Џианџун (侯建军),  генерални директор Главне канцеларије Врховног народног суда и сениор судија г. Иу Хоусен (于厚森), заменик генералног директора Главне канцеларије Врховног народног суда г. Сан Ксиаојонг (孙晓勇), председник Шенжен Средњег Народног суда Гуангдонг покрајине г. Ван Гуојинг (万国营), председник Сузхоу Средњег народног суда Јиангсу покрајине г. Ксу Чингју (徐清宇), директор Одељења за надзор Главне канцеларије Врховног народног суда г. Нинг Џие (宁  杰), заменик директора Одељења за међународну сарадњу Врховног народног суда госпођа Лиу Венвен (刘文雯), службеник за безбедност председника Врховног народног суда г. Зханг (张艳兵) и заменик директора Политичког сектора Амбасаде НР Кине у Србији гђа Шиан Шиангјун (钱湘云).

Делегацију из Кине примили су декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић, председник Савета Правног факултета проф. др Горан Илић, продекан за наставу проф. др Бојан Милисављевић, секретар мр Драган Павић и др Ивана Родић, која је задужена за међународну сарадњу.

Декан Правног факултета Универзитета у Београду поздравио је госте и истакао да је у дугој традицији факултета неколико доктора правних наука из Кине стекло своју диплому управо на Правном факултету у Београду. Подсетивши да је Шангајски сајам образовања одржан 2017. године на Правном факултету у Београду, декан проф. др Зоран Мирковић је изразио жељу да се успешна сарадња са високошколским институцијама из Кине продуби, као и да се интензивира размена студената и академског особља.  

Председник Врховног народног суда НР Кине г. Жо Ђијанг је нагласио да је након посете кинеског председника Си Ђипинга Србији однос две државе значајно унапређен, посебно на пољу економске сарадње, као и кроз иницијативу „Појас и пут“. Он је изразио наду да ће се након посете делегације из Кине интензивирати размена искустава и добре праксе у домену права. Проф. др Горан Илић се осврнуо на организацију и функционисање правосудног система Србије и указао на значај сарадње правосудних институција две земље. Проф. др Бојан Милисављевић је указао на значај принципијелног става Кине у погледу очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и на изузетан допринос Кине привреди наше земље. Током разговора две стране су размениле мишљења о току процеса придруживања Србије Европској унији, као и облицима будуће сарадње високошколских институција у области права. Током посете, делегација судија НР Кине је обишла Амфитеатар „Радомир Лукић“ и Музеј Правног факултета Универзитета у Београду.


 Директор „Гугла“ за ауторско право гост „Интернет дијалога“

Правни факултет Универзитета у Београду и Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ организовали су 5. јуна 2019. године скуп „Интернет дијалог“. Скуп су отворили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета, г. Горан Миланковић, члан УО РНИДС, и проф. др Душан Поповић, председник Комисије за решавање спорова поводом регистрације назива националних интернет домена Србије.Главни гост „Интернет дијалога“ био је др Седрик Манара (Cédric Manara), директор „Гугла“ за ауторско право, који је најпре дао преглед свих ауторскоправних изазова са којима се овај интернет гигант сусреће у пословању. Др Манара је затим одговарао на питања проф. др Душана Поповића и публике, која су се углавном односила на недавно усвојену Директиву ЕУ о ауторском праву на дигиталном јединственом тржишту.
У другом делу скупа, којим је председавао проф. др Слободан Марковић, говорили су проф. др Сања Радовановић са Правног факултета Универзитета у Новом Саду, као и доц. др Марко Јовановић, који су анализирали праксу Комисије за решавање спорова поводом регистрације назива интернет домена у претходној години.

Као пратећи догађај „Интернет дијалогу“, Факултет је омогућио да на штанду Центра за издаваштво и информисање посетиоцима буду понуђена издања из области права интелектуалне својине. „Интернет дијалог“ је директно преношен на веб-сајтовима РНИДС-а и Правног факултета, као и на „Фејсбук“ профилу РНИДС-а. Скуп „Интернет дијалог“ организован је као својеврсна најава пете конференције „Интелектуална својина и интернет“, која ће се наредни пут одржати у јуну 2020. године, у сарадњи са РНИДС-ом.


Посета младих правника из Франкфурта

Група од 13 младих правника из Франкфурта, који су добили стипендију за обављање двогодишње праксе, посетила је 30. маја 2019. године Правни факултет у оквиру четвородневне студијске посете Београду. Младе колеге из Немачке испред Правног факултета Универзитета у Београду примили су продекан за међународну сарадњу доц. др Јелена Лепетић, доц. др Филип Бојић, др Ивана Родић и асистенти Бојана Тодоровић, Валерија Дабетић и Ђорђе Марковић. Након обиласка музеја факултета, суднице и амфитеатра V, гости из Немачке упознати су са развојем правничког образовања у Србији, традицијом и студијским програмима Правног  факултета у Београду. На бројна питања младих колега везана за главне одлике српског правосудног система одговарали су и адвокати Новеља Баковић и Нина Ницовић, који су завршили програм Мастер европских интеграција на нашем факултету. Колеге из Немачке су размениле искуства везана за обављање праксе након завршених студија права, као и за питање заступљености жена у правосуђу.


Нашем студенту додељена Сакура стипендија

Студент мастер студија Правног факултета Универзитета у Београду Александар Квастек један је од пет добитника Сакура стипендије, по конкурсу за 2018/2019. годину који је расписала компанија Japan Tobacco International у сарадњи са Амбасадом Јапана у Републици Србији.

  Право учешћа на конкурсу су имали студенти са свих универзитета у Републици Србији. Од свих поднетих пријава, комисија је изабрала пет најбољих поднетих предлога истраживачког рада који могу да унапреде сарадњу између Србије и Јапана, у пет различитих области (за сваку област по један рад): психологија, Каизен менаџмент, економија, уметност и право. Поред самог предлога рада, на конкурсу су валоризовани и успеси постигнути током студирања, просечна оцена, као и препорука једног од професора. Награђени пројекат рада Александра Квастека носи назив: "Компарација казнене реакције у Србији и Јапану".

На свечаној додели стипендија која је одржана у Амбасади Јапана у Републици Србији 29. маја 2019. године, добитницима су честитали Ђунићи Марујама, амбасадор Јапана у Србији, и Горан Пекез, директор корпоративних послова и комуникација у компанији Јapan Tobacco International за западни Балкан. Сакура стипендије се додељују од 2011. године са циљем да подстакну изучавање јапанског друштва и културе у Републици Србији и да допринесу јачању српско-јапанског пријатељства.


 Посета и предавање ректора МГИМО-а, академика Торкунова

У уторак, 28. маја 2019, Правни факултет посетио је ректор МГИМО-а (Московског државног института међународних односа Министарства иностраних послова Русије), академик Руске академије наука и уметности, амбасадор, професор Анатолиј Васиљевич Торкунов (Анатолий Васильевич Торкунов). После посете државном врху Србије и потписивања новог споразума о сарадњи са Универзитетом у Београду, академик Торкунов састао се на нашем Факултету са ректорком Универзитета у Београду, проф. др Иванком Поповић, деканом Правног факултета, проф. др Зораном Мирковићем, као и делегацијом Факултета. Након сусрета у деканату, проф. Торкунов одржао је у амфитеатру II предавање "Ривалитет великих држава у условима неопредељености". Иако је већ почео испитни рок, амфитеатар је био пун заинтересованих студената и наставника који су пратили излагање са симултаним преводом, а у публици су били и српски дипломци МГИМО-а. После предавања развила се и активна дискусија.

Галерију фотографија можете погледати овде


Предавање "Порези у античком Риму" одржано у клубу Forvm Romanvm

24. маја 2019, на последњем састанку Форума у овој школској години, проф. др Дејан Поповић одржао је предавање „Порези у античком Риму“. Проф. Поповић – иначе један од форумаша из прве генерације – почео је предавање уводом о порезима у антици уопште, да би затим детаљније изложио како су изгледали порези у Риму. Истакао је да није било јединственог пореског система, већ да је постојао велики диверзитет како у времену, тако и у простору – различите врсте пореза у различитим провинцијама, често задржане у облику који је постојао пре римског освајања, са мањим или већим изменама. Користећи савремену терминологију пореског права, проф. Поповић је издвојио непосредне и посредне порезе, којима одговарају латински термини tributa и vectigalia, као и царине (portoria), и детаљно приказао порезе у свакој категорији. Говорио је и о начинима прикупљања пореза (давањем у закуп публиканима или директно од стране државних органа), а излагање је завршио Диоклецијановом пореском реформом.


Дискусија „Изазови правничке професије у Србији“ одржана на Општем семинару

У оквиру Општег семинара, дана 22. маја 2019. године, у Свечаној сали, одржана је дискусија на тему „Изазови правничке професије у Србији“.  О теми су говорили судија Драгана Бољевић - председница Друштва судија Србије, адвокат Југослав Тинтор - председник Адвокатске коморе Београда и проф. др Данило Вуковић, док је скупом модерирао доц. др Милош Здравковић. На скупу је било речи о будућности српске адвокатуре на глобализованом тржишту, независности судијске функције и поверењу у српско правосуђе.

На самом почетку, проф. др Данило Вуковић представио је резултате истраживања о професионалном положају правника у Србији које је спроведено у оквиру Центра за социолошко-правне студије нашег факултета. Указао је на један парадоксалан налаз да грађани, али и сами правници имају релативно ниско поверење у правосуђе, након чега је дао реч судији Драгани Бољевић. Наша гошћа је у свом излагању ставила акценат на углед и независност судства у данашњој Србији и истакла да је свесна да су спољашњи, али и унутрашњи фактори довели до урушавања ове некада најцењеније професије. Адвокат Југослав Тинтор говорио је о светском тренду раслојавања адвокатуре према типу клијената и доминантним праксама, где је изнео мишљење да је упркос кризи легимитета, српска адвокатура и даље слободна професија која успешно одолева изазовима. Учесници су били сагласни у ставу да решавање кризе поверења у правосуђе треба да буде примарни задатак правничке професије.

Домаћини Општег семинара и публика изразили су захвалност нашим гостима на њиховом излагању и спремности да, као и до сада, сарађују са наставницима и студентима Правног факултета Универзитета у Београду. Након излагања учесника развила се активна дискусија.


 Предавање "Битка код Сенте 1697. године" одржано у клубу Forvm Romanvm

17. маја 2019. године предавање "Битка код Сенте 1697. године" одржао је Јован Гашовић из Културно-историјског друштва "Јован Мушкатировић" из Сенте, иначе професор историје у сенћанској гимназији. Пошто је изложио опште околности Великог турског рата и приказао најзначајније личности у овом сукобу, а пре свега војсковођу Евгенија Савојског и султана Мустафу II, проф. Гашовић је на динамичан и пријемчив начин изложио ток и последице ове значајне битке у којој су хабзбуршке снаге извојевале убедљиву победу и тиме преокренуле исход рата. Како је предавање било пуно животних детаља, многи од њих су касније дали повода за питања публике - рецимо, како је Евгенију Савојском пошло за руком да непријатељу нанесе тако несразмерно велике губитке (између 15 и 40 хиљада према само четиристотинак), или откуд дански војници на хабзбуршкој страни.


Одржан курс на тему "Пословно правo" гостујући предавач Бари Лоуренс

У сарадњи са Центром за међународне правне студије (Center for International Legal Studies) из Салзбурга Правни факултет Универзитета у Београду  је имао прилику да угости г. Барија Лоуренса (Barry H. Lawrence), једног од водећих адвоката Државне адвокатске коморе Калифорније (САД), са експертизом у области корпоративних финансија.  Г. Бари Лоуренс одржао је серију предавања на тему „Пословно право“ у периоду од 7. маја до 16. маја 2019. године.

Током додатног курса педесет студената основних и последипломских студија Правног факултета Универзитета у Београду имали су прилику да се на интерактиван начин, из практичне перспективе, упознају са најважнијим установама пословног права Сједињених Америчких Држава. Студенти су заједно са гостујућим предавачем анализирали велики број уговора.  Полазници курса су имали прилику да сазнају које су разлике између медијације и арбитраже, како функционише амерички правосудни систем, које су тактике у процесу спајања и преузимања компанија, као и које су технике и главне стратегије преговарања.


 Предавање „Номос георгикос из угла једног филолога“ одржано у клубу Forvm Romanvm

10. маја 2019. године на Форуму је доц. др Ил Акад са Филозофског факултета Универзитета у Београду, стручњак за класични и нарочито византијски грчки језик, одржао предавање „Номос георгикос из угла једног филолога“. Испричао нам је о односу Ромеја према језику уопште, о многобројним рукописима овог значајног закона и потешкоћама у његовом датирању, али фокус предавања је био на томе зашто је Земљораднички закон тако важно штиво за филологе. Наиме, у њему постоји велики број речи које се не појављују скоро нигде или чак нигде другде у богатом фонду сачуваних ромејских текстова. Мада је понекад реч и о преписивачким грешкама, у већини случајева се ради о ретким речима или облицима, што само отвара још већи број питања о пореклу овог закона. У публици је било и правника и филолога, па се повела дискусија, између осталог, о значају сарадње за обе дисциплине.


Жан Моне модул обележио Дан Европе

Жан Моне модул је поводом Дана Европе 9. маја 2019. године организовао семинар посвећен Енергетској заједници. На семинару је говорила др Розета Kарова из Секретаријата Енергетске заједнице, док су коментатори били проф. др Душан В. Поповић и доц. др Марко Јовановић. Др Розета Kарова је експерт за либерализацију тржишта енергије, а нарочито тржишта електричне енергије. Она свакодневно пружа правну и техничку помоћ уговорним странама Енергетске заједнице у спровођењу правних тековина Заједнице. Такође, задужена је за координацију механизама за решавање спорова између уговорних страна.


Посета Клуба за Уједињене нације седишту Уједињених нација у Бечу


Клуб за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду након прошлогодишње посете седишту Уједињених нација у Женеви, ове године организовао је за студенте посету другом европском седишту Уједињених нација, у Бечу. Студијска посета која се одржала од 29. априла до 2. маја 2019. године, састојала се из упознавања студената са историјатом седишта Уједињених нација у Бечу и од два стручна предавања.

