Logo

Pravni fakultet

logo UB

Univerzitet u Beogradu

Vesti/Događaji

Početak kurseva iz oblasti kreiranja i analize javnih politika

U okviru Erazmus + projekta “lnterdisciplinary short cycle programs in public policy making and analysis (PPMA)” Pravni fakultet započeo je sa organizovanjem kurseva iz oblasti kreiranja i analize javnih politika. Kursevi su pripremljeni u saradnji sa drugim fakultetima našeg univerziteta i stručnjacima sa Kings koledža iz Londona, Univerziteta u Lajdenu i Parizu, kao i sa Republičkim sekretarijatom za javne politike. Kursevi počinju da se održavaju od prolećnog semestra 2020/21. godine, a pokrivaju oblasti kreiranja i analize javnih politika, analize efekata politika i propisa, menadžment, istraživanja u oblasti javnih politika, te sektorske politike kao što su socijalna politika, rad i zapošljavanje ili bezbednost. Kursevi su namenjeni studentima završnih godina, diplomcima, zaposlenima u javnoj upravi, novinarima, istraživačima javnih politika. Školarina za prvu generaciju studenata će biti pokrivena iz budžeta projekta. Više o samim kursevima i prijavi može se naći na stranici  www.ius.bg.ac.rs/ppma.


Proslavljen dan Svetog Save 

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio je dan Svetog Save 27. januara 2021. godine svečanošću koja je u svom opsegu bila prilagođena zdravstvenim preporukama za vreme pandemije. U amfiteatru V bio je prisutan samo manji broj nastavnika i nagrađenih studenata, uz poštovanje potrebne distance, dok su svi ostali zainteresovani mogli pratiti tok svečanosti u prenosu uživo preko interneta. Umesto hora koji bi pevao uživo, na početku je pušten snimak svetosavske himne.

Svečanost je svojim govorom otvorio dekan Fakulteta, prof. dr Zoran Mirković, koji je podsetio slušaoce na istoriju obeležavanja dana Svetog Save kao školske slave i važnog dana za Univerzitet u Beogradu, kao i na neke važne trenutke iz života ovog svetitelja. Zatim je pristupljeno dodeli nagrada.

Nagradu za studenta generacije 2016/17 godine dobila je Ksenija Џipković, dok je uz nju kao najbolji student nagrađena i Milena Momčilov. Kako je broj studenata koji su dobili pohvalnice za visok prosek i stipendije Pravnog fakulteta prevazilazio mogućnosti za dodelu uživo u trenutnim uslovima, to su simbolično uživo dodeljene samo po jednom, najuspešnijem studentu sa svake godine studija: Nikoli Mijatoviću sa druge godine, Ivani Isailović sa treće, Tamari Savić sa četvrte godine osnovnih studija i Nini Todorović sa master studija.

Fondacija „Profesor dr Mirko Vasiljević“, koja počev od 2011. godine na Savindan
dodeljuje nagrade studentima sa ciljem materijalne podrške na putu njihovog
akademskog usavršavanja, dodelila je i ove godine dve nagrade. Nagradu za najuspešnijeg studenta generacije dobila je Ksenija Џipković iz Beograda, a nagradu za studenta
osnovnih akademskih studija sa socijalnim potrebama koji redovno ispunjava
svoje statutarne obaveze dobio je Milan Gajić iz Kruševca, student četvrte
godine. Ukupan broj do sada nagrađenih studenata je 83. Nagradu fonda "Radivoj B. Vasović, viši pravni savetnik i njegova porodica" dobio je student Filip Grdinić, koji je sa odličnim uspehom završio osnovne diplomske studije.

