Logo

Pravni fakultet

logo UB

Univerzitet u Beogradu

Vesti/Događaji

 


Saradnja fakulteta i Narodne banke Srbije

Prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i g-đa Jorgovanka Tabaković, guverner  Narodne banke Srbije su u ponedeljak, 17. oktobra 2016. godine, potpisali ugovor o saradnji Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Narodne banke Srbije. Cilj ovog sporazuma je da doprinose stvaranju podsticajnog ambijenta koji će omogućiti da najbolji studenti po završetku fakulteta ostaju da rade u Srbiji. Slične sporazume ovom prilikom potpisali su i dekani deset fakulteta u oblasti ekonomskih, pravnih i organizacionih nauka iz Beograda, Kragujevca, Niša, Kosovske Mitrovice i Subotice.

Memorandumi predviđaju saradnju u oblastima formiranja programa studentskih praksi, praćenja rada studenata i formiranja programa zapošljavanja, u skladu s mogućnostima Narodne banke, formiranja mentorskih programa za studente fakulteta, organizovanja gostujućih predavanja predstavnika Narodne banke Srbije na fakultetima, kao i organizovanje obuka i edukacija koje bi zaposlenima u Narodnoj banci Srbije priredili nastavnici i saradnici fakulteta, prisustva predstavnika Narodne banke Srbije na konferencijama fakulteta i okruglim stolovima i druge oblike saradnje.

„Naši zaposleni u najvećem broju dolaze sa fakulteta s kojima smo danas potpisali saradnju i zato se predstavnicima fakulteta najiskrenije zahvaljujem na naporima koje ulažu u obrazovanje sadašnjih i budućih generacija. Od njihovog znanja neće zavisiti samo uspeh Narodne banke Srbije već uspeh čitave države”, istakla je ovom prilikom guverner Jorgovanka Tabaković.


Međunarodna konferencija: Interpreting Law – The Role of Judges in Contemporary Democracies

Na Pravnom fakulteta Univerziteta u Beogradu je 14. oktobra 2017. godine održana godišnja konferencija iz oblasti tumačenja prava na temu ''Tumačenje prava – uloga sudija u savremenim demokratijama'' u saradnji sa Srpskim udruženjem za pravnu i socijalnu filozofiju.

Na konferenciji je kao vodeći govornik izlagao prof. Brajan Lajter (Brian Leiter) sa Univerziteta u Čikagu (University of Chicago). Pored njega na konferenciji su izlagali i Oto Fersman (Otto Pfersmann) sa Instituta za visoke studije iz oblasti društvenih nauka (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales /Inst for Advanced Study in Social Sciences, Paris), Rikardo Gastini (Riccardo Guastini) sa Univerziteta u Đenovi (University of Genova), Majkl Troper (Michel Troper) sa Univerziteta X u Parizu (University of Paris X), Pijerluđi Kjasoni (Pierluigi Chiassoni) sa Univerziteta u Đenovi (University of Genova), Paolo Sandro (Paolo Sandro) sa Salford univerziteta (University of Salford), Luka Burazin sa Zagrebačkog sveučilišta, kao i prof. dr Tanasije Marinković, doc. dr Bojan Spaić i prof. dr Miodrag Jovanović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu (videti program konferencije).


Promocija srpskog prevoda “Model – konvencije OECD o porezima na dohodak i na imovinu 2014”

Srpsko fiskalno društvo (srpski ogranak IFA) i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu organizovali su u četvrtak 06. oktobra 2016. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu promociju srpskog prevoda Model-konvencije OECD 2014. Učesnici su bili: prof. dr Dejan Popović (Predsednik Srpskog fiskalnog društva/Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu), prof. dr Žoao Nogueira (IBFD/IFA Portugalija), prof. dr Danuše Nerudova (Mendel Univerzitet, Brno/IFA Češka Republika, dr Borbala Kološ (IFA Mađarska), doc. dr Svetislav V. Kostić (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu/SFD).

Promociju je otvorio dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Sima Avramović.

 

 

 


Međunarodna konferencija o azilu

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održana je 5. oktobra Međunarodna konferencija o azilu.

Program konferencije >>


Svečano otvaranje kursa "Pisanje predloga zakona i drugih propisa (nomotehnika i pravničko rasuđivanje)"

 

Svečano otvaranje kursa "Pisanje predloga zakona i drugih propisa (nomotehnika i pravničko rasuđivanje)" održano je u četvrtak, 6. oktobra u 16.45č u Amfiteatru II "Slobodan Jovanović".

Velikom broju polaznika, prvo se obratila profesorka dr Radmila Vasić, upravnica Kursa, a zatim su okupljene pozdravili i prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, mr Svetislava Bulajić, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srbije, Steliana Nedera, zamenik Stalnog predstavnika Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), Kloe Milner, Šef odeljenja za dobro upravljanje Švajcarske agencije za razvoj (SDC) i Gradimir Nenadović, zamenik direktora Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Vlade Republike Srbije.
Kurs Pisanje predloga zakona i drugih propisa (Nomotehnika i pravničko rasuđivanje),organizuje se u okviru projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine - druga faza, koji se sprovodi u saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije i uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). Kurs će trajati od 6. oktobra do 10. novembra 2016. godine.

