Logo

Pravni fakultet

logo UB

Univerzitet u Beogradu

Vesti/Događaji

 


Predavanje grčkog zamenika ministra spoljnih poslova Jorgosa Katrugalosa

U utorak, 6. decembra 2016. god., na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, održao je predavanje zamenik ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske poslove u Vladi Grčke i profesor Ustavnog prava Jorgos Katrugalos. Tema njegovog predavanja „Aktuelna dešavanja u evropskoj politici“ privukla je velikih broj slušalaca, među kojima su većina bili studenti našeg Fakulteta. Prof. Katrugalos je na veoma zanimljiv i slikovit način predstavio razvojni put evropske ideje, da bi se zatim fokusirao na aktuelne izazove za kojima se suočava Evropska unija. Posebno je zanimljiv bio deo predavanja u kojem je on izneo viziju Evrope na čijoj promociji i implementaciji radi njegova Vlada zajedno sa strankama levice koje jačaju širom evropskog kontinenta. Multidisciplinarni pristup temi i veoma prijemčiv način na koji je prof. Katrugalos održao predavanje rezultirali su živom raspravom u kojoj je učestvovao veći broj prisutnih studenata. Prisutnima se na kraju obratio dekan prof. dr Sima Avramović koji se zahvalio uvaženom gostu na jako zanimljivom izlaganju i obavestio studente da će Fakultet uspostaviti saradnju sa Univerzitetom u Trakiji sa ciljem da saradnja visokoškolskih ustanova iz Srbije i Grčke bude na nivou sveukupnih bratskih odnosa dva naroda.


Gostovanje Johanesa Hana

U ponedeljak, 5. decembra, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu ugostio je gospodina Johanesa Hana, evropskog komesara za proširenje, ambasadora Majkla Davenporta, šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i profesorku Tanju Miščević, šeficu pregovaračkog tima Srbije za pristupanje Evropskoj uniji.

Na samom početku, goste su pozdravili Dekan Pravnog fakultata, profesor Sima Avramović i upravnica Mastera evropskih integracija, profesorka Dragica Vujadinović.

 

U svojim izlaganjima i kasnijem razgovoru sa studentima, gosti su govorili o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja, posebno o poglavljima 23, 24 i 35, zatim o izveštaju o napretku Srbije, ali i o unutrašnjoj krizi Evropske unije i njenom eventualnom uticaju na proces pristupanja Srbije, te o migrantskoj krizi i odnosima EU sa Turskom

Predavanju je prisustvovao veliki broj studenata Pravnog fakulteta, pre svega polaznika master programa Master evropskih integracija i Foruma za diplomatiju i međunarodne odnose, a pozivu se odazvao se i veliki broj studenata drugih fakulteta.


Održano predavanje Vuka Jeremića na Pravnom fakultetu

Predsednik Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić, održao je 25. novembra 2016. godine predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu na temu „Srbija i svet: iskustvo srpske kandidature za generalnog sekretara UN“. Studenti su imali prilike da čuju veoma zanimljivo izlaganje i nakon toga postave interesantna pitanja.

G. Jeremić je istakao da je učešće Srbije u trci za generalnog sekretara UN sa konkretnim planom šta bi trebalo učiniti u Ujedinjenim nacijama, doprinelo ugledu naše države u svetu. Jeremić je Antonija Gutereša ocenio kao kandidata iskustva, zatim se osvrnuo na borbu sa američkom diplomatijom i na davanje statusa posmatrača Palestini tokom predsedavanja Srbije Generalnom skupštinom UN, bez zloupotrebe položaja predsedavajućeg. Odgovarajući na pitanja o Kosovu, istakao je da rešenja treba tražiti u okviru pregovaračkog procesa, ali je ukazao da priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti ne može prihvatiti nijedna demokratska država. Vuk Jeremić je naveo da se svet nalazi u stanju previranja, da je Evropa u krizi dok na Bliskom istoku besni rat, što je direktno povezano sa izbegličkim talasom u Evropi. Napomenuo je da su Azija i Pacifik ekonomski i demografski danas najdinamičniji deo sveta. Jeremić se takođe osvrnuo na dolazak Donalda Trampa na čelo Sjedinjenih Država te da je teško predvideti kakva će biti unutrašnja i spoljna politika SAD u budućnosti, ali da bi saradnja SAD i Rusije na međunarodnom planu bila značajna za svet.