Konačno, dodeljen je veći broj zahvalnica studentima koji su uspešno predstavljali naš fakultet na međunarodnim takmičenjima. Tim koji su činili Ksenija Џipković, Ines Janićijević, Vera Kojić i David Spaić osvojio je peto mesto, kao i posebnu nagradu za požrtvovanost i fer pristup (Spirit of the Moot Award) na  takmičenju iz oblasti međunarodnog stečajnog prava The Ian Fletcher International Insolvency Law Moot. Treće mesto na takmičenju iz međunarodnog trgovinskog i arbitražnog prava Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot osvojio je tim koji su činili Dunja Grujičić, Jovana Đorđević, Marija Ralević, Mina Kuzminac, Nada Bakrač, Pavle Novevski, Uroš Bogdanović i Velimir Perović. Ekipa koju su činili Katarina Prica, Jelisaveta Boljanović i LJubiša Vulić plasirala se među četiri najbolje na međunarodnom takmičenju Legal Challenge iz oblasti prava video igara, i time obezbedila plasman u usmene polufinalne runde takmičenja, koje će se održati u okviru Games Industry Law Summit na proleće ove godine, u Litvaniji. Na međunarodnom takmičenju iz arbitražnog rešavanja sporova iz oblasti sportskog prava pod nazivom Sports Law Arbitration Moot (SLAM) naši studenti Nikola Ručnov, Anja Milošević i Danilo Šilobad osvojili su drugo mesto u usmenim rundama i treće za pisane podneske, a Nikola Ručnov osvojio je i nagradu za najboljeg govornika. Drugo mesto na Nacionalnom takmičenju u simulaciji krivičnog postupka osvojio je tim koji su činili Jelena Branković, Filip Skočić, Silvija Savić, Ana Memeti, Đorđe Đoković,  Danilo Raičević, Dunja Trifunović i Anđelka Živanović, a Anđelka Živanović osvojila je i nagradu za najboljeg učesnika. Konačno, na nacionalnom takmičenju "Osudi diskriminaciju" koje je i ove godine organizovala kancelarija  Poverenika za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, ali samo u vidu ocene pisanih podnesaka, prvo mesto osvojile su naše studentkinje Ivana Vasić, Dunja Simić i Milica Milanović. (O svim uspesima postoje detaljnije vesti na sajtu Fakulteta.)

Snimak proslave možete videti ovde.


Početak rada na Erazmus + projektu "Modernizacija pravničkog obrazovanja u oblasti evropskog prava" (MELE)

U decembru 2020. održan je uvodni sastanak svih članova konzorcijuma kojim je i zvanično počeo rad na Erazmus + KA203 projektu strateškog partnerstva u visokom obrazovanju "Modernizacija pravničkog obrazovanja u oblasti evropskog prava" (MELE). Koordinator projekta je Evropa-Institut Univerziteta Sarland (Nemačka), a Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu na projektu učestvuje kao partner. Projekat finansiraju Evropska unija i Nemačka služba za akademsku razmenu (DAAD). Konzorcijum, pored Evropa-Instituta i Pravnog fakulteta u Beogradu, čine Pravni fakultet Univerziteta u Zagrebu, Pravni fakultet Iustinianus Primus Univerziteta u Skoplju, Pravni fakultet Univerziteta u Kadizu (Španija), Pravni fakultet Vilnius Univerziteta (Litvanija), Univerzitet u Groningenu (Holandija), Univerzitet Ridžent iz Londona (Ujedinjeno Kraljevstvo) i SEELS - Mreža pravnih fakulteta Jugoistočne Evrope (Severna Makedonija). Pridruženi partner na projektu je Evropska mreža za kliničko pravničko obrazovanje (ENCLE).

Promene na tržištu rada zahtevaju preispitivanje pristupa pravničkom obrazovanju i tradicionalnih nastavnih metoda, kako bi se osiguralo da diplomirani pravnici steknu dodatne kompetencije neophodne za postizanje visoke zapošljivosti. Partneri MELE konzorcijuma će, kroz različite aktivnosti koje su planirane tokom tri godine trajanja projekta, raditi na poboljšanju transverzalnih kompetencija i akademskih veština studenata unapređivanjem nastavnih veština akademskog osoblja. Cilj projekta je i podizanje svesti o značaju unakrsnih tema za studije prava, poput rodnih pitanja, Zelenog sporazuma i klimatskih promena, digitalizacije i upravljanja na više nivoa.

