Logo

Pravni fakultet

logo UB

Univerzitet u Beogradu

Vesti/Događaji

 


Otvorena izložba Diktatura i demokratija u eri ekstrema

Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman otvorili su 1.02.2016. godine izložbu na Pravnom fakultetu pod nazivom Diktatura i demokratija u eri ekstrema, a studenti Pravnog fakulteta moći će da je pogledaju do kraja februara.

Izložba je nastala je kao jedan od projekata Odbora za kulturu Studetskog parlamenta Pravnog fakulteta, a sa ciljem da se obeleži 27. januar kao Dan sećanja na žrtve nastradale za vreme Holokausta. Sama ideja izložbe potekla je od Odbora za kulturu i predsednice Srpsko – jevrejskog društva Marlene Pavlović i realizovana je pod pokroviteljstvom Ambasade SR Nemačke, a uz podršku Kancelarije Saveta Evrope u Srbiji.

Izložba prati čitav period od "Prakatastrofe" Prvog svetskog rata, preko stradanja u Holokaustu i Drugog svetskog rata, pa sve do politike hladnog rata, procesa liberalizacije u Evropi i konstituisanja EU kao institucije koja teži zaštiti ljudskih prava i garancijama da se takav zločin koji je zadesio ceo svet nikada ne ponovi.

 


Potpisan memorandum o saradnji Pravnog fakulteta sa Republičkim javnim tužilaštvom

Republički javni tužilac i predsednik Državnog veća tužilaca Zagorka Jelovac i dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramomić, potpisali su 29. Januara  Memorandum o saradnji.

Republičko javno tužilaštvo  i Pravni fakultet uspostaviće međusobnu saradnju i  partnerski odnos  u stručnoj, obrazovnoj i praktičnoj oblasti sa ciljem da se unapredi razmena dostignutih naučnih i praktičnih rezultata u procesu rada i postupanja obe institucije kroz razmenu teorijskih, praktičnih znanja i iskustava u primeni zakonskih rešenja.

Potpisnici će  učiniti dostupnim informacije koje će olakšati osposobljavanje studenata tokom praktičnog rada i saradnje, kao i informacije za procenu  efikasnosti praktičnog rada i međusobne saradnje, a sve sa ciljem unapređenja kvaliteta visokog obrazovanja u oblasti prava i razvoja veština čime će se uticati na zadržavanje kvaliteta ljudskog potencijala u pravosuđu.

Republičko javno tužilaštvo  u saradnji sa predstavnicima Pravnog fakulteta  organizovaće kontinuirana predavanja   javnih tužilaca ili zamenika tužilaca  na Pravnom fakultetu o temama koje mogu da doprinesu sticanju znanja i boljih veština studenata sa praktičnim vežbama, kao i okrugle stolove na teme značajne za saradnju i sticanje znanja.


Svečanost povodom dana Svetog Save

Dan Svetoga Save - 27. januar 2016. godine, tradicionalno je obeležen na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu svečanom akademijom i dodelom nagrada i diploma.

Svečanost je održana u amfiteatruRadomir D. Lukić“ u prisustvu brojnih uglednih gostiju, diplomaca, nastavnika i saradnika Pravnog fakulteta, a počela je Svetosavskom i akademskom himnom u izvođenju akademskog horaObilić“.

Po završetku svečanog dela programa, dodeljene su i nagrade fondova i fondacija.

 

 

Studenti koji su dobili nagrade FondacijeProfesor dr Mirko Vasiljević“ su: Bojana Bilankov (najbolji studenti generacije), Hristina Vojvodić (za najbolje urađen rad iz oblasti trgovinskog, kompanijskog, stečajnog, berzanskog i saobraćajnog prava). U kategoriji studenata sa socijalnim potrebama koji redovno izvršavaju svoje statutarne obaveze, dodeljeno je šest nagrada studentima: Nikola Pavlović, Katarina Božović, Marko belić, Nemanja Ćurčić, Dragana Prosinger i Andrijana Bakračević.