Predavanje je organizovao Klub za Ujedinjene nacije Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu uz podršku studentskog parlamenta. Predsednica Kluba za Ujedinjene nacije Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Milena Nikolić, bila je moderator tokom predavanja.


Studenti osvojili četvrto mesto na takmičenju Big Deal

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu zauzeli su četvrto mesto na regionalnom takmičenju iz Kompanijskog prava pod nazivom Big Deal, koje se odvijalo na engleskom jeziku. Takmičenje se održalo u Skoplju (Makedonija), 24-25. novembra 2016. godine. Tim Pravnog fakulteta činili su: Stefan Jeličić, Hristina Vojvodić, Nemanja Ćurčić (studenti master akademskih studija) i Ivan Zarubica (student četvrte godine osnovnih studija). Imajući u vidu da je reč o simulaciji M&A transakcije, studenti su sačinili i predstavili due diligence izveštaj, predugovor i ugovor o prodaji udela društva sa ograničenom odgovornošću kao zastupnici kupca, u čijem je sastavljanju učestvovala i Milica Škaro, studentkinja četvrte godine osnovnih studija. Student Ivan Zarubica dobio je praksu u advokatskoj kancelariji Janković, Popović & Mitić kao najbolji član tima. Beogradski tim je za takmičenje pripremala doc. dr Jelena Lepetić. U pripremi su pomogli i advokat Nikola Poznanović iz kacelarije Janković, Popović & Mitić i asistent Filip Bojić, kojima članovi tima duguju zahvalnost na podršci i savetima.


Studenti Pravnog fakulteta prvaci sveta u futsalu

 

Univerzitetska Futsal reprezentacija Pravnog fakulteta u Beogradu  je osvajač Svetskog kupa (COUPE DU MONDE EUROIJADA MONDIAL 2016) održanog u glavnom gradu Češke Republike, Pragu. 

U konkurenciji 26 država iz Evrope, Azije i Afrike, u finalu je savladana reprezentacija Libana a na putu do trona pravnici su pobedili ekipe iz Alžira, Hrvatske, Nemačke, Rumunije, Turske i Slovenije.

Ovim osvajanjem načinjen je i istorijski uspeh univerzitetskog futsala Pravnog fakulteta: prvi put u istoriji ostvaren je  direktan plasman na Mediteranske univerzitetske sportske igre u Bejrutu u martu 2017!

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je, ujedno, jedina selekcija beogradskog Univerziteta koja je uspela da objedini evropski (osvojen s proleća u Milanu) i svetski kup!

Univerzitetsku selekciju Pravnog fakulteta činili su: Nikola Ristanović, Filip Minić, Strahinja Petrov, Lazar Simić, Nikola Atanasković, Nikola Vićić, Srdjan Brkić, Jovan Ristanović, Milan Cvejić i Rastko Manić.

Trener ekipe je Ivan Nikitović a selektor dr Vladimir Vuletić, docent Pravnog fakulteta univerziteta u Beogradu.

Po povratku sa takmičenja, ceo tim sa trenerom i selektorom je bio primljen kod dekana prof. dr Sime Avramovića.

 

 

 

 


Potpisan ugovor o saradnji s Privrednom komorom Srbije

Prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i g-din Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije su u sredu, 9.novembra 2016. godine, potpisali ugovor o saradnji Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Privredne komore Srbije. Cilj ovog sporazuma je produbljivanje uspešne i dugovečne saradnje potpisnica koja će doprineti razvoju i unapređenju stručnjaka iz oblasti privrednog prava, odnosno jačanju obrazovnih, naučnih i istraživačkih kapaciteta Privredne komore Srbije i Pravnog fakulteta.