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji će raditi na implementaciji projekta čine prof. dr Dušan Popović, prof. dr Bojana Čučković (rukovodilac projektnog tima), doc. dr Milena Đorđević i asistentkinja Marija Vlajković (administrator).Studentska revija za privredno pravo obeležava 10 godina postojanja

Studentska revija za privredno pravo obeležava 10 godina postojanja, 10 godina vrednog rada i preko 175 objavljenih radova u ukupno 18 brojeva, kao i 169 studenata učesnika.
Studentska revija za privredno pravo zamišljena je kao stručno-naučni pravni časopis koji uređuju studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, posvećen pravnim aspektima privrede. To nije samo časopis u kojem se objavljuju studentski radovi, već i prvi pravni časopis u Srbiji i  jedan od prvih takve vrste u jugoistočnoj Evropi koji uređuju studenti. Kroz svoj desetogodišnji rad Revija je potvrdila svoju viziju. Gore pomenuti podaci, ali i brojni uspesi, naročito tematskih brojeva, potvrđuju da doprinos studenata akademskoj misli može da bude značajan, kao i da ova vrsta angažovanosti može da transformiše talentovane studente iz pasivnih studenata prava u aktivne tvorce akademskih radova.
Povodom ovog jubileja, redakcija je odlučila da napravi osvrt na sve učinke proteklih godina, da sagleda nekadašnje, ali i postavi buduće ciljeve revije. U vezi sa tim, predstavljamo Vam Bilten Revije koji je posvećen obeležavanju desetogodišnjice. Intervjuisali smo alumniste uredništva Revije i izdvojili njihove najzanimljivije odgovore, a u cilju saznanja da li su im vannastavne aktivnosti, kao što je pisanje stručnih radova i angažovanje u Reviji, otvorile vrata u pronalaženju zaposlenja i uspešnim pravničkim karijerama, kao i to da li su im veštine stečene tokom angažovanja  poslužile u poslovima kojima se bave, ali i šta je to po čemu najviše pamte rad sa kolegama. Takođe, u Biltenu je sadržana i reč osnivača i glavnog urednika, prof. dr Tatjane Jovanić, koja govori o nastanku Revije i najvećem uspehu ovog poduhvata.  Pored toga, priredili smo i statistiku o radu Revije, kao i o tome gde se sada nalaze bivši studenti urednici.

Intervjui u celosti će biti dostupni na našim društvenim mrežama:
https://www.facebook.com/StudentskaRevija
.
https://www.instagram.com/selreview/
https://www.linkedin.com/company/student-economic-law-review

Klub Forvm Romanvm proslavio 50 godina postojanja

Klub Forvm Romanvm obeležio je 50 godina svog postojanja malom onlajn proslavom u petak, 25. decebra 2020. godine – uz čvrst dogovor da se propisna proslava uživo obavi naknadno, čim okolnosti to dozvole. U ovakvim posebnim okolnostima proslavu je započeo naš počasni predsednik, prof. dr Sima Avramović, i setio se jednog broja forumaša koji nisu više sa nama, a poseban omaž je posvetio “forumskom zetu” Ivanu Bekjarevu, koji je svojim nastupom uveličao prethodnu, 45. godišnjicu Foruma. Proslavu je dalje vodio predsednik kluba, prof. dr Vojislav Stanimirović, koji je zajedno sa doc. dr Ninom Kršljanin (jednom od potpredsednika kluba) izvestio forumaše o dešavanjima i radu kluba tokom proteklog lustruma – petogodišnjeg perioda. Ključni deo bila su obraćanja forumaša iz najstarije, osnivačke generacije Foruma – pre svega našeg Cezara, prof. dr Sime Avramovića, a zatim i prof. dr Dejana Popovića, Pavla Pašajlića i Smilje Krnete. Iz ugla mladih forumaša prisutnima se obratio forumski blagajnik, sada student master studija i demonstrator na našem Fakultetu, David Vučinić. Sproveden je i prijem novih članova, pa je članstvo našeg kluba postalo bogatije za jedanaestoro mladih forumaša. Proslava je završena projekcijom snimka proslave 45 godina Foruma (remasterovanog ljubaznošću forumskog prijatelja, režisera Nikole Avramova), koji nam je pružio i sećanje na minule godine, i podsećanje na to kako treba – i kako će uskoro – da izgleda prava proslava ovog značajnog jubileja!Naše studentkinje pobedile na takmičenju "Osudi diskriminaciju"
 