Упознавање са начином настанка као и данашњим функционисањем и употребом зграде у којој се налази једно од два европска седишта Уједињених нација, предводила је госпођа Јосипа Цвитић, службеник Канцеларије Уједињених нација у Бечу.

Прво предавање нашим студентима одржао је господин Никлас Хедман (Niklas Hedman), шеф комитета за политичке и правне послове у Канцеларији Уједињених нација за питања свемира (UNOOSA). Тема предавања била је "Улога Комитета за мирољубиво коришћење свемира (COPUOS) и Канцеларије Уједињених нација за питања свемира (UNOOSA) – у глобалном управљању свемиром".

 

Друго предавање одржао је др Ферид Шаноун (Ferid Shannoun), научни службеник у Научном комитету Уједињених нација о ефектима атомског зрачења (UNSCEAR). Тема предавања била је "Рад Научног комитета Уједињених нација о ефектима атомског зрачења".

Студијско путовање су организовали и студенте предводили чланови управног одбора Клуба за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду, председница Сара Петровић и генерални секретар Теодора Вишњић уз подршку професора са Правног факултета и Студентског парламента Правног факултета Универзитета у Београду.


Одржано предавање „Докторска дисертација Лазе Костића: De legibus serbicis Stephani Uros Dusan“ у клубу Forvm Romanvm

У среду 24. априла Форум се ванредно састао пред празнике да чује предавање проф. др Жике Бујуклића „Докторска дисертација Лазе Костића: De legibus serbicis Stephani Uros Dusan“. Настављајући на Форуму раније започету причу о познатом песнику Лази Костићу као правнику, проф. Бујуклић је описао како је дошао прво до Костићеве докторске дипломе са Универзитета у Пешти, из које је јасно видео да је песник поред кратких докторских теза имао и дисертацију, а затим и до записника са испита, где је наведен податак да се дотична дисертација бавила српским законима Стефана Уроша Душана. Нажалост, сам текст дисертације није успео да нађе, јер никада није објављена (за разлику од теза, за дисертације то није било обавезно), па се и дискусија после предавања фокусирала на питање да ли би и где неком срећом можда могао да се пронађе рукопис Костићеве дисертације. Вреди поменути и да је проф. Бујуклић између ова два предавања објавио књигу Правнички домети песника Лазе Костића, која је добила награду Града Београда за 2018. годину.


Правници освајачи Европског универзитетског купа "Еуромилано 2019"

На управо окончаном Европском универзитетском купу одржаном у Милану, Универзитетска футсал репрезентација Правног факултета Универзитета у Београду освојила је шампионску титулу!
На овом изузетно снажном и масовном турниру који је окупио преко 1000 спортиста у 8 спортова широм Европе, правници су на путу до трона забележили све победе.
Редом су пред нашим студентима падале селекције из Словеније, Алжира, Шпаније, Либана, Словачке и Чешке.
Овим тријумфом Правни факултет је објединио титуле шампиона Универзитета у Београду, Светског и Европског Купа, што никада није пошло за руком ниједној нашој селекцији и, уједно, обезбедио директан пласман на Светски шампионат у новембру у Пули.
Златним медаљама су се окитили: голмани Марко Бадовинац и Михаило Цвејић и играчи капитен Никола Вицић, Никола Ристановић, Филип Минић, Срђан Бркић, Никола Арсић, Јован Ристановић, Александар Фриц, Душан Панић, Огњен Радовић, Игор Ђорђевић и Иван Никитовић. Селектор ове екипе је професор Правног факултета Универзитета у Београду, др Владимир Вулетић.


Одржана конференција "Идентитетски преображај Србије"

 На Правном факултету Универзитета у Београду 18. и 19. априла 2019. године, у организацији  Института за правне и друштвене науке нашег Факултета, одржана је конференција "Идентитетски преображај Србије", на којој су представљени радови учесника истоименог истраживачког пројекта Факултета. Скуп су својим поздравним речима отворили декан Правног факултета, проф. др Зоран Мирковић, продекан за науку, проф. др Марко Ђурђевић, и управница Института за правне и друштвене науке, проф. др Ивана Крстић. Сви уводни говорници су изразили задовољство подизањем факултетског пројекта на нови ниво организовањем конференције, као и великим одзивом учесника и публике, те су подвукли значај изношења резултата рада на пројекту у стручној јавности.

     Рад се одвијао у девет сесија, посвећених правној историји, теорији права, међународном праву и међународним односима, људским правима, кривичном праву, грађанском и привредном праву, економско-правној материји, арбитражном праву и праву страних улагања, као и процесном праву. На скупу је учествовало око педесет учесника пројекта - наставника, сарадника и студената докторских студија Правног факултета, а конференцијска сала је била пуна заинтересованих наставника и студената, те је после сваког панела настајала и жива дискусија. Успех прве пројектне конференције свакако отвара врата даљем развоју њеног значаја за наредне године.

Галерију фотографија можете погледати овде


 Правни факултет школује најбоље говорнике на светy

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду је, после одличних наступа на припремним турнирима у Милану (друго место), Минхену и Београду, на двадесет шестом такмичењу студената права из области арбитраже и међународног привредног права – Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, које је одржано у периоду од 12. до 18. априла у Бечу постигао још један велики успех пласманом у финалне рунде усменог дела такмичења у конкуренцији од преко 370 факултета из више од 85 земаља света, а наши студенти Давид Вучинић и Стефан Станимировић награђени су као једни од најбољих говорника.

Стефан Станимировић је за своје правничке вештине добио похвалну награду (Honorable Mention) коју је ове године добило свега 3% учесника, а Давид Вучинић је освојио високо друго место (Martin Domke Award - Best Individual Oralists) у конкуренцији 2500 учесника чиме је остварен највећи успех београдског тима у овом сегменту такмичења за 17 година учешћа. Давид Вучинић, прошлогодишњи победник на традиционалном такмичењу у беседништву које организује наш факултет, овим успехом је показао да влада врхунским говорничким способностима не само на матерњем језику, већ да му у вештинама правничког говора на енглеском језику могу позавидети хиљаде студената права из целог света.

Београдски Vis Moot тим је ове године чинило осморо студента четврте године и мастер студија: Теодора Вујошевић, Мила Ђорђевић, Уна Драганић, Љубиша Вулић, Матија Савовић, Стефан Петровић, Стефан Станимировић и Давид Вучинић, док је у писаној фази такмичења учествовала и студенткиња Јелисавета Бољановић. Тим је за такмичење припремала, као и претходних 16 година, доц. др Милена Ђорђевић, управница Центра за правне вештине, уз несебичну помоћ и залагање асистента Уроша Живковића и студенткиња докторских и мастер студија нашег факултета Андрее Николић, Милице Арсић, Саре Стојковић и Иване Бараћ, и уз свесрдну помоћ бивших учесника на овом такмичењу, сада адвоката у реномираним београдским адвокатским канцеларијама.

Такмичење Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot састоји се у решавању једног задатог случаја из области арбитражног права и права међународне продаје робе. У првом, писаном делу такмичења, тимови састављају поднеске у име тужиоца и туженог, док у другој, усменој фази такмичења, симулирају поступак пред међународном трговинском арбитражом износећи аргументе пред трочлано арбитражно веће. На усменом делу такмичења у прва четири дана сваки тим има четири наступа, од чега два у улози тужиоца, а два у улози туженог. На сваком сусрету сваки од три арбитара оцењује оба говорника једног тима и тако се, на основу 24 добијене оцене, на крају четвртог дана прави ранг листа квалификационе фазе усменог дела такмичења. Најбоља 64 тима се тада деле у 32 пара и прелазе у финалне рунде, које се даље одвијају по систему елиминације. Пласман у финалне рунде се сам по себи сматра великим успехом, имајући у виду да на такмичењу учествује преко 370 универзитета. Отуда се 64 финалиста за овај успех и награђују Honorable Mention наградом, коју је и ове године понео Правни факултет Универзитета у Београду захваљујући сјајним усменим наступима Давида Вучинића, Стефана Станимировића, Уне Драганић, Теодоре Вујошевић и Стефана Петровића.

Теме које је овогодишње такмичење разматрало тицале су се надлежности арбитражног трибунала за адаптацију уговора, допуштености доказа прибављених незаконитим радњама према хонгконшким арбитражним правилима, као и последица  промењених околности на уговор о међународној продаји робе у складу са одредбама УН конвенције о уговорима о међународној продаји робе и UNIDROIT Начелима за међународне трговинске уговоре.

По доласку у Беч наши студенти су учествовали и на два припремна такмичења, Pitt Consortium Practice Rounds које се одиграло у кацнеларијама CHSH Law Firm и Vavrovsky Heine Marth’s Vis Pre-Moot у истоименој адвокатској канцеларији, где је београдски тим остварио запажене резултате. Поред ових канцеларија, наши студенти су имали прилике и да посете зграду Врховног суда Аустрије на пријему који је за такмичаре организовала адвокатска канцеларија CMS international law firm, један од спонзора београдског тима.

У квалификационој фази такмичења наши студенти су се сусрели са тимовима из Немачке (University of Marburg), САД (University of California, Berkeley), Саудијске Арабије (Dar Al-Hekma University) и Ирске (University of Doublin), остварили веома запажене наступе, врсно познавање релевантне правне материје и изванредне адвокатске вештине. Одлични наступи тима Правног факултета у ова четири дана обезбедили су им пласман у елиминационе рунде у којима су се нашла 64 најбоља тима од преко 370 универзитета, што је до сада рекордан број учесника на такмичењу у Бечу. Још бољи пласман београдског тима на овом такмичењу спречили су студенти Манхајма, који су од наших студената, према мишљењу арбитражног већа, ''за длаку'' били бољи у елиминационим рундама. Победник усмених рунди овогодишњег такмичења био је Правни факултет Penn State Универзитета из САД.

По броју освојених награда током 17 година учешћа на овом такмичењу, као и по континуитету пласмана у финалне рунде такмичења, Правни факултет Универзитета у Београду се и даље налази у десет најбољих факултета света.

Правни факултет Универзитета у Београду и овом приликом жели да изрази посебну захвалност свим институцијама и појединцима који су својим великодушним донацијама подржали одлазак наших студената на припремна такмичења и финални турнир у Бечу, јер је за сваки успех осим напорног рада потребна и материјална подршка.  Истовремено Правни факултет жели да захвали и свим професорима, адвокатима и бившим члановима београдског тима који су током тромесечних припрема за усмене рунде овог такмичења одвојили време да саслушају аргументе наших студената и својим коментарима и сугестијама допринесу високом нивоу правне аргументације коју је Београдски тим презентовао у Бечу.

Овогодишњи тим донатора тима студената Правног факултета чине компаније Енергопројект, Deloitte Србија и Банка Интеза, Адвокатска комора Београда,  као и адвокатске канцеларије: Моравчевић Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr, Карановић & партнери, СОГ - Самарџић Орешки Грбовић, CMS Београд, Harrison solicitors, БДК Адвокати, Wolf Theiss, НКО Partners, MИМ, Гецић law, Јоксовић Стојановић и партнери, Станковић и партнери, Томић Синђелић Гроза, Доклестић Репић Гајин, Блечић & партнери, Тодоровић, Андрић, Милошевић, адвокати Срђан Ђорђевић, Владимир Хрле, Александар Тодоровић и Миодраг Јевтић, и извршитељ Марко Вукићевић.

Више фотографија можете погледати у галерији овде


 Предавање „Платонова и Аристотелова критика демократије“ одржано у клубу Forvm Romanvm

После паузе због априлског испитног рока, форумске активности настављене су 19. априла 2019. предавањем „Платонова и Аристотелова критика демократије“ које је одржала проф. др Ирина Деретић са Филозофског факултета Универзитета у Београду. Проф. Деретић је објаснила поделу облика владавине у делима оба мислиоца, те разлоге због којих су обојица демократију сматрали једним од лоших. Поред главне теме, осврнула се критички и на аргументе аутора који у Платоновим делима виде склоност ка тоталитаризму. И поред тога што се предавање поклопило са великим политичким митингом због којег је центар града био затворен за саобраћај, амфитеатар је био пун, па су се у дискусији отвориле и друге повезане теме, попут значаја пресуде Сократу за оцену функционисања атинских институција или Платоновог става према женама.


Почетак наставе на Жан Моне модулу у другој пројектној години

У конференцијској сали Правног факултета Универзитета у Београду 11. априла 2019. године започела је настава на Жан Моне модулу у другој пројектној години. Школску годину је отворио проф. др Душан В. Поповић, управник Модула. Наставу на курсу „Споразуми о слободној трговини и европске интеграције земаља југоисточне Европе (FTA-SEE)“ похађају студенти Мастера европских интеграција, други мастер студенти и запослени у јавној управи, судству и адвокатури. Прво предавање на тему „Заштита конкуренције на основу споразума о стабилизацији и придруживању и CEFTA” одржао је проф. Душан Поповић. Наредна предавања држаће проф. др Татјана Јевремовић Петровић, проф. др Мирјана Радовић, проф. др Јане Светиев (Yane Svetiev), доц. др Марко Јовановић и Андријана Мишовић. Више информација о пројекту доступно је на адреси: jmm.ius.bg.ac.rs


На Општем семинару представљена књига „Morality and the Nature of Law“ Кенета Химе

У оквиру Општег семинара, дана 11. априла 2019. године, у амфитеатру VIII (судници), представљено је ново монографско дело гостујућег професора Правног факултета, др Кенета Ајнара Химе (Keneth Einar Himma), под називом „Morality and the Nature of Law (Oxford University Press, 2019). На скупу је било речи о објављеном делу али и о делу истог аутора које је у припреми и које се бави појмовним односом између принуде и права. Тема којој је посвећено највише пажње јесте поглавље нове књиге у којем се разматра појам обавезе.

Поред аутора, о књизи и о појму обавезе су говорили и наставници нашег факултета, редовни професор др Миодраг Јовановић и доцент др Бојан Спаић. Скупом је модерирао професор др Горан Дајовић. Након што је аутор представио своје схватање појма (правне) обавезе и његовог значаја за разматрање односа између принуде и права, доц. др Бојан Спаић указао је на могуће проблеме и недоследности ауторовог филозофског приступа (који се у аналитичкој филозофији назива ”скромна концептуална анализа”) у разматрању филозофског и правнофилозофског појма обавезе. Проф. др Миодраг Јовановић је говорио о могућим недоследностима приликом било ког покушаја заснивања (правне) обавезе на принуди и о проблемима таквог приступа појму обавезе. Коментатори су били сагласни у ставу да и претходно и предстојеће дело аутора спадају међу најзначајније новије доприносе разумевању појма права из перспективе аналитичке филозофије.