Sporazum predviđa saradnju u oblastima formiranja programa studentskih praksi, organizovanja gostujućih predavanja predstavnika Privredne komore Srbije na fakultetu, pohađanje odgovarajućih specijalističkih kurseva na Pravnom fakultetu od strane predstavnika Privredne komore Srbije, zajedničko organizovanje naučnih i stručnih skupova iz oblasti privrednog prava, zajedničko učešće u postupku utvrđivanja pravnih stavova o pitanjima značajnim za praksu, i druge oblike saradnje.

G-din Čadež je ovom prilikom istakao kako saradnja dve ustanove traje već decenijama, a da će ovim sporazumom ona biti formalizovana i proširena. Osim naše arbitraže, na čijem je čelu već decenijama jedan od profesora Pravnog fakulteta, mi sarađujemo u raznim oblastima i dobijamo najviši nivo ekspertize o pravnim pitanjima”, rekao je Čadež. Prema njegovim rečima, PKS i njene članice dobijaju ovim sporazumom da, osim učešća profesora, čija je ekspertiza značajna u sačinjavanju i implementaciji privrednih zakona, budu uključeni i studenti kojima će biti omogućena praksa kod članica PKS čime će se oni bolje pripremiti za rad po završetku fakulteta.

Dekan  Avramović je rekao da su PKS i Pravni fakultet toliko međusobno srasli u zajedničkim aktivnostima da je zato došlo do potrebe da se to sporazumom i formalizuje. “Veoma smo zahvalni PKS koji su prepoznali potrebu da uključe naše studente u različite aktivnosti. Zahvalni smo za sve što su do sada činili prema Pravnom fakultetu, kao i za podršku naših studentskih timova za učešće na takmičenjima u inostranstvu. PKS je nama zahvalna što je po tradiciji, skoro uvek, predsednik Arbitraže pri Komori bio profesor Pravnog fakulteta”, naveo je Avramović.

Profesor Pravnog fakulteta i predsednik Stalne arbitraže pri PKS Mirko Vasiljević je podsetio da se uspostavlja novi komorski sistem i dodao da je potpisani sporazum važan u uslovima kada PKS želi da ojača arbitražni način rešavanja sporova i sve alternativne načine rešavanja privrednih sporova. U to će biti uključeni i naši profesori i studenti koji su se već dokazali na međunarodnim takmičenjima.

Svečanom potpisivanju ovog sporazuma uz prisustvo medija prisustvovali su i g-đa Ivana Jakovljević, sekretar Stalne arbitraže pri Privrednoj komori Srbije, g-din Predrag Petrović, generalni sekretar Privredne komore Srbije i dr Milena Đorđević, prodekan za međunarodnu saradnju Pravnog fakulteta.


Jesenja škola nauke i religije: „Susret civilizacija: sličnosti (društvene, kulturološke, religijske), izazovi, naučni doprinos i zajednička budućnost“

 

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu je, u periodu od 31. oktobra do 4. novembra 2016. godine, održana škola „ Nauka i religije“, pod nazivom:  „Susret civilizacija: sličnosti (društvene, kulturološke, religijske), izazovi, naučni doprinos i zajednička budućnost“.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je ovu jesenju školu, koja predstavlja ciklus predavanja univerzitetskih profesora, visokih verskih predstavnika, rukovodioca državnih organa i predstavnika diplomatskih predstavništava u Republici Srbiji,  organizovao u saradnji sa Institutom za noviju istoriju Srbije, Upravu za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije i Univerzitetskim ombudsmanom Univerziteta u Beogradu, uz podršku tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji.

Škola je zasnovana na međuverskom i međucivilizacijskom dijalogu, toleranciji i poštovanju. Cilj je saznati što više o svakoj religiji, civilizaciji, kulturi, kako bi se sličnosti negovale i isticale, a razlike razumele i mirnim putem prevazilazile.