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je i ove godine, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, organizovao takmičenje studenata osnovnih i master studija prava u simulaciji suđenja "Osudi diskriminaciju". Za razliku od ranijih godina, u kojima su timovi prolazili dve faze selekcije - eliminatornu fazu zasnovanu na oceni pisanih podnesaka i usmenu fazu takmičenja, ove godine je, zbog epidemiološke situacije, doneta odluka da se pobednik proglasi na osnovu rezultatâ takmičenja u pisanom delu. Iako ostaje žal što objektivne okolnosti nisu dozvolile da učesnici odmere snagu svojih argumenata i u usmenom delu takmičenja, i priprema pisanih podnesaka je omogućila studentima i studnetkinjama da unaprede i prodube svoja znanja iz oblasti zaštite od diskriminacije i da, kako iz perspektive tužioca, tako i iz perspektive tuženog, sagledaju delikatno pravno pitanje širenja govora mržnje protiv pripadnika i pripadnica romske nacionalne manjine i starijih osoba. Istraživački problem je bio posebno izazovan zbog činjenice da se predmet ticao slučaja diskriminacije koji se ostvaruje radnjom društvene mreže koja nije upisana u Registar medija, budući da ideje, informacije i mišljenja izraženi posredstvom interneta imaju neposredniji i jači uticaj u odnosu na druge oblike izražavanja.
Stručni žiri je za pobednike takmičenja proglasio tim s najvećim zbirom bodova za oba pisana podneska (tužbu i odgovor na tužbu). Pobednički tim su činile studentkinje master studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pod-modul za Radno i socijalno pravo, Dunja Simić i Milica Milanović, i studentkinja Krivičnopravnog pod-modula Ivana Vasić. Studentkinje je za takmičenje pripremala prof. dr LJubinka Kovačević, dok su im dragocenu pomoć u pripremama pružili prof. dr Igor Vuković i prof. dr Ivana Krstić.
Nagrade će biti dodeljene studentkinjama na ceremoniji koja će biti organizovana po stabilizaciji epidemiološke situacije.Izašao prvi broj studentskog časopisa "Vesnik pravne istorije"

Prvi broj međunarodnog akademskog studentskog časopisa "Vesnik pravne istorije / Herald of Legal History" (ISSN 2738-0955, eISSN 2738-0963) objavljen je na sajtu časopisa:

http://ojsnovi.ius.bg.ac.rs/index.php/Vesnik

Štampano izdanje se očekuje sredinom januara. Mada prvi broj kasni zbog komplikacija izazvanih pandemijom, redakcija se nada da će već za drugi broj smanjiti, a od trećeg broja eliminisati kašnjenje.

Glavni urednik časopisa je doc. dr Nina Kršljanin, a ostali članovi redakcije su naši studenti osnovnih i master studija: David Vučinić, kao zamenik glavnog urednika, Sava Vojnović, Đina Glavčić-Kostić, Miloš Knežević, Anita Stanković i Đorđe Stepić. Časopis su svojim autoritetom podržali i mnogi domaći i strani profesori - stručnjaci za pravnu istoriju - kao članovi međunarodnog uređivačkog odbora.