Nagradu Fonda „Dragoljub Atanacković“ za najboljeg studenta generacije 2011/2012. godine za postignut odličan uspeh iz predmeta Katedre za krivično pravo dobila je Bogdana Stjepanović.

 

Novčanu nagradu fondacije „Fond Radivoj B. Vasović, viši pravni savetnik i njegova porodica“ dobili su Karolina Nimet za osnovne akademske studije i Bojan Jović za master akademske studije.

Predstavnici Uprave fakulteta uručili su pohvalnice najboljim studentima I, II, III i IV godine studija sa prosečnom ocenom 9,00 – 10.00 (ukupan broj 385) i diplome novoj generaciji diplomiranih pravnika (250).

Najbolji student generacije 2011/2012. je Nikola Paunović, sa prosečnom ocenom 10,00, a još pet studenata iste generacije imaju prosek 10: Bojana Bilankov, Marija Momić, Iva Ivanov, Jelena Đorđević, Ivana Radisavljević.


XXII takmičenje u besedništvu

 

27. januara 2016. godine u amfiteatru Akademik Radomir D. Lukić, pod pokroviteljstvom Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i u organizaciji Centra za besedništvo „Institutio oratoria“ održano je XXII takmičenje studenata prava u besedništvu. 

Takmičenju su prisustvovali Nikola Selaković, ministar pravde i državne samouprave,  profesori, advokati i brojni studenti.

Studenti su se nadmetali u tri kategorije (slobodna tema, zadata tema i improvizacija), a njihove besedničke sposobnosti ocenjivao je žiri koji su činili: dr Ljiljana Mrkić-Popović – redovni profesor FDU, Branislav Lečić – dramski umetnik, Ratomir Rale Damjanović – književnik, mr Daniela Blaževska – predavač Retorike na Pravnom fakultetu Univerziteta u Skoplju, i dr Sima Avramović – dekan Pravnog fakulteta u Beogradu.

 

Pobednici takmičenja:

ukupni pobednik NENAD OBRADOVIĆ, student master studija

 nagrada publike: KATARINA MOMIĆ, četvrte godina

 za zadatu temu:

1.    Nenad Obradović, student master studija

2.    Kristina Dedić, student prve godine

3.    David Vučinić, student prve godine
 

za slobodnu temu:

1.    Mladen Stiković, student četvrte godine studija

2.    Bojana Petrović, student prve godine

3.    Đorđe Vesić, student četvrte godine 

za improvizaciju:

1.    Marko Erak, student četvrte godine

 

Nagradu „Mladi Evropljanin“ koju dodeljuje
European Forum Alpbach dobio je:

Luka Ražnatović, student četvrte godine

 

Nagradu iz fonda “Veljko Guberina” dobio je:

Nenad Obradović, student master studija 

Takmičenje je, kao i ranijih godina, vodio vanredni profesor dr Vojislav Stanimirović, a u programu je učestvovala Stručna grupa iz Uporedne pravne tradicije koja je na engleskom izvela improvizovani sudski spor inspirisan Isejevim četvrtim sudskim govorom.

Održavanje ovog takmičenja pored Pravnog fakulteta kao pokrovitelja, omogućili su: Advokatska komora Srbije, Skupština grada Beograda, Advokatska komora Beograda, Еuropean Forum Alpbach, Hotel “Theatre”, Advokatska kancelarija Borović, Advokatska kancelarija Ateljević, advokat Zdenko Tomanović, advokat Goran Petronijević, advokat Zora Dobričanin, advokat Vladimir Marinkov, advokat Miloš Pejović, advokat Dušan Milić, Studentski parlament Pravnog fakulteta, Centar za izdavaštvo Pravnog fakulteta, Izdavačka kuća „Dosije studio“, Paragraf lex, Pravni portal „Moje pravo“, Štamparija Doga d.o.o., Marko Vukićević, izvršitelj


Bilten Acta Diurna broj 51

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 51 zabeležio je događaje od oktobra do decembra 2015.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

Veliki uspeh naših studenata na Svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu

Svetsko univerzitetsko debatno prvenstvo održano je u Solunu od 27. decembra prošle do 4. januara ove godine.