Pred punim auditorijumom predavanja su tokom jesenje škole održali: akademik Vladeta Jerotić, dekan Pravnog fakulteta Univeziteta u Beogradu prof. dr Sima Avramović, Univerzitetski ombudsman i profesor na Pravnom fakultetu prof. dr Branko Rakić,  direktor Instituta za noviju istoriju Srbije dr Mile Bjelajac, uvaženi reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, prof. dr Dušan Vasić bivši ambasador SRJ u Meksiku, ministar savetnik u ambasadi Španije u Srbiji Huan Ignacijo Akino Lafuente, otpremnica poslova Bolivarske Republike Venecuele u Srbiji Dia Nader de El Andari, ambasador Države Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan, predsednik Vrhovnog sabora IZS Muhamed Hamdi Jusufspahić, rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel, đakon SPC dr Aleksandar Praščević, prvi sekretar Nuncijature monsinjor Filipo Kolnago, viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije dr Aleksandar Raković, docent na Pravnom fakultetu dr Miloš Jovanović, i g-din Dušan Rakitić.

U sklopu popodnevnih aktivnosti, polaznici škole su imali priliku da posete ambasade Palestine, Venecuele i Nuncijature kao i Bajrakli džamiju i IZS gde im je domaćin bio Muhamed Hamdi Jusufpahić, na veliko zadovoljstvo svih. Prijemi su protekli u prijateljskoj, toploj i srdačnoj atmosferi koje će i domaćini i gosti dugo pamtiti.

Školu je uspešno završilo 77 polaznika, studenata Pravnog fakulteta i drugih fakulteta drušveno-humanističkih nauka Univerziteta u Beogradu.


Konferencija: Pogled na Ustav Srbije – deset godina kasnije

U organizaciji Pravnog fakulteta i Srpskog pravničkog kluba, 4. novembra održan je skup „Pogled na Ustav Srbije – deset godina kasnije“. Pored stručnog dela, na kome je bilo reči o trenutno najznačajnijim ustavnopravnim pitanjima, skup je predstavljao i svojevrsnu promociju Srpskog pravničkog kluba koga su, pre nepune tri godine, osnovali Vladan Petrov, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, Slobodan Orlović, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Darko Simović, profesor Kriminalističko-policijske akademije, Sreten Jugović, profesor Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu i Dragutin Avramović, docent Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Reč je o udruženju koje predano analizira najznačajnije probleme srpske javnopravne scene i koje nastoji da vrši uticaj, sa pozicija nauke i struke, na nosioce političke vlasti.

Predsednik Srpskog pravničkog kluba, prof. dr Vladan Petrov je govorio o budućim planovima kluba koji obuhvataju i objavljivanje zbornika radova sa održanog skupa. Naglašeno je da je osnovna misija kluba da doprinese, u meri u kojoj je to moguće, razvoju pravne i političke kulture koja ustavnu stabilnost smatra vrhovnom vrednošću, što se može smatrati i svojevrsnom porukom ovog skupa.


Predavanje iz Rimskog prava -  prof. dr Maurilio Feliči

Profesor Rimskog prava Maurilio Feliči, sa katoličkog univeziteta LUMSA iz Palerma, održao je u amfiteatru „Radomir Lukić“ predavanje studentima prve godine  „Civic pluralism as a successful element of Roman law. Do posete je došlo na osnovu sporazuma o saradnji ova dva fakulteta, a domaćin je bio prof. dr Žika Bujuklić koji je početkom ove godine već održao predavanje  u Palermu.

 

 

 


Poseta prorektora Nilipovskog sa Državnog univerziteta za prostorno planiranje

26. oktobra 2016. naš Fakultet posetio je Vasilij Ivanovič Nilipovski (Василий Иванович Нилиповский), prorektor za međunarodnu saradnju Državnog univerziteta za prostorno planiranje (Государственный университет по землеустройству) iz Rusije. Ovaj Univerzitet je jedna od najstarijih ustanova visokog obrazovanja u Moskvi: osnovan je 1779. godine, za vreme Katarine Velike. Od 1992. godine ima u svom sastavu i Pravni fakultet.