Vesnik objavljuje uobičajene vrste radova koji se mogu naći i u drugim akademskim časopisima: pre svega članke koji predstavljaju istraživački rad studenata, prikaze knjiga, kao i razne prigodne tekstove (izveštaje s konferencija i okruglih stolova, nekrologe i sl.), ali i prevode značajnih pravnoistorijskih tekstova od strane studenata, kao i intervjue sa renomiranim naučnicima iz oblasti pravne istorije.

U prvom broju Vesnika zastupljeni su radovi veoma raznolike tematike – od antike do sredine HH veka, od privatnog do međunarodnog prava, od Habzburške monarhije do Pakistana - a istaknuto mesto zauzima i pobednički rad sa konkursa Fondacije Alan Votson za 2019/20 godinu. Vezu između starih i novih generacija pravnih istoričara čine prevodi radova Aristida Teodoridesa i Đulija Dijene i intervju sa prof. dr Simom Avramovićem.

Intervju se može videti i u video formatu ovde: https://www.youtube.com/playlist?list=PLG3J6c_FyP92XKMMKWibOWZg0MWreNZxz

Drugi broj Vesnika je već uveliko u pripremi, a redakcija već prima priloge za treći broj - tako da pozivamo sve studente osnovnih i postdiplomskih studija koje zanima pravna istorija da se jave na adresu vesnik@ius.bg.ac.rs, bilo sa već gotovim radovima, bilo samo sa idejama i interesovanjem! >, bilo sa već gotovim radovima, bilo samo sa idejama i interesovanjem! 


 

Forvm Romanvm: dr Mile Bjelajac održao predavanje "Revizija u istoriografiji"

Poslednje forumsko predavanje u ovoj kalendarskoj godini, 18. decembra 2020, održao je dr Mile Bjelajac, naučni savetnik, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije. Tema njegovog predavanja bila je „Revizija u istoriografiji: između naučno legitimnog i političkog“. Istakavši potrebu za povremenim pažljivim naučnim revidiranjem ranije prikupljenih činjenica i ustaljenih stavova u nauci, dr Bjelajac posvetio je veći deo svog predavanja opasnoj pojavi jednostrane, političke, tendenciozne revizije istorijskih događaja. Dao je brojne zanimljive primere ove pojave – recimo, negativan pogled na Kraljevinu SHS/Jugoslaviju u istoriografiji komunističke Jugoslavije, ali i zatim isti takav tendenciozan pogled na SFRJ počev od devedesetih, ili pokušaje revidiranja uzroka Prvog i Drugog svetskog rata, koji su i sada ponovo aktuelni (naročito u formi osude nacionalizma i predstavljanja imperijalnih sila kao žrtava nacionalizma), prikazivanje srpske oslobodilačke vojske u Prvom svetsku ratu kao osvajačke, itd. Skrenuo je pažnju i na uticaj izvora van istoriografije – političke misli, književnosti i sl. – na formiranje istorijske svesti u narodu. Predavanje je inspirisalo i živu i dugu diskusiju.


Naši studenti pobedili na festivalu besedništva u Sremskoj Mitrovici

Dana 13. decembra 2020. godine održan je XXIX festival besedništva „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI”, u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem”, u saradnji sa Muzejem Srema, u Sremskoj Mitrovici. Na ovom prestižnom takmičenju u besedništvu prvo mesto u kategoriji pod nazivom „Autorska beseda” pripalo je Kristini Omerović, studentkinji treće godine i ovogodišnjoj apsolutnoj pobednici na Takmičenju u besedništvu studenata Pravnog fakulteta, dok je drugo mesto u istoj kategoriji osvojio Janko Balšić, student master studija i ovogodišnji nosilac prve nagrade za zadatu temu na Takmičenju u besedništvu studenata Pravnog fakulteta. Kristina Omerović dobitnica je i posebne nagrade Advokatske kancelarije „Jelkić”. Festival besedništva je, zbog epidemije zaraze bolesti COVID-19, održan „onlajn”, bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mera, dok je takmičare ocenjivalo Besedničko sudsko veće u sledećem sastavu: Olivera Jelkić (predsednik veća), advokat i književnik iz Beograda, Andrijana Videnović, dramski umetnik iz Beograda i mr Zoran Levajac, advokat iz Sremske Mitrovice.