 Домаћини Општег семинара и публика изразили су захвалност проф. Хими на овој презентацији и на његовом, сада већ деценијском, раду с наставницима и студентима Правног факултета Универзитета у Београду. Након излагања учесника, развила се врло жива дискусија, за коју су посебно заинтересовани били студенти докторских студија на смеру Теорија, социологија и филозофија права.


Одржана конференција „Free Market Road Show – FMRS“

DSC_1005

На Економском факултету у Београду, 10. априла 2019. године, одржана је међународна конференција „Free Market Roadshow – FMRS“. Конференцију је организовао Аустријски економски центар у сарадњи са Економским и Правним факултетом Универзитета у Београду.

У оквиру конференције су одржана два панела.

Панел 1: „Europe at Crossroad - Reinventing Freedom 30 Years After the Wall“. Модератор панела је био Немања Вуксановић, Економски факултет Универзитет у Београду, док су панелисти били др Крис Лингл (Chris Lingle, Academic Advisory Council of the Globalization Institute), Федерико Фернандез (Federico Fernandez, Austrian Economics Center) и Иван Јоветић, Школа за међународну економију, финансије и бизнис, Црна Гора.

Панел 2: „Stucked in the Mantra of Neoliberalism“ чији је модератор била проф. др Александра Јовановић, Правни факултет Универзитета у Београду, а панелисти проф. др Даница Поповић  и проф. др Милојко Арсић са Економског факултета Универзитета у Београду, као и Александар Вучић, Удружењe грађана CarGo. На овом панелу су покренуте теме које се пре свега односе на питања интервенционизма и функционисања слободног тржишта у Србији.


XII Belgrade Open Pre-Moot

На нашем Факултету је у суботу 6. и недељу 7. априла 2019. године одржан Belgrade Open Pre-Moot, београдски припремни турнир за водеће светско такмичење из права међународне продаје робе и међународне трговинске арбитраже Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. Ове године београдски турнир, највећи турнир на свету овог типа, је угостио преко 800 учесника – студената, тренера, арбитара – и окупио 79 универзитета из 39 земаља света: од Северне и Јужне Америке, преко Европе и Азије, до Аустралије.

За два дана одржавања Belgrade Open Pre-Moot-a одржано је преко 190 симулација арбитражних рочишта, како на факултету, тако и у просторијама адвокатских канцеларија Карановић/партнери, Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr, CMS Београд, Николић, Кокановић и Оташевић, Самарџић Орешки Грбовић, Михај Илић Милановић, БДК Адвокати, Милошевић, Гецић, и у канцеларијама Привредне коморе Србије и Америчке привредне коморе у Србији. О успешности београдског турнира говори и податак да су учесници београдског турнира имали прилику да провере убедљивост својих аргумената пред познатим и признатим адвокатима, судијама, арбитрима и другим стручњацима из праксе из целог света, као и да се трећина учесника са нашег припремног турнира пласирала у елиминационе рунде такмичења у Бечу укључујући и тим нашег Факултета, као и да су троје полуфиналиста, укључујући и победнике усмених рунди у Бечу (Penn State University) имали прилике да усаврше своју аргументацију на припремном турниру у Београду. 

Спонзори овог великог догађаја су се потрудили да, поред напорних проба и академског програма, учесници овогодишњег београдског Pre-Moot-a имају и богат друштвени живот. Њиховом подршком организован је коктел поводом отварања београдског Pre-Moot-a у ресторану Берлинер, адвокатска канцеларија Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr и ове године је направила велику журку за све учеснике у Цетињској улици, а затварање Београдског припремног турнира се одржало у аутентичноj и приjатноj атмосфери Скадарлиjе. Отварању самог Pre-Moot-a претходио је свечани коктел за арбитре у просторијама адвокатске канцеларије Карановић/партнери. У склопу XII Belgrade Open Pre-Moot-a одржана је и друга ICC YAF конференција у Београду на тему ''Горуће теме у међународној арбитражи'' под покровитељством адвокатске канцеларије Петрикић и партнери у сарадњи са CMS.

Успешно одржавање деветог Belgrade Open Pre-Moot-а својом несебичном помоћу и подршком и ове године су омогућили Немачка арбитражна институција, Удружење за арбитражно право, адвокатске канцеларије Карановић/Николић, Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr, CMS, Николић, Кокановић и Оташевић, Самарџић Орешки Грбовић, Михај Илић Милановић, Гецић, БДК Адвокати, Милошевић, као и Привредна комора Србије и Америчка привредна комора у Србији.


 XI Београдска арбитражна конференција

Београд је и овог априла био центар окупљања бројних звучних имена из области међународне трговинске арбитраже где се – сада већ традиционално – 5. априла 2019. године одржала једанаеста Београдска арбитражна конференција. Након велике посећености у претходних десет година и све већег интересовања међународне стручне јавности, овогодишњу Конференцију заједно су организовали Правни факултет Универзитета у Београду, Немачка арбитражна институција (DIS), Удружење за арбитражно право и Министарство за образовање, науку и технолошки развој.

Конференција је окупила преко 250 учесника из преко 40 земаља света, а 20 реномираних говорника, професора и практичара из области арбитражног права, разматрало је теоретске и практичне аспекте актуелних питања међународне трговинске арбитраже.

На церемонији отварања конференције учеснике су поздравили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Владимир Павић, потпредседник Београдског арбитражног центра, проф. др Иванка Поповић, ректор Универзитета у Београду, Корина вон Трота (Korinna von Trotha), саветник у Немачкој арбитражној институцији и доц. др Милена Ђорђевић, у име организатора Београдске арбитражне конференције.

Теме којима се конференција бавила биле су подељене у три панела: први, који се бавиo овлашћењима и дужностима арбитара, други, који је разматрао извођење доказа у арбитражном поступку, и трећи панел, који се бавио питањем меродавног права у арбитражи.

Радом првог панела руководио је Милан Лазић, партнер у београдској адвокатској канцеларији Карановић & партнери. Током првог панела излагали су Даниела Каролус-Брунер (Daniela Karollus-Bruner), партнер у бечкој адвокатској канцеларији CMS Austria (A perfect arbitrator), Ђулио Палермо (Guilo Palermo), партнер у женевској адвокатској канцеларији Archipel Law Firm (Arbitrator – a dispute manager), др Маркус Шиферл (Markus Schifferl), партнер у бечкој адвокатској канцеларији zeiler.partners (”Is it time to change the appointment process for co-arbitrators?”), Андреј Панов (Andrey Panov),  адвокат у московској адвокатској канцеларији Norton Rose Fulbright (”Arbitrators role in facilitating settlements”), Марија Шћекић, адвокат у  лондонској адвокатској канцеларији Wilmerhale (”Arbitrator’s power to adapt the contract price”), и др Фридрих Росенфилд (Friedrich Rosenfeld), партнер из хамбуршке адвокатске канцеларије Hanefeld Rechtsanwälte (”Arbitrator’s powers to reconsider and revise decisions”).

Радом другог панела руководила је др Тијана Којовић, партнер у београдској адвокатској канцеларији БДК Адвокати. У оквиру опште теме панела дискутовали су др Андреас Лиенхард (Andreas Lienhard), адвокат из циришке канцеларије Pestalozzi (”Drafting of witness statements in international arbitration”), Александра Петровић, директор у Сектору за финансијски консалтинг у Deloitte Србија и Љубинко Атансов, виши сарадник у тиму зa Услуге управљања ризицима у Deloitte Србија (”Building and delivering expert report in international arbitration”), Флорјан Хаугендер (Florian Haugeneder), партнер у бечкој адвокатској канцеларији KNOETZL (Expert evidencehow to handle party-appointed and tribunal-appointed experts”), Викторија Пернт (Victoria Pernt), адвокат у бечкој адвокатској канцеларији Schönherr Attorneys at Law (Evidencedoes it pay off to play dirty?”), Милица Савић, адвокат у београдској адвокатској канцеларији Карановић & партнери (”Confidentiality objection to document production/admissibility of evidence”) и Валентина Чеса (Valentine Chessa), партнер у париској адвокатској канцеларији CastaldiPartners (”Legal privilege in the context of taking of evidence: sword or shield?”).

Радом трећег панела руководила је Јелена Безаревић Пајић, партнер у београдској адвокатској канцеларији Moravčević, Vojnović & Partners у сарадњи са Schönherr, док су говорници били Миша Бухлер (Micha Bühler), партнер у циришкој адвокатској канцеларији Walderwyss (”Iura novit arbiter – the arbitrator’s power and duty to establish the law”), др Маркус Алтенкирч (Markus Altenkirch), адвокат из франкфуртске адвокатске канцеларијe Baker McKenzie (”Conflict of Law Rules in International Arbitration”), др Јоханес Ландбрехт (Dr. Johannes Landbrecht), адвокат у циришкој адвокатској канцеларији
Gabriel
Arbitration (”Law applicable to arbitration agreement”), Јоана Шуч (Yoanna Schuch
), адвокат у лондонској адвокатској канцеларији WilmerHale (”When Corruption Crosses Borders How to Determine the Applicable Law? ”), Фредрик Рингквист (Fredrik Ringquist), партнер у московској адвокатској канцеларији
Mannheimer Swartling (Soft law in arbitration”) и Чарлс Блејмар Браун (Charles Blamire-Brown), партнер у лондонској адвокатској канцеларији Pinsent Masons LLP (Interplay between applicable law, DABs and arbitration in the context of FIDIC contracts”)

По окончању радног дела конференције, почасни говор који је обележио и отварање XII Belgrade Open Pre-Moot такмичења, одржала је Патриција Нетал (Patrizia Netal), партнер из бечке KNOETZL адвокатске канцеларије.

По завршетку Конференције за све учеснике организован је свечани коктел у ресторану  Berliner.

Одржавање конференције помогле су и бројне адвокатске канцеларије: Карановић/Партнери, Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schönherr, СОГ – Самарџић Орешки Грбовић, БДК Адвокати, Wilmer Hale, Baker McKenzie, KNOETZL, Pestalozzi, Zeiler.partners, CMS  и ревизорска кућа Deloitte. Рад Конференције су подржали и Комисија УН за међународно привредно право (UNCITRAL) и Америчка привредна комора у Србији. Организациони одбор Београдске арбитражне конференције су и ове године чинили проф. др Мирко Васиљевић, проф. др Владимир Павић, доц. др Милена Ђорђевић, доц. др Марко Јовановић и асист. Урош Живковић.


Успех наших студената на такмичењу из међународног стечајног права

Након квалификација на основу квалитета писаних поднесака, студенти Правног факултета у Београду су учествовали у завршној фази такмичења из области међународног стечајног права – The Ian Fletcher International Insolvency Law Moot 2019. Такмичење су заједнички организовали Singapore Management University (SMU) School of Law и Queensland University of Technology School of Law, уз подршку INSOL International и International Insolvency Institute, од 29. до 31. марта 2019. године у Сингапуру.

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду су са успехом наступали против тимова University of Vancouver School of Law, University of Leiden Law School и Queensland University of Technology School of Law, након чега су се пласирали у наредну фазу такмичења. У четвртфиналу су наступали против SMU School of Law. Наши студенти су показали завидан ниво знања из области међународног стечајног права и доказали да могу да конкуришу великим светским универзитетима у тој области. Према речима арбитара, оба тима су била изједначена по квалитету наступа али је ипак дата предност SMU School of Law, чиме је тим Правног факултета рангран као један од осам најбољих у конкуренцији од двадесет и једног пријављеног тима. Победник такмичења је NLI University School of Law из Индије док је другопласирани био University of Vancouver School of Law, a треће место су делили домаћин такмичења SMU School of Law и National University of Singapore Law School.

Тим Правног факултета у Београду су чинили студенти основних и мастер академских студија: Анђелија Милићевић, Александра Чворовић, Андреј Зорић и Павле Ерић. Ментор студентског тима је био Никола Илић, асистент на Правном факултету, док су припремама руководили и својим саветима помагали проф. др Вук Радовић и проф. др Бранко Радуловић.

Учешће на међународном такмичењу је могуће захваљујући помоћи доц. др Милене Ђорђевић координатора moot court активности на факултету, као и управе Правног факултета. Такође, одлазак тима у Сингапур не би био могућ без велике помоћи и подршке донатора: IFC и Пројекат за решавање проблема задужења и престанка пословања у региону Западног Балкана, Deloitte Србија, Адвокатско ортачко друштво Моравчевић Војновић и партнери, Wolf Theiss Србија и адвокатска канцеларија Косић.


Посета делегације Руског државног универзитета правосуђа

Делегација Руског државног универзитета правосуђа (Российский государственный университет правосудия), коју су чинили проректор, проф. др Никитин и др Опаљев (Опалев), посетила је Правни факултет Универзитета у Београду 27. марта. Они су са деканом, проф. др Зораном Мирковићем, разговарали о сарадњи две установе. У мају би Правни факултет требало да посети ректор Руског државног универзитета правосуђа, проф. др Jeршов (Ершов). Том приликом требало би да буде потписан споразум о сарадњи.

Руски државни универзитет правосуђа основао је Врховни суд Руске Федерације 1998. године. Поред програма за стручно усавршавање судија, судских сарадника и приправника, Руски државни универзитет правосуђа организује и основне, магистарске и докторске студије права. Руски државни универзитет има 24.000 студената у 11 градова у Русији.


 Одржано предавање „Бик који боде у Законоправилу Светога Саве“ у клубу Forvm Romanvm

Прво предавање клуба Forvm Romanvm у летњем семестру одржала је проф. др Милена Полојац 29. марта 2019, на тему „Бик који боде у Законоправилу Светога Саве“, а у част 800 година од доношења Савиног Номоканона. Професорка је приказала врло специфичан институт санкционисања случајева када бик који је склон бодењу убије другог бика, слободног човека или роба. Настала у правима старе Месопотамије, ова установа је даље еволуирала у Мојсијевим законима, одакле је ушла и у Законоправило Светог Саве, али са врло необичном модификацијом – за разлику од библијске забране конзумације меса убијеног бика бодача, у више рукописа Законоправила се налази одредба да се његово месо једе. Иако није могуће коначно утврдити када је и да ли намерно или случајно настала ова измена у најстаријем српском правном зборнику, проф. Полојац је изнела многа занимљива тумачења и хипотезе који су пружили плодан терен за даљу дискусију.