Profesor Nilipovski se susreo sa prof. Vladanom Petrovim, prodekanom za nastavu, i doc. Ninom Kršljanin, i razgovarali su o mogućnostima saradnje između naših fakulteta, budući da je trenutno u toku sklapanje sporazuma o saradnji na nivou univerziteta. Okvirno su pomenute mogućnosti razmene studenata i nastavnika, organizovanja zajedničkih projekata, kao i zajedničke organizacije master programa u oblasti ekološkog prava. Na kraju posete, prorektor Nilipovski obišao je Pravni fakultet i veoma se prijatno iznenadio videvši pažnju koju posvećujemo profesorima iz Rusije koji su radili na našem Fakultetu


Treća studentska konferencija iz teorije i filozfije prava na temu "Sudska vlast"

Treća studentska konferencija iz teorije i filozfije prava na temu "Sudska vlast", u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Srpskog udruženja za pravnu i socijalnu filozofiju (IVR Srbija), održana je 21.oktobra 2016.godine u Sali za konferencije Pravnog fakulteta.

Profesorka dr Radmila Vasić i sudija Apelacionog suda u Beogradu dr Miodrag Majić, pozdravili su učesnike konferencije uvodnim izlaganjima.

Tematsko predavanje održala je Valerija Grozdić, saradnica u nastavu na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Konferencija je bila podeljena u četiri sesije u okviru kojih su donaći i strani studenti osnovnih, master i doktorskih studija imali priliku da predstave svoje istraživačke radove o teorijskim i praktičnim pitanjima u vezi sa sudskom vlašću, položajem sudija u pravnom sistemu Srbije, kao i teme od značaja za pravosuđe u celini.

Najbolji radovi biće objavljeni u Analima Pravnog fakulteta u Beogradu i u Zborniku Instituta za pravne i društvene nauke Pravnog fakulteta.


Saradnja fakulteta i Narodne banke Srbije

Prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i g-đa Jorgovanka Tabaković, guverner  Narodne banke Srbije su u ponedeljak, 17. oktobra 2016. godine, potpisali ugovor o saradnji Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Narodne banke Srbije. Cilj ovog sporazuma je da doprinose stvaranju podsticajnog ambijenta koji će omogućiti da najbolji studenti po završetku fakulteta ostaju da rade u Srbiji. Slične sporazume ovom prilikom potpisali su i dekani deset fakulteta u oblasti ekonomskih, pravnih i organizacionih nauka iz Beograda, Kragujevca, Niša, Kosovske Mitrovice i Subotice.

Memorandumi predviđaju saradnju u oblastima formiranja programa studentskih praksi, praćenja rada studenata i formiranja programa zapošljavanja, u skladu s mogućnostima Narodne banke, formiranja mentorskih programa za studente fakulteta, organizovanja gostujućih predavanja predstavnika Narodne banke Srbije na fakultetima, kao i organizovanje obuka i edukacija koje bi zaposlenima u Narodnoj banci Srbije priredili nastavnici i saradnici fakulteta, prisustva predstavnika Narodne banke Srbije na konferencijama fakulteta i okruglim stolovima i druge oblike saradnje.

„Naši zaposleni u najvećem broju dolaze sa fakulteta s kojima smo danas potpisali saradnju i zato se predstavnicima fakulteta najiskrenije zahvaljujem na naporima koje ulažu u obrazovanje sadašnjih i budućih generacija. Od njihovog znanja neće zavisiti samo uspeh Narodne banke Srbije već uspeh čitave države”, istakla je ovom prilikom guverner Jorgovanka Tabaković.


Međunarodna konferencija: Interpreting Law – The Role of Judges in Contemporary Democracies

Na Pravnom fakulteta Univerziteta u Beogradu je 14. oktobra 2017. godine održana godišnja konferencija iz oblasti tumačenja prava na temu ''Tumačenje prava – uloga sudija u savremenim demokratijama'' u saradnji sa Srpskim udruženjem za pravnu i socijalnu filozofiju.