Forvm Romanvm: Profesor Viktor Kastelani održao predavanje o političkim suđenjima u Atini

11. decembra 2020. godine posetio nas je dugogodišnji prijatelj Foruma, profesor Viktor Kastelani (Victor Castellani) sa Univerziteta u Denveru, i održao predavanje pod naslovom: „A Murderous 'Supreme' Court of Public Passion: Tainted Prosecutions at Athens, of Alcibiades (415 BC) and of the Arginusae Six (406 BC).“ Forumaši su imali priliku da čuju pozadinu i moguća tumačenja ova dva poznata politička slučaja iz antičke Atine, uz već poznato živopisno izražavanje i humor profesora Kastelanija. Posle predavanja se razvila i aktivna diskusija, koja se u najvećoj meri ticala Alkibijada – njegove ličnosti i optužbi protiv njega u Atini – ali i nekih terminoloških dilema oko prevođenja i transkripcije starogrčkih pravnih termina na engleski.


Forvm Romanvm: prof. Alaster Man održao predavanje "Scotland the good European?"

4. decembra 2020. članovi Foruma imali su priliku da čuju predavanje „Scotland the good European? Continuities of representation and union for a small peripheral nation“, koje je održao prof. dr Alaster Man (Alastair Mann) sa Odeljenja za istoriju i politiku Univerziteta u Sterlingu. Profesor Man nam je pružio širok pregled škotske istorije, primarno kroz prizmu odnosa sa Engleskom i položaja u Ujedinjenom kraljevstvu, a danas i odnosa prema Evropskoj uniji, fokusirajući se pritom na državnu politiku i ideologiju, ali i ekonomske interese. Predavanje je dotaklo veliki broj tema, od Arbrotske deklaracije („škotske Magna karte“ iz 1320. godine), preko škotskog parlamenta i položaja škotskih poslanika u britanskom parlamentu, do skorašnjih referenduma o napuštanju UK i Bregzitu, uz povremene paralele i povezivanja sa srpskom istorijom. Prisutni studenti i nastavnici su s velikim interesovanjem pratili predavanje, pa se na kraju vodila i veoma živa diskusija.


Forvm Romanvm: dr Andreas Serafim održao predavanje o humoru u antičkom sudskom besedništvu

U petak, 27. novembra 2020. godine gost Foruma bio je dr Andreas Serafim (Ανδρέας Σεραφείμ), naučni saradnik Atinske akademije i stručnjak za antičko grčko besedništvo i pravo. Naslov njegovog predavanja bio je „Killing with a Smile: Comic Invective in the Public Forensic Speeches of Attic Oratory“. Imali smo priliku da čujemo u kojoj meri i u kakvim slučajevima su logografi (pisci sudskih beseda) koristili komične napade na protivnika, te da vidimo koliko su to zapravo ozbiljni napadi na nečiju reputaciju bili. Predavanje je obilovalo primerima iz antičkih govora, ali i prikladno odabranim referencama na moderni humor, te je svakako držalo pažnju, a posle njega se razvila intenzivna diskusija, u kojoj su pored pravnika i studenata prava učestvovali i jedan umetnik i jedan istoričar umetnosti, te smo pokrili temu iz mnogo aspekata!


Odlaže se takmičenje u besedništvu

Budući da trenutni uslovi ne dozvoljavaju da se takmičenje u besedništvu održi, kako je tradicija, u petici punoj publike na Svetog Savu 2021, a da bi mnogo izgubilo u prebacivanju u onlajn format, ovogodišnje takmičenje se odlaže do daljnjeg. Nadamo se da će se ostvariti uslovi da se održi na proleće!