Одржано предавање "Упознавање са радом Високог комесаријата Организације Уједињених нација за људска права"

У четвртак, 28. марта 2019. године, гђа Драгана Корљан, координатор Јединице за правду, заштиту и социјална права у оквиру Одељења за посебне поступке Канцеларије високог комесаријата ОУН за људска права из Женеве, посетила је Правни факултет Универзитета у Београду, на којем је и сама дипломирала, и одржала предавање на тему "Упознавање са радом Високог комесаријата Организације Уједињених нација за људска права".  Гђу Корљан студенти су први пут имали прилику да упознају у Женеви, у априлу 2018. године, приликом студијског путовања и семинара у Уједињеним нацијама који је организован на иницијативу Клуба за Уједињене нације Правног факултета. Сада је одржала веома информативно предавање, које је омогућило нашим студентима да се упознају с радом Уједињених нација и Високог комесаријата за људска. Предавању су уз велики број студената такође присуствовали проф. др Ивана Крстић и асистенткиња Марија Влајковић са Катедре за међународно право и међународне односе на Правном факултету Универзитета у Београду, као и Никола Петровић, омладински делегат Републике Србије при Уједињеним нацијама. Одржано представљање књиге "Алојзије Степинац – држава, црква, надбискуп (1934-1941)"

У четвртак, 21. марта 2019. године одржано је у амфитеатру „Слободан Јовановић“ Правног факултета Универзитета у Београду представљање књиге академика Љубодрага Димића и др Николе Жутића  Алојзије Степинац – држава, црква, надбискуп (1934-1941) коју је објавила издавачка кућа Филип Вишњић.

Представљање ове књиге је пригодним речима отворио декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Зоран Мирковић. Поред аутора, књигу су својим излагањима представили др Милан Кољанин, проф. др Александар Животић и проф. др Борис Беговић. Говорећи о Алојзију Степинцу, академик Димић је нагласио да је он, иако није био у животном добу која га није препоручивала за тако високу функцију, 1934. године постао не само први човек Хрватске бискупске конференције, већ и фигура око које су почели да се сабирају сви они који су имали екстремно националистичке погледе и који нису гајили много љубави за југославенску државу. Говорећи о књизи, професор Беговић је нагласио да је реч о пажње вредном историографском подухвату. Књига је писана јасним, језгровитим стилом, заснована је на обиљу примарних и секундарних историјских извора, а читаоцу нуди не само јасне, недвосмислене и добро образложене закључке, него и обиље материјала за накнадна размишљања – о историјској личности Алојзија Степинца и његовом времену, али и, генерално, о феноменима нетолеранције, искључивости и бескрупулозности, на које нико нема монопол. У време објављивања ове књиге још увек није извесно да ли ће за католике блажени Алојзије Степинац бити проглашен за свеца. За оне који једног дана буду доносили ту одлуку, налази ове књиге, сматра Беговић, допадало се то њима или не, биће незаобилазни.


Одржана расправа о Нацрту Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу на Општем семинару

У оквиру Општег семинара, дана 20. марта 2019. године, у Конференцијској сали, одржана је Расправа о Нацрту Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу. Учесници су били: Радомир Илић, државни секретар у Министарству правде, др Драган Демировић, помоћник министра у Министарству финансија, Мирослав Ђиновић, директор Центра за велике пореске обвезнике Пореске управе, као и наставници са нашег факултета, редовни професор др Дејан Поповић и доцент др Светислав В. Костић. Управник Општег семинара, доцент др Милош Здравковић био је модератор. Мирослав Ђиновић je укратко представио основна начела Нацрта Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу и истакао да је циљ Радне групе био да будући Закон буде јасан и на тај начин лак за примену. Проф. др Дејан Поповић и доц. др Светислав Костић су истакли да поздрављају доношење оваквог закона, али су указали на недостатке текста Нацрта и упозорили на негативне ефекте које би његова примена у неизмењеном облику донела у будућности. Упозорено је на неадекватност постојећег система прикупљања података који би били неопходни за примену Закона, на тешкоће идентификовања имовине пореских обвезника која се налази у иностранству, на проблематичну расподелу терета доказивања у поступку, на елементе неуставности Закона, недовољан ниво заштите података пореских обвезника који Закон гарантује итд.

Домаћини Општег семинара и публика изразили су захвалност представницима државних органа који су показали спремност да дискутују о Нацрту Закона и његовим евентуалним побољшањима са представницима академске заједнице и стручне јавности. Посећеност је била велика, те су се, осим студената, у публици нашли и представници стручне јавности – реномираних адвокатских канцеларија, ревизорских кућа, банака, као и професори и сарадници са нашег и других факултета. Након излагања учесника, развила се врло жива дискусија о теми излагања од стране слушалаца Општег семинара. Генерални закључак био је да је отклањање уочених недостатака Нацрта нужно, како би примена Закона заживела у потпуности, тим пре што су слични инструменти које је наше законодавство предвиђало у прошлости остали „мртво слово на папиру“.


Одржана конференција “Principles, facts, socio-legal studies”

18. марта 2019. године српска секција Међународног удружења за правну и социјалну филозофију (Internationale Vereinigung für Rechts- und Sozialphilosophie - IVR) организовала је међународну конференцију на тему “Principles, facts, socio-legal studies”. Излагачи из иностранства и из земље говорили су о правним принципима, о разлици између правних принципа и правних правила, о чињеницама у праву и расуђивању у вези са чињеницама, као и о савременим социлошким приступима праву. У раду конференције су излагањима учествовали проф. др Мартин Боровски (Martin Borowski - Универзитет у Хајделбергу), проф. др Ђовани Тузет (Giovanni Tuzet - Универзитет Бокони), др Хорхе Александер Портокареро Киспе (Jorge Alexander Portocarrero Quispe - Univerzitet u Hajdelbergu), Универзитет у Хајделбергу), доц. др Дамир Бановић (Универзитет у Сарајеву), проф. др Јасминка Хасанбеговић, проф. др Миодраг Јовановић и проф. др Горан Дајовић (Универзитет у Београду). Конференцију је испред српске секције ИВР-а организовао доц. др Бојан Спаић, а чланови организационог одбора конференције били су проф. др Јасминка Хасанбеговић (председница Организационог одбора) и проф. др Миодраг Јовановић (члан Организационог одбора).


УЧЕШЋЕ НАШИХ СТУДЕНАТА НА ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ПРАВА СВЕТСКЕ ТРГОВИНСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду учествовали су ове године по први пут на такмичењу из права Светске трговинске организације John H. Jackson Moot Court Competition. Ово реномирано такмичење, које се одржава већ 17 година, окупља студенте из целог света који, кроз симулацију поступка пред Телом за решавање спорова СТО, одмеравају снаге у познавању ове гране међународног пословног права. Као и многа друга такмичења овог типа, и John H. Jackson Moot Court Competition састоји се из две фазе: писане и усмене. У писаној фази такмичења учесници састављају тужбу и одговор на тужбу у име страна у хипотетичком спору, а затим следи усмена фаза у оквиру које тимови најпре одлазе на регионалне квалификације, а два најбоља тима из сваке квалификационе групе такмичење завршавају на финалним усменим рундама које се традиционално одржавају у седишту СТО у Женеви. Спор који су такмичари ове године решавали био је изузетно сложен.

Његови материјалноправни аспекти тицали су питања обухваћених Општим споразумом о царинама и трговини, Споразумом о субвенцијама и компензаторним мерама, Споразумом о правилима о пореклу и Споразумом о државним набавкама. Наши студенти су учествовали на европској квалификационој рунди, која се одржала од 13. до 15. марта 2019. године у Прагу и били су једини тим који долази из државе која није чланица СТО. Упркос одличним наступима и веома добрим утисцима које су оставили на судије, наш тим нажалост није успео да избори место међу два најбоља у квалификационој групи и пласира се у светско финале. Правни факултет Универзитета у Београду на овом такмичењу представљале су студенткиње: Ивана Радомировић, Тамара Бајчић и Марта Милановић.

Тим је припремао доц. др Марко Јовановић уз несебичну помоћ доц. др Милене Ђорђевић, а учешће наших студената на такмичењу финансијски је подржала швајцарска организација ИДЕАС Центар у сарадњи са Државним секретаријатом за привреду Швајцарске Конфедерације. Иначе, Правни факултет са ИДЕАС Центром већ неколико година изузетно успешно сарађује у различитим активностима промовисања изучавања и наставе права СТО.


Нови курс немачког језика за студенте права

Дана 11. марта 2019. године у Београду је отпочео нови курс немачког језика за студенте права и остале правнике који већ поседују знање општег немачког језика. У овом облику курс се одржава преко петнаест година, а заједнички га организују Правни факултет Универзитета у Београду и Немачка фондација за међународну правну сарадњу (ИЗР) из Бона.

https://www.irz.de/index.php/en/lead-story


 Наши студенти освојили друго место на међународном припремном такмичењу у Милану

У склопу припрема за учешће на овогодишњем XXVI такмичењу из права међународне продаје робе и арбитражног права Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, студенти Правног факултета Универзитета у Београду су 7. и 8. марта 2019. г. учествовали на припремном такмичењу у Милану.

 

 

 

 

 

 

 

Италијанска асоцијација за арбитражу и Миланска арбитражна комора ове године су четврти пут организовали припремно такмичење у Милану, које је окупило 18 тимова из девет европских земаља. Током два дана такмичења, наши студенти су наступали против студената из Италије (Bocconi University, University of Milan, Roma Tre University), Финске (Helsinki University), Немачке (Passau University, Mainz University) и Француске (Sciences Po Law School). Следећа етапа у припремама наших студената ће бити међународно припремно такмичење у Минхену, на коме наш тим већ неколико година за редом учествује и остварује запажене успехе.

Наш тим је на AIA-CAM Pre-Moot заузео друго место, са свега 0.2 поена ралике у просечном броју бодова од провопласираног тима Универзитета Црне Горе, док је треће место припало Универзитету из Милана – Bocconi. Београдски тим је на овом такмичењу пратила доц. др Милена Ђорђевић, која је била и говорник на арбитражној конференцији у оквиру панела “Requests for the Production of Documents: Ally or Foe?”, коју је организовала Миланска арбитража.

Београдски овогодишњи Vis Moot тим је састављен од осам студената четврте године и мастер студија: Стефан Петровић, Стефан Станимировић, Љубиша Вулић, Давид Вучинић, Матија Савовић, Уна Драганић, Мила Ђорђевић и Теодора Вујошевић. Тим спремају доц. др Милена Ђорђевић и асистент Урош Живковић, а помажу им Ивана Бараћ, Сара Стојковић и Андреа Николић.


Посета и предавање амбасадорке Израела, Њ.Е. Алоне Фишер-Кам

   У среду, 6. марта 2019. године, Њ.Е. Алона Фишер-Кам, амбасадорка Израела у Србији, посетила је Правни факултет Универзитета у Београду. На састанку у деканату Правног факултета, којем су присуствовали декан проф. др Зоран Мирковић, продекан за наставу проф. др Бојан Милисављевић, продекан за финансије проф. др Татјана Јованић, продекан за научни и стручни рад проф. др Марко Ђурђевић и проф. др Борис Беговић, као и председница Клуба за Уједињене нације Сара Петровић и секретар Клуба за УН, Теодора Вишњић, Њ.Е. гђа Фишер-Кам је разговарала са присутнима о могућој будућој сарадњи Факултета и израелских академских институција.

     Амбасадорка је затим одржала интерактивно предавање за студенте на тему “Држава Израел – 70 година, достигнућа, изазови и могућности”. Поред политичких тема, географског и историјског приказа региона, актуелних проблема и могућих путања ка њиховом решавању, Њ.Е. је говорила и о сарадњи Израела и Србије у области инвестиција, напомињући да су израелски привредници интензивније започели своје инвестиције у Србији још 2000. године. Амбасадорка је истакла како су близина, као и сличан менталитет Израела и Србије, управо оно што олакшава пут израелских инвестиција у Србији, уз предвиђања да ће се пријатељски односи наставити. Напоменуто је и да је у децембру 2017. године прослављено 25 година дипломатских односа Израела и Србије. На самом крају предавања, у виду одговора на једно од многих питања учесника, Њ.Е. је нагласила важност добрих односа Уједињених нација и Израела, као и наду да ће УН убудуће бити простор за мирнији дијалог, те да ће се непријатељски став неких држава према Израелу изменити, како би се достигла права једнакост чланица УН-а.


Одржан семинар „Приступање Републике Србије Светској трговинској организацији“

У понедељак, 4. марта 2019. године, одржан је семинар под називом „Приступање Републике Србије Светској трговинској организацији“. Семинар је организовао Клуб за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду под покровитељством Факултета, а у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, амбасадом Швајцарске Конфедерације и „IDEAS“ центром из Женеве, који је био и спонзор догађаја. Конференцијска сала Правног факултета је била пуна студената који су се упознавали са сложеним процесом приступања Светској трговинској организацији (СТО) и начином њеног унутрашњег функционсиања из више аспеката. Семинар су отворили доц. др Јелена Лепетић, продекан за међународну сарадњу на Правном факултету Универзитета у Београду, гђа Урсула Лаубли (Ursula Läubli), директорка за сарадњу Амбасаде Швајцарске Конфедерације, која је уз поздраве говорила и о подржци коју Швајцарска Конфедерација пружа Републици Србији у приступању СТО, и Сара Петровић, председница Клуба за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду која је уједно била и модератор семинара. 