Na konferenciji je kao vodeći govornik izlagao prof. Brajan Lajter (Brian Leiter) sa Univerziteta u Čikagu (University of Chicago). Pored njega na konferenciji su izlagali i Oto Fersman (Otto Pfersmann) sa Instituta za visoke studije iz oblasti društvenih nauka (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales /Inst for Advanced Study in Social Sciences, Paris), Rikardo Gastini (Riccardo Guastini) sa Univerziteta u Đenovi (University of Genova), Majkl Troper (Michel Troper) sa Univerziteta X u Parizu (University of Paris X), Pijerluđi Kjasoni (Pierluigi Chiassoni) sa Univerziteta u Đenovi (University of Genova), Paolo Sandro (Paolo Sandro) sa Salford univerziteta (University of Salford), Luka Burazin sa Zagrebačkog sveučilišta, kao i prof. dr Tanasije Marinković, doc. dr Bojan Spaić i prof. dr Miodrag Jovanović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu (videti program konferencije).


Zaključen ugovor o zajedničkoj realizaciji projekta „Pravna klinika online“

Dana 13. oktobra 2016. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i nevladina organizacija za pružanje pravne pomoći putem interneta „Pro Bono“ zaključili su ugovor o zajedničkoj realizaciji projekta pod nazivom „Pravna klinika online“.

Naši studenti će pripremati pravne savete i elektronski odgovarati na postavljena pitanja korisnika usluga organizacije „Pro Bono“. Na taj način će takođe  ispuniti i svoju statutarnu obavezu u pogledu polaganja ispita jedne od veština, predviđenog planom i programom Pravnog fakulteta.


Skup povodom početka rada druge generacije studenata Pravne klinike za ekološko pravo

U utorak, 11. oktobra 2016. god., na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, otvorena je Pravna klinika za ekološko pravo za drugu generaciju studenata. Na svečanosti ovim povodom skupu su se obratili, Jan Lueneburg, šef Odeljenja za demokratizaciju, Misija OEBS u Srbiji, Stanojla Mandić, zamenica Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Olja Jovičić, generalna sekretarka Zaštitnika građana i doc. dr Mirjana Drenovak-Ivanović, koordinatorka Pravne klinike za ekološko pravo.

Pravna klinika za ekološko pravo će trajati dva semestra. U prvom semestru studenti će imati intenzivan interaktivni trening. Doc. dr Mirjana Drenovak-Ivanović će održati predavanja na teme Izvori ekološkog prava u pravnom poretku Srbije, Pravo na pristup ekološkim informacijama, Uključivanje javnosti u donošenje ekoloških odluka, Posebnosti upravnog postupka u stvarima od značaja za zaštitu životne sredine, Naknada štete u životnoj sredini: postojeća rešenja i nacrt Zakona o odgovornosti za štetu u životnoj sredini i Ekološko pravo Evropske unije: Praksa Suda pravde EU. Sudija Jelena Tišma će održati predavanje na temu Upravno-sudska zastita prava na zdravu zivotnu sredinu: sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava i praksa Upravnog suda Srbije. Prof. dr Olivera Vučić će održati predavanje na temu Zaštita prava na zdravu životnu sredinu u praksi Ustavnog suda Srbije. Dr Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine, će održati predavanje na temu Izmene i dopune Zakona o zašiti životne sredine: novine i uporedna iskustva. Advokat Sreten Đorđević će održati predavanja na teme Postupak procene uticaja na životnu sredinu i izdavanje IPPC dozvola i Građanskopravna zaštita prava na zdravu životnu sredinu u sudskoj praksi. Prof. dr Milan Škulić će održati predavanje na temu Sistem ekoloških delikata i vrste prekršajnih sankcija. Sudija Siniša Važić će održati predavanje na temu Krivičnopravna zaštita prava na zdravu životnu sredinu u sudskoj praksi. Prof. dr Stevan Lilić će održati predavanje na temu Zaštita prava na zdravu životnu sredinu između javnog i privatnog prava. Doc. dr Bojana Čučković će održati predavanje na temu Ekološka šteta u međunarodnom pravu i zaštita životne sredine.