Aleksandar Milanović i Janko Đorđević su se plasirali u polufinale, čime su postigli najveći uspeh za Pravni fakultet na svetskim takmičenjima u debati. Oni su u polufinalu kategorije engleski kao drugi jezik debatovali protiv timova iz Nemačke, Rumunije i Južne Koreje, a osim timskog uspeha, dobili su i pojedinačne nagrade, kao peti i sedmi najbolji govornici takmičenja u kategoriji engleski kao strani jezik.

Takođe, značajan uspeh za Pravni fakultet postigao je i Miloš Rafailović, koji se sa svojim partnerom Đorđem Jovićevićem studentom FPN-a, plasirao u osminu finala u otvorenoj kategoriji u kojoj se takmiče studenti kojima je engleski maternji jezik.

Pravni fakultet su predstavljali još i Đorđe Ilijašević, Jelisaveta Stanišić i Andrijana Kulezić.

Svetsko univerzitetsko debatno prvenstvo, koje se održava svake zime od 1981. godine, jeste takmičenje u formi britanske parlamentarne debate koje je podeljeno u tri takmičarske kategorije: otvorena kategorija, engleski kao drugi jezik i engleski kao strani jezik. Na takmičenju je debatovalo više od 700 studenata iz oko 90 svetskih zemalja sveta. To je najveće i najprestižnije godišnje okupljanje studenata na svetu, a sledeće će biti održano u Holandiji.
 

 

 

 


Studentsko takmičenje iz oblasti međunarodnog medijskog prava

Program za uporedno medijsko pravo i politiku Centra za društvene i pravne studije Univerziteta u Oksfordu (Programme in Comparative Media Law and Policy (PCMLP) at the University of Oxford's Centre for Socio-Legal Studies) već devetu godinu za redom uspešno organizuje međunarodno takmičenje studenata iz oblasti međunarodnog medijskog prava. Na ovogodišnjem takmičenju, održanom aprila 2015. godine, učešće je uzelo preko 100 univerziteta iz više od 30 zemalja sa šest kontinenata. Pored finalne runde u Oksfordu, takmičenje je obuhvatilo i četiri regionalna takmičenja, u Indiji za univerzitete iz jugoistočne Azije, Egiptu za timove sa Bliskog Istoka, Kini za timove iz pacifičkog regiona Azije i Beogradu za timove iz jugoistočne Evrope. U finalnu rundu u Oksfordu se na osnovu pisanih podnesaka i pobeda na kvalifikacionim takmičenjima, plasiralo 40 timova.

Takmičenje se sastoji u rešavanju jednog zadatog slučaja iz oblasti međunarodnog medijskog prava. Ove godine, studenti su se bavili rešavanjem problema, koji je za centralno imao pitanje govora mržnje na društvenim mrežama. Takmičenje se sastoji iz dve etape. U prvom, pismenom delu, timovi sastavljaju podneske u ime tužioca i tuženog, medijskih poslenika i države, dok u drugoj, usmenoj fazi takmičenja, simuliraju postupak pred zamišljenim Univerzalnim sudom za ljudska prava iznoseći argumente pred tročlano sudijsko veće.

Nakon pobede u Oksfordu 2011. godine, Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu je od 2012. godine ukazana velika čast da, zajedno sa Univerzitetom u Oksfordu, organizuje regionalno takmičenje za područje jugoistočne Evrope.

Univerzitet u Beogradu je 5. decembra ove godine po četvrti put organizovao regionalnu rundu takmičenja. Učešće u ovom poduhvatu uzelo je preko 40 takmičara trenera i sudija iz redova stručnjaka za medijsko pravo. Pobednik takmičenja je tim Univerziteta u Zagrebu. U finalnu rundu takmičenja u Oksfordu su se kvalifikovali i timovi Univerziteta Union iz Beograda i Univerziteta u Nišu.

Organizovanje takmičenja u Beogradu finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Organizatori svetskog takmičenja u Oksfordu i učesnici regionalne runde pohvalili su nivo organizacije takmičenja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Posebnu zahvalnost želimo da izrazimo Vanji Đuričić, Neveni Krivokapić, Marku Živanoviću i Savi Pavloviću, našim studentima koji su svesrdno pomogli u organizaciji takmičenja. Koordinator regionalnog takmičenja je asistent Vuk Cucić.