Cilj ovog obrazovnog kursa je da podrži unapređivanje zakonodavne procedure i procedura za izradu drugih propisa, naročito onih opštih pravnih akata koji, kao prateći, treba da omoguće ili olakšaju primenu novih zakona i tako pomognu ostvarivanju svrhe zbog koje je zakon donet.

Pravni fakultet kurs organizuje u saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, a polaznici su predstavnici državnih organa koji su prema Ustavu RS ovlašćeni predlagači zakona i studenti Pravnog fakulteta.

Osnovna ideja kursa je da se popune praznine u sticanju nomotehničkog umeća studenata prava, kao i da se unaprede znanja zaposlenih u državnim organima u toj oblasti.

Više informacija o Kursu i predavačima: http://wp2008.ius.bg.ac.rs/nomotehnika/

Program kursa >>


Svečanost povodom početka školske godine

Pravni fakultet je 3. oktobra 2016. godine organizovao svečanost u čast 208. generacije brucoša i početka nove školske godine. Neposredno pred početak ove svečanosti, na Malom Tašmajdanu iza zgrade Fakulteta otkrivene su biste akademicima i profesorima Radomiru Lukiću i Mihailu Đuriću.

Ministar prosvete g. Mladen Šarčević, nakon što je otkrio bistu prof. Lukiću, rekao je da Pravni fakultet neguje divnu tradiciju i ne zaboravlja velikane pravne i društvene misli. "Nosioci pravne misli, društvene misli, zaslužuju da budu ovde, pored budućih mladih pravnika", rekao je ministar Šarčević. Gradski menadžer g. Goran Vesić, objašnjavajući motive grada da ulica pored Fakulteta i Tašmajdanskog parka ponese ime Mihaila Đurića, a da njegova bista krasi park, istakao je: "Želja nam je da i ulice u Beogradu ne dobijaju imena samo po političarima i generalima, već i umetnicima, sportistima, akademicima, svim drugima koji su uticali na razvoj našeg društva, a uticaj ovih akademika je nemerljiv".  Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović rekao je da postavljanjem bisti Pravni fakultet, ali i država Srbija, odužuje stari dug prema profesoru Lukiću koji je bio legendarni predavač generacijama studenata, a pogotovo profesoru Đuriću koji je godinu i po dana proveo u zatvoru zbog slobodno izražene misli izrečene stručnom skupu na Pravnom fakultetu. "On je 20 godina pre devedesetih predskazao ono što će se dogoditi sa SFRJ", rekao je dekan Avramović i dodao da su studenti prava dobili novi prostor na Malom Tašmajdanu a da je time omogućeno i da nauka i akademska misao izađu izvan amfiteatara.

Na otvaranju nove školske godine u pozdravnom govoru ministar prosvete g. Mladen Šarčević je brucošima poželeo da budu čuvari prava i pravde, budu efikasni studenti i uživaju u periodu koji je pred njima, jer, kako kaže, sve što dolazi iza toga biće drugačije.

Brucoše je pozdravio i prorektor prof. dr Živan Lazović, ističući istorijske spone Filozofskog i Pravnog fakulteta u vreme osnivanja srpskog akademskog obraѕovanja i  studente je podsetio na jednu od izreka koje otkrivaju suštinu prava - Ius est ars boni et aequi!

Studentkinja prodekan Jovana Tanasić je pozdravila nove kolege i uputila im korisne savete kako da se nose sa početnim nedoumicama.

Posebno svečan ton ovom događaju je, kao i ranijih godina, dao hor „Obilić“ sa dirigentkinjom Anom Ćosović na čelu.

Na kraju svečanog otvaranja školske godine, dekan Sima Avramović je kroz video prezentaciju upoznao buduće brucoše sa značajem i ugledom Fakulteta, njegovim istorijatom, postignutim uspesima i daljim planovima, ali i njihovim budućim obavezama.

U prepunoj „petici“ prijemu prve generacije brucoša prisustvovali su predsednici sudova, brojne sudije i tužioci, predstavnici Univerziteta u Beogradu i predstavnici gradske vlasti, advokati, profesori i druge ugledne ličnosti.

 


                                                                                              
dalje 2015/2016 >>

dalje 2014/2015 >>

dalje 2013/2014 >>

dalje 2012/2013 >>

dalje 2011/2012 >>

dalje 2010/2011 >>

dalje 2009/2010 >>

dalje 2008/2009 >>

dalje 2007/2008 >>

dalje 2006/2007 >>

dalje 2005/2006 >>

dalje 2004/2005 >>
 

 

Sva prava zadržana. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 2012.