U skladu sa Sporazumom o saradnji Pravnog fakulteta, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnika građana, koji je potpisan marta 2016. godine, studenti koji pohađaju Pravnu kliniku za ekološko pravo će biti u prilici da obave studentsku praksu u kancelariji Poverenika i Zaštitnika građana. Očekuje se potpisivanje Sporazuma o saradnji sa Privrednom komorom Srboje i Ministarstvom poljoprivrede i životne sredine, što će otvoriti nove mogućnosti za obavljanje prakse i praćenje aktivnosti u oblasti primene ekološkog prava. U drugom semestru studenti će imati priliku i da rade sa klijentima, koje će primati u prostorijama Pravnog fakulteta prema utvrđenom rasporedu.

Misija OEBS-a u Srbiji je, kao nastavak uspešne saradnje na razvoju specijalističkih i master studija u oblasti ekološkog prava, i ove godine podržala rad Pravne klinike za ekološko pravo, na čemu im se posebno zahvaljujemo. 

Informacije o aktivnostima Pravne klinike za ekološko pravo se mogu pronaći na http://wp2008.ius.bg.ac.rs/klinika04/ .


Promocija srpskog prevoda “Model – konvencije OECD o porezima na dohodak i na imovinu 2014”

Srpsko fiskalno društvo (srpski ogranak IFA) i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu organizovali su u četvrtak 06. oktobra 2016. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu promociju srpskog prevoda Model-konvencije OECD 2014. Učesnici su bili: prof. dr Dejan Popović (Predsednik Srpskog fiskalnog društva/Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu), prof. dr Žoao Nogueira (IBFD/IFA Portugalija), prof. dr Danuše Nerudova (Mendel Univerzitet, Brno/IFA Češka Republika, dr Borbala Kološ (IFA Mađarska), doc. dr Svetislav V. Kostić (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu/SFD).

Promociju je otvorio dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Sima Avramović.

 

 

 


Međunarodna konferencija o azilu

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održana je 5. oktobra Međunarodna konferencija o azilu.

Program konferencije >>


Svečano otvaranje kursa "Pisanje predloga zakona i drugih propisa (nomotehnika i pravničko rasuđivanje)"

 

Svečano otvaranje kursa "Pisanje predloga zakona i drugih propisa (nomotehnika i pravničko rasuđivanje)" održano je u četvrtak, 6. oktobra u 16.45č u Amfiteatru II "Slobodan Jovanović".

Velikom broju polaznika, prvo se obratila profesorka dr Radmila Vasić, upravnica Kursa, a zatim su okupljene pozdravili i prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, mr Svetislava Bulajić, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srbije, Steliana Nedera, zamenik Stalnog predstavnika Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), Kloe Milner, Šef odeljenja za dobro upravljanje Švajcarske agencije za razvoj (SDC) i Gradimir Nenadović, zamenik direktora Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Vlade Republike Srbije.
Kurs Pisanje predloga zakona i drugih propisa (Nomotehnika i pravničko rasuđivanje),organizuje se u okviru projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine - druga faza, koji se sprovodi u saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije i uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). Kurs će trajati od 6. oktobra do 10. novembra 2016. godine.

Cilj ovog obrazovnog kursa je da podrži unapređivanje zakonodavne procedure i procedura za izradu drugih propisa, naročito onih opštih pravnih akata koji, kao prateći, treba da omoguće ili olakšaju primenu novih zakona i tako pomognu ostvarivanju svrhe zbog koje je zakon donet.

Pravni fakultet kurs organizuje u saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, a polaznici su predstavnici državnih organa koji su prema Ustavu RS ovlašćeni predlagači zakona i studenti Pravnog fakulteta.