Прво предавање на тему „Приступање у СТО – историја, структура, тренутно стање“, одржала је гђа Ана Варианик (Anna Varyanik), службеник за правне послове из Дивизије за приступање, СТО. Друго предавање из перспективе преговарачког тима Републике Србије за приступање СТО,  одржала је гђа Оливера Јоцић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација на тему „Преговори Републике Србије за приступање СТО – тренутно стање”. Гђа Бојана Тодоровић, бивши шеф преговарачког тима Републике Србије за приступање СТО одржала је треће предавање на тему „Билатерални преговори у процесу приступања СТО – примери из праксе преговарања Републике Србије“. Затим је своје знање и искуство са студентима поделила гђа Ива Дробњак, старији саветник за политику „IDEAS“ Центра из Женеве која је говорила на тему „Научене лекције из досадашње праксе приступања СТО“ Семинар је завршен предавањем доц. др. Марка Јовановића, са Правног факултета Универзитета у Београду на тему „Правне импликације процеса приступања СТО“. Након сваког предавања, студенти су имали прилику да постављају питања и тиме започну разноврсну дискусију у оквиру појединачних области семинара.


Одржано предавање „Narratives in the Criminal Process“ на Општем семинару

Дана 27. фебруара 2019. године у оквиру Општег семинара, у факултетској конференцијској сали, професор Фроде Хелмих Педерсен (Frode Helmich Pedersen) са Универзитета Берген из Норвешке одржао је предавање на тему “Narratives in the Criminal Process”. На самом почетку новоименовани управник Општег семинара, доцент др Милош Здравковић поздравио је присутне професоре и студенте и захвалио се нашем госту на посети. Доценткиња др Ивана Марковић, која је модерирала, у оквиру свог уводног излагања истакла је општи значај наратива за кривични поступак, те чињеницу да је упркос томе, он често занемарена категорија у теорији и пракси. Излагање професора Педерсена тицало се контекста у ком се појам приче појављује, крећући се хронолошким редоследом тока поступка, све до функције коју наратив остварује у самој пресуди, уз навођење неколико примера из норвешке судске праксе. Интердисциплинарни приступ наративима био је занимљив како познаваоцима теорије права, тако и онима који се баве кривичним правом. Након предавања развила се врло жива дискусија о теми излагања, укључујући навођење примера из сопствене праксе од стране слушаоца Општег семинара.Одржан XI редовни семинар СУЕАП

На Правном факултету у Београду је 27. фебруара 2019. године одржан XI редовни семинар Српског удружења за економску анализу права (СУЕАП). На семинару је излагао асис. Никола Илић на тему: „Заштита проналазака у радном односу: правноекономска анализа“, у присуству професора и асистената правних факултета у Београду и Новом Саду, као и почасног члана СУЕАП проф. др Љубомира Маџара. Током излагања је посебно истакнуто да правна решења која се односе на заштиту проналазака утичу на темпо технолошког прогреса, а да технолошки прогрес условљава привредни раст и економски развој, због чега је изложена тема значајна и са правног и са економског становишта. Семинару су присуствовали студенти основних и мастер студија и адвокати из неколико реномираних адвокатских канцеларија, које се у пракси сусрећу са практичним питањима у вези заштите права интелектуалне својине.


Посета делегације нашег Факултета Јасеновцу и Правном факултету у Бањалуци

Делегација Правног факултета Универзитета у Београду коју су чинили декан професор др Зоран Мирковић, продекани професор др Mарко Ђурђевић и професор др Бојан Милисављевић, професор др Борис Беговић и професор др Игор Вуковић, посетила је 5. фебруара ове године спомен подручје на коме се некада налазио логор Јасеновац и положила венац у знак сећања на све његове жртве.

У Бањалуци је 5. фебруара ове године у организацији Српског просветног и културног друштва  „Просвјета“, а у сали Академије наука Републике Српске одржано представљање зборника „Правни поредак Независне Државе Хрватске“. Зборник су представили његови уредници професор др Борис Беговић и професор др Зоран Мирковић, као и један од аутора професор др Игор Вуковић, а о зборнику је говорио историчар професор Драган Давидовић из Бањалуке.

 

 

 

Делегација Правног факултета Универзитета у Београду присуствовала је 6. фебруара ове године обележавању 44. године рада и развоја Правног факултета Универзитета у Бањалуци. У свом обраћању скупу декан Правног факултета Универзитета у Београду професор др Зоран Мирковић указао је на неке елементе из историје европских универзитета значајних за данашње универзитетско делање, изазове с којима се данас суочавају правни факултети, као на тесну везу између Правног факултета у Бањалуци и Правног факултета у Београду, која треба да се негује и унапређује на обострано задовољство.
Велики успех студената нашег факултета

Са великим задовољством вас обавештавамо да се тим студената Правног факултета Универзитета у Београду квалификовао за усмене рунде међународног такмичења „The Ian Fletcher International Insolvency Law Moot“, најпрестижнијег студентског такмичења у области међународног стечајног права. Усмене рунде такмичења ће се одржати од 29. до 31. марта на Сингапурском Универзитету за Менаџмент, у Сингапуру, уз подршку INSOL International и International Insolvency Institute.

У конкуренцији факултетских тимова са престижних светских универзитета, наш тим се пласирао у завршну фазу такмичења као једини тим са Балкана, а заједно са једанаест других тимова из САД, Канаде, Велике Британије, Аустралије, Сингапура итд. Независни стручњаци и судије из области међународног стечајног права су детаљно прегледали писане поднеске свих регистрованих тимова и оценили поднесак београдског тима као један од најбољих. Чланови нашег тима, Анђелија Милићевић, Александра Чворовић, Андреј Зорић и Павле Ерић, су се интензивно припремали више од пет месеци како би на најбољи начин представили наш факултет. Студенти истражују и припремају се под вођством тренера Николе Илића, асистента на Правном факултету, док цео тим предводе двојица професора, проф. др Вук Радовић и проф. др Бранко Радуловић, чији су савети, искуство и посвећеност пружили студентима огромну подршку.

Учешће нашег тима на усменим рундама у Сингапуру је могуће захваљујући помоћи доц. др Милене Ђорђевић, између осталог, координатора moot court активности на Факултету, као и управе Факултета. Такође, одлазак нашег тима у Сингапур не би био могућ без помоћи и подршке наших донатора: IFC и Пројекат за решавање проблема задужења и престанка пословања у региону Западног Балкана, Deloitte Србија, Wolf Theiss Србија, Адвокатско ортачко друштво Моравчевић Војновић и партнери и адвокатска канцеларија Косић.


Oдржана је трибина представљања Финансијског Универзитетa при Влади Руске Федерације

На Правном факултету Универзитета у Београду 31.1.2019. одржана је трибина представљања Финансијског Универзитет при Влади Руске Федерације из Москве. Подршку пројекту и реализацији пружили су, поред нашег Факултета,  Амбасада Руске Федерације у Републици Србији, Руски дом из Београда као и Адвокатска комора Београда. Интернационална консалтинг група (ICG) из Београда и њен сарадник, Наталија Радивојевић, студент амбасадор Финансијског Универзитета, студент мастер студија Правног факултета Универзитета у Београду и стипендиста РОССОТРУДНИЧЕСТВО-а организовали су овај догађај са циљем упознавања младих са могућностима студирања у Руској Федерацији.

Трибина је отворена обраћањима продекана за међународну сарадњу, доц. др Јелене Лепетић, г. Василија  Галактионова, заменика директора Руског дома и секретара Управног одбора Адвокатске коморе Београда, г. Драгослава Љубичановића. Потом је уследило предавање Наталије Радивојевић, која је говорила о историјату и развоју, као и могућности студија и поступку аплицирања на Финансијски Универзитет при Влади Руске Федерације. Представљени Универзитет је један од најстаријих и водећих образовних институција Руске Федерације са више од 50 000 студената и преко 3000 предавача, 15 факултета, 10 московских кампуса, 27 регионалних филијала и 19 различитих специјалистичких института. Посебан значај Универзитет придаје међународној сарадњи: Универзитет обавља академску размену са 55 високошколских установа широм света, а на њему тренутно студира 1300 страних студената из више од 60 земаља. У оквиру Универзитета делује Припремни факултет, где се студенти из иностранства током једногодишње наставе интензивно усавршавају у знању руског језика и стручне терминологије неопходне за наставак студија на високошколским установама Руске Федерације.

Наталија Радивојевић је изнела и своја лична искуства и позвала присутне студенте да искористе одличне могућности студирања у Русији. Трибини су присуствовали и г. Алексеј Жуков, први секретар Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, више професора и сарадника Правног факултета Универзитета у Београду, представници адвокатске струке и многи студенти.


 Свечана академија поводом дана Светог Саве

У недељу, 27. јануара 2019. одржана је свечана академија поводом дана Светог Саве. После наступа академског хора "Обилић" АКУД "Бранко Крсмановић" под руководством диригента Ђорђа Станковића, академију је отворио декан Правног факултета, проф. др Зоран Мирковић. У својој беседи он је скренуо пажњу на то како се ове године навршава 800 година од стварања аутокефалне Српске православне цркве, те је говорио о достигнућима и значају Саве Немањића - Светог Саве - за ту цркву, али и за српску државу и право. Нарочита пажња је у беседи посвећена Савином Законоправилу (Номоканону), његовом саставу и значају како за средњовековну српску државу, тако и после њеног пада, до данашњег дана. текст беседе

Затим су додељене награде истакнутим студентима. Пре свега, уручена је награда студенту генерације 2014/15, Стефану Петровићу (текст говора), који је студије завршио са просеком 10,00. Награда из фондације др Драгољуба Атанацковића за најбољег дипломираног студента за одличан успех из предмета са Катедре за кривично право припала је Александру Квастеку.

Затим су додељене награде из фондације проф. др Мирка Васиљевића. Награду за најуспешнијег студента генерације у износу од 500 евра у динарској противвредности поделили су Стефан Петровић и Теодора Веруовић, који су основне студије завршили са просечном оценом 10.00.

Награду у износу од 500 евра у динарској противвредности за најбољe урађен рад из области Компанијског права добио је Стефан Јовановић, студент четврте године, за рад под насловом: „Претварање затворених друштава у јавно акционарско друштво – pro et contra“.

Награду студенту основних академских студија са социјалним потребама који редовно испуњава своје статутарне обавезе у износу од по 250 евра у динарској противвредности добило је троје студената: Стеган Рвовић из Пријепоља, студент четврте године, Јелена Булајић из Приштине, такође студент четврте године и Немања Михајловић из Панчева, студент треће године.

На крају је уследила традиционална додела диплома студентима основних и постдипломских студија.

Галерију фотографија можете погледати овде


Oтворена стална изложбена поставка „Проф. др Живојин Перић – живот и дело“

У оквиру прославе Савиндана, у 13 сати свечано је отворена стална изложбена поставка „Проф. др Живојин Перић – живот и дело“, аутора проф. др Јовице Тркуље. Изложба уприличена поводом обележавања стопедесет година од рођења професора Перића, који је био и дописни члан Српске академије наука и уметности, представља документе из живота и најзначајније радове нашег великог професора на двадесет и два паноа постављена у слушаоници III, која носи његово име. Свечаности је присуствовао и публици се обратио академик проф. др Владимир Костић, председник САНУ, а изложбу су отворили својим пригодним говорима декан проф. др Зоран Мирковић и Јован Жан Ивановић, праунук професора Перића.

Галерију фотографија  можете погледати овде


Одржано XXV јубиларно Такмичење у беседништву студената Правног факултета

27. јануара 2019. године у чувеној  "петици", амфитеатру Радомир Д. Лукић, под покровитељством Правног факултета Универзитета у Београду и у организацији Центра за беседништво "Institutio oratoria", одржано је јубиларно XXV Такмичење у беседништву студената Правног факултета.

Такмичило се 11 студената у три категорије (слободна тема, задата тема и импровизација). Овога пута задате теме су биле "Да би се признала туђа вредност, најпре треба имати своју" (Артур Шопенхауер) и "Hoc est regnum: nolle regnare cum possis"; (Права власт  је не хтети владати, мада би могао) - Сенека.

 Жири су сачињавали проф. др Љиљана Мркић-Поповић - редовни професор ФДУ, књижевник Ратомир-Рале Дамјановић, Иван Бекјарев, драмски уметник, др Зоран Мирковић, декан Правног факултета и др Сима Аврамовић - редовни професор Правног факултета у Београду.

Галерију фотографија са такмичења можете погледати овде

Победници такмичења:

укупни победник: БОЈАНА ПЕТРОВИЋ, студент четврте године

награда публике: БОЈАНА ПЕТРОВИЋ, студент четврте године
 

у задатој теми:

1.  Никола Масал, студент четврте године

2. Љубица Павловић, студент треће године

3. Василије Марковић, студент четврте године
 

у слободној теми:

1. Бојана Петровић, студент четврте године

2. Јанко Балшић, студент четврте године

док су трећу награду поделили:

​3. Петар Колашинац, студент четврте године

3. Павле Новевски, студент четврте године 

у импровизацији:

1 .Жарко Здравковић, студент мастер студија 

Према суду публике најбољи такмичари су били:

Бојана Петровић, прва награда

Никола Масал, друга награда

Петар Колашинац, трећа награда

Награду за најправничкији говор,

у знак сећања на адв. Вељка Губерину, коју додељују адвокат Владимир Маринков (унук адв. Вељка Губерине) и адвокат Зора Добричанин-Никодиновић добила је:

Љубица Павловић, студент треће године

Такмичење је, на опште задовољство публике, и овога пута водио ванредни професор др Војислав Станимировић, духовитим стиховима на актуелне теме. У програму у паузи док је заседао жири публику је одушевио хор Дечјег културног центра Београд.

Одржавање овог такмичења су поред Правног факултета као покровитеља, омогућили: Скупштина града Београда, Адвокатска комора Србије, Адвокатска комора Београда, Параграф леx, Актив бригадира студената и професора Правног факултета у Београду, Адвокатска канцеларија Боровић, Адвокатска канцеларија Атељевић, Марко Вукићевић, јавни извршитељ, адвокат Зора Добричанин-Никодијевић, адвокат Владимир Маринков, адвокат Милош Пејовић, адвокат Душан Милић, адвокат Славица Граховац, Адвокатска канцеларија Шошкић, Студентски парламент Правног факултета, Центар за издаваштво Правног факултета, Издавачка кућа -Досије студиo

Галерију фотографија са тамичења можете погледати овде


Учешће наше студенткиње на Међународном омладинском форуму иницијативе „Појас и пут“

Студенткиња треће године Правног факултета Универзитета у Београду, Ђина Главчић Костић, учествовала је на Међународном омладинском форуму иницијативе „Појас и пут“ (International Youth Forum on Belt and Road Initiative) од 27-30. децембра 2018. године, одржаном у граду Хангџоуу у Кини.