Forvm Romanvm: prof. Sima Avramović održao predavanje "Gortinski zakonik nekad i sad"

Pošto se pandemija nastavila, i klub Forvm Romanvm prebacio je privremeno svoje aktivnosti onlajn! Prvo predavanje u jesenjem semestru 2020. godine održao je 13. novembra prof. dr Sima Avramović, forumski Cezar, na temu „Gortinski zakonik nekad i sad“. Mnogobrojni forumaši koji su pratili predavanje iz svojih kuća imali su priliku da čuju dosta toga o prirodi i sadržini ove najstarije sačuvane evropske kodifikacije, ali i o njenom nalaženju krajem XIX veka, radu i nekadašnjih i današnjih istraživača na njenom proučavanju, ali i o ličnim iskustvima prof. Avramovića u Gortini. Posle izuzetno zanimljivog predavanja usledila je živa i zainteresovana diskusija sa velikim brojem učesnika – od brucoša do kolega profesora – koja je potrajala skoro dvostruko koliko i samo predavanje. Mada su nekima nedostajale klupe u 'šestici' i prostorija Foruma, atmosfera je bila ista kao uživo, i nismo se umorili ni posle dva i po sata! Odličan početak jesenje sezone u godini kada Forum puni veličanstvenih pedeset godina!Održane onlajn plenarne sednice za formiranje nastavnog plana i silabusa LAWGEM projekta

Glavni intelektualni ishod LAWGEM projekta (Intellectual Output 1 – IO1) – razvoj silabusa i studijskog programa za budući master program pod nazivom Law and Gender (Pravo i rod) – ušao je u svoju završnu fazu. Seminar za učenje, nastavu i obuku (Learning, Teaching, Training – LTT) bio je zakazan za period od 12. do 15. maja 2020. godine, a cilj mu je bio da podrži i poboljša timski rad članova LAWGEM projekta sa pet partnerskih univerziteta u njihovim naporima da iznesu IO1. Usled izbijanja pandemije, LTT je morao biti odložen, i biće održan uživo kada to dozvole uslovi javnog zdravlja. LTT će tada biti fokusiran na one svoje strane koje se tiču obuke i nastave, a koje su bile podjednako važne za dalji razvoj studijskog programa.

Brzo su pronađena alternativna rešenja za ispunjenje pomenutog zadatka, i od njegovog odlaganja do danas, implementirani su segmenti LTT seminara koji su od značaja za stvaranje silabusa. Kao prvo, 25. maja 2020. održana je onlajn konferencija koja se bavila teorijskim pitanjima povezanim sa rodnom perspektivom u pravu i u pravničkom obrazovanju. Kao drugo, organizovane su dve plenarne sednice, 30. oktobra i 6. novembra 2020, na kojima su istraživački LAWGEM timovi mogli da predstave svoje silabuse, omogućivši svim LAWGEM učesnicima da ih prodiskutuju i tako pomognu zaokruženje konačnih verzija svih silabusa i formiranje studijskog programa kao glavnog IO1 LAWGEM projekta.

video

IO 1 – LAWGEM ONLINE PLENARY DISCUSSION ON PARTICULAR SYLLABI – PART I-20201030 0828-1
Friday, October 30, 2020 (4 hrs 10 mins)

https://ppma.webex.com/ppma/ldr.php?RCID=7e809fcbe85d4f12b9bec19b5d4d83d2

Password: Sf-5300c


IO 1 – LAWGEM ONLINE PLENARY DISCUSSION ON PARTICULAR SYLLABI – PART II-20201106 0831-1
Friday, November 6, 2020 (4 hrs 24 mins)

https://ppma.webex.com/ppma/ldr.php?RCID=6a035c27799146cd9acdf8bf103ad30f

Password: bPNQcej6


 Održana međunarodna studentska konferencija „Iustoria 2020"