Naši studenti osvojili treće mesto na takmičenju iz Kompanijskog prava

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu osvojili su treće mesto na regionalnom takmičenju iz Kompanijskog prava pod nazivom Big Deal. Polufinale i finale održani su u Beogradu 4. decembra 2015. godine. Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, čiji su članovi: Jovana Zec, Katarina Živković, Lazar Radaković, Marija Prijić i Jelena Branisavljević, uspešno se plasirao u polufinale na kvalifikacijama koje su održane u Zagrebu 20-21. oktobra. Imajući u vidu da se radilo o simulaciji M&A transakcije, studenti su u kvalifikacijama sastavili i predstavili due diligence izveštaj i ugovor o prodaji udela društva sa ograničenom odgovornošću kao zastupnici kupca, dok su u polufinalu menjali ugovor u skladu sa tek zadatim izmenjenim okolnostima. Takmičenje se odvijalo na engleskom jeziku. Studentkinje Jovana Zec i Marija Prijić dobile su praksu u advokatskoj kancelariji Janković, Popović & Mitić. Beogradski tim je za takmičenje pripremala doc. dr Jelena Lepetić.


Svečanost povodom otvaranja Pravne klinike za ekološko pravo

 

U ponedeljak, 16. novembra, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, otvorena je Pravna klinika za ekološko pravo. Na svečanosti ovim povodom skupu su se obratili prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, dr Stana Božović, državni sekretar, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine  predvodi pregovaracku grupu 27, Jan Lueneburg, šef Odeljenja za demokratizaciju, Misija OEBS u Srbiji i doc. dr  Mirjana Drenovak – Ivanović, rukovodilac Pravne klinike za ekološko pravo.

Pravna klinika za ekološko pravo će trajati dva semestra. U prvom semestru studenti će imati intenzivan interaktivni trening. Doc. dr Mirjana Drenovak-Ivanović će održati predavanja na teme Izvori ekološkog prava u pravnom poretku Srbije i Ekološko pravo Evropske unije: Praksa Suda pravde EU. Sudija Jelena Tišma će održati predavanje na temu Upravno-sudska zastita prava na zdravu zivotnu sredinu: sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava i praksa Upravnog suda Srbije. Dr Stana Božović, drzavni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zivotne sredine, će održati predavanje na temu Izmene i dopune Zakona o zašiti životne sredine: novine i uporedna iskustva. Tina Janjatović, savetnik u Ministarstvu poljoprivrede i  zivotne sredine, će održati predavanje na temu Primena Arhuske konvencije: Stranačka sposobnost ,,zainteresovane javnosti” i praksa organa uprave. Advokat Sreten Đorđević će održati predavanja na teme Postupak procene uticaja na zivotnu sredinu i Izdavanje IPPC dozvola i Građanskopravna zaštita prava na zdravu životnu sredinu u sudskoj praksi. Prof. dr Olivera Vučić će održati predavanje na temu Zaštita prava na zdravu životnu sredinu u praksi Ustavnog suda Srbije. Prof. dr Milan Škulić će održati predavanje na temu Sistem ekoloških delikata i vrste prekršajnih sankcija. Sudija Siniša Važić će održati predavanje na temu Krivičnopravna zaštita prava na zdravu životnu sredinu u sudskoj praksi. Prof. dr Stevan Lilić će održati predavanje na temu Zaštita prava na zdravu životnu sredinu između javnog i privatnog prava. Doc. dr Bojana Čučković će održati predavanje na temu Ekološka šteta u međunarodnom pravu i zaštita životne sredine.

U drugom semestru, studenti će biti upućeni u organizacije koje se bave različitim aspektima zaštite životne sredine (Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine, kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i sl.) kako bi stekli relevantnu praksu. U drugom semestru studenti će imati priliku i da rade sa klijentima, koje će primati u prostorijama Pravnog fakulteta prema utvrđenom rasporedu.