Форум је одржан под покровитељством Академије за међународну стратегију и право Џеђанг Универзитета (Zhejiang University) и Међународне академије за „Појас и Пут“ (IABR, Хонг Конг), чији је циљ, поред слободно одабраних презентација чланова тимова, било промовисање излазеће збирке чланака на тему Young Belt and Road: Opportunities in Central and Eastern Europe за кинеске студенте у чијем је састављању учествовало 16 тимова из европских земаља - чланица 16+1 платформе.

Ђина је стипендирани аутор дела политичко-правног чланка о структури Србије с уставно-правног становишта, уз идејну подршку професора Марка Станковића, и презентације „The Effect of Ius-naturalism to Young Belt and Road Initiative Goals Fulfillment” у којој је идеју јуснатурализма и размене универзалних правних и академских идеја повезала са циљевима иницијативе и смањењем образовних и културних баријера.

Тим Србија био је састављен од укупно три члана, од којих су друга два српски студенти у иностранству – студент мастер студија у Кини и студенткиња основних студија у Америци.

„Појас и пут“ је широка развојна стратегија кинеских власти, коју је 2013. године предложио председник Си Ђинпинг, а за циљ има повезивање и сарадњу са Евроазијским земљама кроз инфраструктурне, економске и културне пројекте.


Округли сто о Нацрту акционог плана за постизање родне равноправности на Правном факултету Универзитета у Београду

У понедељак, 17. децембра 2018. године, у Конференцијској сали Правног факултета одржан је Округли сто на коме је изложен и разматран Нацрт акционог плана за постизање родне равноправности на Правном факултету Универзитета у Београду. Овај документ је исход рада оствареног у оквиру факултетског Центра за људска права, а уз подршку Организације за европску безбедност и сарадњу (OSCE).

            Нацртом плана су обухваћене различите активности, од преиспитивања меродавних извора права и предлагања њиховог унапређења зарад постизање родне равноправности студената и запослених, до анализе наставног програма и појединачних силабуса, као и присуства родно одређених стереотипа и предрасуда у систему вредности наставникâ и сарадникâ у педагошким приступима у настави и комуникацији са студентима. Нацртом плана су предвиђене и мере које могу допринети спречавању и делотворнијој заштити од родно засноване дискриминације студената, кандидатâ за избор у звање и за запослење, наставникâ, сарадникâ и демонстраторâ на Правном факултету. Овај корпус питања укључујe и мере везане за старање о развоју кадрова на Правном факултету, као и мере које могу допринети лакшем помирењу професионалних и породичних дужности запослених, односно факултетских и породичних дужности студената, те заштиту запослених и студената од сексуалног узнемиравања.

             Правни факултет је расадник будућих носилаца правосудних функција, те је самим тим изузетно значајно из каквих уџбеника, са каквим педагошким приступима и системима вредности и, уопште, у каквим условима будуће судије, тужиоци и адвокати уче. И не само то, он је својеврсна српска национална школа за државну администрацију, дакле, из њега се регрутују и будући државни секретари, министри и други јавни функционери - они који креирају друштвену и политичку климу у којој сви живимо и радимо. Другим речима, није у питању само ствар од унутрашњег значаја за унапређење наставног и научноистраживачког рада на Правном факултету Универзитета у Београду, већ Нацрт акционог плана за постизање родне равноправности има и ширу, општедруштвену улогу. То су препознале бројне колеге са факултетâ и научноистраживачких института из Београда, Новог Сада и Ниша, које су својим присуством пружиле подршку изради овог документа.

Скуп је отворен поздравним речима декана Правног факулета Универзитета у Београду проф. др Зорана Мирковића, ректорке Универзитета у Београду проф. др Иванке Поповић, шефa Одељења за демократизацију Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији Џона Клејтона (John Clаyton), управнице Института правних и друштвених наука и Центра за људска права проф. др Иване Крстић, и потредседнице Владе Републике Србије и председнице Координационог тела за родну равноправност проф. др Зоране Михајловић. Након тога су проф. др Драгица Вујадиновић, проф. др Танасије Маринковић и проф. др Љубинка Ковачевић представили кључне аспекте Нацрта акционог плана, за чим је уследила дискусија. Своје садржајне коментаре о Нацрту акционог плана изнели су ректорка проф. др Иванка Поповић, потредседница Владе проф. др Зорана Михајловић, Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за високо образовање доц. др Бојан Тубић, професори Правног факултета Универзитета у Београду др Дејан Поповић и др Владимир Павић, професорка Факултета политичких наука Универзитета у Београду др Даша Духачек, професорка Филолошког факултета Универзитета у Београду др Јелена Филиповић, професорка Факултета безбедности Универзитета у Београду др Вања Роквић, научна саветница Института друштвених наука др Зорица Мршевић, Тања Игњатовић из Аутономног женског центра, асистент Стефан Душанић и студенти Правног факултета Универзитета у Београду. Модераторка округлог стола била је проф. др Драгица Вујадиновић.


Свечана додела Мастер 2 диплома из области европских студија

На Правном факултету Универзитета у Београду, 21. децембра 2018. године одржана је свечана додела француских државних диплома Мастер 2 из области европских студија, обележавајући тиме 22 године академске сарадње са Европским универзитетским центром из Нансија, Универзитета у Лорени (Le Centre Européen Universitaire de Nancy, Université de Lorraine).

Церемонија доделе диплома почела је поздравним речима професора др Бранка М. Ракића, управника Мастер 2 студија на Правном факултету, професора др Ивa Птија (Yves Petit), директора Европског универзитетског центра у Нансију, Универзитета у Лорени, као и продекана за међународну сарадњу доц. др Јелене Лепетић, који су честитали студентима на успешно завршеној години мастер академских студија.

Уследило је свечано уручење диплома “Etudes Européennees, 2e année, spécialité Droit de la Construction européenne” студенткињама Тамари Делић, Милици Илић, Теодори Јанковић, Еви Јурић, Николији Недељковић, Ани Плавшић, Марини Стојић и Милици Томић, које су похађале и студије Мастера европских интеграција на Правном факултету, те завршиле програм дупле дипломе (double diplôme).

Након одржане доделе, професор Ив Пти, одржао је предавање новој генерацији студената Мастер 2 академских студија у 2018/2019. години.  


Победа наших студената на такмичењу 'Осуди дискриминацију'

На Шестом националном такмичењу у симулацији суђења из области заштите од дискриминације "ОСУДИ ДИСКРИМИНАЦИЈУ" које организује Повереник за заштиту равноправности уз подршку Фондације за отворено друштво, проглашени су победници у 3 категорије - најбољи тим, најбољи говорник и најбољи поднесак. Победници у све 3 категорије били су чланови тима "Хипатија" са Правног факултета у Београду, Тијана Мартиновић, Стефан Јовановић и Наталија Ђукић,које је припремала проф. др Ивана Крстић.

Обраћајући се финалистима Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је да Србија има изузетне младе правнике спремне за сузбијање дискриминације и унапређење равноправности који верују у људска права слободу и достојанство.
На овогодишњем такмичењу учествовало је 17 тимова са свих акредитованих правних факултета у Републици Србији, из Новог Пазара, Новог Сада, Ваљева, Ниша и Београда, а од њих чак 6 са нашег Факултета. У полуфиналне усмене рунде (8 најбољих тимова) квалификовала су се и 3 наша тима - тим проф. Крстић и два које је припремао доц. др Иван Ђокић.

Иначе,симулација суђења је хипотетичко решавање правних случајева у којем студенти кроз симулацију свих корака у судском процесу стичу практично знање и искуство и могућност за креативан и изазован рад. Такмичари су припремом писаних поднесака и снагом усмене аргументације, успешно излагали и бранили правне ставове на основу задатог проблема из области заштите од дискриминације, из перспективе тужиоца и из перспективе туженог.

Судије на овогодишњем такмичењу били су познати правници и правнице, судије Уставног и Врховног касационог суда, чланови Удружења тужилаца, Државног правобранилаштва и експерти из области људских права међу којима Боса Ненадић, Лидија Ђукић, Катарина Андрић Манојловић, Милан Антонијевић, Братислав Ђокић, Ненад Вујић, Небојша Ђуричић и други.

http://ravnopravnost.gov.rs/rs/proglaseni-pobednici-sestog-nacionalnog-takmicenja-u-simulaciji-sudenja/


ОДРЖАН СЕМИНАР О РЕШАВАЊУ СПОРОВА У СВЕТСКОЈ ТРГОВИНСКОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ

На Правном факултету Универзитета у Београду 10. и 11. децембра одржан је семинар „Dispute Settlement in the World Trade Organization“. Семинар је водила гђа Шериз М. Валес, заменица директора женевског Саветодавног центра за право Светске трговинске организације и некадашњи канадски дипломата и адвокат, а о појединим аспектима ове теме слушаоцима је говорио и г. Јосип Перван, програмски директор Центра Идеас, швајцарске организације која пружа подршку државама кандидатима за учлањење у Светску трговинску организацију, који је иначе и сам био члан преговарачког тима Републике Хрватске приликом њеног учлањења у СТО и ЕУ. Говорници су током семинара обрађивали и анализирали питања места и значаја система решавања спорова у праву СТО, институционални и процесни оквир система решавања спорова, питања тактике и стратегије у заступању држава пред панелима за решавање спорова и Апелационим телом, као и проблем трговинских ратова у модерном добу. Актуелност теме, адекватан избор разматраних питања и стручност говорника наишли су на велико интересовање наших студената на свим нивоима студија, па је семинар, који се у потпуности одржавао на енглеском језику, похађало преко 30 слушалаца. Семинар је организован у склопу сарадње Правног факултета са Центром Идеас која је званично започета потписивањем Меморандума о сарадњи маја 2016. године и у оквиру које је до сада већ организован један семинар о правном оквиру трговине услугама у СТО, као и неколико научних конференција у области међународног трговинског права и права СТО. Испред Правног факултета организацију овог семинара су координирали доценти др Милена Ђорђевић и др Марко Јовановић.


 Посета представника високошколских институција Јужнокавкаског региона

У среду, 28. новембра 2018. године Правни факултет Универзитета у Београду посетили су представници високошколских институција Јужнокавкаског региона из Азербејџана, Јерменије и Грузије. Циљ посете делегације, коју су чинили декани и продекани правних факултета Државног универзитета у Тбилисију, Универзитета „Григол Робакидзе“, Универзитета Грузије, Француског универзитета у Јерменији и Државног универзитета у Бакуу, био је иницирање размене искустава региона Југоисточне Европе и Јужнокавкаског региона, као и разматрање могућности за спровођење заједничких пројеката.

Делегацију професора права, представника GIZ-а и Мреже правних факултета Југоисточне Европе (South East European Law School Network - SEELS) дочекали су доц. др Јелена Лепетић, продекан за међународну сарадњу, проф. др Татјана Јованић, продекан за финансије и др Ивана Родић, која је задужена за међународну сарадњу.

Након поздравних речи представника Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Томас Гигерих са Европа института Сарланд Универзитета, који је један од најважнијих стратешких партнера SEELS-а, представио је облике сарадње овог института са SEELS мрежом и указао на потенцијал за сарадњу са правним факултетима Јужнокавкаског региона. Проф. Гигерих је посебно указао на успех Форума умрежавања за сарадњу у области правног образовања, који је омогућио кохерентну сарадњу преко националних граница како у настави, тако и у истраживањима.

Након презентације посвећене активностима и циљевима Европа института, одржана је радионица на којој су разматране могућности сарадње и конкретни кораци које је потребно предузети. Радионици су присуствовали и доц. др Бојана Чучковић и др Филип Бојић, који су са присутнима поделили своја искуства везана за учешће у пројектима који су имплементирани у оквиру SEELS мреже.

Др Томас Мајер, руководилац програма GIZ-а, предложио је да представници из Јужнокавкаског региона добију статус посматрача на састанцима управног одбора SEELS мреже, да би се упознали са активностима SEELS-а и проценили да ли имају интерес да оснују сличну мрежу у свом региону. Саветник за прикупљање финансијских средстава и развој организација у високом образовању Мануел Унтен Канаширо се сложио са овим предлогом и указао на пројектне могућности у случају оснивања мреже правних факултета Јужнокавкаске регије. Након тога уследила је конструктивна дискусија.


 Докторанткиња Мина Јовановић лауреат награде Међународног удружења за жигове

Докторанткиња Правног факултета Универзитета у Београду Мина Јовановић овогодишњи је лауреат награде "Tomorrow’s Leader Award" коју додељује INTA - Међународно удружење за жигове. Ово признање додељује се сваке године двома младим адвокатима који су дали посебан допринос развоју права жига кроз свој активизам на различитим пољима практичног рада. У конкуренцији великог броја стручњака широм света, наша студенткиња освојила је ову награду као потврду преданог рада на унапређењу постојеће праксе и посебног доприноса популаризацији права интелектуалне својине. Под менторством проф. др Душана Поповића, као и кроз рад у адвокатској канцеларији "Живко Мијатовић и партнери", својим научним радовима и практичним вештинама наша студенткиња потврдила је место које домаћа струка заузима на светској сцени права интелектуалне својине.


Одржана конференција "Људска права у 21. веку" у сарадњи са САНУ

У просторијама Српске академије наука и уметности и Правног факултета Универзитета у Београду, одржана је 9. и 10. новембра међународна конференција названа „Људска права у 21. веку“. Заказана поводом седамдесет година од потписивања Универзалне декларације о људским правима, ова конференција окупила је више од двадесет истакнутих стручњака из области људских права широм света.

Сам научни скуп, који су поменуте установе и организовале, отворили су академици Владимир Костић и Тибор Варади, а уводно предавање одржао је Бен Ференц (Ben Ferencz), некадашњи тужилац у Нирнбершким суђењима. Међу учесницима конференције, осим професора Правног факултета Универзитета у Београду (др Иване Крстић, др Миодрага Јовановића и др Танасија Маринковића) и других говорника из Србије (др Виолете Беширевић, др Дамјана Татића, др Горана Башића, др Вукашина Поповића и др Ивице Радовића), били су професори, судије, адвокати и академици из Немачке, Белгије, Турске, Енглеске, Јапана, Русије, Холандије, Италије, САД, Мађарске, Црне Горе, Бугарске и Хрватске. Зборник радова са конференције биће објављен у заједничком издању Центра за издаваштво Правног факултета Универзитета у Београду и Српске академије наука и уметности.