U periodu od 14. do 16. oktobra 2020. godine održana je prva međunarodna studentska konferencija iz pravne istorije „Iustoria“ na temu „Zakonici i žene“. Inicijativa za organizovanje konferencije potekla je od strane Katedre za pravnu istoriju Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu s ciljem da se započne lepa tradicija održavanja ovakvih konferencija na godišnjem nivou, a sve radi stvaranja prostora i mogućnosti za domaće i strane studente da iskažu svoju ljubav i zainteresovanost za pravnu istoriju. Istim povodom je nedavno pokrenut i prvi časopis za studentske radove iz pravne istorije „Vesnik pravne istorije / Herald of Legal History” u kojem će, između ostalog, biti objavljivani radovi koji su izlagani na konferenciji. Prvobitno je planirano da se konferencija održi uživo u martu, na datum donošenja Srpskog građanskog zakonika iz 1844. godine, ali i pored najboljih želja organizatora, epidemiološka situacija, nažalost, to nije dozvolila, pa se konferencija morala ne samo odložiti za oktobar, već zatim i u potpunosti prebaciti na onlajn platformu Cisco Webex.

Konferenciju su pozdravnim obraćanjem otvorili prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Milena Polojac, šefica Katedre za pravnu istoriju i profesorka Rimskog prava, i prof. dr Dragica Vujadinović, profesorka Rodnog prava i Pravnih i političkih teorija.

Sva tri dana konferencije započeta su gostujućim profesorskim izlaganjima: prvog dana, predavanje je održala prof. dr Elizabet Holclajtner (Elisabeth Holzleithner) sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beču na temu „Women’s Rights as Human Rights - Historical Roots and Current Challenges“ („Ženska prava kao ljudska prava – istorijski koreni i današnji izazovi“). Drugog dana, učesnicima se obratio prof. dr Sima Avramović sa temom „Can a daughter prolong her family?“ („Može li ćerka da produži svoju porodicu“), a trećeg dana izlagala je prof. dr Marion Revekamp (Marion Röwekamp), Humboltov profesor na Meksičkom koledžu, na temu „Law Codes and Communities of Female Protest in European History, 1794-1970s“ („Zakonici i zajednice ženskog protesta u evropskoj istoriji, od 1794. do 1970-ih“).

Sesije su bile podeljene na srpske i engleske, a učestvovali su studenti iz zemalja širom sveta, pokrivajući svojim radovima pravne sisteme od istoka do zapada i od antike do modernog doba. Prvi dan konferencije bio je posvećen antici i položaju žena na Bliskom i Dalekom istoku, kao i u starom Rimu i Grčkoj. Drugi dan je za temu imao položaj žene u srednjem veku, a potom i u novom, gde je čitava sesija bila posvećena zakonicima Centralne i Istočne Evrope. Treći dan konferencije u potpunosti je bio posvećen novom veku i položaju žena u građanskom pravu, javnom pravu i privredi. Sve sesije praćene su živom diskusijom.

Konferenciju je zatvorila predsednica organizacionog odbora, doc. dr Nina Kršljanin, uz čestitke i tople pozdrave učesnicima i podsticaj da se prijave za konferenciju i sledeće godine, kada će tema biti „Pravo i religija“.

Snimci sa konferencije biće uskoro dostupni na fakultetskom YouTube kanalu.


Svečanost povodom otvaranja školske 2020/2021. godine

Svečani početak nove školske 2020/2021. godine održan je u četvrtak, 1. oktobra 2020. godine u 10.00 časova.

Usled trenutne situacije izazvane pandemijom virusa covid-19, otvaranje školske godine organizovano je online, putem sajta Fakulteta.

Otvaranje školske godine  praćeno je i preko zvaničnih stranica Pravnog fakulteta na društvenim mrežama.dalje 2019/2020>>

dalje 2018/2019>>
 
dalje 2017/2018>>

dalje 2016/2017>>

dalje 2015/2016 >>

dalje 2014/2015 >>

dalje 2013/2014 >>

dalje 2012/2013 >>

dalje 2011/2012 >>

dalje 2010/2011 >>

dalje 2009/2010 >>

dalje 2008/2009 >>

dalje 2007/2008 >>

dalje 2006/2007 >>

dalje 2005/2006 >>

dalje 2004/2005 >>
 

Sva prava zadržana. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 2012.