Misija OEBS-a u Srbiji je, kao nastavak uspešne saradnje na razvoju specijalističkih i master studija u oblasti ekološkog prava, podržala rad Pravne klinike za ekološko pravo, na čemu im se posebno zahvaljujemo.

Program konferencije >>


Međunarodna konferencija u čast profesora Jozefa Štrausa

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održana je 14. novembra 2015. godine međunarodna konferencija iz prava intelektualne svojine, organizovana u čast prof. Jozefa Štrausa, dugogodišnjeg direktora Maks Plank Instituta za inovaciju i konkurenciju u Minhenu. Konferenciju su, uz naš Fakultet, organizovali Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije i Evropska patentna organizacija.

Konferencija pod nazivom „Uloga intelektualne svojine u nastupu privreda država Zapadnog Balkana na globalnom tržištu“ bila je organizovana u tri sekcije. U prvoj sekciji, naslovljenoj „Ima li potrebe za posebnim pravilima intelektualne svojine i pravilima konkurencije u farmaceutskom sektoru?“, govorili su prof. dr Slobodan Marković, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, g. Borut Lekše, potpredsednik kompanije „Krka“, prof. dr Božin Vlašković, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, i prof. dr Dušan Popović, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Prvom sekcijom predsedavala je gđa Marija Sofronijević, direktor za pravne poslove kompanije „Roche“. Nakon toga, prof. dr Jozef Štraus održao je zaključno tematsko izlaganje.

U drugoj sekciji, naslovljenoj „Softverska industrija kao primer istinski globalne industrije“, govorili su dr Miha Trampuž, direktor Autorske agencije Slovenije, doc. dr Sanja Radovanović, docent Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, i dr Maja Bogataj Jančić, direktor Instituta za intelektualnu svojinu iz Ljubljane. Drugom sekcijom je predsedavala prof. dr Vesna Besarović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u penziji.

U trećoj sekciji, naslovljenoj „Ostali izazovi u vezi sa inovativnošću u globalizovanoj privredi“, govorili su prof. emeritus dr Krešimir Sajko sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, prof. dr Marko Ilešić, sudija Suda pravde Evropske unije, prof. dr Peter Grilc, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, prof. dr Radovan Vukadinović, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Igor Gliha, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, doc. dr Iza Razija Mešević Kordić, docent Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, i doc. dr Sonja Lučić, docent Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Trećom sekcijom predsedavao je dr David Jelerčić iz Evropske patentne organizacije.

Konferencija je održana na srpskom i engleskom jeziku, uz simultani prevod. Donatori konferencije bili su kompanije „Roš“ i advokatska kancelarija „Živko Mijatović i partneri“. Zbornik radova sa konferencije biće objavljen u proleće 2016. godine.

 


MEĐUNARODNA KONFERENCIJA Legal Normativity and Language

Srpsko udruženje za pravnu i socijalnu filozofiju je u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Beogradu, 19. oktobra organizovalo međunarodnu konferenciju na temu Legal Normativity and Language. Udruženje je još od osnivanja kao jedan od svojih glavnih ciljeva postavilo razvijanje saradnje međunarodnog karaktera, tako da je i ove godine, tradicionalno u drugoj polovini oktobra, održan međunarodni naučni skup, koji je ponovo okupio pravne teoretičare svetskog renomea.

Celodnevna konferencija podeljena je u tri tematske celine. Uvodna izlaganja održali su Brian Bix (University of Minnesota), na temu The Nature of Legal Obligation, kao i Kenneth Einar Himma (University of Washington), redovni učesnik međunarodnih konferencija u organizaciji Udruženja i gostujući predavač na Pravnom fakultetu u Beogradu, koji je govorio na temu Legal Obligation and Normativity. U drugom delu konferencije, svoje radove izložili su Bojan Spaić (Pravni fakultet u Beogradu), Is Legal Interpretation a Normative Enterprise?, Matthias Klatt (University of Hamburg/Graz), Semantic Normativity in Legal Argumentation i Dimitrios Kyritsis (University of Reading), Interpreting Legislative Intent. U okviru poslednjeg tematskog bloka govorili su Veronica Rodriguez-Blanco (University of Birmingham), A Criticism of Marmors Deep Conventions: Forward-Looking Agency and Practical Reason, Andrej Kristan (University of Girona), Another Way to Meet Hart's Challenge, Jasminka Hasanbegović (Pravni fakultet u Beogradu) i Milorad V. Todorović (Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici), Legal Normativity and Language from Psychoanalytic Perspective i Miodrag Jovanović (Pravni fakultet u Beogradu), Is Legality Like Virginity? An Essay on the Normativity of International Law. Nakon uspešno završene konferencije, održana je redovna godišnja skupština Srpskog udruženja za pravnu i socijalnu filozofiju.