 Конференција „Сто година од уједињења – формирање државе и права“

Поводом стогодишњице уједињења јужнословенских народа и формирања њихове заједничке државе, на Правном факултету Универзитета у Београду одржана је, 26. и 27. новембра 2018. године, конференција „Сто година од уједињења – формирање државе и права“

Конференцију је отворио декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Зоран Мирковић, уједно и копредседник организационог одбора ове конференције, указујући на то да су у њеној припреми постављање две основне хипотезе. Прва, да је правни поредак који је стваран после уједињења био у складу са стандардима времена, усаглашен са савременим европским законодавствима тог времена, да за њима није заостајао. Друга, да је унификација права, „правно уједињење“ било успешније од политичког, тј. да је на правном плану нова држава била успешнија него на политичком. Учеснике конференције је поздравио академик Владимир С. Костић, председник САНУ, указујући на то да расветљавање прошлости помаже при осмишљавању будућности.

Наведене хипотезе тестиране су из различитих углова – из аспеката различитих области права. На првом панелу су изложени реферати којима је успостављен оквир унутра кога су учесници конференције тестирали наведене хипотезе. Академик Љубодраг Димић, који је изложио реферат припремљен заједно са проф. др Миром Радојевић, дописним чланом САНУ, разјаснио је историјски контекст уједињења, процесе који су довели до њега и указао на својеврсну хаотичност тог времена, у коме су политичке одлуке диктирале дневне промене на фронтовима. Проф. др Бојан Милисављевић је детаљно истражио међународноправни аспект уједињења и то два његова елемента: међународне односе, у којима се бележе тектонске промене, и Париску мировну конференцију, чијим је резултатима правно окончан Велики рат. Проф. др Милош Здравковић је из правнотеоријског угла разматрао процес формирања државе без консензуса оних који живе у њој, па је указао на то да је такав недостатак консензуса довео до својеврсне „правне патологије“.

Започињући, својим излагањем о уставном идентитету нове државе, други панел, проф. др Танасије Маринковић се надовезао на налаз о недостатку консензуса у уставотворном процесу. Док су политички прогласи пре уједињења, попут Крфске декларације, тежили ка консензусу, отелотвореном у квалификованој већини потребној за доношене устава, Видовдански устав је усвојен (малом) апсолутном већином. Мањкавост уставотворног процеса, независно од тога у којој мери је он био усаглашен са европским уставноправним достигнућима тог времена, довела је до хроничног незадовољства прегласаних. Проф. др Горан Илић је детаљно размотрио успостављање јединствене судске власти у новој држави, где се већ из разлика у самим називима судова може сагледати и разлика у традицији, што је свакако отежавало овај успешно изведен задатак. Поред тога указао је и на основе карактеристике новог кривичног процесног права, које је било у складу са савременим решењима у овој материји. Проф. др Марко Давинић се бавио организацијом и деловањем управних судова нове државе, дакле судова на којима свако може да потражи заштиту управо од те државе, и јасно је показао да је управноправни систем који је успостављен у новој држави по свим својим параметрима био један од најмодернијих у Европи.

Трећи округли сто се бавио војском, црквом и просветом. Др Миле Бјелајац је у свом реферату на тему формирања јединствених оружаних снага осветлио, не само след догађаја који су довели до тог формирања, неко и неке значајне дилеме везане за, данашњим речником речено, цивилну контролу војске. И показало да су те дилеме и сукоб цивилног и војног врха поводом ње уобичајени за Европу тог времена. Доц. др Далибор Ђукић и доц. др Душан Ракитић изложили су основне налазе свог реферата о државно-црквеном праву, пружајући информацију да је у Архиву Југославије пронађен примерак Правилника о поступку пред шеријатским судовима (423 члана) донетог у међуратном периоду (за који се мислило да је изгубљен), као и преписка у којој најбољи познаваоци шеријатског права тог времена у Француској високо оцењују његов садржај. Академик Љубодраг Димић је јасно је уочио разлоге због којих се толико каснило у доношењу школских закона и због чега је јединствени наставни програм за основне школе донесен тек крајем тридесетих година прошлог века.

Други дан конференције започео је панелом посвећеном унификацији грађанског права. Проф. др Владимир Павић је јасно показао да је и у оквиру Двојне монархије, у оним њеним покрајинама које су припале новој држави, постојала колизија норми грађанског права, заснована на дубоким културним разликама, које су се уједињењем само увећале. Но, показало се да то није био разлог дисфункционалности нове државе. Проф. др Зоран Мирковић је анализирао процес домаће унификације грађанског права и то поређењем поступака и резултата са две државе које су на развалинама различитих царства настале после Великог рата: Пољске и Чехословачке. Показало се да је у свим овим земљама сложеност овог посла била препрека унификацији, а не било какав политички разлог, уколико је постојао. Насупрот томе, нагласио је проф. др Вук Радовић, трговачко право, за које је културно наслеђе ирелевантно, брзо је напредовало. Доц. др Нина Кршљанин је пажњу посветила „суживоту“ два наслеђена система регистрације непокретности: земљишнокњижном и тапијском, проблемима који су настали из тог суживота и начинима на који су се ти проблеми решавали.

Последња два реферата била су посвећена правноекономским темама. Проф. др Дејан Поповић је у свом реферату о унификацији пореског система указао на сву сложеност наслеђеног стања, као и на јасан приоритет унификације система посредних пореза, како би се унутар нове државе створило јединствено тржиште. Проф. др Борис Беговић је у свом излагању о успостављању монетарне уније показао да је успостављање динара као јединствене валуте имало исте ефекте. Из оба реферата произлази да је у оним случајевима у којима је постојала економска нужда унификације, она остварена релативно брзо, уз примену савремених правних решења.

Закључак конференције јесте да је правни поредак који је стваран после уједињења у највећој мери био у складу са стандардима времена, тј. усаглашен са савременим европским законодавствима. Надаље, оцењено је да је унификација права, „правно уједињење“ било успешније од политичког, тј. да је на правном плану нова држава била успешнија него на политичком.

Прерађени и допуњени реферати са ове конференције биће објављени у зборнику радова који ће бити објављен у 2019. години. 


ELSA Day - “ From Zero to Hero “

"ELSA Day" је интернационални пројекат који се сваке године одржава из области људских права. Први пут је одржан 20. марта 2013. године и тада је читава ЕЛСА мрежа радила заједно на реализацији јединственог форума за људска права, како би дискутовала о међународним и европским стандардима заштите и имплементације људских права. Форум је био удружен под слоганом "all different, all together", идејом која се враћа на ЕЛСА-ину визију. Од тада је организација наставила да демонстрира залагање за људска права кроз организовање, сваке године, различитих активности које омогућавају студентима права да буду независни и критички чланови друштва.

28. новембра 2018. у амфитеатру VII је одржана интерактивна панел дискусија “FROM ZERO TO HERO”, коју је свечано отворила продекан за међународну сарадњу др Јелена Лепетић. Учеснике је поздравила и професор Правног факултета Универзитета у Београду др Драгица Вујадиновић, која се осврнула на значај образовања и могућности које се пружају, као и развој образовних институција, првих Универзитета и самог система образовања, првенствено кроз историју Србије. Такође, нагласила је да и поред свих напора да се образовање подигне на виши ниво постоје струје које се противе подстицају образовања, а изражена је и дискриминација, нарочито девојчица.

            Након тога учесницима су приказана четири кратка видео снимка који су приказали каква је свакодневница ученика и студената из различитих крајева света, њихов систем образовања, (не)постојање дискриминације (позитивна, полна, расна), као и социјални, економски и културни утицај на образовање и развој деце и младих на одређеној територији (начин и услови за живот и студирање, врста транспорта до образовне институције, опремљеност образовних институција (дигитализација образовног система – коришћење рачунара и интернета за потребе образовања).

Након одгледаних видео снимка учесници су радили анкету која је за циљ имала да укаже на сличности и разлике које постоје у остваривању права на образовање у различитим крајевима света и да дају своје мишљење и оцену о систему образовања, предностима и манама тог система, као и да укажу шта је у том систему добра карактеристика, које недостатке има тај систем и како га унапредити. Учесници су такође оцењивали оценама од 1 до 10 систем образовања тих земаља.

Гостујући предавач био је Андреј Милић, адвокат, професор криминологије и помоћник директора за програм мастер студија у области људских права на St. Thomas University School of Law у Мајамију. У свом обраћању он је говорио о систему образовања у Америци, како изгледа студирање, какав је социјални живот студената, о трошковима студирања, стипендијама и радним местима где се може добити запослење приликом студирања. Након предавања се у делу намењеном за питања отворила дискусија о програмима размене за студенте где је предавач испричао своја искуства из Костарике, Шпаније и Немачке, а уједно и упоредио  системе образовања у тим земљама.

Цео догађај је, међу бројним догађајима других националних и локалних група из ЕЛСА мреже, изабран као добро осмишљен за обележавање ELSA Day-a и награђен промотивним материјалима Савета Европе.Свечаност поводом почетка наставе за другу генерацију студената Mастер академских студија из области менаџмента јавних набавки

 

На Правном факултету Универзитета у Београду 2. новембра је одржана свечаност поводом почетка наставе за другу генерацију студената мастер академских студија из области менаџмента јавних набавки (Master in Public Procurement Managament - MPPM), који се реализује у сарадњи са Департманом за економију и финансије Универзитета „Тор Вергата“ у Риму, уз подршку Европске банке за обнову и развој (EBRD).

Након поздравне речи директора MPPM проф. др Добросава Миловановића, присутнима су се обратили: амбасадор Италије у Републици Србији Карло Ло Кашо, декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић, државна секретарка Министарства финансија Јелена Танасковић, проректор за финансије Универзитета у Београду проф. др Гордана Илић Попов и директорка Управе за јавне набавке Сандра Дамчевић. О важности овог регионалног програма говорио је и проф. др Сима Аврамовић, који је дао значајан допринос његовом успостављању 2017. године.

У име Универзитета “Тор Вергата” у Риму и Међународног програма из области јавних набавки (IMPPM), на који ће се ове школске године у Риму уписати седма генерација студената, присутнима се обратио господин Вељко Сикирица, док jе о подршци EBRD и о важности добре обуке за професионалце у области јавних набавки говорио господин Петер Табак.

Почасно предавање одржао је проф. др Драгољуб Кавран, признати експерт Уједињених нација за област јавне управе, а Бранимир Благојевић, председник алумни клуба IMPPM упознао је нову генерацију студената са предностима које ће им донети успешан завршетак овог програма.

Другу генерацију MPPM програма чини 28 студената из региона Западног Балкана, од којих су њих 27 корисници стипендије Европске банке за обнову и развој.


НАШИ СТУДЕНТИ ОСВОЈИЛИ ТРЕЋЕ МЕСТО НА ОСМОМ РЕГИОНАЛНОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ КОМПАНИЈСКОГ ПРАВА

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду је на осмом регионалном такмичењу студената права из области Компанијског права под називом Big Deal, одржаном у Београду, 29. и 30. новембра 2018. године, на енглеском језику, заузео треће место. Чланови тима ове године били су: Нада Бакрач, Наталија Ђукић, Никола Радовић (студенти четврте године студија), Милош Максимовић (студент мастер студија) и Душан Станковић (студент докторксих студија). Такмичење Big Deal представља симулацију трансакције преузимања и спајања привредних друштава. Након достављања due diligence извештаја и уговора о продаји удела друштва са ограниченом одговорношћу, што представља прву фазу такмичења, студенти су усмено презентовали извештај и уговор и одговарали на питања адвоката. Нада Бакрач је добила похвалу као најистакнутији студент, док је Наталија Ђукић добила праксу у адвокатској канцеларији Јанковић, Поповић & Митић. Tим је за такмичење припремала доц. др Јелена Лепетић. У припреми су помогли и адвокат Никола Ђорђевић из кацеларије Јанковић, Поповић & Митић,  доц. др Марко Јовановић и асис. Новак Вујичић, којима чланови тима дугују захвалност на подршци и саветима.


 Успех наших студената на дебатном турниру на Оксфорду

На једном од најпрестижнијих и најстаријих дебатних турнира,The Oxford Inter-Varsity, који се одржава већ дуже од 50 година и на коме учествује преко 250 студената из целог света, на Оксфордском универзитету, наши студенти Милош Марјановић и Јанко Ђорђевић дошли су до финала у отвореној категорији и освојили су друго место. Они су један од два тима који су у целој историји турнира успели да стигну до финала, а да нису са енглеског говорног подручја. На путу ка финалу победили су најбоље тимове са Харварда, Кембриџа, Дурхама и многе друге. Такође, они деле и друго говорничко место у категорији енглески као други језик.


 Новинари и студенти новинарства учествовали у Жан Моне радионици о европским интеграцијама

Пројектни тим Жан Моне модула организовао је 22. новембра 2018. године радионицу за новинаре и студенте новинарства на тему „Улога новинара у извештавању о споразумима о слободној трговини закљученим у процесу европских интеграција“. Радионицу су отворили проф. др Драгица Вујадиновић, управник Мастера европских интеграција, и проф. др Душан В. Поповић, управник Жан Моне модула. Радионицу су водили: проф. др Душан В. Поповић, проф. др Татјана Јевремовић Петровић, проф. др Мирјана Радовић и доц. др Марко Јовановић. Говорници су полазницима појаснили правни оквир европских интеграција, а пре свега Споразум о стабилизацији и придруживању и ЦЕФТА – Централноевропски споразум о слободној трговини. Посебна пажња придата је појашњавању адекватне терминологије коју треба користити приликом превођења појмова права Европске уније на српски језик. Више информација о Жан Моне модулу доступно је на сајту пројекта: jmm.ius.bg.ac.rs


 ПРАВНИЦИ ШАМПИОНИ СВЕТА! 

Универзитетска репрезентација Правног факултета Универзитета у Београду освојила је 4. Светско интеруниверзитетско првенство у футсалу (World InterUniversities Championship) које је управо завршено у Барселони. 

У конкуренцији 36 универзитета широм света, селекција Правног факултета је надмоћно освојила златну медаљу савладавши све противнике уз гол разлику 32:6! 