Osnovna ideja kursa je da se popune praznine u sticanju nomotehničkog umeća studenata prava, kao i da se unaprede znanja zaposlenih u državnim organima u toj oblasti.

Više informacija o Kursu i predavačima: http://wp2008.ius.bg.ac.rs/nomotehnika/

Program kursa >>


Svečanost povodom početka školske godine

Pravni fakultet je 3. oktobra 2016. godine organizovao svečanost u čast 208. generacije brucoša i početka nove školske godine. Neposredno pred početak ove svečanosti, na Malom Tašmajdanu iza zgrade Fakulteta otkrivene su biste akademicima i profesorima Radomiru Lukiću i Mihailu Đuriću.

Ministar prosvete g. Mladen Šarčević, nakon što je otkrio bistu prof. Lukiću, rekao je da Pravni fakultet neguje divnu tradiciju i ne zaboravlja velikane pravne i društvene misli. "Nosioci pravne misli, društvene misli, zaslužuju da budu ovde, pored budućih mladih pravnika", rekao je ministar Šarčević. Gradski menadžer g. Goran Vesić, objašnjavajući motive grada da ulica pored Fakulteta i Tašmajdanskog parka ponese ime Mihaila Đurića, a da njegova bista krasi park, istakao je: "Želja nam je da i ulice u Beogradu ne dobijaju imena samo po političarima i generalima, već i umetnicima, sportistima, akademicima, svim drugima koji su uticali na razvoj našeg društva, a uticaj ovih akademika je nemerljiv".  Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović rekao je da postavljanjem bisti Pravni fakultet, ali i država Srbija, odužuje stari dug prema profesoru Lukiću koji je bio legendarni predavač generacijama studenata, a pogotovo profesoru Đuriću koji je godinu i po dana proveo u zatvoru zbog slobodno izražene misli izrečene stručnom skupu na Pravnom fakultetu. "On je 20 godina pre devedesetih predskazao ono što će se dogoditi sa SFRJ", rekao je dekan Avramović i dodao da su studenti prava dobili novi prostor na Malom Tašmajdanu a da je time omogućeno i da nauka i akademska misao izađu izvan amfiteatara.

Na otvaranju nove školske godine u pozdravnom govoru ministar prosvete g. Mladen Šarčević je brucošima poželeo da budu čuvari prava i pravde, budu efikasni studenti i uživaju u periodu koji je pred njima, jer, kako kaže, sve što dolazi iza toga biće drugačije.

Brucoše je pozdravio i prorektor prof. dr Živan Lazović, ističući istorijske spone Filozofskog i Pravnog fakulteta u vreme osnivanja srpskog akademskog obraѕovanja i  studente je podsetio na jednu od izreka koje otkrivaju suštinu prava - Ius est ars boni et aequi!

Studentkinja prodekan Jovana Tanasić je pozdravila nove kolege i uputila im korisne savete kako da se nose sa početnim nedoumicama.

Posebno svečan ton ovom događaju je, kao i ranijih godina, dao hor „Obilić“ sa dirigentkinjom Anom Ćosović na čelu.

Na kraju svečanog otvaranja školske godine, dekan Sima Avramović je kroz video prezentaciju upoznao buduće brucoše sa značajem i ugledom Fakulteta, njegovim istorijatom, postignutim uspesima i daljim planovima, ali i njihovim budućim obavezama.

U prepunoj „petici“ prijemu prve generacije brucoša prisustvovali su predsednici sudova, brojne sudije i tužioci, predstavnici Univerziteta u Beogradu i predstavnici gradske vlasti, advokati, profesori i druge ugledne ličnosti.

 


                                                                                              
dalje 2015/2016 >>

dalje 2014/2015 >>

dalje 2013/2014 >>

dalje 2012/2013 >>

dalje 2011/2012 >>

dalje 2010/2011 >>

dalje 2009/2010 >>

dalje 2008/2009 >>

dalje 2007/2008 >>

dalje 2006/2007 >>

dalje 2005/2006 >>

dalje 2004/2005 >>
 

 

Sva prava zadržana. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 2012.