Bilten Acta Diurna broj 50

Bilten Pravnog fakulteta Acta Diurna broj 50 zabeležio je događaje od aprila do septembra 2015.godine značajne za Fakultet i njegove članove.

Potpisan memorandum o saradnji sa Društvom Daleki istok

U utorak 20. oktobra, 2015. u dekanatu Pravnog fakulteta potpisan je memorandum o saradnji između Društva Daleki istok i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Do ove saradnje je došlo na inicijativu Odbora za međunarodnu i lokalnu saradnju Studentskog parlamenta i studenta prodekana Nikole Ilića.

 

 

Potpisnici memoranduma, dekan prof.dr Sima Avramović i  predsednik Društva Daleki istok Goran Vasiljević, zaključili su na ovom sastanku da će memorandum doprineti kvalitetu vannastavnih aktivnosti na Pravnom fakultetu i da će se značaj ove inicijative pokazati u narednom periodu.

Društvo Daleki istok je neprofitna organizacija koja se bavi promocijom kineske kulture i jezika. Studenti Pravnog fakulteta će od sada imati priliku da besplatno uče kineski jezik po sertifikovanom programu Prozor Šangaja, koji je najeminentniji u svetu kada se radi o promociji kineske kulture.

Svi polaznici ovog programa dobijaju priliku da u narednim godinama steknu govornu osnovu i da unaprede svoje znanje kineskog jezika, a na kraju svake godine očekuje ih ispit koji se polaže u Ambasadi Narodne Republike Kine. U skladu sa položenim stepenom ispita studenti će dobijati sertifikate.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti za učenje jezika preko e-mail adrese skolajezika@ius.bg.ac.rs


Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić u poseti Pravnom fakuletu Univerziteta u Beogradu

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović otkrili su danas bistu akademika Slobodana Jovanovića ispred zgrade Fakulteta.

Svečanosti su prisustvovali ministri pravde i prosvete u Vladi Republike Srbije, Nikola Selaković i Srđan Verbić, Rektor Univerziteta, gradski funkcioneri , studenti i profesori Pravnog fakulteta, kao i brojni građani.

Premijer je otvorio i novoizgrađeni amfiteatar u parku iza zgrade fakulteta, gde će se održavati nastava na otvorenom, a posetio je i muzej fakulteta, biblioteku, čitaonicu i sudnicu.

Nakon toga, premijer je studentima Pravnog fakulteta održao predavanje na temu „Srpska država između Istoka i Zapada” čime je zvanično otpočela školska godina na Pravnom fakultetu.. Prema rečima dekana Sime Avramovića, ovo je prvi put u istoriji Fakulteta da jedan predsednik vlade tako otvori novu školsku godinu.

Premijer Vučić je na početku predavanja zamolio studente da poštuju ovu ustanovu i istakao koliko je važan Pravni fakultet, a da su rad i učenje ubedljivo najvažniji.

– Državu morate da čuvate, da donosite teške odluke, da tri puta razmislite pre nego što presečete i da donosite zaključke na mudar način – rekao je Vučić.

Srbija, kako je naveo, treba da teži velikom radu, boljitku, napretku i prihvatanju savremenih tehnologija, i to je važno jer, kako kaže, zaostaje u onome što je najvažnije, u ekonomskom razvoju.