Пред правницима редом су у групи падали универзитети из Либана, Чешке и Француске. 

На путу до злата су, потом, савладане селекције из Катара, Енглеске, Русије да би, најзад, у финалу пред правницима морали да се поклоне футсалери из Мађарске. 

Селектор футсал селекције Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Владимир Вулетић, не крије одушевљење:

"Ово је највећи тријумф ове талентоване и сјајне генерације Правног факултета коју имам част да предводим. Подсећам да је Правни факултет шампион Лиге Универзитета у Београду, да ови момци чине окосницу футсал репрезентације Универзитета у Београду, универзитетског шампиона Србије и петопласиране репрезентације са Европских универзитетскиг игара у Коимбри. У времену када постоји евидентна криза универзитетског спорта, ово је доказ да се преданим и пожртвованим радом могу досегнути неслућене висине. Желим овом приликом да се захвалим Правном факултету, ФК Партизан и Фудбалском савезу Србије, који су пресудно омогућили да ова изузетна генерација добије прилику да постане светски универзитетски шампион!"

Председник Спортског друштва Викториа Правног факултета и дугогодишњи капитен, Никола Ристановић истиче:

"Велики рад носи велике резултате а ми смо показали колико је заједништво и међусобно поверење важна ствар у спорту. Ми увек верујемо у себе, гајимо победнички менталитет у готово да нема екипе која се у менталном приступу утакмици може поредити са нама. Правни факултет је дао Србији два репрезентативца у футсалу, Николу Матијевића и Страхињу Петрова  а то речито говори са каквим ентузијазмом и жељом ми бранимо боје нашег факултета и наше државе!"

Освајачи златне медаље и великог трофеја Светског ИнтерУниверзитетског шампионата су: Марко Бадовинаћ, Никола Ристановић, Страхиња Петров, Филип Минић, Срђан Бркић, Душан Мајсторовић са Факултета ветеринарске медицине Универзитета у Београду, Јован Ристановић, Александар Фриц, Душан Панић, Огњен Радовић, Страхиња Пајчин, Марко Лазић и Марко Милићевић. 

Селектор је професор Правног факултета у Београду, др Владимир Вулетић а шеф наше делегације Матија Бурић.


Трибина ,,Борба против тероризма на Куби"

У Свечаној сали Правног факултета Универзитета у Београду, 25. октобра 2018. године, у организацији Студентског парламента Правног факултета и Центра за развој односа Београда и Хаване, одржана је трибина под називом ,,Борба против тероризма на Куби - случај Петорице", у оквиру које је представљена књига ,,Шта почива са друге стране мора" аутора Стивена Кимбера, која говори о овом случају.

У име Правног факултета скуп је отворила доц. др Јелена Лепетић, продекан за међународну сарадњу. Присутнима су се обратили Њ.Е. Данило Пантовић, амбасадор Републике Србије у Републици Куби, Њ.Е. Густаво Триста, амбасадор Републике Кубе у Републици Србији, Герардо Хернандез, народни посланик у Скупштини Републике Кубе, проректор Института за спољну политику у Хавани и носилац ордена Хероја Кубе, највишег одликовања Републике Кубе, као и Горан Петронијевић, адвокат, председник Комитета за одбрану ,,Петорице" у Србији.

Догађају су, поред студената, присуствовали и Њ.Е. Дија Надер де Ел Андари, амбасадорка Боливарске Републике Венецуеле у Републици Србији, посланици Народне скупштине Републике Србије, чланови Градског већа града Београда, као и одборници Скупштине града Београда.


Одржан VIII редовни семинар СУЕАП

31. октобра 2018. године Српско удружење за економску анализу права (СУЕАП) је организовало /span>VIII редовни семинар у свечаној сали за седнице Правног факултета, на коме је излагао проф. др Борис Беговић на тему: „Популизам у праву конкуренције: анатомија, дијагностика и могуће последице“.

Семинару су присуствовали професори Правног и Економског факултета Универзитета у Београду, професори Правног факултета Универзитета у Новом Саду, запослени у Комисији за заштиту конкуренције, адвокати из неколико реномираних канцеларија, као и студенти мастер и докторских академских студија.

Све информације о наредним активностима СУЕАП доступне су на интернет страници: www.slea.rs.

 


Скуп поводом почетка рада четврте генерације студената Правне клинике за еколошко право

У петак, 26. октобра 2018. год., на Правном факултету Универзитета у Београду, отворена је Правна клиника за еколошко право за четврту генерацију студената. На свечаности овим поводом скупу су се обратили, проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета, проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић, руководилац Правне клинике за еколошко право, Џон Клејтон, шеф Одељења за демократизацију, Мисија ОЕБС у Србији, Иван Карић, државни секретар Министарства заштите животне средине, Станојла Мандић, заменик Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Оља Јовичић, генерални секретар Заштитника грађана, Марија Милаковић, представник Правосудне академије и Катарина Вукшић представник Програма Уједињених нација за развој. Скупу су се обратили и секретари Правне клинике за еколошко право, Лазар Стевановић и Лука Ђорђевић, који су изнели искуства студената у раду Правне клинике за еколошко право и обављању праксе.

Правна клиника за еколошко право је почела са радом октобра 2015. год. Радом Правне клинике за еколошко право руководи проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић. У школској 2018/2019. год. траје два семестра. У првом семестру студенти имају интензиван интерактивни тренинг. Проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић ће одржати предавања на теме Извори еколошког права у правном поретку Србије, Право на приступ еколошким информацијама, Укључивање јавности у доношење еколошких одлука, Посебности управног поступка у стварима од значаја за заштиту животне средине, Накнада штете у животној средини: постојећа решења и нацрт Закона о одговорности за штету у животној средини и Еколошко право Европске уније: Пракса Суда правде ЕУ. Бранислава Вучковић, заменик јавног тужиоца у Апелационом јавном тужилаштву у Новом Саду, ће одржати предавање на тему Прикупљање доказа и вођење поступака у предметима са елементом заштите животне средине. Судија Јелена Тишма ће одржати предавање на тему Управно-судска заштита права на здраву зивотну средину: судска пракса Европског суда за људска права и пракса Управног суда Србије. Адвокат Сретен Ђорђевић ће одржати предавања на теме Поступак процене утицаја на животну средину и издавање IPPC дозвола и Грађанскоправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Проф. др Милан Шкулић ће одржати предавање на тему Систем еколошких деликата и врсте прекршајних санкција. Судија Синиша Важић ће одржати предавање на тему Кривичноправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Судија Милан Мариновић ће одржати предавање о Прекршајима у области заштите животне средине. Проф. др Бојана Чучковић ће одржати предавање на тему Еколошка штета у међународном праву и заштита животне средине.

У складу са Споразумом о сарадњи Правног факултета, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Заштитника грађана, који је потписан марта 2016. године, студенти који похађају Правну клинику за еколошко право имају прилику да обаве студентску праксу у канцеларији Повереника и Заштитника грађана. Априла 2016. године потписан је и Споразум о сарадњи са Министарством заштите животне средине, а октобра 2017. године са Прекршајним судом. У другом семестру студенти имају прилику да раде са клијентима, које примају у просторијама Правног факултета према утврђеном распореду. Новембра 2017. године, рад Правне клинике за еколошко право је подржало и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, које кроз пројекат ,,Развој Правне клинике за еколошко право”, суфинансира програмске активности рада Правне клинике за еколошко право. Децембра 2017. године, потписан је Споразум о сарадњи са Регионалним центром за животну средину. У складу са Споразумом, студенти су били у прилици да пружају правне савете невладиним организацијама које су чланице РЕЦ-а.

3. маја 2018. године закључен је споразум између Правног факултет Универзитета у Београду и Програма Уједињених нација за развој (УНДП). На основу споразума, УНДП ће подржати рад студената Правне клинике за еколошко право и мастер студија еколошко-правног под-модула током израде нацрта закона у области заштите животне средине. Имајући у виду поступак хармонизације права Србије са правом ЕУ у области еколошког права, и чињеницу да до краја транспозиционог периода (2021) треба усвојити више од 110 законска и подзаконска акта у овој области, као и недостатак административног капацитета Министарства заштите животне средине, пре свега правника који познају еколошко право ЕУ, студенти Правне клинике за еколошко право и мастер студија еколошко-правног под-модула ће у периоду мај 2018/децембар 2018. год., бити у прилици да учествују у припреми нацрта планираних законских и подзаконских аката. У пројекту ће учествовати до 20 студената, подељених у неколико група, који ће радити под менторством координаторке Правне клинике за еколошко право проф. др Мирјане Дреновак-Ивановић. Како је Министарство заштите животне средине у систематизацији за период од 4 године, у оквиру потребних преко 300 нових радних места, определило 100 радних места за младе правнике са специјализованим знањем у области еколошког права, пројекат који повезује Правни факултет и Министарство заштите животне средине отвара могућност за даље усавршавање и запошљавање студената Правне клинике за еколошко право и мастер студија еколошко-правног под-модула. Пројектом је предвиђено и укључивање студената Правне клинике за еколошко право и студената мастер студија еколошко-правног под-модула у рад Одбора за заштиту животну средину Народне скупштине Републике Србије. Студенти ће бити у прилици да Народне посланике упознју са резултатима анализа спроведених у току припреме нацрта закона у области заштите животне средине.

Захваљујући сарадњи са Министарством за европске интеграције, у претходне две године је 5 студената Правне клинике за еколошко право, који су наставили мастер студије на еколошкоправном подмодулу, било у прилици да се усавршава на пословима преношења еколошког cquis-a, и запосли се у том Министарству.

Мисија ОЕБС-а у Србији је, као наставак успешне сарадње на развоју специјалистичких и мастер студија у области еколошког права, и ове године подржала рад Правне клинике за еколошко право, на чему им се посебно захваљујемо. 

Информације о активностима Правне клинике за еколошко право се могу пронаћи на http://wp2008.ius.bg.ac.rs/klinika04/ .


Одржана радионица за привреднике у оквиру Жан Моне модула

Пројектни тим Жан Моне модула одржао је 16. октобра 2018. године радионицу за привреднике на тему „CEFTA споразум и пословна заједница југоисточне Европе“. Радионица, којој је присуствовало више од 60 привредника, одржана је у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД). Радионицу су отворили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, г. Горан Ковачевић, потпредседник УО НАЛЕД-а, и проф. др Душан В. Поповић, управник Жан Моне модула. Полазници семинара имали су прилику да се упознају са институционалним оквиром CEFTA споразума, могућностима за слободни промет робе и капитала, условима плаћања између ЕУ и држава југоисточне Европе, те праву настањивања и заштити конкуренције. Предавачи су били: проф. др Душан В. Поповић, проф. др Татјана Јевремовић Петровић, проф. др Мирјана Радовић и доц. др Марко Јовановић.


Свечаност поводом почетка школске године

У понедељак, 1. октобра 2018. Правни факултет организовао је свечаност поводом почетка школске године за 210. генерацију бруцоша. Поред наших студената и наставника, свечаности су присуствовали и представници Универзитета у Београду и других научних институција, правосудних и управних органа, удружења и шире струке. По одавно установљеној традицији, значај овог дана улепшао је академски хор "Обилић" АКУД "Бранко Крсмановић" под руководством диригента Ђорђа Станковића.

Присутнима су се обратили ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић, председница Уставног суда Весна Илић Прелић, декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић и проф. др Војислав Станимировић, као и председник студентског парламента, Урош Мијатовић.

Проф. др Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду, поздравила је присутне, скренула пажњу на јубилеј 210 година постојања Универзитета у Београду, као и Правног факултета, истакла је значај те традиције и велики допринос Правног факултета данашњем међународном положају Универзитета у Београду, те пожелела бруцошима успех у студирању.

Весна Илић Прелић, председница Уставног суда Србије, пожелела је студентима да успешно започну и окончају студије, скренувши пажњу на значај институције у коју су ступили. Пожелела им је да истрају на одабраном путу упркос свим тешкоћама на које ће наићи, те да се потруде да постану добри правници - што значи да заволе право и да науче да правнички размишљају, да правилно тумаче и примењују право.

Декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић започео је своје обраћање студентима прве године подсећањем на историјат Правног факултета - који је, као и Универзитет у Београду, ове године обележио 210 година своје историје, рачунајући од дана оснивања Велике школе у Београду 13. септембра 1808. године. После кратког излагања о историјату установе која је постала данашњи Универзитет у Београду, декан је предочио бруцошима шта их све очекује током студија на Правном факултету: које врсте дисциплина ће изучавати током студија права, какав је наставни кадар који ће им предавати (и колики је значај посећивања живе наставе), али и у каквим ће ваннаставним активностима (клуб Forvm Romanvm, такмичење у беседништву, симулације суђења и сл.) имати прилике да учествују. Истакао је да студирање подразумева похађање предавања и полагање испита, али и више од тога - да студент треба да посећује културна, спортска и друга дешавања, да се дружи, да чита не само стручну литературу (за коју им је на Факултету на располагању једна од најбогатијих правних библиотека у овом делу Европе), већ и књижевна дела, којима ће обогатити своја знања и поглед на живот.

"Где год вас живот одведе и чиме год се будете бавили, имајте на уму и придржавајте се правних правила која је поставио још римски правник Улпијан. Она гласе: Поштено живети, никога не вређати и свакоме дати оно што му припада. Овоме бих додао: Поштено живите и не учините ништа данас чега би се стидели сутра. Поштујте утврђена правила и постигнуте договоре и не дозволите да их било ко мења, али ни сами то немојте чинити," поручио је декан будућим правницима. (Овде можете видети цео текст говора.)

Видео запис

Правни факултет на друштвеним мрежама

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Информације о настави, студентском животу и садржајима у раду Правног факултета Универзитета у Београду можете наћи и на друштвеним мрежама.


даље 2017/2018 >>

даље 2016/2017 >>  

даље 2015/2016 >>

даље 2014/2015 >>

даље 2013/2014 >>

даље 2012/2013 >>

даље 2011/2012 >>

даље 2010/2011 >>

даље 2009/2010 >>

даље 2008/2009 >>

даље 2007/2008 >>

даље 2006/2007 >>

даље 2005/2006 >>

даље 2004/2005 >>

Сва права задржана. Правни факултет Универзитета у Београду 2012.