– Naša zemlja treba da ide u Evropsku uniju jer imamo mnogo toga da naučimo, ali i kako bismo mogli da napravimo sistem. Pokazali smo svoj odnos prema Rusiji jer jedini nismo uveli sankcije zbog ukrajinske krize, bez obzira na pritiske kojih je bilo. Srbija treba mnogo da uči od Zapada – rekao je Vučić, ali i podvukao da od Istoka treba da uzme tu vrstu slobode i širine koju Zapad zbog procedura koje ima nije dozvoljavao.

Prema njegovim rečima, Srbija polako, ali sigurno izlazi iz krize i recesije.

– To će nam omogućiti da čvrsto idemo u Evropsku uniju, ali i da čuvamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, Kinom, Indijom i drugim zemljama. Kada neko pita da li ste za Evropu, to se, nažalost, svodi na besmisleno političko pitanje „jesi li za Evropsku uniju ili ne”. Kod nas marljivost nikada nije bila dovoljno cenjena vrlina, za razliku od protestantskog sveta – istakao je Vučić.

Premijer je rekao da će zbog ulaska u EU, Ustav Srbije morati da se menja i dodao da će za to biti potreban široki konsenzus.

– Tu mora da postoji široki konsenzus, moramo da razgovaramo sa svima, besmisleno je da o tome odlučuju dve, tri stranke, već i sa nevladinim organizacijama i regionalnim činiocima – naglasio je Vučić.

On je, odgovarajući na pitanje studenta da li će Ustav morati da se menja zbog preambule, rekao da će Ustav morati da se menja zbog ulaska u EU, ali da će tekstopisac odnosno zakondavna vlast, kada je reč o sadržini, uzeti najbolje. Vučić kaže da moraju postojati ozbiljni razlozi da bi se Ustav menjao, kao i širok konsenzus.

Fotografije: Rade Prelić


Svečanost povodom početka nove školske godine

Svečanošću za novu 207 generaciju studenata, započela je školska 2015/16 godina.

Uspeh u studiranju i uspešan početak školske godine brucošima je poželeo ministar pravde Nikola Selaković, istakavšida će se država truditi da stvori najbolje uslove za njihov rad i napredak. Selaković je najavio da će s u fakultetskoj sudnici od ove godine održavati stvarna ročišta iz nadležnosti prvog,  uz pristanak stranaka, a ne samo simulacije. Ministar pravde je posebno istakao:

„Izabrali ste poziv kojim su se u srpskoj istoriji bavili i Sveti Sava i Stefan Dušan srpski car i despot Stefan Lazarević osnivač Beograda kao srpske prestonice. Izabrali ste poziv kojim se u svim religijama I mitologijama bave samo bogovi. A to je deljenje pravde. I uveren sam da će među vama biti onih koji će u svom životu deliti pravdu ili koji će se boriti za pravdu. Nemojte zaboraviti nekoliko poučnih ali važnih stvari. Jedan veliki mislilac Gustav Radbruh je rekao da ako želite da postanete ali i da budete dobar pravnik morate biti čovek koga ume da grize savest. Onaj ko nema savest taj ne može da bude dobar pravnik. Vaša država, Država Srbija, Država čija himna počinje rečima "Bože pravde" će se truditi da vam stvori najbolje moguće uslove za rad i za napredak.“

Studentima su se obratili i rektor Univerziteta u Beogradu prof. Vladimir Bumbaširević, student prodekan Nikola Ilić, i dekan prof. dr Sima Avramović.

 

U kratkoj video prezentaciji dekan je upoznao studente s istorijom fakulteta. Mladim kolegama dekan je poručio  da će se njihova diploma razlikovati od diploma drugih fakulteta jer su je stekli na Univerzitetu u Beogradu, koji se rangirao u dva odsto najprestižnijih fakulteta u svetu.


                                                                                              
dalje 2014/2015 >>

dalje 2013/2014 >>

dalje 2012/2013 >>

dalje 2011/2012 >>

dalje 2010/2011 >>

dalje 2009/2010 >>

dalje 2008/2009 >>

dalje 2007/2008 >>

dalje 2006/2007 >>

dalje 2005/2006 >>

dalje 2004/2005 >>
 

 

Sva prava zadržana. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 2012.